Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Δικάζεται στις ΗΠΑ ένας μεγάλος ήρωας της εποχής μας

Γιώργος Ντελαστίκ
Στο στρατοδικείο που συνεδριάζει στη στρατιωτική βάση του Φορτ Μιντ, στην πολιτεία του Μέριλαντ των ΗΠΑ, άρχισε τη Δευτέρα μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες και η οποία θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία.
Η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να καταδικάσει σε ισόβια δεσμά τον 25χρονο σήμερα στρατιώτη Μπράντλι Μάνινγκ -και μάλιστα χωρίς δικαίωμα απελευθέρωσης ποτέ!- επειδή όταν ήταν 22 ετών διοχέτευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, πολλά από αυτά διαβαθμισμένα, που αφορούν στους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων ειδεχθών εγκλημάτων εναντίον των ντόπιων πληθυσμών που διέπραξαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής, στον ιστότοπο Γουίκιλικς (WikiLeaks) το 2010, προκαλώντας παγκόσμιο πολιτικό και διπλωματικό σάλο.

Ο πανικός της κυβέρνησης Ομπάμα για την αποκάλυψη της κτηνωδίας και των βάρβαρων πράξεων των Αμερικανών στρατιωτών ήταν τόσο μεγάλος ώστε εξέδωσε εντολές στα όρια της παράνοιας. Απαγόρευσε π.χ. ο Ομπάμα στους Αμερικανούς δημόσιους υπαλλήλους να... διαβάσουν (!) τα τηλεγραφήματα που βρίσκονταν πλέον παντού στο Διαδίκτυο. Η αμερικανική κυβέρνηση «συμβούλευσε» επίσης τους Αμερικανούς φοιτητές να μη διαβάσουν κανένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που ήταν προσιτά στους πάντες μέσω Ιντερνετ, γιατί αν τα διάβαζαν θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική κάποια μέρα στο μέλλον να προσληφθούν σε θέση κάποιου επαγγέλματος με υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας!

Με άλλα λόγια ο Ομπάμα είπε στους νέους Αμερικανούς ότι φακελώνονται όλοι όσοι διαβάζουν ηλεκτρονικά τα αποκαλυφθέντα διπλωματικά τηλεγραφήματα και θα το πληρώσουν ακριβά! Ο στρατιώτης Μάνινγκ, αξιοποιώντας τις τεράστιες πλέον δυνατότητες των υπολογιστών, διοχέτευσε στον ιστότοπο Γουίκιλικς (WikiLeaks) 250.000 τηλεγραφήματα από αμερικανικές πρεσβείες και 490.000 στρατιωτικά ντοκουμέντα για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, συν κάποια βίντεο. Ενα από τα βίντεο αυτά σόκαρε τόσο πολύ τον Μάνινγκ ώστε έγινε η αιτία να αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τα αποκαλυπτικά έγγραφα για τα εγκλήματα των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στα οποία είχε πρόσβαση. Γυρισμένο το 2007 στη Βαγδάτη, δείχνει ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να επιτίθεται εναντίον μιας ομάδας άοπλων Ιρακινών πολιτών που συμπεριλάμβανε γυναίκες και παιδιά, απλώς για να... διασκεδάσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνοντας Ιρακινούς!!! Εξόντωσαν όντως άντρες, γυναίκες, παιδιά και δολοφόνησαν επίσης εσκεμμένα πέραν πάσης αμφιβολίας έναν δημοσιογράφο του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ και τον οδηγό του που έτυχε να βρίσκονται εκεί για να μη γράψουν αυτά που είδαν!

Επειδή η λήψη είναι μέσα από το στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ και είναι καταγεγραμμένοι οι διάλογοι των Αμερικανών στρατιωτών του πληρώματος, ο στρατιώτης Μάνινγκ, όπως αναφέρει στην έγγραφη κατάθεση που έδωσε προδικαστικά στις 28 Φεβρουαρίου 2013, σοκαρίστηκε υπέρμετρα «από την παθιασμένη δίψα για αίμα που φαίνονταν να έχουν. Εδειχναν να μη δίνουν καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή». Αυτό ήταν το σημείο καμπής. Ο νεαρός στρατιώτης Μάνινγκ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, κρίνοντας ότι «συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σημαντικών ντοκουμέντων της εποχής μας και αποκαλύπτουν το πραγματικό κόστος του πολέμου». Ο Μάνινγκ συνειδητοποίησε, όπως είπε ο ίδιος, ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ «είχαν γίνει μονομανείς με τη σύλληψη και τη δολοφονία ανθρώπινων στόχων». Ο Μάνινγκ ήρθε πρώτα σε επαφή με την «Ουάσινγκτον Ποστ» για να δώσει τα έγγραφα, αλλά συνάντησε πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος - άλλωστε η «Ουάσινγκτον Ποστ» είχε ταχθεί υπέρ της εισβολής και κατάληψης του Ιράκ.

Προσπάθησε έπειτα να τα δώσει στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αλλά απέτυχε κι εκεί, οπότε κατέληξε τελικά στον ιστότοπο Γουίκιλικς. Οταν τον συνέλαβαν ως ένοχο για τη διαρροή, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί προσπάθησαν να τον... τρελάνουν!

Τον έκλεισαν έντεκα μήνες (!) στην απομόνωση και μάλιστα τον κρατούσαν γυμνό!!! Το σχέδιό τους όμως απέτυχε. Από το εφηβικό, σχεδόν παιδικό πρόσωπο του στρατιώτη Μάνινγκ με τα χοντρά μυωπικά γυαλιά αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχει να κάνει με μια νεαρή μοναχική ιδιοφυΐα στους υπολογιστές, σε μια περίπτωση δηλαδή που η απομόνωση έχει μικρότερες επιπτώσεις συνήθως από όση έχει στους συνηθισμένους ανθρώπους. Οταν αποκαλύφθηκε ότι ο στρατιώτης Μάνινγκ κρατείται στη απομόνωση και γυμνός με στόχο να τον τρελάνουν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επέδειξε κατάπτυστη συμπεριφορά, δηλώνοντας ότι «αυτή είναι η δέουσα συμπεριφορά απέναντί του»!!!

"Κούρεμα" στις οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών

"Κούρεμα" στις οργανικές μονάδες του Υπουργείου Οικονομικών
Μειωμένες κατά 49% εμφανίζονται οι οργανικές μονάδες (μέχρι το τέλος του 2014) στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οριστικές προτάσεις αναδιοργάνωσής του, που εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης και τις οποίες έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, οι οργανικές μονάδες θα μειωθούν από 3.097 σε 1.567, ενώ οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, που ήταν το 2010 19.996 και μειώθηκαν σε 16.956 μέσα στο 2012, θα μειωθούν περαιτέρω σε 16.624.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου, το σύνολο της δημοσιονομικής εξοικονόμησης θα φτάσει στα 16.598.800 ευρώ. Η εξοικονόμηση θα προέλθει από τις κτιριακές υποδομές και μισθώματα σε 6.342.600 ευρώ, από τη μισθοδοσία και τις πρόσθετες απολαβές σε 8.097.500 ευρώ και από τις λειτουργικές δαπάνες σε 2.158.700 ευρώ.
Επίσης, οι μεταρρυθμιστικές δράσεις για την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν:
1) Ενοποίηση σχεδιασμού οικονομικής, φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής και διαχωρισμός της από τη φορολογική διοίκηση.
- Δημιουργία Δ/νσης Φορολογικής Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής και Φορολογικής Πολιτικής και διαχωρισμός της από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων.
2) Ενδυνάμωση της νέας ΓΓ Δημοσίων Εσόδων με:
- Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού για τους στόχους, την αξιολόγηση και την εποπτεία του έργου καθώς και το συντονισμό σε θέματα Προϋπολογισμού.
- Μονάδα Επιχειρησιακού Συντονισμού των ΔΟΥ.
3) Ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
4) Ενοποίηση δομών ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
5) Ενοποίηση του δημοσιονομικού-ελεγκτικού μηχανισμού του Υπουργείου (δημοσιονομικοί έλεγχοι και έλεγχοι συγχρηματοδοτούμενων/ΕΔΕΛ).
6) Ενδυνάμωση της Δ/νσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και δημιουργία Τμήματος Παρακολούθησης ΠΔΕ και Τμήματος Υποστήριξης Γ.Δ.Ο.Υ. για την ομοιόμορφη και αποτελεσματική υλοποίηση της δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης.
7) Μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ενιαίο κτίριο.
8) Αναδιοργάνωση περιφερειακών-αποκεντρωμένων δ/νσεων (με παράλληλη ενδυνάμωση τοπικών γραφείων) ώστε να ταυτίζονται:
- είτε με τις 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις,
- είτε με τις 13 περιφέρειες.
9) Βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω νέου TAXIS, TAXISnet και ELENXIS.
- Ανάπτυξη ηλεκτρονικών διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως τα μισθωτήρια συμβόλαια, πιστοποίηση συμβολαιογράφων κλπ (+20 υπηρεσίες σταδιακά Q2-Q4 2013).
- Ανάπτυξη εφαρμογών πληρωμής μέσω Τραπεζών, όπως το e-παράβολο, η ηλεκτρονική ταυτότητα ρυθμισμένων οφειλών (ΤΡΟ) κλπ (Q2 2013).
- Ενίσχυση της διαφάνειας με ψηφιοποίηση των διαδικασιών, όπως σύστημα επιστροφής ΦΠΑ, σύστημα κριτηρίων ελέγχου φορολογικών υποθέσεων κλπ (σταδιακά Q2-Q4 2013)».
10) Αναδιοργάνωση ΔΟΥ και Τελωνείων, λόγω των παραπάνω και περαιτέρω μείωση δομών από το 2014.
11) Αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για ανακατάταξη και επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων των Τελωνείων.
12) Άρση επικαλύψεων μεταξύ ΣΔΟΕ και Οικονομικής Αστυνομίας.
13) Βελτίωση του συντονισμού σχεδιασμού και παρακολούθησης του Μνημονίου μέσω της βελτίωσης της σχέσης της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.

Αυτή είναι η μέση κύρια σύνταξη

Αυτή είναι η μέση κύρια σύνταξη
Στα 694,56 ευρώ ανέρχεται η μέση κύρια σύνταξη στη χώρα μας.
Η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας, με βάση τα στοιχεία από το ενιαίο σύστημα ελέγχου και πληρωμών συντάξεων «Ήλιος».

Το έντυπο Α21 και πώς θα το συμπληρώσετε για να πάρετε επίδομα τέκνων

Ασφαλώς θα χρειαστείτε και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συλλέξετε προκειμένου να είστε έτοιμοι για την είσπραξη του επιδόματος. Θα τα βρείτε συγκεντρωμένα κάνοντας κλικ εδώ. Εδώ και θα βρείτε και τα ποσά που θα καταβληθούν σε τρεις δόσεις 
Για να αντεπεξέλθετε και σε αυτό τον βραχνά, θα χρειαστεί να συλλέξετε μια σειρά από πληροφορίες τις οποίες τις παραθέτουμε προκειμένου να είστε έτοιμοι. Προσοχή λοιπόν στον κατάλογο που ακολουθεί:
Ο αιτών συμπληρώνει:
$11.       Όνομα
$12.       Επώνυμο
$13.       Όνομα Πατέρα
$14.       Επώνυμο Πατέρα
$15.       Όνομα Μητέρας
$16.       Επώνυμο Μητέρας
$17.       Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
$18.       Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του (αιτούντος)
$19.       Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του αιτούντος (ΑΜΚΑ)
$110.   Ημερομηνία Γέννησης
$111.   Χώρα Γέννησης
$112.   Χώρα Υπηκοότητας
$113.   Δημότης
$114.   Αριθμός Οικογενειακής Μερίδας
$115.   Διεύθυνση Κατοικίας
$116.   Email
$117.   Οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος, άγαμος, σε διάσταση, διαζευγμένος, χήρος)
$118.   Κατηγορία δικαιούχων στην οποία εμπίπτει (Έλληνας πολίτης, ομογενής, πολίτης χώρας ΕΕ κλπ)
$119.   Όνομα συζύγου
$120.   Επώνυμο Συζύγου
$121.   Όνομα Πατέρα Συζύγου
$122.   Επώνυμο Πατέρα Συζύγου
$123.   Όνομα Μητέρας Συζύγου
$124.   Επώνυμο Μητέρας συζύγου
$125.   Αριθμός ταυτότητας συζύγου
$126.   ΑΦΜ συζύγου
$127.   ΑΜΚΑ συζύγου
$128.   Ημερομηνία γέννησης συζύγου
$129.   Χώρα γέννησης συζύγου
$130.   Υπηκοότητα συζύγου
$131.   Αριθμός οικογενειακής μερίδας συζύγου
$132.   Διεύθυνση κατοικίας συζύγου
$133.   Τηλέφωνο συζύγου
$134.   Email συζύγου
$135.   Όνομα παιδιών
$136.   Επώνυμο παιδιών
$137.   Όνομα πατέρα παιδιού
$138.   Όνομα Μητέρας παιδιού
$139.   Ημερομηνία γέννησης παιδιού
$140.   Χώρα γέννησης παιδιού
$141.   Αριθμός ταυτότητας παιδιού
$142.   Χώρα γέννησης παιδιού
$143.   ΑΦΜ παιδιού
$144.   ΑΜΚΑ παιδιού
$145.   Αριθμός οικογενειακής μερίδας παιδιού
$146.   Διεύθυνση κατοικίας παιδιού
$147.   Βαθμίδα εκπαίδευσης παιδιού
$148.   Ποσοστό αναπηρίας παιδιού
$149.   Χώρα διαμονής παιδιού
$150.   Απάντηση στο ερώτημα αν το παιδί είναι τέκνο από προηγούμενο γάμο, αν είναι αναγνωρισθέν τέκνο, αν υπάρχει κύρια ευθύνη διατροφής ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής
$151.   Απάντηση στο ερώτημα αν ο αιτών διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα κατά την τελευταία 10ετία.
$152.   Τραπεζικός λογαριασμός 

Χρωστάς στην εφορία; Δες πως θα χάσεις τις καταθέσεις σου


Αν πάτε στο ATM και βρείτε να σας λείπουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, μην πάει αμέσως το μυαλό σας στην κλοπή. Αναρωτηθείτε αν χρωστάτε στην εφορία και δεν μπήκατε σε διαδικασία ρύθμισης. Αν δεν το κάνατε, τότε η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε on line κατάσχεση του ποσού που χρωστάτε.....

Επιστολή ανθρώπου που προαναγγέλει την αυτοκτονία του.

Η τελευταία μου επιθυμία.

Εδώ καί αρκετό διάστημα βιώνω ένα δράμα τό οποίο αφιερώνω αποκλειστικά στόν κο Ροβέρτο Σπυρόπουλο, διοικητή τού ΙΚΑ.

Είμαι 54 ετών, ανασφάλιστος, μέ σοβαρότατα προβλήματα υγείας ανίκανος νά δουλέψω καί προσπαθώ νά ζήσω τήν οικογένειά μου εκτρέφοντας 39 κατσίκες. Δέν έχω σέ καμμία τράπεζα ούτε 1 ευρώ. Εχθές 7/6/2013 πήγα να εισπράξω 13.000 ευρώ από τό ταμείο Παρακαταθηκών καί Δανείων υπόλοιπο εκπληστηριάσματος από τήν πατρική μου οικία καί έκπληκτος διαπίστωσα ότι μού τά κατέσχεσαν γιά χρέος τό οποίο είχα πρός τό ΙΚΑ.

Τά χρήματα αυτά μού ήταν τόσα απαραίτητα γιά τήν αγορά λίγων ζωοτροφών γιά τά ζώα μου, νά αγοράσω φάρμακα γιά τήν υγεία μου (έχω φοβερούς πόνους), νά πάρω ένα κομμάτι ψωμί νά φάει τό παιδί μου.
Νά είσαι καλά κύριε Σπυρόπουλε,
Εγώ θά αποχωρήσω από τήν ζωή όχι από δειλία αλλά από αξιοπρέπεια.

Αφιερώνω τήν ζωή μου στό ΙΚΑ καί πιστεύω ότι η αναχώρησή μου από τήν ζωή θά γίνει τό έναυσμα νά ξεσηκωθούν όλοι οι αναξιοπαθούντες καί ο φτωχοποιημένος λαός.
Ξεσηκωθείτε φουκαράδες Ελληνες.

Η ζωή μου κατάρα στά κεφάλια σας κε Σπυρόπουλε, Στουρνάρα , Σαμαρά κ.λ.π. δοσίλογοι δολοφόνοι.

Το αίμα μου θά  πιτσιλίσει τήν Ελληνική σημαία μέ τήν οποία θά τυλιχτώ καί άς γίνει λάβαρο γιά τόν ξεσηκωμό τού λαού.


Γειά σας.
Κ.Π.

  ΥΓ. Καί μήν προσπαθήσετε να μέ αποτρέψετε. Εχω λάβει τά μέτρα μου.
*Παρακαλώ τήν διαχείριση νά μήν δώσει τήν ηλ. διεύθυνσή μου σέ κανένα.

Προβληματισμός στα κόμματα για το παρόν και το μέλλον των ΕΔ



Το τρίτο όχι του Φράγκου;
 
    Το τραγικό συμβάν με το Μ113 σε συνάρτηση με τον ανασχηματισμό που δημόσια έχουν ζητήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναζωπύρωσαν την συζήτηση στα κομματικά στελέχη της συγκυβερνησης, και οχι μονο,  για το μελλον του ΥΠΕΘΑ και κορύφωσαν τον προβληματισμο για τις ΕΔ.
    Στελέχη και των τριών κομμάτων συμφωνούν οτι πρέπει να κάνουν κάτι για την “καθημερινότητα” των Στρατιωτικών ενώ προβληματίζονται ιδιαίτερα απο τα δημόσια “καμπανάκια” που χτυπούν πρώην Αρχηγοί και Αποστρατοι Αξιωματικοί για την κατάσταση των ΕΔ αλλά και την εικόνα που περνάνε στην ελληνική κοινωνία οι δημόσιες αντιπαραθέσεις Στρατιωτικών, αλλά και η αναφορά, κυρίως μεσω διαδικτυου, σε αυστηρα υπηρεσιακα θεματα, που εφτασαν ακόμα και σε δημόσιες εκτιμήσεις Στρατιωτικών για το πόρισμα για το δυστύχημα με το Μ113, και δεν κρύβουν και την δυσφορία τους για τα πυρά (και τις εγκλήσεις…) που δέχεται ο Α/ΓΕΕΘΑ κυρίως απο ε.ε. Στελέχη…
    Στο ΠΑΣΟΚ στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί  γενικότερα στις ΕΔ και εκφράζουν διαφωνίες για τον επικοινωνιακό χειρισμό αρκετών ζητημάτων.
    Στην ΔΗΜΑΡ σε μεγάλο βαθμό ετεροκαθορίζονται γνωρίζοντας τις αποστάσεις που εχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ απο την Στρατιωτική Ηγεσία και εκτιμώντας οτι αν λυθούν 2-3 βασικά ζητήματα θα επανέλθει η ηρεμία.
    Την έκπληξη κάνουν στελέχη της ΝΔ που για διάφορους λόγους ακόμα και αν κατα το παρελθόν είχαν εντελώς διαφορετική άποψη τωρα πιστεύουν οτι ο Φ. Φράγκος μπορεί να βάλει τάξη οπότε πρέπει να βρεθεί όπως εκτιμούν τρόπος να κληθεί και να προσφέρει….
    Πλην όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι πως (ακόμα και αν ο ίδιος δεν πολυμιλάει για αυτό….) στο πρόσφατο παρελθόν ο Στρατηγός Φραγκος έχει αρνηθεί δυο τιμητικές προτάσεις λέγοντας πως δεν θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια το προσωπικό αν επιστρέψει σε κάποια θεση πρίν αποκατασταθεί έστω κάποιο μερος της αξιοπρεπούς διαβίωσης του προσωπικου….
    Και σε αυτή την γραμμή σκοπεύει να παραμείνει ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει στην… Βαγδάτη που λεει ο λογος για να αποφύγει τις πιέσεις….

Η αλαζονεία της εξουσίας

   H ιστορία συμβαίνει γύρω στα 1880-1883.
    Για να αντιστοιχήσετε τα αναφερόμενα σε δολλάρια ποσά με σημερινές αξίες πολλαπλασιάστε επί 20.
    Μία γυναίκα που φορούσε ένα ξεθωριασμένο καρό φουστάνι με το σύζυγό της, ντυμένο με ένα παλιό κοστούμι, κατέβηκαν από το τρένο στη Βοστώνη και κατευθύνθηκαν προς το γραφείο του προέδρου του Πανεπιστημίου Harvard. Δεν είχαν ραντεβού.
    Η γραμματέας μπορούσε να καταλάβει από την πρώτη στιγμή ότι τέτοιοι επαρχιώτες δεν είχαν καμία δουλειά στο Harvard.
"Θα θέλαμε να δούμε να δούμε τον πρόεδρο" είπε ο άντρας με χαμηλή φωνή.
"Θα είναι απασχολημένος όλη μέρα" απάντησε η γραμματέας κοφτά.
"Θα περιμένουμε" απήντησε η γυναίκα.
    Για ώρες η γραμματέας τους αγνοούσε, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα απογοητευτούν και θα φύγουν.
    Καθώς όμως είδε ότι δεν έφευγαν, η γραμματέας αποφάσισε να ενοχλήσει τον πρόεδρο, παρόλο που δεν το ήθελε με τίποτα.
"Ίσως αν τους δείτε για ένα λεπτό, να φύγουν" του είπε!
    Εκείνος αναστέναξε με αγανάκτηση και έγνεψε θετικά. Κάποιος τόσο σημαντικός όσο αυτός σίγουρα δεν είχε το χρόνο να δέχεται ανθρώπους ντυμένους με ξεθωριασμένα καρό φουστάνια και φτωχικά κοστούμια. Ο πρόεδρος στράφηκε προς το ζευγάρι με ύφος βλοσυρό και αλαζονικό.
    Η γυναίκα του είπε "Είχαμε έναν γιο που φοίτησε στο Πανεπιστήμιό σας για ένα χρόνο. Το αγαπούσε και ήταν πολύ ευτυχισμένος εδώ. Αλλά δυστυχώς πριν από ένα χρόνο πέθανε απρόσμενα. Ο άντρας μου και εγώ θα θέλαμε να χτίσουμε ένα μνημείο για αυτόν στο χώρο του Πανεπιστημίου."
    Ο πρόεδρος δεν συγκινήθηκε καθόλου. Αντιθέτως εκνευρίστηκε.
"Κυρία μου" απάντησε απότομα, "δεν μπορούμε να στήνουμε αγάλματα για κάθε άνθρωπο που φοίτησε στο Harvard και πέθανε. Αν το κάναμε, τότε αυτό το μέρος θα έμοιαζε με νεκροταφείο."
"Οχι" απάντησε γρήγορα η γυναίκα, "δεν θέλουμε να στήσουμε ένα άγαλμα. Σκεφτήκαμε να δωρήσουμε ένα κτίριο στο Harvard."
    Ο πρόεδρος γύρισε το βλεμμα του. Έριξε μία ματιά στο ξεθωριασμένο καρό φουστάνι και το φτωχικό κοστούμι και ειπε, εντονα: "Ένα κτίριο! Έχετε ιδέα πόσο κοστίζει ένα κτίριο; Έχουμε κτιρια που κοστιζουν, συνολικα, περισσότερα από επτάμισι εκατομμύρια δολάρια εδώ στο Harvard."
    Για μία στιγμή η γυναίκα έμεινε σιωπηρή. Ο πρόεδρος χαμογέλασε ειρωνικα .Ειχε,πλεον,φτασει η ώρα να τους ξεφορτωθεί. Η γυναίκα στράφηκε προς τον άντρα της και είπε ήρεμα:
"Μόνο τόσα χρειάζονται για να φτιάξει κανείς ένα πανεπιστήμιο; Γιατί δεν φτιάχνουμε το δικό μας τότε;"
    Ο σύζυγος έγνεψε θετικά. Το πρόσωπο του προέδρου κιτρίνισε και καταλαβε ότι,μαλλον,ειχε κανει καποια τεραστια γκαφα.Ηταν,όμως,πλεον,αργα.
    Ο κύριος και η κυρία Leland Stanford σηκώθηκαν όρθιοι και βγήκαν έξω. Ταξίδεψαν μέχρι το Palo Alto στην Καλιφόρνια όπου ίδρυσαν το Πανεπιστήμιο  που φέρει το όνομά τους, το Πανεπιστήμιο Stanford, στη μνήμη ενός γιού τον οποίο το Harvard είχε ξεχάσει. 
    Το Πανεπιστημιο Stanford,ένα από τα καλυτερα των ΗΠΑ,ιδρυθηκε το 1885.Η συνολικη συνεισφορα του ζευγους εφθασε στα 20 εκατομμυρια δολλαρια (πανω από 400 εκατομμυρια σημερινης αξιας}.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)