Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Λήγει σήμερα και η νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Λήγει σήμερα και η τελευταία παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Λήγει σήμερα και η νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΟΙΚ δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους της παρ. 1 του άρθρου 62 του ΚΦΕ, που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία έληξε στις 31 Ιουλίου 2012, έως και τις 10 Αυγούστου 2012.

ΕΚΑΣ και συντάξεις των 700 ευρώ στο στόχαστρο

ΕΚΑΣ και συντάξεις των 700 ευρώ στο στόχαστρο

Καθώς το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει εντατικά τη λίστα των μέτρων εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ, γίνεται καθημερινά φανερό ότι δεν θα αποφευχθούν επώδυνα μέτρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν για μία ακόμα φορά και οι συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλούνται «Τα Νέα», η μείωση των συντάξεων ξεκινά από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις το ποσοστό αυτό θα φτάνει έως και 15%. Επιπλέον, εξετάζεται η περικοπή δεύτερης σύνταξης, αν υπάρχει, κατά 50%, ενώ με πρόσθετες μειώσεις θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 50 χρόνων.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει, ακόμα, την αύξηση του ελάχιστου χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 20 χρόνια.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία θα δίνονται με κοινωνικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι.

Σε περίπτωση που οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου «πέσουν έξω», ως εναλλακτική λύση για εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων προτείνεται η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ.

Συνολικά, η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει από τις περικοπές στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Eκρηκτική η άνοδος της ανεργίας στους νέους

Τους 629.907 φτάνουν οι νέοι έως 24 ετών που δεν έχουν δουλειά. Συνολικά 1.147.372 άνθρωποι βρίσκονται εκτός εργασίας. Μόλις τέσσερις στους δέκα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας

Σε ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας εξελίσσεται η ανεργία που μήνα με τον μήνα προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις και πλήττει με ιδιαίτερη δριμύτητα τους νέους από 15 μέχρι 24 ετών, μετατρέποντάς τους σε «γενιά χωρίς σήμερα»

Σχεδόν ένας στους δύο ανέργους είναι νέος, με το συνολικό αριθμό τους να αγγίζει τους 630.000 τον περασμένο Μάιο, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ακόμα χειρότερες μέρες για τη νέα γενιά λόγω επιδείνωσης της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας στους νέους εκτινάχθηκε τον περασμένο Μάιο στο 54,9% από 41,7% που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι και 11,6% στην αρχή της κρίσης που ξέσπασε το 2009.

Μάλιστα, στους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, δηλαδή σε όσους αναζητούν εργασία για διάστημα πάνω από 12 μήνες αλλά δεν βρίσκουν, η χώρα μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η κοινωνική μάστιγα της ανεργίας απλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Κάθε μέρα μέσα στον Μάιο προσετίθεντο στη στρατιά των ανέργων 1.138 άτομα στην πλειοψηφία τους νέοι, ενώ μέσα σε έναν μήνα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 34.141 άτομα και συνολικά ανήλθαν σε 1.147.372 άτομα, δηλαδή όσο ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αν εξαιρούνταν από τις μετρήσεις ο δημόσιος τομέας, τότε το ποσοστό ανεργίας θα εκτινάσσονταν στο 33% από 23,1%, πράγμα που σημαίνει ότι ένας στους τρεις στον ιδιωτικό τομέα είναι εκτός αγοράς εργασίας.

Την ίδια ώρα, νέα έκρηξη της ανεργίας αναμένουν οι αναλυτές της αγοράς εργασίας από τον Σεπτέμβριο, οπότε λήγουν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις και προβαίνουν σε προβλέψεις-σοκ ότι μέχρι το τέλος του έτους η ανεργία θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει και το 30%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων έξι στους δέκα δεν λαμβάνει ούτε το επίδομα ανεργίας των 450 ευρώ τον μήνα ζώντας σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι άνεργοι αγγίζουν το 1.145.000, επίδομα ανεργίας παίρνουν μόνο 300.000, ενώ 785.203 είναι εγγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η ραγδαία διόγκωση της ανεργίας είναι αποτέλεσμα και της μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Μείωση
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν ότι τον περασμένο Μάιο οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 320.540 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (-7,7%) και κατά 593 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (-0,02%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 11.170 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2011 (+0,3%) και μειώθηκαν κατά 306 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (-0,01%).

Κατά φύλο τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις γυναίκες με 26,8% από 20,4% το περυσινό Μάιο, ενώ στους άνδρες η ανεργία ανήλθε στο 20,3% από 14,2%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες της χώρας (ανά αποκεντρωμένη διοίκηση), ξεχωρίζουν η Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (25,8%), Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία (24,9%) Μακεδονία - Θράκη (24,6%) και Αττική με 22,5%.

Κλειδώνει η εφεδρεία για 45.000 δημοσίους υπαλλήλους

Κλειδώνει η εφεδρεία για 45.000 δημοσίους υπαλλήλους

Σχέδιο «σκούπα» στο δημόσιο τομέα θέτει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρει 1,2 δισ. που ζητούν οι δανειστές από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

Το σενάριο για τη μορφή της εφεδρείας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με αύξηση της προβλεπόμενης διάρκειας σε 2 ή 3 χρόνια, σε συνδυασμό με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης.

Αντιδράσεις από τους τροϊκανούς

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνουν την άποψη ότι η αποζημίωση, σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας, πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή που παίρνουν οι απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια όλα αυτά είναι σενάρια τα οποία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως της τρόικας.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, οι επικεφαλής των δανειστών απέρριψαν την πρόβλεψη της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, τονίζοντας πως το ποσό αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με απολύσεις.

Το θέμα επομένως είναι αν η κυβέρνηση θα θελήσει να προχωρήσει σε απολύσεις ή θα παραμείνει πιστή στην προγραμματική συμφωνία των πολιτικών αρχηγών που ξεκαθάριζε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο. Όποια και αν είναι πάντως η απόφαση, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.

«Ψαλίδισμα» και στα ειδικά μισθολόγια

Η τρόικα ζητεί περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση για να αποφύγει να περικόψει τα ειδικά μισθολόγια (ακόμη και έως 20%) θα πρέπει να διασφαλίσει ισοδύναμα μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο θεωρείται σε αυτή τη φάση τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο.

Για κυβερνητική μέριμνα ώστε να διασωθούν από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων οι αμοιβές ειδικών κατηγοριών ένστολων, ειδικά των πλέον μάχιμων, καθώς και το επίδομα επικινδυνότητας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πιθανότατα φέτος το μέτρο θα αποφευχθεί, ωστόσο προβλέπεται εφαρμογή του από του χρόνου καθώς αφορά ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Πάντως γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το επίδομα επικινδυνότητας των μάχιμων ενστόλων.

Αιτήσεις για νέες αποσπάσεις

Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους δάσκαλοι και καθηγητές για νέα απόσπαση, καθώς και αιτήσεις επανεξέτασης ή ανάκλησης και τροποποίησης απόσπασης. Οι ανακλήσεις και τροποποιήσεις απόσπασης θα γίνουν δεκτές εφόσον υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι, οι οποίοι θα αποδεικνύονται με επισυναπτόμενα στην αίτηση δικαιολογητικά.

Η εγκύκλιος, που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, αφορά στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και συγκεκριμένα: Νέες αιτήσεις απόσπασης, επανεξετάσεις αιτήσεων απόσπασης - ανακλήσεις αποσπάσεων και τροποποιήσεις απόσπασης. Αναλυτικά, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται για κάθε κατηγορία τα εξής:

Νέες αιτήσεις απόσπασης. Ως νέες αιτήσεις απόσπασης θεωρούνται και καταχωρίζονται όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από εκπαιδευτικούς στις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης μετά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων απόσπασης, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 56020/Δ1/17-5-2012 εγκύκλιο αποσπάσεων, δηλαδή μετά την 01-06-2012 μέχρι και 20-08-2012, καθώς και οι αιτήσεις απόσπασης των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 σε ΠΥΣΠΕ, σύμφωνα με την αριθμ. πρωτ. 91934/Δ2/08-08-2012 εγκύκλιο.

Επανεξετάσεις αιτήσεων απόσπασης, ανακλήσεις και τροποποιήσεις απόσπασης. Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού (Ο.Π.Σ.Δ.Π.) καταχωρίζονται επίσης:

α) Οι επανεξετάσεις αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών που δεν ικανοποιήθηκαν κατά την 1η φάση αποσπάσεων. Πρόκειται στην ουσία για αρχικά καταχωρισμένες αιτήσεις και η καταχώριση θα γίνει πατώντας την επιλογή «Επανεξέταση».

Καταχώριση
Στην περίπτωση αλλαγής προτιμήσεων ή στην περίπτωση υποβολής πρόσθετων δικαιολογητικών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέξουν για την ορθή καταχώριση των αλλαγών ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ προτίμησης και των στοιχείων που απαιτείται να αλλάξουν. Η καταχώριση στην περίπτωση αυτή στο ηλεκτρονικό σύστημα γίνεται ως «καταχώριση νέας αίτησης».

β) Οι ανακλήσεις αποσπάσεων

γ) Οι τροποποιήσεις απόσπασης

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην καταχώριση και ιδιαίτερα στη συμπλήρωση των πεδίων «ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ» και «ΛΟΓΟΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ» αντίστοιχα, στα οποία θα αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται ανάκληση ή τροποποίηση, σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται.

Επίσης, πρέπει να δοθεί προσοχή στη συμπλήρωση των πεδίων «ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ» και «ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ», ώστε να είναι σύμφωνα με τις αριθμ. πρωτ. 90220/Δ1/03-08-2012 και 90203/Δ2/03-08-2012 Υ.Α. αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για το διδακτικό έτος 2012-13.

Υπουργείο
Χρήσιμες οδηγίες

Οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν καταθέσει στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης χειρόγραφες αιτήσεις (νέες, επανεξετάσεις, ανακλήσεις και τροποποιήσεις αποσπάσεων) δεν υποχρεούνται να καταθέσουν εκ νέου άλλες. Ολες οι αιτήσεις θα πρέπει να καταχωριστούν ηλεκτρονικά ακόμα και όσες (νέες αιτήσεις, επανεξετάσεις, ανακλήσεις και τροποποιήσεις αποσπάσεων) έχουν αποσταλεί στα αρμόδια τμήματα της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου. Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί η καταχώριση όλων των αιτήσεων, οι Διευθύνσεις θα πρέπει, στην περίπτωση που απέστειλαν τις αιτήσεις στο υπουργείο χωρίς να κρατήσουν αντίγραφα, να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια τμήματα των Διευθύνσεων Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να διευθετηθεί το θέμα της καταχώρισής τους. Οι διευθυντές εκπαίδευσης, με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, θα πρέπει:

- Να συγκεντρώσουν όλες τις αιτήσεις μαζί με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά και να τις αποστείλουν στη Δ/νση της οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών.

- Μέχρι 23-08-2012 να προβούν στον έλεγχο και επικύρωση των αιτήσεων απόσπασης που υπέβαλαν οι εκπαιδευτικοί αρμοδιότητάς τους.

Στο στόχαστρο τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ

Την εξομοίωση των μισθολογίων των ΔΕΚΟ με αυτά του στενού δημόσιου τομέα προωθεί η κυβέρνηση στο πακέτο μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ που θα ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, είναι αποφασισμένος να ανοίξει «μέτωπο» με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ που δεν θα συμμορφωθούν. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χθεσινή αποπομπή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΛΑΡΚΟ, κ. Αναστάσιου Μπαράκου, αφού η εταιρεία όχι μόνο δεν εφήρμοσε τη νομοθεσία για τις περικοπές, αλλά προχώρησε σε αυξήσεις στις αμοιβές του προσωπικού, επικαλούμενη τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγή.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο κ. Μπαράκος αρνήθηκε να τηρήσει τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση του.

Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να εντείνει τους ελέγχους προς τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, για να εντοπίσει περιπτώσεις που οι διοικήσεις δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία για τις μειώσεις μισθών.

Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και το Γ.Γ. του υπουργείου κ. Γιώργο Μέργο να καταγράψουν το μισθολογικό κόστος στις εποπτευόμενες ΔΕΚΟ και να εντοπίσουν ποιοι οργανισμοί δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Στις περιπτώσεις αυτές, οι μισθοί θα κοπούν αναδρομικά από τις αρχές του έτους, ενώ οι διοικήσεις θα απομακρύνονται. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», έχει εντοπιστεί δημόσια επιχείρηση που καταγράφει ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά έδωσε αυξήσεις πάνω από 60% στα μέλη τις διοίκησης για συνεδριάσεις και άλλες δαπάνες.

«Μαχαίρι» στις αποδοχές

Επίσης, μέσω του πακέτου μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ προωθείται η εξομοίωση των μισθολογίων με αυτά του στενού δημόσιου τομέα, κάτι που σημαίνει «μαχαίρι» μέχρι και 35%. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει 350 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.

Το οικονομικό επιτελείο έχει εντοπίσει ζημιογόνες ΔΕΚΟ που αν και κατέγραψαν μισθολογικές υπερβάσεις, όπως μέσω υπερωριών, τα ποσά αυτά δεν δικαιολογούνται από τα οικονομικά τους δεδομένα.

Ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει εκ νέου το Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου για να εντοπίσει τους παραβάτες των ΔΕΚΟ. Οι επιθεωρητές θα κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών, για να εντοπίσουν πιθανές παρατυπίες.

ΡΑΕ: Επιβάρυνση ένα ευρώ για κάθε νοικοκυριό μέσω λογαριασμών ΔΕΗ

Αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ) στα 7,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μεσοσταθμικά, από 5,57 ευρώ που ήταν ως τώρα, από 1ης Αυγούστου, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για τα νοικοκυριά το τέλος ΑΠΕ που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος διαμορφώνεται στα 8,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 5,99 ευρώ που ήταν έως τώρα (αύξηση 45,9%), ενώ η ποσοτική επιβάρυνση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΥΠΕΚΑ υπολογίζεται για ένα μέσο νοικοκυριό σε 1 ευρώ τον μήνα.

Το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της "πράσινης" ενέργειας.

Η διαφορά αυτή διογκώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού έφθασε στο τέλος Ιουνίου στα 282 εκατ. ευρώ και στο τέλος Ιουλίου εκτιμάται ότι υπερέβη τα 300 εκατ.

Με τις αναπροσαρμογές που αποφάσισε η ΡΑΕ το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ανά κατηγορία καταναλωτών ως εξής:

Υψηλή τάση 4,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αγροτική χρήση (μέση τάση) 4,35 ευρώ, λοιπές χρήσεις (μέση τάση) 7,17 ευρώ, αγροτική χρήση (χαμηλή τάση) 5,61 ευρώ, οικιακή χρήση 8,74 ευρώ και λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις, υπηρεσίες κλπ.) 9,53 ευρώ. Οι αυξήσεις ανά κατηγορία κατανάλωσης σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές κλιμακώνονται έως 91%.

Το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα, ίσως και εντός της ημέρας, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ.

Σε αυτά, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται αναστολή αδειοδότησης νέων μονάδων και μειώσεις τιμών απορρόφησης της "πράσινης" ενέργειας για τις μονάδες που έχουν αδειοδοτηθεί και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη.

Reuters: Μικρές πιθανότητες για Grexit το 2013

Δημοσκόπηση πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters για το μέλλον της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι τρεις χώρες δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους για το 2012.

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 64 αναλυτές. 45 εξ αυτών πιστεύουν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να μείνει στη ζώνη του ευρώ το 2013.

Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου μάλιστα, 35 από τους 64 αναλυτές είχαν δώσει ανάλογη απάντηση.

Αρνητικές οι προβλέψεις για την ύφεση και το έλλειμμα

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,6% το 2012 και 2% το 2013, αρκετά χειρότερα από την εκτίμηση του Ιουνίου για ύφεση 5,8% και 1,3% αντίστοιχα.

Όσον αφορά το έλλειμμα, οι αναλυτές περιμένουν ότι θα μειωθεί στο 8% το 2012 και στο 6,8% το 2013.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των αναλυτών για την ανάπτυξη στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Η ισπανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2012 και 1,1% το 2013, ενώ η πορτογαλική κατά 3% και 1% αντίστοιχα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)