Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Αμφιβάλλουν για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ οι πολίτες τεσσάρων χωρών

Αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα διατηρούν οι πολίτες τεσσάρων μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία), σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial.

Το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών εκτιμούν μάλιστα πως «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια.

Οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη εφόσον γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο. Ειδικότερα, το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρεί πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».

Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της Ε.Ε. και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, ενός 27% στη Γερμανία κι ενός 44% στην Ισπανία).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σε περίπτωση μάλιστα αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.

Πάντως οι απόψεις των Γερμανών και των Γάλλων εμφανίζονται να έχουν μεταβληθεί κατά τι από το Νοέμβριο του 2011, όταν είχαν ερωτηθεί σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση. Το ποσοστό όσων υποστήριζαν τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν τότε αντίστοιχα 81% και 73%.

Όσον αφορά στις χώρες τους, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες αντιτίθενται σε μια επιστροφή στα παλαιά εθνικά νομίσματα: το 74% των Γάλλων τάσσονται εναντίον της εγκατάλειψης του ευρώ για το φράγκο, το 75% των Ισπανών είπαν ότι αντιτίθενται στην επιστροφή στην πεσέτα, το 72% ότι δε θέλουν επιστροφή στη λιρέτα. Η αντίθεση στην εγκατάλειψη του ευρώ είναι λιγότερο ισχυρή στη Γερμανία, όπου ένα 61% απάντησε όχι στην επαναφορά του μάρκου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την 18η ως την 21η Ιουνίου με τη συμμετοχή 1.001 ανθρώπων στη Γαλλία, 1.003 στη Γερμανία, 976 στην Ισπανία και 967 στην Ιταλία. Δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες Le Journal du Dimanche (Γαλλία), ABC (Ισπανία), Bild am Sonntag (Γερμανία) και Corriere della Sera (Ιταλία).

"Λογαριασμός" 8,5 δις ευρώ για τους πολίτες


Μπαράζ φόρων καλούνται να πληρώσουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες οι φορολογούμενοι. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα
Φοροκαταιγίδα το προσεχές διάστημα, με τους φορολογουμένους να καλούνται από τις αρχές Ιουλίου έως και το τέλος του έτους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον λογαριασμό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο από τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, προσδοκά έσοδα 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν πέρυσι από τις ίδιες πηγές είχαν εισπραχθεί 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Τα ποσά είναι τεράστια, εντείνοντας τους φόβους εκτροχιασμού του προϋπολογισμού εξαιτίας της διαφαινόμενης αδυναμίας των φορολογουμένων να καταβάλουν όλους τους φόρους σε τόσο μικρό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις αρχές του 2010 έως σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 13 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Επιπλέον, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το μπαράζ φόρων θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ήδη επιβαρυμένη αγορά, μειώνοντας περαιτέρω την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι οφειλέτες του Δημοσίου ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο και οφείλουν περί τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ρομπάι - Σόιμπλε: Εφαρμόστε το πρόγραμμα αντί να ζητάτε περισσότερα


Να εφαρμόσει γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, παροτρύνει την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συνιστώντας στη χώρα μας να κοιτάξει τι μπορεί να κάνει η ίδια για την ανάκαμψή της, παρά το τι μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Σε αναλόγου περιεχομένου προειδοποίηση προέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η ΒlackRock ψαλιδίζει το κούρεμα στα δάνεια

Εκπτώσεις και «κουρέματα» στις ίδιες τις εξαγγελίες που έκανε προεκλογικά περί κουρέματος όλων των δανείων που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέρνει η επόμενη μέρα της αναρρίχησης της ΝΔ στην εξουσία.

Οι αρχικές υποσχέσεις περί ουσιαστικής ανακούφισης εκατομμυρίων νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους μετατράπηκε στην πρόθεση για «εφαρμογή της ρύθμισης ότι η δόση δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που κατέληξαν τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο, που θα χειριστεί το καυτό θέμα, δεν έχει προχωρήσει σε λεπτομέρειες και εξειδίκευση των προθέσεών του, ωστόσο ήδη οι τράπεζες προϊδεάζουν τους δανειολήπτες να μην αναμένουν και πολλά.

Ως επιχείρημα προβάλλουν τις ανάγκες ρευστότητας που δημιουργούν οι αυξημένες επισφάλειες, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της BlackRock θα ανέλθουν σε άλλα 30 δισεκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια. Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, στην Ελλάδα τα υπόλοιπα σήμερα είναι 78 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 20% των δανείων αυτών θα βγει σε καθυστέρηση (δηλαδή δάνεια ύψους 15,6 δισ. ευρώ).

10 χρόνια μπόνους για εξόφληση

  • Για τον καθορισμό της νέας σύμβασης θα συνυπολογίζονται οι νέες αμοιβές των δανειοληπτών

Με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων που κάνουν ήδη οι τράπεζες, σχεδιάζει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της εξαγγελία για «κούρεμα» των δανείων.

Με στόχο να διαμορφωθούν μηνιαίες δόσεις, οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν το 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών (σε πρώτη φάση των νοικοκυριών και των ατομικών επιχειρήσεων), θα προχωρήσει σε αύξηση του χρόνου αποπληρωμής ακόμη και σε διάστημα μεγαλύτερο των 30 χρόνων, που ήταν η συνηθέστερη διάρκεια των δανείων.

Η αύξηση θα γίνει με ατομική ρύθμιση του κάθε δανειολήπτη ξεχωριστά με την τράπεζα που πήρε το δάνειο, αλλά δεν θα αφορά επιμήκυνση της διάρκειας του υφιστάμενου δανείου, ενώ θα απαιτείται και η εγγύηση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Ειδικότερα όσοι έχουν πάρει καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια τα προηγούμενα χρόνια, όπου η ικανότητά τους να αποπληρώνουν καθοριζόταν από ένα άλλο υψηλότερο εισόδημα από το σημερινό, θα προχωρήσουν στη λήψη ενός νέου δανείου με μεγαλύτερο επιτόκιο σε πολλές περιπτώσεις (αφορά όσους έχουν δανειστεί για κατοικία με επιτόκια της τάξης του 3 και 4%) και διάρκεια αποπληρωμής τα 40 και πλέον χρόνια.

Η διάρκεια θα μεγαλώσει στο διάστημα αυτό, ανεξαρτήτως της ηλικίας του δανειολήπτη (ενώ μέχρι σήμερα 40 χρόνια δάνειο έπαιρνε όποιος ήταν έως 30 ετών), καθώς και ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος που έχει πληρώσει έως σήμερα.

Η νέα δανειακή σύμβαση θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αποδοχές των μισθωτών και με στόχο να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων αποδοχών.

Πρόκειται για μια «μεσοβέζικη» λύση, η οποία προκρίθηκε από την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωσή τους από χειροτέρευση της ικανότητας των δανειοληπτών να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός των δανειοληπτών θα μπορέσει να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει, αφού οι νέες κουρεμένες δόσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες ακόμα και κατά 50% σε σχέση με την αρχική δανειακή σύμβαση.

Οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη αύξηση των επισφαλειών που προκύπτει από την αδυναμία των οφειλετών να πληρώνουν κανονικά, επισφάλειες που υπολογίζονται σε 30-40 δισ. ευρώ σήμερα.

Ενα στα 5
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη χώρα μας ήδη το 1 στα 5 δάνεια δεν εξυπηρετείται και εκφράζονται φόβοι ότι στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προσεγγίσουν τα 50 δισ. ευρώ -τα συνολικά υπόλοιπα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνονται στα 250 δισ. ευρώ-, από 39 δισ. ευρώ που ήταν τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2011 (με τον δείκτη καθυστερήσεων στο 15,9%). Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία διετία έχουν ρυθμίσει περισσότερα από 800.000 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια μέσα από την επιμήκυνση της διάρκειας ή τη συγκέντρωση πολλών οφειλών σε ένα δάνειο.

Πάντως, το πρόβλημα των επισφαλειών στα δάνεια δεν είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο, αλλά αφορά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία, οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν άνοδο, με τις «κόκκινες» οφειλές να υπερβαίνουν τα 150 δισ. ευρώ, ποσό.

Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις κινούνται ανοδικά, από την ώρα που η Ευρωζώνη μπήκε σε ύφεση, με την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν το αρνητικό προβάδισμα στην αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Το ΙΚΑ ζητά τα λεφτά του πίσω με τόκο

Με τόκο 5% θα αναζητήσει το ΙΚΑ την επιστροφή κάθε παροχής, σύνταξη ή επιδόματος που καταβλήθηκε σε ασφαλισμένους χωρίς να τη δικαιούνται.

Το έγγραφο που απέστειλε προς τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών Χαρίκλεια Δοντάκη επικαλείται νεότερη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας "η οποία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλόπιστης ή μη είσπραξης, αλλά αρκείται μόνο στο γεγονός της αχρεώστητης καταβολής προκειμένου να επιβάλει έντοκη αναζήτηση".

Μέχρι τώρα, η Διοίκηση του ΙΚΑ βασισμένη, σε παλαιότερες αποφάσεις των δικαστηρίων, αναζητούσε σε βάθος δεκαετίας, μετά την παρέλευση της οποίας παραγράφονται οι απαιτήσεις, παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, μόνο στις περιπτώσεις που μπορούσε να αποδειχτεί δόλος.

Σύμφωνα με "το μέγεθος της οικονομικής ζημίας του Ιδρύματος, σε συνδυασμό με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υποχρεώνουν τη Διοίκηση να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να προσαρμόσει πλέον οριστικά τη θέση του Ιδρύματος στο ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο".

Έτσι στο εξής, η εκτίμηση, για το εάν η είσπραξη έγινε ή όχι καλόπιστα "θα καθορίζει μόνο την έκταση της παραγραφής και τον χρόνο έναρξης επιβολής του τόκου και όχι το ζήτημα της αναζήτησης".

Η διαφορά είναι ότι όταν δεν διαπιστώνεται δόλος τα ποσά καταβάλλονται από το χρονικό σημείο που ο οφειλέτης λαμβάνει γνώση της οφειλής (με κοινοποίηση της απόφασης καταλογισμού), ενώ στις περιπτώσεις που υφίσταται δόλος, από τον χρόνο καταβολής της αχρεώστητης παροχής.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα του συμψηφισμού των παροχών που δόθηκαν παράνομα με ενδεχόμενες οφειλές των ασφαλισμένων.

Καταργήσεις οργανισμών χωρίς απολύσεις προβλέπει η προγραμματική συμφωνία

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το κείμενο που πρώτο έφερε στη δημοσιότητα το Εθνος στο φύλλο της Παρασκευής:

Ομιλεί για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης με διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και με πλήρη σεβασμό στους δημοσιονομικούς στόχους για το έλλειμμα, του χρέους και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Δηλώνει την πρόθεση των αρχηγών να αιτηθούν τουλάχιστον διετούς παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής

Δεσμεύεται για επαναφορά της συλλογικής αυτονομίας και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Υπόσχεται αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.

Εισηγείται την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).

«Επεκτείνει» το επίδομα ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.

Περιέχει κατηγορηματική δέσμευση για μη απολύσεις στο Δημόσιο ενώ όσον αφορά τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων, θέτει ως στόχο «να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνεται ο μνημονιακός προσανατολισμός
Το κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει το μνημονιακό προσανατολισμό της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο στα ουσιώδη και κοινωνικά επώδυνα θέματα, χωρίς χρονοδιάγραμμα, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και πrοσθέτει:

«Είναι πλέον φανερό πως η διατυμπανιζόμενη προεκλογική αναθεώρηση του μνημονίου για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του. Οι αόριστες επιθυμίες, χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς για τις όποιες θεσμικές αλλαγές και η ασάφεια ως προς την αποκατάσταση των βάναυσων κοινωνικών αδικιών, δημιουργούν τη βεβαιότητα πως πρόκειται για μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Υπό τον πλήρη έλεγχο της τρόικας η κυβέρνηση
«Οι γνωστοί συνέταιροι της εξουσίας Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος, με τη νέα τους αριστερή μεταγραφή Φώτη Κουβέλη, επαναλαμβάνουν μετεκλογικά όσα έλεγαν προεκλογικά», αναφέρει σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, σχολιάζοντας το προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ενώ δίδονται υποσχέσεις και εκφράζονται προθέσεις, η κυβέρνηση «είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της τρόικας, η οποία σπεύδει τη Δευτέρα στην Αθήνα για να δώσει τις εντολές της».

«Τους ενημερώνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βλέπουμε το…τυράκι, αλλά ακόμα δεν είδαμε τη φάκα. Την περιμένουμε στις προγραμματικές δηλώσεις και στα πρώτα νομοσχέδια».

KKE: Μόνο δια νόμου κατάργηση
«Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, που η συγκυβέρνηση εμφανίζει ότι θα γίνει για την ανακούφιση του λαού, είναι μια αναγκαστική προσαρμογή που επιβάλλει το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Η όποια επιμήκυνση θα φορτώνει νέα δεινά στο λαό και όχι ανακούφιση, ενώ δεν θα σταματήσει τη νέα χρεοκοπία.

Το ΚΚΕ θα φέρει στη βουλή σχέδια νόμου για την κατάργηση των Μνημονίων, της Δανειακής Σύμβασης, καθώς και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα» σχολιάζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του

"Όχι" στην πώληση του ΟΠΑΠ

"Ο ΟΠΑΠ δεν πρέπει να αποκρατικοποιηθεί", υποστήριξε το πρωί της Κυριακής ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, την ώρα που η κυβέρνηση επιδιώκει μια γρήγορη συμφωνία για την πώληση ενός κρατικού οργανισμού όπως ο ΟΠΑΠ για να στείλει το μήνυμα ότι μένει προσηλωμένη στον στόχο για αύξηση των εσόδων και εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

"Ο ΟΠΑΠ αποφέρει στο δημόσιο περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Με τα νέα παιγνίδια εκτιμώ ότι τα ετήσια κέρδη του Οργανισμού θα πλησιάσουν το ένα δισ.ευρώ", είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

"Μόνο αν το τίμημα εξαγοράς είναι πολύ μεγάλο θα πρέπει να πουληθεί σε ιδιώτες", υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού και σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει με βάση την χρηματιστηριακή αποτίμηση του Οργανισμού Προγνωστικών.

Αν έρθει ένας ιδιώτης και μας δώσει τα προβλεπόμενα κέρδη της επόμενης επταετίας τότε μπορούμε να το συζητήσουμε, ήταν η τοποθέτηση του κ. Ιωαννίδη ο οποίος διευκρίνισε ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση θέλει να θέσει εκ νέου σε κίνηση την οικονομία και να δημιουργήσει μια δυναμική.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί, ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινώσει ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως ο ΟΠΑΠ για να δημιουργήσει θετική προδιάθεση στην ΕΕ και στις αγορές.

Ρομπόλης: Θα ξεπεράσει το 24% η ανεργία το 2012

«Για πρώτη φορά ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ξεπερνά τον ενεργό. Οι στατιστικές δείχνουν 1.200.000 ανέργους» δήλωσε ο Σάββας Ρομπόλης επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο οποίος υπογράμμισε ότι το πέρασμα από την ύφεση στην ανάκαμψη δεν σημαίνει απαραίτητα απορρόφηση της ανεργίας, για την οποία εκτίμησε ότι ο μέσος όρο της θα φτάσει το 24% το 2012 και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013.

Παράλληλα, ο κ. Ρομπόλης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι «το εισόδημα σε εργαζόμενους πολλών κλάδων έχει μειωθεί έως 40% τα 2 τελευταία χρόνια» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οργανωτών Συνεδρίων Ντίνος Άστρας τόνισε ότι η «παρτίδα» με τον τουρισμό δεν κερδίζεται φέτος. Απέδωσε αυτή την εξέλιξη στις απεργίες, δηλώνοντας ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας Στέλιος Σταυρίδης δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο υπεύθυνοι από τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες για την εικόνα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό. Τώρα που τα πράγματα είναι δύσκολα, πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κάθε εργαζόμενος μπορεί με τις δικές του ενέργειες να διασώσει ή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας» σχολίασε ο κ. Σταυρίδης.

«Μπορούμε να πολεμήσουμε το μνημόνιο από μέσα με σημεία ατράνταχτης λογικής» παρατήρησε, μιλώντας στην ίδια εκπομπή στο ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης. «Η προσωποποίηση των προβλημάτων είναι ένα πρόβλημα που έχει φέρει πολλά δεινά στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Να εφαρμοστεί η προγραμματική συμφωνία των τριών αρχηγών ζήτησε το μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θεόδωρος Μαργαρίτης.

«Οι συμπολίτες μας προσδοκούν να καταφέρει κάτι η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει στην κυβέρνηση ως μία αντιμνημονιακή συνιστώσα» τόνισε ο κ. Μαργαρίτης.

Προς αναβολή ο ερχομός της τρόικας στην Αθήνα

Σοβαρό το ενδεχόμενο να μην έρθουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εξαιτίας των προβλημάτων υγείας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπ. οικονομικών.

Ανοικτό φαίνεται πως είναι το θέμα αναβολής της προγραμματισμένης, για αύριο, επίσκεψης των μελών της τρόικας στην Ελλάδα.

Όπως εκτιμούν στελέχη της κυβέρνησης τόσο η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο επιβλήθηκε ακινησία όσο όσο και η νοσηλεία του Βασίλη Ράπανου, ενδέχεται να αναβάλουν για λίγες μέρες την επίσκεψη στην Αθήνα, των εκπροσώπων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

10 δισ. ευρώ στοιβαγμένα στα ράφια των δικαστηρίων

Σε εκκρεμότητα πάνω από 150.000 δίκες. Το σχέδιο της τρόικας δεν εφαρμόστηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων και του φόρτου νέων προσφυγών.

Μόνο με τη «Λερναία Υδρα» μπορεί να παρομοιάσει κανείς την κατάσταση των εκκρεμών στη Δικαιοσύνη φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, που πριν από μερικές εβδομάδες ξεπερνούσαν τις 150.000 και από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, αφού είναι εύλογο ότι θα κερδίσει ένα μέρος των σχετικών δικών.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” το εφιαλτικό «στοκ» των εκκρεμών φορολογικών - τελωνειακών δικών είχε ξεκινήσει από τις 167.000 υποθέσεις, όταν πέρσι η τρόικα εντόπισε το τεράστιο πρόβλημα της αργοπορίας της δικαιοσύνης, κυρίως στις οικονομικού ενδιαφέροντος δικογραφίες, που στοιβάζονται στα ράφια των διοικητικών δικαστηρίων εδώ και πολλά χρόνια.

Τότε συμφωνήθηκε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτού του είδους τις υποθέσεις για να «τρέξουν» και να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Το φιλόδοξο πρόγραμμα προέβλεψε σταδιακή μείωση των υποθέσεων, ώστε μέσα σε έναν χρόνο να έχουν «φύγει» πάνω από τις μισές, για να ολοκληρωθεί το «στοκ» μέσα στο δικαστικό έτος 2012-13.

Για τον λόγο αυτόν προωθήθηκε και δέσμη «σκληρών» νομοθετικών μέτρων που περιόρισαν σημαντικά τα δικονομικά μέσα άμυνας των φορολογουμένων, τις αναστολές ως προς την πληρωμή ποσών, ενώ παράλληλα επέβαλαν «τσουχτερά πρόστιμα» και «δίκες - εξπρές» για να τελειώνουν ταχύτερα οι σχετικές εκκρεμότητες.

Στην ίδια λογική θεσπίστηκε και η «δίκη - πιλότος» που θα μπορούσε να λύνει κατευθείαν με παραπομπή στο ανώτατο δικαστήριο ένα σοβαρό νομικό πρόβλημα συνταγματικότητας ή κάθε άλλου είδους νομικό «αγκάθι» που θα μπορούσε να εμφανιστεί σε ευρύ σκέλος υποθέσεων και να αφορά χιλιάδες φορολογουμένους.

Οι διοικητικοί δικαστές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία, αλλά και στο ΣτΕ, ξεκίνησαν καλά για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου να βγουν το ταχύτερο δυνατό οι εκκρεμείς υποθέσεις, για να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο κάτι παραπάνω από υποθέσεις ως επί το πλείστον χρονίζουσες (αρκετές από αυτές που εκκρεμούν με αναίρεση στο ΣτΕ έχουν υπερδεκαετή δικαστική διαδρομή). Κι ενώ αρχικά είχε επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος, στην πορεία ο επιθυμητός στόχος άρχισε να φαίνεται δυσπρόσιτος.

Την ίδια στιγμή ο φόρτος από νέες προσφυγές σε βάρος των νέων πολλαπλών φορολογικών επιβαρύνσεων καθιστά τον στόχο μάλλον ανέφικτο. Εκεί που άρχισε να περιορίζεται το «στοκ» υποθέσεων με προτεραιότητα σε φορολογικές - τελωνειακές δίκες, άρχισαν να ξεφυτρώνουν νέα κεφάλια της Λερναίας Υδρας με ένδικα μέσα που αφορούσαν νεότερες έκτακτες εισφορές για εισοδήματα, ακίνητα, για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, τα ειδικά τέλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς οι εκκρεμείς δίκες ανέρχονταν σε 159.837, ενώ τη Μεγάλη Εβδομάδα στις αρχές του περασμένου Απριλίου ο «σταυρός του μαρτυρίου» για τους δικαστικούς λειτουργούς αριθμούσε 153.738 υποθέσεις. Η προσπάθεια δεν μπορούσε να αποφέρει περισσότερους καρπούς, αφού η εκδίκαση παλιότερων υποθέσεων συνοδευόταν από την εισροή νέων.

Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας στα τέλη του 2011 εκκρεμούσαν 142.852 υποθέσεις, που μέσα στο α' τρίμηνο του 2012 «έπεσαν» στις 135.269, μολονότι το ίδιο διάστημα εισήχθησαν στα δικαστήρια αυτά 2.598 νέες υποθέσεις. Η ανακατανομή των υποθέσεων στα δικαστήρια ανάλογα και με το ύψος της φορολογικής διαφοράς οδήγησε σε διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς στα Διοικητικά Εφετεία οι 11.322 εκκρεμείς υποθέσεις στα τέλη του 2011 αυξήθηκαν σε 12.186 το α' τρίμηνο του 2012, αφού το ίδιο διάστημα εισήχθησαν 2.861 νέες. Τι ακριβώς ποσά αντικατοπτρίζουν αυτές οι εκκρεμείς δίκες είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσει κανείς, αφού θα έπρεπε να γνωρίζει το περιεχόμενο των σχετικών δικογραφιών, την πορεία τους και την αλλαγή των ποσών, ανάλογα με την επόμενη δικαστική απόφαση, την έντοκη τροποποίηση των σχετικών αξιώσεων κ.λπ.

Ωστόσο, ένα δείγμα γραφής προκύπτει στο ΣτΕ, όπου σε ανάλυση στοιχείων που επιχειρήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε 5.343 φορολογικές υποθέσεις, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες από αυτές (2.754) αφορούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Επίσης 919 εκκρεμείς δίκες αφορούσαν ποσά από 10.001 έως 50.000 €, άλλες 472 δίκες ποσά από 50.001 έως 100.000 €, άλλες 807 δίκες ποσά από 100.001 έως 500.000 €, ενώ το αντικείμενο των υπόλοιπων 391 δικών ξεπερνούσε σε καθεμία το μισό εκατ. ευρώ.

Πάντως, προς το παρόν το κράτος επιχειρεί να ωφεληθεί μέσα από τα νέα μέτρα που επιβάλλουν στον φορολογούμενο πολίτη ή την επιχείρηση που χάνει τον πρώτο βαθμό δίκης (ή την αναστολή) να υποχρεωθεί να πληρώσει ένα σημαντικό τμήμα της οφειλής (έως 50%) εάν θέλει να προχωρήσει στον επόμενο δικαστικό βαθμό, μαζί με τα ιδιαίτερα «τσουχτερά παράβολα».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή αρκετές υποθέσεις αναβλήθηκαν ύστερα από σχετικό αίτημα των αντιδίκων του Δημοσίου, που προς στιγμή δήλωσαν αδυναμία να πληρώσουν μεγάλα παράβολα.

Ελπίδα για ξεμπλοκάρισμα

Οι υποθέσεις στο ΣτΕ μόνο κατά μέσο όρο πιστεύεται ότι ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, αν και στην πραγματικότητα το διεκδικούμενο από το Δημόσιο ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στις γνωστές εκκρεμείς υποθέσεις του δημοφιλούς τραγουδιστή Τ. Βοσκόπουλου η συνολική οικονομική αξίωση είχε φθάσει τα 5,5 εκατ. ευρώ. Για ένα σκέλος των υποθέσεων αυτών εκδόθηκαν, πάντως, αναιρετικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν τμήμα της διαμάχης που κρατά ήδη 12 χρόνια σε νέες δίκες στο Δ. Εφετείο. Δίκες με μεγάλο αντικείμενο αφορούν και υποθέσεις καυσίμων.

Αντίστοιχη κατηγοριοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας, όπου εκκρεμεί ο κύριος όγκος των υποθέσεων αυτών. Και τα ποσά είναι μεγαλύτερα συνολικά, ενώ στα Δ. Εφετεία κάθε υπόθεση ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Χρ. Γεραρής, πρόσφατα σημείωσε ότι τα διοικητικά δικαστήρια δίνουν προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών διαφορών, αλλά οι αποχές των δικηγόρων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, «παρεμπόδισαν την επίτευξη του επιθυμητού στόχου».

Οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν τη σωρεία των νέων νομικών ζητημάτων που περιμένουν την επίλυσή τους σε σχετικές «πιλοτικές» δίκες στην Ολομέλεια και στο Β' τμήμα ΣτΕ, ευελπιστώντας ότι μετά θα «ξεμπλοκαριστούν» πολλές

δίκες που έχουν παρεμφερές αντικείμενο.

Ανοικτά μέτωπα

Ηδη ένα πρώτο βήμα έγινε με την «πιλοτική» δίκη για το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ εκκρεμούν προς επίλυση στην Ολομέλεια η έκτακτη εισφορά που είχε μπει επί ΝΔ το 2009 αναδρομικά (γι' αυτήν ασκήθηκαν τουλάχιστον 20.000 προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια), το τέλος επιτηδεύματος για διάφορους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσφυγές με ευρύτερο ενδιαφέρον εκκρεμούν για όλες τις νεότερες φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης χρονιάς, για το ΕΤΑΚ, για τους περιορισμούς στον συμψηφισμό οφειλών κ.λπ. και η επίλυσή τους θα επιτρέψει να «ξεμπλοκαριστούν» πολλές όμοιες (ως προς το νομικό πρόβλημα) υποθέσεις.

Στο Δ. Πρωτοδικείο Αθηνών (το μεγαλύτερο της χώρας) οι 51.266 εκκρεμείς φορολογικές δίκες στα τέλη του 2011 μειώθηκαν σε 50.556 στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, αφού είχαν εισαχθεί 1.130 νέες υποθέσεις, ενώ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης παρέμειναν το αντίστοιχο διάστημα στα ίδια επίπεδα (από 25.702 μειώθηκαν σε 25.429 με 249 νεοεισαχθείσες υποθέσεις). Θετικότερη είναι η εικόνα στο Δ. Πρωτοδικείο Πειραιά, αφού οι εκκρεμείς 20.084 υποθέσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου «έπεσαν» σε 17.306 στο τέλος του 2011 και σε 14.869 στις αρχές Απριλίου 2012. Στο Δ. Εφετείο Αθηνών οι 3.445 εκκρεμείς δίκες στις 31-12-11 μειώθηκαν σε 1.354 στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, μολονότι εισήχθησαν 1.141 νέες υποθέσεις.

Στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης οι 1.505 υποθέσεις το ίδιο διάστημα μειώθηκαν σε 1.354 (με 238 νεοεισαχθείσες), ενώ στο Δ. Εφετείο Πειραιά οι 3.866 «έπεσαν» σε 1.354, με 948 νεοεισαχθείσες.

To Δημόσιο εισπράττει μόλις 7 από τα 100 ευρώ που έχουν επιδικασθεί

Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριών και στα δικαστήρια λόγω της παράλυσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού και του τεράστιου όγκου των εκκρεμών φορολογικών δικών. Δεν είναι ότι το Δημόσιο στην καλύτερη των περιπτώσεων εισπράττει τα μισά από αυτά που βεβαιώνει αλλά ακόμα και από τα ποσά που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια υπέρ του στα κρατικά ταμεία μπαίνουν μόλις τα 7 από τα 100 ευρώ.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον ισολογισμό του κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα βεβαιωθέντα αλλά μη εισπραχθέντα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν το αστρονομικό ποσό των 44 δισ. ευρώ καθώς από τα 98,006 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα έσοδα μπήκαν στα ταμεία μόλις 53,957 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αντί η ψαλίδα μεταξύ των βεβαιώσεων και των εισπράξεων να κλείνει ανοίγει ακόμα περισσότερο. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μέσα σε ένα χρόνο -το 2010- τα ανείσπρακτα χρέη το 2010 αυξήθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ.

Παραγραφή

Οι απώλειες εσόδων προέρχονται τόσο από τους άμεσους και έμμεσους φόρους (εισόδημα, ακίνητα, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.α) όπου εισπράττονται μόλις 6 από τα δέκα ευρώ (61%) που βεβαιώνονται όσο και από τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα που αφορούν κυρίως χρηματικά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και στα οποία το ποσοστό είσπραξης ανέρχεται μόλις στο 1/7 αυτών (14,5%) που βεβαιώθηκαν.

Την ίδια ώρα τα απολογιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν ότι το 2010 οι εφορίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ για φορολογικές παραβάσεις και από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 2,28% ενώ από τα πρόστιμα ύψους 8,6 δισ. ευρώ που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία μόλις το 1% κατέληξε στα ταμεία του κράτους. Η καθυστέρηση στην είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών έχει σαν αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει «ζεστό χρήμα» λόγω παραγραφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διαγραφέντα έσοδα το 2010 ανήλθαν σε 935,049 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 203,065 εκ. ευρώ ή 27,74% έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους οπότε ήταν 731,984 εκ. ευρώ.

Εφοριακοί επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων που επιβάλλονται δεν εισπράττεται ποτέ καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και αναφέρουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δίκες από τις οποίες το Δημόσιο διεκδικεί περίπου 30 δισ. ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα και παρά το γεγονός ότι έχουν ψηφιστεί νόμοι δεν έχει γίνει τίποτα για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μπορεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός να βεβαιώνει έσοδα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εισπράττει κιόλας. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογούμενων που εντοπίζονται για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή και στους οποίους επιβάλλονται υψηλές χρηματικές ποινές προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Με βάση διάταξη φορολογικού νόμου του 2011, ο αρμόδιος προϊστάμενος της εφορίας προχωρά άμεσα στη βεβαίωση του 50% του κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων φόρων που αφορούν στις παραβάσεις. Ο βεβαιωθείς φόρος δεν εισπράττεται καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ποσά αυτά καθίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με εφοριακούς και φοροτεχνικούς ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος με τα ανείσπρακτους φόρους θα ήταν η θέσπιση ρύθμισης που θα προβλέπει την καταβολή και όχι απλώς τη βεβαίωση του 50% των πρόσθετων φόρων για την άσκηση προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο - Η τρόικα καρφώνει τέσσερις υπουργούς για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων από το «παράθυρο»

- Πάρτι προσλήψεων στους ΟΤΑ – Μόνο το 2011 προσλήφθηκαν 12.000

- Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις»

- Αντί να μειώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονταν χρόνο με τον χρόνο

- Τι γράφει στην έκθεση της η τρόικα για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων

Στον «ποταμό» των πρόωρων συνταξιοδότησεων που οδηγήθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (ενόψει των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ) και στις περίπου 70.000 προσλήψεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για να καλυφθούν κενά και «πολιτικές υποχρεώσεις» χάθηκε κάθε πιθανότητα επιτυχίας του μνημονίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα με έκθεσή της για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε τέσσερις τομείς - ΟΤΑ, Υγεία, Αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού - το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε.

Η τρόικα εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση «καρφώνει» τους παλαιούς συνομιλητές της υποστηρίζοντας ότι «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον "Καλλικράτη" για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την έκθεση που παρέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε και τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.

Όπως γράφει το “Βήμα της Κυριακής” και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.

Το μεγάλο πάρτι των προσλήψεων έγινε στους ΟΤΑ όπου μόνο το 2011 προσλήφθηκαν 12.000 άτομα. Στην έκθεση εκφράζεται έκπληξη για το «εντυπωσιακό» όπως χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της «καθαρής αύξησης» των υπαλλήλων στους ΟΤΑ κατά 5% ή κατά 4.500 άτομα, δηλαδή του αριθμού μετά και τις συνταξιοδοτήσεις, παρά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που είχε σχεδιαστεί για εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα προερχόταν και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης έχουν ως εξής:

* Παραβιάστηκε ο κανόνας «1 προς 5». Αντί για 8.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο κανόνας του «1 προς 5» για το 2011 τελικώς έγιναν 16.711.

* Χαραμάδες και παράθυρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις».

* Παραλλήλως εντοπίζονται χάσματα στα στοιχεία για τις μετατάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν… «χάθηκαν», τουλάχιστον από τα «μάτια» του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους ένστολους να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται και να υπερβαίνει σταθερά το 1.130.000 άτομα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε στις 15 Μαΐου 2012 στις 431.000 άτομα από 403.033 άτομα που ήταν στο τέλος του 2010 και 389.735 που ήταν το φθινόπωρο του 2009 πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Οι... μεταρρυθμιστές και το ναυάγιο

Είναι προφανές ότι η μεταρρύθμιση του κ. Γιάννη Ραγκούση απέτυχε παταγωδώς, όσο προφανείς είναι και οι ευθύνες για την αδυναμία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.

Ο δεύτερος μεγάλος τομέας όπου ναυάγησε η προσπάθεια μείωσης προσωπικού είναι ο χώρος της Υγείας όπου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτός από τις περίπου 300 προσλήψεις που έκανε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα και παρά ταύτα το επίπεδο παροχών υγείας φθίνει.

Επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων υπήρξε επί των ημερών του κ. Παύλου Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου εκτός από τις μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ έγιναν πάνω από 1.000 προσλήψεις.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε με το παραπάνω όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (2.257 μόνο το 2010). Μάλιστα η τρόικα «ψάχνει» για 500 «απροσδιόριστες προσλήψεις»!

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)