Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ‏

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την απευθείας ανάθεση της εντολής διακυβέρνησης στους εκφραστές των συμφερόντων των δανειστών και της διεθνούς χρηματοοικονομικής βιομηχανίας, κλείνει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης. Το πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε και υπονομεύει τη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική συνοχή.

Όλοι οι μηχανισμοί χειραγώγησης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης επιδιώκουν να επιβάλουν στο λαό μας τη νέα δανειακή σύμβαση με όρους υποτέλειας και το νέο πολυετές Μνημόνιο, που επιφέρει ένα άνευ προηγουμένου κοινωνικό ολοκαύτωμα.

Οι συνθήκες είναι κρίσιμες και το ΟΧΙ των Ελλήνων, στη νέα αυτή περίοδο, θα είναι βροντερό. Οι νέες πολιτικές δυνάμεις, που βγαίνουν από τα σπλάχνα του Λαού μας, αξιώνουν από ΟΛΟΥΣ συμπόρευση σε μια ενωτική πορεία αφύπνισης και αγώνα, για την οικοδόμηση ενός αντιμνημονιακού, κοινωνικού, πατριωτικού και αναπτυξιακού μετώπου.

Οι συστημικές δυνάμεις παραδόθηκαν αμαχητί στους επικυρίαρχους. Οι μάσκες έπεσαν.

Ήρθε η ώρα του Λαού.

Έξω η Τρόϊκα.

Εκλογές εδώ και τώρα.

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Αναστάσιος Γιαννίτσης, Υπουργός Εσωτερικών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Έχει σπουδάσει νομικά και οικονομικά. Έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και υπουργός και αναπλ. υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη. Διετέλεσε επίσης οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Το Δεκέμβριο του 2009, διορίστηκε από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πρόεδρος στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Σταύρος Δήμας, Υπουργός Εξωτερικών

Γεννήθηκε το 1941. Σπούδασε νομικά και πολιτικές & οικονομικές επιστήμες. Έχει διατελέσει επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Περιβάλλον και την Απασχόληση. Έχει διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού (1977-1980), Υπουργός Εμπορίου (1980), Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (1990-1991).

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Έχει διατελέσει υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Επίσης έχει διατελέσει δήμαρχος της Αθήνας.

Μάκης Βορίδης,Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Γεννήθηκε το 1964. Σπούδασε νομικά. Διετέλεσε πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΝ. Υπήρξε πρόεδρος του κόμματος "Ελληνικό Μέτωπο" από το 2002 μέχρι το Μάιο του 2005, οπότε ανεστάλη η λειτουργία του.Είναι βουλευτής του ΛΑΟΣ από το 2007.

Γιώργος Σταυρόπουλος, Υπουργός Επικρατείας

Γεννήθηκε το 1946. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος στο Συμβούλιο Επικρατείας και νομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Γεώργιος Γεωργίου, Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Γεννήθηκε το 1936. Σπούδασε Οικονομικά και Διεθνές Δίκαιο και έχει κάνει καριέρα ως διπλωμάτης.Έχει διατελέσει διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Το 2003, ανέλαβε αντιπρόεδρος ΛΑΟΣ.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Γεννήθηκε το 1960. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Unesco.

Ιωάννης Μουρμούρας, Υφυπουργός Οικονομικών

Καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οικονομικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά.

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Εξελέγεται βουλευτής του ΛΑΟΣ από το 2007.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε Ιατρική και είναι ψυχίατρος στο επάγγελμα. Από το 2004 έως το 2009 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Τον Ιανουάριο του 2010, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, ορίστηκε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο 2010 εξελέγη στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος.

Αστέριος Ροντούλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και έχει κάνει μεταπτυχιακά στις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Το 2007, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Λάρισας με το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ και επανεξελέγη το 2009. Τον Μάρτιο του 2008, ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Πέτρος-Παύλος Αλιβιζάτος, Υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού

Γεννήθηκε το 1942. Σπούδασε Νομικά και Πλεκτική-Κλωστοϋφαντουργία. Τον Φεβρουάριο του 2010, ορίστηκε μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ στις αρχές Μαρτίου ανέλαβε, με απόφαση του Α. Σαμαρά, αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος.

EU's Wild Hogs -- Merkel Papandreou

Δεν διανοούνταν ΔΝΤ, έκρυβαν το πρόβλημα

Στις αρχές του 2010 η γερμανική κυβέρνηση προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρύψει την έκταση του ελληνικού προβλήματος, ώστε να μη χρειαστεί να δώσει βοήθεια ούτε στη χώρα μας, αλλά ούτε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

«Ασχετη και αδιάφορη πολιτικά» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ σε απόρρητη έκθεσή του ο πρώην Αμερικανός πρέσβης, Φίλιπ Μέρφι «Ασχετη και αδιάφορη πολιτικά» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ σε απόρρητη έκθεσή του ο πρώην Αμερικανός πρέσβης, Φίλιπ Μέρφι Αυτό αποκαλύπτεται σε έγγραφα του WikiLeaks που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα «Βελτ» και όπου καταγράφονται απόρρητες εκθέσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Φίλιπ Μέρφι.

Η γνώμη του Αμερικανού πρώην πρέσβη στο Βερολίνο έχει εξέχουσα σημασία, καθώς ο ίδιος είναι οικονομολόγος και υπήρξε στέλεχος της Goldman Sachs και υποδιευθυντής της στη Νέα Υόρκη (2003-2006).

Ο ίδιος στα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ «άσχετη και με αδιάφορη πολιτική γνώση».

Τα έγγραφα αναφέρονται σε εκθέσεις που συντάχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2010, περίοδος στην οποία είχε διεξαχθεί σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις, η κατάσταση της Ελλάδας ήταν θέμα συζήτησης ανάμεσα στα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά οι Γερμανοί προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν την καταστροφή που έβλεπαν να έρχεται.

«Κανείς δεν θέλει να πει στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα για την ανεύθυνη συμπεριφορά άλλων χωρών», γράφει Αμερικανός διπλωμάτης.

Οπως σημειώνουν τα έγγραφα του WikiLeaks, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε σε Αμερικανούς διπλωμάτες ότι ο γερμανικός λαός είναι «αηδιασμένος» με την κατάσταση στην Ελλάδα και γι' αυτό η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που στη σύνοδο κορυφής του 2010 δεν αποφασίστηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο βοήθειας για την Ελλάδα.

Οχι τώρα!

«Η καγκελάριος Μέρκελ είναι εμφανώς ανακουφισμένη για το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσει τώρα στους πολίτες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τα χρέη της για να σώσει την Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά Αμερικανός διπλωμάτης.

Το ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Μερτς, σε συζητήσεις του με Αμερικανούς διπλωμάτες εμφανίζεται να λέει ότι «θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο εάν η βοήθεια ξεκινούσε αμέσως. Εξάλλου, το πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν βοήθεια και άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρώην πρέσβη κ. Μέρφι, οι Γερμανοί τότε δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε πακέτο βοήθειας για ευρωπαϊκή χώρα.

Και στα συμπεράσματά του ο ίδιος σημειώνει: «Στην πραγματικότητα, η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΚΤ και οικονομολόγοι υποτιμούν τη σοβαρότητα του ελληνικού προβλήματος και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στη σταθερότητα του ευρώ».

Επίσης αναφέρεται πως «οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι, ύστερα από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα τεθεί υπό οικονομική κηδεμονία». *

17% λιγότερα σκουπίδια λόγω κρίσης

Το καλό νέο: Τα σκουπίδια μειώνονται φέτος στην Αττική κατά 17%. Τα κακά νέα: Η μείωση οφείλεται στην οικονομική κρίση και όχι στην αύξηση της ανακύκλωσης, ο σχεδιασμός για την επεξεργασία τους από εργολάβους-επενδυτές παραμένει ίδιος, σαν να αναμένεται αύξηση, και το κόμμα του ΛΑΟΣ προωθεί την καύση τους...

Με βελτίωση της ανακύκλωσης και κομποστοποίηση μειώνονται οι ανάγκες σε νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ Με βελτίωση της ανακύκλωσης και κομποστοποίηση μειώνονται οι ανάγκες σε νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν χθες σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που συζήτησε το Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2012-2014. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε διάφορους τομείς, χαρακτηρίζοντας όμως το θέμα των στερεών αποβλήτων απόλυτης προτεραιότητας. Σε πρόφατο δημοσίευμά μας («Πάνε να προλάβουν το ΕΣΠΑ με τεχνολογία βιο-ξήρανσης 5/11/2011), είχαμε αναφερθεί στα όσα περιέχει το Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2014 για τα στερεά απόβλητα, επισημαίνοντας ότι μένει στις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμόυ (ΠΕΣΔΑ) της δεκαετίας του '90 με τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τεράστιας χωρητικότητας, τρεις χώρους ταφής και σειρά άλλων έργων.

Θυμίζαμε επίσης τον αγώνα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να προωθήσει τα τέσσερα εργοστάσια (προϋπολογισμού κατασκευής 440 εκατ., τα οποία μαζί με τη λειτουργία θα απέφεραν στους ιδιώτες επενδυτές τζίρο 2-3 δισ. ευρώ σε διάστημα 20-25 ετών) με αποφάσεις που ελήφθησαν κακήν-κακώς στην αρχή του χρόνου, ακυρώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να ακυρωθεί αργότερα η... ακύρωση ύστερα από προσφυγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής («κρατική» περιφέρεια).

Βιοξήρανση

Σημειώνεται ότι για το ένα από αυτά τα εργοστάσια το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για επεξεργασία με τη μέθοδο της βιοξήρανσης που προωθεί ο όμιλος Μπόμπολα. Κατά τα άλλα, κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλες οι τεχνολογίες είναι «ανοιχτές» στη διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ομως, το «ανοιχτό» της διαδικασίας κατερρίφθη με πάταγο όταν, μόλις προχθές, το ΥΠΕΚΑ οργάνωσε «ημερίδα» για το θέμα (χωρίς να καλέσει μέσα ενημέρωσης), την οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων και ενώ δεν είχε ενημερώσει ούτε την εμπλεκόμενη Περιφέρεια.

Για τη δυνατότητα επανεξέτασης του σχεδιασμού μίλησε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηρώ Ζερβάκη. Ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το 2011 παρατηρείται μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 28% στον Δήμο Αθηναίων, ενώ στο σύνολο της Αττικής ίσως και να φτάσει το 17%! Αυτό το δεδομένο, αν συνδυαστεί με βελτίωση της ανακύκλωσης και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων με κομποστοποίηση, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες σε εργοστάσια και νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.

Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός δήλωσε ότι ο σχεδιασμός είναι σε διαβούλευση με όλα τα θέματα ανοιχτά σε συζήτηση, αλλά υπεραμύνθηκε τόσο του ρόλου που μπορούν να παίξουν στην επεξεργασία τους οι ιδιώτες, που «δεν είναι εγκληματίες», όσο και της εμπλοκής τους στην αποκομιδή στο διάστημα των πρόσφατων κινητοποιήσεων, που κόστισαν 80.000 ευρώ για 3-4 μέρες.

Την ανάγκη να αλλάξει ο σχεδιασμός με τα «φαραωνικά» έργα επισήμανε ο σύμβουλος των Οικολόγων Κ. Διάκος, ενώ οι Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισαν την ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), που θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους καθώς προβλεπόταν στον «Καλλικράτη».

Ομως ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης που πρόσκειται στον ΛΑΟΣ (Αττική Οδός) Μπάμπης Καραθάνος πρόκρινε την εφαρμογή νεότερων μεθόδων που δεν αφήνουν υπόλειμμα, ενώ παλαιότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει για τα προτερήματα των μεθόδων καύσης.

Για Κερατέα

Σε δικό της δελτίο Τύπου η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης επισημαίνει τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων λέγοντας ότι οι ποσότητες που παράχθηκαν το 2010 θα ξαναπαραχθούν το 2025. Τονίζει ότι αν γίνουν τέσσερα εργοστάσια (2 στη Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 1.350.000 τόνων «δεν θα έχουν υλικό να επεξεργαστούν» και ότι αρκούν τα δύο μικρά σε Γραμματικό-Κερατέα (σύνολο 250.000 τόνοι), ώστε να απελευθερωθεί χώρος και στη Φυλή. Εκτιμάται μάλιστα ότι, εάν αυξηθεί η ανακύκλωση-κομποστοποίηση, είναι πιθανό να μην είναι καν απαραίτητη η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Κερατέα στην έκταση όπου σχεδιαζόταν.*

Οι συνθήκες ύφεσης δεν μπλόκαραν επενδύσεις 4,1 δισ.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ναυτιλία λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης οι Ελληνες εφοπλιστές διατηρούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο τόσο στις αγορές πλοίων όσο και στις νέες ναυπηγήσεις, το δεκάμηνο του 2011.

Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε πιο αποδοτικούς κλάδους όπως τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Η πρωτοπορία αυτή, αποκτά μεγαλύτερη σημασία και αποδεικνύει τη σημαντική ρευστότητα τους, καθώς διατηρείται σε μία περίοδο που η χρηματοδότηση έχει περιορισθεί σημαντικά τόσο από τις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις οποίες παραδοσιακά στηρίζεται η ελληνόκτητη ναυτιλία, σημειώνει ο ναυλομεσικός οίκος «Intermodal».

Οι Ελληνες εφοπλιστές κρατούν τα σκήπτρα από την αρχή του χρόνου στην αγορά πλοίων από «δεύτερο χέρι». Έχουν αποκτήσει 184 πλοία που αντιπροσωπεύουν το 17% του συνόλου των πλοίων που άλλαξαν χέρια, επενδύοντας περισσότερα από 4,1 δισ. δολ. ποσό που αντιπροσωπεύει το 23% των συνολικών επενδύσεων της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας.

Πάντως, ενώ πρακτικά η χρηματοδότηση έχει παγώσει κυρίως από δυτικές τράπεζες δεν αποκλείεται να ανοίξει περισσότερο το «πουγκί» των κινεζικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει σε ένα άλλο σημείωμά του ο ναυλομεσιτικός οίκος «G. Moundreas» η Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης έχει έρθει ήδη σε επαφή με Έλληνες πλοιοκτήτες προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο των 5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από το Ταμείο Στήριξης προς τους Έλληνες για επενδύσεις στο ναυτιλιακό τομέα στην Κίνα, στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

Εκτιμά ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες χρηματοδότησης του Πεκίνου να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, με δεδομένα τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και τη δυναμική των επενδύσεων σε νέα πλοία από τους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός ότι οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά το επενδυτικό 'portfolio» τους καθώς δεν αρκούνται μόνο στην αγορά η ναυπήγηση πλοίων ξηρού χύδην φορτίου ή δεξαμενοπλοίων.

Όλη την προηγούμενη χρονιά έχουν καταγραφεί σημαντικές επενδύσεις και σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς και σε πιο «νέους» ελπιδοφόρους από την άποψη αποδόσεων κλάδους όπως τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και θαλάσσιων γεωτρήσεων (drillships).

Τάσεις συγχώνευσης

Ωστόσο σύμφωνα με την Ιntermodal δεν είναι όλα «ρόδινα» στο ναυτιλιακό κλάδο και συνεπώς και στην ελληνόκτητη ναυτιλία.

Η πτώση της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου αλλά και των δεξαμενοπλοίων δημιουργεί προβλήματα σε ναυτιλιακές εταιρείες. Τα έσοδα των πλοίων κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλά ακόμη και σε επίπεδα κάτω του κόστους και δημιουργούν σε ορισμένες εταιρείες προβλήματα στην αποπληρωμή των υψηλών δανείων που είχαν λάβει τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς στο μεταξύ να προνοούν για τις κεφαλαιακές ανάγκες του μέλλοντος.

Λόγω των προβλημάτων αυτών ο ναυλομεσιτικός οίκος εκτιμά ότι η διεθνής ναυτιλία μπαίνει σε μία περίοδο εξυγίανσης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, τάση που θα παρατηρηθεί και στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα.

Αργά ή γρήγορα, η εξυγίανση θα εμφανιστεί στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μια ναυτιλιακή βιομηχανία η οποία θα αποτελείται από λιγότερες, αλλά πολύ πιο οικονομικά σταθερές εταιρείες, τονίζει η «Intermodal». Το ερώτημα καταλήγει, είναι αν αυτές οι εξελίξεις θα αφορούν και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή θα αφορούν αποκλειστικά τις εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες.

Τα LNG

Σε ό,τι αφορά στα πλοία μεταφοράς LNG θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία σημαντική άνοδος των ναύλων. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο Drewry Maritime Services ο ημερήσιος ναύλος στην spot αγορά στα LNG αυξήθηκε στα 112.000 δολ. κατά μέσο όρο τον Οκτώβριο από 42.000 δολ. πέρυσι και 110.00 δολ. τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο στόλος των πλοίων μεταφοράς LNG αυξήθηκε στα 355 πλοία έναντι 349 πλοία ένα χρόνο νωρίτερα με 65 πλοία να βρίσκονται υπό ναυπήγηση.

Μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών που επενδύουν στα LNG περιλαμβάνονται ο όμιλος Αγγελικούση, η GasLog του Πήτερ Λιβανού η Dynagas του κ. Γιώργου Προκοπίου, η Cardiff Marine του κ. Γιώργου Οικονόμου, η Thenamaris του κ. Ντίνου Μαρτίνου, η ΤΕΝ του Ομίλου Τσάκου, κ.α.

Ποια υπουργεία αλλάζουν ηγεσία

Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Πέμπτης, η πρώτη, ενενηντάλεπτης διάρκειας, σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΛΑΟΣ, που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τη δομή της νέας κυβέρνησης.

Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμέσως μετά μίλησε για δημιουργική συνεργασία και σημαντική πρόοδο, η οποία επετεύχθη. «Η συνάντηση ήταν ουσιαστική», είπε και τόνισε ότι «η ΝΔ θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη της στη νέα κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς αν θα είναι δύο ή τρία, απάντησε: «Είναι αρκετά;».

Από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στη συνάντηση παραβρέθηκε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία, στα οποία αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία τους είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, και, ίσως, το Εθνικής Άμυνας.

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο με κρύο και θυελλώδεις ανέμους

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες , σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς ο καιρός σε ολόκληρη την Ελλάδα επιδεινώνεται τις επόμενες ημέρες με απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο με κρύο και θυελλώδεις ανέμους

Η σύντομη αυτή αλλαγή του καιρού θέτει τις ευπαθείς ομάδες σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία τους, οπότε καλό θα ήταν τα άτομα, που ανήκουν σ' αυτές να λάβουν τα μέτρα τους.

Από σήμερα αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, από βορρά προς νότο.

Αρκετές βροχές θα σημειωθούν, κυρίως στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, ενώ χιόνια αναμένονται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Για σήμερα Παρασκευή τα γενικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές βροχές στην Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Αν. Στερεά την Ανατολική Πελοπόννησα, ενώ θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί εντάσεως 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Για αύριο Σάββατο στην Δυτική και Κεντρική μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη θα υπάρχουν νεφώσεις με ασθενείς βροχές και στα ορεινά θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 7 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά μέχρι και τα 9 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο θα επικρατήσουν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατ. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, κυρίως κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην νοτιοανατολική νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα στη Μακεδονία θα είναι αυξημένες.

οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στο Αιγαίο 9 και πιθανώς την Δευτέρα να φτάσουν και τα 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από την νύχτα.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.

«Δεν θα φύγει καμία χώρα από το ευρώ»

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αποβολής μίας χώρας από την ευρωζώνη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως μια τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατή βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, σε χθεσινή συνέντευξή του στο πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV1

«Δεν θα φύγει καμία χώρα από το ευρώ»

"Αποκλείω την υπόθεση της αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, στην πραγματικότητα η συνθήκη δεν έχει εργαλεία που να μας επιτρέπουν να το κάνουμε", δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Πορτογαλία για να συζητήσει με πορτογάλους αξιωματούχους τη διάσωση της οικονομίας της χώρας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η σημερινή συμμετοχή στην ευρωζώνη δεν θα μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια.

"Πιστεύω ότι σε 10 χρόνια όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθούν να έχουν το ευρώ. Είμαι πεπεισμένος ότι σε 10 χρόνια η ευρωζώνη θα έχει περισσότερα μέλη", επεσήμανε..

Τέλος, δήλωσε ότι θεωρεί "παράλογο" να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη είναι μια περιοχή χωρισμένη ανάμεσα σ' αυτά που αποκάλεσε "έναν ενάρετο βορρά και έναν μη ενάρετο νότο".

Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση

Ορκίζεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με το ενδιαφέρον να στρέφεραι στη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που δόθηκε στον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ορκίζεται σήμερα η νέα κυβέρνηση

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στα επιτελεία ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ για τα στελέχη που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης.

Μέχρι αργά το βράδυ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερωνόταν για μια σειρά από τρέχοντα θέματα.

Φρέσκο γράμμα σε Μπεγλίτη‏

Παρακαλώ να ενημερώσετε τον συμπατριώτη μου απερχόμενο Υπουργό,
για το παρακάτω βίντεο το οποίο έφτιαξε με πολύ μεράκι, ένας εξαίρετος συνάδελφος.

Τον προτρέπω να το δεί, και μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να παραδώσει και το συγκεκριμένο Βίντεο στον νέο Υπουργό, για να μην πέσει και αυτός στα ίδια εγκληματικά λάθη όπως ο απερχόμενος. Αυτό το βίντεο κύριοι, πρέπει να είναι μπούσουλας για όλους τους πολιτικούς προϊστάμενους του ΥΕΘΑ.
Παρακαλώ πολύ, διαβιβάστε στον πρώην Υπουργό Εθν. Αμύνης, τα παρακάτω λόγια μου, ώστε να τα βάλει βαθιά στο μυαλό του. Ο στρατιωτικός ΔΕΝ είναι Εθνικιστής, ΔΕΝ είναι ακραίος, ΔΕΝ είναι Αυτιστικός, ΔΕΝ είναι Δημόσιος Υπάλληλος, ΔΕΝ ήταν στην γνωστή "παλιοπαρέα", οπότε ΔΕΝ "τα έφαγε μαζί με τον Πάγκαλο", αλλά είναι Δημόσιος Λειτουργός που υπηρέτησε και υπηρετεί δεκάδες χρόνια την πατρίδα. Πάνω απ όλα όμως, ο Ελλην Στρατιωτικός είναι γνήσιος πατριώτης (πράγμα σπάνιο στις μέρες μας) και εφόσον χρειαστεί, πάλι θα ξαναβρεθεί στις Θερμοπύλες.
Υπουργέ θα ήμουν μεγάλος ψεύτης άν σου έλεγα ότι δεν χαιρόμαστε όλοι που φεύγεις. Ακόμα περισσότερο βέβαια, θα είμασταν χαρούμενοι, εάν δεν υπήρχες ποτέ σε αυτή την θέση. Δεν πειράζει όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ όπως λέμε στα μέρη μας. Εγώ σαν απόστρατος, μπορώ απλώς να κάνω 2 πραγματάκια: 1ον) να ευχαριστήσω την καλή μας τύχη που έμεινες μόνο λίγους μήνες σε αυτό το νευραλγικό Υπουργείο και φυσικά 2ον) να προσπαθήσω πάσει δυνάμει όπως λέμε στο Πολεμικό Ναυτικό, να ΜΗΝ ξαναεκλεγείς ποτέ στα μέρη μας.

Μετά τιμής
Συνέλης Παντελής
Αξιωματικός ΠΝ εν αποστρατεία.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)