Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα βρίσκεται δύο βήματα πριν από τον γκρεμό λέει ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ

«Η Ελλάδα βρίσκεται δύο βήματα πριν από τον γκρεμό, μια που ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι υπαρκτός και αν δεν τα καταφέρει, θα επιστρέψει μερικές δεκαετίες πίσω στα Βαλκάνια», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λουκάς Τσούκαλης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» της Κύπρου ο κ. Τσούκαλης, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου δηλώνει πως δεν μπορείς να ξέρεις τι θα βγάλει η κάλπη, όταν μια κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση. Παραδέχεται ως αποτυχία όλων το ότι δεν δημιουργήθηκαν νέα πολιτικά σχήματα με σοβαρές προτάσεις για αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν αλλά και που μπορούν να πείσουν τον κόσμο.

«Ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι σε απόγνωση, κοντεύουμε να χάσουμε γύρω στο 25% του εθνικού μας προϊόντος μέσα σε πέντε χρόνια. Ο κόσμος έχασε τις δουλειές του, οι νέοι αντιμετωπίζουν τεράστια ανεργία, σε αυτούς τους ανθρώπους όταν λες ότι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ θα έχει καταστροφικές συνέπειες, η απάντησή τους είναι «εγώ ζω ήδη την καταστροφή, τι μου λες τώρα», λέει.

Ο καθηγητής Τσούκαλης υποστηρίζει ότι από την μια έχουμε τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, τα οποία έχασαν την αξιοπιστία τους στον κόσμο, όχι μόνο για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση αλλά γιατί θεωρούνται υπεύθυνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα και η διαπίστωση αυτή δεν είναι πολύ άδικη. Αυτά τα κόμματα, καλώς ή κακώς, δεν πείθουν. Από την άλλη, προσθέτει, έχεις να κάνεις με «κόμματα διαμαρτυρίας, που ως επί το πλείστον λαϊκίζουν, που προσποιούνται ότι υπάρχουν εύκολες ανώδυνες λύσεις σε εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα».

Δηλώνει ότι «χρειάζεται νέο αίμα, άνθρωποι που έχουν πετύχει στον δικό τους επαγγελματικό χώρο, επιστήμονες, επιχειρηματίες, όχι μόνον προϊόντα του κομματικού σωλήνα. Χρειάζονται άνθρωποι που δεν έχουν φθαρεί πολιτικά, οι οποίοι θα βγουν μπροστά διότι καταλαβαίνουν ολοένα και περισσότερο ότι αν δεν εμπλακούν οι ίδιοι στην πολιτική, διακυβεύεται και η δική τους υπόσταση».

Επίσης, αναφέρει ότι «η εκλογή Ολάντ στη Γαλλία βοηθά, θα έλεγα καταλυτικά, στο να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές ισορροπίες».

Επίσης, τονίζει ότι οι επανειλημμένες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για την Ελλάδα δεν κάνουν καλό σε κανέναν.

Ο καθηγητής Τσούκαλης εκτιμά ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου «θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Είναι αναπόφευκτο». Όλες οι δημοσκοπήσεις, σημειώνει, δείχνουν ότι το 70-80% του ελληνικού λαού θέλει να μείνει στο ευρώ, αλλά πολλοί βγαίνουν και λένε ότι μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ με τους δικούς μας όρους.

Για την Κύπρο αναφέρει ότι έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα. Σε αυτά, σημειώνει, περιλαμβάνονται δυστυχώς και οι πελατειακές σχέσεις, καθώς και μια αρκετά γενικευμένη τάση να μπερδεύουμε το επιθυμητό με το εφικτό.

Για την κυβέρνηση Παπαδήμου εκτιμά ότι επιτέλεσε σημαντικό έργο, περιλαμβανομένου του ΡSΙ που από μόνο του ήταν μια τεράστια ιστορία.

Τέλος στο ερώτημα, αν η ελπίδα εναπόκειται στο αν θα καταφέρει ο Ολάντ να επικρατήσει της πολιτικής Μέρκελ, ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης απάντησε:

«Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί ένας συνδυασμός. Δεν πρέπει να θεωρηθεί νίκη κανενός. Στην Ευρώπη το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι ηττημένους και νικητές. Χρειαζόμαστε μια σύνθεση».

Πολιτικός «συναγερμός» για το δράμα των καρκινοπαθών

Αναστρέψιμη χαρακτήρισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, την κατάσταση στο χώρο της υγείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, καθώς, όπως είπε, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, ο κ. Κίττας τον διαβεβαίωσε πως πέτυχε συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων για καρκινοπαθείς.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η τροφοδοσία των νοσοκομείων με τα συγκεκριμένα φάρμακα θα γίνει κανονικά από τη Δευτέρα.

Ο καθημερινός «Γολγοθάς» χιλιάδων καρκινοπαθών, ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, καθώς οι φαρμακοποιοί έκοψαν την πίστωση προς το Ταμείο, εξαιτίας των οφειλών του, μπήκε την Κυριακή στο «γήπεδο» της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Αν υπήρχε κυβέρνηση, θα είχε δώσει λύση αμέσως στο θέμα των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς» τόνισε σε δήλωσή του την Κυριακή ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως απαιτείται να συγκληθεί σύσκεψη εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων με τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Κίττα, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις εδώ και τώρα.

«Το πρόβλημα λύνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δριμεία κριτική στον κ. Λοβέρδο άσκησε ωστόσο το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ.

«Ο πιο πρόθυμος στην υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών και των συνταγών της τρόικα, ο εξολοθρευτής του δημόσιου συστήματος υγείας και δημιουργός του καταδικασμένου σε κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, πρώην υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, εν προκειμένω της φαρμακευτικής περίθαλψης, την αποδίδει σε ακυβερνησία» σχολίασε ο ΣΥΝ.

Και συνέχισε: «Το εκρηκτικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές οφείλεται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ».

Το Τμήμα Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να πάρουν μέτρα για την άμεση κάλυψη με φάρμακα των ασθενών που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, καθώς και για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε φάρμακα.

Ο τέως υπουργός Υγείας επέλεξε να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, με γραπτή του δήλωση.

«Κρατήσαμε όλες τις υποδομές και λειτουργήσαμε 4 νέες. Ιδρύσαμε τον ΕΟΠΥΥ, που όλοι δέχονται την αναγκαιότητά του. Αν δεν υπήρχαν οι δεύτερες εκλογές, θα είχαμε πάρει χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών για περισσότερη χρηματοδότηση κι εξόφληση οφειλών. Το ερώτημα που γεννάται είναι, πού θα βρουν τα χρήματα να τον χρηματοδοτήσουν στις 18 Ιουνίου; Σε όλες τις αλλαγές ήταν εχθρικοί. Ακόμη και στις πολιτικές που γλίτωσαν 2 δισ. από τη φαρμακευτική σπατάλη ήταν αντίθετοι» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Πάνο Πικραμμένο, από τον οποίο ζήτησε να βρεθούν χρήματα με οποιοδήποτε τρόπο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χορήγηση φαρμάκων στους

ασφαλισμένους και ιδιαίτερα στους βαριά και χρόνια πάσχοντες. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διάβημα στον κ. Πικραμμένο πραγματοποίησε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για το ζήτημα των φαρμάκων προς τους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, η γγ του ΚΚΕ ζήτησε «να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες η προμήθεια των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς και αυτά να διατεθούν μέσω του ΕΟΠΥΥ».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν λίγο μετά τις 21:00 ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτή Εύβοιας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Μαρκόπουλο.

Σύμφωνα με διαρροή από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο υπουργός Υγείας στην τηλεφωνική συνομιλία τους περιέγραψε στον κ. Μαρκόπουλο με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση του υπουργείου που παρέλαβε, υπογραμμίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή είναι πρόθυμος να ενημερώσει προσωπικά και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, αλλά και στελέχη του κινήματος.

Σόρος: «Οι Έλληνες θα φοβηθούν και θα ψηφίσουν υπέρ του μνημονίου»

Το ενδεχόμενο να εκδιωχθεί η χώρα από το ευρώ θα τρομοκρατήσει τους Έλληνες και θα ψηφίσουν κυβέρνηση που δε θα καταργήσει το μνημόνιο εκτίμησε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος.

«Αναμένω ότι η ελληνική κοινή γνώμη θα φοβηθεί αρκετά από την προοπτική της εκδίωξής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να δώσει μια μικρή πλειοψηφία των εδρών σε ένα κυβερνητικό συνασπισμό που είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη σημερινή συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και τις τράπεζες-πιστωτές της χώρας» αναφέρει ο Τζορτζ Σόρος σε κείμενο ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Αλλά ακόμη κι έτσι, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δε βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της Ελλάδας. «Ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τους όρους αυτούς και η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο», πρόσθεσε ο Σόρος.

«Η Ευρώπη έχει τρεις μήνες για να σώσει το ευρώ», υποστήριξε και εξήγησε: «Κατά την γνώμη μου, οι αρχές έχουν ένα παράθυρο τριών μηνών στην διάρκεια των οποίων θα μπορούσαν ακόμη να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να αναστρέψουν τις τωρινές τάσεις. Λέγοντας αρχές, εννοώ κυρίως τη γερμανική κυβέρνηση και την Μπούντεσμπανκ, διότι σε μια κρίση οι πιστωτές έχουν την ισχύ και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας», είπε και πρόσθεσε πως μέχρι το φθινόπωρο, όταν εκτίμησε πως θα κορυφωθεί η ελληνική κρίση «και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί, και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο να πείσει την κοινή γνώμη να αναλάβει πρόσθετες ευρωπαϊκές ευθύνες. Αυτό δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών».

Η Μέρκελ κάλεσε το Σάββατο την γερμανική αντιπολίτευση να εγκρίνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ το ταχύτερο, εκτιμώντας ότι η «κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πλέον εκ νέου πολύ εύθραυστη».

Μια ανάσα από την προσφυγή η Κύπρος

''Πάντως αξιωματούχοι και αναλυτές απορρίπτουν το ενδεχόμενο η Λευκωσία να ακολουθήσει την Αθήνα εκτός ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη''.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο ''Η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε διάσωση από ΕΕ''

''Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες η Κύπρος να αναζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχει η ελληνική κρίση στο δικό της τραπεζικό σύστημα, όπως δήλωσε στους Financial Times ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της μεγαλονήσου.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στους FT, ο κ. Πανίκος Δημητριάδης αναγνώρισε ότι καθώς πλησιάζει το deadline για την εύρεση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου, η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται πιο πιθανή. Η χώρα, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο.

Ο κ. Μιχάλης Σαρρής, ο πρόεδρος της CPB, άφησε και αυτός από την πλευρά του να εννοηθεί ότι η χώρα έχει ελάχιστες εναλλακτικές. «Είναι δύσκολο να δούμε από πού θα έρθει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, αν όχι από την Ευρώπη», δήλωσε στους FT, σημειώνοντας πως «η διάθεση για δανεισμό της Κύπρου έχει στερέψει εδώ και πολλούς μήνες».

Η αναζήτηση έκτακτων κεφαλαίων από την ΕΕ θα ήταν μια πικρή μεταστροφη για μια χώρα που μέχρι τώρα απέρριπτε την ευρωπαϊκή βοήθεια, προτιμώντας αντιθέτως να δανείζεται από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα, η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Η στροφή αυτή τονίζει επίσης την συνεχιζόμενη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά την Κύπρο, διότι οι τράπεζες της χώρας έχουν χάσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ τα δάνεια προς τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ. Το ΑΕΠ της Κύπρου, εν τω μεταξύ, διαμορφώνεται στα 18 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο μήνα, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ακόμα η ανακεφαλαιοποίηση της Popular Bank να γίνει με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσω χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα ή μέσω δανείου από άλλη χώρα. Η Ρωσία έχει ήδη δανείσει στην Κύπρο 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σημείωσε επίσης πως η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές σε μια προσπάθεια να παραταθεί το deadline της 30ης Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «υπάρχει ένα δίκτυ ασφαλείας εκεί και το δίκτυ αυτό είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το δίκτυ αυτό θα χρησιμοποιηθεί εάν είναι απαραίτητο».

Η Κύπρος εξακολουθεί να ελπίζει πως θα αποφύγει την ένταξη σε ένα πλήρες πρόγραμμα προσαρμογής, όπως αυτά της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Μια τέτοια κίνηση, όπως θεωρούν οι Κύπριοι, θα σήμαινε την παραχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας.

Όμως, η αποφυγή τέτοιων εξωτερικών ελέγχων είναι μάλλον απίθανη, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει πως η οποιαδήποτε χρηματοδότηση διάσωσης, ακόμα και αν αυτή αφορά μόνο στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, φέρει τους ίδιους όρους με την άμεση χρηματοδότηση των κρατών.

Ο Πρόεδρος της χώρας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» για τους εργαζόμενους για όσο παραμένει στη θέση του προέδρου. Δήλωσε πως δεν είναι δεδομένο ότι η Κύπρος θα εισέλθει στο EFSF, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.

Κύπριοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματά τους προέρχονται από την Ελλάδα και δεν είναι εσωτερικά, ενώ δηλώνουν πως σχεδιάζουν να διαχωρίσουν τις ελληνικές δραστηριότητες της CPB από την υπόλοιπη τράπεζα.

Ωστόσο, οι αναλυτές δηλώνουν πως τέτοια μέτρα εξακολουθούν να μην επαρκούν για να προστατευθεί το κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα από την Ελλάδα.

Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε προβλήματα του τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της, ο οποίος αποτελεί και ατμομηχανή της οικονομίας της. Όμως αξιωματούχοι και αναλυτές απορρίπτουν το ενδεχόμενο η Λευκωσία να ακολουθήσει την Αθήνα εκτός ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μιας υποτίμησης», δήλωσε η Fiona Mullen, οικονομική σύμβουλος με έδρα τη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη φυγής κεφαλαίων από την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, οι τράπεζες πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να αυξήσουν το core tier 1 τους στο 9%''.

Οργή για τη χορηγία - μαμούθ ύψους 330.000 ευρώ της ΔΕΗ

Με έγγραφο της ΔΕΗ που φέρει ημερομηνία 24 Μαΐου 2012, η δημόσια επιχείρηση αποφασίζει να προβεί σε χορηγία του Αθλητικού Ομίλου Κύμης για την περίοδο 2012-2014 με ποσό 330.000 ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Real News".

Και ενώ δεκάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση σε όλη τη χώρα, η δημόσια επιχείρηση εμφανίζεται ιδιαιτέρως γενναιόδωρη σε ένα αθλητικό σωματείο που ο παράγοντας της ομάδας είναι συγγενής με το δήμαρχο της περιοχής.

Στο σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η ΔΕΗ αναφέρεται ότι αποφασίζει την οικονομική υποστήριξη του συλλόγου, στα πλαίσια της συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες Αλιβερίου - Κύμης για τον εξηλεκτρισμό της χώρας.

"Την ώρα που η ΔΕΗ δεν πληρώνει στο δήμο μας, στον οποίο διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια εργοστάσιο, τα τιμολόγια των απολογιστικών εργασιών για την καθαριότητα, έρχεται να χρηματοδοτήσει για πολλοστή φορά ένα αθλητικό σωματείο που καμία σχέση δεν έχει με το δήμο", δηλώνει στην κυριακάτικη εφημερίδα ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί δημότες" Γιάννης Σαγιάννης, ο οποίος εξέδωσε την ανακοίνωση, όπου καταγγέλλει τη χορηγία της ΔΕΗ στον ιδιωτικό Α. Ο Κύμης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα χρήματα θα δοθούν σταδιακά από τον προϋπολογισμό εκμετάλλευσης της ΔΕΣΕ και ότι η επιχείρηση θα τύχει αντισταθμιστικών οφειλών προβολής. Δηλαδή, ότι η ΔΕΗ θα διαφημιστεί από τον Α.Ο. Κύμης.

Όμηροι κενών νόμου και λαθών όσοι πλήρωσαν για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων και ακόμη παραμένουν εκκρεμότητες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την περαίωση της διαδικασίας, καθώς οι σχετικές αποφάσεις, που καθορίζουν τα σχετικά με το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας των κτιρίων και το διάγραμμα κάλυψης δεν έχουν εκδοθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής", η έναρξη της β' φάσης της διαδικασίας για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών και μελετών, που βάσει της ρύθμισης είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της τακτοποίησης, παραμένει ζητούμενο καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Έτσι, όσοι πολίτες έχουν υπαχθεί στον νόμο – ακόμη και εκείνοι που έχουν καταβάλει το σύνολο του ειδικού προστίμου – αλλά και οι μηχανικοί, παραμένουν όμηροι εξαιτίας των λαθών και των κενών που άφησε πίσω της η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Το μόνο που φαίνεται να κινείται είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο αποφάσισε, να προχωρήσει εντός των ημερών σε δοκιμαστική λειτουργία της δεύτερης φάσης.

Βέβαια, όπως λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, "το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά καθώς εδώ και οκτώ μήνες εκκρεμούν οι αποφάσεις για το δελτίο δομικής τρωτότητας και το διάγραμμα κάλυψης".

Ακόμη και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων οι οποίοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Νίκος Ζυγούρης, οι μηχανικοί τους αδυνατούν να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη υπαγωγή του ακινήτου με την κατάθεση των απαιτούμενων από τον νόμο δικαιολογητικών.

800 - 1000 αιτήσεις τη μέρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο οι αιτήσεις που κατατίθενται καθημερινά στο ΤΕΕ είναι περίπου 800 - 1.000 την ημέρα όταν το τρίμηνο Νοεμβρίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012 υποβάλλονταν περίπου 3.000 φάκελοι καθημερινώς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΤΕΕ το σύνολο των αιτήσεων (από 1ης Οκτωβρίου 2011 ως 30 Μαΐου 2012) φτάνει τις 348.222. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τα τακτοποιημένα αυθαίρετα ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, από αυτά ως σήμερα έχουν εισπραχθεί τα 504.310.135 ευρώ.

Από το σύνολο των δηλωμένων χώρων κύρια και μοναδική κατοικία αποτελεί μόνο το 25% των χώρων που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, 62% αφορά άλλη κατοικία, 10% κτίρια υπηρεσιών και 3% τουριστικές εγκαταστάσεις και αναψυχής. Το 67% των κτιρίων βρίσκεται εντός σχεδίου και το υπόλοιπο εκτός σχεδίου. Επίσης το 75% έχει οικοδομική άδεια.

Η τελική προθεσμία υποβολής φακέλων λήγει στις 30 Ιουνίου, ενώ για την κατάθεση των δικαιολογητικών και μελετών της β' φάσης η καταληκτική ημερομηνία έχει παραταθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

ΕΕ και ΕΚΤ ετοιμάζουν σχέδιο για την ευρωζώνη

Οι επικεφαλής τεσσάρων ευρωπαϊκών θεσμών προετοιμάζουν τις μέρες αυτές "συνολικό σχέδιο", με άξονά του την έξοδο της ευρωζώνης απ την 2ετή κρίση, γράφει η σημερινή "Βελτ αμ Ζόνταγκ". Πρόκεται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στις 23 Μαΐου, οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανέθεσαν στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλους τρεις ηγέτες της ευρωζώνης, να συντάξουν το σχέδιο μέχρι το τέλος του μήνα.

"Το σχέδιο αυτό θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο στο τέλος του τρέχοντος μηνός", γράφει επίσης η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με αυτήν, στις προτάσεις ,για την 17μελή ευρωζώνη, που εξετάζουν οι ανωτέρω ιθύνοντες είναι και:

*Η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.

*Η δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες.

*Η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Το αυτό, προκειμένου περί της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ευρωζώνης.

Τέλος, υπάρχει επεξεργασία σειράς προτάσεων, που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρει πάντα η ίδια κυριακάτικη εφημερίδα της Γερμανίας.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)