Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Η Ελλάδα να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Μαρμάρων»

«Η Ελλάδα να διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των Μαρμάρων»

Παρέμβαση του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του ΠαρθενώναΗ Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζει ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μιλώντας στον "Νέο Κόσμο" της Αυστραλίας, ο κ. Χιλ εξέφρασε την άποψη πως «η Ελλάδα μπορεί να μην έχει και άλλη επιλογή».

Όπως δήλωσε, ο ίδιος μεσολάβησε ώστε αυτές τις μέρες να μεταβούν στην Αθήνα τρεις μεγαλοδικηγόροι με μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή: να συμβουλεύσουν-ενημερώσουν την ελληνική πλευρά πάνω στις νομικές επιλογές που ανοίγονται μπροστά της, αναφορικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν βέβαια πάνω στην Αμάλ Αλαμουντίν, σύζυγο του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά μαζί της φτάνουν στην Αθήνα και άλλοι δύο εξέχοντες νομικοί της Βρετανίας που έχουν μάλιστα ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με το θέμα των Γλυπτών: ο Τζέφρι Ρόμπερτσον (ο οποίος είναι και εργοδότης της Αλαμουντίν στο δικηγορικό γραφείο «Doughty Street Chambers» του Λονδίνου) και ο Νόρμαν Πάλμερ, αμφότεροι ειδικοί σε θέματα Διεθνούς Δικαίου και πολιτιστικής κληρονομιάς-ιδιοκτησίας, οι οποίοι μάλιστα φέρουν τον κορυφαίο τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen's Counsel).

Ο Ντέιβιντ Χιλ υπήρξε συμφοιτητής του Τζ. Ρόμπερτσον. Ο ίδιος αν και γεννημένος στη Βρετανία, μεγάλωσε στην Αυστραλία, είναι Αυστραλός πολίτης και παντρεμένος με Ελληνίδα. Στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, υπήρξε διευθύνων σύμβουλος του ΑΒC, του δημόσιου ραδιοτηελοπτικού ιδρύματος της Αυστραλίας, αλλά και πρώην πρόεδρος της Αυστραλιανής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

ΟΣΕ: Εντός εξαμήνου η σιδηροδρομική γραμμή Ναύπλιο - Αργος - Κόρινθος

ΟΣΕ: Εντός εξαμήνου η σιδηροδρομική γραμμή Ναύπλιο - Αργος - Κόρινθος
«Ξεπεράστηκαν δυσκολίες και εμπόδια με αποτέλεσμα σήμερα να ανακοινώνεται στο επιβατικό κοινό ότι ο σταθμός θα επαναλειτουργήσει και το τρένο θα ξανασφυρίξει στο Ναύπλιο» δήλωσε ο δήμαρχος Ναυπλιέων  

Διαβεβαιώσεις για επαναλειτουργία εντός εξαμήνου της σιδηροδρομικής γραμμής Ναύπλιο - 'Αργος - Κόρινθος με άμεση αποκατάσταση και ανακαίνιση του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και του τερματικού σταθμού στο Ναύπλιο παρείχε στον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Α.Ε. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, που επισκέφθηκε την Αργολίδα και το Ναύπλιο.
Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Ναυπλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή του Ναυπλίου, ως επέκταση του προαστιακού με ανταπόκριση Κόρινθο - Αθήνα.
Ο δήμαρχος Ναυπλιέων υποδέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση το σχέδιο επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου στο Ναύπλιο, γιατί, όπως σημείωσε «η λειτουργία του σιδηροδρομικού σταθμού αποτελούσε πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής προς την κυβέρνηση, αφουγκραζόμενη τα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών. Ξεπεράστηκαν δυσκολίες και εμπόδια με αποτέλεσμα σήμερα να ανακοινώνεται στο επιβατικό κοινό ότι ο σταθμός θα επαναλειτουργήσει και το τρένο θα ξανασφυρίξει στο Ναύπλιο».

Μια ανάσα από τον τέταρτο θάλαμο στην Αμφίπολη: Δεν αποκλείονται νέες ανακοινώσεις σήμερα

Μια ανάσα από τον τέταρτο θάλαμο στην Αμφίπολη: Δεν αποκλείονται νέες ανακοινώσεις σήμερα ήμα-βήμα και πόντο-πόντο η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της προχωρούν ολοένα και πιο κοντά στον τέταρτο θάλαμο στον οποίο ελπίζουν πως θα βρουν πολλές απαντήσεις γύρω από τον περιβόητο «ένοικο» του τύμβου της Αμφίπολης.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείονται νέες ανακοινώσεις μέσα στην Κυριακή. Σύμφωνα με το Capital.gr, η διαδικασία της αφαίρεσης του μεγάλου όγκου χώματος που εμποδίζει την πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρα, ωστόσο είναι αυτή που θα επιτρέψει να διαπιστωθεί εάν η κατασκευή στο δάπεδο του θαλάμου είναι τελικά σκάλα (στριφογυριστή) η οποία και οδηγεί στον τέταρτο χώρο του ταφικού κτίσματος της Αμφίπολης.
Τα πιο ουσιαστικά και ίσως οριστικά συμπέρασμα οι αρχαιολόγοι θα τα βγάλουν τις επόμενες ημέρες όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η αποχωμάτωση.
Σε βράχο «σκαλίστηκε» ο 4ος θάλαμος
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεωλόγοι πιστεύουν πως - για λόγους στατικότητας - ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι από αυτόν τον τέταρτο θάλαμο άρχισε ευθύς εξαρχής να κατασκευάζεται το μνημείο.
Απαντήσεις από την Ελβετία
Στο μεταξύ για την ακριβή χρονολόγηση του τάφου αναμένεται να υπάρξουν ακόμα πιο σαφείς απαντήσεις από την ανάλυση που κάνει ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας. Εκεί έχουν σταλεί δείγματα από το χώμα και την άμμο εντός του τύμβου, έτσι όπως συλλέχθηκαν από τα συνεργεία κατά τη διαδικασία της αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου. Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρόκειται να είναι άμεσα, καθώς τα ελβετικά εργαστήρια θα χρειαστούν 1-2 μήνες.

Αδριανούπολη: Μια ανάσα από τα σύνορα

Η Αδριανούπολη από τη βορειοδυτική είσοδο. Ξεχωρίζει το επιβλητικό Σελιμιγιέ Τζαμί, προστατευόμενο μνημείο της UNESCO, οι μιναρέδες του οποίου ξεπερνούν σε ύψος τα 70 μ. (Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης)Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον βόρειο Eβρο, ακριβώς απέναντι από την Ορεστιάδα, απλώνεται η Αδριανούπολη, σχεδόν «άγνωστη» στους τουριστικούς οδηγούς, παρά το αυτοκρατορικό της παρελθόν και τον σημερινό κομβικό ρόλο της στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η Αδριανούπολη δεν είναι ξένη για τους Εβρίτες, που την επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα. Μαζί με πολλούς εξ αυτών ταξιδέψαμε έως εκεί για να γνωρίσουμε τα μυστικά της. Αφήνοντας πίσω μας την Ορεστιάδα, κατευθυνθήκαμε με το αυτοκίνητο βόρεια προς τον συνοριακό σταθμό των Καστανιών, διανύοντας μια απόσταση 19 χιλιομέτρων. Αμέσως μετά τα σύνορα, οδηγώντας δίπλα στον φουσκωμένο Εβρο (πρόκειται για το μοναδικό σημείο των συνόρων που δεν ορίζεται από τον ποταμό, καθώς η οριογραμμή είναι χερσαία), το πρώτο χωριό που συναντήσαμε ήταν το Κάραγατς. Στα Τουρκικά, το όνομα του χωριού σημαίνει «φτελιά» και εκεί ζούσε σημαντικός ελληνικός πληθυσμός πριν από την ανταλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1923. Στην άκρη του οικισμού θα αντικρίσουμε τον εντυπωσιακό σε μέγεθος σιδηροδρομικό σταθμό, καμπή της γραμμής Κωνσταντινούπολης - Βιέννης στα τέλη του 19ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενεί τμήμα της πανεπιστημιακής σχολής Καλών Τεχνών. Ξαποστάσαμε για λίγο στο δημοτικό αναψυκτήριο (δεν σερβίρεται αλκοόλ), δίπλα στην πέτρινη γέφυρα του ποταμού Τούντσα, παραποτάμου του Εβρου, και έπειτα πήραμε το δρόμο, περίπου 10 λεπτά, για το κέντρο της Αδριανούπολης, έχοντας για πυξίδα τους τέσσερις επιβλητικούς μιναρέδες του τεμένους Σελιμιγιέ, που διακρίνονταν ήδη από τα σύνορα.

Στο ιστορικό κέντρο

Η Αδριανούπολη (στα τουρκικά Edirne) αριθμεί σήμερα 150.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε το 125 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό και υπήρξε πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 92 χρόνια, έως την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, το 1453. Είναι μια πόλη πεντακάθαρη, με μεγάλα πάρκα και χαμογελαστούς κατοίκους, που σπεύδουν να βοηθήσουν έναν τουρίστα με χάρτη στα χέρια.

Καθώς πλησίαζε το μεσημέρι, το κέντρο της Αδριανούπολης σκέπαζε η φωνή του μουεζίνη από το Σελιμιγιέ Τζαμί. Αντρες κατευθύνονταν για να προσευχηθούν στο εντυπωσιακά μεγάλο τέμενος, οι μιναρέδες του οποίου ξεπερνούν σε ύψος τα 70 μ.!Ο θόλος στο εσωτερικό του προκαλεί θαυμασμό. Το τζαμί χτίστηκε από τον σουλτάνο Σελίμ Β΄ το 1569-1575 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ισλαμικής αρχιτεκτονικής, προστατευόμενο από την UNESCO. Στο κτιριακό συγκρότημα του τεμένους λειτουργεί μουσείο (καθημερινά 09.00-17.00, πλην Δευτέρας, με δωρεάν είσοδο), ενώ εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σκεπαστά παζάρια της πόλης. Κατεβαίνουμε την πέτρινη σκάλα από το προαύλιο του τζαμιού και βρισκόμαστε ξάφνου στην καρδιά της σκεπαστής αγοράς, όπου πωλούνται ζαχαρωτά, πλεκτά είδη, ψάθινες σκούπες με καθρεφτάκια, σαπούνια σε σχήμα φρούτων και ό,τι άλλο βάλει ο νους.

Κατηφορίζοντας προς το παλιό κέντρο της Αδριανούπολης, κάναμε μια στάση στο παραδοσιακό ψητοπωλείο του Οσμάν, σχεδόν τοπόσημο της πόλης, όπου σερβίρονται μόνο δύο τοπικές σπεσιαλιτέ: τηγανητοί κεφτέδες και τηγανητό συκώτι. Δοκιμάστε να τα συνοδεύσετε με αριάνι (γιαούρτι διαλυμένο σε κρύο νερό). Πληρώσαμε για ένα πλήρες γεύμα δύο ατόμων περίπου 60 τουρκικές λίρες (21 ευρώ) και συνεχίσαμε τη βόλτα προς το παλιό κέντρο. Προσπεράσαμε το Εσκί Τζαμί, το παλιότερο τέμενος της πόλης, χτισμένο γύρω στο 1400, και έπειτα κάναμε μια στάση στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο Osmanli Sehzade, στην οδό Talat Pasa. Δοκιμάσαμε αμυγδαλωτά γλυκίσματα και λουκούμια, πριν περάσουμε απέναντι στα καλντερίμια πέριξ του κεντρικού πεζοδρόμου, της Saraclar.

Εδώ συναντιούνται κάθε απόγευμα οι ντόπιοι και βέβαια οι περισσότεροι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης. Σε αυτόν τον πολύβουο πεζόδρομο υπάρχουν παραδοσιακά κεμπαπτζίδικα και δεκάδες καφέ, ενώ στα κάθετα στενά λειτουργούν μικρά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και κάθε είδους αγαθά, όπως αλλαντικά, φρούτα, λαχανικά κ.ά. Στη σκεπαστή αγορά Ali Pasa, δίπλα στη Saraclar, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ρούχα και παπούτσια. Οι τιμές δεν διαφέρουν πάντως πολύ από τις αντίστοιχες στην ελληνική αγορά. Στην ίδια περιοχή διασώζονται ακόμη παλιά διώροφα ξύλινα σπίτια και κουρεία. Μυρωδιές μπαχαρικών, ξηρών καρπών, αλλά και τηγανισμένου συκωτιού (ταβά τζιγιέρ στα Τουρκικά) ερεθίζουν την όσφρησή μας. Ο κεντρικός πεζόδρομος είναι καθαρός και υπάρχει αίσθηση ασφάλειας χωρίς να διακρίνονται αστυνομικοί. Μικρά σιντριβάνια και νεότερα αγάλματα είναι τοποθετημένα διάσπαρτα, χωρίς να αλλοιώνουν τη δημόσια αισθητική.

Εχοντας πια κατηφορίσει αρκετά τον πεζόδρομο της Saraclar, φτάσαμε στο παραδοσιακό παγωτατζίδικο του Altay. Ο 75χρονος ιδιοκτήτης είναι ευπροσήγορος και ενθουσιάζεται όταν ακούει πως είμαστε Ελληνες. Το κατάστημα είχε ανοίξει το 1935 ο πατέρας του και ο ίδιος σερβίρει 40 χρόνια τώρα μοσχοβολιστό παγωτό καϊμάκι. Πληρώσαμε 1 λίρα (0,35 ευρώ) για κάθε μπάλα παγωτού και ήπιαμε νερό από  πλαστικό, σφραγισμένο, τετράγωνο κουτάκι!

Στο χαμάμ και στο μουσείο

Αφήνοντας πίσω μας το ιστορικό κέντρο, περπατήσαμε ανατολικά μέχρι το Σερέφελι Τζαμί, με τους περίτεχνα στολισμένους μιναρέδες. Ακριβώς απέναντι από το τέμενος βρίσκεται το πιο ιστορικό ανδρικό χαμάμ της Αδριανούπολης και ένα από τα μεγαλύτερα της Τουρκίας, το περίφημο Sokullu Hamami. Χτίστηκε το 1560 από τον αρχιτέκτονα Σινάν και είναι ιδανικό σημείο για να γνωρίσει κάποιος την ισλαμική παράδοση. Η είσοδος του χαμάμ είναι θολωτή και στηρίζεται σε περίτεχνες κολόνες, ωστόσο η διακόσμηση στον εσωτερικό προθάλαμο φαίνεται να μην έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Στο κέντρο υπάρχει ένα κλειστό μαρμάρινο σιντριβάνι και περιμετρικά γυάλινες βιτρίνες καταστημάτων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα. Τα έπιπλα είναι παλιομοδίτικα και «βαριά». Μια μικρή εσωτερική πόρτα οδηγεί στα ενδότερα, όπου ο ατμός και η υγρασία κολλάνε στο πρόσωπο. Το δάπεδο και οι λουτήρες είναι μαρμάρινοι. Η αίσθηση του να βρίσκεσαι εδώ μέσα είναι μοναδική, ακόμη και αν δεν αποφασίσεις τελικά να κάνεις χαμάμ. Εντέλει, δεν δοκιμάσαμε, λόγω του περιορισμένου χρόνου, ωστόσο μάθαμε ότι μια χαλαρωτική επίσκεψη στο ιστορικό Sokullu Hamami κοστίζει 15 τουρκικές λίρες (5,25 ευρώ).

Νωρίς το απόγευμα κατευθυνθήκαμε στα βορειοδυτικά προάστια της Αδριανούπολης, περνώντας από γειτονιές πιο φτωχές και πιο «ανατολίτικες» από το κέντρο. Διασχίσαμε μία από τις πέτρινες γέφυρες του ποταμού Τούντσα, για να βρεθούμε καταμεσής ενός πανέμορφου λιβαδιού, η έκταση του οποίου οριζόταν από ένα τεχνητό ανάχωμα. Ακολουθώντας το δρόμο δίπλα στο ανάχωμα, προς τα δυτικά, φτάσαμε στο περίφημο Μουσείο της Ιατρικής (Saglik Muzesi). Στεγάζεται σε μια πτέρυγα ενός καλοδιατηρημένου συγκροτήματος κτιρίων, που έχει επίκεντρο ένα επιβλητικό τζαμί, και το οποίο χτίστηκε από τον σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄ την περίοδο 1484-1488. Το συγκρότημα περιλάμβανε πανεπιστημιακό τμήμα, νοσοκομείο και κέντρο ψυχικών νόσων, όπου η μουσική, ο ήχος του νερού και οι μυρωδιές ήταν τα πρωτοποριακά για την εποχή μέσα θεραπείας. Το ιατρικό κέντρο γνώρισε ακμή έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Από το 1997 λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο μάλιστα απέσπασε το 2004 από την Κομισιόν το βραβείο για το Μουσείο της Χρονιάς (καθημερινά 09.00-17.30, είσοδος 5 λίρες ή 1,7 ευρώ).
Οι πεχλιβάνηδες της παλαίστρας

Κοντά στο Μουσείο της Ιατρικής, στην αντικρινή πλευρά του αναχώματος, μέσα σε ένα καταπράσινο κοίλωμα, βρίσκεται το ανοιχτό στάδιο Kirkpinar, όπου διοργανώνονται κάθε Ιούνιο οι ξακουστοί παραδοσιακοί αγώνες πάλης. Εδώ αναμετριούνται αθλητές από την Τουρκία και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, και οι αγώνες θεωρούνται για τους ίδιους ίσης αξίας με τους Ολυμπιακούς. Οι θηριώδεις αθλητές, ή αλλιώς «πεχλιβάνηδες» (στα Περσικά σημαίνει «ήρωας»), φορούν μόνο δερμάτινα παντελόνια μέχρι το γόνατο, τα κιουσπέτια, ενώ αλείφονται με λάδι, ώστε να αποφεύγουν τις λαβές. Οι αγώνες στην παλαίστρα έχουν ιδιότυπους κανόνες. Αποδίδονται στην αρχαιοελληνική παράδοση, όμως καθιερώθηκαν την οθωμανική περίοδο. Χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν κάθε χρόνο το μεγάλο γεγονός. Τα έπαθλα είναι χρηματικά αλλά και ζωντανά ζώα, ενώ η δόξα συντροφεύει για πάντα τους νικητές. Οι δεύτεροι μεγαλύτεροι αγώνες πάλης με λάδι μετά την Αδριανούπολη διοργανώνονται στον Σοχό της Θεσσαλονίκης.
Μετάβαση

Στην Αδριανούπολη θα ταξιδέψετε οδικώς. Θα ακολουθήσετε την Εγνατία Οδό για Αλεξανδρούπολη και θα βγείτε από την έξοδο προς Σουφλί - Διδυμότειχο. Επειτα από 95 χιλιόμετρα θα συναντήσετε την Ορεστιάδα και έπειτα θα συνεχίσετε για 19 ακόμη χιλιόμετρα βόρεια προς το συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών Εβρου. Από τα σύνορα θα οδηγήσετε ακόμη 15 λεπτά μέχρι το κέντρο της Αδριανούπολης.
Διαβατήριο δεν χρειάζεται για να περάσετε στην Τουρκία, ωστόσο στο τουρκικό φυλάκιο μας επισήμαναν ότι η αστυνομική ταυτότητα πρέπει να είναι νέου τύπου, να αναγράφει δηλαδή τα στοιχεία και στα Αγγλικά. Για την ασφάλιση του αυτοκινήτου απαιτείται πράσινη κάρτα (φροντίστε να προμηθευτείτε δωρεάν από την ασφαλιστική σας εταιρεία λίγες ημέρες πριν), ενώ, εφόσον η άδεια του αυτοκινήτου δεν είναι στο δικό σας όνομα, πρέπει να έχετε σχετική εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το αυτοκίνητο στα σύνορα και να μισθώσετε τουρκικό ταξί. Θα σας στοιχίσει περίπου 20 ευρώ και για τις δύο μετακινήσεις. Δοκιμάστε να διαπραγματευτείτε από την αρχή την τιμή.

Διαμονή
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία σε όλες τις κατηγορίες, τα περισσότερα στο ιστορικό κέντρο.
Hotel Edirne Palace (Sabuni Mahallesi Vavli Camii Sokak 4, Τ/0 284 214 7474, www.hoteledirnepalace.com). Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της πόλης, σε πολύ μικρή απόσταση από τα περισσότερα αξιοθέατα. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και το πρωινό πλήρες, ενώ προσφέρει ελεύθερο πάρκινγκ. Από 60 ευρώ το δίκλινο.
RYS Hotel (Murat Mah. Talatpasa Cd. 82, T/0 284 213 0797, www.ryshotel.com). Ενα καινούργιο ξενοδοχείο, μόλις 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης, αλλά με καλή πρόσβαση σε αυτό. Προσφέρει υψηλού design δωμάτια καθώς επίσης υπηρεσίες spa και γυμναστηρίου. Από το μπαρ και το γκουρμέ εστιατόριο που λειτουργούν στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου, έχετε πανοραμική θέα προς την πόλη.
Από 70 ευρώ το δίκλινο.
Mihran Hanim Konagi Butik Hotel (Dilaver Bey Mah. Gazipasa Cad. 30, Τ/0 284 225 6409). Στεγάζεται σε παλιό αναπαλαιωμένο αρχοντικό. Η εσωτερική βαριά διακόσμηση, με κύριο στοιχείο το ξύλο, προσφέρει αυθεντική αίσθηση της παραδοσιακής φιλοξενίας της πόλης. Το ιστορικό κέντρο απέχει μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια. Από 120 ευρώ το δίκλινο.

* Οι τιμές των ξενοδοχείων αλλάζουν ανάλογα με την τουριστική περίοδο, ενώ μέσα στη χρονιά πολλά ξενοδοχεία βγάζουν ειδικές προσφορές.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com


Φαγητό - γλυκό - καφές

- Οι δύο τοπικές σπεσιαλιτέ της Αδριανούπολης είναι τα τηγανητά κεφτεδάκια (köfteci) και το συκώτι (ciger), που σερβίρεται σε λεπτά κομμάτια. Δοκιμάστε με μπαχαρικά, εφόσον σας αρέσει το βαρύ φαγητό, και συνδυάστε τα με αριάνι, ρόφημα γιαουρτιού διαλυμένο σε κρύο νερό. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια όλων των κατηγοριών στο ιστορικό κέντρο, στα οποία μπορείτε να γευματίσετε με περίπου 30 τουρκικές λίρες/άτομο (11 ευρώ).
- Το πλέον δημοφιλές παραδοσιακό ψητοπωλείο είναι του Osman (Τ/0 284 212 7725, www.edirnelikofteciosman.com), κατηφορίζοντας από το Σελιμιγιέ Τζαμί στο Εσκί Τζαμί. Εναλλακτικά, επίσης στο κέντρο, πολύ καλό θεωρείται το πιο σύγχρονο εστιατόριο-κρεοπωλείο Kirkpinar (Tahmis Meydani Carsi, Τ/0 284 212 8822, www kirkpinarkasaprestoran.com).
- Για σιροπιαστά γλυκά, αμυγδαλωτά και κάθε λογής λουκούμια θα επισκεφτείτε το κεντρικό κατάστημα Osmanli Sehzade (Talatpasa Cad.Belediye Dukkanlari 5-6, T/0 507 154 2020, www.osmanlisehzade.com.tr), καθώς και το πιο παραδοσιακό του Fistikcioglu (Cilingirler Carsisi 30, T/0 284 225 6383).
- Για καφέ και παραδοσιακό παγωτό θα πρέπει να περάσετε από το κατάστημα Altay Pastanesi (Saraclar Cad. 69, T/ 0284 212 0530), που βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Σε βάθος 36 μηνών η καταβολή των αναδρομικών


Σε βάθος τριετίας θα δοθούν τα αναδρομικά στους στρατιωτικούς και στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει απόδοση των χρημάτων σε δύο φάσεις, μια εφάπαξ και μια σε βάθος 3 ετών.

Όπως ήδη από χθες το βράδυ είπε στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, επισημοποιώντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών από το οικονομικό επιτελείο, στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε καταβάλλεται η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς θα πιστωθεί ο μισθός που έπαιρναν ως τώρα και η αναπροσαρμογή που τους δίνεται, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των αποδοχών τους.

Με την ίδια μισθοδοσία, δεδομένου ότι η αύξηση ημερολογιακά θα έχει αφετηρία την 1η Ιουλίου του 2014, θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων «μαζεμένες» οι αναδρομικές αυξήσεις των πέντε μηνών που θα έχουν παρέλθει από τότε (Ιουλίου- Νοεμβρίου 2014).

Όπως έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, οι αυξήσεις αυτές, για το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ανέρχονται για όλους τους ένστολους σε 90 εκατομμύρια ευρώ.

Από τις αναπροσαρμογές του βασικού μισθού και των επιδομάτων, οι τελικές αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν σε κάθε περίπτωση μεταξύ του 40% και του 50% της περικοπής που υπέστη έκαστο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Πέραν αυτών, οι στρατιωτικοί και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας έχουν λαμβάνειν αναδρομικά 23 μηνών, για την αποκατάσταση των αποδοχών τους από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2014, το συνολικό ύψος των οποίων, σύμφωνα με την σχετική εγγραφή στον Προϋπολογισμό ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, θα αρχίσουν να δίνονται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2014 (μισθός Ιανουαρίου 2015) και θα εξοφληθούν σε συνολικά 36 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία πιστώνεται τον Δεκέμβριο του 2017.

Έτσι, κάθε δικαιούχος, με τον μισθό του Ιανουαρίου 2015 και για τα επόμενα τρία χρόνια, θα λαμβάνει μαζί με την αύξηση που τρέχει από την 1η Ιουλίου 2014 και τα αναδρομικά των προηγούμενων 23 μηνών, πρόσθεση από την οποία προκύπτει ότι για αυτήν την τριετία θα αποκατασταθεί σε μηνιαία βάση περίπου το 75% της περικοπής.

Αυτό που μένει να κλειδώσει και να διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο είναι εάν θα υπάρξουν περιπτώσεις εφάπαξ ή απόδοσης σε συντομότερο χρονικό διάστημα των αναδρομικών σε όσους έχουν να παίρνουν χαμηλά ποσά από αναδρομικά, ώστε τα χρήματα αυτά να «φανούν» στην τσέπη τους.
http://www.onalert.gr/stories/se-vathos-36-minon-i-katavoli-ton-anadromikon

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)