Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Επιχορηγήσεις 5,5 εκατ. στους υπαλλήλους του υπ. Οικονομικών!

Ενδιαφέρουσες προτεραιότητες στην άσκηση των καθηκόντων του φαίνεται ότι έχει ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Τη στιγμή που ο κ. Σαχινίδης, ο μόνος αμετακίνητος στο υπουργείο Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009, υλοποιούσε με συνέπεια τα «χαράτσια» σε βάρος του ελληνικού λαού, εξανεμίζοντας και τα τελευταία ευρώ του φορολογούμενου πολίτη, επιχορηγούσε με μισό εκατομμύριο ευρώ την παιδική κατασκήνωση των υπαλλήλων του υπουργείου του!

Το κονδύλι αυτό εντάσσεται στα συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε ο ίδιος τα τελευταία δύο χρόνια στην Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου του για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδρομές!

Ειδικότερα, στις 7 Μαρτίου ο κ. Σαχινίδης εγκρίνει το ποσό των 500.000 ευρώ «για την παιδική κατασκήνωση των υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών και την έκδοση ισόποσου χρηματικού εντάλματος». Πρόκειται για την κατασκήνωση που βρίσκεται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου καλύπτοντας μία πευκόφυτη έκταση 40 στρεμμάτων, η οποία έχει παραχωρηθεί στην ομοσπονδία από το υπουργείο Οικονομικών.

Δέκα μήνες νωρίτερα και ενώ είχε ανακοινωθεί η προσφυγή της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, ο Λαρισαίος υφυπουργός Οικονομικών υπογράφει την εκταμίευση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ποσού των 495.000 ευρώ επιχορηγώντας τους συλλόγους των υφισταμένων του «για κοινωνικούς σκοπούς(παιδική κατασκήνωση)». Είχε προηγηθεί επιστολή της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προς την πολιτική ηγεσία του στην οποία υπενθυμιζόταν ότι «η λειτουργία της κατασκήνωσης προϋποθέτει την τακτική επιχορήγησή μας».

Η κρατική χρηματοδότηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων της ομοσπονδίας συλλόγων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί μία ακόμα πονεμένη ιστορία στον πολύπαθο δημόσιο τομέα που έχει την αφετηρία της το 1986.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκου Νικολόπουλου, αποκάλυψε ότι τον Ιανουάριο του 2010 επιχορηγήθηκε η ίδια ομοσπονδία από το κράτος με 2.028.000 ευρώ. :oσο για το αντίστοιχο ποσό που είχε λάβει το συνδικαλιστικό όργανο στο υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2009 ήταν της τάξης των 2.438.731 ευρώ. Με μια απλή πρόσθεση το συνολικό ύψος της κρατικής επιχορήγησης προς την ομοσπονδία των εργαζομένων σε διάστημα τριών ετών φτάνει τα 5,5 εκατ ευρώ!

Η προαγωγή του ευρύτερου πολιτιστικού επιπέδου στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω κρατικών ενισχύσεων, προβλέπεται λεπτομερώς και από τον κανονισμό λειτουργίας της ομοσπονδίας των υπαλλήλων του: «Μέσα στα πλαίσια της ανάπτυξης πνεύματος συνεργασίας και βελτίωσης του πολιτιστικού επιπέδου των εργαζομένων και την ανάγκη τους για ψυχαγωγία, διοργανώνονται ή επιδιώκεται συμμετοχή σε κατασκηνώσεις, εκδρομές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών»…

Τρόικα: μονόδρομος οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις στο Δημόσιο

- “Ψευδαισθήσεις” έχουν όσοι ζητούν χαλάρωση των μέτρων

- Εσωτερική υποτίμηση με μειώσεις μισθών και... ανεργία η “συνταγή σωτηρίας”

- Τι λέει ο υπουργός για απολύσεις - μετατάξεις - εφεδρείαΗ... ανάκριση των Ευρωπαίων στους εκπροσώπους της τρόικας στην Ελλάδα έδειξε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει ούτε μια γραμμή στο μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα.

Παρά το ότι όλοι μιλούν για ανάπτυξη η λέξη που έχει γίνει ... συνώνυμο της Ελλάδας είναι η λέξη λιτότητα.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τη στάση του επιτρόπου Όλι Ρεν όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τα σκληρά μέτρα:

“Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε”, δήλωσε.

Κάπως έτσι οι υπόλοιπες δηλώσεις δείχνουν το... μέλλον όλων μας.

Δημόσιο: απολύσεις και άρση μονιμότητας.

Ο αριθμός 15.000 σε ότι αφορά στις απολύσεις, μόνο μέσα στο 2012, αλλά και ο αριθμός 150.000 σε βάθος τριετίας δείχνουν το δρόμο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μάλιστα Πολ Τόμσεν ήταν ξεκάθαρος τόσο ως προς το ότι θα γίνουν απολύσεις, όσο και ως προς το τι θέλει να η τρόικα να γίνει σχετικά με τη μονιμότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου:

"Οι απασχολούμενοι στο δημόσιο είναι πάρα πολλοί. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα ταμπού: Να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί που δεν είναι χρήσιμοι πια και να αποδεχτούν πλέον ότι η εργασία στο δημόσιο δεν είναι απαραιτήτως μόνιμη”

Άλλωστε, όπως είπε ο Δ. Ρέππας σε ότι έχει να κάνει με τον γνωστό πλέον αριθμό των 15.000 υπαλλήλων που θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο “αυτό θα γίνει ως απόρροια μίας διαδικασίας η οποία τεκμηριώνει αυτή την ανάγκη”

Σε ότι έχει να κάνει με την αξιολόγηση και αν αυτό οδηγεί και σε απολύσεις ήταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε

“Η αξιολόγηση «θα μας οδηγήσει στο τελικό συμπέρασμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο ελληνικό κράτος, είτε μετακινώντας υπαλλήλους σε θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και σήμερα παραμένουν κενές, είτε αξιοποιώντας τους με ένα καλύτερο τρόπο σε άλλες υπηρεσίες, είτε σε τελευταία ανάλυση αξιολογώντας τους αρνητικά, αν προκύψει κάτι τέτοιο, ώστε να δούμε πώς οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας θα οδηγηθούν σε ένα καθεστώς εφεδρείας, όπως ακριβώς προβλέπεται στη σχετική συμφωνία”.

Νέες μειώσεις μισθών

Για την Κομισιόν είναι ξεκάθαρο πως “τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν υποσκάπτουν την ανάκαμψη, ενώ η μείωση μισθών και η αλλαγή των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν βασικό παράγοντα της εσωτερικής υποτίμησης, που σε βάθος χρόνου όμως οδηγούν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας”.

Το πικρό ποτήρι δηλαδή είναι ακόμη στην αρχή. Το μπλοκάρισμα των επενδύσεων δεν ανησυχεί την τρόικα, θα έρθει η ανάκαμψη λέει, ενώ ούτε οι μειώσεις μισθών που πάγωσαν τα πάντα στην αγορά την ανησυχούν.

Με λίγα λόγια οι νέες μειώσεις μισθών που θα ρίξουν ακόμη πιο κάτω το βιοτικό επίπεδο δεν ανησυχούν τους δανειστές, που είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν απαρέγκλιτα το πρόγραμμά τους!

Άλλωστε όπως είπε ο κ. Άσμουσεν “έχουν ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης.

Το Ε9 μπορεί να ... σας κάψει! - Δείτε πως θα το συμπληρώσετε ηλεκτρονικά

Υποχρεωτικά μέσω Internet θα γίνει φέτος η δήλωση στοιχείων ακινήτων, κοινώς το Ε9 που πλέον παύει να είναι έντυπο και μετατρέπεται σε ηλεκτρονική “φόρμα”.Η προθεσμία για το Ε9 του 2011 λήγει την Παρασκευή (30 Μαρτίου), ενώ εάν το 2011 είχατε αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση θα πρέπει να υποβάλετε τη δήλωση ως την 31η Ιουλίου του 2012.

- Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υποχρέου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

- Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.

- Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2011, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Πως δηλώνονται τα ακίνητα

Νέο ακίνητο.

Για να δηλώσετε νέο ακίνητο που αποκτήσατε το 2011, ως αύξων αριθμός του νέου ακινήτου, θα αναγραφεί ο επόμενος αριθμός που ακολουθεί τον τελευταίο αύξοντα αριθμό της τελευταίας δήλωσης Ε9. Κατά την εισαγωγή νέου ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος δεν συμπληρώνεται η στήλη του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), παρά μόνο η στήλη του αύξοντα αριθμού. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή στη στήλη 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

Διαγραφή ακινήτου.

Κατά τη διαγραφή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου).

Μεταβολή στοιχείων ακινήτων.

Κατά τη μεταβολή του ακινήτου υποχρεωτικά αναγράφεται ο Α.Τ.ΑΚ. και όχι ο αύξων αριθμός. Τον Α.Τ.ΑΚ. ο υπόχρεος τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2008 ή εάν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009 και ο Α.Τ.ΑΚ. σε αυτό είναι διαφορετικός από τον αντίστοιχο του 2008, τον μεταφέρει από το εκκαθαριστικό του 2009. Στη στήλη 24 του πίνακα 1 ή 22 του πίνακα 2 (κωδικός μεταβολής) θα αναγραφεί ο κωδ. αριθμός 2 (μεταβολή ακινήτου).

Πράσινη απόσυρση για τα πλοία ζητά η Ε.Ε

H ανακύκλωση των πλοίων συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Δεν είναι, όμως, πάντα φιλική προς το περιβάλλον.

Πάνω από 1000 μεγάλα παλαιά εμπορικά πλοία, όπως δεξαμενόπλοια και πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, ανακυκλώνονται κάθε χρόνο για την ανάκτηση του άχρηστου μετάλλου.

Πολλά όμως από αυτά, οδηγούνται σε εγκαταστάσεις οι οποίες δεν διαθέτουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των επικίνδυνων υλικών που περιέχουν τα πλοία, μεταξύ των οποίων και ο αμίαντος.

Το 2009, πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών πλοίων διαλύθηκαν σε εγκαταστάσεις που δεν ανταποκρίνονταν στα σχετικά πρότυπα. Η ΕΕ πρότεινε αυστηρότερη νομοθεσία.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός προτείνει, τα ευρωπαϊκά πλοία να συντάξουν κατάλογο των επικίνδυνων υλικών και να ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικού καταλόγου.

Η ποσότητα των επικίνδυνων υλικών του πλοίου πρέπει να μειώνεται πριν από την παράδοση του για ανακύκλωση. Οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, οι πλοιοκτήτες όταν πρόκειται να στείλουν ένα πλοίο για ανακύκλωση πρέπει να το αναφέρουν στις εθνικές αρχές. Αυτές θα ελέγχουν τις περιπτώσεις παράνομης ανακύκλωσης, και θα επιβάλλουν τις κυρώσεις.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός αφορά άμεσα την χώρα μας αφού η ελληνική ναυτιλία διαθέτει ένα στόλο 3.000 πλοίων που αντιπροσωπεύουν το 15% του παγκόσμιου στόλου.

Πώς θα μειωθούν οι συντάξεις ως 1.300 ευρώ

Με την καταβολή της σύνταξης του Μαΐου, θα τεθεί σε εφαρμογή η παρακράτηση του ποσού του 12% για τις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ.

Η παρακράτηση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.1.2012 και θα εφαρμοστεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπει εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία ρυθμίζεται ο τρόπος και η διαδικασία που θα εφαρμοστούν οι μειώσεις.

Η παρακράτηση θα εφαρμοστεί σε ποσά άνω των 1.300 ευρώ, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς. Το ποσοστό της παρακράτησης θα είναι τέτοιο ώστε καμιά σύνταξη να μην είναι μικρότερη από τα 1.300 ευρώ. Αντίστοιχες περικοπές προβλέπονται και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Αναλυτικές οδηγίες
ΑΡΘΡΟ 6 - Παράγραφοι 1 και 3
Με την παράγραφο 1 προβλέπεται μείωση κατά 12%, από 1.1.2012, στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ για όσους είναι ήδη ή θα καταστούν συνταξιούχοι των φορέων κύριας ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για την ανωτέρω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 κύριας σύνταξης. Λαμβάνεται δηλαδή υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του ν. 3863/2010, όπως ισχύει) και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152, Α'), καθώς και των μειώσεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 του ν. 4024/2011.

Στο σημείο αυτό απαιτείται προσοχή στα εξής:

α) Εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει μία κύρια σύνταξη από κάποιον από τους ανωτέρω φορείς κύριας ασφάλισης, το ποσό αυτής, μετά και την παρούσα μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300,00 ευρώ (εννοείται για κύρια σύνταξη άνω των 1.300,00 ευρώ).

β) Εφόσον στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις: i) από το Δημόσιο και ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή ii) από ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ή iii) από ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το Ν.Α.Τ., τότε εφαρμόζεται η περ. στ' της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4051/2012, σύμφωνα με την οποία στις ανωτέρω περιπτώσεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα των συντάξεων αυτών. Η μείωση γίνεται από το φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό φορέα) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό σύνταξης.

Παραδείγματα
i) Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ (700,00 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (605,00 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1300,00 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 5,00 ευρώ.

Άρα, 5,00 ευρώ Χ 12% = 0,60 ευρώ μείωση. Η μείωση θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του ΟΑΕΕ.

i) Συνταξιούχος του Δημοσίου (1.200,00 ευρώ) και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (800,00 ευρώ). Η μείωση κατά 12% θα υπολογιστεί επί του ποσού του αθροίσματος των δύο κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1300,00 ευρώ, δηλαδή επί του ποσού των 700,00 ευρώ.

Άρα, 700,00 ευρώ Χ 12% = 84,00 ευρώ μείωση. Η μείωση θα υπολογιστεί στη μεγαλύτερη σύνταξη, δηλαδή αυτή του Δημοσίου.

Όπου ως άνω αναφέρεται το Δημόσιο ως φορέας καταβολής κύριας σύνταξης, ισχύουν τα ανάλογα και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955.

Στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου, όπου δικαιούχοι είναι περισσότεροι του ενός, για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης λαμβάνεται το συνολικό ποσό σύνταξης και η παρακράτηση του 12% γίνεται επί του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ, το δε ποσό της παρακράτησης επιμερίζεται κατά το ποσοστό της σύνταξης κάθε δικαιοδόχου.

Ποιοι εξαιρούνται
Από την ανωτέρω μείωση του άρθρου 6, ήτοι την μείωση στις συντάξεις των ανωτέρω φορέων, εξαιρούνται:

1. οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (ΦΕΚ 68, Α') και του άρθρου 30 του ν.2084/1992 (ΦΕΚ 165, Α'),

2. τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών,

3. οι συνταξιούχοι του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 (Φ.Ε.Κ. 48, Α'), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 2227/1994 (Φ.Ε.Κ. 129, Α'), δηλαδή οι αιμορροφιλικοί, οι μεταμοσχευόμενοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τον ν. 612/77, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι ανάπηρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες,

4. οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, οι οποίοι είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν βάσει των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, αλλά συνταξιοδοτήθηκαν σύμφωνα με άλλες διατάξεις, καθώς και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, των οποίων αποδεδειγμένα η αναπηρία, όπως αυτή προσδιορίζεται στο ν. 612/1977 και στο άρθρο 42 του ν. 1140/81, όπως αυτοί έχουν συμπληρωθεί, τροποποιηθεί και ισχύουν, επήλθε μετά τη συνταξιοδότησή τους (άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 4038/2012).

Παράγραφοι 4 και 5
Οι κατά τα ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αρχίζουν μεν την 1.1.2012 αλλά η παρακράτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις μειώσεις αυτές αρχίζει με την καταβολή της σύνταξης μηνός Μαΐου 2012. Έτσι, το ποσό που αντιστοιχεί στις μειώσεις των συντάξεων μηνών Ιανουαρίου έως και Απριλίου 2012 θα πρέπει να παρακρατηθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη μηνός Μαΐου 2012.

Τα ποσά που προέρχονται από την κατά τα ανωτέρω μείωση των συντάξεων αποτελούν έσοδα του οικείου φορέα από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

ΑΡΘΡΟ 1
Με το άρθρο αυτό προβλέπεται μείωση κατά 12%, από 1.1.2012, στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300,00 ευρώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου γενικά. Εφιστούμε την προσοχή σας στην παρ. 2, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αναλόγως και για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και για το προσωπικό του ΟΣΕ και των υπαλλήλων των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955. Διευκρινίζεται ότι, για τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 ισχύουν οι εξαιρέσεις που προβλέπονται στην περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου αυτού.

Νόμος ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες και δανειολήπτες

Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο "Κανονισμός Ασφάλισης ΙΚΑ και άλλες διατάξεις". Εμπεριέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες του ΙΚΑ και άλλων ταμείων.

Με τον νέο νόμο και με στόχο την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής καθιερώνεται από την 1η Μαίου, σύστημα ταυτόχρονης καταβολής μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Επιπλέον, από την πρώτη Ιουλίου, καθίσταται μηνιαία η υποχρέωση υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), η οποία υποβάλλεται από τον εργοδότη και περιλαμβάνει πληροφορίες ή στοιχεία, που αφορούν το χρόνο απασχόλησης κάθε ασφαλιζομένου, την αμοιβή, τους κλάδους ασφάλισης, καθώς και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι και τις 30 Απριλίου η δυνατότητα ρύθμισης των καθυστερημένων ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ.

Για όσους έχουν ρυθμίσει ή πρόκειται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους παρατείνεται η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι 31.12.2013.

Κίνητρα στους εργοδότες

Στους συνεπείς εργοδότες παρέχονται κίνητρα όπως 5% έκπτωση επί των ασφαλιστικών εισφορών και η δυνατότητα, για μια φορά μέσα στη διετία να μην καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να τις εξοφλήσουν σε 6 μήνες χωρίς πρόστιμο και προσαυξήσεις.

Οι ρυθμίσεις όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών να ζητήσουν την υπαγωγή τους κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες από αυτήν που βρίσκονται, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια.

Η ισχύς της διάταξης λήγει τον Ιανουάριο του 2015.

Προβλέπεται επίσης, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτήτων που ενοικιάζουν περισσότερα από 6 δωμάτια αλλά και όλων όσοι τοποθετούν φωτοβολταικά συνολικής ισχύος 20 κιλοβάτ.

Με άλλες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των οποίων η ειδικότητα αποχαρακτηρίστηκε, μπορούν να εξαγοράσουν έως 1.200 πλασματικά ένσημα ώστε να συμπληρώσουν τα 3.600 που απαιτούνται για συνταξιοδότηση με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Διασφαλίζεται επίσης η χρηματοδότηση του προγράμματος φροντίδας στο σπίτι με τη θεσμοθέτηση εισφοράς 0,2% στα ετήσια έσοδα όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τι προβλέπεται για τους δανειολήπτες

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από την ρευστοποίηση σε περίπτωση υπερχρέωσης προς τις τράπεζες, και καθιερώνεται ακατάσχετο στον τραπεζικό λογαριασμό, για τον ατομικό λογαριασμό έως τα 1500 ευρώ και για κοινό τραπεζικό λογαριασμό έως τα 2000 ευρώ.

Το όριο αυτό υπολογίζεται με βάση το σύνολο των καταθέσεων του οφειλέτη.

Επεκτείνεται έως και 35 έτη από 20 που ισχύει το χρονικό διάστημα της ρύθμισης χρέους ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα, να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και έμποροι που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα μέσα από την προσωπική τους εργασία και καθίσταται προαιρετική για τον οφειλέτη η επιδίωξη εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών πριν από την κατάθεση της αίτησης.

Η περίοδος ρύθμισης των χρεών που θα ανέρχεται σε πέντε έτη θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης, ενώ στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η περίοδος αναμονής για απαλλαγή από τα χρέη μπορεί με απόφαση του δικαστηρίου να περιοριστεί στα τρία έτη.

Μέριμνα και για τους μακροχρόνιας άνεργους

Υπάρχουν όμως ρυθμίσεις και για τους μακροχρόνια άνεργους, για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, μικρό εισόδημα, ή και για τους συνταξιούχος με μικρή σύνταξη, στους οποίους δεν περισσεύει κάποιο ποσόν πέραν της κάλυψης των βιοτικών αναγκών για να δίνει στους πιστωτές.

Όλοι αυτοί θα μπορούν να τελειώνουν με τα χρέη μέσα σε τρία χρόνια, αντί για πέντε.

Καθορίζεται χαμηλότερο κόστος για τις επιδόσεις δικογράφων και επιτρέπεται η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, σε περίπτωση που η πρωτόδικη απόφαση είναι απορριπτική, μέχρι την έκδοση εφετειακής απόφασης.

Τέλος, σημαντικές είναι και οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο νόμο στο καθεστώς της γονικής άδειας, με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2010.

Τι θα ισχύει με τη γονική άδεια

Ο χρόνος της γονικής άδειας αυξάνεται από 3,5 μήνες, που ισχύει σήμερα, σε 4 μήνες. και επεκτείνεται η δυνατότητα λήψης της άδειας σε γονείς που έχουν παιδιά μέχρι 6 ετών, ενώ μέχρι σήμερα η άδεια χορηγείται μόνο σε γονείς με παιδιά μέχρι 3,5 ετών.

Μόνη προϋπόθεση για τη χορήγηση της γονικής άδειας είναι η συμπλήρωση συνεχόμενης ή και διακεκομμένης εργασίας επί ένα χρόνο στον ίδιο εργοδότη ενώ υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για εργαζόμενους γονείς παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια και των μονογονέων, οι οποίες αντιμετωπίζονται με απόλυτη προτεραιότητα.

Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, ορίζεται ότι επιλέγουν με κοινή τους συμφωνία ποιος από τους δύο θα προηγηθεί στην άσκηση του δικαιώματος αυτού.

Αποσαφηνίζεται, ότι η γονική άδεια ανατροφής καλύπτει κάθε εργαζόμενο, λόγω της γονεϊκής του ιδιότητας, ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση. Μέχρι τώρα το δικαίωμα της γονικής άδειας είχε μόνο ο γονέας που είχε την επιμέλεια.

Στις περιπτώσεις που ένα παιδί στερείται παντελώς τον ένα γονέα λόγω θανάτου, μη αναγνώρισης του από τον πατέρα, ή στην περίπτωση που ο ένας εκ των γονέων έχει καθ' ολοκληρία στερηθεί τη γονική μέριμνα, ορίζεται ότι τη γονική άδεια, δικαιούται στο διπλάσιο ο άλλος γονέας.

Θεσμοθετείται ειδική γονική άδεια 10 εργασίμων ημερών το χρόνο με αποδοχές, γονέων παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και άλλα σοβαρά νοσήματα, και ειδική άδεια μέχρι 30 μέρες το χρόνο για τη νοσηλεία του παιδιού, μέχρι δέκα οκτώ ετών. Η άδεια αυτή είναι μεν χωρίς αποδοχές, χορηγείται ωστόσο χωρίς άλλη προϋπόθεση εφόσον έχει εξαντληθεί η τακτική γονική άδεια.

Τέλος, διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζόμενου γονέα.

Ερχονται 13.000 λουκέτα οικοδομικών επιχειρήσεων

Λουκέτο εκτιμάται ότι θα βάλουν 13.000 οικοδομικές επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης που πλήττει την αγορά κατοικίας τα τρία τελευταία χρόνια. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργατοτεχνίτες δεν έχουν σήμερα καμία απασχόληση.

Κραυγή απόγνωσης έβγαλαν χθες οι εκπρόσωποι φορέων που η επαγγελματική τους δραστηριότητα συνδέεται με τα ακίνητα.

Ο πρόεδρος των κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης ανέφερε ότι οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 75% την τριετία 2009-2011. Πέρυσι η πτώση έφθασε στο 40% σε σχέση με πρόπερσι.

Στα Τάρταρα έπεσαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Γιάννης Αδαμόπουλος. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν μόλις 40.321 συμβόλαια έναντι 112.231 το 2005 σημειώνοντας πτώση 64%. Σε σύγκριση με το 2010, ο αριθμός τους ήταν μειωμένος 34,6%.

Ο πρόεδρος Μεσιτών Ελλάδος, Γιάννης Ρεβύθης, υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων προσφέρουν τίμημα χαμηλότερο έως 60% από τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες και έκανε λόγο για κατάρρευση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών. Προσέθεσε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς. Ανέφερε ως παράδειγμα ξενοδοχείο 50 κλινών το οποίο προσφέρθηκε προς πώληση στα 2,5 εκατ. ευρώ όταν η αντικειμενική του αξία είναι 6 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς είπε ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ που τους αναλογούν για τη διετία 2011-2012 και πρότεινε στο υπουργείο Οικονομικών να δεχτεί τη μονομερή παραχώρηση ακινήτου προς το Δημόσιο για την εξόφληση των φόρων.

Ακόμη ζήτησε την αναστολή επιβολής του ΦΑΠ για να μπορούν οι κάτοχοι ακινήτων να καταβάλουν τον φόρο που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)