Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Οι ρυθμίσεις για μισθούς και εφεδρεία

Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ και φέρνει σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές του 20% των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούνται τα "ρετιρέ" του Δημοσίου. Ποιοι εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις

Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που φτάνουν μέχρι το 20% στα υψηλά κλιμάκια, κατάργηση ειδικών επιδομάτων και πριμ παραγωγικότητας προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται το βράδυ στη Βουλή για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου και τη ρύθμιση για την εργασιακή εφεδρεία.

Ο κατώτατος μισθός, μεταξύ άλλων, διαμορφώνεται στα 780 ευρώ. Ο μισθός αυτός θα διαμορφώνεται ανάλογα τον βαθμό και την εκπαίδευση του υπαλλήλου. Τα επιδόματα θα αγγίζουν τα 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα και τα 250 ευρώ για Πάσχα και για επίδομα αδείας.

Ωστόσο, θα δίνεται κίνητρο επίτευξης στόχων, το οποίο αν υπουργείο ή φορέα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 3% του συνολικού μισθολογικού κόστους του προηγούμενου χρόνου.

Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): στα 780 ευρώ από 711

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): στα 858 ευρώ από 830

Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): στα 1.037 ευρώ από 938

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): στα 1.092 ευρώ από 985.

Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.

Ποια επιδόματα διατηρούνται

Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι αυτά της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών και το οικογενειακό επίδομα.

Επίσης το επίδομα θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι και το επίδομα παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους του "συμβολαίου αποτελεσματικότητας" που θα υπογράφουν.

Ηλικιακό όριο για εφεδρεία

Οι 55άρηδες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίες, θα είναι το όριο από το οποίο θα ξεκινάει η διαδικασία της εφεδρείας.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις για την εφεδρεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όσοι είναι από αυτή την ηλικία και πάνω θα μπουν στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο και θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού με τον οποίο έφυγαν, χωρίς να τα επιδόματα.

Οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στην εφεδρεία θα καταργούνται με στόχο να μειωθεί το κράτος μεσοπρόθεσμα κατά 30%.

Δεν είναι πολλές οι κατηγορίες που εξαιρούνται, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ανάπηροι με ποσοστό άνω των 67% και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ποιοι εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο

* οι ένστολοι (ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας),

* οι δικαστικοί,

* οι διπλωμάτες,

* οι ανώτατοι κληρικοί,

* οι πανεπιστημιακοί,

* οι διευθυντές

* οι επιμελητές του ΕΣΥ

Τα ειδικά μισθολόγια αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.

Αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο

Αυξημένες κατά 1,446 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυξημένες κατά 1,446 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην αγορά λίγο μετά την συμφωνία της 21ης Ιουλίου που οδήγησε στην επιστροφή μικρού τμήματος των καταθέσεων που είχαν διαρρεύσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου σε 188,6 δισ. ευρώ έναντι 187,217 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου εμφανίζοντας αύξηση κατά 1,446 δισ. ευρώ.

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν κατά κύριο λόγο την επιστροφή των καταθέσεων από τα νοικοκυριά οι οποίες διαμορφώθηκαν στο τέλος Αυγούστου σε 157,1 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένες κατά 869 εκατ. ευρω σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2012

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΤΑ 5.000 ΕΥΡΩ
Νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 5.000 ευρώ και μειώσεις στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει και φορολογικές διατάξεις.

Νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2012

Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύει για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων που θα δηλωθούν το 2012 είναι η ακόλουθη:

Κλιμάκιο Εισοδήματος (ευρώ) Φορολογικός Συντελεστής % Φόρος Κλιμακίου (ευρώ) Σύνολο Εισοδήματος (ευρώ) Σύνολο Φόρου (ευρώ)
5.000 0 0 5.000 0
7.000 10 700 12.000 700
4.000 18 720 16.000 1.420
10.000 25 2.500 26.000 3.920
14.000 35 4.900 40.000 8.820
20.000 38 7.600 60.000 16.420
40.000 40 16.000 100.000 32.420
Άνω των 100.000 45



Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για κοινωνικούς λόγους, οι νέοι ηλικίας έως και 30 ετών, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, καθώς και τα άτομα με εδικές ανάγκες, θα έχουν αφορολόγητο ποσό στις εννέα χιλιάδες 9.000 ευρώ.

Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με εδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9.000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 9.000 ευρώ.

Επίσης το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα του φορολογουμένου που τον βαρύνουν και κατά 3.000 για κάθε επόμενο τέκνο.

Επίσης, θεσπίζεται μείωση στο 10% στο φόρο της κλίμακας των ακόλουθων δαπανών:

α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του

γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα

δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας

ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.

στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο

η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.

θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων

ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς

ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου

ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%.

Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

Νέα «φοροκαταιγίδα» χτύπησε χθες αιφνιδιαστικά, για μια ακόμη φορά, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αφού μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης, κόβονται κατά 50% όλες οι φοροαπαλλαγές ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης η επιβάρυνση φθάνει μέχρι και 820 ευρώ, ενώ το γεγονός ότι η έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές μειώνεται από το 20% στο 10% για όλα τα εισοδήματα, και όχι για αυτά που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ όπως είχε ψηφιστεί το καλοκαίρι, μειώνει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, προβλέπεται μείωση του φόρου της κλίμακας κατά ποσοστό 10% των ακόλουθων δαπανών:

α) των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης,

β) των μισθωμάτων που καταβάλλονται ετησίως για κύρια κατοικία του φορολογούμενου και της οικογένειάς του,

γ) της δαπάνης για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα,

δ) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αγορά α΄ κατοικίας,

ε) των δεδουλευμένων τόκων δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων,

στ) των ασφαλίστρων ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας,

ζ) της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο,

η) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.

θ) της αξίας των δωριζόμενων ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων,

ι) των ποσών που καταβάλλονται λόγω δωρεάς προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και των ποσών που καταβάλλονται λόγω χορηγίας προς τα προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς,

ιβ) των ποσών που καταβάλλονται για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου,

ιγ) των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε 3% εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση, ενώ ο φόρος που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

Πάντως το κατά περίπτωση αφορολόγητο ποσό ισχύει, εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται αυτές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

Παρακράτηση

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 5 προβλέπεται η παρακράτηση ποσού που αντιστοιχεί στις μηνιαίες αποδοχές (χορηγία, αποζημίωση, μισθό, αντιμισθία), σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, στους εξής: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόεδρο, αντιπροέδρους και μέλη της κυβέρνησης, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς Δημοσίων Υπηρεσιών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αιρετούς των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και στους βουλευτές κατά τον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής. Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία, ως συμπλήρωση των λοιπών δημοσιονομικών μέτρων για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος. Το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης που παρακρατείται από τη Βουλή, αποδίδεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης ορίζεται ότι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν υπέρ του Δημοσίου ποσό ίσο με το μηνιαίο μισθό τους.

Οι αποδείξεις

Επισημαίνεται ότι το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.

Εφτασε ο Ινδος

Steve Jobs...


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)