Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Ο "νόμος του ΔΝΤ" και το αμαρτωλό Swap της Goldman Sachs

Επιστολή-βόμβα κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες για "φούσκωμα" του ελλείμματος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Π. Κουρουπλής κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο οποίο ζητείτο από τον τελευταίο, παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛΣΤΑΤ και να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις εστιάζοντας στο ρόλο του προέδρου.

"Η προτεινόμενη τροποποίηση πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι το συντομότερο δυνατόν, γιατί κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος η προτεινόμενη τροποποίηση (εφόσον η κυβέρνηση την προωθήσει) να αλλάξει, για λόγους συμβιβασμού, και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε το περιθώριο", φέρεται να έγραφε το εν λόγω email.

Ο κ. Κουρουμπλής για την επιστολή αυτή, το περιεχόμενο της οποίας δεν διέψευσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αξίωσε να ζητηθεί η παραίτηση του κου Γεωργίου από τον Πρόεδρο της Βουλής, με την υπενθύμιση πως "ο κος Γεωργίου είναι πρόεδρος ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής διοριζόμενος από την ελληνική Βουλή και όχι τον κο Τόμσεν".

To Swap της Goldman Sachs

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, ενώπιον της επιτροπής, υπερασπίστηκε το έργο του, δηλώνοντας ότι "τα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα των ετών 2005-2008 ήταν υποεκτιμημένα από την τότε Στατιστική Υπηρεσία και δεν φαινόταν το πρόβλημα το οποίο κληροδοτείτο στο 2009".

Από την άλλη ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, πιεσθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτίμησε πως η απαξιωτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ στο πρακτορείο Bloomberg σχετικά με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, οφείλεται ενδεχομένως στην ολιγωρία που επέδειξε το υπουργείο Οικονομικών, να παράσχει στοιχεία σχετικά με τα swaps και κυρίως το μεγάλο swap του 2001.

"Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν η δήλωση του κ. Ραντεμάχερ είχε ως επίπτωση άνοδο των spreads" ανέφερε ο κ. Γεωργίου, ερωτηθείς σχετικά από τον Π. Κουρουπλή.

Σε νέα ερώτηση του Π. Κουρουμπλή δήλωσε άγνοια για την πορεία των spreads μετά το δημοσίευμα.

Η εκτίναξη του χρέους

Αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραδέχθηκε πως ίσως η δήλωση Ραντεμάχερ να είχε προληφθεί, αν είχε λάβει τα στοιχεία για τα swaps από το υπουργείο Οικονομικών.

"Είχα πει στον κ. Ραντεμάχερ πως κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρασχεθούν από την ελληνική μεριά τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τα swaps, που είχαν ζητηθεί ήδη από τον Απρίλιο του 2010, αλλά δεν είχαν παρασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όταν έλαβα ένα γράμμα από τον κ. Ραντεμάχερ ότι αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν, άμεσα επικοινώνησα με το υπουργείο Οικονομικών και ζήτησα να σταλούν. Υπήρξαν, όμως, κάποιες καθυστερήσεις".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, η παροχή των στοιχείων των swaps, μείωσε το έλλειμμα κατά 0,02%, αλλά εκτίναξε το χρέος κατά 2,26% του ΑΕΠ (5,3 δις ευρώ).

"Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το μεγάλο αρχικό swap της Goldman Sachs το 2001, θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Η αρχική επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά επαναδιαπραγματεύτηκε, άλλαξε χέρια, αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι το 2008 - 2009 να κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 5,4 δις ευρώ", διευκρίνισε ο κος Γεωργίου.

Τα έριξε στους προηγούμενους

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη της καταγραφής της εκτίναξης του ελλείμματος του 2009 στο 15,7% του ΑΕΠ, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως η αποδοχή της καταγραφής των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, είχε ξεκινήσει (και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί) από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη τον Απρίλιο του 2010, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Πλασκοβίτη.

Ερωτηθείς από τον κ. Κουρουπλή, γιατί κατέγραψε τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πως η αποδοχή τους ήταν υπό την αίρεση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε πως τα μεν συγκεκριμένα στοιχεία είχαν ήδη μπει από τον Απρίλιο του 2010.

"Τα δε στοιχεία που παίρνουμε για τις πληρωτέες υποχρεώσεις, δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάρτιση των στατιστικών", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον προκάτοχο του κ. Γεωργίου στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλη Κοντοπυράκη, επικαλέστηκε λόγους υγείας προκειμένου να μην προσέλθει να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής.

Σημειώνεται πως εστάλη εκ μέρους της Εξεταστικής, επιστολή προς τον Χοακίν Αλμούνια, (Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ το 2009) και τον πρόεδρο της Eurostat, με την οποία τους γνωστοποιείται η βούληση της Επιτροπής της Βουλής να έχει καταθέσεις τους.

Ηλεκτρικό τέλος ακόμα και σε όσους κόψουν το ρεύμα

Χαράτσι .. με "πατέντα" αποδεικνύεται το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, αφού είναι ο μόνος φόρος που εισπράττεται (μέσω της ΔΕΗ) αλλά -από τα πολλά "παράθυρα" και "περιπτώσεις" του νόμου- ουδείς ξέρει πώς και πόσα να υπολογίζει πως του έρχονται να πληρώσει!

Με νεότερες οδηγίες που εξέδωσε (ΠΟΛ.1056/2-3-2012) το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις προηγούμενες εγκυκλίους του, θέλοντας να κλείσει τις «τρύπες» που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του νόμου –αλλά και να αναγκάσει περισσότερους να πληρώνουν το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Μπροστά στην ... επινοητικότητα των φορολογουμένων, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε:

- να εισπράττει το Ειδικό Τέλος από τα λεφτά που πληρώνουν οι καταναλωτές έναντι της αξίας του ρεύματος. Και αυτό για να στερήσει τα έσοδα από τους Παρόχους και να τους αναγκάσει να κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το μέρος του λογαριασμού που αντιστοιχεί στο Ειδικό Τέλος.

- ακόμα και αν κάποιος πάει να αλλάξει εταιρία παροχής ρεύματος για να γλιτώσει το ΕΕΤΗΔΕ, αυτό να υπολογίζεται και να τον ακολουθεί στη νέα εταιρία από τον πρώτο κιόλας λογαριασμό.

- ακόμα και αν κόψει κάποιος οικειοθελώς το ρεύμα, χωρίς να αλλάξει εταιρία, να του έλθει ειδοποίηση από την εφορία για να πληρώσει το Τέλος.

Στην πράξη, το Ειδικό Τέλος του 2012 θα πληρώσουν όσοι έχουν ενεργή σύνδεση ρεύματος στις 31-3-2012 (ημερομηνία-κλειδί για τον υπολογισμό του τέλους). Το τέλος του 2011 το γλίτωσαν μόνο όσοι έκαναν διακοπή πριν τις 17/9/2011.

Ποιο περίπλοκο γίνεται όμως και το σύστημα απαλλαγής για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών. Ο διαχειριστής θα έχει πιο πολύ δουλειά να κάνει, αν δεν προκύπτει ξεκάθαρα από το λογαριασμό της ΔΕΗ ποιος ακριβώς είναι ο κοινόχρηστος ηλεκτροδοτούμενος χώρος. Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών και προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι συνιδιοκτήτες, θα απαιτείται βεβαίωση του οικείου δήμου ότι ο λογαριασμός αυτός αφορούσε (κατά τη 17-9-2011 ή την 31-3-2012), κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, εφόσον αυτό δεν προκύπτει από το λογαριασμό.

Με τις νέες οδηγίες, το μειωμένο τέλος (για πολύτεκνους κλπ) δεν ισχύει ή περιορίζεται

- εάν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό (εξαιρούνται δηλαδή ολόκληροι δήμοι της χώρας)

- εάν το εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου ξεπερνά τα 120 τ.μ., το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή

- εάν η κατοικία είναι άνω των 200 τ.μ.

Στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε ανάπηρο και σε πρόσωπο μη δικαιούχο μειωμένου συντελεστή (πχ η σύζυγος ή ο αδελφός), ο μειωμένος συντελεστής περιορίζεται μόνο στο ποσοστό που ανήκει στον ανάπηρο.

Πιο δύσκολα η επιστροφή ή διαγραφή του τέλους

Θεωρητικά, αρκεί μια αίτηση στον έφορο για να κριθεί αν πρέπει να απαλλαγεί κανείς από το «έκτακτο» ειδικό τέλος, τίποτα όμως δεν είναι εύκολο ακόμα και για όσους βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη

Προθεσμία για αίτηση του υπόχρεου, η οποία υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή ηλεκτρονικά στη Γ.Γ.Π.Σ. για μεν το έτος 2011 ορίζεται η 20 Μαρτίου 2012, για δε το έτος 2012, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιέχει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Η αίτηση υποβάλλεται όταν «συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του κυρίου και χρήστη του ακινήτου, ο οποίος διαβιοί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά».

Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, για το έτος 2011, η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει κατάσταση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με πληροφοριακά στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος και την ακίνητη περιουσία των αιτούντων.

Μνημείο ...βερμπαλισμού

Διευκρινίζεται ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια(εμβαδόν, τιμή ζώνης, παλαιότητα ακινήτου), όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία των δήμων και καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. μέχρι και τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012.

Αν στη βάση πληροφοριών της Δ.Ε.Η. δεν αναγράφεται ημερομηνία κατασκευής, ο συντελεστής παλαιότητας ισούται με ένα (1) –δηλαδή χωρίς καμία μείωση.

Επειδή όμως έχει γίνει μπάχαλο με τα τετραγωνικά της επιφάνειας, το υπουργείο Οικονονικών δίνει και τις εξής ... "σαφείς" οδηγίες (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε): «αν τα τετραγωνικά μέτρα που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΤΑΠ είναι υπερδιπλάσια της μεγαλύτερης τιμής τετραγωνικών μέτρων μεταξύ εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών και εκείνης που έχει ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του δημοτικού φόρου, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων που έχουν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών. Το προηγούμενο εδάφιο δεν εφαρμόζεται, όταν δεν έχουν υπολογισθεί δημοτικά τέλη και τα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονται για τον υπολογισμό τους έχουν τιμή ίση με μηδέν (0)».

Ξεκινά το... «κίνημα του λαδιού»

Τις πρώτες συζητήσεις για την απευθείας διάθεση κρητικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές ξεκίνησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ , Γιώργο Τζωρτζάκη εχει ήδη γίνει μία πρώτη επαφή με τον Δήμο Φιλοθέης -Ψυχικού, με πρωτοβουλία της εκεί δημοτικής αρχής για την προμήθεια στους δημότες , αρχικά, κρητικού ελαιολάδου.

Πέντε Ταμεία δεν αποδέχονται το "κούρεμα"

Θετικά ανταποκρίθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ στην απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κατά 53%, στα πλαίσια του PSI. Αντίθετα, δεν αποδέχονται το "κούρεμα" των ομολόγων τους, πέντε Ταμεία.

Τα Ταμεία που δέχθηκαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κουρέματος, είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Τα Ταμεία που λένε "όχι" στο κούρεμα των ομολόγων τους είναι συνολικά πέντε.

Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Τα Διοικητικά Συμβούλια δύο Ταμείων συνεχίζουν και αύριο τις συνεδριάσεις τους, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Πρόκειται για τις διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Συνολικά η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα συγκεκριμένα Ταμεία, ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δισ., εκείνων που δεν δέχονται είναι αξίας 2 δισ. και των δύο Ταμείων που θα αποφασίσουν αύριο είναι αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Αστυνομικοί κατέλαβαν το ταμείο τους

Σε συμβολική κατάληψη της εισόδου του κτηρίου του ασφαλιστικού τους ταμείου επί της οδού Βερανζέρου προχώρησαν το πρωί περίπου 100 αστυνομικοί και συνδικαλιστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αποθεματικά του ταμείου τους.

Κατάληψη αστυνομικών στο Ταμείο τους

Σε δηλώσεις του στην ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, δήλωσε ότι δεν θα αποχωρήσουν αν δεν ενημερωθούν που πάνε τα χρήματα που παρακρατούνται κάθε μήνα από το μισθό τους

Τέλος στο κριτήριο εντοπιότητας στο Δημόσιο

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρείται να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες προσλήψεις και αποσπάσεις υπαλλήλων που θα γίνονται πλέον μετά από αυστηρό έλεγχο και έγκριση των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων.


Σύμφωνα με «Τα Νέα», μετά τη σχετική παρέμβαση της Κομισιόν, η τροπολογία στοχεύει στην κατάργηση της εντοπιότητας ως κριτηρίου κατάταξης των υποψηφίων.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι δημότες που είναι και μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών όπου προκηρύσσονται θέσεις προτάσσονταν.

Ωστόσο, παραμένει η ευνοϊκή ρύθμιση «για λόγους αποκέντρωσης και πληθυσμιακής ενίσχυσης ευαίσθητων περιοχών της χώρας, όπως είναι η παραμεθόριος, τα νησιά, αλλά και οι μικροί δήμοι με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους».

Παράλληλα, οι υποψήφιοι των περιοχών αυτών θα προτάσσονται αρκεί να είναι μόνιμοι κάτοικοί τους και χωρίς την προηγούμενη απαίτηση να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγιά τους.

Καμία εξαίρεση από τις διαδικασίες έγκρισης της αρμόδιας τριμελούς υπουργικής επιτροπής δεν θα επιτρέπεται στο εξής για κάθε είδους πρόσληψη στο Δημόσιο –μόνιμου προσωπικού, αορίστου χρόνου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου κ.ά.– προκειμένου όπως αναφέρεται στην τροπολογία να διασφαλιστεί «η αποτελεσματική εφαρμογή του λόγου 1 προς 5 έως το έτος 2015, καθώς και η βελτιστοποίηση του προγραμματισμού- σχεδιασμού των προσλήψεων».

Ειδική ρύθμιση προβλέπεται και για τις αποσπάσεις, οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν υπογραφή και από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς σε αντίθεση περίπτωση θα είναι αυτοδίκαια άκυρες.

Δίνεται όμως δυνατότητα, για όσους υπαλλήλους είναι ήδη αποσπασμένοι σε φορείς του στενού δημόσιου τομέα, να υποβάλουν αίτηση ώστε να μεταταχθούν στην υπηρεσία όπου απασχολούνται με παράλληλη μεταφορά της οργανικής τους θέσης.

Με την τροπολογία δίνεται και η δυνατότητα σε δήμους να προβούν στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση έργου και εντός του τρέχοντος έτους, εφόσον έχουν πάρει σχετική έγκριση έως τα τέλη του 2011 και κατά παρέκκλιση της νομοθετικής πρόβλεψης πως απαγορεύονται οι συμβάσεις αυτές αν υπάρχουν αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις.

Εθελοντικά στο PSI έξι ελληνικές τράπεζες

Την πλήρη εθελοντική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί μαζί του.

Πρόκειται για τις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobang, Πειραιώς, Τ.Τ. και ΑΤΕ.

"Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών επισκέφθηκαν σήμερα στις 19:30 τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσαν ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης είπε στο Reuters πως περιμένει ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI. "Έχουμε περίπου 40 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων", είπε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε πως είναι προς το συμφέρον όλων των κατόχων ομολόγων να μπουν στο PSI.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι η καταληκτική ημέρα και ώρα συμμετοχής στο PSI είναι η Πέμπτη στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να παρατείνει τη σχετική προθεσμία ή να ξανανοίξει αργότερα την πρόσκληση συμμετοχής.

"Επιβεβαιώνω ότι η προθεσμία για το PSI είναι η 8η Μαρτίου", είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρος Χριστοδουλου.

Θετικά στη διαδικασία επτά ασφαλιστικά ταμεία

Θετικά ανταποκρίθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια 7 ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ στην απομείωση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν κατά 53%, στα πλαίσια του PSI.

Τα Ταμεία που δέχθηκαν μετά από αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων να ενταχθούν στο πρόγραμμα του κουρέματος, είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).

Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους 5 συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λ.π., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Τα Διοικητικά Συμβούλια δύο Ταμείων συνεχίζουν και τη Τετάρτη τις συνεδριάσεις τους, οπότε και θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Πρόκειται για τις διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).

Συνολικά η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους τα συγκεκριμένα Ταμεία, ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δι

Εν τω μεταξύ επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών απέστειλε ο πρύτανης του Μετσόβιου πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος, ζητώντας να εξαιρεθούν από το PSI τα ομόλογα που κατέχει το Ίδρυμα, ύψους 41,6 εκ. ευρώ.

Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου, Μπαμπινιώτη επέλεξε ο Παπαδήμος

Η αποχώρηση του Χρήστου Παπουτσή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έφερε μικρό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση.

Έτσι, ο Μ. Χρυσοχοϊδης επιστρέφει στα γνωστά του εδάφη.

Αναλαμβάνει και πάλι τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, θέση από την οποία είχε περάσει με σχετική επιτυχία μάλιστα, ενώ τη θέση του στο υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Την κ. Διαμαντοπούλου διαδέχεται στο υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής και φιλόλογος, Γ. Μπαμπινιώτης.

Τέλος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ο Ελευθέριος Οικονόμου.

Οι νέοι υπουργοί και ο υφυπουργός θα ορκιστούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα Τετάρτη στις 15:30.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)