Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μερικώς απασχολούμενοι και ένσημα ΙΚΑ

Προσφυγή της Πανελλήνιας Διαδικτυακής Ομάδας σκέψης και Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών στο Συνήγορο του Πολίτη για το Θέμα: Ασφάλιση μερικώς απασχολουμένων και αναγνώριση ασφαλιστικών ημερών από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Η επιστολή – παρέμβαση που απευθύνεται προς την ανεξάρτητη αρχή:

Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες,

Η Πανελλήνια Διαδικτυακή Ομάδα Σκέψης και Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών εμπνεύστηκε, συγκροτήθηκε και δρα αξιοποιώντας την αμεσότητα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συμμετοχής. Η ομάδα μας αποτελείται από επαγγελματίες Λογιστές-Φοροτεχνικούς που, μέσω της δημοφιλέστερης ελληνικής φορολογιστικής διαδικτυακής πύλης www.taxheaven.gr, βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με on line συζητήσεις, αξιολογήσεις και δυναμικές παρεμβάσεις σε θέματα και εξελίξεις που αφορούν αντικείμενα του κλάδου.

Το 2007 είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, μέσω αποστολής μαζικών επιστολών από πολλούς συναδέλφους λογιστές προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, με την προσδοκία της οριστικής επίλυσης του εν λόγω θέματος. Ωστόσο, το ΙΚΑ παρέμεινε στις θέσεις του, απαντώντας χωρίς παραπομπή σε νόμο ή διάταξη (παρατηρήστε ότι η αναφορά σε διατάξεις αφορά τον ορισμό της βάσης για τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης, και όχι για το κρίσιμο ερώτημα, δηλαδή πόσες ασφαλιστικές ημέρες πρέπει να αναγνωρίζονται στους μερικώς απασχολουμένους)[1]!

Οπότε, ο έλεγχος που εξακολουθεί να πραγματοποιείται από τα όργανα του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., στους μισθωτούς που

  • απασχολούνται ανελλιπώς με σύστημα 5ήμερης εργασίας,
  • αμείβονται με ημερήσια αμοιβή μεγαλύτερη του Τεκμαρτού Ημερομισθίου (Τ.Η.) της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης ή με μηναία αμοιβή μεγαλύτερη του 25πλάσιου του Τ.Η. της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης και
  • με ημερήσιο ωράριο μεγαλύτερο ή ίσο του 1/2 του νόμιμου ωραρίου πλήρους απασχόλησης (δηλαδή μεγαλύτερο ή ίσο των 4 ωρών)

αναγνωρίζει τόσες ημέρες ασφάλισης όσες ακριβώς είναι οι πραγματικές ημέρες εργασίας του πενθήμερου, δηλαδή 20, 21, 22 ή 23.

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης για τους ανωτέρω εργαζόμενους είναι τυπικά και ουσιαστικά μη νόμιμος, δεδομένου ότι δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου και ως εκ τούτου αυθαίρετος.

Ωστόσο, έχει σημαντικές επιπτώσεις, κοινωνικές αλλά και οικονομικές, οι κυριότερες των οποίων είναι:

  • Οι μερικώς απασχολούμενοι χάνουν 3-4 ασφαλιστικά ημερομίσθια μηνιαίως και 36-48 ετησίως, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες ασφάλισης το χρόνο με άμεσο αντίκτυπο στο χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξής τους. Ιδιαίτερα, σε συνάρτηση με τις μεταβολές που γίνονται αυτές τις μέρες με νομοθετικές πράξεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, η αναγνώριση αυτών των ασφαλιστικών ημερών γίνεται ακόμα πιο καίρια και κρίσιμη.
  • Δεν θεμελιώνονται (ελλείψει των απαιτούμενων ασφαλιστικών ημερομισθίων) παροχές από δημόσιους φορείς, όπως ΙΚΑ (π.χ. επιδόματα μητρότητας), ΟΑΕΔ (π.χ. επίδομα ανεργίας), Οργανισμός Εργατικής Εστίας (π.χ. εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού), Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (π.χ. λήψη στεγαστικού δανείου) και γενικότερα όπου προαπαιτείται συγκεκριμένος αριθμός ενσήμων για την χορήγηση παροχών κοινωνικού χαρακτήρα από το κράτος.
  • Δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των συναδέλφων λογιστών και των πελατών τους (εργοδότες), καθώς πολλές φορές θεωρείται από τους τελευταίους ότι η διαγραφή από το ΙΚΑ των ασφαλιστικών ημερομισθίων των μερικώς απασχολούμενων αποτελεί σφάλμα του λογιστή. Θίγεται η επαγγελματική μας υπόσταση, η κατάρτισή μας και σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχει και άμεσος οικονομικός αντίκτυπος.

Σε συγκεκριμένη περίπτωση συναδέλφου, ο οποίος εφαρμόζοντας το νόμο και όχι τις οδηγίες του ΙΚΑ, ελεγκτές του ΙΚΑ χρέωσαν διαφορές για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, καθώς θεώρησαν ότι επειδή ο λογιστής έβαζε 25 ένσημα το μήνα, η απασχόληση ήταν πλήρης και όχι μερική!

Αν υπολογίσουμε ότι η ένσταση θα εκδικαστεί σε διάστημα 1-2 ετών από την ΤΔΕ, ότι ο διευθυντής του υποκαταστήματος μάλλον θα προσφύγει (σε περίπτωση θετικής απόφασης της ΤΔΕ) στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία θα δικάσουν σε 2-3 χρόνια, ενώ παράλληλα το ΙΚΑ θα απαιτεί ως καταβλητέα αυτά τα πρόστιμα και δεν θα χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα, μπορούμε να καταλάβουμε τον αντίκτυπο που έχει η όλη αυτή διαδικασία (οικονομικά, ψυχολογικά κ.α.) στον ίδιο τον εργοδότη, αλλά και στις σχέσεις του με τον λογιστή του (διεκδίκηση αποζημίωσης, απώλεια πελάτη κτλ).

  • Εάν, ως επαγγελματίες λογιστές, εφαρμόσουμε την τακτική του ΙΚΑ, κινδυνεύουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι από τους ίδιους τους εργαζόμενους ότι δεν εφαρμόσαμε το γράμμα του νόμου, και τους ασφαλίσαμε για λιγότερα ημερομίσθια από ότι ο νόμος προβλέπει, στερώντας τους το δικαίωμα να προσφύγουν με ένσταση κατά του ελέγχου του ΙΚΑ.
  • Δημιουργούνται κοινωνικά θέματα άνισης μεταχείρισης, ανάλογα αν ο ασφαλισμένος έχει ημερομίσθιο μικρότερο της 1ης ειδικής ασφαλιστικής κλάσης, μεγαλύτερο της 1ης ειδικής και μικρότερο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης, ή μεγαλύτερο της 1ης ασφαλιστικής κλάσης, αφού αναγνωρίζονται διαφορετικές ασφαλιστικές ημέρες σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος που εργάζεται μισή ώρα την ημέρα να παίρνει 25 ασφαλιστικά (διότι ασφαλίζεται με το Τ.Η. της 1ης ειδικής και εκεί το ΙΚΑ δέχεται το Τ.Η.*25) και ένας συνάδελφός του που εργάζεται 3 ώρες την ημέρα να παίρνει 20-22 ένσημα, γεγονός κοινωνικά ανεπίτρεπτο.
  • Με πρόσφατο έγγραφό του[2] (αυθαίρετα, αλλά για αυτό επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με άλλη ενέργειά μας), ο Ο.Α.Ε.Ε. διατάσσει τα παραρτήματά του να μην χορηγούν απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των νέων ασφαλισμένων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιλογής κύριου ασφαλιστικού φορέα, καθώς ορίζει σε αυτό: «ο αριθμός των ημερομισθίων που θα πρέπει να έχει στην ασφάλισή του άλλου φορέα ο «Νέος» ασφαλισμένος για να έχει δυνατότητα επιλογής, είναι τα είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια μηνιαία, αφού ο ΟΑΕΕ και με μια ημέρα εργασίας το μήνα τον υποχρεώνει στην καταβολή εισφοράς για ολόκληρο μήνα». Είναι ευνόητο ότι νέος ασφαλισμένος, μερικώς απασχολούμενος, σύμφωνα με την πρακτική και τακτική του ΙΚΑ, ασφαλιζόμενος για 21-23 ημερομίσθια κάθε μήνα, θα υπάγεται αυτόματα και στην πλήρη ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.!

Επειδή:

Οι όροι εργασίας και ασφάλισης των μερικώς απασχολουμένων διέπονται από τις διατάξεις του νόμου 1892/1990 – άρθρα 38 & 39, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 2639/1998 και με το άρθρο 2 του Ν. 3846/2010[3].

Ειδικότερα, και όσον αφορά την ασφάλιση των μερικώς απασχολουμένων,

1. το άρθρο 39 του Ν. 1892/1990 προβλέπει ότι:

2. Κατ’ εξαίρεση στην ασφάλιση του μερικώς απασχολουμένου, ανεξαρτήτως του αν αμείβεται με μισθό ή ημερομίσθιο αναγνωρίζονται όλες οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιεί σε κάθε μισθολογική περίοδο, εφαρμοζομένων αναλόγως και των διατάξεων για την αναγνώριση περισσότερων ημερών εργασίας επί πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Επομένως, για εργασία τουλάχιστον 3 ημερών εβδομαδιαίως, αναγνωρίζεται ασφαλιστικά επιπλέον 1 ημέρα ανά εβδομάδα, ήτοι σε καθεστώς πενθήμερης απασχόλησης 25 ασφαλιστικές ημέρες ανά μήνα, και για αυτούς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

2. Επιπλέον, το άρθρο 38 του ίδιου νόμου ορίζει ότι:

17. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τους μερικώς απασχολούμενους όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Οπότε, ότι ισχύει για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, ισχύει και για αυτούς με μερική.

3. Ακόμα, να τονιστεί ότι και για τους μισθωτούς μερικής απασχόλησης, ισχύει το πενθήμερο και ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να επιμηκύνει τις ημέρες εργασίας πέραν των πέντε (5) κατά εβδομάδα (έγγραφα 1162/1996, 2288/1999 και 10390/2001 του Υπουργείου Εργασίας).

4. Επί του συγκεκριμένου θέματος, έχουν τοποθετηθεί έγκριτοι εργατολόγοι και τέως Επιθεωρητές του, των οποίων η γνώμη είναι ιδιαιτέρως βαρύνουσα, καθώς έχουν τεράστια εμπειρία σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα, ενώ επίσης υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία στο εν λόγω ζήτημα, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί εναντίον των θέσεων του ΙΚΑ, ζητώντας στην ουσία αναθεώρηση αυτού του τρόπου υπολογισμού. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θέσεις των κ.κ. Νιάρχος, Ψηλός, Λεοντάρης, Ραπανάκης κ.α.[4] Επιπλέον, ανάλογες δημοσιεύσεις έχουν γίνει από τις επιστημονικές ομάδες επαγγελματικών περιοδικών, όπως για παράδειγμα αυτή του περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»[5].

5. Επειδή δεν χωρεί άλλος τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που αναφέρεται στο άρθρου 18 παρ. 3 του κανονισμού ασφαλίσεως του ΙΚΑ, που προβλέπει την διαίρεση του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του ποσού των του εκάστοτε ισχύοντος τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσεως, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος να απασχολείται ημερησίως λιγότερο από 4 ώρες (απόφαση Σ.τ.Ε. 2331/2003)[6].

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω:

Οι μισθωτοί που απασχολούνται ανελλιπώς με ημερήσιο ωράριο πλέον του 1/2 του νόμιμου ωραρίου πλήρους απασχόλησης και με ημερήσια αμοιβή μεγαλύτερη του Τ.Η. της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης ή με μηνιαία αμοιβή μεγαλύτερη του 25πλάσιου της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης, πρέπει να ασφαλίζονται οι μεν αμειβόμενοι με μισθό με 25 ημέρες κατά μήνα, οι δε αμειβόμενοι με ημερομίσθιο με 24-28 ημέρες κατά μήνα.

Συνεπώς, και βάσει όλων όσων έχουν παρατεθεί στην παρούσα επιστολή,

Αιτούμαστε

  1. τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας σας για το αν είναι ορθός ή λανθασμένος ο χειρισμός του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. στο συγκεκριμένο ζήτημα
  1. εφόσον ο χειρισμός του ΙΚΑ θεωρείται ότι είναι λανθασμένος, την παρέμβασή σας προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., προκειμένου το Ίδρυμα να αναθεωρήσει τον τρόπο χειρισμού, εφαρμόζοντας το νόμο στα πλαίσια της χρηστής δημόσιας διοίκησης.

Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ενέργεια,

Με τιμή,

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ

ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ[7]


[1] Βλ. Παράρτημα 6.

[2] Βλ. Παράρτημα 8.

[3] Βλ. Παράρτημα 1.

[4] Βλ. Παραρτήματα 2, 3 & 4.

[5] Βλ. Παράρτημα 5.

[6] Βλ. Παράρτημα 7.

[7] Βλ. υπογραφές μελών στο Παράρτημα 8.

(Σημείωση blogger coolplatanos: Τα παραρτήματα αφορούν τις παρακάτω πηγές και περιέχονται μέσα στην επιστολή που θα βρείτε στον πρώτο σύνδεσμο που δίνω στην αρχή της ανάρτησης προς το Φόρουμ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Νόμος 1892/1990 (κωδικοποιημένος μέχρι και τον 3846/2010) 6

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Μερική απασχόλησης και ασφάλιση Υπό Γ. ΨΗΛΟΥ 10

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3: Ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Του Σπύρου Νιάρχου, τ. Επιθεωρητή ΙΚΑ 13

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4: Απόσπασμα από βιβλίο του Μ. Λεοντάρη 24

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5: Απάντηση από την επιστημονική ομάδα του επαγγελματικού περιοδικού «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» 25

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6: Απάντηση Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. σε παλαιότερο σχετικό ερώτημα 27

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7: Απόφαση Σ.τ.Ε. 2331/2003 28

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 8: Υπογραφές μελών 31

Συντάξεις ΙΚΑ-ΟΓΑ-ΤΕΒΕ και ένσημα

Υπάλληλος στο τεχνικό τμήμα του ΟΤΕ από το 1983

Θα ήθελα μια μικρή βοήθεια. Είμαι υπάλληλος ΟΤΕ στο τεχνικό τμήμα. Γεννηθείς 14/03/1961. Χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ: 01/09/1978 - 31/05/1981

Χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ (ως εργαζόμενος στον ΟΤΕ): 12/09/1983 - 01/11/1984

Χρόνος ασφάλισης ΤΑΠ-ΟΤΕ: από 05/04/1984 έως και σήμερα. Το ερώτημά μου είναι πότε δικαιούμαι να πάρω σύνταξη (δηλαδή στα πόσα χρόνια και ποια χρονολογία);

Τσιλίκας Α.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης σε ηλικία 60 ετών, μετά την 1/1/2016. Εάν συμπληρώσετε την 35ετία νωρίτερα, για κάθε χρόνο το όριο ηλικίας μειώνεται κατά 1 εξάμηνο.

Εκπαιδευτικός και 8 χρόνια ΤΕΒΕ

Εχω γεννηθεί 10/8/1955. Εχω ανήλικο παιδί 17 χρόνων. Είμαι εκπαιδευτικός ΠΕ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από 28/8/1992 (διορισμός). Πριν από τον διορισμό μου στο Δημόσιο ήμουν ασφαλισμένη στο ΤΕΒΕ για 8 χρόνια και 8 μήνες. Είμαι διευθύντρια στο σχολείο μου. Μου έχουν αναγνωριστεί τα 4 χρόνια σπουδών μου μισθολογικά. Εχω το μισθολογικό κλιμάκιο 7 από 28/8/2009. Βασικός μισθός 1.425 ευρώ. Επίδομα θέσης 365 ευρώ.

Απαντήστε μου σας παρακαλώ στα εξής:

1. Εχω κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τώρα (50 χρόνων και ανήλικο παιδί);

2. Μπορώ να φύγω από την υπηρεσία π.χ. το 2013, ενώ έχει ενηλικιωθεί το παιδί μου;

3. Ποια θα είναι η σύνταξή μου τέλος του 2012 και τι ισχύει με τη διαδοχική ασφάλιση; Μήπως πρέπει να εξαγοράσω τα χρόνια του ΤΕΒΕ για να έχω καλύτερη σύνταξη;

Ευχαριστώ. Απαντήστε μου παρακαλώ .

Κυρία Βρεττού

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε έχετε ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας σας. Η μετέπειτα ενηλικίωση του παιδιού δεν έχει καμία επίπτωση στη χρήση του δικαιώματός σας. Το ποσό της σύνταξής σας από το Δημόσιο θα είναι περίπου 950 ευρώ, ενώ το ποσό του ΤΕΒΕ θα υπολογιστεί με βάση τις κατηγορίες που είχατε ασφαλιστεί.

Στο Δημόσιο από το 1977

Εχω γεννηθεί στις 27-3-1952. Διορίστηκα 21-4-77 (δημοσίευση στην Εφημερίδα) και ορκίστηκα στις 10-6-1977. Επίσης, έχω αναγνωρίσει 30 μήνες από τον ιδιωτικό τομέα. Παρακαλώ όπως μου γνωρίσετε πότε μπορώ να αποχωρήσω από την υπηρεσία με τα σημερινά μέτρα και τι σύνταξη θα πάρω με βασικό μισθό 1.377 ευρώ.

Εχετε ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για εγκλωβισμό. Μπορείτε να αποχωρήσετε όποτε θέλετε. Το ποσό της σύνταξής σας θα είναι περίπου 1.550 ευρώ.

Διορισμένος και 1.891 ένσημα ΙΚΑ

Ονομάζομαι Πουλάκης Πέτρος. Γεννήθηκα στις 12-9-1954. Είμαι δημόσιος υπάλληλος στο ΥΠΕΣΔΑ από 30/8/1984, πριν είχα ασφάλεια ΙΚΑ, από το 1971 έως το 1984, και έχω 1.891 ένσημα, τα οποία έχω αναγνωρίσει και πληρώσει. Υπηρέτησα 29 μήνες στον στρατό και τα έχω αναγνωρίσει και έχω πληρώσει. Ο βασικός μισθός σήμερα είναι 1.300 ευρώ. Μπορείτε να μου πείτε πότε μπορώ να πάρω σύνταξη; Και πόση θα είναι η σύνταξη;

Σας ευχαριστώ.

Με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης συνολικά και του 58ου έτους της ηλικίας σας με πλήρη σύνταξη. Το ποσό της σύνταξής σας σε αυτή την περίπτωση θα ανέρχεται σε περίπου 1.600 ευρώ.

25 χρόνια στο Δημόσιο

Γεννήθηκα τον Ιούνιο 1956. Στις 31-12-2009 συμπλήρωσα υπηρεσία δημόσια σε θέση κλάδου ΔΕ: 25 έτη και 1 μήνα. Ο βασικός μου μισθός σήμερα είναι 1.275,00 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα έχω πριν 1.485 ένσημα ΙΚΑ και 24 μήνες στρατιωτική θητεία. Συμπληρώνοντας ηλικία 58 ετών κατοχυρώνω δικαίωμα σύνταξης και πόση θα είναι; Με συμφέρει να αναγνωρίσω τη θητεία των 24 μηνών;

Στην περίπτωσή σας συμφέρει οπωσδήποτε η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ετσι, με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης συνολικά και του 58ου έτους της ηλικίας σας μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με πλήρη σύνταξη. Η αναγνώριση του στρατού θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ποσό της σύνταξής σας θα είναι περίπου 1.300 ευρώ.

Με βασικό μισθό 1.241 ευρώ

Ονομάζομαι Γ.Π. Εχω γεννηθεί την 1-11-1958, είμαι διορισμένη στο Δημόσιο από 12-9-1984, έχω 2 παιδιά 24 χρονών και 21 χρονών, βρίσκομαι στο Μ.Κ.5 και ο βασικός μισθός είναι 1.241 ευρώ. Θα ‘θελα να μου απαντήσετε πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πλήρη σύνταξη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Με βάση το ισχύον καθεστώς δικαιούστε μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας σας. Η μείωση θα φτάσει το 22,5%. Πλήρη σύνταξη δικαιούστε σε ηλικία 60 ετών. Το ποσό της σύνταξης στην πρώτη περίπτωση θα είναι περίπου 800 ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπου 1.200 ευρώ.

Ασφάλιση σε ΤΕΒΕ και βαρέα

Θα ήθελα, αν μπορείτε, να μου υπολογίσετε τη σύνταξη που θα πάρω. Είμαι 60 χρόνων, έχω 1.871 ημέρες ασφάλισης σε οικοδομικά βαρέα και έχω ΤΕΒΕ σε:

Δ’ Κατηγορία από: 01/02/1978 - 31/12/1979 (23 μήνες)

Ε’ κατηγορία από: 01/01/1980 - 31/12/1982 (36 μήνες)

ΣΤ’ κατηγορία από: 01/01/1983 - 31/01/1991 (97 μήνες)

Ζ’ κατηγορία από: 01/02/1991 - 31/12/2002 (143 μήνες)

Η’ κατηγορία από: 01/01/2003 - 31/12/2007 (60 μήνες) και Π8 κατηγορία από: 01/01/2008 - 16/02/2010 (25,5 μήνες)

Αθανάσιος Χ.

Το ποσό της σύνταξης, με βάση τα στοιχεία που μας δίνετε, θα είναι περίπου 1.325 ευρώ από το ΤΕΒΕ και 125 ευρώ από το ΙΚΑ. Σας συμφέρει η αναγνώριση του στρατού στο ΤΕΒΕ και ο υπολογισμός με τον παλαιό τρόπο, καθώς κερδίζετε περίπου 70 ευρώ για κάθε χρόνο.

Ενσταση για σύνταξη αναπηρίας

Ονομάζομαι Γεώργιος Τζιγκόρης, είμαι 46 ετών, από Θεσσαλονίκη, παντρεμένος με τρία παιδιά. Τον Αύγουστο πέρασα από επιτροπή του ΙΚΑ για προβλήματα υγείας και μου έδωσαν 80%. Η απόφαση βγήκε απορριπτική γιατί την τελευταία πενταετία είχα 475 ένσημα αντί 500. Συνολικά έχω 2.250 ένσημα. Ταυτόχρονα έχω ασφάλιση και στον ΟΓΑ 11 χρόνια. Πέρασα και από εκεί επιτροπή στις 18/10/09, μου έδωσαν και αυτοί 80% και περιμένω ακόμα την απόφαση. Ο φάκελος τώρα είναι στον ΟΓΑ.

Τι με συμφέρει να κάνω; Ενσταση πρώτα στο ΙΚΑ ή να περιμένω να βγει και η απόφαση του ΟΓΑ; Αν βγει η απόφαση του ΟΓΑ εγκριτική, θα πάρω και αυτά που δικαιούμαι από το ΙΚΑ; Και αν γνωρίζετε, για τι ποσό μιλάμε συνολικά;

Οπωσδήποτε να κάνετε ένσταση στο ΙΚΑ και παράλληλα να περιμένετε την απόφαση του ΟΓΑ. Αν βγει η απόφαση του ΟΓΑ εγκριτική, δεν θα συνυπολογιστεί και ο χρόνος του ΙΚΑ, αφού πρόκειται για παράλληλη ασφάλιση.

Με 11.100 ένσημα το 2013

Εργάζομαι από το 1974. Γεννημένος το 1960. Τέλος του έτους 2013 συμπληρώνω 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Θέλω να μάθω:

1) Εάν συνεχίσω τον Ιανουάριο του 2014 θα έχω το δικαίωμα για άδεια, επίδομα αδείας και αύξηση του έτους;

2) Τα ένσημα που θα έχω για τα 37 χρόνια πάνω από τα 300 θα μετρήσουν για την αύξηση της σύνταξης;

3) Εάν δεν έχω εργασία μέχρι το τέλος του 2013 μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα ΟΑΕΔ, για να έχω εργασία μέχρι να συμπληρώσω τα υπόλοιπα ένσημα;

Μάρος Αγοραστός

Το γεγονός ότι συμπληρώνετε τις απαραίτητες ημέρες ασφάλισης δεν επηρεάζει το καθεστώς της εργασίας σας για συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Ολες οι επιπλέον ημέρες προσμετρώνται κανονικά. Από τον ΟΑΕΔ μπορείτε να αναγνωρίσετε μέχρι 200 ημέρες ασφάλισης. Για μεγάλα διαστήματα κάντε χρήση της αυτασφάλισης.

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη


Με κάλεσαν να μιλήσω σε συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Η απάντησή μου υπήρξε θετική. Επικοινώνησα με τον Πρύτανι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του πρότεινα να πάρει μέρος και αυτός στη συγκέντρωση, πράγμα που δέχθηκε και μάλιστα με συγκίνηση και ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με την συγκέντρωση. Ευθύς αμέσως, πρώτος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την Πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο Πρύτανις με ... δελτίο τύπου και όχι με απ' ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές όπως θα ήταν φυσικό αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον ... ξεγέλασαν «ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης» και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει. Τρίτος υποψήφιος ομιλητής μου δήλωσε ότι αδυνατεί να πάρει μέρος, γιατί επιστρέφοντας στο σπίτι του βρήκε δεκάδες υβριστικά και απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα.

Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι σε λίγο θα υπάρξουν διαδοχικά νέα εμπόδια με στόχο τη ματαίωση της παρουσίας μου στην Θεσσαλονίκη. Παλαιότερα, επί εποχής βασιλευομένης Δημοκρατίας, που είχα το ίδιο πρόβλημα κάθε φορά που σκόπευα να πάω στην Θεσσαλονίκη, γνώριζα το Κέντρο από το οποίο εκπορεύονταν οι απειλητικές προειδοποιήσεις. Σήμερα όμως, σε συνθήκες Δημοκρατίας, αδυνατώ να καταλάβω με ποιο τρόπο συντονίστηκαν ο Δήμαρχος με τον Πρύτανι και γιατί στρέφονται εναντίον μου, μιας και μόλις χτες ήμουν βέβαιος για τα φιλικά τους αισθήματα απέναντί μου.

Εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω σε κείνες τις εποχές, που η Εξουσία με αντιμετώπιζε σαν πολίτη β΄ κατηγορίας.

Η πλατεία Αριστοτέλους υπήρξε πάντοτε έως τώρα χώρος πολιτικών και άλλων εκδηλώσεων και δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να μου στερήσει το δικαίωμα που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι.

Έτσι στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα «καταλάβω» μόνος μου τον δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν δια της βίας.

Αθήνα, 7.6.2011

Μίκης Θεοδωράκης

Διοργανώνεται στην Κρήτη το 10ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα την ενέργεια από Ελληνες Ακαδημαϊκούς του ΕΜΠ με ομιλητές και από την ... "Μακεδονία"!!!

Μια εξευτελιστική ενέργεια που εκθέτει ολόκληρο τον ελληνικό πνευματικό κόσμο και δείχνει ότι η σήψη και η προδοσία στην χώρα μας προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από την υποτιθέμενη "τάξη των αρίστων" πρόκειται να λάβει χώρα στην Κρήτη από τις 22 έως έως τις 24 Ιουνίου 2011, κατά την διάρκεια του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου, που έχει σαν οικοδεσπότες και συνδιοργανωτές Ελληνες καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου....

Στον κατάλογο ομιλητών, όπως θα δείτε κι εσείς συμπεριλαμβάνονται ομιλητές από την... Μακεδονία!!!!!!

Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής ΕΜΠ Περικλής Μπούρκας και (όπως κι εσείς θα δείτε στο επισυναπτόμμενο pdf) όλες τις κύριες θέσεις του συνεδρίου καταλαμβάνουν Ελληνες ενώ και στην Επιτροπή του Συνεδρίου βλέπουμε τα ονόματα πολλών Ελλήνων καθηγητών.

Εδώ φυσικά υπάρχουν εύλογα ερωτήματα...
Είναι δυνατόν σε ένα επιστημονικό διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία FYROM που είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ;

Και επιτέλους ούτε ένας από τους συμμετέχοντες Ελληνες καθηγητές δεν απαίτησε να αλλαχθεί η λέξη "Μακεδονία" που χρησιμοποιείται στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου για τους Σλαβοσκοπιανούς καθηγητές;
(Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο του προγράμματος στην σελίδα 8 στην θέση 714-181 και στην σελίδα 10 στην θέση 714-192)

Καλούνται όλοι οι Ελληνες πατριώτες να διαμαρτυρηθούν για την επαίσχυντη προδοτική αδιαφορία των υπευθύνων και με μηνύματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Ελλήνων καθηγητών να απαιτήσουν την αλλαγή κάθε προσβλητικής για την χώρα μας αναφοράς.

Παρακάτω σας παραθέτω το επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου:
http://www.iasted.org/conferences/servepdf-714.html?name=PreliminaryProgram.pdf

Την σελίδα της εταιρείας που διοργανώνει το Συνέδριο:
http://www.iasted.org/conferences/home-714.html

Καθώς και την ιστοσελίδα του ΕΜΠ όπου παρουσιάζεται ο πρόεδρος του Συνεδρίου Περικλής Μπούρκας:
http://www.ece.ntua.gr/index.php?option=com_dep&task=profile&id=27&Itemid=62&lang=en

Το email του για όσους επιθυμούν να του στείλουν τα σχετικά είναι:
pbourkas@central.ntua.gr

http://koukfamily.blogspot.com/2011/06/10.html

Ο κόσμος ασχολείται με την Ελλάδα, αλλά το ΠΑΣΟΚ στον... κόσμο του

Σοφία Βούλτεψη
08/06/2011
Η αρρώστια είναι βαριά και ανίατη. Χθες, την ώρα που το πρόβλημα της Ελλάδας απασχολούσε τους ισχυρούς της γης, το εγχώριο ενδιαφέρον απασχολούσε ο ελληνικός μικρόκοσμος της ανικανότητας, της απαξίας και των μικροκομματικών και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Στον Λευκό Οίκο συναντιούνταν και έκαναν δηλώσεις ο Ομπάμα και η Μέρκελ και εδώ ασχολούμεθα με το τι έσουρε στον Παπακωνσταντίνου η όψιμα επαναστατημένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ομπάμα δήλωνε πως σε περίπτωση χρεοκοπίας στην ευρωζώνη, οι συνέπειες θα ήσαν καταστροφικές για την παγκόσμια οικονομία και εμείς πληροφορούμεθα ότι το 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου κοιτούσε σαν… UFO την κ. Παπανδρέου που του ζητούσε να πάρει μέτρα.

Ο Ομπάμα υπογράμμιζε πως το Βερολίνο θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας και εξέφραζε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να την επιλύσει και εμείς συζητούσαμε για την «πάγια θέση» του πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος.

Στην ουσία, ο Ομπάμα – έστω, για τους δικούς του λόγους - καλούσε την Μέρκελ να πράξει το σωστό (υποσχόμενος πως και οι ΗΠΑ θα πράξουν τα δέοντα και μέσω του ΔΝΤ) και στο ΠΑΣΟΚ έψαχναν να βρουν αν έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα ή όχι.

Η Μέρκελ απαντούσε πως οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν να κινδυνέψει η σταθερότητα του κοινού νομίσματος και εδώ ακούγαμε για το opengov και τις επιλογές των κολλητών.

Την ίδια ώρα συνεδρίαζε και η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επίσης ασχολούνταν με την Ελλάδα.

Προφανώς δεν είχαν πάρει είδηση τους καυγάδες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ακούσαμε Γιουνκέρ και Ρεν να επαναλαμβάνουν, σε έντονο ύφος, τις πιέσεις τους προς… την ελληνική αντιπολίτευση!

Μάλιστα, ο Επίτροπος Ρεν απείλησε και πάλι ότι η πέμπτη δόση είναι στον αέρα, αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα με την συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Αλλά εδώ είχαμε πολύωρες συνεδριάσεις – προχτές η εννιάωρη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, χθες στον ΚΤΕ Οικονομίας – για να ενημερωθούν οι βουλευτές περί του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Αλλά και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Μπαρόζο της Κομισιόν, καλούσε (ακριβώς χθες) την πολιτική τάξη της χώρας να μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό – κάτι που είναι εντελώς αδύνατο, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να μάθει ο λαός πού πήγαν τα λεφτά και γιατί δεν έχει τιμωρηθεί ούτε ένας από τους υπευθύνους (ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης).

Μάλιστα. Ο κόσμος ολόκληρος κοιτούσε να δει τι θα γίνει με την Ελλάδα και εμείς παρακολουθούσαμε την ομαδική ψυχοθεραπεία στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.

«Το 2009 ήρθα στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο. Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους; Είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Πού βρίσκεται η διαδικασία;», μάθαμε ότι ρώτησε η κ. Βάσω Παπανδρέου τον υπουργό των Οικονομικών.

Και μπορεί να μην πληροφορηθήκαμε τι έγινε με τον Ομπάμα, την Μέρκελ, τον Ρεν και τους άλλους, μάθαμε όμως, τι έλεγε ο… Μιραμπό: «Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία»!

Πληροφορηθήκαμε επίσης πως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι «κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν το λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».

Είναι μακρύς ο κατάλογος των βουλευτών που κατέθεσαν χθες τις απόψεις τους για θέματα που έπρεπε να είχαν λυθεί από καιρό και να μην αποτελούν πλέον θέμα συζήτησης, αντιδικιών και παραπόνων. Και οπωσδήποτε όχι όταν η χώρα βρίσκεται περισσότερο από ποτέ αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.

Κάποιοι (Μακρυπίδης) ζήτησαν «ανάπτυξη χθες» - κάτι που επίσης έπρεπε να είχε προ πολλού λυθεί, αλλά δεν προβλέπεται από το Μνημόνιο – ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με το αν πρέπει ή όχι να καταργηθούν το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ!

Και βέβαια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αγόρευσε επί δύο ώρες, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν απέτυχε και παραδίδοντας πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της οικονομίας κατά τους τελευταίους είκοσι μήνες και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Εξήγησε γιατί χρειάζονται τα πρόσθετα μέτρα, αναφερόμενος και στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος – η οποία γίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ και κυβέρνηση, βουλευτές και κόμματα την πληροφορούνται μέσω… Eurostat!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για χθες, αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα και το υπουργικό συμβούλιο που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, θα συνεδριάσει τελικά αύριο.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κηρυχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, διότι θα το μάθουμε αφού φθάσουν οι πύραυλοι!
http://www.elzoni.gr/html/ent/285/ent.10285.asp

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕΣ!!

"Η Ελλάδα πωλείται και η Γερμανία αγοράζει" - WSJ


«Η Ελλάδα πωλείται – φτηνά – και η Γερμανία αγοράζει». Με αυτή την φράση ξεκινά άρθρο της Wall Street Journal με τίτλο «Κυνήγι ευκαιριών στην Ελλάδα» όπου αναφέρεται ότι «οι γερμανικές εταιρείες κυνηγούν αγοραστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση της υπερχρεωμένης χώρας προσπαθεί να πουλήσει κρατικά ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αγορά του επιπλέον 10% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom για περίπου 400 εκατ. ευρώ. «Η αγορά του ΟΤΕ αποτελεί κλοπή συγκριτικά με τα σχεδόν 4 δισ ευρώ που έδωσε η γερμανική εταιρεία το 2008 για να συγκεντρώσει μερίδιο 30%» αναφέρει η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως και άλλες γερμανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, όπως η Fraport η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης, η οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του 55% του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών.

Και δεν είναι μόνο οι γερμανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Η WSJ αναφέρεται και στην περίπτωση της τσεχικής εταιρείας παροχής ενέργειας CEZ AS, η οποία θέλει να τοποθετηθεί στην Ελλάδα.

Άρχισε η επιθετική εξαγορά της Ελλάδας!

Η "επιθετική εξαγορά" της Ελλάδας από τη Γερμανία άρχισε. Με αυτόν τον τίτλο το "Business Insider" σχολιάζει τις εξελίξεις. Τα φιλέτα που θέλουν οι ξένοι, ο ΟΤΕ και το παιχνίδι που έστησαν παίζοντας σε διπλό ταμπλό.

Με την αγορά επιπλέον 10% του ΟΤΕ ο γερμανικός κολοσσός θα κατέχει πλέον το 40%, ενώ το ελληνικό κράτος μόλις 10% του -πάλαι ποτέ- εθνικού παρόχου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εν είδει επιχειρηματικής "επιθετικής εξαγοράς" θα ακολουθήσουν πωλήσεις κι άλλων... ασημικών και οι Έλληνες "Αγανακτισμένοι" θα γίνουν "Εξοργισμένοι" με την Ευρώπη και ειδικά με τη Γερμανία, που πιέζει αφόρητα την Ελλάδα να θυσιάσει την εθνική κυριαρχία της για να πάρει οικονομική βοήθεια.

Και μιας και θέλουμε επειγόντως κεφάλαια και οι ξένοι επειγόντως φιλέτα, έρχονται και οι επιτηρητές εξ Εσπερίας για να τρέξουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο.

Οι κομισάριοι εξ Εσπερίας και τα κυβερνητικά "όχι"

Για το θέμα των ξένων που θα αναλάβουν θέσεις-κλειδιά ακούστηκαν πολλά. Την Κυριακή το βράδυ η κυβέρνηση έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα του Τύπου και να κάνει λόγο για "επικίνδυνη παραπληροφόρηση". Ωστόσο, επικοινωνήσαμε με αξιωματούχους της τρόικας που μας είπαν ότι αυτού του είδους η επιτήρηση, με μόνιμους ελεγκτές, εμπεριέχεται στην αρχική δανειακή συμφωνία που υπογράφηκε τον Μάιο του 2010 (η οποία βεβαίως ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας στην ολότητά της).

Η τρόικα δεν προχώρησε στην άμεση εφαρμογή του όρου για να μην προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και περιορίστηκε σε κλιμάκια και σε ανά μήνα επιθεωρήσεις. Όμως, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον στις Βρυξέλλες, ο όρος για μόνιμη παρουσία "δεν σηκώνει και πολλές αναβολές". Απλώς θα γίνει σιγά-σιγά και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου-πακέτου διάσωσης.

Να υποθέσουμε ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης έγινε μόνο και μόνο για να ησυχάσουν κάποιοι υπουργοί και να ψηφίσουν το πακέτο, πριν δουν την πόρτα της εξόδου στον επικείμενο ανασχηματισμό; Γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει μόνο με αυτούς που δεν θα σηκώνουν κεφάλι.

Το δικο μας νομισμα...

Αντε και καλους απογονους!!!

Συνθημα των Ελληνων

Η μαχη του καναπε συνεχιζεται...

Μπεεεεε...

Πειναω...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)