Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Tι πρόκειται να λάβουν τα στελέχη των Ε.Δ. (ε.ε. & ε.α.), μέχρι τον Οκτωβρη του 2018 !!!!

Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν ένστολοι και απόστρατοι μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αυξήσεις συντάξεων από 32 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 65 μηνών, που ξεκινούν από 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στις 10.790 ευρώ για τους ανώτατους, εντέλλεται να καταβάλει η κυβέρνηση σε όλους τους απόστρατους, με μια νέα απόφαση-βόμβα που εξέδωσε η τριμελής επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και με την οποία δίδει διορία 8 μηνών για την πλήρη αποκατάσταση των απωλειών που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων από τις αναπροσαρμογές των ειδικών μισθολογίων που προβλέφθηκαν με διατάξεις του ν. 4093/2012.

Στο μισό…

Το 50% των μειώσεων που είχαν οι συντάξεις των αποστράτων αποκαταστάθηκε επί κυβέρνησης Ν.Δ. με το νόμο 4307/2014. Το ΣτΕ όμως απεφάνθη με δύο αποφάσεις του ότι οι μειώσεις συντάξεων των αποστράτων είναι αντισυνταγματικές και θα πρέπει να επιστρέψουν στα ποσά που είχαν τον Αύγουστο του 2012, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση των εν λόγω αναπροσαρμογών.
Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παρότι γνωρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν εφάρμοσε την επιστροφή και του υπολοίπου 50%, και πλέον οι Ενώσεις των αποστράτων με νέα τους «προσφυγή» στην τριμελή Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ ζήτησαν την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.
Πράγμα που έγινε και η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε τις υπ’ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της, στις οποίες αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος». Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι, όπως προκύπτει, η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».
Η αναπροσαρμογή συντάξεων θα πρέπει να είναι άμεση, ενώ η επιστροφή των αναδρομικών θα πρέπει να καταλαμβάνει 65 μήνες, ήτοι από 1ης/8/2012 ως και 31/12/2017 και να δοθεί και σε μηνιαίες δόσεις.



Τυχόν μη εκτέλεση της απόφασης μέσα στους επόμενους 8 μήνες επισείει πρόστιμο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ανάγοντες, δηλαδή οι Ενώσεις των Αποστράτων, έχουν δικαίωμα βάσει του ν. 3068/2002 και του Π.Δ. 61/2004 να φτάσουν ως και στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κράτους έναντι των ποσών που δικαιούνται.

Τα ποσά

Η απόφαση της Επιτροπής του ΣτΕ σημαίνει ότι οι απόστρατοι, ανάλογα με το βαθμό, θα πρέπει να λάβουν τις παρακάτω αυξήσεις, με τα ακόλουθα αναδρομικά, που παραθέτει ο Ελεύθερος Τύπος με αναλυτικό πίνακα.







* Με βαθμό Α/ΓΕΕΘΑ (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία), αύξηση 166 ευρώ και αναδρομικά 10.790 ευρώ.
* Με βαθμό ΓΕΣ (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία), αύξηση 121 ευρώ και αναδρομικά 7.896 ευρώ.
* Με βαθμό Αντιστρατήγου (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία), αύξηση 89 ευρώ και αναδρομικά 5.770 ευρώ.
* Με βαθμό Ταξίαρχου (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία), αύξηση 66 ευρώ και αναδρομικά 4.272 ευρώ.
* Με βαθμό Συνταγματάρχη (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία), αύξηση 60 ευρώ και αναδρομικά 3.907 ευρώ.
* Με βαθμό Ταγματάρχη (και αντιστοίχων σε Ναυτικό και Αεροπορία), αύξηση 32 ευρώ και αναδρομικά 2.102 ευρώ.

Επανυπολογισμός

Τυχόν χορήγηση των αυξήσεων αυτών θα σημάνει και επανυπολογισμό των μνημονιακών κρατήσεων και εν προκειμένω θα προκαλέσει υψηλότερη κράτηση του ν. 4093/2012 γιατί θα αυξηθούν οι αποδοχές των αποστράτων. Το καθαρό ποσό δηλαδή θα είναι μεν αυξημένο αλλά όχι στο ίδιο ύψος με το ποσό που θα δοθεί στη σύνταξη, επειδή θα γίνει εκ νέου υπολογισμός των περικοπών του ν. 4093/2012 που ισχύουν σε κύριες συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
Η απόφαση πάντως είναι βόμβα για την κυβέρνηση και εξετάζεται να συμψηφιστούν οι αυξήσεις ή και μέρος των αναδρομικών με τις μειώσεις του 2019, δηλαδή με τις περικοπές ως 18% που φέρνει ο επανυπολογισμός συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου.
Το κόστος από την επιστροφή του υπολοίπου 50% των περικοπών ξεπερνά τα 160 εκατ. ευρώ.







Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές του «Ε.Τ.», το υπουργείο Οικονομικών, που πήρε και σχετική πρόταση από το υπουργείο Αμυνας αλλά και από Ενώσεις Αποστράτων, σχεδιάζει αντί να καταβάλει τη δεύτερη δόση στους απόστρατους να προχωρήσει σε συμψηφισμό με τις μειώσεις που θα έρθουν τον Δεκέμβριο του 2018!
Για παράδειγμα, στρατιωτικός που θα πρέπει να λάβει τη β’ δόση αναδρομικών από την επιστροφή του υπολοίπου 50% της περικοπής, με αύξηση σύνταξης κατά 121 ευρώ και με αναδρομικά 7.896 ευρώ, εξετάζεται να πάρει το ποσό αυτό με συμψηφισμό της μείωσης που θα έχει τον Δεκέμβριο του 2018 λόγω επανυπολογισμού, ώστε για όσο διάστημα έχει λαμβάνειν αναδρομικά να έχει και αναλόγως μικρότερη ή και καθόλου μείωσης σύνταξης.



Πόσα δικαιούνται οι εν ενεργεία ένστολοι

Ακαθάριστα ποσά αναδρομικών από 643,60 έως 27.902,55 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν παρανόμως κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017, δικαιούνται να λάβουν εκατοντάδες χιλιάδες εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μετά το τελεσίγραφο που έστειλε χθες η Ολομέλεια του ΣτΕ στην κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει μέσα σε 8 μήνες τις αποδοχές τους για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες παρατίθενται σε αναλυτικούς πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.». Αντιστοιχούν δε στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ.
Κανονικά η αναδρομική αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2016, καθώς από την 1η-1-2017 θεωρείται ότι έχει τεθεί σε ισχύ ένα νέο μισθολόγιο. Ομως, στην πράξη όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί αμείβονταν κατά τη διάρκεια του 2017 με βάση το προηγούμενο μισθολόγιο, καθώς τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας κατάφεραν να εφαρμόσουν το νέο αυτό μισθολόγιο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, χωρίς αναδρομικότητα από την 1η-1-2017, οι δε συνολικές ακαθάριστες αποδοχές και με το νέο μισθολόγιο προσαρμόστηκαν ακριβώς στο ίδιο ύψος με αυτές του προηγούμενου μισθολογίου με τη μορφή της καταβολής προσωπικών διαφορών.



Οι αναδρομικές αυξήσεις αποδοχών που πρέπει να λάβουν εντός 8 μηνών όλοι οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ε.Δ. και των Σ.Α. προκύπτουν από την υποχρέωση του Δημοσίου να προχωρήσει στην εφαρμογή αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που είχαν επιβληθεί στις αρχές του 2013 αναδρομικά από την 1η-8-2012 με υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016».
Σε περίπτωση δε κατά την οποία η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση (πρόστιμο) το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Το ύψος του προστίμου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)