Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Eurozone debt web: Who owes what to whom?

http://www.bbc.co.uk/news/business-15748696?mid=5373

The circle shows the gross external, or foreign, debt of some of the main players in the eurozone as well as other big world economies. The arrows show how much money is owed by each country to banks in other nations. The arrows point from the debtor to the creditor and are proportional to the money owed as of the end of June 2011. The colours attributed to countries are a rough guide to how much trouble each economy is in.

ABOUT

Europe is struggling to find a way out of the eurozone crisis amid mounting debts, stalling growth and widespread market jitters. After Greece, Ireland, and Portugal were forced to seek bail-outs, Italy - approaching an unaffordable cost of borrowing - has been the latest focus of concern.

But, with global financial systems so interconnected, this is not just a eurozone problem and the repercussions extend beyond its borders.

While lending between nations presents little problem during boom years, when a country can no longer handle its debts, those overseas banks and financial institutions that lent it money are exposed to losses. This could not only unsettle the home country of those banks, but could, in turn, spread the troubles across the world.

So, in the tangled web of inter-country lending, who owes what to whom? Click on a country in the circle to find out what they owe to banks in other countries, as well to find out their total foreign debt, including that owed by governments, monetary authorities, banks and companies.

Γκιουλ : «Μια Κύπρος ‘μισή’, θα ηγηθεί μιας ‘άθλιας’ Ένωσης» !!!


Πηγή: 23rd November 2011 ·

gkioul 300x186 Γκιουλ : «Μια Κύπρος μισή, θα ηγηθεί μιας άθλιας Ένωσης» Με σκληρά λόγια καταφέρθηκε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Όπως μεταδίδουν τουρκικές εφημερίδες τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερ, ο κ. Γκιουλ, αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι ”μια μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ενωσης”.

Υποστήριξε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του έχει αντίκτυπο στο όνομα και στη φήμη της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

”Τώρα αυτή η μισή χώρα (Κύπρος), αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία, θα είναι μια ελλιπής προεδρία μιας άθλιας Ενωσης και αυτό ακριβώς είπα στους αρμόδιους της ΕΕ”, ανέφερε επί λέξει ο κ. Γκιουλ, σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας Ακσιάμ.

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Τουρκία θα κρατήσει μια στάση που θα δίδει το νόημα της διαμαρτυρίας, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος έχουν ήδη γίνει από το τουρκικό ΥΠΕΞ.

”Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ε/κ”, πρόσθεσε.

Εληξε η κατάληψη της ΔΕΗ - Προσήχθη ο Ν.Φωτόπουλος

Εληξε με επέμβαση της αστυνομίας η κατάληψη των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο κέντρο έκδοσης εντολών της ΔΕΗ στην Λ. Μεσογείων. Προσήχθη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον έξι ακόμη προσαγωγές. Κλειστό το ρεύμα της ανόδου στη λεωφ. Μεσογείων στο ύψος του Χολαργού.

Εληξε η κατάληψη της ΔΕΗ - Προσήχθη ο Ν.Φωτόπουλος

Στις 8 το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας έφθασαν στο κτήριο της Μεσογείων, έπειτα από εισαγγελική να σταματήσουν την κατάληψη.

Επικράτησε ένταση μεταξύ των συνδικαλιστών και των αστυνομικών, ενώ προσήχθη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, καθώς και τουλάχιστον έξι ακόμα άτομα.

"Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα", δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος. "Ο αγώνας αυτός αφορά όλη την ελληνική κοινωνία...Είναι για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα φτωχό, άνεργο και συνταξιούχο", τόνισε.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο νόμος θα τηρηθεί, υπάρχει εισαγγελική εντολή και θα γίνει ό, τι χρειάζεται, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάληψη της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ από τη ΓΕΝΟΠ.

Ποιοι εξαιρούνται από το «χαράτσι» για τα ακίνητα

Σε τριμελείς επιτροπές που θα βρίσκονται στις κατά τόπους εφορίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που θεωρούν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ποιοι εξαιρούνται από το «χαράτσι» για τα ακίνητα

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εξαιρεθούν από το «χαράτσι» άτομα με αναπηρία άνω του 80% και τα προστατευόμενα μέλη, καθώς και οι άνεργοι και οι πολύτεκνοι με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Οι πιο πάνω θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να στείλουν sms στο 54160 για να μάθουν αν εξαιρούνται.

Όσοι δεν εξαιρεθούν και δεν πληρώσουν το ρεύμα και μαζί με αυτό το Τέλος Ακινήτων, θα δίνεται εντολή να διακόπτεται άμεσα το ρεύμα αφού περάσουν 40 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

Για όσους δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τη δόση λόγω μείωσης αποδοχών και πληρωμής στεγαστικών, θα γίνεται ρύθμιση.

Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο να περάσει το Τέλος Ακινήτων μέσα στη δόση του στεγαστικού δανείου, δηλαδή να πληρωθεί σε αρκετές δόσεις.

Αυτό στην περίπτωση που το δάνειο έχει δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοσίους υπαλλήλους.

Οι Δήμοι θα καλέσουν τους δημότες να διορθώσουν λάθη στα τετραγωνικά, τιμή ζώνης, παλαιότητα, ενώ σε λάθη που είτε είναι υπέρ του πολίτη είτε εις βάρος του θα γίνεται συμψηφισμός στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Για την ώρα και με δεδομένο ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει στην οριστική ρύθμιση - απόφαση με την οποία δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν πληρώσουν το λογαριασμό ΔΕΗ λόγω της εισφοράς στα ακίνητα, δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής.

180.000 βγαίνουν από τα Βαρέα

Σε πραγματική εκκαθάριση, όχι μόνον της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών (ΒΑΕ) αλλά χιλιάδων εργαζομένων σε πολλές ειδικότητες του ιδιωτικού τομέα προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Με βάση τη νέα λίστα ΒΑΕ, που υπέγραψε χθες ο Γ. Κουτρουμάνης, διαγράφονται ειδικότητες στις οποίες απασχολούνται σήμερα πάνω από 180.000 εργαζόμενοι και προστίθενται νέες ειδικότητες, κυρίως από το δημόσιο τομέα και τη ΔΕΗ, στις οποίες απασχολούνται περίπου 14.000 εργαζόμενοι.

Κοντολογίς, σχεδόν 2 στους 5 εργαζομένους στις συγκεκριμένες ειδικότητες «χάνουν» το εν λόγω πλεονέκτημα.

Και μπορεί να μη βγαίνουν αμέσως από την αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία (αν και η νέα λίστα εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, όμως εξαιρούνται όσοι θα έχουν πάνω από 3.600 ένσημα το 2015 -παλαιοί ασφαλισμένοι), ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ανθυγιεινό επίδομα.

Και ενόσω αμφισβητούνται όλες οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι προφανές ότι το πρώτο που κινδυνεύει να αμφισβητηθεί είναι το συγκεκριμένο επίδομα. Το οποίο, με αυτή την αφορμή, μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής παροχή του εργοδότη. Και, άρα, μπορεί να... ανακληθεί.

Κίνδυνος αντικατάστασης

Πάντα με τον κίνδυνο ο «παλαιός» ασφαλισμένος, με τα 3.600 ΒΑΕ ένσημα και πάνω, να αντικατασταθεί από ένα νεοπροσλαμβανόμενο (σε αποχαρακτηρισθείσα ειδικότητα), ώστε η επιχείρηση να μειώσει το έμμεσο (επασφάλιστρο ΒΑΕ) και άμεσο (επιδόματα) εργατικό κόστος.

Η αναθεώρηση της λίστας σημαίνει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι (νεοεισερχόμενοι και όσοι έχουν έως 3.600 ένσημα) θα χάσουν το ανθυγιεινό επίδομα, το οποίο κυμαίνεται μέχρι και 200 ευρώ.

Παράλληλα, το όριο ηλικίας θα αυξηθεί κατά 5 έτη, ενώ θα απαιτούνται επιπλέον 1.500 ένσημα (5 χρόνια) για συνταξιοδότηση. Δηλαδή, από τα 35 έτη εργασίας για πλήρη σύνταξη θα χρειάζονται, μετά τον αποχαρακτηρισμό και την ισχύ της νέας λίστας, 40 έτη εργασίας-ασφάλισης (ή 12.000 ένσημα).

Μπαίνουν 14.000 υπάλληλοι

Το τελικό αποτέλεσμα (αφαίρεση ειδικοτήτων με 180.000 εργαζομένους και προσθήκη νέων, όπου απασχολούνται σχεδόν 14.000 υπάλληλοι) είναι η διαγραφή ειδικοτήτων στις οποίες εργάζονται πάνω από 166.000 άτομα. Από 531.000 με το παλαιό καθεστώς στις ΒΑΕ ειδικότητες θα μείνουν τώρα 365.000 εργαζόμενοι.

Το χρονικό μιας συμβιβαστικής δέσμευσης

Σε συμβιβαστική λύση ως προς την έγγραφη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης-27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την οποία ζητούσαν μετ' επιτάσεως οι δανειστές και την έθεταν ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, κατέληξαν, όπως φαίνεται, οι εμπλεκόμενες πλευρές, έπειτα από ένα πλούσιο παρασκήνιο, το οποίο κορυφώθηκε χθες.

Αντ. Σαμαράς Αντ. Σαμαράς Ο Αντώνης Σαμαράς απέφυγε τη σκόπελο να χρεωθεί τη χρεοκοπία της χώρας και οι δανειστές το ντόμινο που θα προκαλούσε μια στάση πληρωμών σε χώρα της ευρωζώνης, που ήδη πλήττεται από μεγάλη κρίση και η οποία εμπόδισε ακόμη και τη Γερμανία να αντλήσει χθες τα δάνεια που ήθελε από τις αγορές, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά.

«Με τη σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. αργά το βράδυ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή. «Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι επάνω σε σκακιέρα», συνέχισε. «Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Τι θα 'λεγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί και ο Παπαδήμος. Τι θα μου πουν, ότι δεν σας δίνουμε την 6η δόση, γιατί δεν υπέγραψες;».

Ενας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων Αθήνας-Βρυξελλών προηγήθηκε πριν αποσταλεί η επιστολή Σαμαρά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ρίσκο να επιστραφεί πίσω ως «απαράδεκτη». Ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην επίτροπος Σταύρος Δήμας ήταν το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις της Συγγρού με τις Βρυξέλλες για το τελικό κείμενο της επιστολής. Τις πρωινές ώρες υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στην οποία φέρεται να τον ενημέρωσε και για το τελικό κείμενο της επιστολής. Σ' αυτή την επικοινωνία κλείστηκε και η συνάντηση των δύο ανδρών για τις 6 το απόγευμα στο Μαξίμου, όταν πλέον όλα είχαν δρομολογηθεί, όπως έδειχναν οι ανταποκρίσεις από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Κέρδη και ζημίες

Και οι δύο πλευρές, ο Αντώνης Σαμαράς από τη μία και οι δανειστές από την άλλη, έδωσαν και πήραν.

1 Ο Αντώνης Σαμαράς υπαναχώρησε από το «δεν υπογράφω για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας», στέλνοντας τελικά μια επιστολή δέσμευσης. Τόνισε ότι, όπως συμφωνήθηκε και στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές».

Πέτυχε να μην την προσυπογράψει με τον Γιώργο Παπανδρέου, δίνοντας την εικόνα της ανάληψης μιας συνευθύνης, όπως διαμαρτυρόταν η λαϊκή Δεξιά. Και οι δανειστές υπαναχώρησαν. Αποδέχτηκαν μια προσωπική επιστολή, ενώ στην αρχή ζητούσαν έγγραφες δεσμεύσεις, τις οποίες θα συνυπέγραφαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση (Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης) και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

2 Ο Αντώνης Σαμαράς απάλειψε το θέμα των εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς το ΕΛΚ στις 13/11/2011 σε δύο σημεία αναφερόταν στις εκλογές, που αποτελούν έναν ακόμη ισχυρό μοχλό πίεσης της λαϊκής Δεξιάς. Εγραφε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012» και σ' άλλο σημείο ότι «οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές». Στη χθεσινή επιστολή προς τους δανειστές απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά στα περί εκλογών. Η Συγγρού υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται περί υπαναχώρησης και ότι οι Βρυξέλλες δεν ενδιαφέρονται για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Η ουσία είναι, όμως, ότι ενδιαφέρονται, και πολύ μάλιστα. Διότι θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί ο μηχανισμός PSI, που αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών στο «κούρεμα», το οποίο ενδιαφέρει κατά μείζονα λόγο τους δανειστές. Ολα δείχνουν ότι η 19η Φεβρουαρίου δεν είναι μια ρεαλιστική ημερομηνία. Και αν επανέλθει, θα είναι μόνο για εσωκομματικούς λόγους. Οπως συνέβη και όταν τέθηκε. Γιατί ήδη ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση του PSI.

3 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέσυρε από το λεξιλόγιό του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ξένα κείμενα, τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση». Δεν την ανέφερε ούτε στην επιστολή που είχε στείλει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ταυτόχρονα, όμως, διατήρησε και στη χθεσινή επιστολή στους δανειστές αυτούσιο το απόσπασμα που μιλάει για «τροποποιήσεις», που θα χρειαστούν στην πολιτική που εφαρμόζεται. Οι δανειστές βγάζουν... σπυριά όταν ακούν επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και οι «τροποποιήσεις» δίνουν στον Σαμαρά το δικαίωμα να ζητάει αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής αν εκλεγεί πρωθυπουργός. «Βάσει των στοιχείων από τη μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος», ανέφερε στην επιστολή ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές προβλέψεις για την οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!», όπως τόνισε.

Το πόσο καθοριστική ήταν η χθεσινή μέρα και πώς οι εξελίξεις έτρεχαν ώρα με την ώρα, φάνηκε από τη μεταστροφή του κλίματος που υπήρξε το απόγευμα, συγκριτικά με τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Το χρονικό έχει ως εξής:

* Ωρα 10 (11 Ελλάδος). Η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, στέλνει νέο τελεσίγραφο στον Σαμαρά: «Εάν δεν υπογράψουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων της κυβέρνησης στην Ελλάδα, η έκτη δόση δεν θα δοθεί», δήλωσε. «Είναι λυπηρό να μην υπογράφει ο Αντώνης Σαμαράς, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

* Ωρα 12.15. Στην ελληνική Βουλή, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπαινίσσεται τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, αν ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει να αρνείται να συνταχθεί με τις απαιτήσεις των εταίρων μας. «Ξέρουν πολύ καλά -συνέχισε- πώς εξελίσσονται οι ταμειακές μας ανάγκες», δήλωσε. «Ηξεραν ότι μπορούμε να πάμε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου. Ξέρουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 30 Δεκεμβρίου». Και με το βλέμμα στην πτέρυγα των βουλευτών της Ν.Δ., τόνισε: «Δεν έχει κανείς δικαίωμα να παίζει με τη φωτιά. Είμαι βέβαιος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας έχουν συνείδηση ευθύνης και θα κάνουν, αμέσως, είμαι βέβαιος εντός της ημέρας, όλα όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί αυτή η διαδικασία».

* Ωρα 2 το μεσημέρι. Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αφού έχει συνομιλήσει με τον Λουκά Παπαδήμο, αποστέλλει την επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

* Ωρα 2.30 το μεσημέρι. Συνάντηση Ελλήνων δημοσιογράφων στο Βερολίνο με τον αρχηγό των Πρασίνων Γιούργκεν Τρετίν. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ότι η επιστολή κατέφτασε στο Βερολίνο. «Η Ν.Δ. θα πρέπει να είναι το πρώτο κόμμα που θα υπογράψει, γιατί έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το ελληνικό πρόβλημα», δηλώνει ο Γερμανός πολιτικός. «Είναι υπεύθυνη για πολλά προβλήματα. Δεν καταλαβαίνω τη στάση της».

* Ωρα 5 το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδος). Στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε συνάντησή του με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στο Βερολίνο, δηλώνει: «Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Ο Σαμαράς νομίζω ότι ήδη έχει υπογράψει επιστολή. Νομίζω πως μπορούμε να προχωρήσουμε. Θα πρέπει να πείσουμε τους υπουργούς να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης». Λίγες ώρες μετά, η ίδια πηγή δηλώνει ότι «δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με το μεσημέρι, αλλά οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο (σήμερα) μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Μόντι στο Στρασβούργο και αφού μελετηθεί ενδελεχώς η επιστολή Σαμαρά».

* Ωρα 6.30 το απόγευμα: «Η επιστολή Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δέσμευση», δηλώνει αξιωματούχος στο Παρίσι, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι πρόωρο για την κυβέρνηση Σαρκοζί να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι η επιστολή δεν έχει παραλήπτη το Γάλλο πρόεδρο.

* Την ίδια ώρα υπάρχει και η πρώτη αντίδραση στις Βρυξέλλες, η οποία είναι πιο θεσμική. Ερωτηθείς αν οι δεσμεύσεις του Α. Σαμαρά στην επιστολή του είναι επαρκείς, ο εκπρόσωπος του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Γκι Σουλέρ, απαντάει ότι «η απόφαση ανήκει στην ευρωζώνη και θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιορίστηκε στην επιβεβαίωση ότι «η επιστολή ελήφθη». Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση της Ε.Ε.

Η επιστολή του προέδρου της Ν.Δ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου της Ν.Δ. σε Μπαρόζο, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι έχει ως εξής:

«Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2011

Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: "συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές".

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας»

Πρόγραμμα για 100.000 ανέργους στους δήμους

Οι πίνακες των ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι η δεξαμενή επιλογής, από όπου θα προσληφθούν τουλάχιστον 100.000 άτομα, για να εργαστούν σε έργα αυτεπιστασίας στους δήμους. Την όλη διαδικασία θα ελέγχει και θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο να χτυπηθεί ώς ένα βαθμό η ανεργία, η οποία καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, καθώς κάθε άνεργος, που θα ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα, θα μπορεί να συμπληρώνει 135 μεροκάματα το χρόνο, λαμβάνοντας αφ' ενός τα συγκεκριμένα χρήματα και αφ' ετέρου καλύπτοντας και το χρόνο συνταξιοδότησής του.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα εργαστούν όλοι σε μικρά τεχνικά έργα, που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο με αυτεπιστασία και με την ευθύνη των δημάρχων.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο του.

Αναλύοντας το χρονοδιάγραμμα, ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι, προκειμένου να είναι έτοιμοι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι πίνακες των ανέργων ανά δήμο και ανά ειδικότητα, που να καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα, πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχει εκδοθεί η μεγάλη προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

Τόσο ο κ. Γιαννίτσης όσο και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έκαναν γνωστό ότι ώς τα μέσα Ιανουαρίου 2012 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατάλογοι με τους ανέργους από τον ΟΑΕΔ, που θα συνταχθούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, από τους οποίους οι δήμοι, που εκτελούν έργα αυτεπιστασίας με ίδιους πόρους, θα μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό.

Το προσωπικό θα είναι κυρίως εργατοτεχνικό και τα έργα θα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα. Οι μέρες απασχόλησης δεν θα υπερβαίνουν τις 135 το χρόνο, ενώ στις προσλήψεις, την εποπτεία των οποίων θα έχει το ΑΣΕΠ, θα μπορούν να προχωρήσουν άμεσα οι δήμοι που διαθέτουν δικούς τους πόρους.

Στο μεταξύ, από την 1η Φεβρουαρίου 2012 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί και με κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου μπορούν να προσληφθούν σε χρονικό διάστημα τριών ετών περίπου 100.000 άνεργοι με αυτεπιστασία επίσης. Το προσωπικό θα προσληφθεί βάσει κριτηρίων από την ίδια «δεξαμενή» ανέργων και θα έχει -και αυτό- τη δυνατότητα απασχόλησης για 135 ημερομίσθια το χρόνο.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι τα έργα, στα οποία θα απασχοληθεί το προσωπικό, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των δημάρχων, γι' αυτό και κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες, επειδή άλλες φορές έχει υπάρξει κακό προηγούμενο, να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης τις προτεραιότητές τους.

Αναφερόμενος επίσης στην εργασιακή εφεδρεία και την εφαρμογή της στους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο, το μέτρο δεν δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, τέτοια προβλήματα δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων υπαλλήλων. «Η αυτοδιοίκηση δεν έχει πρόβλημα λόγω εφεδρείας. Εχει, γιατί φεύγει κόσμος», είπε χαρακτηριστικά. *

ΔΕΗ: μετά το χαράτσι πλακώνουν και αυξήσεις

Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 10-13% και θα είναι αρκετά υψηλότερες για τους μικρομεσαίους καταναλωτές, ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση για το 2012.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αυξήσεις θα κυμανθούν σε διψήφια ποσοστά, ενώ θα γίνουν πιθανότατα σε δύο δόσεις, μία στο πρώτο εξάμηνο και μία στο δεύτερο, ώστε να μην... «πέσουν βαριές» στους καταναλωτές, που την ίδια περίοδο θα πληρώνουν σε δόσεις τα χαράτσια για το τέλος ακινήτων.

Τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι και 3.000 κιλοβατώρες θα δουν τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς τους να επιβαρύνονται με τουλάχιστον 20-30 ευρώ ανά τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση. Ανάλογες αυξήσεις θα υποστούν και όσοι είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με τη διαφορά ότι οι χρεώσεις τους θα παραμείνουν 20-30% χαμηλότερες.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πανηγυρίζουν πάντως ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις θα είναι... μικρές συγκριτικά με αυτές που ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η ΔΕΗ (19%) επικαλούμενη τα κοστολογικά της στοιχεία και οι οποίες αν «πέρναγαν» θα ανέβαζαν τους λογαριασμούς έως και 40%.

Και το 2013

Στην ουσία οι επικείμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για το 2012 αποτελούν τη δεύτερη δόση των αναπροσαρμογών στις οποίες είναι δεσμευμένη μέσω του Μνημονίου να προχωρήσει η Ελλάδα με ορίζοντα το 2013, ώστε να καταργήσει τις σταυροειδείς επιδοτήσεις και τα τιμολόγια να διαμορφώνονται ανάλογα με το εκάστοτε κόστος παραγωγής. Υπό το πρίσμα αυτό αυξήσεις στο ρεύμα θα γίνουν και το 2013, οι οποίες ενδέχεται μάλιστα να είναι πολύ μεγαλύτερες, επειδή από εκείνη τη χρονιά η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 1 δισ. ευρώ για δικαιώματα ρύπων.

Σύμφωνα με εισηγήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη χρονιά να ενεργοποιηθεί και μηχανισμός σύνδεσης των τιμών με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, ώστε τα τιμολόγια να αναπροσαρμόζονται αυτομάτως είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω κάθε 6μηνο.

Στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής των τιμολογίων το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Στο σφυρί και υδροηλεκτρικά

Στο μέτωπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας, η τελική συμφωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνει και την πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Υδροηλεκτρικά-«φιλέτα» της ΔΕΗ μαζί με τέσσερις λιγνιτικές μονάδες θα αποσχιστούν από το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και θα πωληθούν σε μια νέα εταιρεία («μικρή ΔΕΗ»), η οποία με τη σειρά της θα μετοχοποιηθεί ή θα πωληθεί με διεθνή διαγωνιστική διαδικασία «πακέτο» σε ιδιώτες. Εχει συμφωνηθεί ποιες μονάδες θα πωληθούν καθώς και από πού θα προέλθει η ισχύς των συμφωνιών ανταλλαγής ενέργειας (σ.σ. πιθανόν Πτολεμαΐδα), αλλά θα ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου, ύστερα από έρευνα αγοράς, για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την εκχώρηση δύο μονάδων από τη Βόρεια Ελλάδα (σ.σ. Αμύνταιο και Αγ. Δημήτριος), μία από το Νότο (Μεγαλόπολη) και μία σύγχρονη μονάδα, που δεν αποκλείεται να είναι η Φλώρινα.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (πιθανόν «πακέτο»), ενώ τον Ιανουάριο για τα ΕΛ.ΠΕ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)