Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σκέψεις για παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων καθώς και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λήγουν στο τέλος του μήνα, ενώ η υποβολή δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

Στο υπουργείο εξετάζεται να δοθεί παράταση των προθεσμιών αυτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και να αντιμετωπισθούν καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Μαξιλάρι 3 δισ. στα ταμεία του Δημοσίου

Την πιθανότητα να υπάρξει ένα "περιθώριο ρευστότητας" περίπου 3 δισ. ευρώ, που θα μπορέσει να λάβει το Δημόσιο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του, ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, από τα συνολικά 50 δισ. ευρώ που θα διατεθούν προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, είναι ενδεχόμενο να περισσέψουν 2- 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα δανεισθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα τα επιστρέψει σε εύθετο χρόνο.

Όμως, το συγκεκριμένο σενάριο τελεί και υπό την αίρεση της έγκρισης και της β΄ δόσης ενίσχυσης των τραπεζών (περίπου 23 δισ. ευρώ), καθώς έως σήμερα έχουν εγκριθεί μόνον 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στις τέσσερις μεγαλύτερες εγχώριες τράπεζες αύριο ή το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Με δεδομένο, πάντως, το γεγονός ότι από την πρόσφατη δόση προς τη χώρα οι δανειστές «αφαίρεσαν» 1 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδυθεί σε αγώνα αναζήτησης εσόδων. Τα στελέχη του υπουργείου δηλώνουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, ενώ η έως τώρα υστέρηση στα έσοδα είναι της τάξης του 25%- 30%. Ενδεχόμενο είναι, παράλληλα, να δοθεί παράταση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Ενώ, η «λύση» της εύρεσης ρευστού μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων επιφέρει την περαιτέρω διεύρυνση του δημοσίου χρέους.

Για τους συγκεκριμένους λόγους, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος είχε σήμερα ευρεία σύσκεψη με τα στελέχη του ΓΛΚ, επισκέφθηκε πρόσφατα το ΣΔΟΕ και ζήτησε να μην αδρανοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ενταθεί η προσπάθεια είσπραξης φορολογικών εσόδων, μέσω ελέγχων και διασταυρώσεων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει πως το «αναπτυξιακό μοντέλο» στη χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει στην παρούσα φάση μόνον με δημόσιες επενδύσεις. 'Αρα, ακόμη και στην περίπτωση έκδοσης «ευρωομολόγου έργου», αυτό θα χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, με τις κατάλληλες εγγυήσεις.

Προβόπουλος: Το αργότερο ως τη Δευτέρα τα 18 δισ. στις τράπεζες

Τα κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι στα ταμεία των ιδρυμάτων έως την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

"Σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας είναι σημαντικό ότι κεφάλαια 18 δισ. ευρώ μπαίνουν αύριο ή τη Δευτέρα στις τράπεζες", είπε ο κ. Προβόπουλος, ενώ προσέθεσε ότι "είναι θετικό που είχαμε δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών για να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Η ανάπτυξη, όμως, περνάει μέσα από την ίδια τη χώρα".

"Πολλά ακούγονται για τις τράπεζες", παρατήρησε ο κ. Παπούλιας.

Ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε πως για να προχωρήσει η ανάπτυξη χρειάζεται επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, κλείσιμο οργανισμών που ζουν από τους πόρους των πολιτών και αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους περίπου 15 δισ. που "λιμνάζουν" στις Βρυξέλλες.

Όσο για την εκροή καταθέσεων, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι πρόκειται για εκροή πόρων από την πραγματική οικονομία που πρέπει να αντιστραφεί για να διατεθούν στην πραγματική οικονομία.

Η ανάπτυξη είναι συνάρτηση όλων αυτών και με αυτά χρειάζεται να ασχοληθούμε και όχι με διάφορα άλλα, όπως κάνουμε τελευταία, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

Αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη και διαδήλωσαν μαζί με τον κόσμο


Το κίνημα blockupy

Βίντεο που έχει διαρρεύσει στα social media αλλά και φωτογραφικό υλικό, αποδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δράση διαδηλωτών και αστυνομίας μπορεί να είναι κοινή και όχι "επεισοδιακή".

Ή ότι μέρος των αστυνομικών δυνάμεων συμμερίζεται τα αιτήματα των διαδηλωτών που έχουν "απέναντι" τους.

Το κίνημα Occupy ανασυντάχθηκε τις τελευταίες ημέρες και δραστηριοποιήθηκε στο Μέριλαντ λόγω της συνόδου των G8 αλλά και στην Φρανκφούρτη, στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Στην πόλη της Γερμανίας και συγκεκριμένα το προηγούμενο Σάββατο, ημέρα που κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις,συνέβη και το εν λόγω περιστατικό που κοινοποιήθηκε σήμερα και από τη Wall Street Journal.

Οι τετραήμερες κινητοποιήσεις κατά του καπιταλισμού έφεραν τον τίτλο "Blockupy". Σε πρώτη φάση, συνοδεύτηκαν από συλλήψεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αρχών.

Οι διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας σημειώθηκαν εν μέσω νομικών διενέξεων ανάμεσα στους ακτιβιστές και τις γερμανικές αρχές για το κατά πόσον οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε να επιτραπούν.

Τελικά, οι γερμανικές αρχές έδωσαν μεν άδεια για να γίνει συγκέντρωση την Τετάρτη και διαδηλώσεις το Σάββατο, αλλά απαγόρευσε να γίνουν κινητοποιήσεις άλλες ημέρες.

Το Σάββατο, πάνω από 20.000 κόσμου διαδήλωσαν ειρηνικά στη Φρανκφούρτη κάτω από δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας. Παρόλα αυτά, μέρος των αστυνομικών δυνάμεων, αποφάσισε να σταματήσει την περιφρούρηση της πορείας και να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις κατά των G8.

Άλλωστε τον τελευταίο καιρό, η δημοτικότητα της Άγκελα Μέρκελ και της δημοσιονομικής πολιτικής της βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με αρκετές δημοσκοπήσεις να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Πολλά από τα πανό που αναρτήθηκαν, ανέγραφαν τα εξής: "Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τα Ευρωπαϊκά κράτη που υποφέρουν", "Διεθνής αντίσταση κατά της λιτότητας και των μέτρων της Τρόικας", "ενάντια στην κυριαρχία των τραπεζών", "Πεινάτε; Φάτε έναν τραπεζίτη". Δεν έλειψαν και οι ελληνικές σημαίες σε ένδειξη συμπαράστασης.

Στήριξη στην Ελλάδα εξέφρασε η G8

Εν τω μεταξύ το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είχε εξέχουσα θέση στην ατζέντα των συζητήσεων των G8.

Ολάντ και Ομπάμα έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα στην Ελλάδα για να συνεχίσει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση. Η Άγκελα Μέρκελ άρχισε να μιλάει ανοικτά για την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, όμως και οι τρεις έδειξαν να συμφωνούν ότι η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και του Καναδά αναγνώρισαν τις οδυνηρές θυσίες που κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα λόγω των οικονομικών πιέσεων που υφίσταται η χώρα.

"Τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012

Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την οποία επικαλείται το περιοδικό "Επίκαιρα" δείχνει "τρύπα" 1,3 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2012.

Περίπου 1,3 δισ. ευρώ λείπουν από τον προϋπολογισμό του 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Επίκαιρα", που επικαλείται απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 1,3 δισ. ευρώ που λείπουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στις ανείσπρακτες οφειλές, τόσο από το ΦΠΑ, το ΦΑΠ και το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Απώλειες σημειώθηκαν μεταξύ άλλων και από τα έσοδα από τον έκτακτο φόρο της ΔΕΗ, αλλά και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.

Στην τετρασέλιδη έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Διεύθυνσης περιγράφεται το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας.

Καταρχήν, στην εκτίμηση για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2012, φαίνεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, καθώς τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι η "μαύρη τρύπα" για το 2012 θα φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της Έκθεσης, βασική αιτία του εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού είναι τα σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της φορολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΓΛΚ εκτιμά στα 300 εκατ. ευρώ για το 2012 την υστέρηση των εσόδων, εξαιτίας των περικοπών των μισθών και συντάξεων.

Η έκθεση αναφέρει επί λέξει: "Στις εκτιμήσεις εισπράξεων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, η επισφάλεια ύψους 300 εκατ. ευρώ εντοπίζεται κυρίως στο μέτρο περικοπής μισθών και συντάξεων, το οποίο λειτουργεί αρνητικά ως προς τα έσοδα από φόρο εισοδήματος κατά 270 εκατ. ευρώ".

Τέλος, στην Έκθεση σημειώνεται ότι οι περικοπές που έπληξαν κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί απόκλιση ύψους 60 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά στα έσοδα που υπολογίζονταν από τις εισφορές μισθωτών και συνταξιούχων.

Αναλυτικά και σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η "τρύπα" μεταξύ άλλων προκύπτει από:

-Επισφάλεια 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα του φόρου εισοδήματος λόγω της μείωσης των μισθών.

-Λιγότερους κατά 275 εκατ. ευρώ φόρους ακινήτων.

-Επιπλέον απώλειες 60 εκατ. ευρώ στους άμεσους φόρους λόγω απωλειών των εισοδημάτων.

-Απώλεια εσόδων 170 εκατ. ευρώ από εισφορές που τελικά καταλογίστηκαν στο 2011.

-Απόκλιση κατά 309 εκατ. ευρώ των φόρων συναλλαγών και ΦΠΑ.

-Λιγότερα κατά 110 εκατ. ευρώ έσοδα ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου

-180 εκατ. ευρώ υστέρηση εσόδων από το μέτρο της ρύθμισης αυθαιρέτων.

-Πρόσθετες επισφάλειες 180 εκατ. ευρώ.

-Μειωμένα κατά 230 εκατ. ευρώ έσοδα λόγω της μεταφοράς για το 2013 της ανανέωσης της σύμβασης παραχώρηση του διεθνή αερολιμένα Αθηνών.

-Μεγαλύτερες από 231 εκατ. ευρώ αναμένονται οι εισπράξεις από το τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι Έλληνες τρίτοι στον κόσμο σε εργατοώρες

Πρώτος στην Ευρώπη και τρίτος στον κόσμο είναι ο Έλληνας εργαζόμενος σε εργατοώρες, σύμφωνα με έρευνα του BBC, η οποία βασίζεται στα στοιχεία του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Κοιτάζοντας τις μέσες ετήσιες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο, οι Έλληνες με βάση τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού είναι πιο εργατικοί ακόμα και από τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος αφιερώνει στη δουλειά του 2.017 ώρες ετησίως, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Από τα συνολικά 34 μέλη του ΟΟΣΑ, η χώρα μας βρίσκεται μόλις δύο θέσεις πίσω από την πρωτοπόρα σε ώρες εργασίας Νότιο Κορέα.

Την ίδια ώρα, ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος δουλεύει μόλις 1.408 ώρες το χρόνο.

Η Γερμανία βρίσκεται στην προτελευταία θέση του ΟΟΣΑ.

Ο μέσος Έλληνας εργάζεται 40% περισσότερες ώρες από το μέσο Γερμανό.

Σε μία προσπάθεια να αποσαφηνίσει τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας, ο Πασκάλ Μαριάννα του ΟΟΣΑ υποστηρίζει:

"Η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είναι αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή τους αγρότες και καταστηματάρχες που εργάζονται πολλές ώρες.

Οι αυτοαπασχολούμενοι τείνουν να εργάζονται πολύ περισσότερο από αυτούς που έχουν μισθωτή εργασία. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη μεγάλη διαφορά στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης.

"Στη Γερμανία , το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι αρκετά υψηλό. Είναι σχεδόν ένας στους τέσσερις". υποστηρίζει ο Μαριάννα.

Επιπλέον διευκρινίζει ότι αν κοιτάξουμε μόνο την πλήρη απασχόληση των μισθωτών, οι Έλληνες συνεχίζουν να εργάζονται σχεδόν 10% περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν περισσότερες διακοπές, αναρρωτική άδεια και άδεια μητρότητας- κατά μέσο όρο 4 εβδομάδες περισσότερο από τους Έλληνες".

Έκτακτο σχέδιο για να μην κηρύξει στάση πληρωμών το Δημόσιο

- Με επιπλέον δανεισμό και άτυπη στάση πληρωμών αναζητούν χρήματα για μισθούς-συντάξεις

- Φόβοι για “κραχ” στα μέσα καλοκαιριού από τη βουτιά 30% στα έσοδα

- Αν δοθεί στην ώρα της η επόμενη δόση θα πάει στο χρέος όχι στα ταμεία του κράτουςΑυτή η “εξίσωση” απλά δεν βγαίνει. Πρώτα ήρθε η δόση “κουτσουρεμένη”, έλειπε ένα δισεκατομμύριο το οποίο θα έδινε ανάσα. Μετά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης οδηγεί σε νέα καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και έτσι σε καθυστέρηση την εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ιουνίου.

Ταυτόχρονα η προεκλογική περίοδος πάγωσε τα πάντα στον κρατικό μηχανισμό και ήδη τα έσοδα καταγράφουν βουτιά 30%, ενώ η ύφεση και η “παγωμάρα” στην αγορά μείωσαν τουλάχιστον 20% τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Εικόνα που θα μείνει η ίδια και για τον επόμενο μήνα καθώς ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές άμεσα, αυτή δεν θα μπορέσει να τρέξει τίποτε πριν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Έτσι μιλάμε για πραγματική ασφιξία.

Τα κρατικά ταμεία είναι στο κόκκινο. Τα ταμιακά αποθέματα είναι στα όριά τους και έτσι μια πρώτη λύση είναι να αυξηθεί ο δανεισμός.

Ο δανεισμός αυτός ωστόσο γίνεται επί της ουσίας από της ελληνικές τράπεζες οι οποίες και περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Παράλληλα εξετάζεται ο δανεισμός ποσού ύψους 2-3 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ταυτόχρονα επιλέγεται (για μια ακόμη φορά) η στάση πληρωμών από το κράτος, παγώνουν δηλαδή οι επιστροφές φόρων αλλά και οι πληρωμές εταιρειών.

Μικρές είναι οι ελπίδες από τα έσοδα μέσω ΕΤΑΚ, αν και ήδη έχουν αποσταλεί τουλάχιστον 250.000 εκκαθαριστικά, ενώ τόνωση στα έσοδα θα προέλθει από τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος στο πολλαπλάσιο οι πολίτες, ωστόσο τα έσοδα αυτά δεν θα είναι άμεσα και οι λύσεις επείγουν.

Μια άμεση λύση θα μπορούσε να είναι η δόση που προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση για τον Ιούνιο, ωστόσο υπάρχει έκδηλος ο φόβος σε όλα τα επίπεδα πως για μια ακόμη φορά οι δανειστές μας θα επιλέξουν να εκταμιεύσουν μόνο τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι εκείνα που προβλέπονται για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Έκτακτη ανάγκη που χρειάζεται έκτακτες λύσης σε μια περίοδο που το κράτος κινείται υπηρεσιακά και δεν προβλέπεται να αποκτήσει κεντρική διοίκηση πριν περάσει ακόμη ένας μήνας.

Ιταλικός κολοσσός τουρισμού μας "πετάει" έξω από το ευρώ

Αναστέλλει όλες τις πληρωμές και τινάζει στον αέρα μεγάλα ελληνικά ξενοδοχεία

- "Δεν σας δίνουμε περαιτέρω προκαταβολή εάν δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση"

- Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό έγινε ύστερα από εντολή της ιταλικής κυβέρνησης

- Καμπανάκι και για τον θαλάσσιο τουρισμό από τον ΣΕΤΕ: "Αδειάζουν" οι μαρίνες

Συγκεκριμένα, η «VERATOUR» ξαφνικά αποφάσισε να αναστείλλει τις πληρωμές της προς τα ξενοδοχεία με τα οποία κατ΄ αποκλειστικότητα συνεργάζεται στην Ελλάδα.

Ο λόγος σύμφωνα με την εταιρεία είναι η "σύντομη έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη", οι "αποφάσεις στην πρόσφατη σύνοδο των G8", η "κυβερνητική αστάθεια", οι "επικείμενες εκλογές" και γενικότερα η κρίση στην Ελλάδα.

Σε δισέλιδη επιστολή του προς τους Έλληνες ξενοδόχους συνεργαζόμενους με την εταιρεία, ο πρόεδρος της Veratour S.p.A, Carlo Pompili, κάνει λόγο για "δραματική μείωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως χώρας προορισμού για το ερχόμενο καλοκαίρι" και "σπάζοντας" τις δεσμεύσεις, που απορρέουν από συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας, τα οποία έχει υπογράψει με τους ξενοδόχους, κοινοποιεί απλά: "δεν θα είμαστε σε θέση να σας παραδώσουμε περαιτέρω προκαταβολή τουλάχιστον μέχρι η κατάσταση της χώρας να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη και πιο σταθερή".

«Δυστυχώς, αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες συμπεριλαμβάνοντας τις αποτυχημένες εκλογές, οι οποίες είχαν ως συνέπεια οι Διεθνείς Εταιρείες Αξιολόγησης να υποβιβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδο CCC, μας επιβάλλει να πάρουμε κάποιο χρόνο και να αξιολογήσουμε τα πιθανά μελλοντικά σενάρια, που αφορούν τη χώρας σας», υποστηρίζει στην επιστολή του ο C.Pompili και προσθέτει:

«Όπως αναφέρεται ευρέως σε όλα τα μέσα διεθνώς και όπως συζητείται στο Camp David το τελευταίο Σαββατοκύριακο από την G8, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον σταθερή χώρα από οικονομικής απόψεως και πολλοί σημαντικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη τις ερχόμενες εβδομάδες».

Από την πλευρά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για τον κλάδο, επικαλούμενοι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προς την ίδια απόφαση προσανατολίζονται όλοι οι Ιταλοί tour operators.

Σε επιστολή του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Kolymbia Beach Hotel στη Ρόδο, Δώρος Πιερίδης, σημειώνει:

«Η μεγαλύτερη ιταλική Εταιρεία Τουρισμού VERATOUR, η οποία συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με 6-7 ξενοδοχεία στη χώρα μας, έστειλε έγγραφο, με το οποίο κοινοποιεί την αναστολή πληρωμών στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, επικαλούμενη σύντομη έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, τις αποφάσεις στην πρόσφατη σύνοδο των G8, την κυβερνητική αστάθεια, τις ελληνικές εκλογές κ.λπ.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι όλοι οι Ιταλοί tour operators αναμένεται να πράξουν το ίδιο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες, η ανωτέρω μονομερής αναστολή πληρωμών προς τα ελληνικά ξενοδοχεία αποτελεί επιλογή της ιταλικής κυβέρνησης».

ΣΕ ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας, τονίζει σε παρέμβαση του ο Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του «Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από τη μια αδειάζουν οι μαρίνες από σκάφη και από την άλλη οι ναυλώσεις βαίνουν μειούμενες.

Όπως τονίζει ο κ. Βερνίκος: «Στο Αιγαίο έχουμε τον άμεσο ανταγωνισμό από τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Τονίζω ότι έτσι όπως βαδίζουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε χάσει τον οικονομικό πόλεμο του Αιγαίου. Τα σκάφη με ελληνική σημαία συνέχεια φεύγουν από τις θάλασσές μας. Το ίδιο και τα σκάφη αλλοδαπών. Οι μαρίνες που μέχρι πρόσφατα ούτως ή άλλως είχαν πρόβλημα επάρκειας θέσεων ελλιμενισμού, ήδη αδειάζουν. Γίνεται μια μεγάλη απο-επένδυση».

Σε ο,τι αφορά τις ναυλώσεις, το 2012 είναι πεσμένες ως αποτέλεσμα της γενικής εικόνας που επικρατεί, σημειώνει. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις το Μάιο του 2012, σε σχέση με το Μάιο του 2011, παρουσιάζουν υστέρηση 30%, ενώ αναμενόταν βελτίωση λόγω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε μια «αλυσιδωτή αντίδραση αβεβαιότητας» που θα έπληττε τον τραπεζικό τομέα στη Βρετανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ.Σύμφωνα με τον Κλεγκ, τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση δεν θα έλυνε τα προβλήματα στην ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην Ευρώπη και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε μια συγκυρία που «οι οικονομίες είναι τόσο εύθραυστες όσο είναι τώρα», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Newsnight του BBC, δεν είναι «λογικό» να τάσσεται κανείς «υπέρ της επιπρόσθετης αστάθειας» και δη «σε αυτό το βαθμό», παρουσιάζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ως μια πορεία για να βγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

«Δε νομίζω ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να περιγραφεί ως μια συνταγή για την επιτυχία», πρόσθεσε ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αύξανε, αντί να μειώσει, την αβεβαιότητα», επέμεινε ο Κλεγκ.

Ειδοποιητήρια από την Εφορία και απειλές κατασχέσεων ακόμη και για χρέη 300 ευρώ!


Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για ληξιπρόθεσμα χρέη 300 ευρώ, στέλνει σε περίπου 900.000 φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα".


Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους και τα πρώτα στοιχεία για το Μάϊο δείχνουν νέα βουτιά της τάξεως του 15%-20%.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)