Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Tα χρέη του ΕΟΠΥΥ κατεβάζουν τα ρολά των φαρμακείων

Ως σήμερα το απόγευμα έχουν οι πολίτες περιθώριο βνα προμηθευτούν την φαρμακευτική τους αγωγή, καθώς αύριο τα φαρμακεία κατεβάζουν ρολά και σταματούν την επί πίστωση χορήγηση φαρμάκων. Απεργία στις 23 Μαΐου και διακοπή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ αποφάσισε το προεδρείο του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου, αντιδρώντας στη μη καταβολή οφειλών του οργανισμού που φτάνουν στα 270 εκατ. ευρώ, καθώς και οφειλών ασφαλιστικών ταμείων από το 2011 που ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με το www.ygeianews.gr από την ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων του κλάδου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους απο τον ΕΟΠΥΥ.

Τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών φορέων προς τα φαρμακεία μόνον της Αττικής αγγίζουν πλέον τα 74 εκατομμύρια ευρώ, με τον κ. Λουράντο να σημειώνει ότι πανελλαδικά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα φτάσουν το 1δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.

«Για εκατοντάδες φαρμακεία εκδίδονται καθημερινά κατασχετήρια, καθώς δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις επιταγές τους. Κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά, μπαίνουν λουκέτα σε φαρμακεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, ο οποίος μάλισε επέδειξε και μία στολή κρατουμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι - λόγω χρεών - αυτή θα είναι η νέα στολή των φαρμακοποιών.

Στα 280,3 δισ ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος τον Μάρτιο του 2012

Κατά 87 δις ευρώ μειώθηκε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στο τέλος Μαρτίου 2012, μετά την εφαρμογή του PSI. Πιο συγκεκριμένα από τα 367,978 δισ ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης Κυβέρνησης στο τέλος Μαρτίου 2012, έφτασε τα 280,292 δισ. ευρώ.

Επιπλέον στο τέλος Μαρτίου 2012 τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονταν σε 4,401 δισ ευρώ έναντι 3,629 δισ ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Μετά την εφαρμογή του κουρέματος στο δημόσιο
χρέος η σύνθεσή του διαμορφώνεται ως εξής, 76,7% είναι χρέος προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 3,4% είναι δάνεια του ΔΝΤ και το 19,9% αφορούν έντοκα γραμμάτια. Τέλος το 80,1% του χρέους έχει διάρκεια πάνω από 5 έτη.

"Παγώνουν" καταβολές δόσεων δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

"Ασπίδα προστασίας" υψώνει η Δικαιοσύνη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς δέχεται ότι μπορεί να «παγώσει» για σημαντικό διάστημα η καταβολή δόσεων για τραπεζικές οφειλές, εφόσον υπάρχει πραγματική οικονομική αδυναμία, δίνοντας προβάδισμα στην ανθρώπινη αξία έναντι του χρήματος.

Επισημαίνοντας ότι κατά το Σύνταγμα αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την αξία του ανθρώπου, η Δικαιοσύνη δέχεται ως όριο κάθε πολιτειακής πράξης "να διατηρούνται εκείνες οι συνθήκες διαβίωσης του πολίτη που θα του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια".

Έτσι γίνεται δεκτό ότι μπορεί να υπάρξει και πλήρες "πάγωμα" της εξόφλησης, με μηδενικές δόσεις σε ειδικές περιπτώσεις, όπως για όσους βρίσκονται σε μακρόχρονη ανεργία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και το εισόδημά τους δεν φθάνει για να καλύψει τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Πρόκειται για δικαστική απόφαση-σταθμό, που βάζει ως όριο τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης που επιτρέπουν στον οφειλέτη να ζει με αξιοπρέπεια, δέχεται ότι αν δεν "παγώσει" άμεσα το χρέος και τις δόσεις τουλάχιστον για 1 έτος, τότε θα στερηθεί ο οφειλέτης τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης και το δικαστήριο "θα έχει προκρίνει την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων έναντι της αξίας του ανθρώπου, σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη (για σεβασμό στην ανθρώπινη αξία) που πρέπει να διαπνέει το δίκαιο και την ερμηνεία του".

Η υπόθεση της Καβάλας

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αντιμετώπισε το Ειρηνοδικείο Καβάλας, όπου 51χρονη (χήρα εδώ και 25 χρόνια), μητέρα δύο παιδιών έφθασε να χρωστά σε τρεις τράπεζες συνολικά 61.600 ευρώ από πιστωτικές κάρτες που ανέβαιναν στα ύψη με τόκους υπερημερίας κλπ από τις αρχές του 2009, όταν απολύθηκε από τη δουλειά της.

Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η μηνιαία σύνταξη δεν επαρκεί να καλύψει τις στοιχειώδεις βιοτικές της ανάγκες που ξεπερνούν τα 560€ και γι' αυτό διέταξε μηδενικές καταβολές δόσεων για 1 χρόνο, οπότε θα ξανακριθεί εάν έχει βελτιωθεί η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση.

Επέτρεψε να ρευστοποιηθεί μικρή ακίνητη περιουσία για μερική ικανοποίηση των τραπεζών απαγορεύοντας τη δέσμευση και εκποίηση της κύριας κατοικίας της.

Έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ για παραπλάνηση υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ασκήσει άμεσα ελέγχους και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε όσους εκμεταλλεύονται το Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, τους τελευταίους μήνες η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες για γραφεία συμβούλων που, χωρίς καμία νομιμοποίηση, όπως καταγγέλλει, ζητούν μεγάλες χρηματικές προκαταβολές και αμοιβές ανά οφειλέτη για τη "διαμεσολάβηση" για εξωδικαστικές ρυθμίσεις και παροχή συμβουλών σε σχέση με τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών.

Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι τα γραφεία αυτά καλούν στην τύχη από τον τηλεφωνικό κατάλογο και ρωτούν αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο ή γνωστός που έχει χρέη σε τράπεζες.

"Όσο η στάση των τραπεζών δεν οδηγεί σε καμία ουσιαστική λύση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων οφειλετών, τόσο ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότεροι διαμεσολαβητές εξωδικαστικού συμβιβασμού ή ακόμα και δικαστικής συνδρομής" σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Υπενθυμίζει επίσης, ότι σύμφωνα με το Ν. 3869/2010 για τους υπερχρεωμένους, η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ενώσεων Καταναλωτών και φορέων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των δικηγόρων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί και τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε "διαμεσολαβητές" δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ. και να εμπιστεύονται μόνον τους φορείς που έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της (www.efpolis.gr).

Μείωση 23% στο εισόδημα των Ελλήνων

Αντιμέτωπος με μείωση διαθέσιμου εισοδήματος κατά σχεδόν 23% θα βρεθεί ο μέσος εργαζόμενος στην Ελλάδα εφέτος, σε σύγκριση με το 2011.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που εκπόνησε ο ελεγκτικός οίκος Ernst & Young σε συνεργασία με δύο συντηρητικές "δεξαμενές σκέψης" και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε από τον ερευνητικό φορέα "New Direction", μια οργάνωση συνδεδεμένη με την ομάδα του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το βελγικό Οικονομικό Ινστιτούτο "Molinari".

Αντικείμενο της, είναι το φορολογικό βάρος για τον "τυπικό εργαζόμενο" στην ΕΕ.

Ψαλίδι στις αποδοχές των Ελλήνων

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι πραγματικές καθαρές αποδοχές, μετά από φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και φόρο προστιθέμενης αξίας, αναμένεται να διαμορφωθούν σε 13.167 ευρώ, έναντι 17.024 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με τον James Rogers, συντάκτη της έρευνας.

Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσό για εφέτος διαμορφώθηκε σε 23.690 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έρευνα, οι Βέλγοι υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολογία σε ότι αφορά πάντα την ΕΕ, ενώ στον αντίποδα, είναι η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία.

Δυσοίωνα και τα στοιχεία του ΣΕΠΕ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, οι μειώσεις μισθών για το πρώτο τετράμηνο του 2012, άγγιξαν το 22% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και το 40%.

Οι σημαντικές μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, έχουν ανησυχήσει ιδιαιτέρως τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς διαπίστωσαν ότι 78.020 άνθρωποι, έως τις 15 Μαΐου, είδαν τους μισθούς τους, είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις είτε κυρίως με ατομικές, να μειώνονται, κατά μέσο όρο 22%.

Παράλληλα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης φαίνεται να αφορούν σχεδόν στους μισούς νέους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ είναι αποκαλυπτικά, όσο και ανησυχητικά για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Μέχρι τις 15 Μαΐου, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες από την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου, υπογράφηκαν 263 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούν 13.829 εργαζόμενους.

Οι μειώσεις αποδοχών που επιβάλλουν οι συμβάσεις αυτές κυμαίνονται από 14,5% έως και 40% σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρήσεων στο Ιόνιο. Ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων από τις επιχειρησιακές συμβάσεις βρίσκεται στο 21,35%.

Ίδια περίπου κατάσταση έχει προκύψει και για τους 64.201 εργαζόμενους που την ίδια περίοδο υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας σε 16.338 επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα. Η μείωση αποδοχών που τους περιμένει βρίσκεται στα επίπεδα του 22,9% κατά μέσο όρο, με την απόκλιση να κυμαίνεται από 17% έως 30%.

Τσεκούρι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μετά από αναβολή ενός μήνα εξαιτίας των προβλημάτων στα συστήματα μηχανογράφησης, αλλά και εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, τα τσεκούρια σε συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ και σε επικουρικές άνω των 200, είναι έτοιμα προς εφαρμογή από σήμερα.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ορίζεται ότι οι μειώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τις συντάξεις του Ιουνίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Η παρακράτηση θα εφαρμοστεί σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ (αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς), ενώ για τη μείωση υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας την 1.1.2012 κύριας σύνταξης.

Χαμένοι είναι 380.000 ασφαλισμένοι - κυρίως του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα - που παίρνουν κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ. Επιπλέον μειωμένη σύνταξη θα πάρουν 71.538 ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.

Στην επικουρική ασφάλιση οι περικοπές είναι τριών ταχυτήτων και αφορούν ποσά συντάξεων άνω των 200 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η αναδρομική παρακράτηση θα γίνει σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τις αρχές του 2013.

Πάντως, οι νέες κρατήσεις 12% για τις συντάξεις άνω των 1300 ευρώ αφορούν έναν στους 6 συνταξιούχους (451.000),ενώ η κλιμακωτή παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις αφορά έναν στους 2 Έλληνες συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο: Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λαμβάνει μία κύρια σύνταξη, το ποσό αυτής - μετά και τη μείωση - δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ (εννοείται για κύρια σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ).

Αν στο ίδιο πρόσωπο καταβάλλονται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.

Εξοδο της Ελλάδας «βλέπουν» οι Βρετανοί

Πεπεισμένοι ότι το ευρώ πηγαίνει «στα βράχια», αλλά και διχασμένοι αναφορικά με τον υπεύθυνο από την ύφεση που βαθαίνει, εμφανίζονται οι βρετανοί ψηφοφόροι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICM για τον Guardian.

Το 72% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ το 52% εκτιμά ότι η διάσπαση της ευρωζώνης θα συνεχιστεί και με άλλες χώρες που θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Ενα 26% πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για μία επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, όπως το γαλλικό φράγκο και το γερμανικό μάρκο στην καρδιά της ΕΕ.

Η έρευνα της ICM Research διενεργήθηκε από τις 18-20 Μαΐου σε δείγμα 1002 πολιτών, ηλικίας άνω των 18 ετών σε ολόκληρη τη χώρα.

Η «μάχη» του ευρωομόλογου στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης θα αποτελέσουν τελικώς, όπως όλα δείχνουν, το «θέατρο» της πρώτης ουσιαστικής αντιπαράθεσης του νεοεκλεγέντος Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Με την ατζέντα της Συνόδου να περιορίζεται στα αμιγώς οικονομικά θέματα και με τα πιο «καυτά ζητήματα» να είναι αυτά της «επαναδιαπραγμάτευσης» του δημοσιονομικού συμφώνου ως προς την πτυχή της υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων και κυρίως το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, καθίσταται σαφές πως οι «γραμμές» Γερμανίας και Γαλλίας θα βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δηλώνει δημοσίως και μάλιστα από το βήμα της συνεδρίασης των G8 στις ΗΠΑ πως θα «κατεβάσει» πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου και να διατείνεται πως την πρόταση αυτή θα την υποστηρίξουν κι άλλες κυβερνήσεις εντός Ευρωζώνης (δείτε εδώ), και από την άλλη το Βερολίνο να επιμένει στο δικό του «όχι», επαναλαμβάνοντας πως δεν είναι άμεση προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία η εξεύρεση μιας μεθόδου για την από κοινού ανάληψη πιστωτικών κινδύνων (δείτε εδώ).

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα πληθαίνουν οι «διευκρινίσεις» από πλευράς Βερολίνου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας να δηλώνει πως «τα ευρωομόλογα δεν είναι το εργαλείο με το οποίο θα ξεπεραστεί η παρούσα κρίση και η θέση μας δεν έχει αλλάξει».

Από πλευράς Γαλλίας δεν υπήρξε κάποια άλλη δήλωση πλην αυτής του ίδιου του Γάλλου προέδρου, την Κυριακή από τις ΗΠΑ, ενώ αντιθέτως αρκετοί Ευρωπαίοι παράγοντες έσπευσαν να … ταχθούν υπέρ ή κατά της «γαλλικής πρωτοβουλίας».

Με βάση λοιπόν τα τελευταία δεδομένα, ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, στην πρότασή του για έκδοση ευρωομολόγου. (Δείτε εδώ).

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως και η Κομισιόν τάσσεται, διακριτικά πάντως, στο πλευρό του μεσιέ Ολάντ.

Ενδεικτική και η δήλωση από τις Βρυξέλλες του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε πως «τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση», διευκρινίζοντας πως «προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της Ευρωζώνης». Ο κύριος Αλταφάζ πάντως αρνήθηκε – καίτοι ερωτήθηκε συγκεκριμένα – να απαντήσει κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει επισήμως την έκδοση ευρωομολόγων, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, περιοριζόμενος να δηλώσει πως «είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης». (δείτε εδώ).

Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται πως παραμένει στη γραμμή της «γερμανικής συνταγής». Με τον κύριο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, να δηλώνει πως «η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε τροποποίηση ή χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου το οποίο ήδη έχει υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους».

Σε κάθε περίπτωση στη Σύνοδο της Τετάρτης η πολιτική της ακραίας λιτότητας της κυρίας Μέρκελ θα τεθεί για πρώτη φορά σε «σοβαρή αμφισβήτηση». Ήδη κάτι τέτοιο συνέβη και στη σύνοδο του G8, το Σαββατοκύριακο και πλέον, χωρίς τον πιο «ισχυρό» συμπαίκτη που λέγεται Γαλλία, η φράου Μέρκελ θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μέτωπο πίεσης προς την κατεύθυνση της αλλαγής της πολιτικής της και της άμεσης υιοθέτησης αναπτυξιακών μέτρων.

Μέτρων που κατά τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ ΔΕΝ περιορίζονται στο ευρωομόλογο, αλλά επεκτείνονται και σε ένα πλήρες «αναπτυξιακό πρόγραμμα» και στην απελευθέρωση απευθείας δανεισμού κρατών από την ΕΚΤ. Μέτρων που προκαλούν «τρόμο» στο Βερολίνο…

Πλήττει 75 εκατ. νέους ανά τον κόσμο η ανεργία

Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων για το 2012 επανήλθε σχεδόν στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο ιστορικά μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και δεν αναμένεται να μειωθεί πριν από το 2016 τουλάχιστον, αναφέρει μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (Organisation internationale du travail, OIT) που δημοσιεύεται σήμερα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι άνεργοι ανέρχονται σε σχεδόν 75 εκατομμύρια στο ηλικιακό φάσμα 15 ως 24 ετών το 2012--αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια από το 2007, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων». Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν ότι το 12,7% των νέων είναι άνεργοι φέτος, ποσοστό σχεδόν ίσο με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2009 (75,4 εκατ.), και ελαφρά ανώτερο από την περασμένη χρονιά, όταν η ανεργία έπληττε το 12,6% των νέων.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο, σύμφωνα με τους ειδικούς του οργανισμού, εάν συμπεριληφθούν εκείνοι που, αποθαρρυμένοι από την έλλειψη προοπτικών, έχουν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας: σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό των νέων παγκοσμίως που είναι άνεργοι αυξάνεται στο 13,6%.

«Η κρίση της ανεργίας των νέων μπορεί να ξεπεραστεί, αν η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους γίνει σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα επιταχυνθούν σημαντικά», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του τομέα του Οργανισμού για την εργασία, ο Χοσέ Μανουέλ Σαλασάρ-Σιρινάκς.

Τα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνοουν «φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες προσλαμβάνουν νέους», «προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ενσωματώνουν κατάρτιση (. . .) και πρόσβαση σε κεφάλαια», καθώς και τη «βελτίωση της κοινωνικής προστασίας για τους νέους», πρόσθεσε.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων σε διεθνές επίπεδο μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας νέοι που σπουδάζουν.

Αυτό ισχύει κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού. Ως το 2016, το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων «αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο υψηλό επίπεδο», κατά την έρευνα.

Ενισχυμένη με ΕΚΑΣ σήμερα η σύνταξη του ΙΚΑ

Μαζί με τη σύνταξη του Ιουνίου μπαίνει και το ΕΚΑΣ (για όσους το δικαιούνται) που με βάσει το εισόδημα είναι από 30 ως 230 ευρώ.Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά του ΕΚΑΣ παραμένουν στα επίπεδα του έτους 2011:

Για εισόδημα έως 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230 ευρώ κατά μήνα.

Για εισόδημα από 7.715,66 έως 8.018,26 ευρώ το επίδομα διαμορφώνεται στα 172,50 ευρώ

Από 8.018,27 μέχρι και 8.219, 93 ευρώ στα 115,00 ευρώ και από 8.219,94 μέχρι και 8.472,09 στα 57,50 ευρώ

Στα 30 ευρώ διαμορφώνεται το επίδομα εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ

Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ

Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ

Τσίπραw για Ολάντ: "Θα γίνει ... Ολαντ-ρέου!"

  • Γκάφα Τσίπρα με Ολάντ: "Θα γίνει ... Ολαντ-ρέου!" - video

Κάτι παραπάνω από καυστικός ήταν στα σχόλιά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.Στην έδρα του πανίσχυρου σε αυτή την φάση, Φρανσουά Ολάντ, στην έδρα του ανθρώπου που αρνήθηκε να δει τον κ.Τσίπρα αμέσως μετά την εκλογή του στην θέση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, γιατί πολύ απλά το απαγόρευε το πρωτόκολλο, ο κ.Τσίπρας επέλεξε να του επιτεθεί!

Στην κατάμεστη από δημοσιογράφους (πάνω από 150) της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, που είχε θεωρηθεί μεγάλη αλλά αποδείχθηκε μικρή ο κ.Τσίπρας αποκάλεσε το νεο Γάλλο Πρόεδρο... Ολαντρέου!

Οταν πρωτομπήκε στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να εντυπωσιάζεται με τον κόσμο και τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί και τότε είπε: "Μπορεί να μην σας φοβίσαμε αλλά σίγουρα την ξαφνιάσαμε."

Τα σχόλιά του σε στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας προκάλεσαν αρνητική εντύπωση κάνοντας κάποιους να μιλήσουν για γκάφα λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η γκάφα Τσίπρα έγινε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε ό,τι αφορά τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας θεωρούμε ότι είναι δικαίωμά του να μη δέχεται με βάση το πρωτόκολλο να συναντήσει αρχηγούς κομμάτων και να θέλει να συναντά μονάχα αρχηγούς κρατών, είναι απολύτως κατανοητό». Για να προσθέσει: «Αλλά πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Και κυρίως αν όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά, διότι εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον κ. Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο τον έστειλε όχι για ν' αντικατασταθεί από κάποιον που θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική, αλλά από κάποιον που θα την αλλάξει αυτή την πολιτική».

Η επίθεση στον Φρανσουά Ολάντ κορυφώθηκε προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, κι αφού ο Ζαν-Λικ Μελανσόν απευθυνόμενος κυρίως στην εσωτερική πολιτική σκηνή, όχι μόνο υπερθεμάτισε στα λεγόμενα Τσίπρα αλλά επιτέθηκε και στους «πρώην συντρόφους του» του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί και αυτοί «σαν στρατιωτάκια που κάνουν καριέρα, επίσης δεν δέχτηκαν να δουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταλαβαίνουμε ποιο είναι το μήνυμα» είπε ο Μελανσόν, εμπλέκοντας στην επίθεση και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου: «Οτι το κόμμα του Ολάντ είναι υπέρ του Μνημονίου όπως ήταν ο κ. Παπανδρέου, είναι σαν το ΠΑΣΟΚ».

Από εκεί μάλλον πιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε το περίφημο: «Με τον Ζακ-Λικ Μελανσόν είμαστε πολλά χρόνια συναγωνιστές και σύντροφοι στα πλαίσια του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Με αυτή τη μεγάλη δύναμη της Αριστεράς στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Ολάντ γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας Ολαντ-ρέου, διότι θα έχει το αποτέλεσμα και την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε εκεί. Είπε πως ο κ. Ολάντ θα πρέπει να αποδείξει πως όσα έλεγε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά και συνέχισε λέγοντας πως αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του ο γαλλικός λαός θα τον στείλει στο Μαρόκο να κάνει διακοπές μαζί με τον Σαρκοζί!

Γαλλικές διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν αήθη την επίθεση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Γαλλίας.

Από τα πυρά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν γλίτωσε και ο Α.Σαμαράς τον οποίο αποκάλεσε «ιμιτασιόν Σαρκοζί».

Μετά το τέλος της συνέντευξης ο κ. Τσίπρας είχε προγραμματίσει ανοικτή συγκέντρωση έξω από την γαλλική εθνοσυνέλευση αλλα ο καιρός μάλλον θύμωσε και δεν του έκανε το χατίρι.

Ο Αλ. Τσίπρας σήμερα θα μεταβεί και στο Βερολίνο, συνεχίζοντας και το μπαράζ των συνεντεύξεων σε διεθνή ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Φοροκυνηγητό από το ΣΔΟΕ για τις αποδείξεις

Φοροκυνηγητό από το ΣΔΟΕ για τις αποδείξεις



Στο κυνήγι των αποδείξεων και του ελέγχου των πλαστών τιμολογίων μπαίνει το ΣΔΟΕ καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι εισπράξεις από ΦΠΑ μειώνονται μήνα με το μήνα με ρυθμό πάνω από 10% ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς καλεί τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις.

«Η πληρωμή των φόρων είναι εθνικό καθήκον». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Ζανιάς κατά την επίσκεψή του στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών -διήρκεσαν λίγο πάω από μια ώρα- με τα στελέχη και την ηγεσία του ΣΔΟΕ ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Υπό το βάρος των δυσμενών στοιχείων για την πορεία των φορολογικών εσόδων κατά το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου (-24% σύμφωνα με πληροφορίες, σε ετήσια βάση) ο κ. Ζανιάς επιχειρεί θα θέσει σε επιφυλακή τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τονίζοντας επίσης παράλληλα την ατομική ευθύνη των πολιτών για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (διαδικασία που ξεκίνησε) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο αποδείξεων τα 15.000 ευρώ για εισοδήματα υψηλότερα των 60.000 ευρώ.

Αν δηλωθούν λιγότερες από τις απαιτούμενες αποδείξεις, στη διαφορά επιβάλλεται έξτρα φόρος με συντελεστή 10%.

Ο κ. Ζανιάς ανακοίνωσε ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα επιστρέψει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά τις εκλογές ενώ τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)