Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κατεδαφίζονται οι συντάξεις


Μειώνονται κατά 20% οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, ενώ απώλειες που φτάνουν έως και το 40% θα έχουν οι συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών. Ανεξάρτητες από την ειδική εισφορά που ισχύει από την 1η Αυγούστου θα είναι οι μειώσεις

Δραστικές περικοπές στις κύριες συντάξεις άνω... των 1.200 ευρώ με πρωτοφανή επιβάρυνση των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών προβλέπει το νέο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου. Μεγάλες μειώσεις έρχονται και στις επικουρικές συντάξεις, ενώ «μαχαίρι» έως 30% μπαίνει στο εφάπαξ.

Ενδεικτικό της έκτασης των νέων μέτρων είναι πως οι μειώσεις στην κύρια σύνταξη είναι ανεξάρτητες από την ειδική εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ), που ισχύει από 1ης Αυγούστου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει διπλή ή ακόμα και τριπλή περικοπή στις χορηγούμενες συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική μείωση είναι ανάλογη με το ύψος της σύνταξης και την ηλικία του ασφαλισμένου και για ποσά από 1.400 έως 2.000 ευρώ κυμαίνονται από 10% έως 27%. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι δικαιούνται το ανώτερο όριο σύνταξης (2.773 ευρώ), η τελική περικοπή μπορεί να φτάσει το 35,5%.

Με τα νέα μέτρα στις κύριες συντάξεις θα περικόπτεται:

Κατά 20% το ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.
Κατά 40% το ποσό που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών. Με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας θα ισχύει η πρώτη μείωση.

Ουσιαστικά θα υπάρξουν περικοπές τριών ταχυτήτων:

Συνταξιούχοι άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ θα πληρώσουν αρχικά ειδική εισφορά 3% έως 14%. Στη συνέχεια το ποσό που έχει απομείνει και υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ θα περικοπεί κατά 20%.
Συνταξιούχοι από 55 έως 60 ετών. Σε περίπτωση που παίρνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ θα πληρώσουν αρχικά εισφορά 3% έως 14%. Στη συνέχεια μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους θα πληρώσουν εισφορά 6% έως 10% για ποσά άνω των 1.700 ευρώ. Το ποσό που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ θα περικοπεί κατά 20%.
Συνταξιούχοι κάτω των 55 ετών. Σε περίπτωση που παίρνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ θα πληρώσουν ειδική εισφορά 3% έως 14%. Στη συνέχεια μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους θα πληρώσουν εισφορά 6% έως 10% για συντάξεις άνω των 1.700. Τέλος, το ποσό που έχει απομείνει και υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα περικοπεί κατά 40% (μέχρι το 55ο έτος).

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ασφαλισμένος με 2.000,01 ευρώ κύρια σύνταξη έχει ήδη μείωση 140 ευρώ λόγω της εισφοράς του καλοκαιριού και με τις νέες περικοπές πέφτει στα 1.728 ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα θα έχει απώλεια 272 ευρώ.

Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκεται ασφαλισμένος με 2.000 ευρώ κύρια σύνταξη, που είναι κάτω των 55 ετών. Στην περίπτωση αυτή θα εισπράττει 1.449,04 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση 27,58% (από τις εισφορές του καλοκαιριού και τη νέα περικοπή).

Οι απώλειες μεγαλώνουν όσο υψηλότερες είναι οι συντάξεις. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με σύνταξη 2.700 ευρώ που είναι κάτω των 55 ετών θα έχει τριπλή επιβάρυνση και θα πάρει 1.741 ευρώ (μείωση 35,5%). Αντιθέτως δεν επηρεάζονται από τα νέα μέτρα όσοι παίρνουν χαμηλές κύριες συντάξεις.

Μήν τσιμπάς....

E ε ε ε ερχεται.....

Μία Mεγάλη πράσινη οικογένεια.

Ξέσπασμα οργής από χιλιάδες στην πορεία

Χιλιάδες κόσμου, δάσκαλοι, μαθητές, καθηγητές, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, άλλοι με μηχανάκια ή Ι.Χ. αυτοκίνητα κι άλλοι με τα πόδια, συγκεντρώθηκαν χθες μετά τις 12 στα Προπύλαια.

Σε κλοιό και η Βουλή, από πλήθος κόσμου που παρέμεινε για αρκετή ώρα Σε κλοιό και η Βουλή, από πλήθος κόσμου που παρέμεινε για αρκετή ώρα Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος γύρω στις πέντε το απόγευμα. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία.

Και αυτό παρά την απεργία των μέσων μεταφοράς, που προφανώς κράτησε πολλούς ανθρώπους σπίτι τους.

«Είναι η πιο δύσκολη χρονιά. Λείπουν εκπαιδευτικοί πολλών ειδικοτήτων, δεν γίνονται βασικά μαθήματα. Μετράμε χιλιάδες χαμένες ώρες», λέει ο δάσκαλος Ελ. Φάκαλος. «Ορισμένοι τρέφαμε αυταπάτες. Πιστεύαμε ότι με το ενιαίο μισθολόγιο θ' ανεβούμε μισθολογικά εμείς που παίρνουμε 800 ευρώ», παρεμβαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Αγγ. Μπαλαφούρη, βιβλιοθηκάριος, διαπιστώνει ότι «αργήσαμε να διαμαρτυρηθούμε», μιλάει για «το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν τα οικονομικά μέτρα» και στηρίζει τις ελπίδες της «για αλλαγή στη νέα γενιά».

Κρατώντας μαύρες σημαίες εμφανίστηκαν οι δάσκαλοι. «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε», έγραφαν τα πανό.

Κόκκινες ήταν οι σημαίες των φοιτητών όλων των σχολών. Και δυναμική η παρουσία τους. «Κατασκευάζουν φοιτητές που θα υπακούσουν στο μοντέλο του ελαστικού εργαζόμενου, μπλοκάκηδες. Το δικό μας στοίχημα είναι να σταθούμε δίπλα στους εργαζομένους», λέει ο Αγγελος που κρατάει το πανό.

Γονείς, με παιδιά κι εγγόνια

«Αφραγκοι και απολυμένοι, είμαστε αποφασισμένοι», έγραφε το πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που σχημάτιζε ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ. Δίπλα τους, εξοργισμένοι δημοτικοί υπάλληλοι και σχολικοί σύμβουλοι σχεδόν φώναζαν: «Παλεύουμε για την αξιοπρέπειά μας. Νιώθουμε σκουπίδια. Χάνουμε τη δουλειά μας εξευτελισμένοι. Δεν τα φάγαμε εμείς, αλλά αυτοί με τους παχυλούς μισθούς». «Δημόσια δωρεάν παιδεία» ζητούσε το πανό του 2ου Λυκείου Χολαργού. Τρεις μαθητές, ο Φώτης, ο Ιάσονας κι ο Αλέξανδρος, λένε ότι «πρέπει να επαναστατήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά. Να κινητοποιηθούμε μαζί με τους γονείς, έτσι δεν θα περάσουν τα μέτρα».

Πολλά νέα ζευγάρια συμμετείχαν στη συγκέντρωση. «Τα οικονομικά μέτρα μάς ένωσαν», λένε εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο. «Είναι παράνομα και άδικα τα μέτρα», συμπληρώνουν δύο συνταξιούχοι. Η Ελένη και η Αικατερίνη μιλούν για τριάντα πέντε χρόνια δουλειάς σε καταστήματα και βιοτεχνίες. Δύο αδελφές που ζουν μαζί για να μοιράζονται μία σύνταξη. Στάθηκαν κοντά στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα που φώναζαν «Οχι στο σχολείο του Μνημονίου».

«Η εκπαίδευση είναι η πιο παραγωγική επένδυση που μπορεί να δώσει έξοδο στην κρίση. Η χώρα χάνει τα καλύτερα μυαλά της», έλεγε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς. Για απαξίωση και συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος έκανε λόγο ο Ν. Παπαχρήστος (πρ. ΟΛΜΕ): «Η κυβέρνηση στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον άλλης. Αλλά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο».

Αστυνομοκρατούμενη πορεία

Η πορεία περίπου 5.000 ατόμων ξεκίνησε στις τρεις μετά το μεσημέρι. Μέσω των Χαυτείων οδηγήθηκε στην πλατεία Συντάγματος. Παρά τις διαμαρτυρίες διαδηλωτών και τις διαρκείς διαπραγματεύσεις συνδικαλιστών, διμοιρίες ΜΑΤ περιστοίχισαν την πορεία, σχηματίζοντας αλυσίδες, σ' όλη τη διάρκειά της και από τις δύο πλευρές. Στην είσοδο της Βουλής είχε τοποθετηθεί σιδερένιος φράχτης. Πίσω του, στη Βασ. Σοφίας, βρισκόταν το ειδικό τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας (Αίαντας) που ρίχνει νερό σε διαδηλωτές.

Η Βουλή ήταν περιστοιχισμένη από διμοιρίες ΜΑΤ. Παρά τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, μέχρι τις πέντε το απόγευμα το πλήθος των διαδηλωτών παρέμενε μπροστά στη Βουλή φωνάζοντας συνθήματα. Στη συνέχεια κατέβηκαν στην πλατεία κι έμειναν εκεί. Οι νεότεροι κάθησαν στο δάπεδο, οργανώνοντας ακόμη μία ανοιχτή συνέλευση.

Πρώτη προσφυγή κατά κεφαλικού φόρου και τέλους επιτηδεύματος

ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Κύμα προσφυγών για τον κεφαλικό φόρο (έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και το τέλος επιτηδεύματος αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ηδη χθες ο δικηγόρος Αγγελος Τσιγκρής, πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Αχαΐα, προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο κατά των συγκεκριμένων φοροεισπρακτικών μέτρων που επιβλήθηκαν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικά και παράνομα.

Θέμα χρόνου είναι και η υποβολή προσφυγής στο ΣτΕ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών -θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του- που θα συνοδευθεί με αίτημα να εκδικασθεί η υπόθεση ενώπιον της Ολομέλειας με τη διαδικασία-εξπρές της «πρότυπης δίκης». Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις συναφείς υποθέσεις.

Στην αίτησή του ο κ. Τσιγκρής τονίζει ότι οι φορολογούμενοι για να καταβάλουν τους αμφισβητούμενους έκτακτους φόρους, που είναι δυσανάλογοι σε σχέση με τη φοροδοτική ικανότητά τους, μπορεί να καταφύγουν σε δανεισμό και αν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν, κινδυνεύουν με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος τους, όπως είναι η κατάσχεση της περιουσίας τους.

Ονομάζεται τέλος, είναι φόρος

Ως προς τη νομική θεμελίωση των επιχειρημάτων του, υποστηρίζει ότι το τέλος επιτηδεύματος ψευδεπίγραφα αποκαλείται έτσι και όχι φόρος, αφού δεν προβλέπεται ειδικό αντάλλαγμα από το κράτος: «Το τέλος επιτηδεύματος έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φόρου. Πρόκειται για χρηματική, υποχρεωτική και οριστική οικονομική επιβάρυνση των φορολογουμένων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών προς το κράτος προς εκπλήρωση δημοσίου σκοπού που πραγματοποιείται με βάση προνόμια δημόσιας εξουσίας και η οποία δίνεται χωρίς ειδικό αντάλλαγμα».

Παραπέμπει μάλιστα σε νομολογία του ίδιου του ΣτΕ, που έχει δεχθεί ότι «μια οικονομική επιβάρυνση έχει το χαρακτήρα φόρου και όχι τέλους, ακόμη και αν ονομάζεται έτσι, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται ειδικό αντάλλαγμα από το κράτος ή άλλο δημόσιο φορέα».

Σύμφωνα με την προσφυγή, η υπουργική απόφαση για «τη διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος» παραβιάζει το άρθρο 78 του Συντάγματος, που καθιερώνει τις αρχές της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, της φορολογικής ισότητας, της νομιμότητας του φόρου, τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην περιουσία.

Στην πραγματικότητα, με το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες και μάλιστα όχι ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, αλλά με κριτήρια μη αντικειμενικά, όπως είναι ο τόπος εγκατάστασής τους. Αυτό σημαίνει ότι δύο φορολογούμενοι που είναι εγκατεστημένοι στην Αθήνα, με εισοδήματα 20.000 και 200.000 ευρώ ο καθένας, θα φορολογηθούν με το ίδιο ποσό των 400 ευρώ. *

Στο 40% θα φθάσουν οι μειώσεις των συντάξεων

Θα θιγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά Ταμεία

Στο 40% υπολογίζεται ότι φθάνουν συνολικά οι μειώσεις των συντάξεων, από τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε συνδυασμό με τις άλλες επιβαρύνσεις που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα.

Από τα νέα επώδυνα μέτρα, υπολογίζεται ότι θα θιγούν περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι και ιδιαίτερα των ΔΕΚΟ, τραπεζών και ειδικών Ταμείων. Οι νέες αποφάσεις, που ελήφθησαν στην κυβερνητική επιτροπή, βάζουν στην «κλίνη του Προκρούστη» όλες τις συντάξεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πάνω από τα 1.200 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση όλες οι κύριες συντάξεις για το τμήμα του μεικτού ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ μειώνονται κατά 20%. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και έως ότου φτάσουν στην ηλικία των 55, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Οι νέες μειώσεις, που θα ισχύσουν άμεσα (από 1η Νοεμβρίου) σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και τις εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ που ισχύουν από την 1η Αυγούστου μειώνουν δραστικά τα ποσά των κύριων συντάξεων. Παράλληλα, νέο κύμα μειώσεων έρχεται στις επικουρικές συντάξεις σε ποσοστό 15% για ποσό άνω των 300 ευρώ. Οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων θα είναι από 15% έως 40% στα ελλειμματικά Ταμεία.

Τα τελικά μέτρα για τις επικουρικές συντάξεις θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους. Νέες μειώσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης και στο εφάπαξ.

Μετά τη μείωση που είχε αποφασιστεί 10% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και 15% στη ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα έρχονται να προστεθούν νέες μειώσεις από 10 έως 30% των εφάπαξ που καταβάλλουν τα Ταμεία του δημοσίου και ΔΕΚΟ ανάλογα με την ευρωστία τους για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 1 Ιανουαρίου 2010.

Ανάλογες μειώσεις θα έχουν και Ταμεία που καταβάλλουν εφάπαξ και είναι ελλειμματικά βάσει των αναλογιστικών μελετών που θα δημοσιοποιηθούν.

Τα βαρέα

Η κυβέρνηση προωθεί και τις τελικές ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με νέα επικαιροποιημένη λίστα που διαμορφώθηκε μετά από συνεννοήσεις με την τρόικα. Η νέα λίστα που θα δοθεί στη δημοσιότητα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή, θα μειώνει τουλάχιστον κατά 120.000 τους εργαζόμενους που καλύπτονται από τις σχετικές διατάξεις.

Αυξάνονται δραματικά οι αυτοκτονίες

Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πώς συμβάλλει η οικονομική κρίση

Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αυτοκτονίες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με μέλος της ΜΚΟ, "Κλίμακα", μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Όπως επισήμανε η κ. Μπεκιάρη, η αιτία για το ένα τέταρτο των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο ήταν οι οικονομικοί λόγοι, ενώ οι κλήσεις στη γραμμή υποστήριξης 1018, έχουν τετραπλασιαστεί από το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάζεται η "Κλίμακα", 4.042 άνθρωποι αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα, το διάστημα 1999-2009. Από αυτούς, οι 3.288 ήταν άντρες και οι 754 γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα ακολουθούν αυξητική τάση.

Το 2009 καταγράφηκαν 393 αυτοκτονίες (333 άντρες και 58 γυναίκες), σε σχέση με 328 αυτοκτονίες το 2007 (268 άντρες και 60 γυναίκες).

Επίσημα στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμάται ότι είναι δέκα με είκοσι φορές περισσότερες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η "Κλίμακα" αναφέρει ότι "δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, η φετινή επέτειος της 10ης Σεπτεμβρίου προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η οικονομική κρίση και η ανασφάλεια, που αυτή προκαλεί, μπορούν να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται συχνότερα σε ανέργους απ’ ότι σε εργαζόμενους".

Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΠΟΥ, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή στο τραγικό γεγονός

Ήρθε για να μείνει το χαράτσι στα ακίνητα

Μόνιμο καθίσταται το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Καμία αναφορά στο πότε θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε. Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Τρίτη η ψηφοφορία

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή δεν αναφέρεται στον χρόνο επέκτασης της καταβολής του.

Η τροπολογία που ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής δίνει τέλος στη δυνατότητα παράτασης της εφαρμογής του ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσα από το νέο φορολογικό σύστημα.

Η ημερομηνία στην παράγραφο 1 της τροπολογίας, όπως σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, "θα πρέπει να είναι η 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις επόμενες εφαρμογές".

Το τέλος, όπως ανέφερε, θα ισχύσει και το 2012 και μετά θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις.

"Θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών", συμπλήρωσε.

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση, από το ειδικό τέλος ακινήτων εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000, + 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και αν δεν έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 150.000 ευρώ, +10.000 για κάθε τέκνο.

Αν και η αρχική ρύθμιση προέβλεπε πως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εισάγεται ειδικός συντελεστής προσδιορισμού του τέλους (0,5 ευρώ), ανεξάρτητα από τον χρόνο δόμησης του ακινήτου (και εφόσον αυτό βρίσκεται σε περιοχή τιμής ζώνης κάτω των 3.000 ευρώ ανά τ.μ.), εφόσον πρόκειται για ακίνητο που ιδιοκατοικείται από πολύτεκνο, άνεργο επιδοτούμενο από τον ΟΑΕΔ (1/1-31/8 για το 2011 ή 1/1-30/4 για το 2012), ή άτομο ανάπηρο ή βαρυνόμενο φορολογικά από ανάπηρο πλέον επέρχεται πλήρης απαλλαγή, εφόσον το εισόδημά των ανωτέρω κατηγοριών δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Η τροποποίηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία κατηγόρησαν τον υπουργό και για καταπάτηση του Συντάγματος, καθώς σύμφωνα με το σχετικό άρθρο 74 του Συντάγματος, προσθήκες ή τροπολογίες υπουργών συζητούνται μόνο αν έχουν υποβληθεί 3 τουλάχιστον ημέρες πριν τη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το τέλος ακινήτων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα και όχι σήμερα όπως ήταν προγραμματισμένη λόγω απουσίας τεσσάρων τουλάχιστον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Σάββας Εμμινίδης, Δημήτρης Παπουτσής, Θωμάς Ρομπόπουλος και Μάγια Τσόκλη) που επικαλούνται ασθένεια.

Τα Γομαρια, η Λιάνα, η φρατζόλα με το γάλα, η «παπάρα» και ο «μπουμπούκος ο λαϊκιστής»

Η Λιάνα, η φρατζόλα με το γάλα, η «παπάρα» και ο «μπουμπούκος ο λαϊκιστής» (vid)
Με μια μπλε σακούλα που είχε μέσα μία φρατζόλα ψωμι και ένα δίλιτρο μπουκάλι γάλα ανέβηκε στο βήμα της Βουλής η Λιανα Κανέλλη.

Ο Ευάγγελος Αργύρης που ήταν προεδρεύων γούρλωσε τα ματιά και της είπε «τι είναι αυτά κ. Κανέλλη; Τι κάνουμε εδω; Εγώ δηλαδή να φέρω και εγώ κοτόπουλα»;

«Σας έφερα αυτά να τα δείτε γιατί με την εικόνα παίζετε. Αυτό το γάλα έχει 2 ευρώ και το ψωμί 0,60. Σύνολο 2,60 ευρώ ημερησίως μόνο γι’ αυτά. Τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ το χρόνο μόνο γι’ αυτά. Και μη μου πείτε πως σας χάλασα το ντεκόρ Βουλής γιατί θυμάμαι τον Στέφανο Μάνο με τουβλάκια προεκλογικά».

Επειδή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν αντιδράσεις η κ.Κανέλλη πρόσθεσε «Στα δύσκολα το γάλα ζεσταίνεται και γίνεται παπάρα»

«Δεν είναι εικόνα αυτη πάρτε τα αυτά από το βήμα» επέμεινε ο κ.Αργύρης. «Θα τα καταθέσω στα πρακτικά», απάντησε η κ. Κανέλλη.
«Να πάρετε το ψωμί και το γάλα της», απάντησε ο προεδρεύων, «δεν κατατίθενται αντικείμενα στα πρακτικά».

Και μέσα σε όλα αυτά η κ. Κανέλλη απευθυνόμενη στον Παντελή Οικονόμου του είπε «Θα κρεμαστείτε σε πολιτικό - ιστορικό πάσαλο! Σαν την εποχή του Βουλγαροκτόνου».

Πάντως λιγο αργότερα ανέβηκε στο βήμα ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επιτέθηκε στη Λιάνα Κανέλλη
«Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Είδα αυτή την κυρία που ήρθε από την Εκάλη και πήρε αυτό το ψωμί από το Βενέτη στην Τατοίου. Αν τα έκανα εγώ αυτά θα άκουγα το βράδυ ο μπουμπούκος ο λαικιστής… Η χώρα έχει χάσει κάθε έννοια σοβαρότητας».


Και τα ΓΟΜΑΡΙΑ......

Τα 10 προνόμια που δημιουργούν το... άβατο των βουλευτών

Τα 10 προνόμια που δημιουργούν το... άβατο των βουλευτών
Την ώρα που η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες εξαγγέλει συνεχώς και νέα δυσβάσταχτα μέτρα, την ώρα που απαιτούνται και άλλες θυσίες από τη νέα γενιά και όταν η αναλγησία ενός κράτους μεταφράζεται σε επιπλεον φορολογία ακόμα και στους μη έχοντες και παθούντες, τα βουλευτικά προνόμια σαν άλλο «Ευαγγέλιο» μένουν ανέγγιχτα.

Τα προνόμια των βουλευτών

Η μηνιαία αποζημίωση τους είναι περίπου 6.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι η επικείμενη αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναμένεται να παρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς των βουλευτών.

Οι βουλευτές υπόκεινται και σε κρατήσεις για τον κλάδο σύνταξης (6,67%) και υπέρ του κόμματος μέχρι και 20%. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 10%, ενώ στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ 20%.

Οι βουλευτές λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ύψος των μηνιαίων απολαβών τους, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας κατά το ήμισυ.

Η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται αυτοτελώς σε ολόκληρο το ποσό, δηλαδή το εισόδημά τους αυτό δεν προστίθεται κατά την εκκαθάριση στα άλλα εισοδήματα που έχουν και για τα οποία φορολογούνται.

Οι Επιτροπές

Οι «300» έχουν επιπλέον οικονομικά κέρδη με τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Συγκεκριμένα οι παρόντες στις συνεδριάσεις των επιτροπών αλλά και τα μέλη των αποστολών της Βουλής στο εξωτερικό λαμβάνουν αποζημίωση ίση με το 1/20 των απολαβών τους ανά παρουσία, δίχως να φορολογούνται τα ποσά αυτά, δηλαδή περί τα 300 ευρώ με μικρές κρατήσεις.

Οι παροχές

Κατά τα λοιπά οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι λαμβάνουν αξιοσέβαστα ποσά για την οργάνωση του γραφείου τους. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ).

Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ.

Οι ατέλειες

Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό που δικαιολογεί 1.000 επιστολές, ενώ αυτό διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Αναφορικά με σταθερά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ατελώς παρέχονται επτά με οκτώ τηλεφωνικές συνδέσεις. Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet.

Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία κάθε βουλευτής δικαιούται μία γραμμή σύνδεσης με εταιρεία της επιλογής του και η Βουλή τού καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών.

Στέγαση

Οι βουλευτές από την επαρχεία έχουν τη δυνατότητα να μένουν σε ξενοδοχείο ή σε διαμέρισμα της επιλογής τους και γιʼ αυτό λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ.

Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος

Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος
Τρόπους να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα της οικονομίας, με ασφαλείς προτάσεις για τα τρία βασικά σενάρια που παραμένουν ισχυρά στον ορίζοντα, αναζητεί η κυβέρνηση.

Το καλό, το κακό και το τρίτο σενάριο της «έκπληξης» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αρχίζει και καλλιεργείται τουλάχιστον στο πεδίο της κυβερνητικής παράταξης - εκεί όπου χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, περιέγραψε με ενάργεια την κατάσταση της οικονομίας απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομίας.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και απέφυγε να χρησιμοποιήσει λέξεις που ως κορυφαίος κρίκος της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων συνήθως πρέπει να «ξεχνά», προχώρησε στη δευτερολογία του ένα «βήμα» παρακάτω και εξήγησε χωρίς περιστροφές στους «πράσινους» βουλευτές ποια είναι η κατάσταση, τα αδιέξοδα και οι πιθανές, αλλά το ίδιο σκληρές λύσεις. Δεν επιχείρησε να εξωραΐσει την κατάσταση, αλλά έθεσε, όπως και ο πρωθυπουργός νωρίτερα στη συνάντησή του με βουλευτές, τα διλήμματα για τους "κολασμένους" μήνες που ακολουθούν.

Τα σενάρια


Το καλό: Εφαρμόζεται το πακέτο των μέτρων και η ΕΕ ενεργοποιεί τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Το κακό: Η Βουλή δεν ψηφίζει τα μέτρα, κίνδυνος χρεοκοπίας

Η έκπληξη: Μετά την εφαρμογή των μέτρων, «κούρεμα» 50% του συνόλου του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε ζητώντας εχεμύθεια και τονίζοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητεί κάτι που αποτελεί απόφαση πολλών. Βουλευτές που άκουσαν τη δευτερολογία του, υποστηρίζουν ότι αντί του 20%, συζητείται ενδεχομένως διαδικασία υπέρ της βιωσιμότητας του χρέους (δηλαδή κατά 50%). Τονίζουν μάλιστα ότι ο κ. Βενιζέλος υπονόησε πως εάν και εφόσον ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, τότε ανοίγει ο δρόμος για τη διαδικασία που αφορά την αντιμετώπιση του χρέους, για την οποία η συζήτηση αν εξελιχθεί άναρχα θα καταστεί επικίνδυνη, τώρα.

Από 55 εως 300% η αύξηση των φόρων σε μισθούς και συντάξεις!

Από 55 εως 300% η αύξηση των φόρων σε μισθούς και συντάξεις!
Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι τα νέα μέτρα θα γονατίσουν μισθωτούς και συνταξιούχους. Μέχρι στιγμής ξέραμε ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα κακών πολιτικών επιλογών.


Τον τελευταίο καιρό οι φοροκαταιγίδες, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις και οι εφεδρείες μας έφεραν σε μια κατάσταση όπου αναρωτιόμασταν αν υπάρχει κάτι που θα μας δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Tελικα είναι οι φόροι στις συντάξεις και τους μισθούς που θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Φόροι που αυξάνονται από 55 έως 300%...

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε σχέση με τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβερνητική επιτροπή:


ΜΙΣΘΟΣ – ΣΥΝΤΑΞΗ

ΦΟΡΟΣ ΠΡΙΝ

ΦΟΡΟΣ ΤΩΡΑ

ΑΥΞΗΣΗ

692

100

400

300%

769

200

500

150%

846

300

600

100%

923

400

700

75%

1,000

580

880

51,7%


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)