Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας, στο φως της δημοσιότητας, βάζοντας τέλος στην αγωνία και τις απορίες χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Στη διευκρινιστική εγκύκλιο περιλαμβάνονται ασφαλώς αναλυτικά οι όροι - μπούσουλας για τους λογιστές, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατακόρυφα.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η παράταση έως τις 14 Μαΐου του 2012 για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε περίπτωση μη υπογραφής, τότε ο μισθός μπορεί να μειωθεί στο κλιμάκιο που ανήκει ο εργαζόμενος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, συν τα επιδόματα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων.

Μεγαλύτερη μείωση - και με χαμηλότερο όριο τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - μπορεί να υπάρξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Αναλυτικά όλη η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Από την εγκύκλιο προκύπτει επίσης η μείωση 22% στα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων και πλέον διαμορφώνονται ως εξής:

*Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.

*Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, νόμιμες είναι όλες οι μειώσεις που έχουν γίνει σε συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει και έχουν τροποποιηθεί με ατομικές συμφωνίες πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Τέλος, νέοι έως 25 ετών, σε οποιονδήποτε κλάδο και εάν εργάζονται, μπορούν να αμειφθούν με μειωμένους κατά 32% μισθούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Σύμβαση.

Στα 28 δις "κλειδώνει" η συμβολή του ΔΝΤ

Επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως η απόφαση για την συνεισφορά στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ληφθεί την Πέμπτη και ότι η εισήγηση της διευθύντριάς του, Κριστίν Λαγκάρντ είναι τα 28 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε διευκρινιστική δήλωσή του για το χρηματικό ποσό που θα συμμετάσχει το Ταμείο στη νέα δανειακή συμφωνία, ανέφερε ότι το προηγούμενο τριετές πρόγραμμα (SBA) ακυρώνεται και αντικαθίσταται από νέο πρόγραμμα (EFF), που αναμένεται να είναι τετραετές.
Η σχετική απόφαση, είπε, θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ράις τόνισε ότι "το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του Διευρυμένου Ταμείου (EFF) για την Ελλάδα, το οποίο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προτείνει για εξέταση στο Εκτελεστικό Διοικητικό Συμβούλιο, είναι 28 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Μετά την έγκριση της νέας ρύθμισης στο πλαίσιο του EFF, το προηγούμενο 3χρονο Stand-By διευθέτησης (SBA) για την Ελλάδα, που εγκρίθηκε το Μάιο του 2010, θα ακυρωθεί. Τα μη εκταμιευθέντα κονδύλια στο πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει επίσης να ακυρωθούν και δεν θα γίνει αυτόματα μέρος της νέας ρύθμισης".

Νέα έκθεση "ρίχνει" το χρέος στο 116% το 2020

Μια περισσότερο αισιόδοξη πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας περιλαμβάνει μια νέα έκθεση που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup, απόψε, στις Βρυξέλλες.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η έκθεση προβλέπει ότι, μετά το PSI, το χρέος θα μειωθεί περισσότερο από τον στόν στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα μας, στο 120% του ΑΕΠ, το 2020.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι το χρέος θα πέσει κάτω από το 116 με 117% του ΑΕΠ εώς το 2020, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων θα ξεπεράσει το 96%, κάτι το οποίο δεν μπορεί είναι πιθανό να συμβεί.

Με βάση πάντως τις επίσημες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ εώς το 2020.

Eurogroup: "Πράσινο φως" στο νέο ελληνικό δάνειο

Μετά την επιτυχία του PSI και την ολοκλήρωση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το Eurogroup, έδωσε το "πράσινο φως" για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας, ωστόσο το ύψος των δόσεων παραμένει αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.

Την πολιτική έγκριση, θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες ορισμένα κράτη μέλη.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το νέο πακέτο εγκρίθηκε "πολιτικά και κατ'αρχήν" από το συμβούλιο.

Ο κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, προέβλεψε ότι η επιτυχής ανταλλαγή του προγράμματος ελληνικών ομολόγων θα μειώσει το χρέος στο επίπεδο του 117% του ΑΕΠ για το 2020.

Το Eurogroup επανέλαβε επίσης την έκκλησή του στο ΔΝΤ να συνεισφέρει σημαντικά στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα.

Υπογραφές μέσα στην εβδομάδα

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για να αποφύγει την στάση πληρωμών θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα, μόλις αρθούν και οι τελευταίες αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες" στο βάθος, είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

"Το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα υπογραφεί εντός της εβδομάδας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τελευταίες "επίσημες" προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Στη Γερμανία, ειδικότερα, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (Bundestag) πρέπει να επικυρώσει τη συμμετοχή του Βερολίνου στο πρόγραμμα στήριξης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να συγκρίνει την Ισπανία με την Ελλάδα παρά την απόκλιση του δημοσίου ελλείμματος της Μαδρίτης. "Η Ισπανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο" και αυτό επιβεβαιώνεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου τα επιτόκια δανεισμού για τη χρηματοδότηση της Μαδρίτης έχουν μειωθεί σημαντικά, σημείωσε.

"Είμαστε όλοι σε έναν δύσκολο δρόμο αλλά οι εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", είπε ακόμη ο Σόιμπλε.

Βενιζέλος: "Στόχος η επιστροφή στην ανάπτυξη"

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Eurogroup, τονίζοντας παράλληλα ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η πλήρης δήλωση του Έλληνα υπουργού οικονομικών είναι η εξής: "Περιμένουμε την ανταπόκριση των αγορών στην παράταση της προσφοράς μας προς το υπολοιπόμενο 4% των κατόχων ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου. Η αγορά κατανοεί πολύ καλά ότι η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια έξυπνη και αποδοτική λύση. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI. Από την πλευρά μας, τώρα ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη".

Παράταση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Έως τις 14 Μαΐου δίνεται περιθώριο από το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε περίπτωση μη υπογραφής, ο μισθός του εργαζομένου θα μπορεί να μειωθεί στο κλιμάκιο που ανήκει ο εργαζόμενος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, συν τα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων.

Στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει, σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο, δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μετά τη λήξη του τριμήνου -στις 14 Μαΐου- και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν: ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.

Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)