Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Κίνηση ανάσας

Μια Κεντρική Τράπεζα χωρίς κυβέρνηση και κυβερνήσεις χωρίς Κεντρική Τράπεζα. Αυτή είναι η συντριπτική ανοησία της Ευρωζώνης και ο λόγος που επέβαλε στον εαυτό της, για δεύτερη φορά από το 2009, την Ύφεση.

Με δεδομένη την άρνηση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα αν πρώτα δεν ενισχυθεί περαιτέρω η Ύφεση (ενισχύοντας τις βάναυσες προσπάθειες να εξαφανιστούν τα δημόσια ελλείμματα σε περίοδο που τα εισοδήματα συρρικνώνονται), το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί, τουλάχιστον όχι όσο η Ευρωζώνη αποτυγχάνει να αυξάνει δραματικά τα εμπορικά της πλεονάσματα με τον υπόλοιπο πλανήτη (βλ. εδώ για τον λόγο που κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων). Τώρα μάλιστα που η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η Σκανδιναβία, η Βρετανία και η Βραζιλία επιδίδονται όλο και περισσότερο σε «νομισματική χαλαρότητα», ρίχνοντας τα νομίσματά τους και αυξάνοντας το ευρώ, το παιχνίδι αυτό έχει χαθεί.

Το ερώτημα για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα είναι: Πώς μπορεί να μειώσει το πλήγμα στην κοινωνική της οικονομία έως ότου η Ευρωζώνη αναγκαστεί από την πραγματικότητα να αλλάξει πορεία; Τρία χρόνια επιχειρηματολογώ ότι η μικρή Ελλάδα, λόγω του τεράστιου χρέους της, είχε τη διαπραγματευτική δύναμη να ωθήσει την Ευρώπη σε διαφορετική πορεία. Με κάθε όμως υπογραφή που βάζαμε στις επεκτάσεις, επικαιροποιήσεις και νέες εκφάνσεις του Μνημονίου, στερούσαμε από τον εαυτό μας βαθμούς ελευθερίας, βυθιζόμενοι όλο και περισσότερο στην απόλυτη εξάρτηση από την τρόικα. Τέλος πάντων, εδώ που φτάσαμε, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση ώστε να αποκτήσει κάποιους, έστω και λίγους, βαθμούς ελευθερίας (χωρίς να ασπαστεί τη ριζοζοσπαστική μου πρόταση για ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση); Νομίζω ότι έχει. Θα αναφερθώ σε μια τέτοια κίνηση (την οποία έχω ξανα-αναφέρει περιληπτικά).

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η νομισματική στενότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η απόλυτη δέσμευσή της από τις επόμενες δόσεις για να «κινείται» το κράτος. Χωρίς μια Κεντρική Τράπεζα που να αγοράζει το χρέος της κόβοντας χρήμα, και εκτός των αγορών χρήματος, η κυβέρνηση ασφυκτιά. Όμως, είναι λάθος να θεωρούμε δεδομένο ότι μόνο μια Κεντρική Τράπεζα «δημιουργεί» χρήμα. Όπως όλοι γνωρίζουν, το 80% του χρήματος σε μια «φυσιολογική» οικονομία δημιουργείται από τις εμπορικές τράπεζες: Κάθε φορά που δανείζουν ένα ποσοστό των καταθέσεων (που τους εμπιστεύτηκαν οι καταθέτες) σε πελάτη, είναι σαν να έχουν δημιουργήσει χρήμα.

Το δικό μας σημερινό πρόβλημα είναι ότι στην κατάσταση που βρίσκονται οι τράπεζες σήμερα, αδυνατώντας τόσο να δανειστούν όσο και να δανείσουν, βρισκόμαστε στη ζοφερή θέση να μην μπορεί να δημιουργηθεί χρήμα ούτε από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ελέω εκχώρισης της νομισματικής πολιτικής στη Φραγκφούρτη) ούτε και από τις εμπορικές τράπεζες που λειτουργούν στην επικράτεια. Μπορεί να γίνει κάτι επ’ αυτού εντός της Ευρωζώνης και χωρίς να καταστρατηγήσουμε ούτε μία λέξη των κανόνων της νομισματικής ένωσης; Θεωρώ πως ναι, μπορεί.

Έστω ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει ανώνυμες φορο-επιταγές. Τι είναι αυτές; Χαρτάκια που μοιάζουν με τα κλασικά παράβολα των εφοριών (αν και προτείνω να είναι αισθητικά πιο σαγηνευτικά). Με τη διαφορά ότι δεν εκδίδονται για κάποια συγκεκριμένη χρήση, δεν αναγράφεται το όνομα του αγοραστή πάνω τους, δεν λήγουν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Το μόνο που αναγράφεται είναι δύο αριθμοί. Ο ένας είναι το ποσό σε ευρώ που δαπανήθηκε για να αγοραστεί η εν λόγω φορο-επιταγή. Ο άλλος είναι η ημερομηνία έκδοσης, π.χ. Ιανουάριος 2013.

Γιατί να αγοράσει κάποιος μια τέτοια φορο-επιταγή; Για ένα απλούστατο λόγο: Η φοροεπιταγή αυτή συνοδεύεται από ένα συμβόλαιο (το οποίο απλώς δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, χωρίς να χρειάζεται να συνοδεύει σε χάρτινη μορφή την φορο-επιταγή) που:

(α) δεσμεύει το δημόσιο να αποδέχεται σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας την κάθε φοροεπιταγή ως ρευστό χρήμα, με το οποίο ο πολίτης ή η επιχείρηση που την καταθέτει πληρώνει όλων των ειδών τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο (π.χ. ΔΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος, ΦΑΠ κ.λπ.), και
(β) προσδιορίζει, για κάθε σειρά έκδοσης, το ποσοστό έκπτωσης που δεσμεύεται το κράτος να προσφέρει στον πολίτη. Το (β) μπορεί μάλιστα να διατυπωθεί με τρόπο που να δίνει κίνητρο στον κάτοχο μιας φοροεπιταγής να την κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. δεσμεύοντας το κράτος να αυξάνει το ποσοστό φορο-απαλλαγής ανάλογα με το πόσο καιρό έχει διακρατηθεί (δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί) η φορο-επιταγή. Για παράδειγμα, μια φορο-επιταγή έκδοσης 2013 προσφέρει μείωση φόρου 8% αν χρησιμοποιηθεί το 2014, 20% αν χρησιμοποιηθεί το 2015 και 25% για μετά το 2016.

Με τα παραπάνω, το κράτος επιτυγχάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα: Πρώτον, μεταφέρει από το μέλλον στο παρόν έσοδα χωρίς να χρειάζεται να δημιουργεί χρηματοοικονομικά παράγωγα εγγυούμενα από περιουσιακά στοιχεία του κράτους (και βέβαια χωρίς να πληρώνει προμήθειες σε καμία Goldman Sachs), δίνοντας έτσι στον εαυτό του τη δυνατότητα μιας πιο ήπιας προσαρμογής, και μειώνοντας την πίεση που το ίδιο υφίσταται για να μειώσει δαπάνες με υψηλό πολλαπλασιαστή, κάτι που περιορίζει τον υφεσιακό αντίκτυπο των «μέτρων».

Δεύτερον, αυξάνει τη νομισματική ρευστότητα στην αγορά, αντικαθιστώντας την ποσότητα χρήματος που εξαφανίστηκε λόγω (α) της σφυκτής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και (β) της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να δημιουργεί πίστη (και συνεπώς χρήμα). Το γεγονός ότι οι φορο-επιταγές αυτές θα είναι ανώνυμες σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες ως μέσο συναλλαγών. Η ανταλλακτική τους αξία, δηλαδή η ισοτιμία μια φορο-επιταγής των 100 ευρώ με 100 «κανονικά» ευρώ, θα προσδιορίζεται από την ίδια την αγορά και μάλιστα θα αυξάνεται με τον καιρό (καθώς οι παλαιότερης έκδοσης φορο-επιταγές αποδίδουν μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρων). Συνολικά, η ρευστότητα των αγορών θα αυξηθεί δραματικά και, παράλληλα, (1) τα ταμεία του κράτους θα ανακουφιστούν ενώ (2) πολλοί πολίτες θα επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία για να μειώσουν τους μελλοντικούς τους συντελεστές φόρων.

Πολλοί θα πουν: «Μα πού θα βρει ο κοσμάκης χρήματα για να επενδύσει σε φοροεπιταγές όταν δεν έχει να φάει;» Ή θα αναρωτηθούν: «Αν είχα μερικά χρήματα στην άκρη, γιατί να αγοράσω φορο-επιταγές και να μην τα τοποθετήσω κάπου αλλού;»

Απαντώ ως εξής: Πρώτον, είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος δεν έχει χρήματα να διαθέσει για τέτοιες αγορές. Όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν ακόμα πολλοί συμπολίτες μας με:

(i) αρκετά ακίνητα (τα οποία φορολογούνται, και θα συνεχίσουν να φορολογούνται αγρίως), αυτοκίνητο (για το οποίο θα πληρώνουν τέλη για χρόνια αρκετά), δελτίο παροχής υπηρεσιών κ.λπ. (για τα οποία όσο ζουν θα πληρώνουν) και
(ii) κάποιες καταθέσεις στην Ελβετία, στη Γερμανία, στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ακόμα, που κάθονται εκεί με σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Δεδομένων των (i) και (ii), αν η έκπτωση που μπορεί να έχεις από τον φόρο που θα καταβάλεις σε, π.χ., δύο χρόνια από σήμερα είναι 20% αγοράζοντας φορο-επιταγές τώρα, ποια άλλη τοποθέτηση (στον καιρό της Κρίσης) μπορεί να ανταγωνιστεί αυτή την εκπληκτική απόδοση;

Το μόνο επιχείρημα εναντίον των φορο-επιταγών το οποίο μπορεί να απωθήσει τους πολίτες από το να τις αγοράσουν μαζικά είναι το γνωστό πρόβλημα με την αναξιοπιστία του κράτους μας. Θα πουν πολλοί: «Θέλεις να δανείσω ένα κράτος που μόλις πέρυσι κούρεψε τα ομόλογά μου κατά 50%;» Ναι, είναι  απάντηση. Ο λόγος είναι διττός: Πρώτον, έχει μεγάλη διαφορά να δανείσεις κάποιον (είτε είναι κράτος είτε ιδιώτης) και να ζεις με την αγωνία για το αν θα πάρεις τα χρήματά σου πίσω από το να ξέρεις ότι του χρόνου πάλι θα δώσεις χρήματα στο κράτος, μόνο που το κράτος σήμερα σου δίνει μια υπόσχεση ότι θα σου πάρει λιγότερα στο μέλλον. Δεύτερον, σήμερα το κράτος είναι αυτοκαταστροφικά αναξιόπιστο (αρμέγοντας όλο και πιο πολύ τους μη έχοντες πολίτες) επειδή δεν έχει καμία πρόσβαση στη ρευστότητα. Αν αποκτήσει μια κάποια πρόσβαση σε αυτήν τη ρευστότητα θα έχει λιγότερο κίνητρο να φανεί αναξιόπιστο καθώς οι φοροεπιταγές θα αποτελέσουν σωτήρια πηγή ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν το κράτος είναι «να μας τη φέρει» θα το κάνει χωρίς να αθετήσει τον λόγο του ως προς τις εκπτώσεις για τους έχοντες φορο-επιταγές. Θα το κάνει, απλώς, αυξάνοντας τη φορολογία! Όμως και σε αυτή την τρισάθλια περίπτωση οι φορο-επιταγές αποτελούν ένα ανάχωμα για τον πολίτη.

Συμπερασματικά, ζούμε σε μια νομισματική ένωση χωρίς ειρμό, σε μια Ευρωζώνη που οδεύει ολοταχώς προς μια Μεγάλη Διόρθωση. Ανεξάρτητα από το εάν η τελευταία συμβεί επειδή οι ηγέτες των πλεονασματικών χωρών έβαλαν μυαλό εκούσια ή επειδή η Κρίση φουντώσει και πάλι με καταστροφικά αποτελέσματα, το ζητούμενο για τη χειμαζόμενη Ελλάδα είναι να πάρει μερικές ανάσες τώρα, μέχρι να έρθει η στιγμή της Μεγάλης Διόρθωσης. Η έκδοση φορο-επιταγών από το ελληνικό δημόσιο και δεν καταστρατηγεί οποιαδήποτε από τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα και προσφέρει έναν τρόπο ενίσχυσης της ρευστότητας τόσο του κράτους όσο και των αγορών. Έτσι είναι: οι απελπιστικές στιγμές απαιτούν δημιουργικότητα. Γιατί πρέπει μόνο οι μεγαλο-τραπεζίτες να εφευρίσκουν χρηματοοικονομικά τερτίπια ώστε να δημιουργούν χρήμα; Καιρός να προβούν σε τέτοιες, καθόλα νόμιμες, δημιουργικές κινήσεις και τα ασφυκτιούντα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Κρίσης λεξιλόγιο" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές. Διαγράφονται όσοι κλείνουν 8ετία

Τέλος στους αιώνιους φοιτητές επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, με το μέτρο να εφαρμόζεται κιόλας από την επόμενη χρονιά, με αυτούς που έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος σπουδών σε τετραετή προγράμματα σπουδών, ή δέκα σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων, να είναι οι άμεσα απειλούμενοι, σύμφωνα με τις νέες θεσμικές διατάξεις για τα ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, τα τελευταία χρόνια το ΤΕΙ Αθηνών έχει διαγράψει περισσότερους από 18.000 φοιτητές. Την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ 26 ετών και άνω θα δουν την έξοδο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ελάχιστα ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε αυτόματη διαγραφή φοιτητών επειδή παρέλειψαν να ανανεώσουν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Η διάταξη αυτή υπήρχε και στον παλαιό νόμο-πλαίσιο, όμως παρέμεινε ανενεργή, με την Μαριέττα Γιαννάκου το 2007 και την Άννα Διαμαντοπούλου το 2011 να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν να επαναφέρουν την «νεκρή» διάταξη.
Για ποιους χτυπά το... κουδούνι
*Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) συμπλήρωσαν 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν=4 έτη και 2ν= 8 έτη) θα διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητά τους έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.
*Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) συμπλήρωσαν ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.
*Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) δεν έχουν συμπληρώσει  ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα  για το διπλάσιο χρόνο σπουδών σε σχέση με τα κανονικά έτη σπουδών.
Το νέο χρονοδιάγραμμα
Έτος εγγραφής                 Έτος λήξης
1996-97 έως 2003-04           2013-14
2004-05 έως 2006-07           2014-15
2007-08 έως 2010-11           Σε 8 χρόνια από το έτος εισαγωγής
2011-12 και μετά                  Σε 6 χρόνια από το έτος εισαγωγής

Κουράκης: Να επιβληθεί φόρος υπέρ της εκκλησίας σε όσους δηλώνουν ορθόδοξοι




Να απαλλαγεί το κράτος από την υποχρέωση να καταβάλει τους μισθούς των ιερέων ζητά ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το agioritikovima.gr, ο κ. Κουράκης ζητά την κατάργηση της μισθοδοσίας των ιερέων από το κράτος,  και προτείνει την επιβολή φόρου υπέρ της Εκκλησίας που θα επιβάλλεται μόνο στους πολίτες που οικειοθελώς θα δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι!

Καταγγελία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής από το FACEBOOK



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 
ΓΙΑ ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Ολόκληρη η καταγγελία  δημοσιεύεται εδώ, εδώ και για download σε word εδώ

Η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στη διεύθυνση comm-rep-athens@ec.europa.eu
--------
Παραβίαση της ιδιωτικότητας από την εταιρία με την επωνυμία "FACEBOOK Ireland Limited" με την οποία συμβάλλονται οι Ευρωπαίοι χρήστες, με  έδρα την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας  Δουβλίνο (οδός Benson), η οποία είναι θυγατρική της εταιρίας με την επωνυμία “Facebook Ink” που εδρεύει στην πανεπιστημιούπολη Menlo Park της πολιτείας Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Παράβαση εκ μέρους της Ιρλανδίας ή / και της Ελλάδας με παραβίαση των υποχρεώσεών της/ους που απορρέουν από το κοινοτικό δίκαιο και ειδικότερα την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης του 1981 και της 95/46/ΕΚ Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πρόσθετα δε, της 2002/58/ΕΚ Οδηγίας σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (οδηγία για την «ιδιωτική ζωή και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες»).

Παράλειψη θέσπισης και εφαρμογής αποτελεσματικών κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων για τη μεταφορά των ανωτέρω Οδηγιών στην εσωτερική έννομη τάξη, για την αντιμετώπιση πρακτικών σοβαρής παραβίασης της ιδιωτικότητας από την εταιρία "FACEBOOK Ireland Limited" και συγκεκριμένα, της  εισαγωγής στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο των ακόλουθων λειτουργιών:

I. της χρονικής σφραγίδας (time stamp) στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone, από την οποία οι φίλοι μου πληροφορούνται χωρίς την έγκρισή μου, την τελευταία  σύνδεση ("last active") που έκανα στο facebook από  κινητό τηλέφωνο (sceenshot εδώ).

II. της λειτουργίας «διαβάστηκε» ("seen") στα μηνύματα που ανταλλάσσω με τους φίλους μου στο facebook (sceenshot εδώ)

Περισσότερες πληροφορίες για το “last active” (στην εφαρμογή facebook mobile για iPhone) και τη λειτουργία «διαβάστηκε» ("seen") στα μηνύματα, μπορείς να βρεις εδώ.

Σημείωση για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά την Καταγγελία
Ο πολίτης δεν συμμετέχει στη διαδικασία που ξεκινά μετά την Καταγγελία.  Δεν καλείται δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε παρουσιάζεται σε κάποιο δικαστήριο. Την όλη  διαδικασία κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της προσφυγής για παράβαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να κινήσει κατ' αρχάς τη διοικητική διαδικασία της «διαδικασίας παράβασης»  («διαδικασία προ της ασκήσεως προσφυγής»), με στόχο την εκούσια συμμόρφωση του καταγγελλόμενου κράτους μέλους προς τις απαιτήσεις του δικαίου της Ένωσης. Ακολουθηθεί η διαδικασία της προειδοποιητικής επιστολής που  αποτελεί το πρώτο βήμα του σταδίου προ της ασκήσεως προσφυγής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Opera Chaotique - The Love Song

Π. Παναγιωτόπουλος: ''Τα στελέχη των ΕΔ σηκώνουν ένα ιστορικό, δυσβάστακτο φορτίο''

''Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Και σας διαβεβαιώ, θα νικήσουμε και αυτήν τη φορά''

Σημαντική Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου στην τελετή μετονομασίας του αμφιθεάτρου της Σχολής Ικάρων σε « Αμφιθέατρο Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε, στην τελετή ονομασίας του αμφιθεάτρου της Σχολής Ικάρων  σε αμφιθέατρο «Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.
Στην τελετή παρόντες ήταν: η οικογένεια του Υποσμηναγού (Ι) Νικολάου Σιαλμά, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Τσαντηράκης, ο Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αποστολάκης, επίτιμοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μετά την τελετή, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη ομιλία:
«Βρίσκομαι εδώ, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να επιτελέσω μαζί σας ένα καθήκον, ένα χρέος ψυχής και καρδιάς: Να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε έναν από τους γενναιότερους αξιωματικούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θυσίασε τη ζωή του, στα καλύτερα χρόνια του, στον βωμό του καθήκοντος, σε μία εμπλοκή αναχαίτισης τουρκικού αεροσκάφους, στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
            Θα μου επιτρέψετε όμως, ξεκινώντας να καταθέσω μία προσωπική μαρτυρία. Έχω την τιμή να γνωρίζω την οικογένεια Σιαλμά από την εποχή που πολύ νεότερος, πριν καν σκεφτώ να πολιτευθώ, ασκούσα το επάγγελμα του μαχόμενου δημοσιογράφου.
            Λίγο καιρό μετά τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια του Υποσμηναγού Σιαλμά, πήγα στο σπίτι της οικογένειας και έκανα μία κουβέντα με τους οικείους, ξεκινώντας από τον πατέρα.
            Πήρα την πρωτοβουλία να παρουσιάσω κάποια από αυτά που είπαμε στην τότε τηλεοπτική μου εκπομπή. Μου έχουν μείνει στη μνήμη ανεξίτηλες οι εικόνες, κ. Ανδρέα Σιαλμά, από το δωμάτιο του Νίκου, το κρεβάτι με τη γαλανόλευκη και το αναμμένο καντήλι. Όπως επίσης, το ξίφος και το πηλίκιο, που ήταν πάνω στη σημαία.
            Νομίζω ότι η πολιτεία άργησε -και πρέπει με θάρρος να αναλάβουμε τις ευθύνες μας- να αποδώσει, στο εύρος που έπρεπε, την οφειλόμενη τιμή στον γιο σας, κ. Σιαλμά, ο οποίος διαχρονικά αποτελεί και θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο για τις νεότερες γενιές των Ικάρων μας.
            Έστω και τώρα όμως, η πολιτεία βάζει τα πράγματα στη θέση τους και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος που γίνεται επί των ημερών μου.
            Αγαπητά μου παιδιά, που με όνειρα και μετά από πολλούς κόπους και πολλές εξεταστικές δοκιμασίες μπήκατε στη Σχολή Ικάρων, που έχετε προσδοκίες πολλές και σχέδια και τα έχετε επενδύσει εσείς και οι δικές σας οικογένειες, σε αυτήν τη σπουδαία και ιστορική ανώτατη στρατιωτική Ακαδημία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πρέπει να ξέρετε ότι ο πήχης είναι πολύ ψηλά.
            Καλείστε να αποτελέσετε τη συνέχεια των ηρωικών προσπαθειών εκατοντάδων σπουδαίων αεροπόρων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που τίμησαν τον όρκο τους στην Πατρίδα, που έδωσαν και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, για να μην πειραχθεί ούτε κατά ένα χιλιοστό η Εθνική κυριαρχία, η Εθνική ανεξαρτησία, η Εθνική ακεραιότητα της χώρας και κυρίως, που κάποιοι από αυτούς θυσίασαν τη ζωή τους για να προασπίσουν αυτά τα υπέρτατα αγαθά.
            Είμαι βέβαιος και αυτό το δείχνει το ύφος σας, ο πατριωτισμός σας, το φρόνημά σας, η επιστημοσύνη σας, οι βαθμολογικές επιδόσεις με τις οποίες περάσατε στην Ανωτάτη Στρατιωτική Σχολή Ικάρων, ότι αυτήν την παράδοση θα την κρατήσετε ψηλά και θα τη συνεχίσετε και θα την αναβαθμίζετε από γενιά σε γενιά, αλλά για αυτό ακριβώς δεν θέλω να ξεχνάτε τη σημασία των συμβόλων.
            Αν μας δίδαξε κάτι αυτή η κρίση,  πέρα από την ανάγκη για τη διόρθωση λαθών και παραλήψεων, είναι ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω και όπως είπε και ο Αρχηγός της Αεροπορίας, να ξαναβρούμε αξίες στέρεες και σταθερές, πάνω στις οποίες βασίστηκε το γένος μας, πρώτα για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, με τον απελευθερωτικό του αγώνα και στη συνέχεια για να νικήσει αντιξοότητες της Ιστορίας, να περάσει μέσα από συμπληγάδες, να αποφύγει να μας αλέσει η κρεατομηχανή της Ιστορίας.
Κάποιες από αυτές τις αξίες, τις είχαμε ξεχάσει ή ορισμένοι τις θεωρούσαν ξεπερασμένες, παλιές, σκουριασμένες. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτές τις αξίες ξαναβρίσκουμε σήμερα, καθώς επιβάλλεται όλοι να επανακαθορίσουμε το στίγμα μας, την προσωπική μας ευθύνη, τον προσωπικό μας βηματισμό.
            Αυτές οι αξίες θα μας κρατήσουν από εδώ και πέρα όρθιους, για να μπορέσουμε γρήγορα να ανακάμψουμε, να σταθούμε ως Πατρίδα και ως Έθνος στα πόδια μας και να τραβήξουμε μπροστά: Η πίστη στο καθήκον, η πίστη στον όρκο, η προσήλωση στις διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά του Έθνους και της Πατρίδας, η φιλοπατρία, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση, η σημασία της κοινότητας, της αλληλεγγύης, κοινωνικής και Εθνικής, η σημασία της κοινωνικής και Εθνικής συνοχής.
            Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα, γιατί αυτή εδώ η σεμνή τελετή εμφορείται από αυτές τις αξίες. Καταλαβαίνω, ότι υπάρχουν και προβλήματα. Τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά ως πολιτική ηγεσία μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία.
            Γνωρίζουμε, ότι για να σωθεί η χώρα -και για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, γιατί αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε ένα διαλυμένο κράτος, μία χρεοκοπημένη χώρα δεν θα χρειαζόταν Ένοπλες Δυνάμεις και θα ήταν έρμαιο των επεκτατικών ορέξεων του κάθε επικίνδυνου γείτονα- έπρεπε να γίνουν ορισμένες απαραίτητες περικοπές, καθόλου επιθυμητές από κανέναν από εμάς, αλλά έπρεπε να γίνουν.
            Γιατί η χώρα είναι σε οικονομικό πόλεμο. Γιατί η χώρα πρέπει να κερδίσει το Εθνικό στοίχημα. Γιατί η χώρα πρέπει να είναι νικήτρια και να ξαναβγεί μπροστά.
            Γνωρίζω όμως από την άλλη πλευρά, ότι τα όποια προβλήματα της καθημερινότητας δεν αγγίζουν τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι γιατί είναι άτρωτοι -τα προβλήματα υπάρχουν και οι οικογένειες σηκώνουν βαρύ φορτίο και το ξέρω- αλλά γιατί οι Έλληνες αξιωματικοί και οι Ελληνίδες έχουν μάθει να αποσυνδέουν τα όποια προβλήματα, τα όποια δίκαια παράπονα, τα όποια αιτήματα από τη φιλοπατρία, το καθήκον προς το Έθνος, το καθήκον προς τον Ελληνικό Λαό και την Πατρίδα.
            Αξίζουν πολλά ευχαριστώ, πολλά μπράβο, πολλά συγχαρητήρια και δημόσιος έπαινος στα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  Θέλω να ξέρετε, ότι από πολλές πλευρές του ορίζοντα σας παρακολουθούν, σας παρατηρούν, σας καμαρώνουν για αυτό που δίνετε στην Πατρίδα και στις όποιες αποστολές, συμμαχικές και διεθνείς, με αξιοπρέπεια, με υπερηφάνεια, και με αποτελεσματικότητα, αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
            Θα ξεπεράσουμε τα δύσκολα, εάν εξακολουθήσουμε να διατηρούμε την κοινωνική και την Εθνική μας συνοχή, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύουν ορισμένοι.  Θα χαμογελάσουμε. Θα δούμε και πάλι με αισιοδοξία το μέλλον.  Ήδη τα πρώτα μηνύματα και οι πρώτες ενδείξεις αισιοδοξίας έρχονται.
            Αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι που ξεχωρίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να ευχαριστήσω και τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης οικογένειας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που στέκονται δίπλα, που σηκώνουν και αυτοί ένα ιστορικό, δυσβάστακτο φορτίο.
            Μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. Μαζί θα περάσουμε τις συμπληγάδες. Τις περνάμε ήδη.  Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα.  Και σας διαβεβαιώ, θα νικήσουμε και αυτήν τη φορά. Θα νικήσουμε σε αυτόν τον οικονομικό πόλεμο, που κηρύχθηκε στη χώρα μας.
            Αγαπητοί φίλοι της οικογένειας Σιαλμά, φεύγοντας από εδώ θέλω να ξέρετε ότι παίρνετε μαζί σας ένα κομμάτι από την καρδιά μας.  Προσωποποιείτε τη σωστή Ελληνική οικογένεια. Έτσι είμαστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Αυτές είναι οι Ελληνικές οικογένειες.
            Εμείς κρατάμε την ανάμνηση του Νίκου. Είμαστε περήφανοι για την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή του. Και είμαστε βέβαιοι, ότι οι διαδοχικές γενιές που θα περνάνε από εδώ και πέρα από αυτά τα αμφιθέατρα για να τύχουν της πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης που παρέχουν οι ανώτατες στρατιωτικές ακαδημίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα έχουν στο νου τους και την καρδιά τους το Νίκο και θα έχουν ως κώδικα συμπεριφοράς στη ζωή τους, τον κώδικα της ζωής και της θυσίας του Νίκου.
            Αιωνία η μνήμη του ηρωικού Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά. Καλές πτήσεις στα παλικάρια μας, που κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Είμαστε περήφανοι για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
            Ευχαριστώ πολύ».
 
http://kranosgr.blogspot.gr/2013/01/blog-post_2784.html?spref=fb

Επίκαιρες γελοιογραφίες....










tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)