Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ψήφο με ψήφο η μάχη για τα 31,5 δισ.

Οι ρωγμές στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που άφησε η ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις, γεννούν ανησυχία στους επιτελείς του Μαξίμου. Δεν αποκλείουν απώλειες στον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν το πακέτο των δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων. Θεωρούν υψίστης σημασίας την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς το δημόσιο ταμείο στερεύει
Οι «βαριές απώλειες» που υπέστη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων έχει προκαλέσει αγωνία αλλά και εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με δεδομένη την κρίσιμη μάχη που επίκειται για την ψήφιση των μέτρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ήδη υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και δεν αποκλείουν την ύπαρξη απωλειών, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι η ΔΗΜΑΡ θα μεταβάλει -έστω και την τελευταία στιγμή- τη στάση της και γι' αυτόν τον λόγο παραμένουν (και θα παραμείνουν μέχρι τέλους ) ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας του κ. Σαμαρά με τον κ. Κουβέλη.
Αυτό που δεν αλλάζει, πάντως, όπως εξήγησε και χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες, είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
«Η πορεία είναι ευθεία. Δεν κάνουμε πίσω», ήταν η δήλωση - μήνυμα που απηύθυνε στους βουλευτές της ΝΔ αλλά και στους κυβερνητικούς του εταίρους. Ουσιαστικά ο κ. Σαμαράς θέλησε να επιβεβαιώσει με τη φράση του αυτή ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά μέτρα και την Τετάρτη θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Τα χρονικά περιθώρια, όπως σημείωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο «Εθνος», έχουν εξαντληθεί. «Ηρθε η ώρα των αποφάσεων.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φτάνουν στο τέλος τους και με τη δόση αυτή θα σταματήσει οριστικά η συζήτηση περί εξόδου μας από την Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία ότι έστω και οριακά (με πλειοψηφία 154-155 βουλευτών) τα μέτρα θα «περάσουν» από τη Βουλή και η δόση-μαμούθ των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του μηνός.
Χθες, άλλωστε και ο κ. Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του -μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό- εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα θα περάσουν, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το κλίμα που υπήρξε για τη χώρα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Ωστόσο, βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι οι διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ με σημαντικές πτυχές της πολιτικής που ακολουθείται αλλά και η εσωκομματική ρήξη στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν σημαντικά τη συνοχή της κυβέρνησης και δεν αποκλείουν ότι στο άμεσο μέλλον -ακόμη και να ψηφιστούν τα μέτρα την Τετάρτη- τα προβλήματα στο κοινοβουλευτικό έργο και δη στην προώθηση νομοσχεδίων θα ενταθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις τις αμέσως προσεχείς ημέρες να κάνει μια νέα δημόσια παρέμβαση προκειμένου να εξηγήσει για ακόμη μια φορά τη σημασία που έχει η διαφύλαξη της κυβερνητικής συνοχής και την ανάγκη να στηριχθεί η πολιτική που έχει υιοθετήσει.
Θα απευθυνθεί τόσο στους κυβερνητικούς του εταίρους και στους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στους πολίτες. Θα εκπέμψει μήνυμα ελπίδας και θα επαναλάβει ότι πρόκειται για την τελευταία φορά που αποφασίζεται ένα -τέτοιου είδους- πακέτο μέτρων.
Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ «ΠΑΡΑ ΕΝΑ»
Σε ανοιχτή επικοινωνία με Βενιζέλο και Κουβέλη
Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους θα παραμείνει μέχρι το «παρά ένα» της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να «περάσουν» τα μέτρα με σχετικά άνετη πλειοψηφία.
Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, πάντως, ανέφεραν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος τηρεί μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην κυβέρνηση και γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα και τι πρέπει να γίνει. Επίσης ανοιχτός παραμένει ο δίαυλος του Μεγάρου Μαξίμου και με τη ΔΗΜΑΡ.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης επικοινώνησε με τον Δημ. Χατζησωκράτη και συζήτησαν ξανά το θέμα της ψηφοφορίας αλλά και τα εργασιακά, που έχουν εξελιχθεί σε βασικό σημείο τριβής. Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, είναι πιθανόν να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον Φ. Κουβέλη προκειμένου να γίνει μια ακόμη προσπάθεια για να βρεθεί κοινός τόπος.
ΝΔ
Μελετούν τον τρόπο αντίδρασης της ΔΗΜΑΡ
Ακόμη και ο τρόπος που θα επιλέξει η ΔΗΜΑΡ να αντιδράσει στα εργασιακά έχει τη σημασία του...
Στο εσωτερικό της ΝΔ συζητούν ήδη το ενδεχόμενο οι βουλευτές του Φ. Κουβέλη να επιλέξουν την αποχή, κάτι που εάν τελικά συμβεί, τότε το «πακέτο» των μέτρων μπορεί να «περάσει» και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους παρόντες βουλευτές.
Στην κυβέρνηση, πάντως, θα επιχειρήσουν μέχρι τέλους να έχουν τη θετική ψήφο από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους, και στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής ο κ. Σαμαράς συζητεί ακόμη και το ενδεχόμενο σύγκλησης σύσκεψης κορυφής πριν από την ψηφοφορία της ερχόμενης Τετάρτης.
Γιάννης Σαραντάκος

Χρηματιστήριο
Αναταραχή στο Χρηματιστήριο προκαλούν οι εξελίξεις. Χθες ο γενικός δείκτης έκανε βουτιά 5% και υποχώρησε στις 761,24 μονάδες, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα κυβερνητική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Οι τράπεζες κατέρρευσαν υπό το κύμα των έντονων ρευστοποιήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε βουτιά 16,11% , η Εθνική Τράπεζα έπεσε 11,73%, η Alpha Bank 11,11%, η Eurobank 10,11%. Η αβεβαιότητα μείωσε κατά 4 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ετσι, από τα 32,6 δισ. ευρώ την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου υποχώρησε χθες στα 28,5 δισ. ευρώ.

Περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 5,6 δισ. ευρώ το 2009 στα 3,2 δισ. ετησίως, πέτυχε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση την πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο του 2012.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) Β. Σφυρόερα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2012 το σύστημα έχει εντοπίσει τουλάχιστον 200 γιατρούς, που φαίνεται ότι υπερσυνταγογραφούν ενώ είναι ενδεικτικό ότι 10 από αυτούς παρά την επιτήρηση συνέχισαν να γράφουν 3.500 - 4.500 συνταγές κάθε μήνα, και οι υποθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν στην δικαιοσύνη.
Σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι υπεύθυνοι της ΗΔΙΚΑ εκτίμησαν ότι το σύστημα ελέγχει πλέον 5.500.000 συνταγές ανά μήνα, ενώ έχει καταγραφεί μείωση του μέσου κόστους ανά συνταγή κατά 12 ευρώ, που ισοδυναμεί με μείωση της τάξεως του 32%.
Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, εξοικονομούνται περίπου 60 εκατομ. ευρώ το μήνα, για τα ασφαλιστικά ταμεία από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και της μείωσης της τιμής των φαρμάκων, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περιστέλλεται δαπάνη 300 εκατομ. ευρώ χάρη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ήδη οι εκτιμήσεις των υπευθύνων του συστήματος αναφέρουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί στα 2,88 δισ. στο τέλος του 2012, με την εφαρμογή και του νέου δελτίου τιμών, στόχο τον οποίο έχει θέσει η τρόικα και περιλαμβάνεται στο μνημόνιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΗΔΙΚΑ, θα έχουν ενταχθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου όλα τα φαρμακεία της χώρας.
Ήδη συνταγογραφούν μέσω αυτού το 80% των γιατρών, ενώ ελέγχεται το 92% του συνόλου των συνταγών, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παγκοσμίως.
Ο κ. Β. Σφυρόερας εξήγησε ότι οι στόχος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι η προστασία της υγείας του ασθενούς, ο αποτελεσματικός έλεγχος και ο εξορθολογισμός των δαπανών, καθώς και η οικονομία στον τομέα της υγείας.

ΔΝΤ: Εχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα

Για ικανοποιητική πρόοδο στα ζητήματα της φορολογίας και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι συζητούνται οι όροι της χρηματοδότησης, ώστε να συνάδουν με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο κ. Ράις, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι στα βασικά θέματα οικονομικών πολιτικών θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σύντομα, ενώ σε ερώτηση αν αναζητείται χρηματοδότης για την περίοδο του χρηματοδοτικού κενού (της επιμήκυνσης), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θα δώσει αριθμούς στα ζητήματα που συζητούνται, προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις είναι θέμα συζήτησης με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο κ. Ράις, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι τα εργασιακά θέματα αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της και ότι τις προτεινόμενες αλλαγές δεν επιζητά μόνο το ΔΝΤ. Σε ερώτηση ειδικά για τη στάση του κ. Κουβέλη και του κόμματός του, δεν θέλησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα που αφορά τον «κυβερνητικό συνασπισμό» στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε «εκκρεμότητες» του ελληνικού προγράμματος, ενώ υπογράμμισε ότι η αναμενόμενη έκθεσης της τρόικας θα είναι έτοιμη όταν θα υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (της επιμήκυνσης), χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιος και πώς θα δώσει αυτό το χρηματικό ποσό. Επίσης, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι υπέρ στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών της στόχων.
Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι «η χρηματοδότηση του προγράμματος πρέπει να είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διατύπωσε την άποψη ότι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, πιθανό να αποδειχτεί χρήσιμη, σε περίπτωση που επιτευχθεί μία ουσιαστική μείωση του χρέους.
Σε ερώτηση για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει, εντάσσοντας το όλο θέμα στη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή και υποστήριξε ότι «το μερίδιο που τους αντιστοιχεί θα πρέπει να πληρώσουν τα ευνοημένα άτομα». Ο κ. Ράις τόνισε ότι η φορολογία θα πρέπει να είναι δίκαιη και πως τα μέτρα θα πρέπει να είναι μοιρασμένα κατά «δίκαιο και αμερόληπτο» τρόπο στον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, όπως υπογράμμισε.
Τέλος, σε ερώτηση για την αποστολή της τρόικας στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι έχουν ήδη σταλεί οι αντιπροτάσεις της Λευκωσίας για αριθμό θεμάτων. Τώρα, εξετάζονται με συνεχείς διαβουλεύσεις με τις κυπριακές Αρχές και τους εταίρους μας, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με βάση τα αποτελέσματα του διαλόγου αναμένεται μια νέα αποστολή στην Κύπρο σύντομα, χωρίς όμως να διευκρινίσει την ημερομηνία πραγματοποίησης της νέας επίσκεψης των απεσταλμένων της τρόικας στο νησί.

Αθώος ο Βαξεβάνης για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ

«Προσέφερε το αίμα και μετέτρεψε την χώρα σε Κολοσσαίο» ο Κώστας Βαξεβάνης με την δημοσιοποίηση της λίστας, κατά τον Εισαγγελέα Έδρας του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ο οποίος ζήτησε την ενοχή του δημοσιογράφου για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του δημοσιογράφου, χαρακτηρίζοντας την πράξη του "κανιβαλισμό" το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο με αποτέλεσμα όλοι όσοι είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο να ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.
Όπως είχε αναφέρει ο εισαγγελέας : "ο κατηγορούμενος διαπόμπευσε και διέσυρε υπολήψεις, χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή αυτών των ανθρώπων. Τους παρέδωσε στην χλεύη μιας κοινωνίας που διψάει για αίμα.. 'Αρον άρον σταύρωσον αυτοίς. Είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός;".
Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος στην απολογία του αρνήθηκε την πράξη που του αποδίδεται και επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων η δημοσιοποίηση ονομάτων που συναλλάσσονται με τραπεζικά ιδρύματα. Τόνισε επίσης ότι η λίστα που δημοσιοποίησε στο «HOT DOC» δεν περιείχε χρηματικά ποσά.
Η δίκη του δημοσιογράφου ξεκίνησε το πρωί σε μία κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συναδέλφους του κατηγορούμενου, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι από ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν από το πρωί έξω από το Αυτόφωρο Μονομελές πλημμελειοδικείο για την κάλυψη της υπόθεσης.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμελά ο οποίος τόνισε ότι ο δημοσιογράφος με την δημοσιοποίηση της λίστας έπραξε το καθήκον του, ενώ τόνισε ότι το δημόσιο υπερτερεί του ατομικού συμφέροντος. Ο κ. Μπουμελά επικαλέστηκε δημοσιοποίηση στην Βρετανία κατάστασης δαπανών του Κοινοβουλίου η οποία προκάλεσε έντονες πολιτικές συζητήσεις, αλλά πάντως όχι δίωξη των δημοσιογράφων που την ανέδειξαν. Ανέφερε επίσης, καθώς στην δίκη δεν υπάρχει μάρτυρας κατηγορίας, ότι αν κάποιος από τους πολίτες που περιλαμβάνονται στην λίστα που δημοσιεύθηκε είχε θιγεί, θα βρισκόταν στο δικαστήριο κατά του Βαξεβάνη.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) Δημήτρης Τρίμης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι και ο ίδιος αν είχε την λίστα θα έπραττε όπως και ο κατηγορούμενος συνάδελφός του ενώ τόνισε ότι η εποχή απαιτεί διαφάνεια.
Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί «πλήγμα» στον συνταγματικό πολιτισμό και την Δημοκρατία και τόνισε ότι «εκείνοι που συνέβαλαν στην συγκάλυψη της υπόθεσης , κυκλοφορούν ανενόχλητοι και διώκεται εκείνος που την αποκάλυψε».
Η εξέταση μαρτύρων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της τραγουδίστριας Δήμητρας Γαλάνη.
Νωρίτερα στο δικαστήριο η υπεράσπιση του δημοσιογράφου υπέβαλε ενστάσεις ακυρότητας και αοριστίας του κατηγορητηρίου ενώ ο εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου κ. Χ. Οικονομόπουλος ανέγνωσε δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στην λίστα που δημοσιεύθηκε. Ο γνωστός νομικός υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί την δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και τονίζει ότι έχει εμπιστοσύνη στις αρχές της δημοσιογραφίας. Αντίστοιχη δήλωση, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, έχει κάνει σε μεγάλη βρετανική εφημερίδα και ο γνωστός εφοπλιστής κ. Αθ. Μαρτίνος που το όνομα του επίσης περιλαμβάνεται στην επίμαχη λίστα. Ο εφοπλιστής υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC είναι κατασκευασμένη ενώ επισημαίνει ότι δεν ενοχλείται από την δημοσιοποίηση διότι δεν έχει να κρύψει τίποτε.

Στο παραπέντε κόπηκαν τα διπλά εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής

Εξαίρεση «εν κρυπτώ» των υπαλλήλων της Βουλής από τις περικοπές στις συντάξεις και τα διπλά «παχυλά» εφάπαξ που εισπράττουν ακόμα σήμερα - τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας - επιχειρήθηκε χθες  αλλά «πάγωσε» τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις .
Ο υπάλληλοι της βουλής εισπράττουν συντάξεις αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τη μέση σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής , σύμφωνα με τον οποίο , οι αποδοχές των υπαλλήλων αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες πριν από την έξοδο για συνταξιοδότηση ώστε να παίρνει αντίστοιχα την ανιούσα και η σύνταξη . Ο τρόπος υπολογισμού έχει αλλάξει μετά την εφαρμογή των μνημονίων μόνο για τους νέους υπαλλήλους. Παράλληλα , οι υπάλληλοι της βουλής –όπως και οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών – εισέπρατταν δύο εφάπαξ παροχές . Από το ταμείο πρόνοιας ΔΥ , περίπου 50.000 ευρώ ( το οποίο με βάση το προηγούμενο μνημόνιο αλλά και το νέο πακέτο μέτρων θα ψαλιδιστεί συνολικά κατά 40%) αλλά και από το ταμείο πρόνοιας που είχαν συστήσει ως προσωπικό της Βουλής ( ΤΑΥΒ) το οποίο τους χορηγούσε εφάπαξ της τάξης των 200.000 έως 250.000 ευρώ.  Οι πόροι του ταμείου προέρχονταν από τα έσοδα των μισθώσεων των κτιρίων που ανήκουν στη Βουλή καθώς και από την προμήθεια 7% έως 13% από την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών .
Ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης  , μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε εξαίρεση μεθοδεύεται καθώς ο ίδιος αλλά και το οικονομικό επιτελείο κατέβαλαν εργώδη προσπάθεια , οι περικοπές να αφορούν όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως αλλά να είναι κλιμακωτές ώστε να επικρατεί η αίσθηση του δικαίου. Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ακόμη ότι το δεύτερο εφάπαξ των υπαλλήλων της βουλής θα καταργηθεί –σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου – και η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θα ακολουθήσει  τη μείωση της εφάπαξ παροχής  που επιβάλλεται  για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους .
Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους το υπουργείο οικονομικών παρουσίασε  την επιχείρηση εξαίρεσης των υπαλλήλων της βουλής ως παρανόηση του ελεγκτικού συνεδρίου. Συγκεκριμένα , σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων , παρερμηνεύοντας το νόμο Λοβέρδου ( άρθρο 6, παρ. 12 3865/10) ο οποίος προέβλεπε  ότι διασώζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2010 αλλά αντίθετα υφίστανται τις αλλαγές όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1/1/2011. .
Πάντως , αλλαγές της τελευταίας στιγμής αποφασίζονται σήμερα και όσον αφορά τις εισφορές στις συντάξεις  που θα παρακρατούνται από το πρώτο ευρώ . Ετσι η κλίμακα των εισφορών τελικά θα κυμανθεί   από 1.000 έως 1.5000 ευρώ 5%, από 1501 έως 2.000 ευρώ 10% ενώ για ποσά σύνταξης 2.001 ευρώ και άνω η παρακράτηση θα φτάνει το 15%. Καταργήθηκαν τα ποσοστά εισφοράς 20% και 25% που αφορούσαν τις πολύ υψηλές συντάξεις άνω των 3000 ευρώ .

OTE: Προς την έξοδο 1.700 άτομα

Ασυνήθιστα υψηλούς τόνους τόσο για τον ρυθμιστή όσο και για τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ επεφύλασσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Στην καθιερωμένη συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΟΤΕ μίλησε διεξοδικά για το πώς ο Οργανισμός θα αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά του, την απροθυμία της Deutsche Telekom να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή, την πώληση των θυγατρικών του ΟΤΕ, την εθελούσια έξοδο εργαζομένων προκειμένου να μειωθεί το κόστος προσωπικού, αλλά και τις επισφάλειες του ΟΤΕ που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Με αιχμή τον χειρισμό της υπόθεσης του δικτύου VDSL ο κ. Τσαμάζ καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕΤΤ, καταλογίζοντας στον ρυθμιστή ευθύνες γιατί η χώρα μας δεν έχει ακόμη περάσει στην εποχή του γρήγορου ίντερνετ, παρότι ο ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει τις σχετικές επενδύσεις.

Ωστόσο ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για τους εναλλακτικούς παρόχους στους οποίους «χρέωσε» απροθυμία (;) να υλοποιήσουν οι ίδιοι επενδύσεις αλλά και προσπάθεια, πολλές φορές με αθέμιτους τρόπους, να περιορίσουν την δραστηριότητα του ΟΤΕ σε ρόλο επενδυτή στα δίκτυα χωρίς παρουσία στην λιανική.

«Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα όπου μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών κατηγορείται ότι ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας γιατί προχωρά σε επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Τσαμάζ αναφερόμενος στην ΕΕΤΤ, ενώ διερωτήθηκε ποιον συμφέρει η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του δικτύου.

Οι εναλλακτικοί έχουν περιθώριο κέρδους 100% στο VDSL

«Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της ΕΕΤΤ οι τιμές μας δεν δημιουργούν πρακτικές συμπίεσης περιθωρίου κέρδους. Οι ανταγωνιστές μας έχουν όλα τα εφόδια ώστε να μας ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις χωρίς να χρειαστεί να κάνουν επενδύσεις. Ας το κάνουν αντί να προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω. Να σημειώσω ενδεικτικά ότι θα μπορούσαν, με μόλις 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, να βάλουν VDSL στα αστικά κέντρα. Κι όμως δεν το κάνουν. Δεν μπορούν; Δεν θέλουν;», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Ο ίδιος καταλόγισε στους εναλλακτικούς παρόχους σημαντικό μέρος της ευθύνης για την μη λειτουργία του δικτύου ενώ έκανε λόγο και για προσπάθεια εκ μέρους τους να γίνει λειτουργικός διαχωρισμός του ΟΤΕ. «Στην ουσία θέλουν λειτουργικό διαχωρισμό. Άλλος να επενδύει, να αγοράζουν από αυτόν πάμφθηνα, χωρίς όμως να αναρωτιούνται από πού προέρχονται οι επενδύσεις» ανέφερε.

Ο ΟΤΕ έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 80 έως 90 εκατομμυρίων ευρώ στο VDSL ωστόσο το αν θα συνεχίσει να επενδύει θα εξαρτηθεί από την ρύθμιση.

Πάντως ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι ο ΟΤΕ είναι έτοιμος να ξεκινήσει την διάθεση των υπηρεσιών VDSL από το τέλος Νοεμβρίου, όπως προβλέπει η αρχική απόφαση της Επιτροπής, εφόσον δεν υπάρξουν άλλα προσκόμματα. Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν τουλάχιστον 100% περιθώριο κέρδους με τις τιμές που δίνει ο ΟΤΕ.

Με ίδιους πόρους η αναχρηματοδότηση δανεισμού

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ χαρακτήρισε υψίστης σημασίας την ομαλή αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ομίλου. Τον ερχόμενο Φεβρουάριο λήγουν δάνεια ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2013 λήγουν, επίσης, ομόλογα 1,2 δισ. ευρώ.

«Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ομίλου απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε βάλει στο πρόγραμμα την πώληση θυγατρικών μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την καλή λειτουργία του ΟΤΕ και να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε δίκτυα στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τσαμάζ σημειώνοντας, πάντως, ότι η πώληση των θυγατρικών δεν είναι προϋποθέση για την αναχρηματοδότηση.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον δανεισμό και όχι απλώς να αναχρημαδοτήσουμε τα δάνεια, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ΟΤΕ μπορεί να τακτοποποίηση μόνος του, χωρίς την βοήθεια της Deutsche Telekom, το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων.

Η D.T. δεν θα συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία. Δεν μπορεί ο μέτοχος που κατέχει στο 40% να αναλάβει την αναχρηματοδότηση για το υπόλοιπο 60% που δεν του ανήκει σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΤΕ απαντώντας σε ερώτηση γιατί η γερμανική εταιρεία δεν εμπλέκεται στην διαδιακασία.

Την τελευταία διετία ο ΟΤΕ έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του ομίλου κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τον περιορισμό των εξόδων, την αύξηση των χρηματορροών και την πώληση του ποσοστού του στην Telecom Serbia ανέφερε ο κ. Τσαμάζ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η πώληση Glolul και Hellas Sat

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένει ο επικεφαλής του ΟΤΕ ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης του Hellas Sat αλλά και της Glubul, της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, στην Βουλγαρία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της θυγατρικής στην γειτονική χώρα ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή εταιρεία, ωστόσο, σημείωσε, αν δεν επενδύσουμε στην σταθερή τηλεφωνία θα αρχίσει να κλονίζεται. Όμως το κόστος των επενδύσεων είναι υψηλό και προτεραιότητα του ΟΤΕ είναι η μείωση των δανείων του, τόνισε.

Αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό δεν θα πουλήσουμε, σημείωσε. Επίσης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η εταιρεία να περάσει στον έλεγχο της DT, που έχει εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι η DT θα μπει στην ίδια διαδικασία μαζί με όλους τους υπόλοιπους διεκδικητές και αν δώσει το υψηλότερο τίμημα, τότε θα πάρει την Globul.

Διαφορετική, λόγω της εμπλοκής του Δημοσίου, είναι η περίπτωση της Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο. Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας την πώληση προκειμένου να μην χαθεί η τροχιακή θέση. Πάντως για την πώληση της συγκεκριμένης εταιρείας τα χρονικά περιθώρια είναι ιδαιτέρως στενά, αφού η διάρκεια ζωής του δορυφόρου είναι 4 εως 5 χρόνια και η πώληση θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε ο αγοραστής να έχει ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να «χτίσει» τον νέο δορυφόρο.

Εθελούσια για 1.700 άτομα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που σχεδιάζει η διοίκηση με την συνεργασία των εργαζόμενων απευθύνεται σε περίπου 1.600-1.700 άτομα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και συνταξιοδοτούνται έως το 2015.

Ο ΟΤΕ θα αναλάβει πλήρως την κάλυψη του κόστους αυτασφάλισης καθώς και το κόστος των εργοδοτικών εισφορών του προσωπικού που θα αποχωρήσει, έως ότου συμπληρώσουν το όριο συνταξιοδότησης. Το κόστος αυτό αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΟΤΕ έχει ανάγκες από νέο προσωπικό, 300 έως 400 άτομα, ειδικευμένα σε νέες τεχνολογίες, τα οποία θα καταστεί εφικτό να προσληφθούν όταν το υπεράριθμο προσωπικό αποχωρήσει σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Παράλληλα και πάλι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους προχωρά η μετακίνηση σημαντικού αριθμού του προσωπικού σε νέες δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν και σε αύξηση των εσόδων. Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνεται η προώθηση των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

ΟΤΕ TV

Η τηλεόραση του ΟΤΕ έχει ξεπεράσει τους 100.000 συνδρομητές διαψεύδοντας τις προσδοκίες του ανταγωνισμού, τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Ερωτηθείς δε για την Nova με αφορμή την πρόταση της Wind για την Forthnet που δεν περιλαμβάνει τον τομέα της τηλεόρασης ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι είναι βασικό να υπάρχει ανταγωνισμός αφού, σημείωσε, σε διαφορετική περίπτωση ο ΟΤΕ θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ρύθμισης. Επίσης σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί βασικό κριτήριο επιβολής καναλιού, ωστόσο, τόνισε ότι "δεν θέλω να μπλέξουμε σε ποδοσφαιρικό καυγά, εξάλλου θεωρώ ότι αυτά είναι υπερτιμημένα".

Επισφάλειες

Τέλος, οι συνολικές επισφάλειες του ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 90 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου, ενώ οι οφειλές των εναλλακτικών παρόχων είναι της τάξης των 10 – 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη - 101 χρόνια από τη γέννησή του

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ήρθε στη ζωή ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και η Google δεν ξέχασε να τον τιμήσει, αφιερώνοντας την πρώτη της σελίδα σε εκείνον!
Το λογότυπο της Google απεικονίζει τον Νομπελίστα ποιητή, με το σήμα κατατεθέν καπέλο του, να κρατά στα χέρια του ένα τετράδιο. Μέσα στα γράμματα της Google φαίνονται μια ελιά, ένα τσαμπί σταφύλια και ένα καράβι.
Ένας φόρος τιμής στον Ελύτη που έχει πει: "αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)