Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Οι εμπλοκές στο νέο πακέτο στήριξης και τα ερωτηματικά για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος φέρνουν καθυστερήσεις στην 6η δόση..

Όλο και πιο πιθανή καθίσταται η αναβολή της εκταμίευσης της 6ης δόσης, ενώ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τα όσα διαρρέονται από το υπουργείο οικονομικών... η επίσκεψη των επικεφαλών της Τρόικας αναμένεται να καθυστερήσει για τα τέλη Αυγούστου, με πιο πιθανή ημερομηνία τις 29 Αυγούστου (θα έχει προηγηθεί η άφιξη των κατώτερων κλιμακίων των ελεγκτών περίπου στις 22 με 23 Αυγούστου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στελέχη του ΥΠΟΙΚ προχωρούν σε δηλώσεις ότι η ημερομηνία εκταμίευσης που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτική, καθώς και σε δηλώσεις ότι ακόμη και αν υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης τα χρήματα επαρκούν για την κάλυψη των δανειακών, για αρκετές εβδομάδες.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι αν η καθυστέρηση οφείλεται στις καθυστερήσεις για το νέο πακέτο στήριξης, κυρίως σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF - ψήφιση από τοπικά κοινοβούλια) και τη συμφωνία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (rollover) με τους ιδιώτες επενδυτές ή αν πρόκειται για καθυστερήσεις που συνδέονται με πιθανά προβλήματα κατά τους ελέγχους, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

Μάλιστα, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αφού πηγές από το υπουργείο οικονομικών δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης της 6ης δόσης, λόγω καθυστερήσεων που υπάρχουν στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου, αλλά λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται για τη συμφωνία του νέου πακέτου.

Βέβαια, πηγές από την Τρόικα, αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο σφάλμα που θα μπορούσε να κάνει η Αθήνα θα ήταν να πιστέψει ότι η καταβολή της δόσης είναι σίγουρη, ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη λήψη των νέων μέτρων. Μάλιστα, πρόσωπο που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν γνωρίζω πως θα πράξει η Ε.Ε., πάντως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συναινέσει και σε αυτήν τη δόση (6η), όπως έκανε στην 5η δόση, αν υπάρχουν οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, που είχαν διαπιστωθεί κατά τους προηγούμενους ελέγχους.

Να αναφέρουμε τέλος, ότι 6η δόση, είναι ουσιαστικά η τελευταία ουσιαστικά μεγάλη του πρώτου δανείου (110δις ευρώ) για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η δόση είναι 8δις ευρώ, εκ των οποίων 5,8δις από την Ε.Ε. και 2,2δις από το ΔΝΤ.

Τελευταία ευκαιρία για 700.000 φορολογούμενους

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ρίξει άμεσα στη μάχη νέες ομάδες κρούσης για να εντοπίσουν φοροφυγάδες και μεγαλοοφειλέτες.

Παράλληλα δίνει ευκαιρία σε όσους ξέχασαν ή απέκρυψαν εισοδήματα, να τα δηλώσουν τώρα και να γλιτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις.

Φέρνει όμως και νέα ρύθμιση για να κλείσουν τα βιβλία τους επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από την εφορία.

Όσοι δεν έκαναν περαίωση το 2010 είτε γιατί είχαν περιουσία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ είτε ήταν επιχειρήσεις και ο τζίρος τους πάνω από 20 εκατ., έχουν δυνατότητα να μπουν σε νέα περαίωση.

Από διασταυρώσεις που έγιναν προέκυψε ότι ξεπερνούν τους 200.000 οι φορολογούμενοι που... ξέχασαν να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος.

Επίσης, από τους ελέγχους που διενήργησαν οι οικονομικές υπηρεσίες,100.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι αν και πέρασαν από την εφορία, παρέλειψαν να αναφέρουν τη δεύτερη δουλειά ή το ενοίκιο που εισπράττουν, ενώ στους 300.000 υπολογίζονται οι φορολογούμενοι που δεν συμπλήρωσαν το έντυπο που αφορά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Από το Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε στο ...

Την ώρα που οι άλλοι κρέμονταν από τα δένδρα εμείς γράφαμε φιλοσοφία... "Όταν είχαμε τη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο ...(την Πόλη) με 500.000 κατοίκους, η επόμενη ανταγωνίστριά της ήταν το Παρίσι με το πολύ 50.000" Όταν κανένας δεν τολμούσε να σηκώσει το κεφάλι του σε μια Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια χούφτα Ελλήνων, "που ο κόσμος τους έλεγε τρελούς", όρθωσε το ανάστημά του και νίκησε το θηρίο. Όταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες Δυνάμεις υπέκυπταν σε μερικές μέρες στην παντοδύναμη Γερμανία, η Ελλάδα έπεσε μετά από σχεδόν 180 μέρες. Χωρίς αμφιβολία, σαν λαός είμαστε όντως μοναδικός.

Οι παραπάνω φράσεις, ειπωμένες από χείλη ανθρώπων, γνωστών ή γνώστων, δείχνουν νομίζω αυτό το ξεχωριστό γνώρισμα της Ελληνικής Φυλής. Και είναι πράγματι τιμή για εμάς που είμαστε Έλληνες να μπορούμε να πούμε ότι ναι, για τη δική μου ράτσα τα λένε. Δε φτάνει όμως το παρελθόν. Όλοι αυτοί που ήταν αίτιοι να ειπωθούν τα τόσο τιμητικά σχόλια για την Ελληνική Ιστορία, είχαν πλήρη επίγνωση της κληρονομιάς που φέρουν στους ώμους τους. Μπορεί να μην ήξεραν λεπτομέρειες όπως το πότε έγινε η Μάχη του Μαραθώνα ή των Γαυγαμήλων ή τι είναι το "αλληλέγγυο", όμως γνώριζαν ότι κάποιος προπάππους του προππάπου του παππού τους αγωνίστηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να επιτύχει κάτι καλό για το σύνολο της Φυλής μας και ήθελαν αυτό να το μιμηθούν. Και έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουν συνέχιζαν να γράφουν στο ατελεύτητο εκείνο βιβλίο που λέγεται Ελληνική Ιστορία, εμπλουτίζοντάς το με νέα κατορθώματα, με νέες επιστημονικές κατακτήσεις, με νέα παραδείγματα για τους επόμενους.

Όλοι οι άνθρωποι αυτοί είχαν κάποια κοινά στοιχεία. Ένα από αυτά όμως ήταν και ο σεβασμός προς μια ανώτερη δύναμη. Οι αρχαίοι Έλληνες, όταν συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέπαυαν τα πυρά κηρύσσοντας εκεχειρία, ειρήνη δηλαδή. Απέδιδαν τον σεβασμό τους προς τους θεούς που τιμούσαν με τους αγώνες αυτούς. Στο Βυζάντιο, συνεχίζοντας μια αρχαία Παράδοση, θεωρούσαν ιερό πρόσωπο όποιον ζητούσε άσυλο σε κάποιο ιερό - ναό. Θεωρούνταν ότι ο Θεός τον προστάτευε και όποιος τον ακουμπούσε θα είχε να κάνει με τον ίδιο το Θεό, ο οποίος ήταν εν τέλει αυτός ο οποίος ατιμαζόταν, αν πείραζε κάποιος αυτόν που είχε ζητήσει άσυλο. Στην Ελληνική Επανάστσαση, πρώτα ζήτησαν την ευλογία της Εκκλησίας οι αγωνιστές (συμμετοχή σε Θ. Λειτουργία, ευλόγηση όπλων, σημαιών κλπ) και μετά ξεκίνησαν. Τώρα πια, βλέπουμε και σεβασμός δεν υπάρχει. Να μου πείτε, εδώ δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας, τον Θεό θα σεβαστούμε; Βλέπουμε καθημερινά την καταστρατήγηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε βαθμό μέσα από τα ΜΜΕ αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερο σεβασμό στον εαυτό του κάποιος ο οποίος μπουκάρει σε ένα κατάστημα, τ ο ληστεύει και αφήνει τον ιδιοκτήτη και τους υπαλλήλους του στη μοίρα τους. Επίσης, οι χούλιγκανς.

Το μόνο που σκέφτονται είναι η καταστροφή. Φανερώνει αυτό τον στοιχειώδη σεβασμό; Ένα παλιό κρητικό ρητό λέει "Το θες να μη σου κάνουνε, αλλού να μην το κάνεις". Δεν νομίζω αυτοί που τα κάνουν αυτά να θέλουν να τα υφίστανται κιόλας. Να λοιπόν, πάντα κατ' εμέ, η έλλειψη αυτοσεβασμού.
Ως φυσικό επόμενο λοιπόν έρχεται και η έλειψη σεβασμού στο θείο, όποιο και αν είναι αυτό. Ο δικός μας λαός ήταν αυτός που πρώτος είπε το χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε. Πώς φτάσαμε από εκεί που λέγαμε στην Παναγία να χαίρει να της λέμε να ....Γιατί τόση αγνωμοσύνη; Μήπως λίγα καλά έχουμε απολαύσει; Πόσες και πόσες μαρτυρίες ανθρώπων δεν έχουμε για την επέμβαση σε δύσκολες στιγμές της Παναγίας και τόσων Αγίων; Αλλά και πάλι, για όσους δεν πιστεύουν στο Θεό, γιατί αυτός που πιστεύει να υφίσταται αυτή την πίεση από τους γύρω του και να ακούει συνέχεια να καθυβρίζεται το όνομα ενός τόσο σημαντικού προσώπου για εκείνον;

Ένα τελευταίο και με αυτό κλείνω. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή του σε κανένα: ούτε ο πιστός στον άπιστο, ούτε αντίστροφα. Όμως ομοίως δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βρίζει το πιστεύω του άλλου. Δεν χρειάζεται να υπάρχει συμφωνία πίστης σε αυτό, απλά σεβασμός. Δείχνοντας σεβασμό στον άλλο, αποδεικνύουμε ότι κατ' αρχήν σεβόμαστε τους εαυτούς μας. Μα έτσι διορθώνουμε κάποιες πληγές αυτού του κόσμου, αμέσως! Φανταστείτε να διορθώναμε ένα παραπάνω λάθος την ημέρα, πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας. Γιατί, παραφράζοντας μια φράση του π. Πορφυρίου, αν θέλει κάποιος να διορθώσει τον κόσμο, ας διορθώσει πρώτα τον εαυτό του και έτσι θα έχει διορθώσει ένα μικρό κομμάτι του κόσμου.Αυτή θα είναι μια αρχή.

Αναγνώστης

Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση-«Ψαλίδι» 30% στις επικουρικές

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από την 1.1.2012 με στόχο να ...μηδενιστεί το έλλειμμα ως το 2015- Αυξάνονται και οι εισφορές. Σταδιακές περικοπές των επικουρικών συντάξεων από το 2012 ως το 2015, οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν και το 30%, καθώς και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα επικουρικά ταμεία, περιλαμβάνει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος). Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν από την 1.1.1012 και θα αφορούν τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, ενώ θα αλλάξει άρδην ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής » η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη στα χέρια της τις αναλογιστικές μελέτες όλων των επικουρικών ταμείων, που δείχνουν συνολικό ετήσιο έλλειμμα της τάξεως των 740 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό θα πρέπει να μηδενιστεί το αργότερο ως το 2015, ώστε τα Ταμεία να είναι σε θέση να καταβάλλουν τις συντάξεις «ιδίοις δυνάμεις», χωρίς οποιαδήποτε ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού. «Με την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ τον Σεπτέμβριο, θα εξοικονομήσουμε 140 εκατ.ευρώ» εξηγεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «με τα νέα μέτρα θα πρέπει να εξευρεθούν άλλα 600 εκατ. ευρώ».

Τα δύο βασικά μέτρα που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας ώστε να πετύχει το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα είναι: πρώτον, περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις- σταδιακά ως το 2015- και, δεύτερον, αύξηση κατά 1% των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών ταμείων. « Δεν είναι δυνατόν με εισφορές 3% + 3% να δίδονται συντάξεις με αναπλήρωση από 26% ως 40%» δηλώνει ο κ. Κουτρουμάνης. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι τα Ταμεία που θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους ». Οι συντάξεις των επικουρικών ταμείων που δεν αντέχουν οικονομικά θα αναπροσαρμοστούν από το 2012 και εντεύθεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ταμεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» δεν θα χορηγούν πλέον συντάξεις πάνω από το 20% της κύριας σύνταξης. «Γίνεται προσπάθεια το 20% να αποτελέσει το κατώτατο όριο των επικουρικών συντάξεων» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο και το όριο αυτό δεν είναι βέβαιο. Οι μειώσεις των επικουρικών στο 20% της κύριας σύνταξης θα αφορούν όλους, δηλαδή τόσο τους νυν όσο και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η τελική μείωση των συντάξεων θα είναι της τάξεως του 5%6%, ενώ τα συνδικάτα ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 30%.

Πάντως στα Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα οι παροχές θα διατηρηθούν. Οι περικοπές θα είναι οριακές στα υγιή Ταμεία, αλλά ιδιαίτερα μεγάλες σε όσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ταυτοχρόνως το υπουργείο στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο θα υποβάλει την πρόταση για αύξηση των ασφαλίστρων κατά 1%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κλάδοι εργαζομένων, όπως οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί, έχουν ήδη υποβάλει ανάλογη πρόταση για την ενίσχυση των επικουρικών τους ταμείων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν- σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες- το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ) και τα Ταμεία των τραπεζών. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, «το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) παρουσιάζει κάθε μήνα έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ».

"Εχω ταξιδέψει σε 165 χώρες αλλά την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα"


Η Ελσα Νέζου είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Απλή, χαμηλών τόνων, γεμάτη μοναδικές εμπειρίες. Η αδελφή του παρουσιαστή Χρήστου Νέζου μιλάει στην «Espresso της Κυριακής» για τα μοναδικά ταξίδια της, το λεύκωμα που ετοιμάζει αλλά και τους κινδύνους που έχει αντιμετωπίσει στους αξέχαστους προορισμούς.

- Πες μας λίγα πράγματα για σένα.
Μένω στο Ναύπλιο και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξο άτομο και πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσω τη μεγαλύτερη αντιξοότητα τη μεγαλύτερη συμφορά. Με λίγα λόγια, δεν θέλω να με πιάσει εξ απήνης η ζωή. Είμαι ο άνθρωπος που τηρώ με ευλάβεια το μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν. Σέβομαι πάνω απ’ όλα τον εαυτό μου και έτσι τυγχάνουν του σεβασμού μου και της δίκαιης συμπεριφοράς μου οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι. Ενα κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η έλλειψη εγωισμού αλλά και η περισσή δόση υπερηφάνειας, η οποία δεν εξαγοράζεται με όλα τα λεφτά του κόσμου. Είναι ο ανεκτίμητος θησαυρός μου θα μπορούσαμε να πούμε. Είμαι ο άνθρωπος που δεν του αρέσει η προβολή και η επίδειξη. Τώρα θα μου πεις πώς δίνεις συνέντευξη σε εφημερίδα! Κατ’ αρχάς, δεν προβάλλω τον εαυτό μου. Προβάλλω την αγάπη μου για τα ταξίδια, για τη φωτογραφία μέσα από το ταξίδι κι, αν θέλεις, έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης στα πράγματα.

- Με ποια ματιά βλέπεις ένα ταξίδι;
Η ματιά μου είναι ανθρωποκεντρική. Επικεντρώνω πάντα στους ανθρώπους έχοντας μια συγκεχυμένη εικόνα του πολιτικού και κοινωνικού background τους, τόση ώστε να μου παρέχει τη δυνατότητα να καταλάβω τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να μη γνωρίζω σε βάθος το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας που επισκέπτομαι (εξάλλου, δεν είναι δημοσιογραφική η δουλειά μου, δεν είμαι κοινωνικός ή πολιτικός παρατηρητής) αλλά βλέπω, μυρίζω, γεύομαι, οσφραίνομαιι το γίγνεσθαι της χώρας. Λειτουργώ λοιπόν με τις αισθήσεις, ταξιδεύω μ’ αυτές και με ταξιδεύουν!

- Πόσες χώρες έχεις επισκεφθεί και πώς προέκυψε αυτό το ενδιαφέρον;
Από τα περίπου 195 αναγνωρισμένα κράτη έχω ταξιδέψει στα 165. Το εφαλτήριο ήταν η λατρεία του συντρόφου μου για τα ταξίδια. Εγώ ακολουθούσα. Δεν με ένοιαζε ο προορισμός αλλά το ταξίδι, όπως λέει και ο Καβάφης. Μου αρέσουν οι εναλλαγές. Μου αρέσει να βλέπω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Αλλοι θέλουν να μένουν σε ένα μέρος για καιρό για να μπορέσουν να το μάθουν, να το καταλάβουν. Εμένα διψάνε τα μάτια μου για καινούργιες εικόνες!

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

- Κινδύνεψες σε κάποιο από τα ταξίδια σου;
Αν κινδύνεψα; Κάποιες φορές δεν αισθάνθηκα πως θα χάσω τη ζωή μου, ίσως γιατί δεν λιποψυχώ εύκολα, αλλά ένιωσα έντονα τον κίνδυνο. Κίνδυνο ένιωσα όταν φτάσαμε στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, βραδάκι και με το που μπήκαμε στο ξενοδοχείο, ήρθαμε αντιμέτωποι με οπλισμένους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε έντονη κινητικότητα. Μια βόμβα λίγο παρακάτω είχε στοιχίσει τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Εγινε συσκότιση στην πόλη και πηγαινοέρχονταν αρματοφόρα οχήματα στους δρόμους. Τότε άρχισα να παρατηρώ με τη «διαστροφή» του ταξιδιώτη την όλη κατάσταση! Σε ένα εθνικό πάρκο στην Ουγκάντα το όχημα όπου ήμασταν δέχθηκε επίθεση από ελέφαντα, την ησυχία του οποίου διαταράξαμε κατά την πρωινή ενασχόλησή του με την υγιεινή του. Για πότε έπεσε η φωτογραφική μου κάμερα από τα χέρια, ενώ πριν φωτογράφιζα γεμάτη έξαψη το αμμόλουτρο του ελέφαντα, δεν το θυμάμαι. Το μόνο που σκεπτόμουν ήταν να μη μας προλάβει! Ετρεχε και γρήγορα παρ’ όλα τα κιλά του! Τώρα βεβαίως, μετά την μπόρα, γελάω πάρα πολύ όταν το θυμάμαι. Στο Ελ Σαλβαδόρ είχαμε σταματήσει με το αυτοκίνητο σε κόκκινο φανάρι, όταν είδαμε να κατευθύνεται προς εμάς ένας τύπος κραδαίνοντας ένα κλομπ έτοιμος να σπάσει το αυτοκίνητο και ίσως κι εμάς στο ξύλο για να μας ληστέψει. Σημειωτέον, σε όλη τη χώρα τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν έχουν ραγισμένα παρμπρίζ από επιθέσεις. Φύγαμε φυσικά πριν ανάψει πράσινο και ευτυχώς αποφύγαμε και τις δύο συγκρούσεις, και του ληστή αλλά και των διερχομένων αυτοκινήτων!

Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ

- Κάποιο περιστατικό έντονα χαραγμένο στη μνήμη σου;
Θα σου περιγράψω ένα συμβάν στην Αφρική, που έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη μου: ταξιδεύουμε με ένα mini bus για πολλές ώρες από μια πόλη του Μάλι σε μια άλλη πόλη της Burkina Faso. Στην Αφρική τα mini bus, πέραν του ότι δεν είναι αναπαυτικά, γεμίζουν και ασφυκτικά, έτσι ώστε να μην πέφτει καρφίτσα. Φυσικά, δεν υπάρχει διάδρομος για να περνάς! Είμαστε τέσσερα άτομα στριμωγμένα στη σειρά του mini bus! Σε μια στάση έρχεται και σφηνώνεται στην κυριολεξία ο πέμπτος δίπλα μου. Τα νεύρα μου, κουρέλι, βρίζω, αναθεματίζω την τύχη μου που δεν βρήκα άλλο μέσο να ταξιδέψω στην επόμενη πόλη, είμαι μέσα στην γκρίνια. Επειτα από αρκετές ώρες ταξιδιού λοιπόν και αφού το mini bus κάνει μια στάση για να ξεμουδιάσουμε (αφού ούτε το πόδι μας να αλλάξουμε δεν μπορούσαμε από το στριμωξίδι, και μη νομίζεις πως οι ντόπιοι διαμαρτύρονται ή δυσανασχετούν, τα δέχονται όλα με στωικότητα), ο ρακένδυτος διπλανός μου, τον οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού δεν έχω σταματήσει να του σιγομουρμουρίζω βρισιές, έχει αγοράσει δύο τηγανιτά ψάρια διπλωμένα σε εφημερίδα και... μου προσφέρει το ένα! Οταν το θυμάμαι, θέλω πάλι να ανοίξει η γη να με καταπιεί από την ντροπή μου! Κάποιος που την επομένη μπορεί να μην έχει να φάει ούτε μια κουταλιά ρύζι μπορεί να σου προσφέρει από το υστέρημά του με ευχαρίστηση! Κάπως έτσι είναι οι άνθρωποι στα «υποανάπτυκτα» μέρη, εκεί όπου ο τουρισμός δεν τους έχει αγγίξει για τα καλά!

- Σκέπτεσαι να φύγεις κάποια στιγμή από την Ελλάδα;
Οχι, την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα. Δεν θα ήθελα πουθενά αλλού να ζήσω πέρα από αυτήν. Θα σου πω κάτι μακάβριο, που εκφράζει όμως το τι νιώθω για την πατρίδα μου. Οσοι ταξιδεύουμε με αεροπλάνα έχουμε κάνει τη σκέψη μιας επερχόμενης συντριβής. Αυτό που με αγχώνει εμένα είναι ο τόπος της συντριβής και όχι αυτή καθαυτή η συντριβή. Θέλω να είναι πάνω από ελληνικό έδαφος, να νιώσω ότι με αγκαλιάζει και πάλι η μήτρα που με έβγαλε!

«Εχουμε τις ίδιες αρχές»

- Μίλησέ μας για τη σχέση σου με τον αδελφό σου.
Με τον αδελφό μου είμαστε τόσο ίδιοι αλλά και τόσο διαφορετικοί συγχρόνως! Ναι, οφείλω να το παινευτώ και για τους δυο μας ότι έχουμε κάποιες αρχές που ναι μεν είναι πολύ ντεμοντέ αλλά εμείς σε πείσμα των καιρών τις ενστερνιζόμαστε. Σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου. Αυτό έτσι κι αλλιώς ο αδελφός μου το δείχνει εμπράκτως με τη συμπεριφορά του στον χώρο του απέναντι στους συνεντευξιαζομένους του κυρίως. Τα πάντα για μας είναι θέμα τιμής, απότισης σεβασμού και κοινωνικής υπόληψης.

«Οσα πρόλαβα να απαθανατίσω»

- Πες μας για το βιβλίο που ετοιμάζεις…
Είναι ένα λεύκωμα, ένα άλμπουμ με τη δικιά μου ματιά πάνω στον άνθρωπο, τη φύση, τα ζώα, τις δημιουργίες. Είναι αυτά που με συγκίνησαν, προκάλεσαν το ενδιαφέρον μου. Είναι αυτά που πρόλαβα να απαθανατίσω, γιατί αυτά που δεν πρόλαβα είναι έντονα χαραγμένα μέσα μου, είναι οι εικόνες και οι εμπειρίες που σε αφήνουν άφωνο, απορροφούν την προσοχή σου και καταγράφονται στο φιλμ της ψυχής σου, δίνοντας σε αυτήν χρώμα!


ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Αρνητικός για ευρωομόλογο ο Σόιμπλε

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ SPIEGEL

Αυστηρά αντίθετο στην έκδοση κοινών ομολόγων από την ευρωζώνη παραμένει το Βερολίνο. "Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη - μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική", σημειώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Spiegel που θα δημοσιευθεί στο αυριανό τεύχος του περιοδικού.

Αρνητικός για ευρωομόλογο ο Σόιμπλε
H μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά "σταδιακά" και όχι κατ΄ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

"Θα ενισχύσουμε σαφώς το σύμφωνο σταθερότητας", ανακοίνωσε ο συντηρητικός υπουργός σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα. Ωστόσο "δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα βήμα", πρόσθεσε τονίζοντας ότι "πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες".

"Οταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος", αναλύει ο υπουργός, ένας βετεράνος πολιτικός που συχνά αποκαλείται ο τελευταίος Ευρωπαίος της κυβέρνησης Μέρκελ. "Εν τω μεταξύ (ο βαθμός) αποδοχής για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση αυξήθηκε", εκτιμά αλλά "αυτή είναι μια διαδικασία μερικές φορές δύσκολη και μερικές φορές αργή".

Οι δηλώσεις του αυτές διατυπώνονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι που θα έχουν η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στους νέους κανόνες που θα διέπουν την ευρωζώνη και στα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές όπως παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις", επισήμανε.

Νωρίτερα σήμερα, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε δηλώσει ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είχε αποτρέψει την παρούσα κρίση.

«Είμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας»

Δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας
H παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian, ο κ. Ζέλικ τονίζει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008».

«Μέσα στις δεκαπέντε τελευταίες ημέρες, περάσαμε από μια δύσκολη ανάκαμψη-με μια καλή ανάπτυξη για τις αναδυόμενες οικονομίες και χώρες όπως η Αυστραλία και μια μικρότερη για τις πιο αναπτυγμένες χώρες- σε μια νέα και πιο επικίνδυνη φάση», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εκτίμησε ότι η κρίση στη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.

«Το μάθημα του 2008 είναι ότι όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν», επισήμανε.

Κάλεσε το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διατηρήσει, παρά τις ταραχές, τα μέτρα λιτότητας, τα οποία, όπως είπε, είναι «πραγματικά απαραίτητα».

Σημείωσε τέλος ότι η κρίση αυτή μεταφέρει «πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα».



Το μαθηματικό μυαλό που πλούτισε από το ξυστό

Μια 63χρονη συνταξιούχος καθηγήτρια μαθηματικών κέρδισε 20 εκατ. δολάρια δοκιμάζοντας την τύχη της 4 φορές στο τζόγο. Ή μήπως δεν ήταν τύχη αλλά απλά μαθηματικά;

Η 63χρονη-πολυκεκατομυριούχος πλέον- Joan R. Ginther από το Τέξας είναι είτε ο πιο τυχερός άνθρωπος στη γη ή απλά ξέρει κάτι παραπάνω από όλους όσους τζογάρουν, περιμένοντας το άγγιγμα της θεάς τύχης.

Το γεγονός ότι η γυναίκα, συνταξιούχος καθηγήτρια μαθηματικών με διδακτορικό στη Στατιστική, κέρδισε τέσσερις φορές τζογάροντας, κάνει πολλούς να θεωρούν πως δεν πρόκειται για απλές συμπτώσεις αλλά πως έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να σπάσει τον "κώδικα" που ορίζει πως διανέμονται τα τυχερά ξυστό.

Σύμφωνα και με τον κ. Rich, καθηγητή του τμήματος Study of Gambling and Commercial Gaming στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, μάλλον είχε ανακαλύψει κάποιον αλγόριθμο που ορίζει κάθε πότε τοποθετείται ένα "τυχερό" δελτίο.

Αρχικά κέρδισε 5.4 εκατ δολάρια και μετά από δέκα χρόνια, η τύχη (;) της χαμογέλασε ξανά κερδίζοντας άλλα δύο εκατ. δολάρια. Μάλιστα μετά από δύο χρόνια κέρδισε άλλα τρία εκατ δολάρια ενώ το καλοκαίρι του 2010 χτύπησε τζακποτ με 10 εκατ. δολάρια.

Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο λένε οι ειδικοί είναι μια στα 18 επτακισεκατομμύρια! Ενώ αντίστοιχα μια τέτοιου είδους τύχη συμβαίνει μια φορά ανά τετράκις εκατομμύρια χρόνια!

Συνεπώς μάλλον το μυαλό της 63χρονης τα έκανε όλα...

"Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ένα καζίνο συνήθως σε συλλαμβάνουν και μετά σου κάνουν τις ερωτήσεις", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Rich.

Αν και η κ. Ginther ζει σήμερα στο Λας Βέγκας (κάτι ξέρει...), τα χρήματα τα κέρδισε στο Τέξας.

Μάλιστα τα κέρδη, τις τρεις φορές ήταν από το ξυστό το οποίο είχε αγοράσει από συγκεκριμένο κατάστημα της πόλης.

Τέλος, η Επιτροπή Λαχείων του Τέξας πιστεύει πως η γυναίκα απλά έχει γεννηθεί με τυχερό άστρο και δεν πιστεύει πως παρενέβη με κάποιο τρόπο.

"Φέρτε πίσω τα χρήματα στην Ελλάδα"

Έκκληση προς στους Έλληνες επιχειρηματίες απευθύνει η κυβέρνηση για να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιταλών και να στηρίξουν τη χώρα

Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", η κυβέρνηση, τους ζητά αντί να επενδύουν σε σπίτια στο κέντρο του Λονδίνου και να γεμίζουν θυρίδες στην Ελβετία, να στηρίξουν τη χειμαζόμενη από την ύφεση ελληνική οικονομία με παραγωγικές επενδύσεις.

Μάλιστα επικαλείται το παράδειγμα των Ιταλών συναδέλφων τους, οι οποίοι δήλωσαν ότι "δεν θα παραμείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε την Ιταλία να μένει αδέκαρη". Εικοσιτέσσερις Ιταλοί μεγαλοεπιχειρηματίες βγήκαν μπροστά για να βοηθήσουν τη χώρα τους, βάζοντας τα γυαλιά στους Έλληνες συναδέλφους τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

"Αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε εδώ" τονίζουν προσθέτοντας με νόημα ότι ήδη "περίπου το 50% του δημόσιου χρέους της Ιταλίας βρίσκεται σε ιταλικά χέρια".

"Να έρθουν εδώ τα χρήματα" τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προσθέτοντας πως "τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια και χρειάζεται και μία κινητοποίηση ελληνικών κεφαλαίων. Υπάρχει ο ναυτιλιακός κόσμος, υπάρχει ο απόδημος Ελληνισμός, υπάρχουν χρήματα στο εσωτερικό της χώρας".

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών δίνει μια ευκαιρία στους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εξαφανίστηκαν 50 δις ευρώ

Οι Έλληνες κροίσοι μπροστά στη κρίση που μας χτύπαγε τη πόρτα, όχι μόνο δε στήριξαν τα ελληνικά ομόλογα αλλά έσπευσαν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα και να τις μεταφέρουν σε ξένες τράπεζες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως περισσότερα από 50 δισ. ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις ελληνικές τράπεζες από την αρχή της κρίσης, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)