Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Παρεμβαση στη Χάγη για τη σφαγή του Διστόμου
«Στη λήψη της απαιτούμενης απόφασης έπρεπε να εξετάσουμε προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας, καθώς και τα συνολικά συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση «ότι με αυτήν την απόφαση, υπηρετούμε πιστά τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και τιμούμε τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα».
Είναι γεγονός ότι πριν παρέμβει η Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υπήρξε συστηματική δουλειά από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης - γι' αυτό και ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ονομαστικά στους υπουργούς που χειρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα το θέμα, τους κ. Δρούτσα, Καστανίδη αλλά και τους κ. Παμπούκη και Βενιζέλο, που εκτός των άλλων παρείχαν και τις νομικές τους γνώσεις. Αποφασιστική συμβολή ωστόσο είχαν και Ελληνες διεθνολόγοι καθώς και ξένοι εμπειρογνώμονες, με απτή εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ξεκίνησε μήνες πριν και με ορίζοντα για την ολοκλήρωση του «φακέλου» νωρίτερα από τη 14η Ιανουαρίου (2011), ημέρα που λήγει η προθεσμία για τη δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα των αξιώσεων του Διστόμου.
Σε κυβερνητική ανακοίνωση για την υπόθεση υπογραμμίζεται ότι «η δίκη άρχισε με κατάθεση προσφυγής της Γερμανίας κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 22 Δεκεμβρίου 2008, με αντικείμενο να διαπιστωθεί από το τελευταίο η παραβίαση από την Ιταλία (τα ιταλικά δικαστήρια) της υποχρέωσής της- κατά το διεθνές δίκαιο- να αναγνωρίσει το προνόμιο της ετεροδικίας του γερμανικού Δημοσίου (σ.σ.: δηλαδή της ασυλίας που απολαμβάνει ένα κράτος να μη δικάζεται σε άλλη χώρα) στις δίκες που αφορούν την εκτέλεση των αποφάσεων που επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα των ναζιστικών θηριωδιών».
Το αίτημα
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, η Ελλάδα θα ασκήσει αίτημα παρέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου, προβάλλοντας ότι έχει έννομο συμφέρον στην εκκρεμή δίκη, το οποίο θίγεται από την απόφαση του Δικαστηρίου επί της υποθέσεως αυτής.
Δηλαδή, το ΔΔΧ θα πρέπει να αποφασίσει καταρχήν αν η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει στην εν λόγω δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας. Εφόσον, δε, το Δικαστήριο χορηγήσει τελικά την άδεια, τότε η χώρα μας θα μπορεί να μετάσχει στη δικαστική διαδικασία με δυνατότητα παρουσίασης της ελληνικής επιχειρηματολογίας επί της ουσίας της διαφοράς.
Ζωτικής σημασίας η απόφαση στη Χάγη
Ηττα της Γερμανίας θα ανοίξει τον δρόμο για αποζημιώσεις
Αν το Δικαστήριο της Χάγης αποκρούσει τους γερμανικούς ισχυρισμούς για κρατική ασυλία (ετεροδικία), θα ανοίξει ο δρόμος για την οριστική δικαίωση όχι μόνο των Ιταλών που προσέφυγαν κατά της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά και των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται μια τέτοια απόφαση να επιτρέψει να «αναγεννηθούν» οι δικαστικές αξιώσεις για γερμανικές επανορθώσεις από χιλιάδες συγγενείς θυμάτων άλλων ελληνικών περιοχών (Καλάβρυτα, Κομμένο Αρτας, Λιδορίκι κλπ.), που έχουν «μπλοκαριστεί» από το ελληνικό Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που υιοθέτησε τη γερμανική ασυλία με οριακή διαφορά μίας ψήφου. Πάντως, μια θετική για την Ιταλία απόφαση θα βοηθήσει τις ελληνικές αξιώσεις τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ θα επιχειρηθεί να επανέλθουν και οι δικαστικές προσφυγές.
Η ελληνική παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης, την οποία χαρακτήρισε «θαρραλέα πρωτοβουλία» η συνήγορος των Διστομιτών Κ. Σταμούλη, αποσκοπεί να παράσχει διπλωματική προστασία στους Ελληνες πολίτες που δεν μπορούν να παραστούν ατομικά στη Χάγη για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν από την απόφαση που θα εκδοθεί.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Ο δικαστικός «γολγοθάς» των συγγενών των θυμάτων
Η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου και η διαμάχη Γερμανίας - Ιταλίας
Επί 10 χρόνια παραμένει «στα χαρτιά» η ιστορικής σημασίας δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που το 2000 δικαίωσε αμετάκλητα τα 228 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, επιδικάζοντας σε συγγενείς τους αποζημιώσεις ύψους 11 δισ. δρχ. τότε, που σήμερα με τους τρέχοντες τόκους πρέπει να πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι αγωγές υποβλήθηκαν το 1995.
Η ιστορία των «γερμανικών επανορθώσεων» που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ μεταβλήθηκε σε μια ατέρμονη δικαστική περιπέτεια και μια επίπονη (ψυχικά και οικονομικά) δικαστική προσπάθεια δικαίωσης χιλιάδων θυμάτων και συγγενών τους από διάφορα μαρτυρικά χωριά της χώρας, κατάσταση για την οποία ευθύνεται ένα μέρος της δικαιοσύνης, αλλά και των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας.
Οι αγωγές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας που υπέβαλε ο αείμνηστος Ιω. Σταμούλης έγιναν δεκτές από την Ολομέλεια ΑΠ που απέρριψε τους ισχυρισμούς του γερμανικού Δημοσίου ότι έχει κρατική ασυλία («ετεροδικία») και δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα.
Ωστόσο, μέσα σε ενάμιση χρόνο, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με οριακή πλειοψηφία (6-5) δέχθηκε την κρατική ασυλία του γερμανικού Δημοσίου, «μπλοκάροντας» όλες τις άλλες δίκες για τη δικαίωση των υπολοίπων θυμάτων, μολονότι και τα γερμανικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο Καρλσρούης) είχαν αποφανθεί ότι είναι αναρμόδια να εκδικάσουν τέτοιες αγωγές.
Το γερμανικό Δημόσιο αρνήθηκε να εκτελέσει την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας ΑΠ υπέρ του Διστόμου και οι συγγενείς των θυμάτων επιχείρησαν να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση για κατάσχεση ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου σε Αθήνα (Ινστιτούτο Γκαίτε, Γερμανική Σχολή, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο), Θεσσαλονίκη.
Κυβερνητικά «όχι»
Ολες, όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις διά των υπουργών Δικαιοσύνης αρνήθηκαν να δώσουν άδεια κατάσχεσης, επικαλούμενοι διάταξη που τους επιτρέπει να αρνηθούν, για να μη διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ακολούθησαν νέες αγωγές κατά της άρνησης των κυβερνήσεων που απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια ΑΠ η οποία έκρινε συνταγματική τη διάταξη που δίνει προβάδισμα στις διεθνείς σχέσεις. Μετά την αποτυχία άλλων προσφυγών στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (δεν δέχθηκε να εκτελέσει με βάση τη σύμβαση των Βρυξελλών), ο Ιω. Σταμούλης ζήτησε να εκτελέσει την απόφαση για το Δίστομο στην Ιταλία, κατάσχοντας εκεί ακίνητα της Γερμανίας.
Ο ιταλικός ΑΠ απέκρουσε την κρατική ασυλία του γερμανικού Δημοσίου για τόσο σοβαρά εγκλήματα σε βάρος άμαχου πληθυσμού, ενώ επέτρεψε και την εκτέλεση (για δικαστικά έξοδα) με κατάσχεση γερμανικού ακινήτου στη Φλωρεντία, κρίνοντας αντισυνταγματική την παρόμοια ιταλική διάταξη που επέτρεπε στην κυβέρνηση να αρνείται την εκτέλεση για λόγους διεθνών σχέσεων.
Η Γερμανία συμφώνησε με την Ιταλία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Δικαστήριο της Χάγης, καθώς ιταλικά δικαστήρια είχαν δεχθεί και αγωγές Ιταλών, ενώ λίγο πριν να ολοκληρωθεί η δικαίωση των Διστομιτών, μετά από συνεννόηση Μέρκελ - Μπερλουσκόνι εκδόθηκε «φωτογραφικό» ιταλικό διάταγμα που «πάγωσε» την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σε βάρος της περιουσίας ξένου Δημοσίου...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Το ιστορικό της σφαγής
Η θηριωδία που άφησε κηλίδα στην Ιστορία
Στις 10 Ιουνίου του 1944 οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Δίστομο. Αποκεφάλισαν τον ιερέα του χωριού, εκτέλεσαν βρέφη, βίασαν, έσφαξαν και φεύγοντας έκαψαν το χωριό αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς
Το καλοκαίρι του 1944 η Ελλάδα έζησε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Ενα έγκλημα τόσο μεγάλο, που ανύψωσε τα θύματά του στην τιμητική θέση των μαρτύρων.
Στις 10 Ιουνίου εκείνου του χρόνου 218 άνθρωποι θανατώθηκαν στο Δίστομο από τους ναζί χωρίς να μάθουν ποτέ το γιατί. Ανάμεσά τους βρέφη, ηλικιωμένοι, ανάπηροι, γυναίκες, παιδιά. Ηταν μία από τις μελανότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, μια κηλίδα στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Για τη θηριωδία που εκτυλίχθηκε στο Δίστομο έχουν γραφτεί πολλά και πολλά ακόμη μένει να γραφούν, καθώς η ιστορική έρευνα συνεχίζεται. Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές όσων επέζησαν αλλά και των απογόνων τους, αφού το Δίστομο ποτίστηκε ανεξίτηλα με το αίμα και τα δάκρυα των νεκρών του.
Ιδιαίτερα παραστατικό είναι το κείμενο που συνέταξε ο Διστομίτης Στάθης Σταθάς το 1994 με αφορμή τα 50χρονα από τη μεγάλη σφαγή: «Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά», διηγείται. «Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέποντας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας: Ενας Γερμανός νεκρός - 50 Ελληνες. Δέκα Γερμανοί - ένα χωριό».
Η φάλαγγα
Θέλοντας να τρομοκρατήσει τους κατοίκους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους βοηθούν τους αντάρτες, μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με Γερμανούς στρατιώτες ξεκινά από τη Λιβαδειά προς το Δίστομο. Τα δύο πρώτα οχήματα είναι ελληνικά και μεταφέρουν Γερμανούς μεταμφιεσμένους σε μαυραγορίτες. Ανύποπτοι αντάρτες πλησιάζουν τα αυτοκίνητα και οι Γερμανοί σκορπούν τον θάνατο επικουρούμενοι από τις δυνάμεις που ακολουθούν. «Στη διασταύρωση Διστόμου - Αράχοβας συναντιούνται με άλλα 60 γερμανικά.
Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι βλέποντας τους ομήρους ανησυχούν. O επικεφαλής καλεί τον πρόεδρο και τον παπά του χωριού και τους ζητεί πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών. Μην μπορώντας να μάθουν, επιδίδονται σε λεηλασίες», συνεχίζει ο κ. Σταθάς.
Κοντά στον Οσιο Λουκά, οι Γερμανοί δέχονται επίθεση από αντάρτες του ΕΛΑΣ και ακολουθεί σκληρή μάχη που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Οι αντάρτες υποχωρούν, όμως οι Γερμανοί αφήνουν πίσω 40 νεκρούς και τον επικεφαλής τους Τεό τραυματισμένο. Από το σημείο αυτό ξεκινά η κόλαση.
«Οσοι κάτοικοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.
Τους έρημους δρόμους του χωριού διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ' όπλου λόγχη». Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, αποκεφαλίζουν τον ιερέα του χωριού, εκτελούν βρέφη, βιάζουν έως και πνευματικά ανάπηρες γυναίκες, σφάζουν και φεύγοντας βάζουν φωτιά. «Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχούν», γράφει ο κ. Σταθάς υποστηρίζοντας ότι θα γίνονταν κι άλλα, αν δεν έφτανε η νύχτα. Κι έπειτα ξεκινά το ατελείωτο μοιρολόι που απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας βαθιά συγκίνηση και παγκόσμια κατακραυγή.
Παραφρόνησαν
«Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν μπροστά στη φρίκη που έζησαν. Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά», συνεχίζει.
Η μαρτυρία Ελβετού απεσταλμένου του Ερυθρού Σταυρού έκανε λόγο για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, για την οποία αργότερα ο ποιητής της Ρωμιοσύνης έγραψε: «Εδώ είναι το πικρό το χώμα του Διστόμου/ ω, εσύ διαβάτη, όπου πατήσεις να προσέχεις/ Εδώ πονά η σιωπή, πονάει κι η πέτρα κάθε δρόμου/ κι απ’ τη θυσία κι απ’ τη σκληρότητα του ανθρώπου/ Εδώ μια στήλη απλή μαρμάρινη όλη κι όλη. Με ονόματα σεμνά. Κι η δόξα τα ανεβαίνει λυγμό-λυγμό, σκαλί-σκαλί, μεγίστη σκάλα»...
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΗΞΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Οι αποδοχές των προαγόμενων στρατιωτικών, αρχίζουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους, ως εξής :
α. Των Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών, που οι προαγωγές τους γίνονται με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την επομένη της ημερομηνίας του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), στο οποίο δημοσιεύονται τα σχετικά διατάγματα προαγωγών (άρθρο 3 του Νόμου 3102/24 και υπ΄ αριθμ. 68/67 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.).
β. Των Υπαξιωματικών γενικά, που οι προαγωγές τους γίνονται με Απόφαση που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την ημερομηνία υπογραφής της Απόφασης προαγωγής (παράγραφος 1, άρθρου 21, Νόμου 1599/86).
Αποδοχές ενέργειας καταβάλλονται στους στρατιωτικούς μέχρι την ημερομηνία διαγραφής τους από τις τάξεις των Ε.Δ. Ως ημερομηνία διαγραφής θεωρείται:
α. Για τους Αξιωματικούς, που απομακρύνονται λόγω αυτεπάγγελτης αποστρατείας, σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας ή αίτησης αποστρατείας, η 30η ημέρα μετά από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος αποστρατείας τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπεριλαμβανομένης και της ημερομηνίας που δημοσιεύτηκε το Διάταγμα.
β. Για τους Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς, που απομακρύνονται λόγω αυτεπάγγελτης αποστρατείας, σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας ή αίτησης αποστρατείας :
(1) Η ημερομηνία κοινοποίησης της διοικητικής πράξης (Προεδρικού Διατάγματος) αποστρατείας τους, εφόσον η ημερομηνία αυτή βρίσκεται μέσα στο 15ήμερο, μετά τη δημοσίευση του διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
(2) Η 15η ημέρα, μετά τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης (Προεδρικού Διατάγματος) αποστρατείας τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συμπεριλαμβανομένης στο 15ήμερο αυτό και της ημερομηνίας που δημοσιεύτηκε το Διάταγμα, εφόσον η κοινοποίηση του διατάγματος στον αποστρατευόμενο έγινε μετά την εκπνοή του 15ήμερου.
γ. Για τους στρατιωτικούς που αποστρατεύονται λόγω ορίου ηλικίας, η τελευταία ημέρα (31/12) του έτους που καταλαμβάνουν το όριο ηλικίας.
δ. Για τους στρατιωτικούς που απομακρύνονται λόγω συμμετοχής τους σε εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ή στις Δημοτικές εκλογές, η ημερομηνία επίδοσης της σχετικής δήλωσης, στον πρόεδρο του αρμοδίου δικαστηρίου.
ε. Για τους στρατιωτικούς που αποβιώνουν ή φονεύονται, η επομένη της ημερομηνίας θανάτου τους.
στ. Για τους στρατιωτικούς που αποτάσσονται, η επομένη της ημερομηνίας του Φ.Ε.Κ., με το οποίο κοινοποιείται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Η "χαμένη" εγκυκλιος του υπουργειου εργασίας για τα πλασματικά ετη
Γνωστοποίηση διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του ν.3863/2010.
Αθήνα, 2- 9- 2010
Αριθ.Πρ :Φ 80000/οικ. 22458/1664
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ.ΑΣΦΑΛ.ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ.Κώδικας:10110
Πληροφορίες: Ι. Μαθιουδάκη – Δ. Πατούνα
Βασ. Κουλούρης
Τηλέφωνο:2103368123 ,2103368254, 2103368114
ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του ν.3863/2010.
Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ Α 115/15-7- 2010 δημοσιεύτηκε ο ν. 3863/2010 « Νέο Ασφαλιστικό σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις ».
Στο άρθρο 10 του ανωτέρω νόμου , πέραν των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης , για τις οποίες έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές οδηγίες , υφίστανται και οι ρυθμίσεις της παρ. 18 ,με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, που αναφέρονται στους χρόνους που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης .
Επισημαίνουμε ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ.18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις : α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ’ αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής, και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 2084/1992 εφαρμόζονται μέχρι 31.12.2010 και αφορούν όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31.12.2010, ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής .
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ποσού αυτής.
Επιπλέον καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του ως εξής :
α) μέχρι τέσσερα (4) χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011 ,
β) μέχρι πέντε (5) χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012
γ) μέχρι έξι (6) χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και
δ) μέχρι επτά (7) χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και εφεξής.
1. Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις είναι πλέον δυνατή:
α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας.
Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας - 300 για κάθε αιτία - ( αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με το ν. 2084/1992), ανεξάρτητα από το χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία ή επήλθε η ασθένεια.
β) Η αναγνώριση του χρόνου σπουδών :
βα) σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και
ββ) σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως μετά από σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου μας με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
Είναι ευνόητο ότι, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωρήσει ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.
Δεδομένου, εξάλλου, ότι η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα.
γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου.
Ως χρόνος ανεργίας - πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ - θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.
δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας,
Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.
ε) Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.
στ) Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν.3655/2008, ανεξάρτητα από το χρόνο γέννησης των παιδιών ( πριν ή μετά την 1-1-2000).
Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, σύμφωνα με το άρθρο 10 ( όπως για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανηλίκων τέκνων) καθώς και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης των 15 ετών. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί που τίθενται από τον ν.3655/2008.
ζ) Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι ένα (1) έτος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).
η) Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και μέχρι πέντε (5) χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές.
2. Ως προς τον τρόπο αναγνώρισης και εξαγοράς των αναφερόμενων χρόνων, σημειώνεται ότι:
α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1358/1983.
Ειδικά όμως για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του ( εφάπαξ ή σε δόσεις ή με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης). Σε καμιά όμως περίπτωση, το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει, με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.
Παράδειγμα:
Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012, με αναγνώριση ενός (1) έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100,00 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, βάσει των διατάξεων του ν.1358/1983, θα ανέλθει σε 1.100,00 X 20% X 12 μήνες= 2.640,00 ευρώ, και μετά τη μείωσή του κατά 30% σε 1.848,00 ευρώ. Εφόσον, όμως, το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύπτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού ( 20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που θα ισχύει το 2012, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό.
Είναι ευνόητο ότι στο κατά περίπτωση προκύπτον ποσό εξαγοράς, μπορεί να γίνει στη συνέχεια και η κατά 15% μείωση που προβλέπεται, από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.1358/1983, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
β) Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1483/1984.
γ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει, μετά τη τροποποίησή του με το άρθρο 5 του ν.2335/1995.
δ) Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος μαθητείας, καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.
Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις ( είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του ¼ του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.
ε) Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας , επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.
Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται,, όμως το ποσό της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών.
Σημειώνουμε ότι , εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για όλους τους υπόλοιπους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 ,το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης)
3. Εφιστούμε επίσης την προσοχή σας, στη ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της εντός εισαγωγικών διάταξης της παρ. 2, σύμφωνα με την οποία, όσοι ασφαλισμένοι/νες συμπληρώνουν το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31-12-2010, με αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει σήμερα, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31-12-2013, ακολουθούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος.
Παραδείγματα:
α) Μητέρα ανηλίκου τέκνου έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 5.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31-12-2010, έχει ανήλικο παιδί και έχει και δύο (2) χρόνια εκπαιδευτική άδεια (χρόνος που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 2084/1992) .
Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισής του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας μέχρι 31.12.2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 ( 5.500 ημέρες και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1-1-2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10.
β) Άνδρας που έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του πρώην ΤΣΕΥΠ Αθηνών 23,6 χρόνια ασφάλισης μέχρι τέλους του 2010 και έχει υπηρετήσει στο στρατό 20 μήνες. Αν υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης των 18 μηνών της στρατιωτικής του υπηρεσίας μέχρι τέλους του 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται το 2010 ( 25 χρόνια και 60 ετών) και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1-1-2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 10.
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν μπορεί να τύχει και του ευεργετήματος της καταβολής του προκύπτοντος ποσού εξαγοράς μειωμένου κατά 30%.
4. Παρακαλούμε για την ορθή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και την ενημέρωση των ασφαλισμένων σας. Για οποιοδήποτε ερώτημα ανακύπτει ως προς την εφαρμογή των προαναφερθεισών ρυθμίσεων, θα πρέπει να απευθύνεσθε στο καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα της οικείας Διεύθυνσης της ΓΓΚΑ, το οποίο εποπτεύει τον κάθε ασφαλιστικό φορέα.
Γ. Κουτρουμάνης: Σε 1,5 μήνα θα δίνεται η προσωρινή σύνταξη
Στόχος της κυβέρνησης είναι η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα για τις περιπτώσεις που η ασφάλιση έχει γίνει σε ένα ταμείο και ενάμιση με δυόμιση μήνες στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, εκτίμησε ότι η προσωρινη σύνταξη θα μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 95% της κανονικής. Πρόσθεσε ότι το μέτρο θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά την ψήφισή του. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου, τρεις μήνες αργότερα θα μπορεί να εφαρμοσθεί και για τις επικουρικές συντάξεις.
Πώς κόβονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
Με ανώτατο όριο το 25% μειώνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ όπως ανακοίνωσε η ειδική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι όροι που μπαίνουν είναι πλαφόν μικτών αποδοχών 4.000 - με εξαίρεση τους προέδρους, διοικητές και διευθύνοντες συμβούλους-, μείωση 10% για μισθούς πάνω από 10% με κατώτατο όριο τα 1.800 ευρώ.
Το ταβάνι στις μικτές αποδοχές είναι 4.000 ευρώ ενώ οι πρόεδροι, οι διοικητές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα έχουν πλαφόν 5.856,08 ευρώ. Επίσης η μείωση θα πρέπει να περιορίζεται στο 25% των συνολικών μικτών αμοιβών.
Όταν οι αποδοχές υπερβαίνουν σε δωδεκάμηνη βάση τα 1.800 ευρώ θα μειώνονται κατά 10% με κατώτατο όριο τα 1.800 ευρώ. Από τη μείωση αυτή, το υπουργείο τονίζει πως εξαιρούνται το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Παρόλα αυτά, όταν συνυπολογιστούν στο μισθό και αυτός ξεπερνάει τα 1.800 ευρώ, τότε θα περιοριστούν κατά το επιπλέον ποσό.
Παραδείγματα για τους νέους μισθούς
Όσοι το 2010 έπαιρναν μικτά από 4.001 έως 5.333 ευρώ θα εισπράττουν το 2011 4.000 ευρώ
Όσοι το 2010 έπαιρναν σε δωδεκάμηνη βάση από 1.801 - 2.000 ευρώ θα παίρνουν το 2011, 1.800
Μισθωτός των 2.200 ευρώ το 2010 θα έχει το 2011 αμοιβή 1980 ευρώ (2.200 Χ 10%)
Οι μέγιστες δυνατές μειώσεις (παραδείγματα υπουργείου)
Παράδειγμα Α
α) Μεικτές αμοιβές 2010: 5.856 ευρώ
Με νέο πλαφόν θα έπρεπε να είναι 4.000 ευρώ (-31,7%) άρα θα προσαρμοστεί με βάση το 25% και θα γίνει 4.392 ευρώ (-25% του 5.856)
Παράδειγμα Β
Μεικτές αμοιβές 2010: 3.200 ευρώ
Μέγιστη δυνατή μείωση στα 2.400 ευρώ (-25% επί του 3.200)
Aκόμη οι επιχειρήσεις του Δημοσίου θα πρέπει να υποβάλλουν τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), ελεγμένες από ορκωτό λογιστή μέσα σε ένα μήνα από την λήξη του τριμήνου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, θα πρέπει να πάρουν προσφορές από ελεγκτικές εταιρείες και να κάνουν γενική συνέλευση για να επιλέξουν .
Haiti,one year later
Photo 9-1-2011
Με ρασα μοναχων...
Γιαννης Τσαρουχης και Φωτης Κοντογλου
''Ολοι Γκλε''
Μελετητες παντα του ''Τσελεμεντε του Αναρχικου''.
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô