Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Emoticons





Διαγωνισμός καλύτερου Καντάφι



ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ - Ιστορική Αναδρομή

Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ έχει ιστορία πολλών χρόνων και από τα τέλη του ΙΘ αιώνα παρουσιάζει στον ελληνικό χώρο μια εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα, την οποία και διατηρεί και σήμερα.
Η χρονική περίοδος μέσα στην οποία το Πατρινό Καρναβάλι γεννήθηκε, εξελίχθηκε και απέκτησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, περιλαμβάνει το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και το πρώτο του 20ου. Στα χρόνια αυτά αναπτύσσονται οι
οργανωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, επεκτείνεται η μαζική συμμετοχή σε αυτές και ενθαρρύνεται η λαϊκή πρωτοβουλία.
Στην Πάτρα από τότε που απελευθερώθηκε το1828, και για πολλά χρόνια δύο ήταν τα μέσα διασκεδάσεως την περίοδο της Αποκριάς: ο χορός και το πρόχειρο μασκάρεμα. Τα Σαββατοκύριακα της Καρναβαλικής περιόδου οι μασκαρεμένοι, οι "μπούλες", γύριζαν στη πόλη και μετέδιδαν στο κόσμο την ευθυμία τους. Δεν μπορεί να καθοριστεί πότε άρχισαν να μασκαρεύονται στην Πάτρα και οι γυναίκες.
Ουσιαστικά το Καρναβάλι της Πάτρας άρχισε να διαμορφώνεται και να εξελίσσεται το 1860, δεχόμενο διάφορες επιδράσεις.
Το έτος 1870 σημειώθηκαν δυστυχήματα από αδέσποτες σφαίρες, ενώ είναι και η τελευταία χρονιά που διαπράχθηκαν φόνοι κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Στα χρόνια γύρω στο 1870 παρουσιάζονται πιο οργανωμένες μασκαράτες και εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα.
Στη δεκαετία του 1880 διαδόθηκαν ξένα καρναβαλικά έθιμα, ενώ δημιουργήθηκαν και μερικά έθιμα που διατηρήθηκαν για καιρό. Ετσι επικράτησε η συνήθεια οι πρώτες "μπούλες" να εμφανίζονται του Αγίου Αντωνίου ανεξάρτητα πότε άρχιζε το Τριώδιο. Σε αυτή τη δεκαετία τα Καρναβάλια δεν είχαν την επιθυμητή ζωηρότητα ή ποικιλία εκδηλώσεων.
Οι πρώτοι παιδικοί χοροί οργανώνονται το 1890, ενώ το 1892 παρά ολίγο να συμβεί αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αντιφρονούντων πολιτικών ομάδων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Την ίδια χρονιά ιδρύεται η Φιλαρμονική Εταιρεία που από τότε συμμετάσχει στο Καρναβάλι με διάφορες εκδηλώσεις. Στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις του 1893 εμφανίζονται Πιερρότοι που κινούνται με ποδήλατα και το 1894 οι Πατρινοί πετούν χαρτοπόλεμο στους χορούς.
Τα Καρναβάλια των επόμενων ετών ήταν πληκτικά και οι Πατρινοί ξαναβρίσκουν το κέφι τους το 1899 όπου και ξεφαντώνουν.
Την επόμενη χρονιά πραγματοποιείται ένα από τα πιο επιτυχημένα Καρναβάλια του προηγούμενου αιώνα. Στην ιστορία του Καρναβαλιού της Πάτρας αποτέλεσε σταθμό το αποκριάτικο ξεφάντωμα του 1907. Την χρονιά αυτή οι Πατρινοί έζησαν ένα ολοκληρωμένο Καρναβάλι με ποικιλία εκδηλώσεων.
Εποχή όμως άφησε και το Καρναβάλι του 1909. Κάθε βράδυ η Μουσική του Δήμου έπαιζε αποκριάτικους σκοπούς στους δρόμους της πόλης. Με τίτλο "Εφηβικός Σύλλογος Εορτών η Δόξα" ιδρύθηκε από φοιτητές και μαθητές Ομιλος με σκοπό την οργάνωση διασκεδάσεων για τα μέλη του.
Στη διάρκεια του Καρναβαλιού του 1912 επικράτησε μεγάλο κέφι παρά όλο που δεν έγιναν οργανωμένες εκδηλώσεις.
Αρκετά ζωηρό ήταν το Καρναβάλι του 1915. Κυκλοφορούσαν πολλοί μασκαρεμένοι στους δρόμους και οι χοροί σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το 1916 οι Πατρινοί γλέντησαν αλλά παρέλαση δεν έγινε.
Η Ενωση Συντακτών Πατρών οργανώνει το 1928 για πρώτη φορά επίσημο αποκριάτικο χορό και έως το 1940 ο χορός αυτός θα είναι η πιο επίσημη εκδήλωση του Καρναβαλιού.
Το 1938 το Πατρινό Καρναβάλι ανέκτησε την παλιά του αίγλη και επέκτησε μια νέα εκδήλωση που άφησε εποχή. Αναπτύχθηκε ζωηρός ανταγωνισμός ποιά ταβέρνα θα παρουσίαζε τον ωραιότερο εορταστικό διάκοσμο και τις πιο κεφάτες παρέες.
Το ωραιότερο προπολεμικό Καρναβάλι η Πάτρα το έζησε το 1939, ενώ η Αποκριά του 1940 πέρασε αποκλειστικά με δημόσιους χορούς.
Κατά την δεκαετία 1940 - 1950 το Καρναβάλι της Πάτρας ξεχάστηκε λόγω των δραματικών γεγονότων που η χώρα περνούσε.
Κατά το έτος 1951 το Πατρινό Καρναβάλι αναβίωσε χάρη στα μουσικά σωματεία ΟΡΦΕΑΣ και ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΜΑΝΔΟΛΙΝΑΤΑ. Στους κύκλους αυτών γεννήθηκε η ιδέα ότι καρναβαλικές γιορτές σαν αυτές που γίνονταν πριν από τον πόλεμο, θα μπορούσαν να τονώσουν την καλλιτεχνική ζωή, την τουριστική κίνηση και την οικονομική κατάσταση της πόλης.
Η επιτυχία που σημείωσε το πρώτο μεταπολεμικό καρναβάλι ήταν αποφασιστική για την τύχη του θεσμού. Από το 1952 την πρωτοβουλία για την οργάνωση του Καρναβαλιού ανέλαβε ο Δήμος Πατρέων. O Καρνάβαλος "βασιλιάς" της Αποκριάς και σύμβολο κεφιού παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 1952. Τον Καρνάβαλο συνοδεύει πάντα πολυπρόσωπη ακολουθία, η Αυλή του.
Εκτός από το Βασιλιά του όμως το Καρναβάλι, έχει και την Βασίλισσα του. Είναι ένα όμορφο κορίτσι, διαφορετικό κάθε χρονιά που παρελαύνει πάνω σε άνθινο άρμα.
Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και η Βασίλισσα της Αποκριάς, δεσπόζουν στη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, που αποτελεί την πιο σημαντική εκδήλωση και στο σύγχρονο Καρναβάλι.
Το πρώτο μεταπολεμικό άνθινο άρμα παρουσιάστηκε στο Καρναβάλι του 1952 και ήταν κατασκευή του ανθοκόμου Μαρούδα.
Από το έτος 1953 το Καρναβάλι της Πάτρας προβάλλεται πιο συστηματικά σαν πανελλήνιο γεγονός και προσελκύει αυξανόμενο χρόνο με το χρόνο αριθμό επισκεπτών.
Στα Καρναβάλια της δεκαετίας του 1950 αυξανόμενος επίσης ήταν τόσο ο αριθμός των αρμάτων και των μουσικών, όσο και των μασκαράτων που ελάμβαναν μέρος στις παρελάσεις. Σχετικά με τις μασκαράτες σημαντική ήταν η προσφορά των εκδρομικών σωματείων της πόλης. Η Περιηγητική Λέσχη, ο Φυσιολατρικός Ομιλος και ο Ορειβατικός Σύνδεσμος με δικές τους δαπάνες οργανώνουν πολυπρόσωπες και εύθυμες μασκαράτες που μετέχουν στις παρελάσεις αλλά εμφανίζονται και μόνες τους τα βράδυα της τελευταίας εβδομάδας.
Στη δεκαετία αυτή, οι οργανωτές των καρναβαλικών παρελάσεων συγκροτούν τις μασκαράτες από νέους και παιδιά προσφέροντας τους κάποια αμοιβή, σε αντίθεση με τα εκδρομικά σωματεία που παρουσιάζουν οργανωμένες μασκαράτες αποτελούμενες από εθελοντές.
Στο Καρναβάλι του 1959 σημειώθηκε και ρεκόρ στον σοκολατοπόλεμο αφού ρίχτηκαν στους θεατές της παρέλασης, 112.000 σοκολάτες.
Τη χρονιά του 1960 κάνει την πρώτη της εμφάνιση η Μπαντίνα του Δήμου Πατρέων, της οποίας η συμβολή έκτοτε είναι ιδιαίτερα σημαντική στις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Την ίδια χρονιά στην παρέλαση λαμβάνει μέρος και η μουσική της Αστυνομίας Πόλεων. Το ίδιο έγινε και τον επόμενο χρόνο.
Από αυτή τη χρονιά αρχίζει και η Περιηγητική Λέσχη Πατρών να οργανώνει κάθε χρόνο μπαλ - μασκέ με βραβεία για τις καλύτερες μεταμφιέσεις. Αργότερα η Περιηγητική θα προσθέσει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της και το χορό του μαύρου ντόμινου.
Tο 1961 εντυπωσιακός ήταν ο αποκριάτικος διάκοσμος στις εισόδους της πόλης, τις πλατείες και το λιμενικό χώρο.
Στο Καρναβάλι του 1962, την Καθαρή Δευτέρα η Περιηγητική Λέσχη γιόρτασε τα Κούλουμα κάνοντας και διαγωνισμό χαρταετού.
Κατά το έτος 1964 κι ενώ οι προετοιμασίες προχωρούσαν κανονικά το Καρναβάλι ματαιώθηκε λόγω του θανάτου του βασιλιά Παύλου.
Το έτος 1966 την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού ο Ορειβατικός Σύνδεσμος οργάνωσε Ράλλυ κωμικού αυτοκινήτου.
Μια άλλη καινοτομία στο Καρναβάλι του 1966 ήταν το Πατρινό Λαχείο. Με άδεια του Υπουργείου Οικονομικών κληρώθηκε λαχείο που διένειμε ως κέρδη δέκα αυτοκίνητα.
Το Πατρινό Λαχείο είχε άλλον ένα χρόνο ζωής και το 1967 μοίρασε 15 αυτοκίνητα στους τυχερούς. Την ίδια χρονιά στα πλαίσια του Καρναβαλιού τραγούδησε στο Δημοτικό Θέατρο ο διάσημος Ντομένικο Μοντούνιο.
Στα χρόνια της δικτατορίας που ακολούθησαν δεν υπήρχε ελεύθερη καρναβαλική σάτιρα. Ο ρόλος της Βασίλισσας ανατίθεται σε γνωστές καλλονές της χώρας, όπως το 1969 στη σταρ - Ελλάς και το 1973 στη μις - Ελλάς.
Στο Καρναβάλι του 1968 παρουσιάζεται μια νέα αποκριάτικη εκδήλωση, που από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο. Είναι το παιδικό ποδηλατικό παιχνίδι "μπέιμπυ - ράλλυ" που το οργάνωσε για πρώτη φορά ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών.
Το 1970 ο Καρνάβαλος είχε συνολικό μήκος 30 μέτρα και ήρθε σιδηροδρομικώς όπου του έγινε επίσημη υποδοχή στο σταθμό. Την ίδια χρονιά οι εκδηλώσεις της τελαυταίας Κυριακής, μεταδόθηκαν για πρώτη φορά από την τηλεόραση.
Ενα άλλο ποδηλατικό παιχνίδι για μεγάλους οργάνωσε το 1972 η Περιηγητική Λέσχη, χωρίς να έχει όμως την ανάλογη συνέχεια.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αρχίζει η σύγχρονη περίοδος του Καρναβαλιού που φτάνει στις μέρες μας. Σημαντική συμβολή στη σημερινή εντυπωσιακή μορφή του Καρναβαλιού της Πάτρας έδωσε το παιχνίδι του κρυμμένου θυσαυρού. Μέσα από το παιχνίδι το Καρναβάλι πέρασε στα χέρια της νεολαία της πόλης που με ενθουσιασμό, ζωντάνια, έμπνευση, ιδέες και χιούμορ το καθιέρωσε στο Καρναβάλι της Ελλάδας.
Η Ιστορική αναδρομή του Πατρινού Καρναβαλιού βασίστηκε στο βιβλίο "ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ" του Ν. Ε. ΠΟΛΙΤΗ.
westnet


Δεκανέας ετών 12! Ο νεαρότερος Έλληνας υπαξιωματικός

Quantcast

Το μπόι του δεν ξεπερνούσε τα 140 – 150 εκατοστά. Το πρόσωπο ήταν ακόμη παιδικό. Δεν είχαν καν ξεκινήσει να εμφανίζονται χνούδια, όχι γένια. Στο άλογο έφτανε με δυσκολία να αγγίξει τη σέλα.

Όμως όσο μπόι του έλειπε, τόσο σίδερο και τσαγανό είχε στην καρδιά του.

Τις πράξεις και τα ανδραγαθήματα του θα τα ζήλευαν μεγαλύτεροι μπαρουτοκαπνισμένοι και σφυρηλατημένοι στη φωτιά του πολέμου, στρατιώτες.

Στο άκουσμα του ονόματος του Τούρκοι και Βούλγαροι πάγωναν. Γεράσιμος Ραφτόπουλος, ετών 12.

Ο νεαρότερος, Έλληνας υπαξιωματικός που με τις πράξεις του στα πεδία των μαχών απέδειξε ότι η γενναιότητα, το θάρρος και ο ηρωισμός είναι αγαθά που δεν μπαίνουν σε κανένα καλούπι και δεν έχουν προδιαγραφές. Θέλουν και απαιτούν όμως ψυχή!

Γεννήθηκε το 1900 στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς. Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να βρει την ταυτότητα της. Προσπαθούσε να ορθοποδήσει οικονομικά, προσπαθούσε να συνέλθει από το ηχηρό χαστούκι του “ατυχούς πολέμου” του 1897 και την ταπεινωτική ήττα από το στρατό του Σουλτάνου.

Στα 12 του ο Ραφτόπουλος, έφυγε από το νησί του για να καταταγεί εθελοντικά στο πεζικό. Ήδη έχει ξεσπάσει ο Α Βαλκανικός πόλεμος κατά των Οθωμανών και η χώρα έχει ανάγκη από στρατιώτες.

Έφτασε στον Πειραιά και πήγε αμέσως στο στρατολογικό γραφείο.

Εκεί, οι στρατολόγοι στην αρχή ίσως να γέλασαν ειρωνικά ίσως και τρυφερά και να του είπαν: “Επ μικρέ τι κάνεις εσύ εδώ. Πήγαινε στο σπίτι σου ο πόλεμος είναι για άνδρες. Έχεις χρόνια ακόμη”.

Ο Γεράσιμος δεν πτοήθηκε, βγήκε από το κτίριο και πήγε αμέσως στο σταθμό των τρένων, που γεμάτα φαντάρους και εφόδια έφευγαν για το μέτωπο.

Το μικρο του κορμί τον βοήθησε να μην γίνει αντιληπτός από τους φρουρούς και σε μια στιγμή χαλαρότητας τους, ο μικρός πέρασε κάτω από τα μάτια τους και μπήκε σε ένα βαγόνι γεμάτο στρατιώτες. Προορισμός του, η Λάρισα και το 18ο Σύνταγμα της 6ης Μεραρχίας. Μόλις παρουσιάστηκε στο Διοικητή, εκείνος γέλασε αλλά τελικά τον πήρε ως “παιδί του Συντάγματος”. Ο ρόλος του θα ήταν διακοσμητικός, κάτι σαν την Μασκώτ του συντάγματος. Όμως ο μικρός είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του.

Το βάπτισμα του πυρός το παίρνει στη μάχη της Ελασσώνας. Όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό με αυτόν τον 12χρονο σατανά που πολέμησε λυσσασμένα και συμπεριφερόταν στη μάχη σαν έμπειρος στρατιώτης. Και όχι μόνο αυτό, έγινε μάλιστα και κάτοχος ενός λαφύρου.

Ενός όπλου τύπου “Μαρτίνι” που απέσπασε από κάποιο Τούρκο.

Επόμενη μάχη το Σαραντάπορο. Ο Γεράσιμος Ραφτόπουλος πολεμάει με περισσότερη λύσσα και ορμή.

Και ο διοικητής του μπροστά σε αυτό το μικρό γίγαντα έχει μείνει άφωνος. Του δίνει να έχει ένα Manlicher-Schonauer .

Στη μάχη Κιλκίς – Λαχανά, το 1913, η τύχη γυρίζει την πλάτη στον 12χρονο. Συλλαμβάνεται αιχμάλωτος από Βούλγαρους. Αλλά είπαμε ο τολμών νικά. Ένα βράδυ ο μικρός τα παίζει όλα για όλα.

Με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να σκοτώσει 3 Βούλγαρους από το απόσπασμα των 5 που συνόδευε Έλληνες αιχμαλώτους και τον ίδιο, και να δραπετεύσει. Γίνεται ένα με το σκοτάδι και σαν ζαρκάδι τρέχοντας επιστρέφει στο στρατόπεδο των Ελλήνων.

Στη διαδρομή όμως άκουσε πνιχτές κραυγές μέσα σε ένα όρυγμα. Ένας Έλληνας εύζωνας, βαριά τραυματισμένος αργοπέθαινε.

Ο Ραφτόπουλος δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Πήρε τον εύζωνα στην πλάτη και τον γύρισε στο στρατόπεδο.

Για την ανδρεία του προήχθη στο βαθμό του δεκανέα, στις 28 Αυγούστου του 1913.

Είναι χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής.

Η ΕΣΤΙΑ , έγραφε: “Σας παρουσιάζομεν σήμερον τον μικρότερον υπαξιωματικόν του Ελληνικού Στρατού. Είναι ηλικίας 12-13 ετών και κατάγεται από το Φισκάρδον της Κεφαλληνίας. Το όνομα του ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ (αριστερά στην εικόνα).

Ο πατέρας του αρτοποιός εις την Ύδραν, η μητέρα του μένει εις τον Πειραιάν και αυτός ήτο υπηρέτης εις Πύλον όπου τον εύρεν η επιστράτευσις.

Το πολεμικόν μένος που είχε καταλάβει όλον τον κόσμο, ηλέκτρισε και τον μικρόν υπηρέτην, ο οποίος εζήτησεν αμέσως όσα χρήματα είχε να λαμβάνει από τον πάτρωνα του και την επομένη απεβιβάζετο εις Αθήνας, παρουσιασθείς εις το Στρατολογικόν γραφείον όπως καταταχθή εθελοντική.

Η ηλικία του δεν εβοήθησε την αποδοχήν της αιτήσεως του και ο μικρός έφυγε από το γραφείον λυπημένος αλλ’ όχι και απηλπισμένος.
Μίαν πρωίαν διαφυγών την προσοχήν των φρουρών, εσκαρφάλωσεν εις τον μεταξύ των δύο βαγονίων χώρον και μαζή με τον στρατόν έφθασεν εις την Λάρισσαν, όπου επί τέλους μετά την τόσην του επιμονήν
εγένετο δεκτός εις το 18ον σύνταγμα της 6ης μεραρχίας ως «παιδί του συντάγματος».


Εις την μάχην της Ελασσώνος
έγεινε κάτοχος Τουρκικού λαφύρου, όπλου Μαρτίνι, με το οποίον έλαβε το βάπτισμα του Πυρός.

Η ανδρεία του εξετιμήθη από όλους και εις την μάχην του Σαρανταπόρου του εδόθη εις ένδειξιν αναγνωρίσεως της ικανότητός του, Μάλινχερ.


Εις την πεισματώδη μάχην του Κιλκίς
ευρέθη μεταξύ πέντε Βουλγάρων αιχμάλωτος, αλλά καθ’ ην στιγμήν οι Βούλγαροι ησχολούντο να εύρουν κανένα σχοινί δια να τον δέσουν, αυτός αρπάζει το Μάλινχερ και ρίπτει νεκρούς τους τρεις, ενώ οι δύο άλλοι εσώζοντο δια της φυγής.


Κατ’ αυτόν τον τρόπον, ο μικρός στρατιώτης
έσωσε και έναν τραυματίαν εύζωνον, όστις θα περιήρχετο εις χείρας των δημίων. Το γεγονός τούτο της ανδραγαθίας του λιλυπουτείου υποδεκανέως επιστοποιήθη και επισήμως, μεθ’ ο και ο διοικητής του, τον προήγαγε εις δεκανέα”

Δυστυχώς μετά τα ίχνη του μικρού δεκανέα χάθηκαν. Κανένα αρχείο, καμία αναφορά στο πρόσωπο του δεν έχει υπάρξει και πολλές φορές σε αρκετές ιστοσελίδες, άνθρωποι που διάβασαν την ιστορία του, έχουν κάνει προσπάθειες να βρουν κάτι…

Σχέσεις και Facebook: η αδιαφορία...κερδίζει!



Μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, αναφέρει ότι αν κάποιος άνδρας αγνοεί μια γυναίκα, στο Facebook, πιθανόν να της δημιουργεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να την φλερτάρει με μηνύματα.

Η μελέτη, περιπλέκει δεκαετίες έρευνας σχετικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας», που πρεσβεύει ότι στους ανθρώπους αρέσει να τους επιδεικνύουν αγάπη άλλοι άνθρωποι.


Οι ψυχολόγοι Erin Whitchurch, Timothy Wilson και Daniel Gilbert εξηγούν τι σημαίνει αυτό: «αν θέλουμε να γνωρίζουμε πόσο αρέσει στη Sarah ο Bob, ένας καλός προγνωστικός δείκτης είναι το πόσο πιστεύει η ίδια ότι αρέσει στον Bob».

Πρόσφατη όμως μελέτη που έγινε σε θέματα άσχετα με τις ανθρώπινες σχέσεις – π.χ. για το πόσο αρέσει στους καταναλωτές ένα συγκεκριμένο προϊόν - δείχνει ότι μπορεί να δημιουργείται ευχαρίστηση και από την αβεβαιότητα. Αν κάποιος για παράδειγμα, ανακαλύψει ότι το λαχείο του είναι κερδοφόρο, αισθάνεται πιο ευτυχισμένος όταν δεν γνωρίζει ακόμη το ακριβές ποσό που κερδίζει από ό, τι αν μάθει αμέσως ποιο είναι αυτό.

Ή σκεφτείτε τα Χριστούγεννα: τα παιδιά (και οι ενήλικες) απολαμβάνουν συχνά την αναμονή της επίσκεψης του… Αϊ-Βασίλη περισσότερο από τα πραγματικά δώρα που φέρνει.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας, «όταν οι άνθρωποι είναι βέβαιοι ότι έχει συμβεί ένα θετικό γεγονός, αρχίζουν να προσαρμόζονται». Αυτή η προσαρμογή, κάνει το γεγονός λιγότερο συναρπαστικό. Αντίθετα, «όταν οι άνθρωποι είναι αβέβαιοι για ένα σημαντικό αποτέλεσμα, είναι δύσκολο σκεφτούν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό».

Η αναμονή, μπορεί να δημιουργήσει το «φαινόμενο αυτοαντίληψης», ένα ψυχολογικό φαινόμενο που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον ερευνητή Daryl Bem στα τέλη της δεκαετίας του '60. Ο Bem σημείωσε ότι οι άνθρωποι υιοθετούν συμπεριφορές, παρατηρώντας τη δική τους συμπεριφορά. Στην περίπτωση του Facebook, η «αυτοαντίληψη» χονδρικά μεταφράζεται ως «πρέπει να μου αρέσει αυτός, αφού τσεκάρω συνεχώς αν θα μου γράψει».

Προκειμένου να ελέγξουν αν η θεωρία της αβεβαιότητας ισχύει και για τη ρομαντική έλξη, οι Whitchurch, Wilson και Gilbert επινόησαν ένα απλό πείραμα: φώναξαν 47 γυναίκες από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και τους είπαν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μια μελέτη που διερευνά κατά πόσο το Facebook είναι ένα χρήσιμο site γνωριμιών. Οι ερευνητές τους είπαν επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός ανδρών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το UCLA είχαν δει το προφίλ τους στο Facebook– κάτι το οποίο ήταν ψέμα. Οι άνδρες φοιτητές ήταν κάτι το φανταστικό.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από κάθε συμμετέχουσα, να δει το προφίλ στο Facebook τεσσάρων από τους άνδρες αυτούς και οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Στην ομάδα 1, είπαν σε κάθε γυναίκα χωριστά ότι αυτή άρεσε περισσότερο στους 4 άνδρες. Στην ομάδα 2, ζήτησαν από κάθε γυναίκα να δει τα προφίλ εκείνων που της έδωσαν… μέτρια βαθμολογία.

Τέλος, στις γυναίκες της ομάδας 3, είπαν ότι τέσσερις άνδρες «τους», μπορεί να είναι αυτοί, στους οποίους άρεσαν περισσότερο, είτε αυτοί, οι οποίοι τις βαθμολόγησαν μέτρια. Αυτή η τελευταία, ήταν η ομάδα της αβεβαιότητας.

Στη συνέχεια, όλες οι συμμετέχουσες βαθμολόγησαν τους άνδρες, σύμφωνα με το πόσο τους άρεσαν, πόσο πολύ θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί τους σε μια εργασία και –το κυριότερο - πόσο θα ήθελαν να κάνουν σχέση μαζί τους.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αρχή της αμοιβαιότητας - στις γυναίκες της ομάδας 2, άρεσαν λιγότερο οι άνδρες των οποίων είδαν τα προφίλ, από ό, τι στις γυναίκες της ομάδας 1, που είδαν τα προφίλ των ανδρών που, υποτίθεται, τις θεωρούσαν ωραίες.

Όμως, το ενδιαφέρον είναι ότι οι γυναίκες της ομάδας 3 -δηλαδή της ομάδας αβεβαιότητας- ένιωσαν ακόμη μεγαλύτερη έλξη για τους άνδρες των οποίων είδαν τα προφίλ και για τους οποίους δεν ήξεραν τα συναισθήματά τους.

«Βρήκαμε ότι οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από άνδρες, όταν υπήρχε μόνο μια πιθανότητα 50% ότι στους άνδρες αυτούς αρέσουν, παρά αν ήξεραν κατά 100% ότι στους άνδρες αυτούς αρέσουν», είπαν οι ερευνητές.

Επομένως, μια επιστημονική συμβουλή για τους άνδρες... «παίξτε το δύσκολοι στο Facebook, για να τραβήξετε την προσοχή της»!


Ψαλίδι στο εφάπαξ του Δηµοσίου

Στο 30% εκτιµάται ότι θα ανέλθουν οι περικοπές για να µειωθούν τα ελλείµµατα του Ταµείου Πρόνειας

Koύρεµα και στο εφάπαξ των δηµοσίων υπαλλήλων, που εκτιµάται ότιθα ανέρχεται έως και το 30%, αναµένεται να επιφέρουν τα µέτραπου θα ληφθούν για τη µείωση των ελλειµµάτων του Ταµείου Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), όπως επιτάσσουν οι δεσµεύσεις του Μνηµονίου.

Η διοίκηση του ΤΠΔΥ, υπότο βάρος των ελλειµµάτων αυτών και των καθυστερήσεων στην έκδοση του εφάπαξ που φθάνουν τα πεντέµισι χρόνια, προχωρεί σε αναλογιστική µελέτη για τη βιωσιµότητα του Ταµείου την ώρα που καιοι εκτιµήσεις στελεχών του θεωρούν αναπόφευκτη τηµείωση τηςεφάπαξ αποζηµίωσης.

Η οικονοµική κατάσταση στο ΤΠΔΥ είναι εκρηκτική. Eνδεικτικό της κατάστασης είναι ότι µε απόφαση του Δ.Σ. του Ταµείου κόπηκαν και οι κατ’ εξαίρεση εγκρίσεις σε δικαιούχους µε σοβαρά προβλήµατα υγείας.

Σήµερα εκκρεµεί η πληρωµή 37.000

αιτήσεων για εφάπαξ (χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ) και αυτή την περίοδο καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους είχαν αποχωρήσει τον Ιανουάριο του 2009 και είχαν καταθέσει τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις έως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.

κύμα ΦΎΓΗς. Εκτόςαπό την αδυναµία καταβολής τουεφάπαξ, το ΤΠΔΥ έχει να αντιµετωπίσει και το µεγάλο κύµα φυγής στησύνταξη των δηµοσίων υπαλλήλων λόγω των ανατροπών στο Ασφαλιστικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2011 υποβλήθηκαν 1.

847 αιτήσεις έναντι 1.032 στο αντίστοιχο διάστηµα το 2010,ενώ κατά το διάστηµα 1-22 Φεβρουάριου2011 έχουν υποβληθεί 1.424 αιτήσεις έναντι 897 αιτήσεων ολόκληρο τον Φεβρουάριο του 2010.

Οί ΑΡΜΟΔΊΕς ΎΠΗΡΕςίες του υπουργείου Εργασίας προτείνουν την οικονοµική ενίσχυση του Ταµείου µε καταβολή µέρους(50%) των εσόδων από τον ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους του Δηµοσίου (µεταφράζεταισε 80 εκατ. ευρώ), την παρακράτηση 10% από τους ειδικούς λογαριασµούς των δηµοσίων υπαλλήλων, να αναλάβει το Δηµόσιο – µέσω ειδικού οµολόγου ύψους 1,2 δισ. ευρώ – τις υποχρεώσεις έναντι «χαριστικών ρυθµίσεων» που έγιναν στο παρελθόν από το κράτος,καθώς και να στηριχθούν τα έσοδα του Ταµείου και από τους µισθούς οι οποίοιχάνονται σε κάθεαπεργία. Η πρόταση προβλέπει ακόµη την υποχρεωτική υπαγωγή στο ΤΠΔΥ των απασχολουµένων µε συµβάσεις στο Δηµόσιο. Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούµενων εντόκωςαλλά και αποζηµιώσεις.

Ηδη θέµακαταβολήςαποζηµιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δηµοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληµατικό Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισµά του ο Συνήγορος του Πολίτη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση γεννά δικαιώµατα αποζηµιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούµενων.

Εκκρεµεί η πληρωµή 37.000 αιτήσεων για τις οποίες χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ

Χιλιάδες συνταξιούχοι

έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερουµένων εντόκως αλλά και αποζηµιώσεις.


Ενοποίηση των Μετοχικών Ταµείων

Η ενοποίηση και των τριών Μετοχικών ταµείων, Στρατού, Ναυτικού και άεροπορίας, η καθιέρωση εργοδοτικών εισφορών αντί της αποσπασµατικής χρηµατοδότησης µέσω κοινωνικού πόρου από τους εξοπλισµούς και η συνάρτηση των παροχών µε τις πραγµατικές εισφορές αποτελούν το βασικό τρίπτυχο σωτηρίας και ανάπτυξης των Μετοχικών ταµείων των στρατιωτικών και των αστυνοµικών. άυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός άµυνας κ. π. Μπεγλίτης µε αφορµή αιτιάσεις του αρµόδιου τοµεάρχη της Ν. Δ. κ. Μαργαρίτη τζίµα σχετικά µε ρυθµίσεις εξορθολογισµού και ψαλιδίσµατος ορισµένων κατηγοριών µερισµάτων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης, απαντώντας στην ΝΔ και στον υπεύθυνο του τομέα Εθνικής Άμυνας κ. Τζίμα, σχετικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο για τα Μετοχικά Ταμεία και το ΝΙΜΙΤΣ, επεσήμανε τα κατωτέρω:

1. Η προσαρμογή του ποσοστού του μεταβιβάσιμου μερίσματος θανόντος μερισματούχου στα ισχύοντα με τη μεταβίβαση της κύριας σύνταξης, αποτελεί χρόνιο αίτημα των ΜΤΑ και ΜΤΝ (προτάθηκε ομόφωνα από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων και από τα οικεία Επιτελεία).

2. Η ακολουθούμενη μέχρι τώρα πρακτική των Ταμείων, να μεταβιβάζεται στη χηρεύουσα οικογένεια το 100% του μερίσματος, δεν απαντάται σε κανένα επικουρικό ταμείο του δημοσίου και έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο μεταβίβασης της κύριας σύνταξης του δημοσίου, το οποίο μεταβιβάζει ποσοστά της σύνταξης ανάλογα με την ύπαρξη τέκνων.

3. Με τη ρύθμιση που γίνεται, εναρμονίζεται η παροχή μερίσματος των Ταμείων με αυτά που εκάστοτε ισχύουν στη μεταβίβαση σύνταξης του δημοσίου. Ουδέποτε μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο αντιμετώπισε τους στρατιωτικούς διαφορετικά από τους υπόλοιπους συνταξιούχους του, σε ότι αφορά τη μεταβίβαση της κύριας σύνταξης. Δηλαδή η κύρια σύνταξη των στρατιωτικών, μεταβιβάζεται στη χηρεύουσα οικογένεια σε ποσοστό και όχι στο 100%.

4. Η επιβάρυνση των Ταμείων από την μέχρι τώρα πολιτική στο θέμα αυτό είναι σημαντική. Τα μερίσματα σε χηρεύουσες οικογένειες ανέρχονται στα 17 εκ. € και με την προτεινόμενη ρύθμιση το καταβαλλόμενο ποσό θα ανέρχεται στα 12 εκ. € περίπου.

5. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν θίγουν καμία από τις θεσμοθετημένες παροχές στις οικογένειες όσων αποβιώνουν κατά την εκτέλεση υπηρεσίας από αυξημένο κίνδυνο. Στους θανόντες λόγω αυξημένου κινδύνου, απονέμεται ο ανώτατος προβλεπόμενος βαθμός μέχρι αυτόν του αντιστράτηγου και τα μετοχικά ταμεία καταβάλλουν μέρισμα του βαθμού αυτού υπολογιζόμενο σε πλήρη 35ετία. Επίσης, για τους ανωτέρω, καταβάλλονται από τους ειδικούς λογαριασμούς των μετοχικών ταμείων στις χηρεύουσες οικογένειες βοηθήματα ως εξής:

α. Σε ιπταμένους 71.029 € στη χήρα και σε κάθε ένα παιδί μέχρι 25 ετών ξεχωριστά (ανά άτομο).

β. Στα πληρώματα αεροσκαφών, αλεξιπτωτιστές, βατραχανθρώπους κ.λ.π. 39.460 € για τη χήρα και κάθε ένα παιδί ξεχωριστά (ανά άτομο).

γ. Για τους λοιπούς στρατιωτικούς, εφάπαξ ποσό από 8.321 μέχρι 18.994 € ανάλογα του βαθμού και το διατεταγμένο ή μη της υπηρεσίας.

δ. Στα παιδιά των ανωτέρω, τα μετοχικά ταμεία καταβάλλουν ετήσιο βοήθημα, μέχρι το 25ο έτος, ποσού 1.016 € ή 2.032 € για θανόντες λόγω αυξημένου κίνδυνου.

ε. Καμία απολύτως από τις ανωτέρω παροχές δεν θίγεται με τις ρυθμίσεις του άρθρου 43 του προς συζήτηση νομοσχεδίου.

6. Το βοήθημα πένθους των ταμείων, 15 μερίσματα για τα ΜΤΣ, ΜΤΑ και εφάπαξ ποσό για το ΜΤΝ, είναι μια ασυνήθιστη παροχή για επικουρικό ταμείο αν ληφθεί υπόψη ότι:

α. Καμία κράτηση ή εισφορά του ασφαλισμένου δεν γίνεται για κάλυψη της παροχής αυτής.

β. Τα έξοδα κηδείας των θανόντων από αυξημένο κίνδυνο γίνονται δημοσία δαπάνη (ν. 3648/08) και στις οικογένειες καταβάλλονται από τα ταμεία οι παροχές της παραγράφου 5.

γ. Για έξοδα κηδείας στους λοιπούς ασφαλισμένους των ταμείων, καταβάλλεται επίδομα από το δημόσιο, ενώ τα ταμεία καταβάλλουν το βοήθημα της παραγράφου 5γ (από 8.321 μέχρι 18.994 €).

7. Επειδή το βοήθημα αυτό δεν απαντάται σε κανένα επικουρικό ταμείο και βαρύνει τα έξοδα των μετοχικών ταμείων σημαντικά (3 εκ. € για το ΜΤΣ το 2009), αφού λήφθηκε υπόψη και η ιδιαιτερότητά του, κρίθηκε επιβεβλημένη η μείωσή του κατά 30%, αντί της πλήρους κατάργησης.

8. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ουδεμία δυσμενής ή ανάλγητη αντιμετώπιση των θανόντων ένεκα της υπηρεσίας και σε αυξημένο κίνδυνο επιχειρείται με τις ρυθμίσεις που εισάγονται.

9. Οι ρυθμίσεις επιβάλλονται από την οικτρή πραγματικότητα της οικονομικής κατάστασης των ταμείων και την προσπάθεια σωτηρίας τους, με ορθολογικοποίηση των παροχών και εναρμόνισή τους με τις ασφαλιστικές αντιλήψεις που ισχύουν για όλο τον υπόλοιπο ιστό της κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η ιδιαιτερότητά τους. Υπενθυμίζεται ότι καμία απολύτως προσπάθεια βελτίωσης και στήριξης της βιωσιμότητας των μετοχικών ταμείων δεν έγινε τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά επιλέχθηκε η συγκάλυψη των προβλημάτων και η αδιαφορία στο επερχόμενο αδιέξοδο.

10. Η συνέχιση του ισχύοντος μέχρι τώρα, ακατάλληλου και αδιέξοδου για ασφαλιστικό φορέα συστήματος χρηματοδότησης (κοινωνικοί πόροι αντί εργοδοτικής εισφοράς), η λογική διανομής ανύπαρκτων πλεονασμάτων τα οποία εξανεμίζουν τα έσοδα και τις προοπτικές και οι αλόγιστες παροχές, χωρίς αντίστοιχες εισφορές, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τα μετοχικά ταμεία και τα οδηγούν σε κατάρρευση. (Ήδη το ΜΤΣ έχει περιέλθει σε αδυναμία καταβολής παροχών).

11. Η μόνη διέξοδος για τη συνέχιση του σημαντικού ρόλου τους προϋποθέτει:

α. Προσαρμογή στη σημερινή φιλοσοφία φορέα επικουρικής ασφάλισης και στη σύγχρονη κοινωνική της αντίληψη, όπως έχει παγιωθεί και νομοθετηθεί για το συνολικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης του δημοσίου.

β. Λήψη μέτρων για την ορθολογικοποίηση των παροχών.

γ. Κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος χρηματοδότησης και καθιέρωση εργοδοτικών εισφορών.

δ. Συνάρτηση των παροχών με την καταβολή ανάλογων εισφορών για τα πραγματικά ασφαλιζόμενα έτη υπηρεσίας και το πραγματικό ασφαλιζόμενο εισόδημα( μισθός για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές).

12. Με τις οικονομικές ρυθμίσεις για το ΝΙΜΤΣ, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα του, χωρίς να υπάρχει ουδεμία επιβάρυνση ή επίπτωση στους δικαιούχους νοσηλείας.

13. Μέχρι τώρα, το ΥΠΕΘΑ επιχορηγούσε με 15 εκ € περίπου ετησίως το ΝΙΜΤΣ για να καλύπτει τα έξοδα μισθοδοσίας του πολιτικού και ιατρικού προσωπικού του, τα οποία ανέρχονται σε 30 εκ € περίπου το χρόνο. Δηλαδή, το ΝΙΜΤΣ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κρατικά νοσοκομεία της χώρας, επιδοτούνταν μόνο κατά 50% για τα έξοδα της μισθοδοσίας του, με αποτέλεσμα να έχει σοβαρά οικονομικά ανοίγματα και να μη μπορεί να ανταπεξέλθει σε άλλες υποχρεώσεις του.

14. Με τη ρύθμισή μας απαλλάσσουμε το ΝΙΜΤΣ από τα έξοδα μισθοδοσίας και θέτουμε τη βάση, μαζί με άλλες ρυθμίσεις που θα γίνουν για εξόφληση των προμηθευτών του, να καταστεί ένα εύρωστο οικονομικά νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς καμία επιβάρυνση των δικαιούχων νοσηλείας. Επιπλέον, δεν επιφέρουμε καμία απολύτως αλλαγή στο ισχύον θεσμικό και νομικό καθεστώς του νοσοκομείου, όπως σαφώς αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Μας τιμώρησαν για τη διαδήλωση, στέλνοντας στα ύψη τα CDS


Νέα αλλαγή πορείας σε όλα τα επίπεδα. Επισκεπτόμενος το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε τα σχέδιά του να γίνει η Ελλάδα «Δανία του Νότου», ευχόμενος να εξελιχθεί αυτή τη φορά σε… Φινλανδία του Νότου.

Και ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την χθεσινή παρουσίαση του υπ’ αριθμόν άγνωστο τι Μνημονίου, ανακοίνωσε ότι αυτό δεν περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει εκείνη την «αποφράδα Παρασκευή» η τρόικα, αλλά 15 δις ευρώ, που μάλιστα ως στόχος μετατίθεται από το 2012 στο 2013.

Κατά τα λοιπά παραμένει ως στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% το 2011, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έχουν παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, με μια προκαταρκτική συζήτηση στις 11 Μαρτίου. Και με τον πρωθυπουργό να διακηρύσσει σε όλους τους τόνους από γερμανικό έδαφος ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογουμένους, αλλά θα ξεπληρώσουμε το δάνειο και με το (ληστρικό) παραπάνω.

Επισήμανε μάλιστα πως αν τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία τον Μάρτιο, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν για το σύνολο της Ευρώπης. Και βέβαια, την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενος, αποδέχθηκε ότι η επιμήκυνση θα αποτελέσει κομμάτι ενός «συνολικού πακέτου», που, ως γνωστόν, περιλαμβάνει το γαλλογερμανικό σχέδιο, το οποίο με τη σειρά του περιλαμβάνει και παρεμβάσεις σε συνταγματικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στην επιβολή μηχανισμών ελέγχου ελλειμμάτων, κάνοντας και πάλι επιθετικές αναφορές στην αύξηση του χρόνους την περίοδο 2004-2005 και χωρίς καμιά αναφορά στο ύψος του χρέους το 2004 και στο ύψος των τόκων και των χρεολυσίων που βάρυναν την υπό κατηγορίαν περίοδο.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα αποδέχεται μόνιμο ελεγκτικό μηχανισμό, που μάλιστα θα ενταχθεί και στο Σύνταγμα με ευρωπαϊκή εντολή.

Την ίδια ώρα, οι κερδοσκόποι επετίθεντο ξανά με τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) των ελληνικών ομολόγων να εμφανίζουν νέα άνοδο και τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους πήγε στον Θεό, επειδή, όπως είπαν, «έγιναν αρκετές ταραχές χθες στην Ελλάδα».

Τέλος, ο υπουργός των Οικονομικών αντιμετώπισε την σκληρή κριτική των βουλευτών που μετέχουν στον Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους υποστήριξαν ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά και πως υπάρχει έλλειμμα συντονισμού στην κυβέρνηση.

Micheal Caine with his parents,1964

Edith Piaf

Ο Βεδουινος μαρτυρας...

31,40,43, 52,64.... years

President Ali Abdullah Saleh of Yemen



Qaboos Bin Said of Oman

Hassanal Bolkiah of Brunei

Sultan Abdul Halim of Kedah(Malaysia)



King Bhumibol Adulyadej of Thailand

Με Ξανθούλες...

Γιατί οι ξανθές ανοίγουν το Milko μέσα στα Super Markets;

Γιατί η συσκευασία γράφει επάνω: "ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΔΩ"!

Η μάνα μιας ξανθιάς:
-Έλα μέσα χιονίζει!
-Σιγά, και έξω χιονίζει.


Μια ξανθιά μπαίνει σε ένα κατάστημα καλλυντικών.
-Ξανθιά : " Έχετε μια κρέμα για αποτρίχωση ; "
-Πωλήτρια : " Για ποια περιοχή ; "
-Ξανθιά : " Για το Χαλάνδρι . "

Συζητούνε δυο ξανθιές:
-Να σου ρωτήσω ρε Σούλα... Τελικά πιο είναι το σωστό: Να λέμε "το Ιραν" ή "το Ιρακ";


Μια ξανθιά βρίσκει ένα βράδυ σε ένα πάρκο ένα πιγκουίνο. Μην ξέροντας τι να τον κάνει αποφασίζει να βρει έναν αστυφύλακα και να ρωτήσει. Πράγματι βλέπει κάποιον, τον πλησιάζει και τον ρωτάει:
-Κύριε αστυφύλακα, βρήκα αυτόν τον πιγκουίνο, τι να κάνω;
-Πήγαινε τον στον ζωολογικό κήπο, της λέει αυτός.
-Καλή ιδέα, αυτό θα κάνω, λέει και η ξανθιά και φεύγει.
Το επόμενο βράδυ ο αστυφύλακας αυτός, κάνοντας την περιπολία του, ξαναβλέπει την ξανθιά και μαζί της τον πιγκουίνο.
-Μα καλά, της λέει, δεν τον πήγες στον ζωολογικό κήπο;
-Τον πήγα εχθές. Σήμερα λέω να τον πάω σινεμά!


Ο τυπάκος περπατάει αφηρημένος στο δρόμο και κατά λάθος πέφτει πάνω σε μια ξανθιά. Καθώς ζητάει συγγνώμη την κοιτάζει από πάνω ως κάτω και διαπιστώνει ότι είναι Θεά!
" Κυρία μου " της λέει , " μένω έκθαμβος και άναυδος ! "
Και η ξανθιά : " Ναι ; Εγώ μένω Πρατίνου κι Αστυδάμαντος ''


Μια ξανθιά παίρνει τηλέφωνο στην Ολυμπιακή και ρωτάει την τηλεφωνήτρια:
- Πόσο διαρκεί το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη;
- Μισό λεπτό......
- Α! Ευχαριστώ! και κλείνει το τηλέφωνο


Δύο ξανθιές κάθονται στο κλαδί ενός δέντρου. Η μία από αυτές πριονίζει το κλαδί στο οποίο κάθονται. Μια γριά που τυχαίνει να περνά από κάτω τις βλέπει και τους φωνάζει:
- Καλέ κορίτσια τι κάνετε εκεί; Θα πέσετε βρε!
Οι ξανθιές αδιαφορούν και συνεχίζουν ώσπου το κλαδί σπάει , πέφτουν κάτω, και οδηγούνται στο νοσοκομείο με βαρύτατες κακώσεις σε όλο το σώμα.
Καθώς βρίσκονται σε διπλανά κρεβάτια η μία από τις δύο βλέπει τη γριά που είχαν δει όταν βρίσκονταν στο δέντρο να περιφέρεται μέσα στο νοσοκομείο.
Έντρομη γυρίζει στη φίλη της και της λέει:
- Κοίτα, κοίτα, το μέντιουμ...


Πώς λέγεται μια ξανθιά μέσα σε ένα πανεπιστήμιο;;;;;;;
- "Επισκέπτρια"


Μια ξανθιά δέχεται κλήση από το αγόρι της στο κινητό...
-Έλα βρε Τάκη, πού το ήξερες ότι είμαι στο σούπερ μάρκετ;


Τρεις πωλητές κουβεντιάζουν:
"Εγώ πούλησα έγχρωμη τηλεόραση σε τυφλό", λέει ο πρώτος.
"Εγώ πούλησα στέρεο σε κουφό", λέει ο δεύτερος.
"Κι εγώ πούλησα ένα ρολόι-κούκο σε μια ξανθιά", λέει ο τρίτος.
"Ε και λοιπόν;", απορούν οι άλλοι.
"Της πούλησα κι εκατό κιλά σπόρους, για τον κούκο!", απαντά χαρούμενος ο τρίτος!


Συζητούν δυο ξανθιές και λέει η μια στην άλλη:
-Δεν σου είπα, έκανα τεστ Παπ.
Kαι η άλλη απαντά:
-Σοβαρά; Ήταν δύσκολες οι ερωτήσεις
;

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)