Η εγκύκλιος που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος αφενός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συναξιοδότησης και άνω των 67 ετών και αφετέρου εισάγει τις συντάξεις βάσει εισφορών και μέσων αποδοχών.
Στο κείμενο της εγκυκλίου, με την οποία αποσαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, γίνεται μνεία στο νόμο 3863/2010, σχετικά με το προσδόκιμο ζωής.
Ο νόμος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2021 και μετά εάν υπάρξει μεταβολή στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας. Μάλιστα, από 1.1.2024 τα όρια θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες που προσδιορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.
Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει, επίσης, ότι όσοι αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, και αποχωρούν πριν από το 67ο έτος ηλικίας, δεν θα παίρνουν το εγγυημένο ποσό των 486 ευρώ, αλλά μικρότερο, καθώς η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των ετών που ασφαλίστηκαν, των εισφορών που πλήρωσαν και των μέσων αποδοχών τους.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", που επικαλείται εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών ταμείων, η αλλαγή αυτή μόνο για φέτος επηρεάζει τουλάχιστον 60.000 με 70.000 ασφαλισμένους.
Βάσει του ψηφισμένου πλέον μνημονίου, το "χτύπημα" θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους αποχωρούν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, καθώς γι' αυτή την κατηγορία συνταξιοδοτουμένων προβλέπεται νέο πέναλτι 10% πάνω στα ποσοστά που ήδη ισχύουν για τις μειωμένες συντάξεις.
Η εγκύκλιος Πετρόπουλου κρύβει και μια μεγάλη ανατροπή για τις γυναίκες που αποχωρούν από το ΙΚΑ με διατάξεις ανήλικου τέκνου, τις οποίες μέχρι σήμερα η νομοθεσία προστάτευε, καθώς προέβλεπε ότι δικαιούνται το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης, δηλαδή τα παλιά 486 ευρώ, ακόμη και όταν βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη. Αυτό πλέον δεν υπάρχει από τη στιγμή που με την εγκύκλιο καταργείται το κατώτατο όριο και όλοι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη ανάλογη με ό,τι βγάζουν οι εισφορές τους.
Και σαν να μην έφταναν αυτά που έρχονται στο μέλλον, οι συνταξιούχοι είδαν ήδη μειωμένες και τις συντάξεις του Οκτωβρίου, λόγω των αναδρομικών κρατήσεων της αυξημένης εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο Κατρούγκαλου, η αυξημένη εισφορά 6% που ισχύει από την 1η Ιουλίου θα εισπραχθεί σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Οκτωβρίου, προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες των συνταξιούχων.
Πάντως, σε καμία περίπτωση η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 300 και στα 445 ευρώ, αλλά αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι το κράτος δεν θα συμπληρώνει τις χαμηλές συντάξεις, όπως συνέβαινε για δεκαετίες, και πλέον τα ποσά που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι είναι αυτά που αντιστοιχούν στις εισφορές και στα χρόνια ασφάλισής τους.
Όσοι λοιπόν βγάζουν σύνταξη πάνω από τα 300 ή τα 450 ευρώ, θα παίρνουν το ποσό που τους αναλογεί.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 27 χρόνια στο ΙΚΑ, εκ των οποίων τα 22 μέχρι το 2010, και μέσο όρο αποδοχών 1.350 ευρώ, θα βγάλει πλήρη σύνταξη με το νέο σύστημα 784,74 ευρώ.
Αν αποχωρήσει με πρόωρη 2 χρόνια νωρίτερα, θα έχει ποινή 12%+10% από το έξτρα πέναλτι, δηλαδή 22%, και θα πάρει 690,57 ευρώ.