Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Είμαστε κάτω των 55 - Δολοφονείστε μας...

ΠΡΟΣ

-Τον ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ

-Τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΠΑΝΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

-Πολιτική ηγεσία της χώρας

Κύριε Αντιπρόεδρε και κύριε Υ.ΕΘ.Α.,

1. Στην δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας, εκτός από τα Βάρη και τους Φόρους που υφιστάμεθα όλοι οι Έλληνες πολίτες, το Υπουργείο Οικονομικών με το άρθρο 44του Ν.3986/2011, επέβαλε στους εκουσίως απομακρυνθέντες αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας οι οποίοι είναι κάτω των εξήντα ετών, μία ιδιότυπη ποινή, με επιπλέον μείωση της σύνταξής τους σε ποσοστό 6-10% κλιμακούμενη επί του ακαθαρίστου ποσού αυτής. Πέραν της μείωσης αυτής έχει ήδη καταργήσει πλήρως τη χορήγηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας, ενώ με τους ν.3863 και 3865/2010, τους αναστέλλει τις συντάξιμες αποδοχές, εφόσον αυτοί θελήσουν να εργασθούν στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ή ως αυτοαπασχολούμενοι.

2. Με τα προσφάτως εξαγγελθέντα νέα μέτρα το Υπουργείο Οικονομικών και πάλι επιβάλει αυτή την φορά στους κάτω των 55 ετών συνταξιούχους νέα μείωση της σύνταξης τους σε ποσοστό 40% για το επί πλέον των 1.000 Ευρώ ποσό αυτής.

3. Εμείς οι απόστρατοι αποχωρήσαμε από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας υποβάλλοντας αίτηση αποστρατείας και όχι παραιτήσεως αφού είχαμε προηγουμένως εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας προς την Υπηρεσία, ασκώντας νόμιμο δικαίωμά μας, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, για διαφόρους λόγους ο καθένας και έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 30 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (εν γνώσει μας πως οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες εξαντλησεως, όλης της 35ετούς πραγματικής υπηρεσίας). Σε καμία περίπτωση η αποστρατεία μας και συνακόλουθα η συνταξιοδότησή μας δεν έχει σχέση με ειδικά καταχρηστικά προγράμματα και προνόμια πρόωρης συνταξιοδότησης του τύπου της εθελουσίας εξόδου, οι δε συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές μας εισφορές έχουν πληρωθεί στο ακέραιο (και συμφωνα με το νομο 2084/92, από το 1993, εις διπλουν),μνείας γενομένης ότι από την ηλικία των 18 ετών κατεβάλοντο όλες οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

4. Δεν θεωρούμε ότι αδικήσαμε ποτέ την υπηρεσία ή την πατρίδα μας και δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι η πολιτεία θα μας τιμωρούσε κατ΄ επανάληψη για την απόφασή μας αυτή άλλως για την ενάσκηση νομίμου δικαιώματός μας που η ίδια παρεχώρησε με βάση διατάξεις της Νομοθεσίας κα ανανέωσε στον τελευταίο Ν. 3865/2010 που και εσείς ως αρμόδιος τότε ΥπουργόςΕθνικής Άμυνας συνυπογράψατε ως επίσης και των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ.169/2007 και του άρθρου 8 του Ν.2084/1992 που αναγνωρίζουν την μάχιμη πενταετία ήτοι συντάξιμο χρόνο υπηρεσίας αυξημένο στο διπλάσιο,κατανοώντας διαχρονικά τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες εργασίας του κλάδου όπωςεπικινδυνότητα εργασίας,υπερωρίες χωρίς αμοιβές, εργασία κατά τις αργιες κ.λπ.) και όχι χαριστικά (ενδεικτικα σας αναφέρουμε πως το συνολο των βαρδειων/υπηρεσιών,αποσπάσεων,υπερωριών,ταξιδιων, υπερβαινει κατά μ.ο. τα 8 έτη για τον κάθε έναν από εμας, ενώ πολλά στελέχη εισήχθησαν στις Ε.Δ. από την ηλικια των 14-15 ετων και το «ρατσιστικό» ηλικιακό όρο των 55, θα προϋπόθετε εργασια 40 και πλέον ετών)

5. Eμείς τα στελέχη των Ενόπλων Δυναμεων και των Σ.Α. σε εφεδρεία, αναγνωρίζουμε ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέλος της κοινωνίας, την έννοια της λέξης πόλεμος, τα επακόλουθά του και τι σημαίνει η λέξη απώλειες. Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει να ανγνωριστεί ότι, όπως όπως προαναφέρθηκε, στον πόλεμο αυτό, έχουμε συνεισφέρει έως τώρα αγόγγυστα. Το έν λόγω εξαγγελθέν μέτρο όμως, ξεπερνά κάθε έννοια συνεισφοράς, καθώς είναι οριζόντιο, μη αναλογικό και εν πολλοίςθα μπορούσε κάποιος να το εκλάβει ως τιμωρία, καθώς δινει την εντύπωση-όπως κάθε μέτρο που διαχωρίζει- στιγματισμού, μιάς ομάδας με αδιαμφισβητητη κοινωνική συμμετοχη, μέσω παροχής, του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της ασφάλειας της χώρας δλδ της ελευθερίας.

6. Κατόπιν των ανωτέρω επειδή πλέον εκ των πραγμάτων αφ΄ ενός μεν οδηγούμεθα στην ανέχεια όγω της φύσης της εργασίας μας και των συχνών μεταθέσεων μας η πλειονότητα των συζύγων μας δεν εργάζονται με αποτέλεσμα η σύνταξη μας να είναι το μονάδικο έσοδο για τις οικογένειες μας) και αφ΄ ετέρου αδυνατούμε πλέον να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις μαςπρος την Πολιτεία όπως έκτακτα φορολογικά βάρη (Εισφορές ,Τέλη,αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, μείωση αφορολογήτου κ.λπ.) για τα οποία δεν μας επιβάλλεται αντίστοιχα μείωση υποχρέωσης όπως κατ΄ εξαίρεση μας επιβάλλεται νέα μείωση της σύνταξής μας κατά 40%, παρακαλούμεν όπως επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας στη βάση της εννόμου τάξεως και της ηθικής καταργώντας για τους αποστράτους όλα τα ηλικιακά κριτήρια ως αυθαίρετα και αντιβαίνοντα ευθέως, στην κειμένη Νομοθεσία ως επίσης και αντισυνταγματικά με την επισήμανση τέλος να μην αδικηθούν οι υπό τις προεκτεθείσες προϋποθέσεις τεθέντες στην αποστρατεία και για δεύτερη φορά (και στη ζωή τους…).

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ & ΣΩΜ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

(Ακολουθουν υπογραφες και ονοματεπώνυμα 237 Αξκών ε.α )

Ποιός με προδωσε εμένα Αρχηγέ????




Μείωση των συνολικών αποδοχών


Μείωση των τελικών αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, συνολικά κατά 2,8 δισ. ευρώ, επιφέρει το νέο μισθολόγιο, καθώς καταργούνται 100 από τα 104 υφιστάμενα επιδόματα, που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και, την επόμενη εβδομάδα, η τελική ρύθμιση κατατίθεται στη Βουλή.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των τελικών αποδοχών έως και 1.600 ευρώ αφορά στους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ΥΠΑ, στους οποίους καταργούνται τα επιδόματα που προσαύξαναν το τελικό ύψος των αποδοχών τους, ενώ λιγότερες απώλειες θα έχουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας (πολιτικό προσωπικό), Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και Παιδείας (διοικητικοί υπάλληλοι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, οι νέοι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα κυμαίνονται από 780 έως 2.200 ευρώ, έναντι 711 - 1.666 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η σημαντική διαφορά είναι ότι, σήμερα, πέραν των βασικών μισθών, υπάρχουν και τα επιδόματα που προσαυξάνουν τις τελικές αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ, με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο, παύουν να υφίστανται και, πλέον, οι τελικές αποδοχές θα είναι κοντά στο βασικό μισθό.


Οι βασικοί μισθοί αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, με τη μερική ενσωμάτωση ορισμένων από τα επιδόματα. Ωστόσο, το άθροισμα σημερινών βασικών μισθών και επιδομάτων θα είναι αισθητά μικρότερο. Σήμερα, ο βασικός μισθός για την κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) είναι 711 ευρώ, για την κατηγορία δευτεροβάθμιας (ΔΕ) είναι 830 ευρώ, για τους απόφοιτους ΤΕΙ (ΤΕ) 938 ευρώ και για τους αποφοίτους ΑΕΙ (ΠΕ) 984 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ, ο βασικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, από 711 ευρώ, θα αυξηθεί σε 780 ευρώ. Δεδομένου ότι ο υπάλληλος αυτός λαμβάνει σήμερα και την προσωπική διαφορά των 142 ευρώ από το παλαιό επίδομα των 176 ευρώ, οι βασικές του αποδοχές διαμορφώνονται σε 853 ευρώ. Καθώς δεν θα υπάρχει η «προσωπική διαφορά» στο νέο μισθολόγιο, το τελικό ύψος των αποδοχών του, από 853 ευρώ, θα μειωθεί σε 780 ευρώ.

Αντίστοιχες αναπροσαρμογές προβλέπονται και για τους βασικούς μισθούς των υπόλοιπων κατηγοριών υπαλλήλων.

Κατάσχεση μισθών για χρέη

Η αδυναμία σύλληψης της φοροδιαφυγής, αλλά και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών από τους μεγαλοοφειλέτες, οδήγησε για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην εύκολη λύση και στην κατάσχεση μισθών από όλους όσοι έχουν κάποιο χρέος προς την εφορία.

Το οικονομικό επιτελείο, που το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου «φορο-σαφάρι», καλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες του μηχανισμού είσπραξης, προχώρησε στην αναβίωση του εν λόγω αναγκαστικού μέτρου είσπραξης, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ετσι, ενώ ακόμη παραμένουν «άγνωστοι» οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι κατάλογοι με τα ονόματά τους -με εξαίρεση φυσικά τα 6.000 νομικά πρόσωπα, τα περισσότερα των οποίων όμως είτε είχαν πτωχεύσει είτε δεν υπάρχουν σήμερα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας ή είναι κρατικές επιχειρήσεις και άρα στο απυρόβλητο-, αρχίζει το «κυνήγι» των φορολογουμένων που οφείλουν μικροποσά στην εφορία, με την κατάσχεση μισθών, υπό την προϋπόθεση ότι το εναπομείναν υπόλοιπο δεν θα είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εάν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως, επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις που το ποσό της οφειλής υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το χρέος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, για περισσότερους από τέσσερις μήνες, τότε μπορεί να ζητηθεί από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή του οφειλέτη στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Βέβαια, και στην περίπτωση αυτή, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί ότι πρώτοι θα περάσουν την «πόρτα» της δικαιοσύνης όσοι έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Τεκμηρίωση εισοδήματος

Την πλήρη τεκμηρίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων, τόσο ως προς το μέρος της κατανάλωσης όσο και ως προς το μέρος της αποταμίευσης, σχεδιάζει μέσα από ένα νέο «γρίφο» διασταυρώσεων και αλγοριθμικών κριτηρίων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο επιχείρησε να περιορίσει τις αντιδράσεις των υπουργών. Οσον αφορά στο θόρυβο που προκλήθηκε με τις παλινωδίες του υπουργείου στο θέμα των αποδείξεων, έριξε τις ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αδιανόητο τον ισχυρισμό ορισμένων μέσων, ότι πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να επιβληθεί το νέο μέτρο για τις αποδείξεις αναδρομικά για το 2011».

Προφανώς, είχε ξεχάσει ο κ. Βενιζέλος ότι, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο ίδιος είχε αναρωτηθεί: «Πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό; Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011. Ολα τα μέτρα αυτά, προκειμένου να αποδώσουν το 2012, πρέπει εφόσον αφορούν τη φορολογική δήλωση του '12, να αφορούν τα εισοδήματα του 2011».

Μόνο τέσσερα επιδόματα θα μείνουν

Το μέγιστο ύψος των νέων βασικών μισθών θα είναι 2.200 ευρώ, από 1.666 ευρώ που είναι σήμερα, και αφορά στους πτυχιούχους ΠΕ. Με την προσθήκη και των επιδομάτων, οι ανώτατες τελικές αποδοχές στο Δημόσιο θα είναι κάτω των 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι βασικοί αυτοί μισθοί θα προσαυξάνονται με την προσθήκη των ακόλουθων επιδομάτων:

* Ειδικών συνθηκών, που θα απορροφήσει και το ανθυγιεινό επίδομα, που χορηγείται σήμερα.

* Το οικογενειακό επίδομα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.

* Θέσης ευθύνης, που θα το λαμβάνουν μόνο οι προϊστάμενοι.

* Παραγωγικότητας, που θα καταβάλλεται μόνο στα τμήματα που αποδίδουν και εκπληρώνουν τους στόχους του «συμβολαίου αποτελεσματικότητας» που θα υπογράφουν.

Με βάση την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, από τις ρυθμίσεις αυτές:

* Το 14,5% των υπαλλήλων θα υποστεί μεγάλες μειώσεις.

* Δεν αλλάζει η μισθολογική κατάσταση για το 78% των υπαλλήλων.

* Θα υπάρξει μικρή αύξηση για το 7,5% των υπαλλήλων.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής εφαρμογής των μέτρων, σε μια διετία και όχι εφάπαξ, ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις των θιγόμενων υπαλλήλων.

Ακόμα, στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει ανώτατο επίπεδο στις αποδοχές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως προβλέπεται στο βαθμολόγιο, θα επανακαθοριστούν και οι αποδοχές των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Η διαδικασία

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθούν οι εφορίες, μια οφειλή (φόρος, τέλος ή εισφορά) καθίσταται ληξιπρόθεσμο χρέος την αμέσως επόμενη ημέρα που λήγει η προθεσμία καταβολής της, οπότε και αμέσως επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτατο ποσοστό προσαύξησης 200% της αρχικής οφειλής.

Στη συνέχεια, το τμήμα εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ καλεί το φορολογούμενο, με ειδικό ειδοποιητήριο, να προσέλθει για να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του και, μόνο εάν ο υπόχρεος δεν ανταποκριθεί, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, πλειστηριασμοί ακινήτων κ.λπ.

Πάρτι και με το κούρεμα

Πάρτι έστησαν οι κερδοσκόποι γύρω από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (το περίφημο PSI). Το μικρό κούρεμα των ομολόγων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, μόλις 21%, σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση των τιμών τους στο 40% της ονομαστικής τους αξίας, διαμόρφωσαν συνθήκες ευνοϊκές για να αποκομίσουν υψηλά κέρδη.

Την ευκαιρία αυτή για εύκολο και γρήγορο κέρδος σε περιβάλλον υψηλής αστάθειας και αβεβαιότητας δεν άφησαν απ' ό,τι φαίνεται ανεκμετάλλευτα τα περιώνυμα hedge funds (επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκτιμάται ότι μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου οι παραπάνω επενδυτές «σκούπισαν» την αγορά αγοράζοντας ομόλογα αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνδρομή των hedge funds ο στόχος που έχει τεθεί για την ανταλλαγή ομολόγων, αξίας 135 δισ. ευρώ, φαίνεται πλέον περισσότερο εφικτός. Για το θέμα της ανταλλαγής των ομολόγων κάνουν εκτενή αναφορά οι «New York Times», υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία περιφρονούσαν για πολύ καιρό οι επενδυτές, επανέρχονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα το ξαφνικό αυτό επενδυτικό ενδιαφέρον καταδεικνύει ότι οι όροι που συμφωνήθηκαν για την ανταλλαγή των ομολόγων, στους οποίους όπως αναφέρει δηκτικά η εφημερίδα η Ελλάδα δεν είχε ιδιαίτερη συμβολή, είναι περισσότερο επωφελείς για τους επενδυτές παρά για την ίδια τη χώρα.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το οικονομικό κατεστημένο της Γερμανίας, το οποίο πιέζει για μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων. Είναι ενδεικτική η αποστροφή του Otmar Issing, εμβληματικής φυσιογνωμίας στους κύκλους των οικονομολόγων της Γερμανίας, ο οποίος υποστήριξε ότι η «συγκεκριμένη συμφωνία ανταλλαγής των ομολόγων δεν θα βοηθήσει καθόλου την Ελλάδα».

Με την ψυχρή λογική των αριθμών, η άποψη αυτή δεν στερείται περιεχομένου, καθώς ακόμη και αν η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα φτάσει το 90% και το EFSF διαθέσει τα 20 δισ. ευρώ για επαναγορές ομολόγων, το χρέος της Ελλάδος έως το 2015 θα έχει περιοριστεί στο 122% του ΑΕΠ της χώρας. Το ποσοστό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό και προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο η χώρα θα είναι σε θέση να το αποπληρώσει. Βέβαια, από τον Ιούλιο του 2013 θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, ο ESM -διάδοχος του EFSF-, ο οποίος θα παρέχει τη δυνατότητα του κουρέματος των ομολόγων εκείνων των χωρών που θα αναγκαστούν να ζητήσουν τη συνδρομή του.

Στο μεταξύ, μετά την επικύρωση της συμφωνίας για το νέο διευρυμένο ρόλο του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο πλέον στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής των ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οριστικά αποτελέσματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών, η οποία φαίνεται να ξεπερνάει το 80%, αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μέχρι τότε όλα δείχνουν ότι ο «ακήρυχτος» πόλεμος μεταξύ Αγγλοσαξόνων και Γερμανών για ένα μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων θα συνεχίζεται. Οι Γερμανοί είναι εμφανές ότι πιέζουν προκειμένου οι επενδυτές που θα ανταλλάξουν τα ομόλογά τους να υποστούν ένα κούρεμα της τάξεως του 40% με 50% (όσο περίπου είναι η αγοραία τους τιμή). Παρ' όλο που μια τέτοια επιλογή βρίσκεται εντελώς εκτός πλαισίου της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία έχουν αποδεχθεί οι τράπεζες μέσω του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Από την άλλη πλευρά, η πίεση που ασκείται από τις τράπεζες, οι οποίες θα υποστούν τεράστιες απώλειες στην περίπτωση ενός πιο γενναίου κουρέματος των ομολόγων, αποτυπώνεται σε χθεσινό άρθρο των «Financial Times», το οποίο μεταφέρει τις αντιδράσεις των τραπεζών σ' αυτό το ενδεχόμενο.

"Είστε έτοιμοι για επανάσταση. Εκμεταλλευτείτε το..."

"Είστε όλοι μία γροθιά. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό". Η Σουηδέζα δημοσιογράφος Κάισα Έκις Έκμαν μιλά στο NEWS 247 και παραδέχεται ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Διαβάστε όσα είδε και άκουσε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2011 και αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας (Pics)

"Το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Μας αφορά όλους. Δεν επωφελείται κανείς, εάν από έναν εργαζόμενο κόψεις το μισθό του. Κανείς. Είναι καιρός να ξεσηκωθούμε... Ο ένας για τον άλλο".

Με αυτά τα λόγια, η 31χρονη δημοσιογράφος Κάισα Έκις Έκμαν της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter που επισκέφτηκε τη χώρα μας στα μέσα Αυγούστου συνοψίζει την προσωπική της γνώμη για την ελληνική κρίση χρέους η οποία, όπως παραδέχεται "είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και στην υπόλοιπη ευρωζώνη".

Το άρθρο με τίτλο "Το ευρω-κοστούμι δεν ταιριάζει σε όλους" που συνέταξε αμέσως μετά την επιστροφή της στη Στοκχόλμη δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter και το NEWS 247 αναπαρήγαγε την είδηση στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το άρθρο του NEWS 247 με τίτλο "Ήρθε, είδε και έγραψε πώς είναι να είσαι πραγματικά Έλληνας" διάβασαν περισσότεροι από 94.000 αναγνώστες, σχολιάζοντάς το θετικά, ενώ εξίσου μεγάλη ήταν και η απήχηση που βρήκε στα social media.

Το ταξίδι στην Ελλάδα άλλαξε τη γνώμη της

"Όταν γίναμε μέλη της Ε.Ε. αποκαλούσαμε ο ένας τον άλλο... φίλο. Τί μεσολάβησε και ξαφνικά γίναμε όλοι 'γουρούνια' (PIIGS);", αναρωτήθηκε η 31χρονη συντάκτρια πολιτικών και οικονομικών άρθρων από τη Σουηδία. "Γιατί έχουν όλοι πέσει πάνω από την Ελλάδα και προσπαθούν να την κατασπαράξουν;..."

Ίσως το ταξίδι να μην είχε συγκεκριμένο προορισμό. Στο μυαλό της όμως υπήρχε ένας και μοναδικός στόχος. Να συντάξει ένα πλήρες άρθρο, στο οποίο θα καταδείκνυε με εναργέστατα παραδείγματα τις ακριβείς αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο. Η αιτία ήταν αρκετή. Έλειπε η αφορμή.

Μία από τις καλύτερες φίλες της με καταγωγή από την Κέρκυρα που ζει και εργάζεται στην Στοκχόλμη, δεν άργησε να τής την προσφέρει απλόχερα. "Πρέπει να πας στην Ελλάδα, να δεις και μόνη σου τί πραγματικά συμβαίνει. Πρέπει να πάψει να κατευθύνεται η κοινή γνώμη", της είπε από το τηλέφωνο και η επικοινωνία από την άλλη άκρη της γραμμής διεκόπη απότομα. Η σπίθα άναψε και η επιθυμία για το ταξίδι στον ευρωπαϊκό Νότο, έγινε πραγματικότητα εντός ολίγων ημερών.

Σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο ΝΕWS 247, η Κάισα Έκις παραδέχεται ότι τα δημοσιεύματα για την ελληνική κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη πληθαίνουν δραματικά. "Σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα για τους Έλληνες φορολογούμενους", είναι ο συνήθης τίτλος που φιγουράρει στα περισσότερα σουηδικά πρωτοσέλιδα.

"Πώς θα νιώθατε εάν η εθνική σας κληρονομιά ξεπουλιόταν κυριολεκτικά για να πλουτίσουν ξένες τράπεζες; Πώς θα νιώθατε εάν στερούσαν από την καθημερινότητά σας το ψωμί και το γάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα; Πώς θα αντιδρούσατε εάν ξεπληρώνατε από το μισθό σας δάνεια που δημιούργησαν άλλοι για εσάς και μάλιστα χωρίς κάποιο όφελος;... Οι Έλληνες νιώθουν αγανακτισμένοι. Και μπορούμε να καταλάβουμε όλοι το γιατί", σημειώνει στο άρθρο της εφημερίδας Dagens Nyheter.

Ένα ταξίδι με πολλές αντιφατικές αλήθειες

Γυρίζοντας από το Σύνταγμα και τα μαρμαρένια αλώνια της "πλατείας" που συσσωρεύεταιι μπολιασμένος όλος ο θυμός της χώρας, μέχρι το Χαϊδάρι και τις μαθητικές διαμαρτυρίες ενάντια σε ένα νόμο - πλαίσιο "σκουπίδι" που καταρρακώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, η Κάισα Έκις Έκμαν έμαθε ένα πράγμα για τους Έλληνες. Ακόμα και αν το ταξίδι της είχε διάρκεια μόλις μία εβδομάδα.

"Είστε όλοι μια γροθιά. Δεν συνάντησα κανένα Έλληνα που να πιστεύει καταβάθος - έστω και με επιφύλαξη - ότι τα μέτρα κατά του δημοσιονομικού χρέους θα δώσουν ώθηση στην πάλαι ποτέ κοινωνική ευημερία και στην άνθιση της πρωτογενούς παραγωγής. Είστε όλοι πολιτικά συνειδητοποιημένοι. Στην Αθήνα δεν υπάρχει απολιτίκ νεολαία. Είστε όλοι έτοιμοι για επανάσταση αλλαγών και ριζικών ανατροπών. Ειλικρινά, δεν έχω δει ξανά κάτι τέτοιο. Πουθενά. Εκμεταλλευτείτε το", υπογραμμίζει σχεδόν μετανιωμένη που δεν είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει τη γνώμη της παντού.

Ωστόσο, κατά την παρομονή της στην Αθήνα, η Κάισα Έκις Έκμαν παρατήρησε και μία ακόμα βασική λεπτομέρεια: "Τρόικα και ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένοι στο παιχνίδι εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες όχι. ΚΚΕ, Συνασπισμός, Αγανακτισμένοι, Αναρχικοί και Τροτσκιστές αρνούνται να ενώσουν τις φωνές του ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν την μεσαία και κατώτερη κοινωνική τάξη".

Και συμπεραίνει: "Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά πιστεύω. Όμως, όταν ένας ασθενής είναι στην Εντατική με ελάχιστο χρόνο ζωής, δεν χωρούν τσακωμοί για το ποιός χειρούργος θα κάνει την επέμβαση και με ποιά μέθοδο... Και η Ελλάδα είναι στην Εντατική".

"Για το χρέος φταίω εγώ;"

Η 31χρονη δημοσιογράφος ήρθε σε επαφή με τις περισσότερες κοινωνικές τάξεις της χώρας. Και άκουσε πολλά που δεν μπόρεσε να διασταυρώσει. Όμως αποφάσισε να τα μοιραστεί μαζί μας, μιας και που στη σουηδική εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας θεωρήθηκαν σχεδόν απαγορευτικά.

"Κάθε μέρα παλεύω να μάθω Αγγλικά σε μαθητές δημόσιων σχολείων. Αυτή είναι η δουλειά μου τα τελευταία 18 χρόνια και τώρα μου λένε ότι για το χρέος φταίω εγώ που αμείβομαι μόλις με 1.300 ευρώ το μήνα;", εκμυστηρεύτηκε στην Κάισα, δάσκαλος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Άλλος Έλληνας εργαζόμενος σε επιχείρηση κατασκευών με έδρα το Βοτανικό, δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι "Πληρώνομαι κάθε μήνα σε... ψάρια, αντί για μισθό".

Ακόμα χειρότερα, υπάλληλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που "τόλμησε" να μην εγγραφεί στην ποδοσφαιρική ομάδα της εταιρίας, απλά απολύθηκε. "Κάθε μέρα ερχόμουν αντιμέτωπη και με μία τρέλα. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά σε μία πεφωτισμένη χώρα;", αναρωτιόνταν η Κάισα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα του 2011.

Αυτά που μαθαίνουμε για την Ελλάδα από τις σουηδικές εφημερίδες είναι πάνω κάτω ότι οι Έλληνες δουλεύουν πολύ λίγο και αμείβονται πολύ καλά. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, Άντρες Μπόρι, έχει δηλώσει ότι "οι Έλληνες βγαίνουν στη σύνταξη στα 40".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε έκκληση στους Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και να μην κάνουν πολύ καιρό διακοπές. "Ψέματα. Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη – 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat - και αποτελούν τον πιο σκληρά εργαζόμενο λαό της ευρωζώνης", παραδέχεται η ίδια.

"Συζήτησα με ανθρώπους που στην ηλικία των 30 δεν τολμούν να κάνουν παιδιά. Αν οι πολίτες δεν έχουν χρήματα να πάνε σε εστιατόριο, τα εστιατόρια θα κλείσουν. Οι αγρότες που παράγουν φρούτα και λαχανικά, θα περάσουν δυσκολότερα. Για ποιο μέλλον μιλάμε όταν λόγω της οικονομικής αστάθειας, οι άνθρωποι γίνονται ολοένα και πιο ανασφαλείς και φοβούνται να ερωτευτούν;", σημειώνει στο NEWS 247 η Κάισα.

Η προπαγάνδα κάνει το γύρο της Ευρώπης

"Από όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ άφησε συντρίμμια. Η Λετονία ακόμα και σήμερα διανύει περίοδο οικονομικής ύφεσης, ακόμα και μετά την έκτακτη "πυροσβεστική" παρέμβαση του μεγαλύτερου οικονομικού Οργανισμού στον κόσμο. Ακόμα και αν γνωρίζει κάποια μικρή ανάπτυξη σε ελάχιστους παραγωγικούς τομείς, τα έσοδα κατευθύνονται απευθείας σε ξένες εταιρίες", συνεχίζει η Σουηδέζα δημοσιογράφος.

"Μην διστάσετε να κάνετε μία αναδρομή στο πρόβλημα της Αργεντινής. Η τελευταία έκλεισε την πόρτα στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ το 2003 και αρνήθηκε να πληρώσει δάνεια. Το ΔΝΤ απάντησε: 'Θα μείνετε μόνοι απέναντι στην παγκόσμια οικονομία που διαρκώς αναπτύσσεται'.

Σήμερα, η αργεντίνικη οικονομία έχει αναπτυχθεί στο 8%, με μοναδικό όπλο την πρωτογενή παραγωγή και όχι την απώλεια μισθών και συντάξεων", υπογραμμίζει στο NEWS 247 η Κάισα.

Τί πιστεύει λοιπόν η ίδια ότι μας έφτασε στο σημείο της ανικανότητας να κλείσουμε την πόρτα στους εταίρους;"Μα φυσικά, η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης. Η προπαγάνδα είναι το βασικό όπλο ενάντια στην αυτοπεποιήθηση των λαών. Αν επί δύο χρόνια βομβαρδίζεις τους Έλληνες με την πληροφορία, ότι είναι αργόσχολοι, ανεπαρκείς και ζουν παρασιτικά, ουσιαστικά καλλιεργείς έδαφος για περικοπές... χωρίς προπηλακισμούς και αντιστάσεις".

"Από την νοοοτροπία 'Δεν μου αξίζουν αυτές οι συνθήκες εργασίας', περάσατε στο 'Είμαι ευγνώμων που τουλάχιστον έχω δουλειά'. Τίποτα παραπάνω δηλαδή, από έναν τυφλό ψυχολογικό πόλεμο, με πολλές απώλειες και χιλιάδες θύματα".

Σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες της Σκανδιναβίας, οι πολίτες διαθέτουν iPhone, ακριβά λάπτοπ, τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα και πολλές ευκαιρίες για ταξίδια. "Υστερούμε όμως σε νεύρο και ζωντάνια. Μπορεί να μην διαθέτουμε πια σταθερές δουλειές, μόνιμη κατοικία, επαρκείς συντάξεις και τη δυνατότητα να επεκτείνουμε ό, τι μάς άφησαν κληρονομικά οι γονείς μας, όμως η οργάνωση ενός κινήματος αντίστασης μέσω facebook φαντάζει ουτοπικό. Αυτό το κάνατε εσείς. Και σας αξίζουν συγχαρητήρια".

"Έλληνες, μην εγκαταλείπετε! Συνεχίστε τον αγώνα"

Παρά το γεγονός ότι σε μόλις εβδομάδα, η Κάισα "πρόλαβε" να συγκρουστεί με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο Σύνταγμα (στη φωτογραφία απεικονίζεται με επίδεσμο από κάκωση στον καρπό) και να αφουγκραστεί πλήρως το συναίσθημα της οργής δεκάδων Ελλήνων πολιτών , στην ερώτηση εάν θα τα εγκατέλειπε για να κυνηγήσει το όνειρό της σε άλλη χώρα, απαντά:

"Κατανοώ τις ανησυχίες των νέων ανθρώπων. Ίσως μεμονωμένα για τον καθένα από εσάς, η μετανάστευση στο εξωτερικό, να προσφέρει νέες και πολύ πιο ευοίωνες προοπτικές. Η χώρα όμως σάς χρειάζεται".

Αν και θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη να κρίνει εάν η παραμονή σε μία χώρα που οι δείκτες ανεργίας αυξάνονται και οι επαγγελματικές προοπτικές μειώνονται δραστικά, η ίδια δεν διστάζει να παραδεχτεί:

"Από την άλλη, το να πλένεις πιάτα σε ταβέρνα χωριού βόρεια της Γερμανίας, έχοντας δύο πτυχία και μία λαμπρή προϋπηρεσία, δεν είναι επίσης ιδανικό για έναν μετανάστη". Κι αυτό δεν είναι κάτι που έβγαλε από το μυαλό της, είναι κάτι που έχει κάνει η ίδια.

Έχεις γράμμα... από Ελλάδα

Μετά την αναπαραγωγή του σουηδικού δημοσιεύματος της Κάισα στο NEWS 247 στις 21 Σεπτεμβρίου, η ίδια έγινε παραλήπτης περίπου 100 επιστολών ευγνωμοσύνης από Έλληνες, για το άρθρο - ανατροπή που ήρθε από την άλλη άκρη της Ευρώπης.

"Θέλω να γράψω βιβλίο για την Ελλάδα και να προσπαθήσω να συμπεριλάβω σε αυτό πολλές από τις φράσεις συμπολιτών σας. Δεν ήταν απλές επιστολές. Ήταν σαν να σηκώνεις το καπάκι κατσαρόλας από φαγητό που βράζει. Ο μπολιασμένος θυμός, η οργή, ο πόνος και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν".

Η Κάισα επέστρεψε στη χώρα μας στα μέσα Σεπτεμβρίου. Έμεινε τρεις εβδομάδες επιπλέον. Σχεδόν τίποτα δεν είχε αλλάξει. Οι αγανακτισμένοι στα πλατείες πλήθυναν, τα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος αυξήθηκαν, οι Έλληνες φτώχυναν, οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάστηκαν και η Κάισα πλέον πείστηκε ακόμα περισσότερο για το ότι η Ελλάδα δεν είναι πια τίποτα παραπάνω από ένα πιόνι.

"Πότε θα σταματήσει όλο αυτό; Σήμερα η Ελλάδα, αύριο η Πορτογαλία, μεθαύριο η Ισπανία. Την άλλη εβδομάδα εμείς. Μην το βάζετε κάτω Έλληνες. Συνεχίστε τον αγώνα σας και καλή τύχη".

Πλήρης σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60 για όλους!

Σαρωτική εγκύκλιος του υπ. Εργασίας
Το μπόνους της αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης δεν ισχύει για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκό καθεστώς ενώ αυξάνονται σταδιακά έως το 2015 στα 60 και στα 65 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για απονομή μειωμένης και πλήρους σύνταξης αντίστοιχα.

Επίσης, καθιερώνεται πλαφόν στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ τα 2773 ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011 στο οποίο ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που απέστειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στα ταμεία δίνεται επίσης το δικαίωμα με κάποιες προυποθέσεις στον ασφαλισμένο του Ο.Α.Ε.Ε. να διατηρήσει...
το επάγγελμά του μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Συγεκριμένα για τις παλαιές ασφαλισμένες του Ι.Κ.A
- Ε.Τ.Α.Μ. (δηλαδή, υπαγόμενες στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης, για πρώτη φορά, μέχρι και την 31.12.1992), οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, κατ΄ελάχιστον, 4.500 ημέρες ασφάλισης, προβλέπεται σταδιακή προσαύξηση του ισχύοντος, μέχρι 31.12.2010, ορίου ηλικίας των 60 και 55 ετών, προκειμένου για λήψη, αντίστοιχα, πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, αρχής γενομένης από την 01.01.2011 και μέχρι τη συμπλήρωση (κατά το έτος 2015), των 65 και 60 ετών, αντίστοιχα.

Με τον τρόπο αυτό, καθιερώνεται από το έτος 2015 και εφεξής, το 65ο έτος, ως γενικό όριο ηλικίας για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος και το 60ο έτος, ως γενικό όριο ηλικίας για τη λήψη μειωμένης. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξάρτητα από φύλο και ημερομηνία υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

Στο πλαίσιο, δε, της σταδιακής αυτής εναρμόνισης του ορίου ηλικίας για τις μέχρι 31.12.92 ασφαλισμένες ορίζεται ότι θεμελιώνουν δικαίωμα για λήψη μειωμένης ή πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, με τη συμπλήρωση, αντίστοιχα, των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος της συμπλήρωσης του 55ου ή του 60ου έτους της ηλικίας τους.

Η σταδιακή προσαύξηση των απαιτούμενων, κάθε χρόνο, ορίων ηλικίας, προκειμένου για λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα :

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010 4.500 55
2011 4.500 56
2012 4.500 57
2013 4.500 58
2014 4.500 59
2015 4.500 60

Η σταδιακή προσαύξηση των απαιτούμενων, κάθε χρόνο, ορίων ηλικίας, προκειμένου για λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα :

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010 4.500 60
2011 4.500 61
2012 4.500 62
2013 4.500 63
2014 4.500 64
2015 4.500 65

και σταθεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και μετά με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από αυτήν την ημερομηνία και μετά, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010.

Αντίθετα, για όσους θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2010, καθώς και για όσους θεμελιώνουν από 1/1/2011 και μετά με βάση προϋποθέσεις που δεν τροποποιούνται από το άρθρου 10 του ν. 3863/2010, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, όπως αυτό ίσχυε μέχρι την αντικατάστασή του από την παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 και, ως εκ τούτου, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ανωτέρω ρυθμίσεις.

Επομένως, από το πεδίο εφαρμογής αποκλείονται τα πρόσωπα που ήδη έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 ή θεμελιώνουν από 1/1/2011 και μετά με διατάξεις που δεν τροποποιούνται από το άρθρο 10 του ν. 3863/2010 (π.χ. γονείς ή σύζυγοι αναπήρων - συνταξιοδοτούμενοι με το άρθρο 140 του ν. 3655/2008, άνδρες που συνταξιοδοτούνται με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 65 ετών).

Επίσης, δεδομένου ότι με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010 δεν θίγονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και θανάτου, οι αναγνωριζόμενοι χρόνοι του άρθρου 40 αναγνωρίζονται μόνο στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος (με εξαίρεση το χρόνο στρατιωτικής θητείας, ο οποίος αναγνωρίζεται και για θεμελίωση σύνταξης αναπηρίας/θανάτου υπό τις προϋποθέσεις του ν. 1358/83, όπως ισχύει) .

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις μητέρες ανήλικων τέκνων, ασφαλισμένες από 1/1/1993 και μετά (νέες ασφαλισμένες), η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης με τις εν λόγω διατάξεις δίνεται από 1/1/2013 και μετά, οπότε (σύμφωνα με την παρ. 17 ε του άρθρου 10 του ν. 3863/10) τροποποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων, ασφαλισμένες μέχρι 31/12/1992, που θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2010, δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν στις προβλεπόμενες από τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίσεις, εκτός, βέβαια, αν επιλέξουν να μην συνταξιοδοτηθούν με αυτές τις διατάξεις, αλλά με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1/1/2011 και μετά, με βάση τις διατάξεις του αρ. 10 του ν. 3863/2010.

Όσον αφορά στη λήψη δεύτερης σύνταξης γήρατος από τους φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, θα είναι δυνατή και στις περιπτώσεις αυτές η αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην παρούσα και τις διατάξεις περί διπλοσυντασυνταξιούχων. Αντίθετα, στις περιπτώσεις λήψης δεύτερης σύνταξης με προϋποθέσεις που δεν μεταβλήθηκαν με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, με εξαίρεση την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, η οποία, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1358/1983.

Αναλυτικά παραδείγματα
Για την πληρέστερη κατανόηση των ανωτέρω παραθέτουμε τα επόμενα παραδείγματα:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

Γυναίκα ασφαλισμένη στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ το 1991, η οποία την 31η/12/2010 είχε 19 έτη ασφάλισης και ανήλικο παιδί μπορεί:

είτε να επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη (ως μητέρα ανηλίκου με τουλάχιστον 181/2 έτη ή 5500 ημέρες ασφάλισης) στην ηλικία των 55 ετών (50 για μειωμένη) - διατάξεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ- χωρίς, στην περίπτωση αυτή να έχει δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3996/2011
είτε να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης (με την προϋπόθεση ότι θα έχει ανήλικο παιδί κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του χρόνου αυτού) και σε ηλικία που προσδιορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010, π.χ. στο παράδειγμα αυτό, το 2016 και ηλικία 65 ετών (60 για μειωμένη).

Αναγνωρίζοντας πλασματικό χρόνο 4 ετών το 2012, θα έχει 25 (πραγματικά και πλασματικά) έτη ασφάλισης και εφόσον έχει και ανήλικο παιδί κατά το έτος αυτό, μπορεί να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της (του 53ου για μειωμένη).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Γυναίκα ασφαλισμένη από το 1988 στο τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ, η οποία την 31η/12/2010 είχε ανήλικο παιδί, 18 έτη ασφάλισης και ηλικία 49 ετών, συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης (χωρίς αναγνώριση πλασματικού χρόνου) το έτος 2017. Το έτος αυτό, εφόσον έχει και ανήλικο παιδί, μπορεί να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης σε ηλικία 65 ετών (60 για μειωμένη).
Εναλλακτικά, (με 181/2 έτη ή 5500 ημέρες ασφάλισης -διατάξεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) το 2011 και εφόσον έχει ανήλικο παιδί τότε, μπορεί να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης σε ηλικία 57 ετών (52 για μειωμένη),
ή, (παρ. 5 του άρθρου 40 του ν.3996/2011) αναγνωρίζοντας, μέχρι 31/12/2013, πλασματικό χρόνο ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992 (χρόνο γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, χρόνο επιδότησης λόγω ασθένειας, χρόνο ανεργίας κ.λπ.) μπορεί (συμπληρώνοντας 181/2 έτη ή 5500 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 και με ανήλικο παιδί τότε), να δικαιωθεί σύνταξης λόγω γήρατος με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2010 (55 ετών για πλήρη - 50 ετών για μειωμένη σύνταξη).

ή, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να αναγνωρίσει το 2012 πλασματικό χρόνο 5 ετών, οπότε, έχοντας συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και έχοντας ανήλικο παιδί το 2012, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της (του 53ου για μειωμένη)1.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3

Ανδρας ασφαλισμένος στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ από το 1982, ο οποίος την 31η/12/2010 έχει 20 έτη ασφάλισης χωρίς να θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με κάποια από τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ανδρών ασφαλισμένων μέχρι 31/12/1982, θα δικαιωθεί πλήρους συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης ανεξάρτητα από την ηλικία του, π.χ. το 2025 εάν δεν έχει διακοπή του ασφαλιστικού του βίου.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να αναγνωριστεί πλασματικός χρόνος ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3996/2011, δεδομένου ότι η διάταξη που προβλέπει τη συνταξιοδότηση των μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένων μετά από 35 έτη ασφάλισης ανεξάρτητα από την ηλικία τους δεν έχει θιγεί από τις διατάξεις του ν. 3863/2010.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση αυτή, ο ασφαλισμένος μπορεί να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του (προϋπόθεση συνταξιοδότησης 15 έτη ασφάλισης + 65 ετών), χωρίς και πάλι να δικαιούται να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, αφού η εν λόγω προϋπόθεση δεν θίγεται από τον ν. 3863/2010.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 4

Γυναίκα ασφαλισμένη στο τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ από το 1983, η οποία έχει, το 2010, ηλικία 58 ετών και 26 έτη ασφάλισης, έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης το 2010. Η ασφαλισμένη αυτή θεμελιώνει δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης το έτος 2012 -με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της. Προφανές είναι ότι, στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να αναγνωριστεί πλασματικός χρόνος του άρθρου 40 του νόμου αυτού.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 5

Γυναίκα ασφαλισμένη στο τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ από το 1983, η οποία έχει, το 2010, ηλικία 52 ετών και 26 έτη ασφάλισης, δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης το 2010. Η ασφαλισμένη αυτή συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας της το 2013, οπότε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας της -εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να αναγνωρίσει και πλασματικό χρόνου του άρθρου 40 του νόμου αυτού (προϋπόθεση το 2010: 25 έτη ασφάλισης και ηλικία 55 ετών για μειωμένη - 60 για πλήρη. Με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά ένα έτος ετησίως μέχρι το 60ό για μειωμένη το 2015 και το 65ο για πλήρη σύνταξη το 2015.)

Δικαίωμα λήψης πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος θεμελιώνει όταν συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται κατά τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας της (το 2018), άρα μπορεί να δικαιωθεί πλήρους σύνταξης στο 65ο έτος της ηλικίας της. Στην περίπτωση αυτή μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να αναγνωρίσει και πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

ΙΙ. ΙΑΤΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (παρ. 5 του άρθρου 61)

Οως γνωρίζετε, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3232/2004, για τους γιατρούς εργασίας που απασχολούνταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πρόσληψής τους και ανεξάρτητα από προηγούμενη υποχρεωτική ασφάλισή τους σε άλλον φορέα ασφάλισης πλην του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), προβλέφθηκε η υποχρεωτική ασφάλιση στο ΤΣΑΥ και η καταβολή σε αυτό της εισφοράς ελεύθερου επαγγελματία, ενώ διακόπτονταν η τυχόν υποχρεωτική τους ασφάλιση σε άλλον φορέα, στον οποίο μπορούσαν να ασφαλιστούν προαιρετικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2084/1992, καταβάλλοντας οι ίδιοι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 61 του ν.3996/2011,ιατροί εργασίας οι οποίοι απασχολούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 1568/1985 και έχουν υπαχθεί από την πρόσληψή τους στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου, πλην του ΤΣΑΥ, φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση του φορέα αυτού, εφόσον η πρόσληψή τους και η υπαγωγή τους στην ασφάλιση πραγματοποιήθηκε μέχρι και την 31 η/ 12/1992.
Εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι η έναρξη ισχύος των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 61 του ν.3996/2011 ανατρέχει στο χρόνο έναρξης ισχύος του ν. 3232/2004.

ΙΙΙ. ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (παρ. 8 του άρθρου 63)
Με την παρ. 8 του άρθρου 63 του ν. 3996/2011, προσδιορίζεται η αληθής έννοια της παρ. 6 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, με την οποία επανακαθορίζονται τα ανώτατα ποσά συντάξεων γήρατος και αναπηρίας που χορηγούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει 35 έτη (ή 10.500 ημέρες) ασφάλισης.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας και την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών και προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά, ιδιαίτερα στην παρούσα εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, κρίνεται σκόπιμη η ένταξη στο ανά μήνα ανώτατο όριο συντάξεων (πλαφόν) του 4πλάσιου του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλή ΑΕΠ και των οικογενειακών επιδομάτων. Ο νέος αυτός τρόπος επιβολής ανώτατου ορίου στις καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις γήρατος και αναπηρίας εφαρμόζεται, από 1/7/2011, σε όλους όσους λαμβάνουν ή θα λάβουν σύνταξη από την ημερομηνία αυτή και μετά. Ειδικότερα:

Όπως αναφέρουμε και στη με αριθ. Φ.80000/οικ.16280/1068/14-7-2011 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας, το ανώτατο ποσό σύνταξης γήρατος και αναπηρίας που χορηγούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους μισθωτούς ασφαλισμένους τους για 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας συμπεριλαμβανομένων, από 1/7/2011, και των οικογενειακών επιδομάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4πλάσιο του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλή ΑΕΠ αναπροσαρμοζόμενου με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων (σήμερα 2.773,40 ¤).

Έτσι, π.χ. ασφαλισμένος του πρώην ΤΣΠ-ΕΤΕ, του οποίου το ποσό της δικαιούμενης μηνιαίας σύνταξης (μαζί με οικογενειακά επιδόματα) ανέρχεται σε 2.850,00
¤, θα δικαιωθεί σύνταξης ύψους 2.773,40 ¤, δηλαδή θα περιοριστεί στο ανωτέρω πλαφόν.

Αντίθετα, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που το εξαγόμενο ποσό σύνταξης (μαζί με οικογενειακά επιδόματα) δεν υπερβαίνει το ανωτέρω πλαφόν (σήμερα 2.773,40 ¤), δεν θα γίνεται καμία περικοπή.

Το επόμενο στάδιο: Η εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας!

Σφαγή έως 40% στους μισθούς αλλά και παιχνίδι με τη φωτιά...

Ρετιρέ οι μισθοί των 2.000 ευρώ στο Δημόσιο
Σχεδόν το μισό τους εισόδημα θα χάσουν από το Νοέμβριο και μετά οι 3 στους 10 υπαλλήλους του δημοσίου, με το ενιαίο μισθολόγιο που απειλεί να ισοπεδώσει την κλίμακα της ιεραρχίας, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που...
συντηρούνται οικονομικά από το κράτος.

Με βάση όσα γίνονται ως τώρα γνωστά, ο μισθός γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών που θεωρείται ο κορυφαίος στο δημόσιο (πλην του Αρεοπαγίτου) και είχε φτάσει το 2007 και τις 9.000 (!) το μήνα, έχει ήδη «προσγειωθεί» στα περίπου 3500 ευρώ και με κατάργηση των επιδομάτων οδεύει στις 2.200-2.500 ευρώ το μήνα (επί 12 μήνες ετησίως).

Ερωτηματικά προκαλούν πάντως οι πληροφορίες πως στο νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο που παρουσίασε στο υπουργικό ο κ.Ρέππας, προβλέπεται ειδική μεταχείριση για όσουν ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Εάν και εφόσον η εξαίρεση αυτή θα αφορά όχι μόνο τη βαθμολογική εξέλιξη αλλά και την μισθολογική, καθώς και αν στα «ειδικά μισθολόγια» περιληφθούν τελικών και άλλοι πλην των στρατιωτικών ή των δικαστικών (πχ εφοριακοί, τελωνειακοί κλπ) μένει να αποσαφηνιστεί στο τελικό κείμενο και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που επέστρεψε στην Αθήνα, για να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση δεν θα αθετήσει και πάλι τις δεσμεύσεις της.

Ειδικά το θέμα των ειδικών μισθολογίων αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όταν η Τρόικα αποχωρούσε νύχτωρ από την Αθήνα.

Το νέο μισθολόγιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των γενικών, ειδικών και κλαδικών επιδομάτων καθώς μόνο ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, ενώ θα διατηρηθούν τέσσερα επιδόματα, το οικογενειακό, το παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, το ειδικών συνθηκών και το επίδομα θέσης, το οποίο θα χορηγείται μόνο σε προϊσταμένους.

Με τις αλλαγές αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 70.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα χάσουν από 10% έως 40% των αποδοχών τους και κατά μέσο όρο 25%.

Για παραδειγμα: Γιατρός με 27 χρόνια υπηρεσίας σε δημόσιο νοσοκομείο και βαθμό διευθυντού σήμερα (λόγω αρχαιότητος), θα λαμβάνει 1700 ευρώ μηνιαίως έναντι 2200 σήμερα και 2800 ευρώ πριν τις περικοπές πέρυσι.

Ο νέος βασικός μισθός με ενσωματωμένα τα επιδόματα θα διαμορφώνεται μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στα 2.200 ευρώ μικτά, αντί 1.666 ευρώ σήμερα για τους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Έτσι, όσοι λάμβαναν σήμερα ειδικά επιδόματα μέχρι και 1.700 ευρώ, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι ελεγκτικού συνεδρίου, αυτοί θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.

Για παραδειγμα: εφοριακός με 32 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει και σήμερα 3.100 ευρώ μικτά. Τα 1550 είναι μισθός και τα 1450 το ειδικό επίδομα ΔΙΒΕΤ. Θα λαμβάνει πλέον μόνο 1.800 ευρώ ως βασικό μισθό, άρα θα έχει απώλειες 1.300 ευρώ.

Με τα νέα δεδομένα πάντως ο εισαγωγικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα φθάσει τα 800 αντί 711 ευρώ που είναι σήμερα. Βελτίωση στις αποδοχές τους ή μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης γίνουν προϊστάμενοι καθώς θα δικαιούνται επίδομα ευθύνης, αλλά και όσοι θα είναι αποδοτικοί στην εργασίας τους πετυχαίνοντας μετρήσιμους στόχους, καθώς θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας.

Φεύγουν οι πιο μεγάλοι και οι λιγότερο μορφωμένοι από το Δημόσιο

Ξημερώθηκαν σε σύσκεψη τέσσερις υπουργοί
Τα φώτα στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης έμειναν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Βενιζέλος, Ρέππας, Καστανίδης, Κουτρουμάνης κα έσκιζαν επί ώρες χαρτιά και σχέδια για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, ενός θεσμού που απειλεί να στείλει την κυβέρνηση στην… αποστρατεία.

Οι υπουργοί είναι σε κλοιό. Η Τρόικα ζητά εξοικονόμηση πόρων, αλλά οι αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα απολυθούν κοστίζουν. Και λεφτά δεν υπάρχουν. Γιατί δεν έχει νόημα να γλιτώσεις 1 εκατ. και να πληρώσεις δύο. Για αυτό στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτηκαν η είσοδος στην εφεδρεία...
να ισοδυναμεί και με ειδοποίηση απόλυσης. Ώστε ο εργαζόμενος να δικαιούται μειωμένη αποζημίωση αν δεν βρει θέση στο δημόσιο μετά από 12 ή 18 μήνες που θα μείνει «παρκαρισμένος» στο σπίτι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ένταξη ενός εργαζόμενου στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας η υπηρεσία θα ζητά τη συναίνεσή του. Εγγράφως. Ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αντιμετωπίσει το δημόσιο τυχόν νομικές προσφυγές. Για να μη ξεσηκωθεί σάλος, όμως, η δήλωση θα είναι γενική και δε θα περιλαμβάνει παραίτηση από νόμιμα δικαιώματα, τα οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ασκήσει, επικαλούμενος πως υπέγραψε κάτω από ψυχολογική πίεση. Και το κράτος, όμως, θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί της βούλησης του εργαζόμενου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που έλαβε χώρα η αλλαγή της εργασιακής σχέσης.

Και αν το συνταγματικό είναι το πιο απλό από τα θεσμικά η κυβέρνηση ψάχνει και τα κριτήρια για την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο καθεστώς. Ηλικία, θέση στην παραγωγή και προσόντα είναι τα τρία επικρατέστερα. Στόχος είναι να οδηγηθούν στην εφεδρεία οι πιο ηλικιωμένοι και οι λιγότερο μορφωμένοι. Αλλά, πάλι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός με τις συντάξεις τους. Οπότε, εδώ καλείται να παίξει ρόλο ο Γιώργος Κουτρουμάνης, εισάγοντας νέο ασφαλιστικό με προβλέψεις για μειωμένο εφάπαξ, μειωμένες επικουρικές και μικρότερες βασικές συντάξεις!

Αυτά συζητήθηκαν το βράδυ. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ώστε στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι υπουργοί να δουν ξανά την Τρόικα

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)