Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Με εντολή Μπαλτάκου


Αύριο, λοιπόν, ενδέχεται ο κ. Σαμαράς να δηλώσει με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ή το σκάνδαλο των υποβρυχίων ή τον νόμο περί ευθύνης υπουργών «δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος».

Κανονικά σήμερα δεν ήθελα να γράψω για την υπόθεση Μπαλτάκου - όπως έχω ξαναγράψει δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με τα προφανή. Άκουσα όμως και διάβασα πολλά από...
χθες το μεσημέρι, προερχόμενα όχι μόνο από κυβερνητικά παπαγαλάκια αλλά ακόμα κι από το χώρο της αντιπολίτευσης, ώστε νομίζω πως κάποια πράγματα αξίζει να μπουν στη θέση τους.
Ήταν μεμονωμένη στην κυβέρνηση η περίπτωση του Παναγιώτη Μπαλτάκου; Προφανώς όχι. Υπάρχει στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, και στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, ένας ισχυρός ακροδεξιός πυρήνας ο οποίος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη στροφή προς την άκρα Δεξιά. Κι επειδή σε ορισμένες εκπομπές άκουσα να ζητούνται -αφελώς δήθεν- ονόματα χωρίς να δοθούν, πάρε στυλό και γράφε: Βορίδης, Λαζαρίδης, Κρανιδιώτης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, Μπαλτάκος. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι αρκετοί, προερχόμενοι από δύο τουλάχιστον δεξαμενές, από το Δίκτυο 21 και από το ΛΑΟΣ, αλλά αυτά τα ονόματα φτάνουν για να αποδείξουν την ύπαρξη μηχανισμού, και μάλιστα ισχυρού. Ας μην ξεχάσουμε σ’ αυτό το σημείο και την περίπτωση του γηγενούς στη Νέα Δημοκρατία Παναγιώτη Ψωμιάδη, και γενικότερα τον παρακρατικό-παραεκκλησιαστικό θύλακα της Θεσσαλονίκης.
Ήξερε ο Αντώνης Σαμαράς το ρόλο του Μπαλτάκου; Τον ήξερε όλη η Ελλάδα. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μπαλτάκος ήταν απ’ αυτούς που είχαν εκφραστεί υπέρ μιας ενδεχόμενης μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και μιας εξευγενισμένης Χρυσής Αυγής, έχουν δε αποκαλυφθεί και κινήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα και με τη δημοσιοποίηση ονομάτων που προέρχονται από τον εθνικιστικό χώρο που θα ηγούνταν της επιχείρησης εξωραϊσμού. Εξάλλου ο Μπαλτάκος, όπως ας πούμε και ο Κρανιδιώτης, ουδέποτε απέκρυψαν ότι έβλεπαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τη Χρυσή Αυγή και τη δεξαμενή των εν δυνάμει ψηφοφόρων της ως χρυσή εφεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Τους διέφευγε βέβαια ότι σε πρώτη φάση μάλλον η δεξαμενή αυτή γέμιζε από διαρροές ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, διαπίστωση η οποία, σε συνδυασμό με το κορυφαίο γεγονός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και τις συνακόλουθες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία σε εγκατάλειψη της θεωρίας των δύο άκρων και σε αλλαγή πολιτικής έναντι της Χρυσής Αυγής.
Αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο ο ρόλος του Μπαλτάκου ήταν φανερός, με κορυφαίες εκδηλώσεις τον αντιρατσιστικό νόμο που δημιούργησε ανυπέρβλητες τριβές το περασμένο καλοκαίρι με τον Αντώνη Ρουπακιώτη και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και με την πρόσφατη τροπολογία του άρθρου 19 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους μετανάστες, που με τραγελαφικό τρόπο ο μεν αρμόδιος υφυπουργός τον απέσυρε και ο αναρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου τον επανέφερε τρεις φορές με την άμεση στήριξη του υπουργού κ. Μιχελάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Βορίδη και με έμμεση αλλά σαφέστατη εντολή Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός λοιπόν ήξερε.
Είχε παρόλα αυτά αυτονομηθεί ο Μπαλτάκος υπηρετώντας μια δική του ατζέντα, όπως κατά κόρον διαδίδεται και γράφεται; Αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με βεβαιότητα, το πιθανότερο όμως είναι ότι από τη δολοφονία του Φύσσα και μετά, όταν η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική, λειτουργούσε στο πλαίσιο μιας δευτερεύουσας κυβερνητικής ατζέντας που είχε στόχο να χειραγωγήσει καταστάσεις που αφορούσαν το ευαίσθητο ακροδεξιό υπογάστριο της παράταξης.
Τίποτα το παράξενο και το πρωτότυπο, τέτοιες επιμέρους αποστολές διεκπεραιώνονται καθημερινά από το επιτελείο του κ. Σαμαρά προς διάφορες κατευθύνσεις, ιδίως στη σημερινή δύσκολη συγκυρία όπου η κυβερνητική πλειοψηφία, προ του κινδύνου απώλειας της δεδηλωμένης, αναζητά απεγνωσμένα εφεδρείες απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται.
Αυτά όλα δεν σημαίνουν, όπως σπεύδουν να αποφανθούν μερικοί υπεραπλουστεύοντας τα πολιτικά δεδομένα, ότι ο Σαμαράς είναι φασίστας ή η Νέα Δημοκρατία ναζιστικό κόμμα. Οι αποχρώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό σύνθετο πολιτικό σκηνικό, ενώ αυτού του είδους οι υπεραπλουστεύσεις ενισχύουν κατά κανόνα τα σχέδια συντηρητικών και αυταρχικών κύκλων. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κ. Σαμαρά, τις εθνικιστικές του παρακαταθήκες αλλά και την πρόσφατη συνθηματολογία του όταν κήρυττε την ανακατάληψη των πόλεων από τους ξένους, σε εποχή που κατά τα άλλα εφέρετο ως ακραιφνής αντιμνημονιακός. Το γεγονός είναι ότι ο ακροδεξιός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας συγκροτήθηκε κυρίως από πρόσωπα της δικής του επιλογής και του στενού του κύκλου, ενώ είναι σαφές ότι ουδέποτε η Νέα Δημοκρατία είχε σε ηγετικό επίπεδο τόσο ισχυρά ακροδεξιά ερείσματα, πράγμα που κατά τη γνώμη μου συμβαδίζει με το δεδομένο ότι ουδέποτε επίσης βρέθηκε σε τόσο χαμηλά ποσοστά, έχοντας χάσει το χώρο του κέντρου και ταυτοχρόνως την ηγεμονία της στο χώρο της ακροδεξιάς.
Όπως και να ’χει, κατά τη γνώμη μου βιάστηκαν ορισμένοι να πάρουν τοις μετρητοίς τα λόγια του Μπαλτάκου και να θέσουν θέμα Δένδια και Αθανασίου. Πρώτον γιατί ένοχος ένοχον ου ποιεί, θέλω μ’ αυτό να πω ότι δεν είναι υποχρεωτικό να δώσει κανείς βάση στα λεγόμενα του Μπαλτάκου, ιδίως σε μια ιδιωτική συνομιλία του όπου προσπαθεί να ψήσει τον ομοϊδεάτη του Κασιδιάρη. Ούτε βέβαια θα ήταν συνετό να αγνοήσει κανείς τα λεγόμενά του, λέω μόνο ότι πρέπει να εξεταστούν με ψυχραιμία και χωρίς πρόθεση εξαγωγής βεβιασμένων συμπερασμάτων.
Για παράδειγμα, έκατσα κι έψαξα πρόχειρα τον ισχυρισμό του Μπαλτάκου σε σχέση με την καταγωγή της κυρίας Ευτέρπης Γκουτζαμάνη και του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Σύμφωνα με τα βιογραφικά τους, η κ. Γκουτζαμάνη κατάγεται από τον Πολίχνιτο Λέσβου ενώ ο κ. Αθανασίου από την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Κοίταξα το χάρτη του νησιού και διαπίστωσα ότι δεν μπορείς να τα πεις αντικρινά χωριά, αλλά οπωσδήποτε ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του Μπαλτάκου έχει ισχυρή βάση αληθείας. Αλλά αυτά, όπως και όλα τα άλλα, θα ήταν ορθότερο να τα διερευνήσει ένας εισαγγελέας, όπως προτείνει στο σημερινό άρθρο του στο ThePressProject ο καθηγητής Δημήτρης Χριστόπουλος.
Αλλά και ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης καλό θα ήταν να υπάρξει μεγαλύτερη περίσκεψη στην ερμηνεία των λεγομένων του Μπαλτάκου, ο οποίος δεν είναι το πιο φερέγγυο πρόσωπο όπως γίνεται αντιληπτό και από τη φαιδρή δήλωση με την οποία παραιτήθηκε. Ειδικότερα ως προς τις «αποκαλύψεις» του για τους κυρίους Δένδια και Αθανασίου, η αμφιλεγόμενη άποψη που πήγε να σερβίρει στον Κασιδιάρη ως προς τη μεθόδευση της δίωξης των στελεχών της Χρυσής Αυγής έρχεται να αποκρύψει το μείζον, που είναι ολοφάνερο και βέβαιο: Η μεθόδευση των ιδίων, όλο το προηγούμενο διάστημα, για την παροχή ασυλίας στη Χρυσή Αυγή. Αλλά αυτό βέβαια δεν χρειαζόταν να το πει ο Μπαλτάκος στον συνομιλητή του, καθώς εκείνος το ήξερε πολύ καλά και από πρώτο χέρι.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να ζητηθεί η παραίτηση της κυβέρνησης, και όχι η υποτιθέμενη κατασκευή του κατηγορητηρίου εναντίον της Χρυσής Αυγής. Αλλά υπάρχει και άλλος ένας λόγος, εξίσου σημαντικός.
Διαβάζω ξανά και ξανά τη χθεσινή δήλωση Σαμαρά: «Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος». Αύριο, λοιπόν, ενδέχεται ο κ. Σαμαράς να δηλώσει με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ή το σκάνδαλο των υποβρυχίων ή τον νόμο περί ευθύνης υπουργών «δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος». Μεθαύριο ενδέχεται να δηλώσει με αφορμή την ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ ή το ξεπούλημα των τραπεζών ή το ξεζούμισμα των φορολογουμένων «δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Στουρνάρας». Με αφορμή τον φόνο του Καρέλι, με αφορμή τον πνιγμό των μεταναστών στο Φαρμακονήσι, με αφορμή τη διάλυση του συστήματος υγείας, με αφορμή την υποβάθμιση της παιδείας «δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση ο κ. Αθανασίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο κ. Γεωργιάδης, ο κ. Αρβανιτόπουλος» κ.ο.κ.
Αλλά επειδή εμείς το γνωρίζουμε το θέμα, κι επειδή είναι ακριβώς έτσι, θέλουμε να δηλώσουμε ρητά ότι δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς.
Του Χριστόφορου Κάσδαγλη από ThePressProject

Ο Π.Μπαλτάκος στον Νίκο Χατζηνικολάου."Υπάρχουν κι άλλες συναντήσεις,πριν και μετά από αυτήν"

Για το βίντεο με τον Ηλία Κασιδιάρη, το επεισόδιο με τον γιο του στη βουλή και την παραίτησή του μιλάει αυτή την ώρα στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real fm o πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Παναγιώτης Μπαλ

Μπαλτάκος:

-Αποφάσισα να διαδραματίσω συγκεκριμένο ρόλο για το καλό της παράταξης και της Ελλάδας, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε 500.000 Έλληνες εγκλωβισμένους στη Χ.Α. 'Ελεγα αυτά που ήθελαν να ακούσουν για να αποκτήσω...
την εμπιστοσύνη τους.
-Η Ν.Δ. είναι παράταξη ευθύνης... είναι κεντροδεξιά παράταξη και κοντεύει να χάσει την δεξιά της πτέρυγα.
-Τον Πρωθυπουργό δεν τον πιάνουμε στο στόμα μας, δεν τον σχολιάζω.
Ερώτηση: Εν αγνοία του Πρωθυπουργού διαδραματίσατε ρόλο για το καλό της παράταξης;
-Ο Πρωθυπουργός ήξερε ότι πρέπει να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο από την Χρυσή Αυγή, το τι έκανα εγώ γι αυτό τον λόγο δεν το ήξερε.
-Ο Κασιδιάρης με είδε στην πόρτα και μου είπε: Θέλω να σε απασχολήσω, δεν ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση.
-Είχα την απορία και ήθελα να μάθω τι θέλει, να δω που το πάει, γι'αυτό τον δέχθηκα
-Στον Τύπο διάβασα ότι ο Πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο τον Αθανασίου και τον Δένδια, δεν μου το είπε ο Πρωθυπουργός
-Το ραντεβού είχε σκοπιμότητα και τίποτε άλλο
-Τπάρχουν κι άλλες συνομιλίες πριν από αυτή και άλλες μία ή δύο μετά από αυτήν

Ο Φώτης Καϋμενάκης αντικαταστάτης του Μπαλτάκου

Τη θέση του Τάκη Μπαλτάκου, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της κυβέρνησης θα πάρει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, αρεοπαγίτης Φώτης Καϋμενάκης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας που είχε ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο κ/Μπαλτάκος προκάλεσε σοκ στο πρωθυπουργικό γραφείο και οδήγησε στην αποπομπή του.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη λήξη κομματικής σύσκεψης στη Συγγρού, πως σαφώς εφόσον ισχύουν όσα λέγονται «ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει θέση στην κυβέρνηση».

Ο Φώτης Καϋμενάκης αντικαταστάτης του Μπαλτάκου

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)