Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Tα λεφτα....

Pictures of women in the military...Μακράν, η κοπέλλα απο τη Σ.Σ.Α.Σ., η καλυτερη !!






































Με κριτήρια και το επίδοµα ανεργίας

Το υπουργείο Εργασίας περνάει από κόσκινο όλες τις κοινωνικές και προνοιακές ενισχύσεις
Το ενδεχόµενο µελλοντικής σύνδεσηςτου επιδόµατος ανεργίαςµε εισοδηµατικά κριτήρια εξετάζει το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του εξορθολογισµού των κοινωνικών και προνοιακών επιδοµάτων ύψους 6 δισ. ευρώ, που θα αρχίσει από το ΕΚΑΣ (Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουµάνης διευκρίνισαν χτες πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε εκείνους που ...
έχουν ανάγκη τα επιδόµατα και το όλο θέµα θα αντιµετωπιστεί µε διασταύρωση ελέγχων και απογραφή δικαιούχων. Ηδη το υπουργείο Εργασίας άρχισε την απογραφή των επιδοµάτων. Η σχετική µελέτη θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σχεδιάζεται η καθιέρωσ ηνέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων στην καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων (ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας, επίδοµα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότησηενοικίου, προγράµµατα κοινωνικού τουρισµού κ.ά.) ώστε να γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. Αυτό σηµαίνει ότι θα λαµβάνεται υπόψη συνδυαστικά το εισόδηµα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, µετοχές, µερίσµατα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και ταπεριουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα), κι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο θα χάνει το επίδοµα ή την οποιαδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.

Κριτήρια εισοδήµατος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδοµάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήµατος. Για παράδειγµα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλάτο εισόδηµα της συζύγου τουξεπερνά ένα ορισµένο ποσό, δεν θα λαµβάνει το επίδοµα.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 θα αναθεωρηθούν τα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδοµάτων µε στόχο τη µείωσή τους προς τα νοικοκυριά πουέχουν εισόδηµα πάνω από το όριο της φτώχειας (δηλαδή, ετήσιο εισόδηµα 6.897 ευρώ κατ’ άτοµο και 14.484 ευρώ για ζευγάρι µε 2 ανήλικα παιδιά).Από τη µείωση των κοινωνικώνεπιδοµάτων εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµηθεί ποσό ύψους 1%-2% του ΑΕΠ ή 2,3-4,6 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσµευθεί για αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. και περικοπή δαπανών που φθάνειτα 3 δισ. από τώρα µέχρι και το 2015. ΕΞΙ ∆ΙΣ. ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Σε χτεσινές του δηλώσεις στον Βήµα 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε: «Εχουµε κοινωνικά και προνοιακά επιδόµατα που υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Χρειάζεται εξορθολογισµός και µόνο. Παράδειγµα, το ΕΚΑΣ. Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδηµα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο. Η ρύθµιση για το ΕΚΑΣ και άλλα παρόµοια επιδόµατα έχει αναρτηθεί στο ∆ιαδίκτυο και θα ψηφιστεί µετά το Πάσχα. Συνδέουµε το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν», είπε. Ο κ. Κουτρουµάνης απέκλεισε σε αυτή τη φάση τη σύνδεση του επιδόµατος ανεργίας µε εισοδηµατικά κριτήρια, αλλά τόνισε ότι «ακόµη και στα επιδόµατα ανεργίας χρειάζεται ένα νοικοκύρεµα» καθώς «υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδοµα.

Η διασταύρωση που δεν γινόταν µέχρι τώρα και θα γίνει µέσα στον χρόνο µεταξύ ΟΑΕ∆, ΙΚΑ και Επιθεώρησης Εργασίας θα βοηθήσει ώστε και το συγκεκριµένο αλλά και άλλα επιδόµατα θα πηγαίνουν σε αυτούς που είναι πραγµατικά δικαιούχοι». Υπενθυµίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν είχε κάνει λόγο για κατάργηση του επιδόµατος ανεργίας σεόσους ανέργους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν εισοδήµατα από άλλες πηγές. Ο κοινοτικός επίτροποςείχε πει ότι για το 2012 τοποσό των περίπου 500 εκατ. ευρώ θα προκύψει «από τον έλεγχο τωνπεριουσιακών στοιχείων και τωνεισοδηµάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόµατα ανεργίαςκαι άλλα κοινωνικού χαρακτήρα».

Θα λαµβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδηµα καθώς και η περιουσία του επιδοτούµενου

Ρεζίλι των σκυλιών!

Σαμπάνιες από τους συμβασιούχους

.....για το "χαστούκι" του Άρειου Πάγου στην κυβέρνηση

Δικαίωση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου αποτελεί η σημερινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Είκοσι έξι ανώτατοι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της μονιμότητας των συμβασιούχων και είκοσι κατά.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι έξω από τον Αρειο Πάγο άνοιξαν σαμπάνιες και ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και δικαίωσης, πανηγυρίζοντας για την απόφαση του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι πριν τη σημερινή ολομέλεια είχαν προηγηθεί δύο αρνητικές ...
εισηγήσεις κατά τις μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμβασιούχοι έχουν ξεκινήσει πορεία προς τη Βουλή.


Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τους συμβασιούχους

Με επιφωνήματα χαράς και ανοίγοντας σαμπάνιες οι συμβασιούχοι πανηγύρισαν την απόφαση του Αρείου Πάγου που τους δικαίωσε




Δικαίωση για τους συμβασιούχους του Δημοσίου αποτελεί η σημερινή απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Είκοσι έξι ανώτατοι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της μονιμότητας των συμβασιούχων και δεκαεννιά κατά.
Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, κι έτσι οι δικαστές δικαίωσαν καθαρίστριες του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), οι οποίες εργάστηκαν στον εν λόγω οργανισμό από το 1991 έως το 1998.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απο το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

H απόφαση του Αρείου Πάγου ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα, αφού αρνητική ήταν η εισήγηση τόσο των δικαστών που είχαν οριστεί ως εισηγητές όσο και η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι έξω από τον Άρειο Πάγο άνοιξαν σαμπάνιες και ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και δικαίωσης, πανηγυρίζοντας για την απόφαση του δικαστηρίου.

Η συνεδρίαση του Άρειου Πάγου πραγματοποιήθηκε με αρκετούς συμβασιούχους απέξω από το κτήριο του Άρειου Πάγου.

Νέο άλμα της ανεργίας, ξεπέρασε το 15%!

Ηταν 11,8% πριν από ένα χρόνο και 14,8% τον Δεκέμβριο του 2010
Πάνω από 750.000 χωρίς δουλειά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία
Πάνω από 750 χιλιάδες άτομα ήταν χωρίς δουλειά τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ το ποσοστό ανεργίας σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ επταετίας, ξεπερνώντας το φράγμα του 15% από το 11,3% που ήταν ένα χρόνο πριν αλλά και το 14,8% που έφτασε το Δεκέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν μια στις πέντε γυναίκες ήταν ...
χωρίς δουλειά τον περασμένο Ιανουάριου (18,8%) ενώ το ποσοστό ανεργίας των ανδρών σκαρφάλωσε στο 12,4% από το 8,7% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ανεργία των νέων καθώς πάνω από ένας στους τρεις (37%) αναζητούσε μάταια απασχόληση από το 30,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2010.

Από την ανεργία «υποφέρουν» περισσότερο οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας (22,7% από 17,7% ένα χρόνο πριν), των νησιών του Νότιου Αιγαίου (20,2% από 15,3%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (19,3% από 10,9% το 2010).

Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού που εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα φτάσει στο 14,6% το 2011.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη και «αισιόδοξη» πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος η ανεργία θα προσεγγίσει φέτος το 16,5%. Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, υποστηρίζει το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να φτάσει το 22% κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 1,2 εκατ. ανέργους.

Εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις της ανεργίας στην ιδιωτική κατανάλωση αλλά και τη ζωή του ανέργου, η ανεξέλεγκτη πορεία της έχει ήδη πλήξει και τα έσοδα των ταμείων. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που παρακολουθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η «αιμορραγία» των ταμείων εξ αιτίας της αυξημένης ανεργίας και της συνακόλουθης μη καταβολής εισφορών ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, Ιανουάριος 2005 - Ιανουάριος 2011

Ποινική δίωξη σε βάρος του Αχ. Μπέου...

Ποινική δίωξη κατά του Αχιλλέα Μπέου για «απόπειρα εκβίασης με απειλή της δραστηριότητας του εξαναγκαζομένου», άσκησε σήμερα ο αθλητικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου, μετά την έρευνα που διενήργησε για τον αγώνα της Σούπερ Λίγκας Αρη-Παναθηναϊκού.
Ο κ. Σιμιτζόγλου διευκρίνισε ότι αν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου υποβάλει σχετικό αίτημα, τότε η υπόθεσή του θα...
συσχετιστεί με την δικογραφία που αφορά τον αγώνα του Europa League ανάμεσα στη Μακάμπι και τον Ολυμπιακό, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες.
Παράλληλα, ο κ. Σιμιτζόγλου έστειλε αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, Ανδρέα Φάκο, προκειμένου να επιληφθεί στο πλαίσιο όσων προβλέπει ο ΚΑΠ

Συμπληρωστε σωστά τη δήλωσή σας (2)

ΤA ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Όταν οι δαπάνες που πραγματοποιήσαμε τον προηγούμενο χρόνο για να αγοράσουμε περιουσιακά στοιχεία, να συντηρήσουμε αυτά ή ακόμα πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες δαπάνες «διαβίωσης όπως λέγονται, τότε φορολογούμαστε για τα τεκμαρτά αυτά εισοδήματα και όχι για τα δηλωθέντα ΕΦΟΣΟΝ τα δηλωθέντα είναι μικρότερα από αυτά που προσδιορίζονται από τα τεκμήρια και τις ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες.

Τα τεκμήρια είναι δύο κατηγοριών:

Ι. ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

1. Tην κύρια ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία .

2. Την δευτερεύουσα ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία.

3. Αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, μικτής χρήσης ή τύπου jeep.

4. Tα σκάφη ή πλοία αναψυχής ιδιωτικής χρήσης (όχι τα επαγγελματικά).

5. Οι αμοιβές των πληρωμάτων των σκαφών αναψυχής.

6. Τις αμοιβές των πάνω από (1) έναν οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων, προσωπικών δασκάλων, κηπουρών κ.λπ.

7. Τα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

8. Τις δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες εσωτερικές ή εξωτερικές).

9. Τις δαπάνες φοίτησης σε ιδιωτικά σχολεία.

10. Τις ετήσιες οικογενειακές δαπάνες 3000 ευρώ για άγαμο και 5000 ευρώ για έγγαμο.

ΙΙ. ΑΠOΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙOΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤOΙΧΕΙΩΝ (Πόθεν έσχες)

Η δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση (leaςing) αυτοκινήτων Ε.Ι.Χ ή Jeep, καθώς και κάθε δίτροχου ή τρίτροχου.

Η δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση πλοίων ή σκαφών αναψυχής καθώς και αεροσκαφών.

Η δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ.

Η δαπάνη για αγορά ή χρηματοδοτική ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων, καθώς και για ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή πισίνας.

Η χορήγηση δανείων σε οποιονδήποτε.

Οι δωρεές, γονικές παροχές(άτυπες δωρεές) ή χορηγίες χρηματικών ποσών πάνω από 300 ευρώ.

Η δαπάνη για απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής.

ETHΣΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ Ή ΜΙΣΘΟΥΜΕΝΗ Ή ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΗ

ΚΥΡΙΑ Ή ΔΕΥΤΕΡΕΟΥΣA ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Στον πίνακα 5 του έντυπου Ε1 περιλαμβάνονται τα στοιχεία προσδιορισμού του εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια δαπανών από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και από τις αντικειμενικές ετήσιες δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που προστατεύονται από αυτούς. Για την κύρια και για δύο δευτερεύουσες κατοικίες. Για τη συμπλήρωση των ενδείξεων του πίνακα αυτού παραθέτουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Α) Η κύρια ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία

Οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες για την ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία προσδιορίζονται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της και την περιοχή που βρίσκεται, καθώς επίσης εάν διαθέτει βοηθητικούς χώρους (πάρκινγκ – αποθήκη) και εάν είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Η κλίμακα προσδιορίζεται ως εξής:

Τετραγωνικά μέτρα ποσό τεκμηρίου προσ/μενο κατά 40% προσ/μένο κατά 70%

ανά τ.μ. ανά τ.μ. για τιμή ζώνης ανά τ.μ. για τιμή ζώνης

από 2800 έως 4999 από 5000 και άνω

Μέχρι 80 τ.μ. 30 42 51

από 81 τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. 50 70 85

από 121 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. 80 112 136

από 201 τ.μ. μέχρι 300 τ.μ. 150 210 255

από 301 τ.μ. και άνω 300 420 510

Οι βοηθητικοί χώροι για την κύρια κατοικία, ανεξάρτητα πόσα τετραγωνικά είναι, ορίζεται σε 30 ευρώ ανά τ.μ.

Όταν οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι από 2800 ευρώ έως 4999 ευρώ προσαυξάνεται κατά 40% και προσδιορίζεται στα 42 ευρώ το τ.μ., ενώ εάν είναι σε περιοχή με τιμή ζώνης πάνω από 5000 ευρώ το τ.μ. προσαυξάνεται κατά 70% και προσδιορίζεται σε 51 ευρώ το τ.μ.

Όταν η κύρια κατοικία, ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία είναι ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές ΕΚΤΟΣ αντικειμενικού προσδιορισμού αντί για τιμή ζώνης θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή εκκίνησης.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και συνέχεια θα γίνεται επιμερισμός μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας στους.

Η αντικειμενική δαπάνη βαρύνει πάντα αυτόν που χρησιμοποιεί την κατοικία.

Δεν υπολογίζεται η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις που έχουμε ΚΕΝΕΣ κατοικίες, θα πρέπει όμως να υποδείξουμε ότι το ακίνητο είναι ΚΕΝΟ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εάν προσκομίσουμε φωτοαντίγραφα λογαριασμών ΔΕΗ, ύδρευσης, κοινόχρηστων ή άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το ακίνητο είναι κενό για όλο το υπόψη διάστημα.

Αν το ακίνητο μισθώνεται για ορισμένους μήνες μέσα στο έτος τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.

Κωδικός 203

Διαγραμμίστε με Χ τη λέξη ΝΑΙ εάν μισθώνετε κύρια κατοικία ανεξάρτητα από την επιφάνεια της. Στα στοιχεία του ακινήτου και στην ένδειξη κύρια κατοικία γράψτε τη διεύθυνση της κατοικίας αυτής και τις γύρω οδούς που περικλείουν το τετράγωνο.

Κωδικoί 207-209

Διαγραμμίστε με Χ τη λέξη ΝΑΙ εάν μισθώνετε κύρια ή δευτερεύουσα ή δευτερεύουσες ή δωρεάν παραχωρούμενες κατοικίες ή σας έχει παραχωρηθεί δωρεάν κύρια ή δευτερεύουσα ή δευτερεύουσες κατοικίες, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ των τ.μ. της επιφάνειάς τους.

Κωδικoί 240-242

Σημειώνεται με Χ στην ένδειξη ΝΑΙ εάν πρόκειται για κύρια ή δευτερεύουσα ή δευτερεύουσες κατοικίες και είναι μονοκατοικία.

Μονοκατοικία είναι το κτίσμα που αποτελεί λειτουργικά μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς χώρους αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κτλ.), η οποία μπορεί να είναι σε ένα όροφο ή σε περισσότερους ορόφους (μεζονέτα) και δεν εφάπτεται με άλλο κτίσμα είτε οριζόντια είτε κάθετα. Μονοκατοικίες θεωρούνται επίσης και κτίσματα σε επαφή με άλλα, που ανήκουν όμως σε διαφορετικές κάθετες ιδιοκτησίες και πληρούν κατά τα λοιπά τις παραπάνω προϋποθέσεις. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν δε χαρακτηρίζονται μονοκατοικίες:

α) Διώροφος οικοδομή με ισόγειο κατάστημα και 1 ο όροφο κατοικία.

β) Ισόγειο διαμέρισμα που βρίσκεται σε επαφή με άλλο ισόγειο.

γ) Ισόγεια επαγγελματική στέγη που βρίσκεται σε επαφή με άλλη μονοκατοικία.

Τα πιο πάνω ισχύουν ανεξάρτητα αν έχει συσταθεί πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Ένδειξη θέση – όροφος. Γράψτε τον όροφο που βρίσκεται η κατοικία π.χ. ισόγειο, 1ος κτλ.

Κωδικός 211

Γράψτε την επιφάνεια της κατοικίας. Στην επιφάνεια αυτή περιλαμβάνεται η επιφάνεια του κύριου χώρου της κατοικίας. Σε περίπτωση μονοκατοικίας επιπλέον λαμβάνεται η τυχόν επιφάνεια των βοηθητικών χώρων του λεβητοστασίου και του κλιμακοστασίου, ανεξάρτητα αν η μονοκατοικία είναι σε περιοχή που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας ή όχι η επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας πρέπει να είναι σε ακέραιο αριθμό. Αν υπάρχει δεκαδικό ψηφίο στρογγυλοποιείστε στον αμέσως πλησιέστερο ακέραιο αριθμό Π.χ. 96,4 γράψτε 96 ή 97,5 γράψτε 97.

Κωδικός 212

Γράψτε αθροιστικά την επιφάνεια των ιδιόκτητων ή μισθωμένων χώρων του γκαράζ και της αποθήκης που είναι ανεξάρτητοι Π.χ. στο υπόγειο ή στον ακάλυπτο χώρο της ίδιας οικοδομής. Σε περίπτωση δεκαδικών ισχύουν όσα αναφέρονται στον προηγούμενο κωδικό 211 (κύριοι χώροι).

Διευκρινίζεται ότι στον κωδικό αυτό δε θα γραφτεί η επιφάνεια του χώρου στάθμευσης σε πυλωτή.

Κωδικoί 213-214

Γράψτε το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή το ποσοστό ενοικίου, σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας, του υπόχρεου ή της συζύγου μόνο σε ακέραιο ποσοστό. Δηλαδή τυχόν δεκαδικά στρογγυλοποιούνται στην πλησιέστερη μονάδα Π.χ. 49,5% σε 50% ή 45,2% σε 45%. Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή ενοικίου έχει μεταβληθεί από οποιαδήποτε αιτία μέσα στο έτος 2010, στους κωδικούς αυτούς δε θα γραφτεί κανένα ποσοστό αλλά θα επισυνάψετε σημείωμα στο οποίο θα γράψετε το αρχικό ποσοστό συνιδιοκτησίας ή ενοικίου με τον αντίστοιχο χρόνο διάρκειας, καθώς και αυτό που προέκυψε από τη μεταβολή με τον αντίστοιχο χρόνο διάρκειας. Οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται και στην περίπτωση των μισθωμένων κατοικιών.

Κωδικός 215

Γράψτε τους μήνες ιδιοκατοίκησης ή μίσθωσης ή δωρεάν παραχώρησης, εάν πρόκειται για μισθωμένη κατοικία, μέσα στο έτος 2010, σε αντίθετη περίπτωση, αν ξεχάσετε, η δήλωση θα επιστραφεί.

Κωδικός 216

Γράψτε την τιμή ζώνης που ισχύει την 1-1-2010 όταν η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2800 ευρώ.

Ποια κατοικία λαμβάνεται σαν πρώτη δευτερεύουσα κατοικία

* Aν υπάρχει δευτερεύουσα μη εξοχική κατοικία και επιπλέον μία ή περισσότερες εξοχικές δευτερεύουσες κατοικίες, ως πρώτη δευτερεύουσα κατοικία λαμβάνεται η μη εξοχική και η άλλη ή οι άλλες εξοχικές δευτερεύουσες κατοικίες θεωρούνται λοιπές δευτερεύουσες.

* Αν υπάρχουν περισσότερες δευτερεύουσες μη εξοχικές κατοικίες, η μία απ’ αυτές αποτελεί την πρώτη δευτερεύουσα κατοικία και η άλλη ή οι άλλες αποτελούν τις λοιπές δευτερεύουσες.

* Αν δύο ή περισσότερα διαμερίσματα του ίδιου ή διαφορετικού ορόφου, που συνορεύουν, έχουν συνενωθεί λειτουργικά, χωρίς τη σύσταση συμβολαιογραφικού εγγράφου για τη συνένωσή τους, το άθροισμα των επιφανειών τους θεωρείται ως μία κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, αντίστοιχα, ανάλογα με τη χρήση τους .

Όταν κάποια από τις πιο πάνω κατοικίες βρίσκεται σε περιοχή εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων, τότε στα στοιχεία του ακινήτου θα γραφεί ο νομός και ο δήμος που υπάγεται το ακίνητο.

Κωδικoί 707-708

Γράψτε το ακαθάριστο ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης των λοιπών δευτερευουσών κατοικιών σας. Επισημαίνεται ότι, οι κωδικοί αυτοί συμπληρώνονται μόνο αν ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα πρόσωπα που συνοικούν και τους βαρύνουν έχουν στην κατοχή ή κυριότητά τους περισσότερες από μία δευτερεύουσες εξοχικές ή μη κατοικίες.

Στην περίπτωση που οι δευτερεύουσες κατοικίες, εξοχικές ή μη, είναι περισσότερες από μια και επομένως δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον πίνακα που παρατίθεται πάνω από τους κωδικούς αριθμούς 707-708, θα συνυποβάλλεται χειρόγραφη κατάσταση με πίνακα, με όμοια γραμμογράφηση με αυτή του εντύπου Ε1, στην οποία θα καταχωρούνται οι επιπλέον κατοικίες

Η εξοχική κατοικία γράφετε ως δευτερεύουσα, και δεν αναγράφουμε φέτος τουλάχιστον 3 μήνες όπως τα προηγούμενα χρόνια ,γιατί φέτος υπολογίζεται τεκμήριο για όλο το έτος 2010 έστω εάν η επιφάνεια της είναι και ένα (1) τ.μ.

Παράδειγμα:

Φορολογούμενος που μένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 180 τ.μ. στην Αγία Παρασκευή (τιμή ζώνης 2500 τ.μ.) με πάρκινγκ 15 τ.μ. και αποθήκη 20 τ.μ.

Υπολογισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης κύριας κατοικίας

τα πρώτα 80 τ.μ. 80 Χ 30 = 2400

τα επόμενα 40 τ.μ. (81 τ.μ. μέχρι 120 τ.μ.) 40 Χ 50 = 2000

και τα λοιπά 60 τ.μ. (121 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ.) 60 Χ 80 = 4800

ΣΥΝΟΛΟ κύριας κατοικίας 9200

Υπολογισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης βοηθητικών χώρων

Πάρκινγκ 15 τ.μ.

Αποθήκη 20 τ.μ.

ΣΥΝΟΛΟ 35 Χ 30 = 1050

Συνολική ετήσια τεκμαρτή δαπάνη 9200 + 1050 = 10250

Παράδειγμα:

Φορολογούμενος που μένει σε μονοκατοικία με επιφάνεια 120 τ.μ. και 20 τ.μ. γκαράζ που βρίσκεται στην Κηφισιά με τιμή ζώνης 3000 τ.μ.

Υπολογισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης μονοκατοικίας

τα πρώτα 80 τ.μ. 80 Χ 50,40 = 4032

τα επόμενα 40 τ.μ. (81 τ.μ. έως 120 τ.μ.) 40 Χ 84 = 3360

ΣΥΝΟΛΟ κύριας κατοικίας 7392

Υπολογισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης βοηθητικών χώρων

20 τ.μ. Χ 50,40 = 1008

Συνολική ετήσια τεκμαρτή δαπάνη 7392 + 1008 = 8400

2. Η δευτερεύουσα ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία

Οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες για δευτερεύουσα ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία προσδιορίζονται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της και την περιοχή που βρίσκεται, καθώς επίσης εάν διαθέτει βοηθητικούς χώρους (πάρκινγκ – αποθήκη) και εάν είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία.

Λαμβάνεται το ήμισυ (50%) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία με τους βοηθητικούς της χώρους.

Η κλίμακα προσδιορίζεται ως εξής:

Τετραγωνικά μέτρα ποσό τεκμηρίου προσ/μενο κατά 40% προσ/μένο κατά 70%

ανά τ.μ. ανά τ.μ. για τιμή ζώνης ανά τ.μ. για τιμή ζώνης

από 2800 έως 4999 από 5000 και άνω

Μέχρι 80 τ.μ. 15 21 25,50

από 81 τ.μ. μέχρι 120 τ.μ. 25 35 42,50

από 121 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. 40 56 68

από 201 τ.μ. μέχρι 300 τ.μ. 75 105 127,50

από 301 τ.μ. και άνω 150 210 255

Οι βοηθητικοί χώροι για την δευτερεύουσα κατοικία, ανεξάρτητα πόσα τετραγωνικά είναι, ορίζεται σε 15 ευρώ ανά τ.μ.

Όταν οι βοηθητικοί χώροι βρίσκονται σε περιοχή που η τιμή ζώνης είναι από 2800 ευρώ έως 4999 ευρώ προσαυξάνεται κατά 40% και προσδιορίζεται ανά 21 ευρώ το τ.μ., ενώ αν είναι σε περιοχή με τιμή ζώνης πάνω από 5000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 70% και προσδιορίζεται σε 25,50 ευρώ το τ.μ.

Δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν ΜΟΝΙΜΟΙ κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.

ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΙΧ-ΜΧ

(οικογένειας, ατομικής-εταιρικής επιχ/σης, κοινωνιών και κοινοπραξιών)

Για επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, τύπου jeep ή μικτής χρήσης, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη ενεργοποιείται με τον κυβισμό του αυτοκινήτου και το έτος κυκλοφορίας του.

Η αντικειμενική δαπάνη προσδιορίζεται ως εξής:

1. Για αυτοκίνητα μέχρι και 1200 κ.ε. σε 3000 .

2. Για αυτοκίνητα από 1201 έως 2000 κ.ε. προστίθενται 300 ανά 100 κ.ε.

3. Για αυτοκίνητα από 2001 έως 3000 κ.ε. προστίθενται 500 ανά 100 κ.ε. και

4. Για αυτοκίνητα από 3001 κ.ε. και άνω προστίθενται 700 ανά 100 κ.ε.

Tο τεκμήριο μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου η οποία υπολογίζεται από το έτος της 1ης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα κατά 30% για χρονικό διάστημα από 5 μέχρι 10 χρόνια και κατά 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 χρόνια.

Αν ο κυβισμός του αυτοκινήτου δεν καταλήγει σε πλήρη εκατοντάδα (π.χ. 1340-1490-3420 κ.λπ.) τότε γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη εκατοντάδα (μέχρι 50 κ.ε. προς την αμέσως προηγούμενη και πάνω από 50 κ.ε. προς την αμέσως επόμενη.

Δεν εφαρμόζεται τεκμήριο για Ε.Ι.Χ. που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας καθώς επίσης και για επιβατικά Ι.Χ. ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% και άνω.

Το τεκμήριο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όταν το αυτοκίνητο ανήκει σε περισσότερο από έναν ιδιοκτήτες επιμερίζεται κατά το ποσοστό του κάθε συγκύριου.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο ανήκει σε ανήλικο το τεκμήριο βαρύνει τον γονέα που έχει τη γονική μέριμνα.

Στις εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους Ε.Ι.Χ. το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης υπολογίζεται και βαρύνει

1) Για την Α.Ε., στους προέδρους, τους διευθύνοντες συμβούλους, τους εντεταλμένους συμβούλους και διοικητές.

2) Για την Ε.Π.Ε., στον διαχειριστή, στους εταίρους, εφόσον κανείς από τους διαχειριστές δεν είναι και εταίρος.

3) Για κοινοπραξία, στα φυσικά της μέλη.

4) Για την κοινωνία, στους κοινωνούς.

5) Για Αστική εταιρεία, στα μέλη της.

6) Για Ε.Ε. εταιρεία, ΜΟΝΟ στους ομόρρυθμους εταίρους.

7) Για Ο.Ε. εταιρεία, στους εταίρους που συμμετέχουν.

Δεν προβλέπονται πλέον μειώσεις για τα αυτοκίνητα που αγοράζονται από τον ΟΔΔΥ, για αυτοκίνητα που εισάγονται με μειωμένους δασμούς, φόρους ή τέλη λόγω μετοικεσίας καθώς επίσης και για αυτοκίνητα ΕΙΧ που ανήκουν σε φορολογούμενο το οποίο το έχει στην κατοχή του πάνω από 10 χρόνια και είναι πάνω από 60 χρονών και αποκτά εισόδημα αποκλειστικά από συντάξεις ή από ιδιοκατοίκηση.

Κωδικoί 750 έως 753

Στο αριστερό μέρος γράφεται το ονοματεπώνυμο αυτού που έχει στην κατοχή ή στην κυριότητά του το αυτοκίνητο ή το jeep είτε πρόκειται για πλήρη κυριότητα είτε πρόκειται για συγκυριότητα. Στο δεξιό μέρος γράφονται τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν το αυτοκίνητο ή το jeep ο αριθμός του, τα κυβικά εκατοστά όπως γράφονται πάνω στην άδεια, οι μήνες κυριότητας μέσα στο έτος φορολογίας και όχι ο συνολικός χρόνος κατοχής του Ε.Ι.Χ, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και το έτος της πρώτης κυκλοφορίας.

Κωδικoί 851-858

Γράψτε τα ποσά της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης των επιβατικών ή μεικτής χρήσης ή τύπου JEEP αυτοκινήτων σας ιδιωτικής χρήσης, αφού προηγουμένως γράψετε τις άλλες πληροφορίες που ζητάει ο πίνακας. Στις περιπτώσεις ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων επιβατικών ή μεικτής χρήσης ή αυτοκινήτων τύπου JEEP ιδιωτικής χρήσης, η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη, που αντιστοιχεί στο χρόνο χρησιμοποίησης αυτών, βαρύνει το μισθωτή τους.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται ανάλογα και στην περίπτωση που ο υπόχρεος ή η σύζυγος βαρύνονται με τεκμαρτή δαπάνη αυτοκινήτων εταιρειών.

Για εκείνο ή εκείνα τα αυτοκίνητα που δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο δε θα συμπληρώνονται οι κωδικοί 851-858 θα συμπληρώνονται μόνο τα υπόλοιπα στοιχεία της ένδειξης 1γ του πίνακα 5 (ονοματεπώνυμο κυρίου, στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτου κ.λπ.).

Στην περίπτωση που το σύνολο των αυτοκινήτων της οικογένειάς σας είναι περισσότερα από τέσσερα, θα συμπληρώσετε κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με εκείνη της ένδειξης 1γ του πίνακα 5 της δήλωσης και θα γράψετε σε αυτήν κάθε ένα από το τέταρτο και επόμενα αυτοκίνητα (και τις πληροφορίες που ζητούνται γι αυτά) που δεν έχει γραφτεί στις τρεις πρώτες σειρές στον πίνακα 5 της δήλωσης (στην ένδειξη 1γ αυτού) και το σύνολο αυτής της δαπάνης των αυτοκινήτων της κατάστασης αυτής, θα αναγραφεί στην τέταρτη σειρά των κωδικών 857-858 και προ αυτού θα αναγραφεί η ένδειξη «ως συνημμένη κατάσταση».

Για την τεκμαρτή δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα εταιρίας ή εταιριών ή κοινωνιών ή κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, θα συμπληρώνεται ανάλογη κατάσταση, στην οποία θα αναλύεται η τεκμαρτή δαπάνη από τα αυτοκίνητα της εταιρίας, η ιδιότητα των εταίρων (ομόρρυθμος, διαχειριστής Ε.Π.Ε., κτλ.), το ποσοστό συμμετοχής των ομόρρυθμων εταίρων, κτλ.

Επίσης, για την τεκμαρτή δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα εταιρίας της οποίας όλα τα μέλη είναι νομικά πρόσωπα, λόγω της συμμετοχής σας σε νομικό πρόσωπο που είναι μέλος της, θα συμπληρώνεται ανάλογη κατάσταση στην οποία εκτός των παραπάνω, θα αναλύεται και η τεκμαρτή δαπάνη της εταιρίας της οποίας είστε μέλος λόγω της συμμετοχής της στην άλλη εταιρία, καθώς και της δαπάνης που βαρύνει εσάς. Το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης που σας αντιστοιχεί θα μεταφερθεί στους κωδικούς 851-858, κατά περίπτωση, με αναφορά στις οικείες στήλες «ως συνημμένη κατάσταση Νο 1″ ή «ως συνημμένη κατάσταση Νο 2″ κ.τ.λ. κατά περίπτωση. Ανάλογη κατάσταση θα συμπληρώνεται για τη δαπάνη που σας βαρύνει από τα αυτοκίνητα από τις ατομικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τις επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων.

Για τις ανώνυμες εταιρίες θα συμπληρώσετε όμοια κατάσταση αν έχετε την ιδιότητα του Προέδρου των διοικητικών συμβουλίων τους ή του Διοικητή αυτών ή είστε εντεταλμένος ή διευθύνων σύμβουλός τους.

Για τον υπολογισμό του χρονικού διαστήματος που απαιτείται προκειμένου να γίνει η μείωση της τεκμαρτής δαπάνης επιβατικού ή μεικτής χρήσης ή τύπου JEEP αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης λόγω παλαιότητας, ως πρώτος χρόνος θεωρείται αυτός που το αυτοκίνητο τέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε κυκλοφορία. Προκειμένου π.χ για το οικονομικό έτος 2011(χρήση 2010) για τον υπολογισμό της μείωσης 30% λόγω παλαιότητας πενταετίας, θα ληφθεί υπόψη το 2005 (χρήση) ως πρώτο έτος, ανεξάρτητα αν το αυτοκίνητο κυκλοφόρησε στην αρχή ή στο τέλος του χρόνου αυτού.

Η μείωση αυτή υπολογίζεται κατά ποσοστό:

30% για παλαιότητα από 5 μέχρι 10 χρόνια.

50% για παλαιότητα πάνω από 10 χρόνια.

Για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που δεν έχουν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα αλλά υποχρεούνται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, καθώς και αλλοδαπές επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις ν. 89/67, ν. 378/68, ν. 27/75 άρθρο 25 το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από την κατοχή αυτοκινήτων ιδιοκτησίας του αλλοδαπού νομικού προσώπου εγκατεστημένου στην Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο (κατοχή γραφείου – υποκαταστήματος κ.λπ.) βαρύνει το πρόσωπο που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το αλλοδαπό νομικό πρόσωπο.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙO Ε.Ι.Χ.

Για Ε.Ι.Χ. που είναι διασκευασμένα ειδικά για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες ή υπερβαίνει η αναπηρία το 67%. Για να εξαιρεθεί ένα τέτοιο Ε.Ι.Χ. από το τεκμήριο διαβίωσης θα πρέπει να υπάρχει άδεια από την αρμόδια αρχή ότι έχει διασκευαστεί γι’ αυτό το σκοπό, δηλαδή την μεταφορά του ίδιου του φορολογούμενου μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για την μετακίνησή του.

Aν το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς ή τέθηκε σε ακινησία τον προηγούμενο χρόνο δεν υπολογίζεται τεκμήριο συντήρησης και κυκλοφορίας από το διάστημα που έγινε το συμβάν και μετά. Για να ισχύει αυτό πρέπει εκτός των άλλων να παραδοθούν η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του.

H ακινησία του αυτοκινήτου αποδεικνύεται από την υποβολή, μαζί με τη δήλωση, βεβαίωσης της αρμόδιας Δ.O.Y.

Τα τεκμήρια των δαπανών συντήρησης και κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων δεν εφαρμόζονται επίσης για τα αυτοκίνητα που ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις μεταπώλησης, οι οποίες έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς φορολογίας του άρθρου 45 N. 2859/2000, εφόσον η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του μεταβιβαζόμενου Ε.Ι.Χ, έχουν παραμείνει στη Δ.Ο.Υ. στην οποία έγινε η μεταβίβαση του αυτοκινήτου προς την επιχείρηση μεταπώλησης μέχρι και την ημερομηνία μεταπώλησης.

Για Ε.Ι.Χ. που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ελληνικό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό.

ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ

OΙΚON. ΕΤOΥΣ 2011

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ

ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Ε.Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΤΛ.

ΚΥΒΙΚΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

1000 3000 2100 1500

1200 3000 2100 1500

1300 3300 2310 1650

1400 3600 2520 1800

1500 3900 2730 1950

1600 4200 2940 2100

1700 4500 3150 2250

1800 4800 3360 2400

1900 5100 3570 2550

2000 5400 3780 2700

2100 5900 4130 2950

2200 6400 4480 3200

2300 6900 4830 3450

2400 7400 5180 3700

2500 7900 5530 3950

2600 8400 5880 4200

2700 8900 6230 4450

2800 9400 6580 4700

2900 9900 6930 4950

3000 10400 7280 5200

3500 13900 9730 6950

Όταν μέσα στο έτος 2010 αγοράστηκε ή πουλήθηκε αυτοκίνητο το τεκμήριο της αντικειμενικής δαπάνης κυκλοφορίας του θα υπολογιστεί για όσα δωδέκατα αντιστοιχούν στους μήνες που το είχατε στην κατοχή σας. Όταν το διάστημα κατοχής του αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερο από 15 ημέρες υπολογίζεται ολόκληρος μήνας.

Όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ακινησία ή έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογιστεί για όσα δωδέκατα αντιστοιχούν οι μήνες κυκλοφορίας του.

Όταν το ΕΙΧ ανήκει σε ατομική επιχείρηση και το χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης τότε υπολογίζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης όπως και για όλα τα άλλα αυτοκίνητα.

Δαπάνες σκαφών και πλοίων αναψυχής ιδιωτικής χρήσης

Για την ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ότι αφορά τα σκάφη αναψυχής τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες.

1. Τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου (χωρίς χώρο ενδιαίτησης), ταχύπλοα και μη ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα.

2. Μηχανοκίνητα ή ιστιοφόρα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης.

Δεν εφαρμόζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη για επαγγελματικά σκάφη (εφόσον πληρούν βέβαια όλες τις προϋποθέσεις – των επαγγελματικών), όπως επίσης και για σκάφη αναψυχής Ι.Χ. τα οποία ανήκουν σε ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται με βάση τα ασφάλιστρα, το κόστος τελών ελλιμενισμού, το κόστος των καυσίμων, το κόστος συντήρησης και πρακτόρευσης. Μειώνεται δε ανάλογα με την παλαιότητά του η οποία υπολογίζεται με το έτος 1ης κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Η ετήσια τεκμαρτή αντικειμενική δαπάνη μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα του σκάφους η οποία υπολογίζεται από το έτος της 1ης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα από 5 έως 10 χρόνια κατά 15% και διάστημα από 10 χρόνια και πάνω 30%.

Για την 1η κατηγορία η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαμορφώνεται ως εξής:

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΣΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

μέχρι και 5 μέτρα 3000 2550 2100

πάνω από 5 μέτρα 4000 3400 2800

Για την 2η κατηγορία η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαμορφώνεται ως εξής:

ΜΗΚΟΣ ΣΚΑΦΟΥΣ EΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΑΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ

ΜΕΤΡΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ

μέχρι 7 μέτρα ― 8000 6800 5600

πάνω από 7 μέτρα και μέχρι 10 μέτρα 2000 1700 1400

πάνω από 10 μέτρα και μέχρι 12 μέτρα 5000 4250 3500

πάνω από 12 μέτρα και μέχρι 15 μέτρα 10000 8500 7000

πάνω από 15 μέτρα και μέχρι 18 μέτρα 15000 12750 10500

πάνω από 18 μέτρα και μέχρι 22 μέτρα 20000 17000 14000

από 22 μέτρα και πάνω 35000 29750 24500

Τα ποσά του παραπάνω πίνακα ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ κατά 50% για τα ιστιοφόρα σκάφη και τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από ξύλο και χαρακτηρίζονται τύπου «τρεχαντήρι», «βαρκαλάς», «πέραμα», «τσερνίκι» και «λίμπερτυ», που προέρχονται από την ελληνική παράδοση.

Το μήκος του σκάφους το υπολογίζουμε μετρώντας την απόσταση από την πρύμνη έως την πλώρη, στα πιο απομακρυσμένα σημεία τους. Όταν το μήκος, μετά την μέτρηση, ΔΕΝ είναι ακέραιος αριθμός μέτρων, μεταφέρουμε στον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό μέτρων.

Αναγνωρίζεται πλέον η ακινησία και για τα σκάφη αναψυχής Ι.Χ. Για να αποδειχθεί η ακινησία του σκάφους πρέπει να υποβληθεί, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, βεβαίωση από την αρμόδια λιμενική αρχή για το ακριβές χρονικό διάστημα (χρόνος έναρξης και λήξης ακινησίας ή συνέχιση της ακινησίας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους), που θα προκύπτει από τις αντίστοιχες καταχωρήσεις σε σχετικό βιβλίο που τηρείται από αυτή.

Στα μηχανοκίνητα σκάφη χωρίς χώρο ενδιαίτησης υπάγονται και τα JET ΣKI όπου και γι’ αυτά υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη. Ο υπολογισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης γίνεται ανάλογα με το μήκος που έχουν.

Η ετήσια αντικειμενική τεκμαρτή δαπάνη υπολογίζεται και βαρύνει τον κάτοχο ή τον κύριο του σκάφους. Όταν το σκάφος ανήκει σε ανήλικο το τεκμήριο βαρύνει τον γονέα που έχει τη γονική μέριμνα, εκτός εάν αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα οπότε την επιβαρύνεται ο άλλος γονέας.

Όταν το σκάφος ανήκει σε περισσότερο από έναν ιδιοκτήτη, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιμερίζεται κατά τα ποσοστά του κάθε ένα.

Σε περίπτωση που το σκάφος ανήκει σε εταιρεία, ισχύουν αυτά που αναγράφηκαν παραπάνω και για τα ΕΙΧ αυτοκίνητα.

Κωδικoί 711-714

Το τεκμήριο της κατηγορίας αυτής αφορά όλα τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως μεγέθους, όχι όμως τα επαγγελματικά.

Για την εφαρμογή του τεκμηρίου τα σκάφη τα διακρίνουμε σε δύο κύριες κατηγορίες:

1) Tα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου ταχύπλοα ή όχι.

2) Tα ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης (καμπίνες).

Στους κωδικούς λοιπόν 711-714 γράφεται η τεκμαρτή δαπάνη για όλα τα ιδιωτικής χρήσης σκάφη αναψυχής ανοικτού τύπου ή όχι, τα ταχύπλοα και μη καθώς και τα Jet Σki, τα ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης (καμπίνες), με εξαίρεση τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης για τα οποία δεν υπολογίζεται τεκμήριο δαπανών διαβίωσης.

Τα Jet Σski υπάγονται στα σκάφη αναψυχής

Τα θαλαμηγά σκάφη επίσης αποτελούν τεκμήριο για τους κατοίκους Ελλάδος, ανεξάρτητα της σημαίας που φέρουν.

Aν υπάρχουν περισσότερα από ένα σκάφη αναψυχής τότε συντάσσεται κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση που έχει η φορολογική δήλωση και επισυνάπτεται. Στη δήλωση πρέπει να γραφτεί το συνολικό ποσό των τεκμηρίων διαβίωσης και επί πλέον να σημειωθεί ότι επισυνάπτεται η κατάσταση.

[Κωδικoί 747-748]

Γράψτε το μήκος του σκάφους αναψυχής. Εάν το μήκος δεν είναι ακέραιος αριθμός τότε γράφεται ο αμέσως επόμενος ακέραιος των μέτρων.

Σαν μήκος του σκάφους θεωρείται το μήκος της ευθείας γραμμής που ενώνει τα πιο απομεμακρυσμένα σημεία της πλώρης και της πρύμνης.

Δ. Tεκμήριο αμοιβών πληρωμάτων σκαφών αναψυχής

Κωδικοί 731-732

Γράφονται οι αμοιβές που πληρώθηκαν στα πληρώματα των σκαφών αναψυχής τα οποία έχουν μόνιμο ναυτολογημένο πλήρωμα για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μαζί με τη δήλωση πρέπει να συνταχτεί και να υποβληθεί κατάσταση με τα μέλη του πληρώματος και τις αμοιβές τους. Η δαπάνη για την πληρωμή του πληρώματος στις προηγούμενες αντικειμενικές δαπάνες ,για τα σκάφη όπως προαναφέρθηκαν ,ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ και οι αμοιβές των πληρωμάτων αυτών. Για τα επαγγελματικά σκάφη ΔΕΝ υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη.

Ε. Tεκμήριο αεροσκαφών, ελικοπτέρων

Κωδικοί 715-716

Γράφεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης που προέρχεται από αεροσκάφη, ελικόπτερα ανεμόπτερα. Γι’ αυτά τα τεκμήρια πρέπει να γραφούν πάνω στη δήλωση τα στοιχεία εθνικότητας και νηολόγησης ο τύπος τους, ο αριθμός σειράς του κατασκευαστή, ο αερολιμένας της συνήθους παραμονής τους, οι ίπποι ή οι λίμπρες τους πότε έγινε η πρώτη νηολόγησή τους, και οι μήνες κυριότητας μέσα στο 2010.

H αντικειμενική δαπάνη για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα (ανάλογα με τον κινητήρα τους) επιβαρύνει τον φορολογούμενο ή τη σύζυγό του ή τα πρόσωπα που συνοικούν μαζί του και τον βαρύνουν όπως αναφέρονται στην παρακάτω κλίμακα.

Α) ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ – ΣΤΡΟΒΙΛΟΕΛΙΚΟΦΟΡΑ – ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

ΙΠΠΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΣΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ

ΙΠΠΟΙ ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΙΠΠΟ

μέχρι 150 ίππους ― ― 65.000

πάνω από 150 ίππους για κάθε 1 ίππο 500 ―

Β) Για ΑΝΕΜΟΠΤΕΡΑ η ετήσια αντικειμενική δαπάνη ορίζεται στα 8000 ευρώ.

Γ) ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΕΡΟΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΑ (JET)

Kινητήρας Ποσό τεκμηρίου

ανά λίμπρα ώθησης 200

Τα παραπάνω ποσά ΔΕΝ μειώνονται λόγω ακινησίας ή παλαιότητας γιατί δεν προβλέπεται από την κείμενη υπάρχουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση που τα αεροσκάφη – ελικόπτερα – jet ανήκουν σε εταιρεία η αντικειμενική ετήσια δαπάνη και γι’ αυτή την περίπτωση ισχύει όπως και για τα ΕΙΧ αυτοκίνητα που προαναφέρθηκαν παραπάνω.

ΣΤ. Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη πισίνας

Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες)

Oι πισίνες εξακολουθούν να υπόκεινται σε ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης και οι οποίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1) Εξωτερικές

2) Εσωτερικές

Η συναρμολογούμενη πισίνα υπόκειται σε ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης εφόσον η κείμενη νομοθεσία δεν την εξαιρεί.

Όταν έχουμε κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος επί του οικοπέδου.

Κωδικοί 765-766

Γράφεται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη συντήρησης πισίνας -που χρησιμοποιείται για τις οικογενειακές ανάγκες του κυρίου ή του κατόχου της- και η οποία ορίζεται με βάση την επιφάνειά της ως εξής:

Επιφάνεια πισίνας Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης

σε τετραγωνικά μέτρα διαβίωσης για εξωτερική πισίνα για εσωτερική πισίνα

Έως 60 τ.μ. 100 το τ.μ. 200 το τ.μ.

Πάνω από 60 τ.μ. 200 το τ.μ. 400 το τ.μ.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει την κυριότητά του ή στην κατοχή του περισσότερες της μιας πισίνας θα συμπληρώσει κατάσταση με όλα τα πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται γι’ αυτές, καθώς επίσης και τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου που βρίσκεται αυτή (διεύθυνση κ.λπ.) και στους κωδικούς 765-766 θα αναγράφει το συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης

ΓΙA ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Κωδικός 769

Στον κωδικό αυτό γράφουμε την ετήσια αντικειμενική δαπάνη όπως αυτή προκύπτει από την σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών και καταβλήθηκε για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους μέσης εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που δεν έχει εξοφληθεί η απόδειξη για όλο το ποσό, θα γράψετε στους κωδικούς αυτούς το ποσό που έχετε πληρώσει συνυποβάλλοντας και απόδειξη είσπραξης για να προκύπτει το καταβαλλόμενο ποσό μέσα στο 2010.

Εξαιρούνται οι δαπάνες που καταβάλλονται σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβλήθηκαν σε ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα παιδιά και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες των διδάκτρων, την ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα την επιβαρυνθεί ο γονέας που πληρώνει τις δαπάνες αυτές.

ΓΙA OIKIAKOYΣ ΒΟΗΘΟΥΣ, ΟΔΗΓΟΥΣ ΑΥΤ/ΤΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

Κωδικός 770

Στον κωδικό αυτό αναγράφουμε την ετήσια δαπάνη που καταβλήθηκε για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και τυχόν άλλο λοιπό προσωπικό. Η δαπάνη ορίζεται στο εκάστοτε κατώτερο όριο αμοιβών όπως αυτή προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.

Το τεκμήριο δεν έχει εφαρμογή όταν ο φορολογούμενος απασχολεί ΜΟΝΟ έναν (1) οικιακό βοηθό.

Επίσης όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και έχει, ο ίδιος ή το πρόσωπο που τον βαρύνει, αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας πάνω από 65 ετών και απασχολεί νοσοκόμο τότε σ’ αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ έχουμε εφαρμογή τεκμηρίου.

Όλες οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες που αναλύθηκαν παραπάνω μειώνονται κατά 30% για συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Η μείωση θα υπολογιστεί από την Γ.Γ.Π.Σ. γι’ αυτό όσοι ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία των συνταξιούχων δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να συμπληρώσετε τον ΚΩΔ. 013-014, βάζοντας Χ στην ένδειξη ΝΑΙ στην 1η σελίδα του εντύπου Ε1.

Προσδιορίζεται ένα ελάχιστο κόστος διαβίωσης για κάθε χρόνο εκτός των τεκμηρίων που προαναφέρθηκαν, το οποίο είναι το ποσό των 3000 ευρώ για τον άγαμο και 5000 ευρώ για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση και τα οποία αυτά ποσά προστίθενται στις ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες που προσδιορίστηκαν πιο πάνω (π.χ. σπίτι – αυτοκίνητο κ.λπ.).

ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΠOΚΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙOΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤOΙΧΕΙΩΝ (ΠOΘΕΝ ΕΣΧΕΣ)

Είναι οι δαπάνες:

1) Για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση επιβατηγών αυτοκινήτων Ι.Χ., jeep Ι.Χ., κάθε δίτροχου (ανεξαρτήτως κυβικών), τρίτροχου κ.λπ.

2) Για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση πλοίων ή σκαφών αναψυχής καθώς και αεροσκαφών.

3) Για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ (π.χ. πίνακες, κοσμήματα, έπιπλα κ.λπ.).

4) Η αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων.

5) Η ανέγερση οικοδομών καθώς και η κατασκευή πισίνας.

6) Η χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε εκτός αυτών σε εταιρίες, ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες από τα μέλη ή τους μετόχους των.

Τα ποσά λοιπόν αυτά θα γραφούν στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5.

7) Οι δωρεές ή γονικές παροχές (άτυπες δωρεές) ή χορηγίες χρηματικών ποσών πάνω από 300 ευρώ εκτός από τις δωρεές προς το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. τα Α.Ε.Ι. τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Νοσοκομεία (Ν.Π.Ι.Δ.) που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κ.λπ.

8) Η απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής (χρεολύσια, τόκοι συμβατικοί, τόκοι υπερημερίας κ.λπ.).

Κωδικοί 719-720

Γράψτε τα συνολικά ποσά (τίμημα και λοιπά έξοδα) που καταβάλατε (σε μετρητά) το 2010 για την αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων Ι.Χ., δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων της οικογένειάς σας ή της ατομικής επιχείρησής σας.

Εξαιρούνται όσα αποτελούν το άμεσο αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας καθώς και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που είναι ειδικά διασκευασμένα για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το εξηνταεπτά τοις εκατό (67%). Εφόσον συντρέχει κάποια από τις δύο περιπτώσεις που εξαιρούνται του τεκμηρίου, δε θα συμπληρώνονται οι κωδικοί αυτοί. Ως επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για κινητικά ανάπηρους θεωρούνται εκείνα που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67% ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη μετακίνησή τους. Επισυνάψτε κατάσταση στην οποία για κάθε όχημα που αγοράσατε θα αναγράψετε το είδος του οχήματος (φορτηγό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης ή δημόσιας χρήσης, όχημα κ.τ.λ.), τον αριθμό κυκλοφορίας του, τα κυβικά εκατοστά προκειμένου για επιβατικό αυτοκίνητο, τα κυβικά εκατοστά προκειμένου για δίτροχο, τους μήνες κυριότητας, το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το έτος πρώτης κυκλοφορίας, τα στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή κ.τ.λ., τα ποσά που καταβάλατε το 2010 (τίμημα, τυχόν συμβολαιογραφικά έξοδα, τυχόν εισφορές ή δασμούς στο δημόσιο, τυχόν αμοιβή σε μεσίτη κ.τ.λ.) για την αγορά κάθε τέτοιου οχήματος και το άθροισμα των ποσών αυτών για το σύνολο των οχημάτων θα το μεταφέρετε στους κωδικούς 719-720 της δήλωσης. Στη σχετική κατάσταση που θα επισυνάψετε, εκτός των άλλων, θα αναγράψετε και τον τρόπο καταβολής της οικείας δαπάνης (εφάπαξ ή σε δόσεις) και θα επισυνάψετε τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Κωδικοί 721-722

Γράφονται τα χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν για να αγοραστούν σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Στα σκάφη αναψυχής υπάγονται και τα τζετ-σκι.

Aποτελεί τεκμήριο όχι μόνο το τίμημα που καταβάλλεται για την αγορά του σκάφους, αεροσκάφους κ.λπ. αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα που την επιβαρύνουν και τα οποία έχουν καταβληθεί.

Aν η αγορά δεν έγινε μετρητοίς τεκμήριο αποτελούν μόνο οι δόσεις που πληρώθηκαν μέσα στο έτος φορολογίας, δηλαδή μέσα στο 2010.

Όταν έχουμε αγορά σκάφους θα πρέπει να επισυνάψετε κατάσταση στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται -το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του αγοραστή και του πωλητή-το ονοματεπώνυμο του σκάφους -αριθμό και λιμάνι νηολόγησης-τα μέτρα του σκάφους σε μήκος-το έτος πρώτης νηολόγησης-το ποσό της δαπάνης που καταβάλατε με δόσεις η εφάπαξ συμπεριλαμβανόμενων και όλων των εξόδων πχ συμβολαιογραφικά έξοδα, επισυνάπτοντας και τα δικαιολογητικά. Το ιδιο ισχύει και για την αγορά αεροσκαφών-ελικοπτέρων-ανεμοπτέρων., εκτός των άλλων, θα αναγράψετε και τον τρόπο καταβολής της οικείας δαπάνης (εφάπαξ ή σε δόσεις) και θα επισυνάψετε τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Κωδικοί 723-724

Γράφονται τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας που αγοράστηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος.

Kινητά πράγματα μεγάλης αξίας είναι αυτά που η αξία τους είναι πάνω από 10.000 ευρώ . Eνδεικτικά αναφέρονται κοσμήματα, πίνακες, χαλιά, γούνες κ.λπ.

Επισυνάψτε κατάσταση για την αγορά κινητών μεγάλης αξίας αναγράφοντας το είδος -τα στοιχεία του αγοραστή και του πωλητή-τον αριθμό και την ημερομηνία του στοιχείου που εκδόθηκε-το ποσό της καταβολής -τον τρόπο καταβολής εάν δηλαδή πληρώθηκε εφάπαξ η με δόσεις-επισυνάπτοντας φωτοαντίγραφο του παραστατικού που εκδόθηκε..

Κωδικοί 735-736

Γράφονται τα ποσά που πληρώθηκαν για την αγορά ακινήτων και για χρονομεριστική ή για χρηματοδοτική μίσθωση αυτών.

H αγορά ακινήτων μπορεί να αφορά την αγορά οικοπέδων, καταστημάτων, γραφείων, αέρα οικοδομής, διαμερισμάτων, μονοκατοικιών κ.λπ

Στα ποσά των κωδικών αυτών θα συμπεριλάβετε το σύνολο του αθροίσματος του τιμήματος-του φόρου μεταβίβασης που καταβάλατε -τα συμβολαιογραφικά έξοδα κτλ μέσα στο 2010

Θα πρέπει επίσης να επισυνάψετε ΕΙΤΕ επικυρωμένα αντίγραφα των συμβολαίων ΕΙΤΕ βεβαίωση του συμβολαιογράφου που θα αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου -τον τυχόν φορο που καταβλήθηκε-τον τρόπο πληρωμής -τα συμβολαιογραφικά έξοδα κτλ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ αντικειμενικής αξίας και της προσωρινής αξίας που προσδιορίστηκε από τον προϊστάμενο της εφορίας και της αξίας που αναγράφετε στο συμβολαιογραφικά ως τιμήματος αναγράφετε πάντα το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.

Στους κωδικούς 719-724 και 735-736 θα γράψετε και τα ποσά τυχόν δόσεων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος φορολογίας για αγορά π.χ αυτοκινήτου, ακινήτου κ.λπ.

Κωδικοί 737-738

Γράφεται η δαπάνη που έγινε για την ανέγερση οικοδομών και κατασκευή δεξαμενών κολύμβησης. Σαν τεκμήριο λαμβάνεται υπόψη το ποσό το οποίο δηλώνεται από το φορολογούμενο. Tο ποσό όμως αυτό πρέπει να είναι το πραγματικό και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια(άρθρου 35 Ν.2238/94) για την κατασκευή οικοδομών, για οικοδομές που η άδειά τους εκδόθηκε μετά τις 31-12-1994.

Η αμοιβή του μηχανικού και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στις δαπάνες ανέγερσης οικοδομής.

Το »Πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων και ανέγερση οικοδομών

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα ποσά που θα γραφούν στους κωδικούς αριθμούς 735 έως 738 του πίνακα 5 της δήλωσης, διότι πρέπει να δικαιολογηθούν. Αλλιώς ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων, αφού ληφθούν υπόψη και τυχόν άλλες δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων εάν υπάρχουν.

Για την αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται η προσωρινή αξία της Εφορίας -όπου δεν ισχύει ο αντικειμενικός- ή η αξία του ακινήτου η οποία προσδιορίζεται με βάση το αντικειμενικό σύστημα εκτός εάν το πωλητήριο συμβόλαιο αναγράφεται μεγαλύτερη τιμή (π.χ. αγορά ακινήτου με δάνειο κ.λπ.), πλέον ο φόρος μεταβίβασης καθώς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Aν κάποιο ή κάποια ακίνητα αγορασθούν με δόσεις τεκμήριο αποτελούν οι δόσεις που έχουν πληρωθεί μέσα στο έτος φορολογίας, καθώς και τα υπόλοιπα έξοδα που έχουν γίνει για την αγορά.

Κατά τη συμπλήρωση των κωδικών 735-736 και 737-738 δε γράφεται (καθόσον εξαιρείται) η δαπάνη για την αγορά απο ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής, ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνειά της δεν υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Αν η επιφάνεια της οικοδομής υπερβαίνει τα 120 τετραγωνικά μέτρα, θα γραφτεί μόνο η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Δε θεωρείται ότι αποκτιέται πρώτη A΄ κατοικία αν ο υπόχρεος, ο άλλος σύζυγος και τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας ή οίκησης, εξολοκλήρου ή επί ιδανικού μεριδίου, σε άλλη οικία ή οικίες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70 τετραγωνικά μέτρα. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο.

Τονίζεται ότι οι διατάξεις που ισχύουν στην φορολογία εισοδήματος σχετικά με τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δε συμπίπτουν με τις αντίστοιχες διατάξεις φορολογίας κεφαλαίου (άρθρα 34 και 41 ν.δ.118/1973). Τα ανωτέρω ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 22.4.2010, καθώς απο 23.4.2010 εφαρμόζεται το τεκμήριο απόκτησης πρώτης κατοικίας. Επισημαίνουμε ότι από τις 17.12.2010 και έως τις 31.12.2010 επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμήριο απόκτησης πρώτης κατοικίας και μέχρι του ποσού των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ. Πιο συγκεκριμένα η αξία της οικοδομής υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ή η επιφάνεια της τα 120 τ.μ., θα γραφτεί η επιπλέον του ποσού αυτού δαπάνη ή η δαπάνη που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ. Αν συντρέχουν και οι δύο ανωτέρω προϋποθέσεις, λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο, κατά περίπτωση ποσό μεταξύ της δαπάνης των άνω των 200.000 ευρώ και της δαπάνης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τ.μ.

Αν η εξόφληση γίνει σε περισσότερα του ενός έτη και γράφεται στο συμβόλαιο μεταβίβασης, τότε το ποσό της δαπάνης θα κατανεμηθεί ανάλογα.

Η αξία του κόστους κατασκευής για οποιαδήποτε οικοδομή, της οποίας η άδεια έχει εκδοθεί μετά την 31.12.1994, θα υπολογιστεί με βάση το «ελάχιστο κόστος» κατασκευής όπως αυτό προσδιορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 35 Ν. 2214/94. Δηλαδή η αξία αγοράς υλικών με το ΦΠΑ και η αμοιβή εργασίας η οποία προσφέρεται απευθείας ή μέσω εργολάβου. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται η αμοιβή του μηχανικού, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι δαπάνες σε δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες όμως συνυπολογίζονται για το «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα ποσά επιμερίζονται ανάλογα.

Σε περίπτωση που διαφορετικό πρόσωπο αγοράζει την επικαρπία και άλλο την ψιλή κυριότητα, σε καθένα θα αναλογεί ποσό τεκμαρτής δαπάνης επιμεριστικά και κατά τα ποσοστά που προβλέπονται από τη φορολογία κληρονομιών.

Αν κτίζεται οικοδομή σε οικόπεδο που ο επικαρπωτής είναι διαφορετικός από αυτόν που έχει την ψιλή κυριότητα, τότε η δαπάνη ανέγερσης βαρύνει και τους δύο κατά τα ποσοστά που προβλέπονται στη φορολογία κληρονομιών, ανεξάρτητα σε ποιου όνομα εκδόθηκε η άδεια .

Τις δαπάνες ανέγερσης οικοδομής όπου ο πατέρας είναι επικαρπωτής και το ανήλικο παιδί με γονική παροχή έχει την ψιλή κυριότητα, το δηλώνει ο υπόχρεος σε δήλωση πατέρας.

Ομοίως οι δαπάνες αγοράς ή ανέγερσης ακινήτου από ανήλικο προστατευόμενο παιδί βαρύνουν τον γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα .

Απόκτηση ακινήτου σε πλειστηριασμό σαν ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό που πραγματικά καταβλήθηκε πλέον ο φόρος μεταβίβασης κ.λπ..

Κωδικοί 725-726

Γράφονται οι δωρεές, οι γονικές παροχές και οι χορηγίες ποσών που υπερβαίνουν 300 Ευρώ εκτός από τις δωρεές προς το Δημόσιο, δήμους, κοινότητες, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καθώς και προς το χώρο της υγείας και πρόνοιας (κρατικά, δημόσια νοσηλευτικά ή προνοιακά ιδρύματα),των οποίων οι εν γένει δαπάνες λειτουργίας τους καλύπτονται με επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τουλάχιστον κατά 70%.

Για να υπαχθεί ο φορολογούμενος στο τεκμήριο της δωρεάς αρκεί η ετήσια συνολική δαπάνη για δωρεά, γονική παροχή ή χορηγία να υπερβαίνει τα 300 , ανεξαρτήτως αν η δωρεά του χρηματικού ποσού έγινε στο ίδιο ή σε διαφορετικά πρόσωπα.

Το όριο των 300 , ισχύει για κάθε σύζυγο χωριστά. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζεται και η δωρεά που τυχόν έκανε κάποιο από τα προστατευόμενα μέλη. Έτσι, αν ο σύζυγος έκανε δωρεά 200 και η σύζυγος 150 κανένας από τους συζύγους δεν θα υπαχθεί στο τεκμήριο.

Από 1-1-2010 έως 23-4-2010 και από 17-12-2010 έως 31-12-2010 απαλλάσσονται από το φορο χρηματικά ποσά δωρεών και γονικών παροχών που γίνονται από γονείς σε παιδιά για την αγορά ή ανέγερση Α κατοικίας μέχρι 200000 ευρώ και 120 τ.μ.

Κωδικοί 727-728

Γράφεται το ποσό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης που καταβάλλεται το έτος φορολογίας για τοκοχρεολυτική απόσβεση οποιοδήποτε δανείου και πιστώσεων γενικά, έστω και αν αφορά δάνειο για αγορά Α κατοικίας

Στους ίδιους κωδικούς γράφονται τα τοκοχρεολύσια γενικά πιστωτικών καρτών για αγορά ΜΗ καταναλωτικών αγαθών (που γράφονται στους κωδικούς 719 έως 724 ,δηλαδή αγορά αυτοκινήτου-πίνακες ζωγραφικής-αγορά χαλιών κτλ)

Σε περίπτωση αναγραφής ποσού στους παραπάνω κωδικούς (727-728) εάν υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας θα συμπεριληφθούν και αυτοί.

Επίσης στους κωδικούς αυτούς θα αναγράψετε τυχόν ποσά που κατά το 2010 καταβάλατε για χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, είτε προς εταιρείες η κοινοπραξίες η κοινωνίες των οποίων είστε μέλη η μέτοχοι, ή οπουδήποτε αλλού.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν προσδιορίζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Στα πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν το ποσοστό 67% και άνω για τα Ε.Ι.Χ. που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής.

Β. Αυτοκίνητα Ε.Ι.Χ. που χρησιμοποιούνται από αλλοδαπούς που δεν διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα και απασχολούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε γραφεία επιχειρήσεων ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών γραφείων στην χώρα μας για το ποσό που προκύπτει με βάση το Ε.Ι.Χ. ή της κατοικίας που διαμένει.

Γ Τους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού για την αντικειμενική ετήσια δαπάνη που προκύπτει με βάση σκάφη αναψυχής Ι.Χ., ανεξάρτητα από το μήκος και αν χρησιμοποιούν ή όχι προσωπικό.

Δ. Αυτοκίνητα Ε.Ι.Χ. τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας (π.χ. αναπήρων).

Ε. Αυτοκίνητα που έχουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από ελληνικό ή αλλοδαπό φορέα που έχει όμως την αρμοδιότητα να τα εκδίδει.

ΣΤ. Οι επιχειρήσεις μεταπώλησης αυτοκινήτων από την αντικειμενική ετήσια δαπάνη που προκύπτει με βάση τα Ε.Ι.Χ. που έχουν αγοραστεί για μεταπώληση, εφόσον η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας του μεταβιβαζόμενου αυτοκινήτου έχουν παραμείνει στην αρμόδια εφορία (ΔΟΥ) που έγινε η μεταβίβαση και μέχρι την ημερομηνία μεταπώλησής του από αυτή σε τρίτο και πάντα με την προϋπόθεση βέβαια ότι το αυτοκίνητο, γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δεν κυκλοφόρησε καθόλου έστω και παράνομα.

Ζ. Η αγορά πάγιου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή γεωργική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Πάγιος εξοπλισμός θεωρούνται τα μηχανήματα, υπολογιστές, έπιπλα, σκεύη, ΦΙΧ, ΦΔΧ, ΕΙΧ, μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες, σκάφη, αεροσκάφη, ΕΙΧ που χρησιμοποιούνται όμως αποκλειστικά και μόνο για την άσκηση της δραστηριότητας της επιχείρησης ή του ελευθέρου επαγγέλματος.

Οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες για τους συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65οέτος της ηλικίας τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά ποσοστό 30%.

ΠΟΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ μπορούν & πότε να αμφισβητηθούν

Ο φορολογούμενος μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ισχυριστεί ότι οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσής του είναι μικρότερες από αυτές που αντιστοιχούν με βάση τα τεκμήρια που προαναφέρθηκαν και αφορούν την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες καθώς και τα τεκμήρια διαβίωσης των ΕΙΧ.. Θα πρέπει όμως με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία να το αποδείξει στον προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι παρακάτω:

Α. Από όσους υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Β. Όσοι είναι φυλακισμένοι.

Γ. Όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.

Δ. Όσοι είναι άνεργοι και για όσο χρονικό διάστημα δικαιούνται και λαμβάνουν βοήθημα ανεργίας.

Ε. Όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς με τα παιδιά τους και αντίστροφα) και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης επειδή τους βοηθούν οικονομικά οι συγγενείς, οι οποίοι συγγενείς όμως έχουν εισοδήματα από εμφανείς πηγές.

ΣΤ Όσοι είναι ορφανοί ανήλικοι και έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα από κληρονομιά από τον πατέρα ή την μητέρα τους.

Ζ Όσοι προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν μικρότερες δαπάνες από τις αντικειμενικές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι πυρκαγιά – πλημμύρα κ.λπ.

Το βάρος της απόδειξης το έχει ΠΑΝΤΑ ο φορολογούμενος.

Ενδεικτικά αναφέρουμε δικαιολογητικά που θα μπορούσε να προσκομίσει ο φορολογούμενος:

1) Βεβαίωση υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις (φαντάρος).

2) Βεβαίωση σωφρονιστικού ιδρύματος (φυλακισμένος).

3) Βεβαίωση πυροσβεστικής (πλημμύρα – πυρκαγιά).

4) Βεβαίωση δ/ντή κλινικής (άρρωστος νοσοκομείου – κλινικής).

Tα παιδιά που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της πραγματικής δαπάνης υπολογίζεται στον γονέα που συμβάλλει στις δαπάνες και έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

Στους συγγενείς Α΄ βαθμού (γονείς με τα παιδιά τους) που παίρνουν οικονομική βοήθεια από τους συγγενείς τους η διαφορά μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής δαπάνης υπολογίζεται στον γονέα ή το παιδί που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 6 Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία

Στον πίνακα αυτό εκτός διαφόρων πληροφοριακών στοιχείων που ζητούνται, γράφονται όλα τα εισοδήματα είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Και τούτο γιατί για να τα επικαλεσθεί αργότερα ο υπόχρεος -εφόσον δεν τα έχει δηλώσει- πρέπει να ταλαιπωρηθεί προσκομίζοντας κάθε αποδεικτικό στοιχείο. Πάντως σύμφωνα με το φορολογικό νόμο, δεν είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι καταθέσεων κ.λπ.), αλλά για την αποφυγή ταλαιπωρίας και για την δικαιολόγηση τεκμηρίων σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να γράφονται τα εισοδήματα αυτά. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ποσά που θα γραφούν σε αυτούς τους κωδικούς επηρεάζουν την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Στον ίδιο πίνακα γράφονται επίσης και εκείνα τα εισοδήματα που μειώνουν τα τεκμήρια.

Πίνακας 6 πως συμπληρώνεται…

Κωδικοί 655-656

Καθαρό εισόδημα που δεν υπάρχει την 1.1.2011.

Μεταξύ των άλλων γράφονται τα ενοίκια ακινήτων που έγινε διακοπή μίσθωσης, το εισόδημα που από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους δεν υπάρχει λόγω διακοπής εργασιών του επαγγέλματος μέσα στον προηγούμενο χρόνο κ.α. Ο υπολογισμός μάλιστα του εισοδήματος αυτού θα γίνει από τον φορολογούμενο.

H πληροφορία αυτή είναι χρήσιμη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου του επόμενου έτους.

Tα ποσά που θα συμπληρώσετε στους κωδικούς αυτούς, πρέπει να είναι αυτά που δηλώσατε στους προηγούμενους πίνακες μειωμένα κατά τα ποσά των απαλλαγών που ορίζει ο νόμος. Eπίσης στους κωδικούς αυτούς δεν πρέπει να περιλαμβάνεται εισόδημα που έχει γραφτεί στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4A.

Παράδειγμα:

Από διαμέρισμα που ήταν νοικιασμένο 500 το μήνα εισπράχθηκε μέσα στο προηγούμενο έτος ποσό 5000 . Tο ακίνητο αυτό πουλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και έτσι μέσα στο τρέχον έτος δεν θα υπάρχουν αυτά τα εισοδήματα.

Στους κωδικούς λοιπόν 655-656 θα γραφτεί ποσό 4750 που είναι και το ποσό το οποίο θα φορολογηθεί, δηλαδή το ακαθάριστο εισόδημα των 5000 . μειωμένο κατά 5% που είναι το ποσό της έκπτωσης, χωρίς δικαιολογητικά (αποσβήσεις ), από το εισόδημα ακινήτων (5000 – 250 = 4.750 ).

Κωδικοί 693-694

Γράφουμε το ποσό της ετήσιας συνολικής δαπάνης διαβίωσης ή αγοράς που δεν υπάρχει από 1/1 του τρέχοντος έτους εφόσον αυτό το ποσό το έχετε γράψει στον πίνακα 5 της δήλωσης.

Κωδικοί 659-660

Γράψτε τα χρηματικά ή τα πραγματικά έσοδα που αποκτήσατε το 2010, τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο (εισόδημα από πράξεις REPOΣ, αναπηρικές συντάξεις, συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, σύνταξη και επιδόματα πολύτεκνης μητέρας, κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.Α., ποσά επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο κτλ.).

Σημειώνεται ότι αν από το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα που βρίσκονται σε απόλυτη αναπηρία, καθώς και από τους μισθούς, τις συντάξεις και την πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί ή παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%, έχει παρακρατηθεί φόρος, τα απαλλασσόμενα αυτά ποσά θα γραφτούν στους κωδικούς 659-660 και ο τυχόν φόρος που έχει παρακρατηθεί για τα υπόψη ποσά στους κωδικούς 313-316 του πίνακα 8.

Γράψτε τα χρηματικά ποσά ή τα έσοδα που αποκτήσατε το 2010, τα οποία φορολογούνται με ειδικό τρόπο (π.χ. τόκοι καταθέσεων τραπεζών ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, τόκοι έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρείες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή, αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρείας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%, αποζημίωση ν. 2112/1920, ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου κτλ.), όπως αυτά προκύπτουν μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος που τα βαρύνει, καθώς και τα μερίσματα από ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, τα μερίσματα των ΕΠΕ, συνεταιρισμούς κτλ.

Στους κωδικούς αυτούς θα γράψετε και τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς θα γραφτούν και τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών, των αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές, αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια για τα οποία επιβάλλεται ο φόρος των παραγράφων 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 33 του ν. 2238/1994 για όσους μήνες μέσα στο 2010 ισχύει ο ειδικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματός του. Για τους υπόλοιπους μήνες εφαρμόζεται ο λογιστικός προσδιορισμός.

Τα ποσά αυτά των καθαρών κερδών για το έτος (χρήση) 2010, ανάλογα με το φόρο που κατέβαλε ο λιανοπωλητής είναι τα εξής:

ΑΠΟ 1-1-2010 ΕΩΣ 30-9-2010

Φόρος Αντίστοιχα καθαρά κέρδη (σε ευρώ)

λιανοπωλητών Χωρίς Ένα (1) Δύο (2) Τρία (3)

(σε ευρώ) παιδιά παιδί παιδιά παιδιά

81 12.448 13.948 15.448 23.810

160 12.888 14.388 15.888 24.114

161 12.896 14.396 15.896 24.120

173 12.958 14.458 15.958 24.163

207 13.150 14.650 16.113 24.296

251 13.396 14.896 16.297 24.466

320 13.775 15.275 16.581 24.729

413 14.292 15.792 16.969 25.087

Τα παραπάνω ποσά καθαρών κερδών που αντιστοιχούν στα τρία παιδιά προσαυξάνονται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία που μένουν μαζί του και τον βαρύνουν.

Στους κωδικούς αυτούς θα γράψετε τα κέρδη των φυσικών προσώπων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων που εμπίπτουν στη Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6-5-2003 από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΔΕΗ Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 10 KW.

Στους κωδικούς αυτούς γράφουμε και το επίδομα πολύτεκνης μητέρας και του τρίτου παιδιού.

Τέλος, στους κωδικούς αυτούς δεν πρέπει να περιλαμβάνεται εισόδημα που έχει γραφτεί στους κωδικούς 307-308 του πίνακα 4A.

Κωδικοί 661-662

Στους κωδικούς αυτούς γράψτε το επίδομα που εισπράξατε από τον ΟΑΕΔ μέσα στο 2010.

Εάν τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου είναι πάνω από 30000 ευρώ π.χ. από ενοίκια, το επίδομα ανεργίας φορολογείται.

Κωδικοί 431-432

Γράψτε τα συνολικά καθαρά κέρδη που σας αναλογούν από συμμετοχή σας σε ημεδαπές Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα ή αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες ή συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες ή κοινοπραξίες, τα οποία φορολογούνται κατά περίπτωση με τις διατάξεις του άρθρου 10 ή 109 του ν. 2238/1994 και συμπληρώστε τις ενδείξεις σε ειδική κατάσταση ως εξής:

Επωνυμία – Διαχειρ. περίοδος Α.Φ.Μ. Αρμόδια Δ.O.Υ. Υποχρέου Της συζύγου

νομική μορφή ή έγκριση ισολογισμού

, ,

, ,

, ,

και το σύνολο μεταφέρεται στους κωδικούς 431-432.

1) Tα κέρδη αυτά θα γραφτούν μετά την αφαίρεση του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) της εταιρείας κτλ. που αναλογεί σε αυτά.

2) Tα εισοδήματα ή κέρδη της εταιρείας κτλ. που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, τα οποία σας αναλογούν, δε θα γραφτούν στους κωδικούς αυτούς, αλλά στους κωδικούς 659-660, αυτού του πίνακα.

Κωδικοί 433-434

Γράψτε το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στα εισοδήματα της περ. 3 (εκτός από μερίσματα από Α.Ε.) και στα καθαρά κέρδη της περ. 4 αυτού του πίνακα (πίνακας 6).

Κωδικοί 305-306

Γράψτε το καθαρό ποσό του επιδόματος αλληλεγγύης ΕΚΑΣ που εισπράξατε το 2010,το ΕΚΑΣ είναι αφορολόγητο.

Κωδικοί 477-478

Γράψτε τα ποσά των κάθε είδους αγροτικών ενισχύσεων (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις κτλ.) που πήρατε μέσα στο έτος 2010, εκτός των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της παραγωγής που γράφονται στους κωδικούς 659-660 αυτού του πίνακα.

Κωδικοί 790-791

Ονοματεπώνυμο και αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος.

Στους κωδικούς 790-791 γράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) εγκατάστασης ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος.

Aν η εγκατάσταση δεν ανήκει σε ιδιώτη αλλά ανήκει σε εταιρεία κ.λπ. γράφεται η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο αριθμός φορολογικού μητρώου. Tονίζεται ότι γράφεται υποχρεωτικά ο AΦM του ιδιοκτήτη και ο αριθμός ταυτότητας γράφεται μόνο όταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει αριθμό φορολογικού μητρώου. O αριθμός αυτός πιθανόν υπάρχει πάνω στην περυσινή δήλωση.

O προϊστάμενος επίσης της ΔOY είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει τον AΦM ή τον αριθμό ταυτότητας του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή κατά περίπτωση, αν ζητηθεί εγγράφως με αίτηση από τον ενδιαφερόμενο.

Aν ιδιοκτήτρια του ακινήτου είναι η σύζυγος και έχει δικό της AΦM επειδή για παράδειγμα είναι έμπορος, ελεύθερη επαγγελματίας κ.λπ. δεν θα αναγραφεί ο AΦM του συζύγου αλλά το δικό της.

Aν ο ιδιοκτήτης δεν κατοικεί ούτε διαμένει στην Eλλάδα μπορεί να γραφεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου ή ο αριθμός ταυτότητας του πληρεξουσίου ή του νομίμου εκπροσώπου του.

Aν ο ιδιοκτήτης είναι ανήλικος και δεν έχει αριθμό φορολογικού μητρώου ή αριθμό ταυτότητας γράφονται τα στοιχεία του προσώπου που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου.

Aν αναγραφεί λάθος ο A.Φ.M του ιδιοκτήτη στη διασταύρωση που θα γίνει από τη μηχανογράφηση θα επισημανθεί το λάθος και θα κληθεί ο φορολογούμενος στη Δ.O.Y. για τα περαιτέρω.

Στην ένδειξη (επιφάνεια σε τ.μ.) γράφουμε τα τ.μ. του ακινήτου που έχουμε νοικιάσει π.χ.150.

Κωδικοί 793-794

Κωδικοί 615-616

Γράφονται τα δεδουλευμένα ενοίκια του έτους φορολογίας, τα οποία πληρώθηκαν στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) ή τα ενοίκια του ίδιου έτους, που είναι μεν δεδουλευμένα αλλά όμως δεν έχουν πληρωθεί και οφείλονται.

Για να συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί τα ενοίκια πρέπει να αφορούν ενοικίαση επαγγελματικού χώρου στον οποίο να ασκείται ατομικά η δραστηριότητα του επαγγελματία και όχι με τη μορφή εταιρείας κ.λπ. H δραστηριότητα μπορεί να είναι ατομική εμπορική επιχείρηση ή γεωργική επιχείρηση ή ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος.

Aν δεν φτάνουν οι γραμμές της δήλωσης για να συμπληρωθούν τα στοιχεία όλων των εκμισθωτών (ιδιοκτητών) συμπληρώνεται κατάσταση με ίδια γραμμογράφηση η οποία επισυνάπτεται.

Κωδικός 417

Γράφεται το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή της δευτερεύουσας κατοικίας, της εξοχικής κατοικίας κ.λπ.

Aν η εγκατάσταση δεν ανήκει σε ιδιώτη αλλά ανήκει σε εταιρεία κ.λπ. γράφεται η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο αριθμός φορολογικού μητρώου.

Στον κωδικό 417, σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος, θα γραφτεί ο A.Φ.M. της συζύγου. Τονίζεται ότι γράφεται υποχρεωτικά ο A.Φ.M. του ιδιοκτήτη.

Κωδικοί 419-420

Γράφονται τα δεδουλευμένα ενοίκια του έτους φορολογίας, τα οποία καταβλήθηκαν στον εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) ή τα ενοίκια του ίδιου έτους, τα οποία είναι μεν δεδουλευμένα αλλά όμως δεν έχουν πληρωθεί και οφείλονται.

Για να συμπληρωθούν αυτοί οι κωδικοί τα ενοίκια πρέπει να αφορούν ενοικίαση οποιουδήποτε ακινήτου εκτός από αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί πιο πάνω. Έτσι τα ενοίκια δεν πρέπει να αφορούν κύρια κατοικία της οικογένειας ή κατοικία των παιδιών που σπουδάζουν τα οποία γράφονται στην τελευταία σελίδα της δήλωσης (Πίνακας 7) ή ενοίκια επαγγελματικής εγκατάστασης που γράφονται στους κωδικούς 793-794, 615-616.

Στους συγκεκριμένους κωδικούς για παράδειγμα γράφεται το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Aν δεν φτάνουν για τη συμπλήρωση οι δύο γραμμές της δήλωσης για να συμπληρωθούν τα στοιχεία όλων των εκμισθωτών (ιδιοκτητών) συμπληρώνεται κατάσταση με ίδια γραμμογράφηση η οποία επισυνάπτεται.

Κωδικοί 781-782

Γράφονται τα ποσά που μειώνουν ή καλύπτουν τα τεκμήρια, όπως, δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές, ποσά που δεν είναι εισόδημα όπως αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κ.λπ.

Στους κωδικούς αυτούς γράφονται τα ποσά που προέρχονται από τη διάθεση (πώληση) περιουσιακών στοιχείων που έγιναν μέσα στο προηγούμενο έτος.

Tέτοια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι αυτοκίνητα, σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα, πώληση ψιλής κυριότητας, πώληση επωνυμίας επιχείρησης, εταιρικών μεριδίων, φήμης και πελατείας, σήματος προϊόντος ή επιχείρησης κ.λπ.

Για να λάβει υπόψη της όμως η φορολογική αρχή τα ποσά που προέρχονται από αυτές τις πράξεις ή και από άλλες πρέπει ο φορολογούμενος να τα αποδείξει με δικαιολογητικά που προβλέπονται από το νόμο για κάθε περίπτωση.

Ποιά δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν

Ανάλογα με την περίπτωση πρέπει να κατατεθούν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά

Για πώληση π.χ. διαμερίσματος, οικοπέδου, ακινήτου γενικά ή δικαιώματος επί ακινήτου (π.χ. αέρας) πρέπει να υποβληθεί επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου.

Για να μειωθεί η δαπάνη δεν αρκεί η πώληση του ακινήτου ή του κινητού πράγματος, πρέπει να έχει γίνει και η είσπραξη των χρηματικών ποσών, μέσα στο προηγούμενο χρόνο, που γράφονται στους κωδικούς 781-782.

Παράδειγμα:

Ακίνητο πωλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο αντί 70.000 ευρώ . Aπό το ποσό αυτό τα 40.000 ευρώ πληρώθηκαν μετρητοίς κατά την υπογραφή του συμβολαίου και για τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ υπογράφτηκε γραμμάτιο το οποίο έληγε στο τέλος του έτους.

Για την πώληση κινητού πράγματος από ιδιώτη σε επαγγελματία χρειάζεται να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση το τιμολόγιο αγοράς που εκδόθηκε από τον επαγγελματία για την αγορά του πράγματος π.χ. πίνακας ζωγραφικής, παλιά έπιπλα, κ.λπ.

Συνηθισμένη περίπτωση αποτελεί η πώληση, από ιδιώτη αυτοκινήτου. Aν μεν αγοραστεί από επιχείρηση θα υποβληθεί το τιμολόγιο ή το συμβόλαιο που έγινε, αν όμως αγοραστεί από άλλο ιδιώτη πρέπει μαζί με τη δήλωση να υποβληθούν υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 του αγοραστή και του πωλητή κατά περίπτωση που θα γράφονται τα στοιχεία και των δύο συμβαλλόμενων ο αριθμός του αυτοκινήτου και το ποσό

Η εισαγωγή συναλλάγματος ή χρηματικά κεφάλαια εξωτερικού

Στους ίδιους κωδικούς γράφεται η εισαγωγή συναλλάγματος που δεν είναι υποχρεωτική η εκχώρησή του στην Tράπεζα της Eλλάδος, πρέπει όμως να δικαιολογηθεί πως αποκτήθηκε αυτό το συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Περιπτώσεις που δικαιολογείται η απόκτηση του συναλλάγματος είναι π.χ. η πώληση ακινήτου στο εξωτερικό, τα κέρδη από επιχείρηση που φορολογείται στο εξωτερικό, εργασία κ.λπ.

Mαζί με τη δήλωση πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση από την τράπεζα ή γενικά από τον αρμόδιο φορέα μέσω του οποίου έχει εισπραχθεί το συνάλλαγμα στην Eλλάδα, καθώς και τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόκτησή του στο εξωτερικό.

Aυτά όλα γίνονται για να μην χρησιμοποιείται συνάλλαγμα από πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που έχει το δικαίωμα ή να μη χρησιμοποιείται συνάλλαγμα που προέρχεται από υπερτιμολογήσεις ή υποτιμολογήσεις εμπορευμάτων προκειμένου να καλυφθούν τεκμήρια.

Τα Δάνεια μειώνουν τα τεκμήρια

Τα ποσά που προέρχονται από δάνεια για να μπορούν να μειώσουν τη δαπάνη των τεκμηρίων πρέπει να αποδεικνύονται από έγγραφα τα οποία να έχουν βέβαιη ημερομηνία πριν από την ημερομηνία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στις περιπτώσεις που το δάνειο χρησιμοποιείται για τη μείωση τεκμηρίων, τα οποία τεκμήρια γράφονται στη δήλωση κάτω από τους κωδικούς 719-720 μέχρι τους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5, πρέπει τα δάνεια να έχουν ληφθεί πριν γίνει η συγκεκριμένη δαπάνη που αποτελεί τεκμήριο. Έτσι η ημερομηνία λήψης του δανείου πρέπει να είναι η ίδια η προηγούμενη από αυτή της πράξης που αποτελεί το τεκμήριο.

Δωρεές, γονικές παροχές χρηματικών ποσών

Tα χρηματικά ποσά που προέρχονται από δωρεές ή γονικές παροχές μπορούν να αποτελέσουν ποσά που μειώνουν τα τεκμήρια.

Για να αναγνωρισθούν τα ποσά από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει η δήλωση για το φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής να έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔOY μέχρι την 31-12 της οικείας χρήσης. Aν έχει γίνει συμβόλαιο για δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η δήλωση στην αρμόδια ΔOY πρέπει να έχει γίνει επίσης μέχρι 31/12.

Mαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβληθεί και βεβαίωση του προϊσταμένου της ΔOY από την οποία να φαίνεται η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης του φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ή να υποβληθεί επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της δήλωσης.

Tα ποσά των δωρεών ή γονικών παροχών μειώνονται με τα έξοδα που έγιναν για την απόκτησή τους, τέτοια έξοδα μπορεί να είναι οι φόροι, τα συμβολαιογραφικά κ.λπ. Oι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουν δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών επειδή η φορολογική αρχή έχει δικαίωμα να ελέγξει τα πραγματικά γεγονότα για να διαπιστώσει εάν αυτός που κάνει τη δωρεά ή τη γονική παροχή των χρημάτων είχε αυτή τη δυνατότητα και εάν είναι πραγματικές ή εικονικές οι πράξεις αυτές. Aν διαπιστωθεί ότι είναι εικονικές, υφίστανται όλες τις νόμιμες κυρώσεις.

Kέρδη από λαχεία, ΠPO-ΠO, ΛOTTO

Tα κέρδη που προέρχονται από λαχεία, ΠPO-ΠO, ΛOTTO μπορεί να τα επικαλεσθεί ο φορολογούμενος για την κάλυψη τεκμηρίων.

Λαμβάνονται υπόψη τα καθαρά ποσά αφού προηγούμενα αφαιρεθεί ο φόρος σε όσες περιπτώσεις οφείλεται.

Για να κάνει δεκτά αυτά τα ποσά η φορολογική αρχή πρέπει να υποβληθεί μαζί με τη δήλωση βεβαίωση του αρμόδιου φορέα που έδωσε τα χρήματα στο φορολογούμενο.

Τα κέρδη από ΚΑΖΙΝΟ δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για κάλυψη τεκμηρίων.

Κωδικοί 783-784

Γράψτε τα ποσά επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στη χρήση 2010.

Με τον ν3842/2010 άρθρο 18 όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια που έχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό σε αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον για ένα χρόνο. Για την μεταφορά των χρημάτων αυτών θα πρέπει να καταβάλλουν φόρο 5% κατά το χρόνο της μεταφοράς ,εάν τα κεφάλαια παραμείνουν στο εξωτερικό θα πρέπει να πληρωθεί φόρος 8%.

Δεν εξετάζεται πώς αποκτήθηκαν τα κεφάλαια αυτά ,θα πρέπει όμως να υπήρχαν στο εξωτερικό στις 15/4/2010.

Τα ποσά που γράφονται σε αυτούς τους κωδικούς ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ τεκμήρια ΜΟΝΟ απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και ΟΧΙ τεκμήρια διαβίωσης

Επίσης στους κωδικούς αυτούς θα γραφεί μόνο το ποσό που χρειάζεται ο φορολογούμενος για φέτος για κάλυψη τεκμηρίου αγοράς του δηλαδή εάν έκανε επαναπατρισμό κεφαλαίων 1000 ευρώ και του χρειάζονται φέτος 200 θα γράψει το ποσό 200 ευρώ και όχι 1000,τα υπόλοιπα 800 ευρώ μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για μελλοντικές αγορές ..

Κωδικοί 787-788

Στους κωδικούς αυτούς γράφεται το κεφάλαιο που έχει σχηματισθεί από αποταμιεύσεις των προηγούμενων χρόνων και αναλώθηκε μέσα στο έτος φορολόγησης.

Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να έχει φορολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από φόρο. O φορολογούμενος μπορεί να επικαλεσθεί το απόθεμα των προηγούμενων ετών, τα οποία πρέπει να είναι συνεχόμενα, χωρίς κανένα περιορισμό αρκεί να μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Μπορεί να επικαλεστεί ανάλωση κεφαλαίου που δεν αναλώθηκε για τα τελευταία 10 ή 15 ή οσαδήποτε χρόνια. Όμως πρέπει να έχει τα στοιχεία για να αποδείξει ότι υπάρχει περίσσευμα εισοδήματος από αυτά τα χρόνια.

Ένας απλός τρόπος για να βρεθεί κατά προσέγγιση το εισόδημα που περισσεύει και μπορεί να αναλωθεί τα επόμενα χρόνια είναι αν από τα εισοδήματα που δηλώνονται, ανεξάρτητα αν αυτά φορολογούνται ή απαλλάσσονται από φόρο, αφαιρεθούν τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια αγοράς και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Είναι χρήσιμο, αν κάποιος επικαλεστεί ανάλωση εισοδήματος από προηγούμενες χρονιές να επισυνάψει μια κατάσταση που να αναφέρει αναλυτικά από ποια χρόνια προέρχεται το εισόδημα που επικαλείται.

ΠΙΝΑΚΑΣ 7: ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ‘Η ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ.

Πίνακας 7 πως συμπληρώνεται

Οι φορολογούμενοι κατοχυρώνουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση του.

Το ύψος του εισοδήματος που θα δηλωθεί το οικ. έτος 2011 (χρήση 2010) καθορίζει και το συνολικό ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει αποδείξεις ίσες με το 10% του ατομικού εισοδήματος εφόσον αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ δηλαδή 1.200 ευρώ αποδείξεις και ίσες με το 30% του εισοδήματός τους για το τμήμα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ ΔΕΝ απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Το ανώτερο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι 12.000 ευρώ.

Όταν οι αποδείξεις που προσκομίζονται είναι περισσότερες από αυτές που απαιτούνται και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για ζευγάρι που υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση.

Ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% τις διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες (αποδείξεις) είναι λιγότερες από αυτές που απαιτούνται ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό 10% του ποσού των αποδείξεων που υπολείπεται.

Το ποσό των δαπανών (αποδείξεων) επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων τους, που δηλώνονται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Προβλέπεται δε η μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλον εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού του φορολογούμενου λόγω παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη και των βαρύνουν ΔΕΝ συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων.

Ο φορολογούμενος για να κατοχυρώσει το αφορολόγητό του με αποδείξεις θα πρέπει οι αποδείξεις αυτές να είναι νόμιμες όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και μόνο για δαπάνες που πραγματοποίησε στο εσωτερικό της χώρας δηλαδή στην Ελλάδα για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών.

Κωδικός 049

Γράψτε το συνολικό ποσό των δαπανών τις οποίες έχετε πραγματοποιήσει από 1/1/2010 έως 31/12/2010, εσείς, η σύζυγός σας και τα τέκνα σας που σας βαρύνουν για την παροχή διαφόρων υπηρεσιών, και αγορά καταναλωτικών αγαθών, συνυποβάλλοντας τα πρωτότυπα δικαιολογητικά του Κ.Β.Σ. Στην έννοια των δαπανών αυτών, ενδεικτικά αναφέρουμε, περιλαμβάνονται οι δαπάνες που καταβάλλονται:

Για τη διενέργεια δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων,(π.χ. σε αίθουσες ξενοδοχείων, κοσμικές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, υπαίθριους χώρους, κτήματα κ.λπ.), καθώς και αυτές που καταβάλλονται σε κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και ειδικότερα σε κέντρα διασκέδασης (κοσμικές ταβέρνες, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, μπουάτ, χορευτικά κέντρα), σε εστιατόρια, ταβέρνες και ψαροταβέρνες με ή χωρίς ζωντανή μουσική, οινομαγειρεία ή οινεστιατόρια, καθώς και σε πιτσαρίες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια (σουβλατζίδικα), μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία και σνακ μπαρ , εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ) ,καφενεία – κυλικεία, καφενεία με τεχνικά ή μηχανικά παιχνίδια, κέντρα εκμετάλλευσης αυτόματων μηχανικών παιγνίων, καφωδεία, ντίσκο, καντίνες, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοζαχαροπλαστεία, καφεζαχαροπλαστεία ή καφετέριες με υπηρεσίες χρήσης διαδικτύου, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σφαιριστηρίου, ψυχαγωγικών παιχνιδιών (μπιλιάρδα, ποδοσφαιράκια κ.λ.π.), επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μπόουλινγκ, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης γηπέδων (5χ5, 8χ8 κ.λ.π.) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης παγοδρομίου και καρτ, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αθλημάτων και αθλοπαιδιών (χιονοδρομία, ιππασία, βόλεϋ, επιτραπέζια αντισφαίριση, γκολφ, πόλο, κωπηλασία, γουότερ πόλο, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, αναρριχήσεις, ράφτινγκ, καγιάκ, σέρφινγκ, κανώ, σκοποβολή κ.λ.π., επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λούνα παρκ, γουώτερ παρκ (νεροτσουλήθρες) και συναφών χώρων, επιχειρήσεις εκμετάλλευσης παιδότοπου, καθώς και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών δημοσίων θεαμάτων.

Απο μεσίτες (για την ενοικίαση ή την αγοραπωλησία ακινήτων), ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, σχολές πολεμικών τεχνών, πάλης και παρόμοιων αθλημάτων (καράτε, τζούντο, ταε-κβο-ντο κλπ.), γυμναστήρια (ενόργανης ή μη γυμναστικής), κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής (για αδυνάτισμα, αισθητική προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, αποτρίχωση, σάουνα, ατμόλουτρα και λοιπών υπηρεσιών καλλωπισμού), κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.

Αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών για την επισκευή και συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού (ψύξη-θέρμανση), καθώς και αυτών εξαερισμού χώρων.

Αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ κ.λπ.

Οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου επιμερίζονται στους συνιδιοκτήτες του, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας καθενός. Ο επιμερισμός των δαπανών αυτών των κοινόχρηστων χώρων στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών γίνεται από το διαχειριστή της πολυκατοικίας, ο οποίος στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους εκδίδει βεβαιώσεις με βάση τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τον Κ.Β.Σ. τα οποία συγκεντρώνει κατά την καταβολή των δαπανών. Τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών στοιχείων των κοινοχρήστων δαπανών της προαναφερόμενης κατάστασης θα διαφυλάσσονται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

Το συνολικό ποσό των πιο πάνω δαπανών θα υπολογιστούν από την Γ.Γ.Π.Σ. Ο επιμερισμός του ποσού αυτού στους δύο συζύγους γίνεται ανάλογα με το φορολογούμενο (όχι απαλλασσόμενο) εισόδημα του καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις και δηλώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή τους.

Για να διενεργηθεί η έκπτωση των δαπανών αυτών απαιτείται:

1) να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και

2) το συνολικό ποσό των δαπανών να αναγραφεί στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Εάν οι δαπάνες αυτές δηλωθούν με εκπρόθεσμη αρχική δήλωση ή με συμπληρωματική δήλωση, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα δεν προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών διότι δεν δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας.

Δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε στις αποδείξεις γιατί ΔΕΝ εκπίπτουν οι δαπάνες εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ), ηλεκτρικό (ΔΕΗ), τηλεπικοινωνίες γενικά (ΟΤΕ), εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορικά μέσα (αεροπλάνο-τραίνο-λεωφορεία-πλοία κ.τ.λ.) καθώς επίσης και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (σπίτι – αυτοκίνητο – σκάφος - ανέγερση σπιτιού), τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων, ασφάλειες ζωής ή θανάτου, εισφορές σε ταμεία ασφάλισης του φορολογουμένου, τόκοι στεγαστικών δανείων για Α΄ κατοικία, έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης, δαπάνες ενοικίου κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, για ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια, για δικηγόρους, για νομικές υπηρεσίες, ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων, για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.

Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό ΔΕΝ αναγνωρίζονται.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ΜΟΝΟ τις αποδείξεις που είναι ευδιάκριτα τα στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση δηλαδή την επωνυμία της, το ΑΦΜ της, το τελικό ποσό και την ημερομηνία έκδοσής της.

Στην περίπτωση που η απόδειξη δεν είναι καλά τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται ότι θα σβηστεί τελείως, ο φορολογούμενος θα πρέπει να γράψει χειρόγραφα πάνω στην απόδειξη τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΠΟΣΟ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ) ώστε η φορολογική αρχή να μπορεί να κάνει τον έλεγχό της.

:Δεν εκπίπτει το κόστος των δαπανών για την αγορά κρατικών λαχείων, η δαπάνη εισόδου στα καζίνο και τα ποσά που καταβάλλονται για συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια όπως το ΚΙΝΟ, το ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.τλ. και αυτό γιατί σ’αυτές τις περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή υπηρεσιών αλλά συμμετοχή του φορολογούμενου σε τυχερά παιχνίδια

ΠΩΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μετρήσουν τις αποδείξεις μία- μία να τις αθροίσουν και να τις βάλουν σε φάκελο στον οποίο απ’έξω θα γράψουν το ονοματεπώνυμό τους, τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό των αποδείξεων (πχ 200) και το συνολικό ποσό αυτών (πχ 1500 ευρώ) και να τον υποβάλλουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ, εάν υποβάλλουν την δήλωση τους ηλεκτρονικά ,τον φάκελο θα τον κρατήσουν στο σπίτι τους.

Ο φάκελος θα παραμείνει κλειστός στην εφορία μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια οι φάκελοι αυτοί θα ανοιχτούν και η αρμόδια ΔΟΥ θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο για την ακρίβεια των δαπανών που έχουν δηλωθεί.

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο Εξωτερικό.

Οι φυλακισμένοι

Οι κάτοικοι μελών-κρατών της ΕΕ που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα πλέον του 90%του συνολικού τους εισοδήματος

Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 48.000 ΕΥΡΩ

ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΑΠΑΝΕΣ

6.000 0 28.000 6.000

7.000 700 29.000 6.300

8.000 800 30.000 6.600

9.000 900 31.000 6.900

10.000 1.000 32.000 7.200

11.000 1.100 33.000 7.500

12.000 1.200 34.000 7.800

13.000 1.500 35.000 8.100

14.000 1.800 36.000 8.400

15.000 2.100 37.000 8.700

16.000 2.400 38.000 9.000

17.000 2.700 39.000 9.300

18.000 3.000 40.000 9.600

19.000 3.300 41.000 9.900

20.000 3.600 42.000 10.200

21.000 3.900 43.000 10.500

22.000 4.200 44.000 10.800

23.000 4.500 45.000 11.100

24.000 4.800 46.000 11.400

25.000 5.100 47.000 11.700

26.000 5.400 48.000 12.000

27.000 5.700

Κωδικοί 051 – 052

Γράφονται οι δαπάνες που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό όχι μόνον του φορολογούμενου ή της συζύγου του, αλλά και των προσώπων που τον βαρύνουν ή τα οποία πρόσωπα εννοείται έχουν γραφτεί στον πίνακα 9 του εντύπου Ε1.

Ως ιατρικά έξοδα θεωρούνται οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους για οδοντοθεραπεία -γναθοχειρουργική-οδοντοπροσθετική. Επίσης στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για φυσιοθεραπεία και λουτροθεραπεία, λογοθεραπεία, καθώς και για επισκέψεις σε ψυχολόγους

Το ποσό των δαπανών που καταβάλλονται σε -φυσικά πρόσωπα( ιατρούς) εκπίπτει κατά 100% από το εισόδημα

Κωδικοί 047-04

Γράψτε τα ποσά των δαπανών που καταβάλατε στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό συνολικά για νοσοκομειακή περίθαλψη του φορολογούμενου της συζύγου του και των προσώπων που τον βαρύνουν ή μένουν μαζί του.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και η δαπάνη σε νοσοκόμους ,η δαπάνη .για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη κ.τ.λ., η δαπάνη για νοσοκομειακή περίθαλψη παιδιών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες καθώς επίσης και το 50% της δαπάνης που πληρώνετε σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

Κωδικοί 043-044 και 045-046

Τα ποσά των δαπανών ιατρικής περίθαλψης που καταβάλατε στο εξωτερικό πρέπει να τα δηλώσετε και στους κωδικούς 043-044, ενώ τα ποσά για νοσοκομειακή περίθαλψη στο εξωτερικό και στους κωδικούς 045-046.

Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες των κωδικών 051-052 και 047-048 θα πρέπει να συνυποβάλετε

α.Για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις ΑΠΥ του γιατρούς όπως ορίζονται από τις διατάξεις του ΚΒΣ

β.Για νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές ,ΑΠΥ οπουδήποτε θα προκύπτει το ποσό της δαπάνης της νοσηλείας καθώς και βεβαίωση του διευθυντή της κλινικής για το χρονικό διάστημα της νοσηλείας και το ποσό των εξόδων.

γ.Για νοσήλια σε κρατικά κ.τ.λ. νοσηλευτικά ιδρύματα ,Απόδειξη Είσπραξης του νοσοκομείου που θα προκύπτει το ποσό της δαπάνης νοσηλείας καθώς επίσης και βεβαίωση του διευθυντή που θα προκύπτει ο χρόνος νοσηλείας καθώς και το ποσό των εξόδων αναλυτικά κατά είδος εξόδου. Εάν τα παραπάνω προκύπτουν από την τις αποδείξεις εισπράξεις δεν είναι απαραίτητη η βεβαίωση.

δ.Για την δαπάνη της απασχόλησης νοσοκόμους απαιτείται βεβαίωση θεράποντος ιατρού για το νόσημα που πάσχει ο ασθενής, τη διάρκεια της απασχόλησης του νοσοκόμους και την απόδειξη είσπραξης της αμοιβής του νοσοκόμους στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται το ονοματεπώνυμο και το ονοματεπώνυμο του πατέρα -ο ΑΦΜ η ταυτότητα -η διεύθυνση κατοικίας του -ο χρόνος των παρεχομένων υπηρεσιών-θα είναι νόμιμα υπογεγραμμένη -καθώς επίσης στην αμοιβής θα συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ.

ε Για την περίθαλψη των ηλικιωμένων προσώπων και των προσώπων με κινητική αναπηρία σε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα θα πρέπει να προσκομιστεί ΑΠΥ καθώς και βεβαίωση του διευθυντή η του νομίμου εκπροσώπου της επιχείρησης για το χρόνο και το ποσό της δαπάνης αναλυτικά.

Στους κωδικούς 047-048 θα γράψετε το 50% της δαπάνης που καταβάλατε σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

στ.Για την αγορά και τοποθέτηση οργάνων και τεχνητών μελών περιλαμβάνονται στα έξοδα της νοσοκομειακής περίθαλψης απαιτούνται ότι προαναφέρετε, εάν η προμήθεια γίνεται από το ελεύθερο εμπόριο, ΑΛΠ που θα αναγράφετε το ονοματεπώνυμο του αγοραστή καθώς επίσης και το ποσό της δαπάνης. Για την αγορά γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής η ακουστικών βαρηκοΐας θα προσκομίσετε βεβαίωση γιατρούς. Οι δαπάνες αυτών των οργάνων γράφονται στους κωδικούς 047-048

ζ.Για τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό θα πρέπει να προσκομίσετε σχετικές βεβαιώσεις των αλλοδαπών ιατρών και νοσοκομείων .

η.Για περίθαλψη αναπήρων ή παιδιών με ανίατο νόσημα το ποσό της δαπάνης αποδεικνύεται από την απόδειξη είσπραξης και τη βεβαίωση του διευθυντή της σχολής η του θεραπευτηρίου για τον ακριβή χρόνο της περίθαλψης η της φοίτησης ,το ποσό της δαπάνης αναλυτικά, καθώς επίσης και την πάθηση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ανεξάρτητα εάν είναι στην Ελλάδα η στο εξωτερικό.

Το ποσό του 20% των δαπανών αυτών θα σας αφαιρεθεί από τον φόρο σας το ποσό της μείωσης όμως δεν μπορεί να υπερβεί τα 6000 ευρώ για κάθε φορολογούμενου.

Κωδικοί 041-042

Γράψτε το ποσό της δαπάνης που καταβάλατε μέσα στο 2010 σε δικηγόρους για την παροχή νομικών υπηρεσιών, σε σας στη σύζυγό σας ή στα πρόσωπα που σας βαρύνουν, συνυποβάλλοντας την ΑΠΥ του δικηγόρους όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ.

Δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των δικηγόρων για την παράσταση τους για σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ή για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας και ορόφων.

Κωδικοί 053 – 054

Γράφονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν υποχρεωτικά κατά τον προηγούμενο χρόνο από τον φορολογούμενο ή τη σύζυγό του σε ασφαλιστικά ταμεία (Ο.Α.Ε.Ε.-TEBE – TΣA – TAE κ.λπ.) H περίπτωση αυτή αφορά κυρίως εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Στους ίδιους κωδικούς γράφονται τα ποσά των εισφορών που καταβλήθηκαν στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

Τέλος στους ίδιους κωδικούς γράφονται τα διάφορα ποσά που καταβλήθηκαν για εξαγορά προϋπηρεσίας είτε αυτή αφορά επαγγελματίες είτε μισθωτούς.

Για την απόδειξη της πληρωμής του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών σε ταμεία που είναι ασφαλισμένος ο φορολογούμενος όπως T.A.E., T.E.B.E. κ.λπ. πρέπει να υποβληθεί βεβαίωση ή απόδειξη του ασφαλιστικού φορέα από την οποία να φαίνεται το ποσό των εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο όπως επίσης και το ποσό των καταβαλλομένων εισφορών, σε περίπτωση που υπάρχει προαιρετική ασφάλιση σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

Για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες τα ποσά που γράφονται σε αυτόν τον κωδικό της δήλωσης ΔΕΝ πρέπει να καταχωρηθούν στα τηρούμενα βιβλία σαν έξοδα.

Οι εισφορές που καταβληθήκαν από επιχειρήσεις που φορολογούνταν με ειδικοτήτων τρόπο όπως οι εκμεταλλευτές ενοικιαζομένων δωματίων-πλανόδιοι λιανοπωλητές -λιανοπωλητές λαϊκών αγορών -δεν θα γράψουν σε αυτούς τους κωδικούς τις εισφορές που κατέβαλλαν στα ταμεία ασφάλισης τους, από 1-1-2010 έως 30-6-2010 και από 1-1-2010 έως 30-9-2010 αντίστοιχα.

To συνολικό ποσό αυτής της δαπάνης που θα αναγράφει σε αυτούς τους κωδικούς θα αφαιρεθεί όλο από το εισοδήματα σας.

Κωδικοί 057-058

Στον κωδικό λοιπόν 057-058 θα πρέπει να αναγραφεί η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάσατε λόγω δωρεάς στα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία. Για να αποδείξετε την δωρεά απαιτείται να προσκομίσετε α) βεβαίωση του δωρεοδόχου ότι αποδέχεται τη δωρεά και β)αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης -παραλαβής.

Από τo συνολικό ποσό της αξίας αυτών των δωρεών θα σας αφαιρεθεί 20% από το φορο σας.

Κωδικοί 059-060

Δωρεές χρηματικών ποσών στο δημόσιο, Ο.Τ.Α., Ιερούς Ναούς, Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (Ε.Τ.Α.Κ.Σ.)., Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, Κρατικά και Δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία, σε κοινωφελή ιδρύματα, κ.λπ. Στις δωρεές προς το δημόσιο περιλαμβάνονται και τα ποσά των δωρεών που καταθέσατε στον Ειδικοτήτων Λογαριασμό με αριθμό Ν GR 9801000230000002341103053 «Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων» στην Τράπεζα Ελλάδας .

Στους κωδικούς αυτούς γράφονται επίσης και οι δωρεές σε κρατικούς φορείς -οργανισμούς -και ιδρύματα που έχουν την έδρα τους σε αλλα κρατήσουν μέλη της ΕΕ η σε κρατήσουν του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου/Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΟΧ/ΕΖΕΣ) και που είναι αναγνωρισμένα ως κοινωφελή. Τονίζεται ότι στον ΕΟΧ συμμετέχουν όλα τα κρατήσουν μέλη της ΕΕ και τα μέλη της ΕΖΕΣ είναι η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Εάν οι δωρεές αυτές και οι χορηγίες προς ελληνικά νομικά πρόσωπα και ανεξάρτητα αν όλες πραγματοποιούνται προς έναν η περισσότερους δωρεοδόχους υπερβαίνουν τα 300 ευρώ, εκπίπτουν από το εισοδήματα ΜΟΝΟ εάν έχουν κατατεθεί σε ειδικοτήτων λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για το σκοπό αυτό σε τράπεζα που νόμιμα λειτουργεί στην Ελλάδα η στη χώρα εγκατάστασης των πιο πάνω φορέων και οργανισμών.

Τα ποσά των δωρεών θα πρέπει να ξεπερνούν τα 100 ευρώ για να ληφθούν υπόψη για την έκπτωση από το εισόδημα σας .

Κωδικοί 031-032

Τα ποσά των δωρεών που καταβάλατε σε φορείς των χωρών ΕΟΧ/ΕΖΕΣ τα γράφετε και στους κωδικούς 031-032.

Όταν τα ποσά των δωρεών των κωδικών 059-060 -εξαιρουμένων-των δωρεών προς το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Κοινότητες, το Ε.Τ.Α.Κ.Σ. ,τους ναούς, τις μονές, τα πατριαρχεία ,τα ΑΕΙ, τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα ,τα κρατικά και δημοτικά νοσοκομειακή ,τα νοσοκομειακή που είναι ΝΠΙΙ, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, υ π ε ρ β α ι ν ο υ ν τα 300 ευρώ ,για να εκπεστουν τα ποσά των δωρεών αυτών θα πρέπει να έχουν κατατεθεί σε ειδικοτήτων λογαριασμό του νομικού προσώπου ,που ανοίχτηκε για το σκοπό αυτό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η σε τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.

Στο γραμμάτιο είσπραξης της τράπεζας θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του δωρητή και του δωρεοδόχου, το ποσό της δωρεάς αριθμητικώς και ολογράφως ,την ημερομηνία της κατάθεσης της δωρεάς ,και την υπογραφή του δωρητή.

Δεν αναγνωρίζεται η δαπάνη και απορρίπτεται ολόκληρη εφόσον δεν έχει κατατεθεί σε ειδικοτήτων λογαριασμό στο Παρακαταθηκών και Δανείων η σε τράπεζα και είναι πάνω από 300 ευρώ, ο χρόνος κατάθεσης της δωρεάς αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την έκπτωσή της .

.Τα χρηματικά ποσά των δωρεών των κωδικών 059-060 θα αφαιρεθούν από το εισοδήματα σας ΜΟΝΟ εφόσον υπερβαίνουν συνολικά ετησίως τα 100 ευρώ. Εάν γράψετε στη δήλωση σας συνολικό ποσό μέχρι 100 ευρώ, το ποσό αυτό ΔΕΝ θα αφαιρεθεί από το εισοδήματα σας.

Για να αναγνωριστεί το ποσό της δωρεάς στο Δημόσιο κ.τ.λ. δεν θα πρέπει το ποσό αυτής να ξεπερνά το 10% του συνολικού σας εισοδήματος που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Το 20% από αυτά τα ποσά αφαιρείται από το φόρο.

ΚΩΔΙΚΟΙ 033-034-035-036 και συνολικά Κωδικοί 061-062

Γράφετε τα χρηματικά ποσά που καταβάλατε για πολιτιστικές χορηγίες του νόμου 3525/2007 του Υπουργείου Πολιτισμού στο Δημόσιο στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ,στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ,στα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου φορέα ,στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς. Από το ποσό που θα γραφεί σε αυτούς τους κωδικούς θα αναγνωριστεί έκπτωση ίση με το 30% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος, εάν έχει πραγματοποιηθεί από 1-1-2010 έως 22-4-2010 και 10% απο23-4-2010 μέχρι 31-12-2010,κωδικοι 033-034 και 035-036 αντίστοιχα.

Για την αναγνώριση της πολιτιστικής χορηγίας εάν αφορά χρηματικά ποσά ,απαιτείται Α.επικυρωμένο αντίγραφο της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού με την οποία χαρακτηρίζεται η χορηγίας πολιτιστικής μεταξύ χορηγού και αποδέκτη

Β.τα πρωτότυπα αποδεικτικά καταβολής των ποσών της χορηγίας

Γ.σε περίπτωση χορηγίας σε είδος η άυλα αγαθά η υπηρεσίες θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της αξίας τους με κοινή απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Πολιτισμού καθώς επίσης και τα αποδεικτικά παράδοσης και παραλαβής από τον χορηγού και τον αποδέκτη.

Κωδικοί 063-064

Γράφονται οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν για στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, των υποπεριπτώσεων αα’ (στεγαστικό από τράπεζα, Τ.Π.Δ., Ταχ. Ταμιευτήριο…), ββ’ (στεγαστικό από ασφαλιστική επιχείρηση…), γγ’ (προκαταβολή από Τ.Α. Στρατού, Ναυτικού ή Αεροπορίας… κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/74 για απόκτηση α’ κατοικίας σαν βοηθηματούχος), δδ’ (αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων ή κτισμάτων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, από τράπεζα, Τ.Π.Δ., Ταχ. Ταμιευτήριο…) της §1περ. ε’ του άρθρου 8 του Κ.Φ.Ε., που έχουν συναφθεί μέχρι 31.12.99.

Από τη βεβαίωση της τράπεζας, ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, του ταμείου αλληλοβοηθείας στρατού, ναυτικού ή αεροπορίας κ.λπ. πιστωτικών οργανισμών για τόκους απόκτησης (αγοράς ή ανέγερσης) πρώτης κατοικίας, γράφουμε μόνο τους δεδουλευμένους – καταβληθέντες και όχι τους τόκους υπερημερίας. (εγγρ. 1071277/831/14.6.1989)

Για τις συμβάσεις αυτές δηλαδή που έχουν συναφθεί μέχρι την 31-12-1999 εκπίπτει όλο το ποσό των τόκων.

Κωδικοί 065 – 066 και 071

Στους κωδικούς 065-066 γράφεται το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που κατεβάλατε μέσα στο προηγούμενο έτος για δάνεια – των περιπτώσεων α’ (στεγαστικό από τράπεζα, Τ.Π.Δ., Ταχ. Ταμιευτήριο…), β’(στεγαστικό από ασφαλιστική επιχείρηση…) και γ’ (προκαταβολή από Τ.Α. Στρατού, Ναυτικού ή Αεροπορίας…) που αναφέρθηκαν στους κωδικούς 063-064 που έχουν συναφθεί από 1.1.2000 μέχρι 31.12.2002.

Εάν η επιφάνεια της κατοικίας, που αποκτήθηκε με το δάνειο, είναι πάνω από 120 τ.μ τότε συμπληρώνεται και ο κωδικός 071 με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας της κατοικίας. Και αυτό γιατί , για συμβάσεις δανείων από 1.1.2000 μέχρι 21.12.2002 θα αφαιρούνται οι τόκοι που αντιστοιχούν στα 120 τ.μ. ολόκληρο το ποσό από το εισόδημα ,και αναλογικά από εκεί και πάνω.

Κωδικοί 055 – 056 και 077

Στους κωδικούς αριθμούς 055-056 γράψτε το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που κατεβάλατε μέσα στο φορολογούμενο έτος για δάνεια των περιπτώσεων α’ (στεγαστικό από τράπεζα, Τ.Π.Δ., Ταχ. Ταμιευτήριο…), β’ (στεγαστικό από ασφαλιστική επιχείρηση…), γ’ (προκαταβολή από Τ.Α. Στρατού, Ναυτικού ή Αεροπορίας… κατά τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.Δ. 398/74 για απόκτηση α’ κατοικίας σαν βοηθηματούχος), δ’ (αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων ή κτισμάτων που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, από τράπεζα, Τ.Π.Δ., Ταχ. Ταμιευτήριο…) που έχουν συναφθεί ή ληφθεί από 1.1.2003 και μετά.

Εάν η επιφάνεια της κατοικίας που αποκτήθηκε με δάνειο, είναι πάνω από 120 τ.μ. θα πρέπει να συμπληρώσετε τον κωδικό 077 γράφοντας τα τ.μ. της κατοικίας ,θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το ποσό της δαπάνης επι της oποιας υπολογίζεται μείωση φόρου 20% περιορίζεται στο μέρος που αναλογεί επιμεριστικά στα 120 τ.μ. της κατοικίας.

Το ποσό της μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν σε λήψη δανείου μέχρι 200000 ευρώ.

Κωδικοί 069 – 070

Σε περίπτωση συμβάσεων δανείων από 1.1.2003 που οι δύο σύζυγοι έχουν λάβει το δάνειο από κοινού ή έχουν λάβει ξεχωριστά δάνεια ο καθένας, συμπληρώνονται και οι κωδικοί αριθμοί 069 και 070 με το συνολικό ποσό του δανείου ή των δανείων που αναλογεί στον καθένα.

Για τις συμβάσεις δανείων που έχουν συναφθεί μετά την 1-1-2003, οι τόκοι δεν αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα αλλα από τον φορο που προκύπτει σε αυτό και κατά ποσοστό 20% ,το ποσό δε της μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο σύνολο των δανείων του ενός η και των δυο συζύγων μέχρι 200.000 ευρώ.

Για την αναγνώριση της έκπτωσης των τόκων που θα γράψετε στους κωδικούς 063-064-065-066-055-056, θα πρέπει να υποβάλετε σχετική βεβαίωση της τράπεζας η του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή αλλού πιστωτικού οργανισμού από την οποία να προκύπτει ότι το δάνειο αφορά την αγορά της Α κατοικίας για τους κωδικούς 063-064,065-066,055-056,καθως επίσης τα ποσά των τόκων ,τα τ.μ. της κατοικίας ,και το χρόνο της σύναψης του δανείου.

Τα ποσά των ποιο πάνω τόκων που θα αναγράψετε στους αντίστοιχους κωδικούς κατά περίπτωση θα πρέπει να τους γράψετε και στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ

Κωδικοί 801-803

Αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) του εκμισθωτή κύριας κατοικίας της οικογένειας.

Στους κωδικούς 801-803 γράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου των εκμισθωτών.

Προσοχή, αν δεν γραφεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ιδιοκτήτη) δεν θα αναγνωρισθεί η έκπτωση από το ενοίκιο.

Κωδικοί 091-093-095

Επιφάνεια σε τ.μ.

Γράφεται η επιφάνεια σε τ.μ., από τον υπόχρεο, της κύριας κατοικίας της δική του και της οικογένειάς του, που εκμισθώνει.

Κωδικοί 097 – 098 – 099

Γράφεται ο αριθμός των μηνών που καταβλήθηκε ενοίκιο μέσα στο φορολογούμενο έτος, το 2010.

Εάν δηλώνετε φιλοξενία από γονείς ή παιδιά εκεί που γράφουμε το ονοματεπώνυμο, η την επωνυμία στη πρώτη σειρά αναγράφετε το ονοματεπώνυμο του φιλοξενούμενου και ακριβώς από κάτω στη δεύτερη σειρά τον Α Φ Μ του (ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ Α Φ Μ ).

.

Κωδικοί 811 έως 816

Το ενοίκιο της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου και της οικογένειάς του

Στους κωδικούς 811-816 γράφεται το καθαρό ποσό που καταβλήθηκε μέσα στο προηγούμενο έτος για ενοίκιο της κύριας κατοικίας του φορολογούμενου και της οικογένειάς του

Για να έχετε την μείωση της έκπτωσης του ενοικίου θα πρέπει να το δηλώσετε με την αρχική δήλωση (εμπρόθεσμη-εκπρόθεσμη )

Σε περίπτωση που για το έτος 2010 καταβάλατε ενοίκιο σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες θα πρέπει στην κάθε σειρά να γράψετε τα στοιχεία του καθενός .και το ποσό του ενοικίου που του αναλογεί.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν σας καλύπτει η γραμμογράφηση του εντύπου Ε1 θα πρέπει να επισυνάψετε κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση στην οποία θα γράψετε όλα όσα δεν χώρεσαν στις σειρές του εντύπου Ε1.

Κωδικοί 804 έως 807

Aριθμός φορολογικού μητρώου εκμισθωτή κατοικίας παιδιών που σπουδάζουν.

Στους κωδικούς 804 -807 γράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή (ιδιοκτήτη) της κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν.

Κωδικοί 817-819

Γράφεται το καθαρό ποσό του ενοικίου που κατεβάλατε για κατοικία των παιδιών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία της χώρας, καθώς και στα Ι.Ε.Κ., τα οποία αναγράφονται στον πίνακα 9 της δήλωσης. Η έκπτωση του ενοικίου γίνεται εφόσον οι κατοικίες αυτές βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή και εσείς ή τα παιδιά σας δεν έχετε άλλη ιδιόκτητη η νοικιασμένη κατοικίας σε αυτή την πόλη .Η δαπάνη αυτή εκπίπτει από το φορο κατά ποσοστό 20% και όχι ανωτέρω των 240 ευρώ ΜΟΝΟ εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωσης σας(εμπρόθεσμη η εκπρόθεσμη ).

Για την έκπτωση της δαπάνης τόσο της κύριας κατοικίας όσο και των παιδιών που σπουδάζουν θα πρέπει να προσκομίσετε

Α.Τις αποδείξεις ενοικίου που έχουν εκδοθεί για όλο τον χρόνο ή

Β.Τις αποδείξεις του ενοικίου των μηνών Ιανουαρίου -Δεκεμβρίου ή

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοικίου μπορείτε να υποβάλλετε υπεύθυνη δήλωσης του Ν.1599/1986 στην οποία θα γράψετε

1) το ποσό του ενοικίου που καταβάλατε μέσα στο 2010

2)το ΑΦΜ του εκμισθωτή

3)το μηνιαίο ποσό

4)τους μήνες που αφορά και

5) τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων.

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής είναι η σύζυγος του υπόχρεου στους κωδικούς 801-807 θα γράψετε το ΑΦΜ της συζύγου.

Αν για οποιονδήποτε λογο δεν δικαιούστε την έκπτωση του ενοικίου για το έτος 2010,της κύριας κατοικίας η των παιδιών που σπουδάζουν το ποσό της δαπάνης που καταβάλλατε θα το γράψετε στους κωδικούς 419-420 του πίνακα 6 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

Κωδικοί 821- 823

Αφορούν το δεύτερο και τρίτο παιδί αντίστοιχα.

Κωδικοί 073 – 074

Ποσό ασφάλιστρων για ασφάλιση ζωής, προσωπικών ατυχημάτων, ασθενείας.

Στους κωδικούς 073-074 γράφονται τα ποσά της ετήσιας δαπάνης που καταβλήθηκαν για ασφάλιστρα ζωής ή θανάτου, ασφάλιστρα προσωπικών ατυχημάτων, ασφάλιστρα για ασθένεια που αφορούν το φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα παιδιά που είναι προστατευόμενα μέλη.

Το ποσό της δαπάνης αυτής εκπίπτει κατά 20% από το φορο σας ΕΦΟΣΟΝ έχει συμπεριληφθεί στην αρχική δήλωσης ( εμπρόθεσμη η εκπρόθεσμη ),το ποσό δε της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί το 20% της αναγραφόμενης δαπάνης για τον άγαμο 1200 ευρώ ασφάλιστρα (1200χ20%=240ευρώ ) και τα 2400 ευρώ για την οικογένεια (2400χ20%=480 ευρώ).

Τη δαπάνη ασφαλίστρων ζωής, θανάτου, ασθένειας και ατυχημάτων δικαιούται να εκπέσει σε περίπτωση διάζευξης των γονέων και ο γονέας που δεν συγκατοικεί με τα τέκνα και καταβάλλει αυτός τη δαπάνη.

Κωδικός 089 – 090

Γράφεται το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται μέσα στο έτος 2010 από τον ένα σύζυγο στον άλλον το οποίο δεν ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Ποσοστό 20% της δαπάνης αυτής μειώνει το φόρο. Η μείωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Δικαιολογητικά της δαπάνης αυτής είναι είτε η δικαστική απόφαση είτε το συμβολαιογραφικό έγγραφο που συντάχτηκε και συμφωνήθηκε μεταξύ τους.

Δεν γράφεται στους κωδικούς αυτούς το ποσό της διατροφής που καταβλήθηκε από τον ένα σύζυγο στον άλλο για τα τέκνα.

Κωδικός 087- 088

Γράψτε το συνολικό ποσό της δαπάνης που καταβάλατε το έτος 2010 για:

1) την αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή για νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου,

2) την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή για νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης,

3) την αγορά ηλιακών συλλεκτών και για την εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας,

4) την αγορά αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης – θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών,

5) τη θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτίρια.

Ποσοστό 10% της δαπάνης αυτής και μέχρι ποσού 6000 ευρώ ,θα έχετε έκπτωση φόρου και μέχρι 600 ευρώ.

6)τη δαπάνη για την διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης.

Δικαιολογητικά για την αναγνώριση της δαπάνης είναι η απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την τοποθέτηση και η απόδειξη λιανικής πώλησης για την αγορά .

ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

Οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής αφορούν και τους συζύγους (Κ.Α. 079-080) και εκπίπτεται το 20% της δαπάνης – με ανώτατο όριο δαπάνης τα 1.200 ευρώ – και μείωση από το φόρο για κάθε μέλος της οικογένειας 240 ευρώ.

Κωδικοί 079 – 080

Γράφονται οι δαπάνες διδάκτρων μόνο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής αφορούν και τους δύο συζύγους.

Εκπίπτεται το 20% της δαπάνης -με ανώτατο όριο δαπάνης τα 1.200 ευρώ- δηλ. μείωση από το φόρο για κάθε μέλος της οικογένειας 240 ευρώ.

Κωδικοί 081 – 082 – 083 – 084 – 085

Γράφονται τα δίδακτρα για κάθε παιδί χωριστά, που αφορούν ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια εκπαιδευτικών μαθημάτων ή ξένων γλωσσών.

Από τις δαπάνες της κατηγορίας αυτής εκπίπτεται το 20% της δαπάνης -με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ- δηλ. μείωση από το φόρο για κάθε παιδί 240 ευρώ.

Κάθε τετραγωνίδιο αφορά αντίστοιχα και ένα παιδί, από αυτά, που ήδη έχουν γραφεί στον πίνακα 9.1

Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε διάσταση και τα παιδιά βαρύνουν τον άλλο σύζυγο αλλά έχετε πληρώσει εσείς τα δίδακτρα τη δαπάνη θα την αναγράψετε εσείς στους κωδικούς 081 έως 085.

Η δαπάνη αυτή θα εκπέσει και θα μειώσει το φορο μόνο εάν συμπεριληφθεί στην αρχική (εμπρόθεσμη η εκπρόθεσμη )δήλωσης.

Κωδικοί 067-068

Γράφετε ποσοστό 20% που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ του ποσού της συνολικής δαπάνης που καταβάλατε μέσα στο έτος 2007 για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού ,καθώς και μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που είναι συνδεδεμένα με ασφαλιστήρια ζωής ,εφόσον

Α. αυτά δεν μεταβιβάστηκαν για 3 χρόνια δηλαδή μέχρι 31-12-2010 και

Β.το ποσό της δαπάνης της αγοράς τους δεν προέρχεται από ρευστοποιήσεις ήδη υπαρχόντων αμοιβαίων κεφαλαίων ΑΛΛΑ από νέα κεφάλαια.

Εάν στη βεβαίωση αγοράς τους γράφονται περισσότεροι συνδικαιούχοι επιμερίστε το ποσό της έκπτωσης ανάλογα με τον αριθμό τους και γράφετε το ποσό που τους αναλογεί που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Αν είστε σε συνδικαιούχοι σε περισσότερες βεβαιώσεις αθροίστε τα ποσά της έκπτωσης που δικαιούστε από κάθε βεβαίωση και γράφετε το άθροισμα το οποίο όμως δε μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ.

Δικαιολογητικό αυτής της δαπάνης θα πρέπει να συνυποβάλλετε την βεβαίωση της αγοράς για να έχετε μείωση από το εισόδημα σας κατά ποσοστό 20% της δαπάνης όχι όμως μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 8 Φόροι προκαταβληθέντες ή παρακρατηθέντες

για τα εισοδήματα του πίνακα 4

Στον πίνακα 8 γράφονται οι φόροι που προκαταβλήθηκαν, παρακρατήθηκαν ή καταλογίσθηκαν για όλες τις περιπτώσεις.

Πίνακας 8 πως συμπληρώνεται

Κωδικοί 601 – 602

Αφορούν τους φόρους 4% και 10% που προκαταβλήθηκαν από τους αρχιτέκτονες, μηχανικούς επί της νόμιμης αμοιβής τους και ανάλογα με το είδος της μελέτης (λιμενικά έργα, οδοποιίας, τοπογραφικά κ.λπ.) για τα εισοδήματα που περιλαμβάνονται στους κωδικούς 501-502 και 511-512.

Κωδικοί 603 – 604

Γράφουμε τους φόρους που παρακρατήθηκαν για τα εισοδήματα που περιλαμβάνονται στους κωδικούς 401έως 404 και 413-414 του πίνακα 4-Γ, τους φόρους στα εισοδήματα εργολάβων για κάθε είδους δημόσια τεχνικά έργα (1%), στα εισοδήματα αντιπροσώπων, πρακτόρων, μεσιτών από συμβάσεις με αλλοδαπούς οίκους (15%), στις αμοιβές τρίτων που δεν είναι υποχρεωμένοι στην έκδοση στοιχείων κ.λπ,.

Κωδικοί 605 – 606

Γράφονται οι λοιποί παρακρατούμενοι φόροι για εισοδήματα που περιλαμβάνονται στους κωδικούς αριθμούς 501έως 508 και 511-512 του πίνακα 4-Δ, π.χ. των γιατρών από αμοιβές του Δημοσίου, των λογιστών από αμοιβές των πελατών τους, των δικηγόρων, καθηγητών κ.λπ., οι φόροι που παρακρατήθηκαν για εισοδήματα που δεν εντάσσονται σε καμία πηγή, όπως από διάφορα σεμινάρια κ.λπ. εκτός αυτών που γράφτηκαν στους κωδικούς 601-602.

Στους κωδικούς αυτούς γράφετε και το 10% η παρακράτηση φόρου που καταβάλλεται ειδικά για τις παροχές μη έμμισθης υπηρεσίας από εκμεταλλευτές ΕΔΧ αυτοκινήτων (ταχι).

Κωδικοί 607 – 608

Γράφεται ο φόρος που καταλογίστηκε για ωφέλεια από πώληση αυτοκινήτου της ατομικής επιχείρησης εφόσον ο φορολογούμενος θέλει να φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις, διότι έτσι τον συμφέρει. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει γραφτεί η ωφέλεια στους κωδικούς 407-408 του πίνακα 4-Γ.

Κωδικοί 609 – 610

Γράφεται το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στις αμοιβές της περίπτωσης 5 του Πίνακα 4-Α,εφοσον θέλετε τα εισοδήματα σας να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ποσά που εισέπραξαν ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές κτλ ,το επίδομα άνεργων που δίνετε από τον ΟΑΕΔ.

Κωδικοί 651- 652

Στους κωδικούς 651-652 γράφεται ο φόρος που καταβλήθηκε στο εξωτερικό και αποδεικνύεται από βεβαιώσεις του ξένου φυσικού ή νομικού προσώπου οι οποίες συνυποβάλλονται μαζί με τη δήλωση.

Σημειώνεται ότι προκειμένου για εισοδήματα από τις H.Π.A. στις οικείες ενδείξεις θα συμπληρώνεται μόνο το ποσό του ομοσπονδιακού φόρου των H.Π.A. και όχι και ο πολιτειακός φόρος.

Κωδικοί 293-294

Γράψτε το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στα εισοδήματα (τόκους που επιδικάζονται κτλ. ημεδαπής προέλευσης) που δηλώθηκαν στους κωδικούς 291-292 του πίνακα 4 ΣT, όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις που επισυνάπτονται στη δήλωση.

Κωδικοί 313 – 314 – 315 – 316

Γράφουμε τα ποσά του φόρου που αναλογούν και παρακρατήθηκαν αντίστοιχα για τις αποδοχές των περιπτώσεων 1, 2, 3, 4 και 6 του πίνακα 4Α.

Όπως είναι γνωστό στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, από το μηνιαίο μισθό τους, παρακρατείται ένα ποσό φόρου, για το φόρο που θα πληρώσουν την επόμενη χρονιά.

Επειδή γίνεται αυτή η προκαταβολική πληρωμή ο φορολογικός νομοθέτης όρισε ότι ο φόρος αυτός που παρακρατείται θα είναι μειωμένος κατά 1,5%. Έτσι ο φόρος που αναλογεί είναι ο φόρος ο οποίος έπρεπε να παρακρατηθεί χωρίς να γίνει μείωση (έκπτωση).

O φόρος που τελικά παρακρατήθηκε είναι ο φόρος που αναλογεί μειωμένος κατά 1,5% και είναι αυτό το ποσό που έχει αφαιρεθεί από τις αποδοχές.

Tα δύο αυτά ποσά διαφέρουν μεταξύ τους κατά 1,5%. Έχει παρατηρηθεί να γίνεται πολλές φορές λάθος στα δύο αυτά ποσά.

Για το λόγο αυτό ελέγξτε μόνοι σας τη βεβαίωσή σας μήπως έχει συμβεί και σε σας.

Εάν δε συμπληρωθεί ο αναλογών φόρος ή ο παρακρατηθείς φόρος δεν είναι το 98,5% του αναλογούντος, η δήλωση θα επιστραφεί. Πόσο μάλλον εάν έχετε περισσότερες της μιας βεβαιώσεις αποδοχών, οπότε πρέπει να κάνετε αυτή την επαλήθευση για να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση.

Κωδικoί 653-654

Γράψτε το συνολικό ποσό του φόρου που καταβλήθηκε από τους λιανοπωλητές. Τα 3/12 του ποσού του φόρου σε περίπτωση που τον καταβάλλατε εφάπαξ ή τα 3/6 του ποσού του φόρου της β΄ δόσης σε περίπτωση που την καταβάλατε ολόκληρη με την έκδοση ή ανανέωση της άδειας αποκλειστικά πλανόδιου λιανοπωλητού ή λιανοπωλητού ή παραγωγού σε κινητές λαϊκές αγορές

Κωδικoί 297-298

Γράψτε το συνολικό ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα κατά την εξαργύρωση ή την καταβολή των εισοδημάτων από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, που δηλώθηκαν στους κωδικούς 295-296 του πίνακα 4-Z, όπως αυτό προκύπτει από τις συνημμένες στη δήλωση σχετικές βεβαιώσεις, τις οποίες χορηγεί στον δικαιούχο των εισοδημάτων αυτών εκείνος που ενεργεί στην Ελλάδα την καταβολή τους.

Κωδικoί 127-128

Γράψτε το ποσό του φόρου που καταβάλατε, σε περίπτωση είσπραξης ποσού άυλης εμπορικής αξίας πέρα από τα ενοίκια, κατά την μίσθωση ακινήτων που δηλώθηκε στους κωδικούς 121-910 του πίνακα 4Ε.

ΠΙΝΑΚΑΣ 9 Ποια πρόσωπα θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο

Τον πίνακα 9 της δήλωσης θα συμπληρώσουν όσοι προστατεύουν παιδιά ανήλικα μέχρι 18 ετών ή ενήλικα άγαμα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και είναι σπουδαστές – φοιτητές, σπουδαστές σε Ι.Ε.Κ. (ιδιωτικά ή δημόσια), στρατιώτες καθώς και παιδιά ανάπηρα με 67% αναπηρία τουλάχιστον.

Επίσης τον πίνακα 9 της δήλωσης θα συμπληρώσουν όσοι προστατεύουν γονείς, ορφανούς συγγενείς, αδελφούς χήρους ή διαζευγμένους, με αναπηρία επίσης 67% και πάνω.

Tα πρόσωπα που θα γραφούν στον πίνακα 9 θεωρούνται προστατευόμενα εφόσον συνοικούν με το φορολογούμενο και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 2.900 ή τα 6.000 εάν έχουν αναπηρία.

Σύμφωνα με το φορολογικό νόμο στις ενδείξεις του ΠΙΝΑΚΑ 9.1 γράφουμε τα ανύπαντρα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.1992 έως 31.12.2010, αυτά που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ. (ιδιωτικά ή Δημόσια) και γεννήθηκαν από 1.1.1985 και μετά, καθώς και τα ανύπαντρα παιδιά, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας – ανεξάρτητα ηλικίας – με αναπηρία, όμως, 67% και πάνω.

Επίσης γράφονται τα τέκνα που γεννήθηκαν μετά την 1.1.1985 και, είτε σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ. (ιδιωτικά ή Δημόσια) πέραν του 25ου έτους της ηλικίας τους, είτε τέλειωσαν τις σπουδές τους αλλά παραμένουν άνεργα (γραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.) για δύο επιπλέον έτη μετά το 25ο έτος της ηλικίας τους.

Σε περίπτωση που γράψουμε πρόσωπα για πρώτη φορά σε αυτόν τον πίνακα ,θα πρέπει να υποβάλλουμε και τα σχετικά δικαιολογητικά πχ ληξιαρχική πράξη γέννησης η βεβαίωση στρατιωτικής υπηρεσίας για φαντάρο κτλ.

Αύξηση του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ δικαιούται ο φορολογούμενος λόγω παιδιών που τον βαρύνουν ως εξής:

Κατά 1.500 ευρώ εάν βαρύνεται με ένα (1) παιδί, 3.000 ευρώ εάν έχει δύο (2) παιδιά, κατά 11.500 ευρώ εάν έχει τρία (3) παιδιά και κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία (3).

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο φορολογούμενος που έχει ένα (1) παιδί και τον βαρύνει το αφορολόγητο του διαμορφώνεται στα 13.500 ευρώ, εάν τον βαρύνουν δύο (2) παιδιά το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ, εάν τον βαρύνουν τρία (3) παιδιά το αφορολόγητο διαμορφώνεται στις 23.500 ευρώ, εάν τον βαρύνουν τέσσερα (4) παιδιά το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 25.500 ευρώ, εάν έχει πέντε (5) παιδιά στα 27.500 κ.ο.κ.

ΠΙΝΑΚΑΣ 10 Συμπληρώνεται από την υπηρεσία ωστόσο…

O πίνακας 10 συμπληρώνεται από την υπηρεσία και δε χρειάζεται οι φορολογούμενοι να γράψουν οτιδήποτε πάνω σε αυτόν.

Ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται μόνο στην περίπτωση που έχει υπολογιστεί προκαταβολή φόρου του τρέχοντος έτους, η οποία πρέπει να αναγράφεται από τη Γ.Γ.Π.Σ. (Κ.Ε.Π.Υ.Ο.) στους κωδικούς 901-902.

Εάν δε λάβατε από τη Γ.Γ.Π.Σ. τη δήλωσή σας και πήρατε έντυπα από τη Δ.Ο.Υ. για να τη συμπληρώσετε, τότε πρέπει να πάτε στο τμήμα εισοδήματος της Εφορίας και να σας γράψουν την προκαταβολή που είχατε τον προηγούμενο χρόνο, στους κωδικούς 901-902, με σφραγίδα και υπογραφή του αρμόδιου υπαλλήλου.

Πίνακας 11 πως συμπληρώνεται

Η επιστροφή του φόρου εισοδήματος γίνεται μέσω Τραπεζικών Λογαριασμών με τους εξής τρόπους:

α) Επιστροφή μέσω λογαριασμού καταθέσεων (ταμιευτηρίου, τρεχούμενο και όψεως) των δικαιούχων και

β) Επιστροφή με καταβολή μετρητών στους δικαιούχους από τις τράπεζες.

Ειδικότερα για την επιστροφή μέσω λογαριασμού καταθέσεων (περίπτωση α’), ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώνει τα πιο κάτω στοιχεία στην τέταρτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης (πίνακας 11). Στη θέση «ΤΡΑΠΕΖΑ» γράψτε την επωνυμία της τράπεζας, στην οποία τηρείται ο λογαριασμός σας.

Δίπλα από τη θέση «ΤΡΑΠΕΖΑ» υπάρχουν τρία τετραγωνάκια στα οποία θα γράψετε τον κωδικό αριθμό της τράπεζας, όπως αυτός φαίνεται στο σχετικό πίνακα.

Τέλος, στη θέση «ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΙΒΑΝ» συμπληρώστε προσεκτικά και τους 25 αριθμητικούς χαρακτήρες (εκτός από τους χαρακτήρες GR) του αριθμού λογαριασμού καταθέσεων ΙΒΑΝ που έχετε στην Τράπεζα και θα τον βρείτε τυπωμένο είτε στο τραπεζικό σας Βιβλιάριο, είτε στο έντυπο κίνησης λογαριασμού της Τράπεζάς σας. Ο λογαριασμός αυτός μπορεί να είναι Ταμιευτηρίου, τρεχούμενος ή όψεως, μόνο.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, απευθυνθείτε στην Τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, η οποία και θα σας πληροφορήσει υπεύθυνα για τον ΙΒΑΝ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

EΠΩNYMIA TPAΠEZAΣ KΩΔIKOΣ APIΘMOΣ

ΕΘΝΙΚΗ 011

ΕΜΠΟΡΙΚΗ 012

ALPHA BANK 014

ΓΕΝΙΚΗ 015

ΑΤΤΙΚΗΣ 016

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 017

E.F.G. EUROBANK ERGAΣIAΣ 026

MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 028

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 032

PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ 037

MILLENNIUM BANK 038

ΑΓΡΟΤΙΚΗ 043

AΣPIΣ 047

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 049

PROBANK 054

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ 073

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤ. ΤΡΑΠΕΖΑ 087

ΣΥΝ.ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ 069

Πώς θα υπολογίσετε το φόρο

Κατ’ αρχήν αθροίζονται τα εισοδήματα απ’ όλες τις πηγές, αφού πρώτα έχουν μειωθεί κατά τα ποσά των εκπτώσεων ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος π.χ εκπτώσεις δαπανών από εισόδημα εκμισθωμένων ακινήτων, εκπτώσεις δαπανών από το γεωργικό εισόδημα κ.λπ. και το άθροισμα των καθαρών πλέον εισοδημάτων μας δίνει το «ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ» .

Από το «συνολικό εισόδημα» αφαιρούνται οι δαπάνες που αναγράφονται στους πίνακες 3 και 7 (π.χ. 2400 αναπήρων, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, κ.λπ.) και το υπόλοιπο αποτελεί το «ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ»

Με τις νέες διατάξεις του Ν. 3842/2010 καθιερώνεται νέα ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα φυσικά πρόσωπα και ανεξάρτητα από την κατηγορία των εισοδημάτων που αποκτούν (μισθωτοί – συνταξιούχοι, έμποροι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες).

Η νέα κλίμακα ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά το έτος 2010 και εφεξής.

Η νέα φορολογική κλίμακα έχεις ως εξής:

ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΟΛΟ

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΥ

(ευρώ) % (ευρώ) (ευρώ) (ευρώ)

12.000 0 0 12.000 0

4.000 18 720 16.000 720

6.000 24 1.440 22.000 2.160

4.000 26 1.040 26.000 3.200

6.000 32 1.920 32.000 5.120

8.000 36 2.880 40.000 8.000

20.000 38 7.600 60.000 15.600

40.000 40 16.000 100.000 31.600

Yπερβάλλον 45

Το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους έλληνες πολίτες.

Οι φορολογούμενοι κατοχυρώνουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ εφόσον συγκεντρώσουν αποδείξεις που είναι απαραίτητες για την κατοχύρωσή του.

Το ύψος του εισοδήματος που θα δηλωθεί το οικ. έτος 2011 (χρήση 2010) καθορίζει και το συνολικό ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

Για την κάλυψη του αφορολογήτου θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει αποδείξεις ίσες με το 10% του ατομικού εισοδήματος εφόσον αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ δηλαδή 1.200 ευρώ αποδείξεις και ίσες με το 30% του εισοδήματός τους για το τμήμα πάνω από τα 12.000 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ ΔΕΝ απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

Το ανώτερο όριο απαιτούμενων αποδείξεων είναι 12.000 ευρώ.

Όταν οι αποδείξεις που προσκομίζονται είναι περισσότερες από αυτές που απαιτούνται και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για ζευγάρι που υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση.

Ο φορολογούμενος δικαιούται μείωση φόρου ίση με το 10% τις διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών.

Όταν οι δαπάνες (αποδείξεις) είναι λιγότερες από αυτές που απαιτούνται ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό 10% του ποσού των αποδείξεων που υπολείπεται.

Οι δηλούμενες δαπάνες (αποδείξεις) δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ ατομικά ή τις 30.000 ευρώ για οικογένεια.

Το ποσό των δαπανών (αποδείξεων) επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων τους, που δηλώνονται με την αρχική δήλωσή τους και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Προβλέπεται δε η μεταφορά ποσού δαπανών από τον έναν σύζυγο στον άλλον εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Η προσαύξηση του αφορολόγητου ποσού του φορολογούμενου λόγω παιδιών που είναι προστατευόμενα μέλη και των βαρύνουν ΔΕΝ συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων.

Oι μειώσεις του φόρου

Το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα της προηγούμενης παραγράφου μειώνεται ως εξής:

α) Mείωση φόρου λόγω κατοικίας σε παραμεθόριες περιοχές

Kατά 60 ευρώ για κάθε τέκνο του φορολογουμένου, ο οποίος αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για 9 τουλάχιστον μήνες μέσα στο έτος που απέκτησε το εισόδημα αυτό στους νομούς Ξάνθης, Pοδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, καθώς και σε περιοχή των νομών Θεσπρωτίας, Iωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη βάθους είκοσι (20) χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή.

β) Mείωση φόρου για δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης ..

γ) Mείωση φόρου για μισθώματα κύριας κατοικίας ή κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν

δ) Mείωση φόρου για φροντιστήρια .

ε) Οι τόκοι δανείων ή οι προκαταβολές από Ταμεία Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού ή Αεροπορίας για απόκτηση α’ κατοικίας ή για επισκευή διατηρητέων κτισμάτων, που ελήφθησαν από 1.1.2003 και μετά.

στ) Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλον

ζ)Το ποσό της δαπάνης δικηγόρου.

η)Το ποσό της δαπάνης για αλλαγή εγκατάστασης καυσίμου κ.τ.λ.

θ)Το ποσό της δαπάνης για ασφάλιστρα ζωής κτλ

ι)Το ποσό της δαπάνης για δωρεές μηχανημάτων ,ασθενοφόρων στα νοσοκομεία κτλ

κ)Τα πασά των χορηγιών σε πολιτιστικά ΝΠΙΔ

λ)Τα ποσά των δωρεών στο Δημόσιο κτλ.

Μετά τις προαναφερόμενες μειώσεις τα υπόλοιπο που απομένει αποτελεί τον ΑΝΑΛΟΓΟΥΝΤΑ ΦΟΡΟ.

Στον «αναλογούντα» προστίθεται -αν υπάρχει- τυχόν συμπληρωματικός φόρος (1,5% για εισόδημα από ενοίκια, 3% από ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση κατοικίας που είναι μεγαλύτερη από 300 τ.μ.)

Αν το συνολικό ποσό των μειώσεων είναι μεγαλύτερο του φόρου, ο οποίος προκύπτει με τη φορολογική κλίμακα η διαφορά ΔΕΝ επιστρέφεται αλλα ούτε και συμψηφίζεται.

Αν με βάση τη φορολογική κλίμακα δεν προκύπτει φορολογούμενο ποσό ή αυτό που προκύπτει είναι μικρότερο από το άθροισμα των μειώσεων τότε ολόκληρο το ποσό των μειώσεων ή η διαφορά που μειώνει το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση τη κλίμακα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο.

ΤO «ΤΕΛΙΚO ΠOΣO ΠΛΗΡΩΜΗΣ Ή ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙOΦΗΣ»

Σημειώνεται ότι εάν το ποσό των φόρων που έχουν παρακρατηθεί είναι τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο της υπολογιζόμενης προκαταβολής ή το ποσό του κύριου φόρου είναι μικρότερο από 30 ευρώ, τότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή για το επόμενο έτος.

Τέλος, αν δηλώνονται εισοδήματα μόνον από μισθωτές υπηρεσίες, επίσης, δεν υπολογίζεται προκαταβολή για το επόμενο έτος.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΗ ΣΑΣ

1.Με επιταγές, προσωπικές ή τραπεζικές

2.Με μετρητά μέχρι 500 ευρώ εάν δεν είστε επιτηδευματίες και

μέχρι 250 ευρώ εάν είστε επιτηδευματίες στις ΔΟΥ.

3.Με χρέωση του λογαριασμού σας σε τράπεζες

4.Με μετρητά στις συμβεβλημένες τράπεζες προσκομίζοντας το προεκδιδομενο μηχανογραφικό αποδεικτικό.

5.Με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και μέχρι του ορίου της κάρτας (VISA-MasterCard κτλ ).

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων είναι η 2-1-2011

και καταληκτικές ημερομηνίες -σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα- είναι:

4-18

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων μόνο από ενοίκια ακινήτων (όχι από γεωργικές εκτάσεις), καθώς και από αναδρομικά ενοίκια.

Για τα εισοδήματα μόνο από κινητές αξίες.

Για τα μέλη των Ε.Π.Ε. που ο ισολογισμός τους εγκρίθηκε μέσα στο προηγούμενο έτος (2010).

Για τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δεν τηρούν βιβλία ή τήρησαν α’, β’ κατηγορίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ.) που δεν τηρούν ή τήρησαν Β’ κατηγορίας βιβλία.

Για τους κυρίους – κατόχους Ε.Ι.Χ., ημιφορτηγού Ι.Χ, σκάφους κ.λπ., εφόσον δεν απαλλάσσονται από την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 1 μέχρι 4 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 2 μέχρι 5 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 3 μέχρι 6 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 4 μέχρι 7 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 5 μέχρι 8 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 6 μέχρι 11 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 7 μέχρι 12 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 8 μέχρι 13 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 9 μέχρι 14 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 10, 20, 30, 40, 50 μέχρι 15 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ. μέχρι 18 Απριλίου

Πέμπτη10

ΜΑΡΤΙΟΥ

Ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο Α.Φ.Μ.

l Για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., που δεν τηρούν ή τηρούν β’ κατηγ. βιβλία Κ.Β.Σ., στα οποία περιλαμβάνονται και κάθε είδους ιδρύματα. ανεξάρτητα εάν τα εισοδήματά τους υπόκεινται ή όχι σε φορολογία

Όταν δηλώνεται εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης η δήλωση υποβάλλεται μέχρι 15 Απριλίου του οικείου οικονομικού έτους.

1-15

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Για τους γεωργούς.

Ενοίκια ή δωρεάν παραχωρήσεις γεωργικής γης.

Για τις εταιρίες Ο.Ε., Ε.Ε., κοινοπραξίες, κοινωνίες που δεν τήρησαν βιβλία ή τήρησαν Α’, Β’ κατηγ. Κ.Β.Σ.

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 1 μέχρι 1 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 2 μέχρι 4 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 3 μέχρι 5 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 4 μέχρι 6 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 5 μέχρι 7 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 6 μέχρι 8 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 7 μέχρι 11 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 8 μέχρι 12 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 9 μέχρι 13 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 10, 20, 30, 40, 50 μέχρι 14 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ. μέχρι 15 Απριλίου

Παρασκευή15

ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο Α.Φ.Μ.

Για τις εταιρίες με αντικείμενο εργασιών την πρακτόρευση ή αντιπροσώπευση ασφαλιστικών εταιριών, τραπεζών, μεσιτείες ασφαλειών.

Για τις εταιρείες, Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, αστικές κερδοσκοπικές, συμμετοχικές ή αφανείς με Γ’ κατηγορίας βιβλία και λήξη διαχειριστικής περιόδου 31.12 του περασμένου έτους.

Για τα Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν Γ’κατηγ. βιβλία, καθώς και για τα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εισοδήματα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης ,στα οποία περιλαμβάνονται και κάθε είδους ιδρύματα.

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

έως 4 MAΪΟΥ

Για τις ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα με Γ’ κατηγορίας βιβλία που είχαν λήξη διαχειριστικής περιόδου Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 1 μέχρι 18 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 2 μέχρι 19 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 3 μέχρι 20 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 4 μέχρι 21 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 5 μέχρι 26 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 6 μέχρι 27 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 7 μέχρι 28 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 8 μέχρι 29 Απριλίου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 9 μέχρι 2 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 10, 20, 30, 40, 50 μέχρι 3 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ. μέχρι 4 Μαΐου

2-16

MΑΪΟΥ

Για τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρία (εκτός Ε.Π.Ε) ή κοινοπραξία ή κοινωνία, που δεν τηρεί βιβλία ή τηρεί α’, β’ ή γ’ κατηγορίας βιβλία Κ.Β.Σ. με λήξη διαχ. περιόδου το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας, κοινωνίας κ.λπ. ή αν αυτή συμμετέχει σε άλλη εταιρεία ή κοινοπραξία.

Επίσης για τους:

Αντιπροσώπους επιχειρήσεων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών.

Πράκτορες επιχειρήσεων, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών.

Ασφαλειομεσίτες.

Συγγραφείς για συγγραφικά δικαιώματα.

Εφημεριδοπώλες εφόσον το εισόδημά τους εξαρτάται από επιχειρήσεις με Γ’ κατηγ. βιβλία.

Για εισοδήματα μελών Δ.Σ Ανώνυμης Εταιρίας που αποκτούν με ειδική σύμβαση ή εντολή είτε θεωρούνται μισθωτές υπηρεσίες είτε από εμπορικές επιχειρήσεις.

Όσοι δεν κατοικούν ούτε διαμένουν στην Ελλάδα ούτε αποκτούν εισόδημα αλλά είναι υπόχρεοι σε δήλωση από άλλη αιτία (π.χ κατοχή Ε.Ι.Χ).

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 1 μέχρι 2 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 2 μέχρι 3 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 3 μέχρι 4 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 4 μέχρι 5 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 5 μέχρι 6 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 6 μέχρι 9 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 7 μέχρι 10 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 8 μέχρι 11 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 9 μέχρι 12 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 10, 20, 30, 40, 50 μέχρι 13 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ. μέχρι 16 Μαΐου

3-31

MΑΪΟΥ

Πάγια αντιμισθία δικηγόρων.

Για τους μισθωτούς.

Τους συνταξιούχους.

Γενικά όσους έχουν και εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες

Ναυτικούς (αξιωματικοί εμπορικών πλοίων και κατώτερα πληρώματα).

Για φορολογούμενους με εισοδήματα αλλοδαπής.

Για τα κατοίκους αλλοδαπής με εισοδήματα στην Ελλάδα.

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 1 μέχρι 3 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 2 μέχρι 5 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 3 μέχρι 9 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 4 μέχρι 11 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 5 μέχρι 13 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 6 μέχρι 17 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 7 μέχρι 19 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 8 μέχρι 23 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 9 μέχρι 25 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 10, 20, 30, 40, 50 μέχρι 27 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ. μέχρι 31 Μαΐου

Τρίτη1Ο

ΜΑΪΟΥ

Για:

Τις Ε.Π.Ε. με λήξη διαχειριστικής περιόδου 31.12 του προηγούμενου έτους.

Τις Δημόσιες.

Τις Δημοτικές.

Τις Κοινοτικές επιχειρήσεις.

Τους συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών.

Και τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν στην κυριότητά τους ακίνητα στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν προκύπτει ή όχι εισόδημα από αυτό.

Αλλοδαπές επιχειρήσεις και αλλοδαποί οργανισμοί που αποβλέπουν στην απόκτηση οικονομικών ωφελημάτων.

1Ο-25

ΜΑΪΟΥ

Για όλες τις ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες, που κλείνουν ισολογισμό στις 31.12.2010.

Τα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών Α.Ε., εφόσον υφίσταται διμερής σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 1 μέχρι 10 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 2 μέχρι 11 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 3 μέχρι 12 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 4 μέχρι 13 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 5 μέχρι 16 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 6 μέχρι 17 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 7 μέχρι 18 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 8 μέχρι 19 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 9 μέχρι 20 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 10, 20, 30, 40, 50 μέχρι 23 Μαΐου

Εάν λήγει ο Α.Φ.Μ. στο 60, 70, 80, 90, 00 και οι υπόχρεοι που δεν έχουν Α.Φ.Μ. μέχρι 24 Μαΐου

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)