Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
Δεν υπάρχει εργαζόμενος που δεν έχει νιώσει, έστω και μία φορά στη ζωή του, την ανάγκη να... χτυπήσει το κεφάλι του στον τοίχο, εξαιτίας των όσων ζει στη δουλειά του. Υπάρχουν όμως κάποιοι που νιώθουν πιο συχνά τη θλίψη να τους πνίγει.
Ψυχίατροι έκαναν έρευνα για να διαπιστώσουν ποια επαγγέλματα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και αποδείχθηκε ότι οι οδηγοί λεωφορείων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν αυτή την ασθένεια, καθώς το ποσοστό στη δουλειά τους φτάνει το 16,2%. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό (6,9%) παρουσιάζει ο τομέας της διασκέδασης και αναψυχής που περιλαμβάνει αθλητές, γυμναστές και καλλιτέχνες κάθε είδους μεταξύ άλλων.
Οι τομείς με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στους εργαζομένους τους
Δημόσιες μεταφορές
Κτηματομεσιτικά
Κοινωνικοί λειτουργοί
Κατασκευές
Προσωπικές υπηρεσίες
Νομικές υπηρεσίες
Εκδόσεις
Οι τομείς με τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης στους εργαζομένους τους
Διασκέδαση και αναψυχή
Κατασκευές αυτοκινητόδρομων
Ορυχεία
Μεταλλουργία
Αεροπορικές μεταφορές

ΣΔΟΕ: 850 λογαριασμοί με πάνω από 100 εκατ. ευρώ - Ανεπάγγελτη με κατάθεση 17,5 εκατ. και ιδιωτικός υπάλληλος με 77 εκατ. ευρώ!

ΣΔΟΕ: 850 λογαριασμοί με πάνω από 100 εκατ. ευρώ - Ανεπάγγελτη με κατάθεση 17,5 εκατ. και ιδιωτικός υπάλληλος με 77 εκατ. ευρώ!
Στοιχεία που σοκάρουν, φέρνει στο φως το ΣΔΟΕ το οποίο αποκαλύπτει ότι υπάρχουν Ελληνες που έχουν κρύψει εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, έγινε έλεγχος σε 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες.
Εκεί περιέχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί με καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ. Οι εισαγγελείς, Αθανασίου, Μπρης και Δραγάτσης, από τον πρώτο έλεγχο που έκαναν οι υπάλληλοι πληροφορικής, διαπίστωσαν πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολυεκατομμυριούχοι. Και μάλιστα δημιουργήθηκαν κυρίως στα χρόνια της κρίσης.
Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους, έχουν βρεθεί συνολικά 850 καταθέσεις που στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έχουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ!
Οι έλεγχοι λοιπόν ξεκίνησαν από τα... περίεργα της λίστας. Από τους πρώτους που ελέγχθηκαν μια κυρία, που δήλωνε ανεπάγγελτη από το 2001. Δήλωσε, ωστόσο, 700.000 ευρώ εισόδημα, αλλά την Τετάρτη βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό της 17,5 εκατ. ευρώ!
Ιδιωτικός υπάλληλος που είχε δηλώσει 600.000€ αλλά στο λογαριασμό του βρέθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ!
Άλλος, ιδιωτικός υπάλληλος επίσης που δηλώνει κάτοικος Φιλοθέης, είχε δηλώσει εισόδημα 150.000 ευρώ και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρέθηκαν 77 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να δικαιολογήσει πως βρέθηκαν.

Βαθμό κάτω από τη βάση παίρνει το εκπαιδευτικό σύστημα

Βαθμό κάτω από τη βάση παίρνει το εκπαιδευτικό σύστημα
Της Xαράς Kαλημέρη
«Mετεξεταστέο» μένει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στα ευρωπαϊκά τεστ αξιολόγησης. «Πιάνει» μόνο έναν από τους έξι στόχους που έχει θέσει η E.E. με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, ενώ στους υπόλοιπους βαθμολογείται «κάτω από τη βάση». Iδιαίτερα απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σε κρίσιμους δείκτες, όπως είναι η επιτυχής μετάβαση των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, η μείωση των ποσοστών αποτυχίας των 15χρονων μαθητών σε βασικές δεξιότητες και η αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου εκπαίδευση.
Eιδικότερα, η έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για την αξιολόγηση της προόδου του στρατηγικού πλαισίου «Eκπαίδευση και κατάρτιση 2020», που παρουσιάζει σήμερα η «H», κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά του και ζητά να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή της αξιολόγησης. Oι συστάσεις που γίνονται προς τη χώρα μας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
Βαθμό κάτω από τη βάση παίρνει το εκπαιδευτικό σύστημα
• Tον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να ενισχυθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μειωθούν τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας των μαθητών.
• Την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς των δύο πρώτων βαθμίδων και την αύξηση της οικονομικής και οργανωτικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων.
• Tην εξοικονόμηση πόρων λόγω χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης, με μέτρα όπως είναι ο «εξορθολογισμός» των σχολικών μονάδων, ανοίγοντας «παράθυρο» για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και η μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
• Tην ενίσχυση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου φοιτά το 33,1% των μαθητών έναντι 50,4% στην Eυρώπη, αλλά και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.
• Tην προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με στόχο να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας των νέων πτυχιούχων.
Aναλυτικά, όσον αφορά τις επιδόσεις της Eλλάδας στους έξι στόχους που έχει θέσει η Eυρώπη για την εκπαίδευση προκύπτουν τα ακόλουθα:
1 Πρόωρη «διαρροή» νέων από την εκπαίδευση - κατάρτιση: Aυτός, είναι ο μοναδικός δείκτης στον οποίο η Eλλάδα έχει εξαιρετική επίδοση. Tο 2013, το ποσοστό των νέων, ηλικίας 18 - 24 ετών, που βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας -δηλαδή δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στη μεταδευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση ή δεν συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης- ήταν μόλις 10,1% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 12%. Σημειώνεται ότι στόχος είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί κάτω από το 10% στα κράτη -μέλη της E.E. έως το 2020.
2 Aποφοίτηση νέων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Kαλές, αν και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι οι επιδόσεις της χώρας μας σε αυτόν τον δείκτη. Tο 2013, το 34,9% των πολιτών, ηλικίας 30-34 ετών, ήταν απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (π.χ. IEK) και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (πανεπιστήμια και TEI) όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 36,9%. Στόχος είναι το 2020 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 40% κατά μέσο όρο στην Eυρώπη.
3 Συμμετοχή παιδιών άνω των 4 ετών στην προσχολική εκπαίδευση: H Eυρώπη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή των παιδιών ηλικίας άνω των 4 ετών στην προσχολική εκπαίδευση, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να αυξήσουν το σχετικό ποσοστό στο 95% έως το 2020. Στην Eλλάδα, το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο (75,2%), με τους συντάκτες της έκθεσης να επισημαίνουν ότι η χώρα μας πρέπει να λάβει μέτρα, καθώς απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 93,9%.
4 Eπιδόσεις 15χρονων μαθητών σε βασικές δεξιότητες: Tα αποτελέσματα των επιδόσεων των Eλλήνων 15χρονων μαθητών στους διαγωνισμούς PISA του OOΣA προκαλούν απογοήτευση και προβληματισμό για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Aυτό αναφέρεται στην έκθεση της Kομισιόν και τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. O στόχος που έχει θέσει η Eυρώπη είναι έως το 2020 να έχει μειωθεί στο 15% το ποσοστό αποτυχίας των μαθητών στις τρεις βασικές δεξιότητες που εξετάζονται στο πλαίσιο των διαγωνισμών PISA: στην ανάγνωση - κατανόηση κειμένων, τα μαθηματικά και τις επιστήμες. Oι επιδόσεις των Eλλήνων μαθητών στον τελευταίο διαγωνισμό του 2012 ήταν απογοητευτικές. Στην ανάγνωση, το ποσοστό αποτυχίας ανήλθε σε 22,6%, στις Eπιστήμες στο 25,5%, ενώ η χειρότερη επίδοση (35,7%) σημειώθηκε στα Mαθηματικά.
5 Aπασχολησιμότητα αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Eνώ το πτυχίο αποτελεί στην Eυρώπη «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας, στη χώρα μας οι απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Eίναι ενδεικτικό ότι εργάζεται μόλις το 40% των νέων, ηλικίας 20-34 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 75,5%. H Eυρώπη στοχεύει το 82% των αποφοίτων να έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας το 2020.
6 Συμμετοχή ενηλίκων στη διά βίου εκπαίδευση: Iδιαίτερα χαμηλή είναι η επίδοση της χώρας μας σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή των πολιτών, ηλικίας 25-64 ετών, σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης που βοηθούν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Tο 2013, το σχετικό ποσοστό στην Eλλάδα ήταν μόλις 3%, ενώ ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη της E.E. έφθανε το 10,5%. H χώρα μας θεωρείται μάλλον αδύνατο να επιτύχει τον στόχο του 15% που έχει θέσει η Eυρώπη για το 2020.

Δώδεκα αλλαγές στη φορολογία το 2015

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων φέρνει το 2015, ορισμένες εκ των οποίων κρύβουν παγίδες πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων, ενώ ορισμένες άλλες οδηγούν σε φοροελαφρύνσεις.

Οι επτά από αυτές τις αλλαγές, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο, φέρνουν επιβαρύνσεις, ενώ οι πέντε συνδέονται με ελαφρύνσεις και απλοποιήσεις διαδικασιών.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με το money-money, αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, φορολογουμένους με εισοδήματα από ενοίκια, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, εργαζομένους με «μπλοκάκια», καθώς και όλους όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

Αναλυτικά:
Μισθωτοί, συνταξιούχοι
1. Μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων που έχουν λάβει για τα προϊόντα που αγόρασαν και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το «ακάλυπτο» ποσό εξακολουθεί να φορολογείται με 22%. Η αλλαγή αυτή ισχύει για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που αποκτήθηκαν και τις αποδείξεις που εκδόθηκαν εντός του 2014. Δηλαδή, με το νέο σύστημα μπορείτε να καλύψετε το όριο πιο εύκολα και να αποφύγετε το πρόστιμο.

Για το 2015 δεν προβλέπεται πλέον κανένα κίνητρο συλλογής αποδείξεων.

Φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
2. Μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 κατά 30% η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα υπολογίζεται επί των εισοδημάτων που θα αποκτηθούν το 2015 με συντελεστές μειωμένους από το 1%-4% στο 0,7%-2,8%. Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη ρύθμιση αυτή για όσους φορολογουμένους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κυμανθούν σε ετήσια βάση:

- από 39 έως 60 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ
- από 126 έως 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ
- από 459 έως 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ
- από 1.200 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Τα οφέλη αυτά θα γίνουν αισθητά για πολλούς από τους συγκεκριμένους φορολογουμένους το 2016, όταν θα γίνει ο τελικός υπολογισμός των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα του 2015. Ωστόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι ελαφρύνσεις θα έρθουν τμηματικά, σε 12 μηνιαίες δόσεις εντός του 2015, μέσω μειώσεων στις μηνιαίες προκαταβολές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω παρακρατήσεων.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια
Για τα ενοίκια από τη μία καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, από την άλλη αυξάνεται ο συντελεστής φόρου κατά 1%. Το όφελος από την ταυτόχρονη εφαρμογή των διατάξεων αυτών θα ανέλθει για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών σε μερικές δεκάδες ευρώ.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης με εισόδημα 6.000 ευρώ από ενοίκια (είσπραξη ενοικίου 500 ευρώ τον μήνα) θα έχει όφελος 90 ευρώ από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου 1,5% (6.000 Χ 1,5% = 90 ευρώ) και επιβάρυνση 60 ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου κατά 1%, από το 10% στο 11% (6.000 Χ 1% = 60 ευρώ). Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όφελος 30 ευρώ τον χρόνο.

3. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν μέχρι το 2014 με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης. Το όφελος από την κατάργηση του φόρου αυτού φθάνει μέχρι τα 180 ευρώ για όσους εισέπραξαν το 2014 ενοίκια συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ από εκμισθώσεις κατοικιών και μέχρι τα 360 ευρώ για όσους εισέπραξαν ενοίκια συνολικού ύψους μέχρι 12.000 ευρώ, προερχόμενα από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.

4. Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός του 2014 και θα δηλωθούν το 2015. Η ετήσια φορολογική επιβάρυνση από την αύξηση του συντελεστή αυτού μπορεί να φθάσει μέχρι τα 120 ευρώ για έναν ιδιοκτήτη εκμισθούμενου ακινήτου.

5. Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογουμένου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (κατά ποσοστό άνω του 50%), τότε, εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη που κατέχει προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με συντελεστή 33% πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι
6. Καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τα 9.550 ευρώ. Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα προσδιορίζεται πλέον, για το 2014 και τα επόμενα έτη, με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους, και θα φορολογείται με 13% από το πρώτο ευρώ!

Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογούνται για ανύπαρκτα εξωπραγματικά «κέρδη», με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τυχόν σκάφη που κατέχουν. Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ.

Μισθωτοί που εργάζονται ταυτόχρονα και ως αμειβόμενοι με «μπλοκάκια» αλλά εισπράττουν χαμηλά ποσά
7. Για όσους φορολογουμένους είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα και με έσοδα από «μπλοκάκια», τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν πληρώσουν και τέλος επιτηδεύματος αυξημένο από τα 500 στα 650 ευρώ.

Για τα εισοδήματα του 2013 οι μισθωτοί με έσοδα και από «μπλοκάκια» είχαν τη δυνατότητα για τα εισοδήματα αυτά να επιλέξουν να φορολογηθούν είτε με την κλίμακα των μισθωτών υπό προϋποθέσεις (έως 3 εργοδότες με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή περισσότεροι από 3 εργοδότες και τουλάχιστον το 75% των αμοιβών να προέρχεται μόνο από έναν εργοδότη) είτε με την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιλέγοντας τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών γλίτωναν από τη φορολογία εφόσον το συνολικό ποσό των εισοδημάτων τους από μισθούς και «μπλοκάκια» δεν υπερέβαινε τα 9.550 ευρώ.
Ακόμη όμως κι αν το συνολικό εισόδημα από μισθούς και «μπλοκάκια» έφθανε μέχρι τις 25.000 ευρώ, πλήρωναν λιγότερο φόρο εφόσον επέλεγαν τη φορολόγηση των αμοιβών από τα «μπλοκάκια» με την κλίμακα των μισθωτών. Κι αυτό διότι μέχρι το επίπεδο εισοδήματος των 25.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου στην κλίμακα των μισθωτών ήταν 22%, ενώ στην κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα οποιοδήποτε ποσό αμοιβής, όσο χαμηλό κι αν είναι, φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ.

Το 2015 όμως θα αλλάξουν τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που έχει εισπράξει μισθούς αλλά και αμοιβές με «μπλοκάκια», τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και ταυτόχρονα θα επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

Το ίδιο θα συμβεί και σε όποιον δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι» αλλά δεν έχει δηλώσει... το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Αυτομάτως αυτό το λάθος θα επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

8. Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι το 2014 ήταν φοιτητές ή άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και είχαν εισοδήματα πολύ χαμηλά, προερχόμενα από περιστασιακή απασχόληση, όπως π.χ. από εργασίες που αφορούσαν την προώθηση ερωτηματολογίων για συμπλήρωση, ή την πρακτική άσκηση κλπ., καθώς και όσοι απέκτησαν κατά το τρέχον έτος πολύ χαμηλά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων θα φορολογούνται για εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία θα προσδιορίζονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι φόροι που θα καλούνται να πληρώσουν θα υπολογίζονται:
- με 26% από το πρώτο ευρώ των τεκμαρτών εισοδημάτων, για όσους έχουν αποκτήσει εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση
- με 26% επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος που θα προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν δηλώσει μόνο εισοδήματα από τόκους.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι αυτοί θα επιβαρύνονται και με προκαταβολή φόρου που θα προσαυξάνει κατά 55% τον εξωπραγματικό κύριο φόρο εισοδήματος που θα έχει προκύψει με βάση τα τεκμήρια.

Φέτος οι φορολογούμενοι αυτοί γλίτωσαν από τα τεκμήρια και τους υπέρογκους φόρους, αφού με μια ρύθμιση, η οποία όμως εφαρμόστηκε μόνο για τα εισοδήματα του 2013 (οικονομικό έτος 2014), φορολογήθηκαν ως μισθωτοί και είχαν αφορολόγητο 9.550 ευρώ με την προϋπόθεση ότι το πραγματικό τους εισόδημα ήταν έως 5.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ και παράλληλα δεν είχαν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή από ακίνητα.

Μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

9. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα παρακρατείται έξτρα φόρος από τους μηνιαίους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν παροχές σε είδος. Κι αυτό θα συμβεί επειδή η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι παροχές σε είδος που δίδονται σε εργαζομένους, εφόσον δεν αποσκοπούν στο να υποβοηθήσουν την εκτέλεση της εργασίας τους, φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες
10. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ στο Δημόσιο περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να ζητήσουν την απένταξή τους από το καθεστώς ΦΠΑ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στις αρμόδιες ΔΟΥ εντός του μηνός Ιανουαρίου 2015.

11. Καταργείται για τη χρήση του 2014 και τις χρήσεις των επομένων ετών η διαδικασία του «αυτοελέγχου» ή της «αυτοπεραίωσης», με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

Φορολογούμενοι που πωλούν ακίνητα
12. Αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-12-2016 η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την επιβολή φόρου στην υπεραξία που προκύπτει από τις πωλήσεις ακινήτων.

Με τη λέξη «Αλλαγή» να κυριαρχεί το νέο κόμμα από τον Παπανδρέου

DEFAULT
Με τους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου να εργάζονται πυρετωδώς πάνω την ιδρυτική διακήρυξη, τα πολιτικά κείμενα, τις προγραμματικές θέσεις, ακόμα και τα ψηφοδέλτια, το μόνο που παραμένει επτασφράγιστο μυστικό είναι το όνομα του νέου πολιτικού φορέα, με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν, αλλά όλες να συγκλίνουν ότι η λέξη «Αλλαγή» θα έχει δεσπόζουσα θέση στη μαρκίζα του νέου σχήματος.
Το «Παπανδρέου καλωσόρισες» που έγραψε ο πρωην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης με ανάρτηση του στο Twitter, ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα αποκαλυπτήρια του κόμματος Παπανδρέου, την Κυριακή ή λίγο μετα το αποτέλεσμα της προεδρικής ψηφοφορίας τη Δευτέρα, στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή, στην Χαριλάου Τρικουπη δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια με τον Ευάγγελο Βενιζελο να εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, με παρέμβαση του για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, μεσα στο Σαββατοκύριακο.
Στην πραγματικότητα η κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα αφορά σε μια νέα προσπάθεια προς την πλευρά Παπανδρέου να αναβάλλει τα σχέδια του προκειμένου «το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρεου να πάει ενωμένο και όχι διασπασμένο στις εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να προχωρήσει ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενος το ένα κομμάτι της πρόσφατης πρότασης του Γ.Παπανδρέου και να δεσμευθεί για την πραγματοποίηση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα συζητηθούν τα πάντα.
Ωστόσο, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του κόμματος είναι βαρύ με τα περισσότερα στελέχη να εμφανίζονται διχασμένα και προβληματισμένα για την στάση που θα κρατήσουν.
Εκτός απο τους νυν βουλευτές, Θάνο Μωραΐτη, Φίλιππο Σαχινίδη, Νίκο Σηφουνάκη και τον Συμεών Κεδικογλου που εχουν με τον έναν ή τον άλλον τροπο ταχθεί στο πλευρό του πρώην Πρωθυπουργού, αλλά στελέχη, όπως ο Κωστας Σκανδαλιδης, η Φώφη Γεννηματα και ο Κώστας Τριαντάφυλλος, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πολιτικό μέλλον του κόμματος με το οποίο εξελέγησαν βουλευτές και για την ώρα κρατούν στάση αναμονής.
Άλλοι πάλι, που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν εκτός Βουλής, δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν την επάνοδο τους στα κοινοβουλευτικά πράγματα με τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης στη Β´ Αθήνας, ο Γιώργος Πεταλωτης στη Θεσσαλονίκη, ο Σωκράτης Ξυνίδης στην Ξάνθη, ενώ εντείνονται οι επαφές και με αλλά στελέχη όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Σταύρος Λαμπρινίδης.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)