Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΔΝΤ: Προς ενίσχυση των δανειακών πόρων κατά 1 τρισ. δολ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να προτείνει την ενίσχυση των δανειακών του πόρων κατά 1 τρισ. δολ. ώστε να είναι σε θέση να διαφυλάξει την παγκόσμια οικονομία από ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο χώρας της ομάδας της G-20.

Το Ταμείο φέρεται να πιέζει την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Ιαπωνία καθώς και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αποτελέσουν τους μεγαλύτερους χορηγούς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Στόχος του ΔΝΤ είναι να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G-20 στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στο Μέξικο.

Άλλες πηγές δηλώνουν εξάλλου στο Reuters ότι το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως χρειάζεται να εξασφαλίσει έως και 600 δισ. δολ. σε νέους πόρους για να δανείσει τις χώρες που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση του κρατικού χρέους στην Ευρώπη.

Το Ταμείο εκτιμά ότι θα χρειαστεί 500 δισ. δολ. από τα κεφάλαια αυτά για τον δανεισμό του προς τις χώρες, ενώ τα υπόλοιπα 100 δισ. δολ. θα αποτελέσουν ένα"προστατευτικό μαξιλάρι", αναφέρουν στο Reuters οι πηγές.

Το ΔΝΤ εκτιμά παράλληλα ότι θα υπάρξει χρηματοδοτική "τρύπα" 1 τρισ. δολ. για τα επόμενα δύο χρόνια στην περίπτωση που επιδεινωθούν σημαντικά οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το Ταμείο εξετάζει τρόπους για την ενίσχυση της δύναμης πυρός που διαθέτει ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις.

"Η διοίκηση του Ταμείου και το προσωπικό θα διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για την αύξηση της δύναμης πυρός του Ταμείου", υπογράμμισε η Christine Lagarde μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου.

"Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στην κρίση χρέους με τον κατάλληλο τρόπο", πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι στη συνεδρίαση πολλά στελέχη του Ταμείου αναφέρθηκαν στην επείγουσα ανάγκη να συγκρατηθεί η επέκταση της κρίσης προκειμένου να προστατευθούν άλλες οικονομίες από τη μετάδοση των προβλημάτων.

Επισήμανε εξάλλου ότι τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής καλωσόρισαν τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ηγετών της Ευρώπης για την περαιτέρω ενίσχυση των πόρων του Ταμείου, ενώ υπογράμμισαν ταυτόχρονα τη σημασία που θα έχει ένα ευρωπαϊκό τείχος προστασίας και άλλες πολιτικές που θα είναι αρκετά ισχυρές για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ποιες αποδείξεις αναγνωρίζει η εφορία

To 2011 «έκλεισε» και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες θα δηλωθούν τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το συγκεκριμένο έτος. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες το Μάρτιο, ενώ σταδιακά έως τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν όλοι οι φορολογούμενοι.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη συγκεντρώσει ένα «βουνό» από αποδείξεις δαπανών που πραγματοποίησαν το 2011. Προκειμένου να καρπωθούν το μέγιστο δυνατό όφελος από τις δαπάνες αυτές, απαιτείται η ταξινόμησή τους.

Οι δαπάνες με αποδείξεις χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες:

1. Στις γενικές δαπάνες από τις οποίες οφείλει ο φορολογούμενος να συγκεντρώνει αποδείξεις προκειμένου να αποφύγει την χρέωση και πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος.

Πρόκειται για τις δαπάνες οι οποίες το 2010 συνδέονταν με την απονομή του αφορολόγητου ορίου και οδηγούσαν σε επιστροφή φόρου. Από τη χρήση 2011 αποσυνδέθηκαν από το αφορολόγητο όριο και κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή επιπλέον φόρου, να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματος που δηλώνει. Επίσης της αξίας των αποδείξεων που υπολείπεται μέχρι το ποσοστό αυτό του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10%.

Εφόσον συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις από τις απαιτούμενες δεν λαμβάνει επιστροφές φόρου. Στις δαπάνες με αποδείξεις που αναγνωρίζονται περιλαμβάνονται όλες οι συνήθεις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος (σουπερ μάρκετ, καύσιμα, ρούχα, διόδια, εστιατόρια κλπ.) πλην των λογαριασμών ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, των δαπανών που αποτελούν τεκμήρια (π.χ. δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, αγορά Ι.Χ. κλπ.), των εισιτηρίων για πάσης φύσεων μεταφορές και των δαπανών στις οποίες προσφέρεται ειδική φοροαπαλλαγή.

2. Οι δαπάνες με αποδείξεις στις οποίες προσφέρεται ειδική φοροαπαλλαγή. Οι δαπάνες αυτές ψαλιδίστηκαν αναδρομικά από την 1-1-2011. Το 10% κάθε δαπάνης μειώνει αντίστοιχα τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος. Οι δαπάνες αυτές που αναγνωρίζονται από την εφορία μόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά είναι: οι ιατρικές δαπάνες, οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα ασφάλιστρα ζωής, ενοίκιο πρώτης κατοικίας, ενοίκιο παιδιού που σπουδάζει στο εσωτερικό, δίδακτρα φροντιστηρίων, καταβολή διατροφής, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλαγής καυστήρα πετρελαίου σε αερίου, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές προς τα ταμεία ασφάλισης, δωρεές προς κοινωφελή σωματεία ή το δημόσιο.

Τι ισχύει για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου

Επίλυση αποριών με παραδείγματα, προς αποφυγή παρερμηνειών

Ποιοι είναι οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης

Με το νέο ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με τους οποίους ο εργαζόμενος διευκολύνεται για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και σε περιπτώσεις για να προσαυξήσει τη σύνταξή του. Μέχρι 31/12/2010 οι χρόνοι που μπορούσαν να αναγνωρίσουν ήταν περιορισμένοι (στρατός, γονική άδεια, χρόνος ανατροφής παιδιών κλπ) και δεν αφορούσαν το σύνολο των περιπτώσεων αλλά ειδικές κατηγορίες. Με τις νέες ρυθμίσεις ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει επιπλέον

1.Το χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας

2.Το χρόνο επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια

3.Το χρόνο σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές

4.Το χρόνο ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε ταμείου

5.Το χρόνο απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες

6.Το χρόνο απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης

7.Τον πλασματικό χρόνο για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά

8.Το χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον ΟΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές

Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους ΄΄πλασματικούς΄΄ χρόνους;

Οι νέοι ΄΄πλασματικοί΄΄ χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Αντίθετα όσοι θεμελιώσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζαν/ζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λ.π.)

Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος από τους νέους χρόνους που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό νόμο;

Ένας εργαζόμενος που θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 4 χρόνια. Όποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει μέχρι 5 χρόνια, το 2013 μέχρι 6 χρόνια και από το 2014 και μετά μέχρι 7 χρόνια.

Τα ΄΄πλασματικά΄΄ χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε ταμεία κύριας ασφάλισης ή και στα επικουρικά;

Τα ΄΄πλασματικά΄΄ χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Οι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά ταμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων αποδοχών).

Για ποιους χρόνους που αναγνωρίζονται δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές;

Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται, ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες και μέχρι 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη. Αντίθετα για όλους τους άλλους χρόνους που αναγνωρίζονται καταβάλλονται εισφορές.

Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας;

Σε όλα τα ταμεία ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη, επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Για τους δημόσιους υπαλλήλους είναι 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται είναι ίση με την εισφορά που καταβάλλει ο ασφαλισμένος στον κλάδο σύνταξης.

Σε ποιες περιπτώσεις έχω έκπτωση για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας;

Έκπτωση 30% παρέχεται σε όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014.

Έκπτωση 50% παρέχεται σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά.

Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδών;

Ο χρόνος σπουδών, σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανατροφής παιδιών;

Ο χρόνος ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχεί στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω εκπαιδευτική άδεια ή χρόνο απεργίας;

Για τους χρόνους εκπαιδευτικής άδειας ή απεργίας ο εργαζόμενος καταβάλλει για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συντάξιμου μισθού που έχει κατά το μήνα υποβολής της αίτησης.

Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω το χρόνο ανεργίας;

Για το χρόνο της επιδοτούμενης ανεργίας δεν καταβάλλονται εισφορές. Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για οποιοδήποτε άλλο χρόνο ανεργίας ή κενού ασφάλισης που υπάρχει μετά την πρώτη ασφάλιση σε οποιοδήποτε φορέα, ο εργαζόμενος πληρώνει εισφορά για κάθε μήνα που θα αναγνωρίσει, ίση με το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Πως μπορώ να πληρώσω στο ταμείο μου για την αναγνώριση των ΄΄πλασματικών΄΄ χρόνων;

Η πληρωμή στα ταμεία γίνεται εφάπαξ εντός τριμήνου από την ειδοποίηση του ταμείου, οπότε υπάρχει έκπτωση 15% στο ποσό. Παρέχεται όμως η δυνατότητα το συνολικό ποσό να εξοφληθεί σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που αναγνωρίζονται. Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η δόση παρακρατείται από τη σύνταξη με ποσό ίσο με το ¼ αυτής.

Προσοχή: Στα επικουρικά ταμεία το ποσοστό εισφοράς για τις αναγνωρίσεις είναι κατά κανόνα 6%

Μπορώ με την αναγνώριση των ΄΄πλασματικών΄΄ χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;

Στην πραγματικότητα και σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει την μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

Παράδειγμα 1ο

Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα είχε συμπληρώσει μέχρι το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλισης και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Η μητέρα του παραδείγματος μας θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013 οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη. Με την αναγνώριση το 2011 (μέχρι 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για το χρόνο αυτό, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.

Παράδειγμα 2ο

Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ειχε συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2010 9.000 ημέρες ασφάλισης. Το 2010 επίσης συμπληρώνε το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν το νέο ασφαλιστικό νόμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες. Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορούσε να αναγνωρίσει ΄΄πλασματικά΄΄ χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.

Σε ποιες περιπτώσεις τα «πλασματικά» χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης;

Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται, συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς (αναγνώριση με εξαγορά).

Πότε συμφέρει να αναγνωριστούν οι «πλασματικοί» χρόνοι;

Για όσους θεμελιίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 η αναγνώριση γίνεται οποτεδήποτε από τον ενδιαφερόμενο, πάντοτε βέβαια, με αίτηση που υποβάλλεται στο ταμείο του.

Ακολουθούν ενδεικτικά παραδείγματα

Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και συμπληρώσα μέχρι το τέλος του 2010, 10.000 ημέρες ασφάλισης. Έχω υπηρετήσει 2 έτη στρατιωτική θητεία. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πότε μπορώ να αναγνωρίσω το χρόνο στρατιωτικής θητείας; Εάν πληρώσω το στρατό το 2012 θα έχω έκπτωση;

Θεμελιώσατε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010, εφόσον αναγνωρίσατε 500 τουλάχιστον ημέρες από τη στρατιωτική σας θητεία. Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 58ο έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας μπορεί να γίνει και σήμερα αλλά και μέχρι την 31/12/2013. Δεν θα έχετε έκπτωση για την αναγνώριση του στρατού, γιατί ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010.

Είμαι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και είχα συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης το 2010. Είμαι 56 ετών. Πότε θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Τι πρέπει να κάνω για να πάρω το συντομότερο δυνατόν σύνταξη;

Το 2011 εφόσον συνεχίσατε την εργασία σας, θα είχατε 9.300 ημέρες ασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε 1.200 ημέρες ασφάλισης (από ανεργία, από στρατό, από σπουδές κ.ο.κ.), έτσι ώστε να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα για χορήγηση σύνταξης στο 58ο έτος της ηλικίας σας.

Για να καταβληθεί η σύνταξη απαιτούνται βέβαια 10.800 ημέρες ασφάλισης τις οποίες θα συμπληρώσετε το 2012 οπότε και μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε.

Είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και συμπλήρωσα 8.500 ημέρες ασφάλισης. Είμαι 55 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη και ποιες αναγνωρίσεις μπορώ να κάνω;

Για να θεμελιώσετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρετε πλήρη σύνταξη πριν το 65ο της ηλικίας σας πρέπει να συμπληρώσετε 10.500 ημέρες ασφάλισης. Εάν συνεχίσετε την εργασία σας το 2012 θα έχετε συμπληρώσει 9.100 ημέρες ασφάλισης.

Με τα 5 επιπλέον χρόνια που μπορείτε να αναγνωρίσετε το 2012 συμπληρώνετε 10.500 ημέρες ασφάλισης και θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί στη συνέχεια η σύνταξη σας απαιτείται να συμπληρώσετε το 59ο έτος της ηλικίας σας και συνολικά 11.100 ημέρες ασφάλισης.

Είμαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ και έχω συμπληρώσει 4.800 ημέρες ασφάλισης και το 48ο έτος της ηλικίας μου. Πότε μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα;

Το 2011 εφόσον αναγνωρίσετε όσο χρόνο χρειάζεται για να συμπληρώσετε 5.500 ημέρες ασφάλισης, θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για να καταβληθεί όμως η σύνταξη μειωμένη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 52ο έτος της ηλικίας σας, ενώ για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσετε το 57ο έτος της ηλικίας σας.

Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω προσληφθεί πριν το 1983. Συμπληρώνω το 2010, 31 χρόνια ασφάλισης. Μπορώ το 2011 να αναγνωρίσω 4 χρόνια και να συνταξιοδοτηθώ ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 35 συνολικά χρόνια ασφάλισης;

Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε 4 χρόνια. Αυτό ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Δεν ισχύουν για σας οι νέοι χρόνοι που αναγνωρίζονται αλλά μόνο όσοι ίσχυαν πριν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Για παράδειγμα μπορείτε να αναγνωρίσετε το χρόνο στρατιωτικής θητείας και εφόσον συμπληρώσετε 35 χρόνια ασφάλισης, μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε χωρίς όριο ηλικίας.

Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης το 2010 μαζί με τα χρόνια που είχα στον ιδιωτικό τομέα. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού και η ηλικία μου είναι 47 ετών. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ;

Έχετε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά για να συνταξιοδοτηθείτε θα πρέπει να συμπληρώσετε το 50ο έτος της ηλικίας σας. Δεν αλλάζουν για εσάς οι προϋποθέσεις ακόμα και αν έχει ενηλικιωθεί το παιδί σας μετά τη συμπλήρωση της 25ετίας.

Εργάζομαι στο Δημόσιο και έχω συμπληρώσει 23 χρόνια. Είμαι μητέρα ανηλίκου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2013. Πως μπορώ να θεμελιώσω συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να πάρω σύνταξη; Έχω δύο παιδιά.

Το 2012 μπορείτε να αναγνωρίσετε 2 χρόνια και να συμπληρώσετε 25 χρόνια ασφάλισης (τα δύο χρόνια μπορεί να είναι από τα παιδιά ή έτη σπουδών κ.λ.π.). Έτσι θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορείτε να πάρετε σύνταξη με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας σας.

Είμαι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και συμπληρωσα το 2010, 33 χρόνια ασφάλισης. Η ηλικία μου είναι 56 ετών. Πότε μπορώ να πάρω σύνταξη;

Για να πάρετε σύνταξη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσετε το 60ο έτος της ηλικίας σας. Μετά λοιπόν από 4 χρόνια εάν έχετε συμπληρώσει 37 χρόνια ασφάλισης μπορείτε να αναγνωρίσετε άλλα 2 χρόνια (π.χ. του στρατού) και να συμπληρώσετε 39 χρόνια που απαιτούνται και να συνταξιοδοτηθείτε.

Γκρεμίζουν με (δέκα φόρους) τα ακίνητα!

Ούτε έναν ούτε δυο. Έντεκα νέους φόρους έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών (πρώτα επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου κι έπειτα επί Ευάγγελου Βενιζέλου) στα ακίνητα την τελευταία διετία, στην προσπάθειά του να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να μειώσει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Μόνο που με τις απανωτές αυξήσεις των φόρων ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα έχει ξεπεράσει το 60%. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από την οικοδομή, την παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να ανακάμψει.

Αναλυτικά οι φόροι που επιβλήθηκαν και βαρύνουν πλέον τα ακίνητα είναι:...
1. Η επιβολή τεκμηρίων στη χρήση κατοικιών κάθε επιφάνειας. Τα τεκμήρια ισχύουν από το έτος 2010.
2. Η μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων από τα εισοδήματα του 2011.
3. Η επιβολή του Ειδικού Ετήσιου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
4. Η επιβολή ετήσιας εισφοράς επί των εισοδημάτων, η οποία επιβάλλεται και στα εισοδήματα από ακίνητα και ανέρχεται έως και στο 4%.
5. Η επαναφορά του φόρου κληρονομιών.
6. Η επαναφορά του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8%-10% έναντι 1% που ίσχυε έως το 2009.
7. Η αλλαγή επί το επαχθέστερο της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα που αύξησε και τη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από μισθώματα.
8. Η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 40% στο 45%.
9. Η υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων να προμηθεύονται ενεργειακό πιστοποιητικό κατά την ενοικίαση του ακινήτου τους. Το κόστος του πιστοποιητικού ανέρχεται στα 300 ευρώ.
10. Η θέσπιση της υποχρέωσης όλων των ιδιοκτητών να προμηθεύονται πιστοποιητικό μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων ως προϋπόθεση για τη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου. Το πιστοποιητικό εκδίδεται έπειτα από επ’ αμοιβή επιθεώρηση διπλωματούχου μηχανικού.

Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδήματος μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Πώς προκύπτει αυτό; Ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος μπορεί να φτάσει το 45%. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς έως 4% και φτάνουμε το 49%. Σε αυτό προστίθεται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων 1,5% και φτάνουμε στο 50,5%. Το τέλος ακινήτων για ένα μέσο σπίτι προσθέτει επιπλέον φορολόγηση 10% και φθάνουμε στο 60,5%. Αν προστεθούν και οι άλλες επιβαρύνσεις (πιστοποιητικά κ.λπ.), τότε ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Forbes: «Αυτό δεν είναι κούρεμα... είναι αποκεφαλισμός»

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε τέλμα τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό PSI αναλύονται σε άρθρο του περιοδικού Forbes το οποίο εκτιμά πως το «κούρεμα» είναι σε πολύ χειρότερη φάση από όσο πιστεύεται και κάνει λόγο για «αποκεφαλισμό».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Τιμ Βόρσταλ, «αυτό που γνωρίζουμε από όσα έχουμε διαβάσει σε όλες τις εφημερίδες, όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι έχει ζητηθεί από τους ιδιώτες να δεχθούν ένα κούρεμα χρέους έως και 50%. Αυτό δεν είναι oύτε ακριβές, ούτε αληθές».

Το κείμενο φιλοξενεί τις δηλώσεις του πρώην υπουργόυ της Βρετανίας Τζον Ρέντγουντ ο οποίος μιλά με σκληρά λόγια, τονίζοντας πως «όταν θα εφαρμοστούν εξ ολοκλήρου οι όροι αυτής της πρότασης, τότε το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%. Για κάθε 100 ευρώ που έχει δανείσει ένας ιδιώτης στην Ελλάδα θα πάρει πίσω μόνο 15 ευρώ όταν θα χρέος μειωθεί. Ωστόσο, τα άλλα 50 ευρώ θα ακυρωθούν. Τα 35 ευρώ, που απομένουν το πιο πιθανόν είναι να αποπληρωθούν μέσω ομολόγων 30ετίας. Αυτή την ώρα, δίνεται μάχη για το επιτόκιο. Εάν δείτε τώρα το επιτόκιο της αγοράς, αυτό φθάνει το 30%. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα τους προσφερθεί ένα 5%, αλλά άλλοι εκτιμούν πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από 2 έως 3%. Αυτό πλέον δεν είναι κούρεμα... είναι αποκεφαλισμός».

Ο αρθρογράφος του Forbes επισημαίνει πως «υπάρχει αρκετό χρέος στα χέρια επίσημων οργανισμών, τόσο μεγάλο που δεν είναι εφικτό το κούρεμα».

Ωστόσο, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι «ύστερα, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους, που διατηρεί η ΕΚΤ, είτε με την επαναγορά ομολόγων στο κόστος της τράπεζας, ή η κεντρική τράπεζα θα εκδόσει νέα ομόλογα με ονομαστική αξία, επιτόκια και με ωριμάνσεις, βάσει των τότε στοιχείων του».

Αυτό το σενάριο ενδεχομένως να λειτουργήσει σημειώνει ο αρθρογράφος, ο οποίος προσθέτει πως «εάν η ΕΚΤ λάβει ονομαστικό κούρεμα έως 30% θα δώσει μια ανάσα και μια εναλλακτική στους ιδιώτες,

Τί συμφέροντα έχει ο Μr. Financial Τimes Μορένο από τη χρεοκοπία της Ελλάδας;

ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ «MR. FINANCIAL TIMES»
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times ήταν από τα έντυπα που πρωτοστάτησαν εναντίον της Ελλάδας, δημοσιεύοντας πλήθος άρθρων και απόψεων γραμμένων από αναλυτές και ειδικούς για το αβέβαιο μέλλον της χώρας μας και τη ζημιά που αυτή κάνει στο ευρώ.

Πρόεδρος του μιντιακού ομίλου Pearson, στον οποίο ανήκουν οι Financial Times, είναι από το 2005 ο γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, 68χρονος Γκλεν Μορένο. Ο κύριος αυτός εργάστηκε για 18 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ ακόμα και σήμερα είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στον επενδυτικό κολοσσό Μan Group Plc, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 44 δισ. ευρώ, «ποντάροντας» και...
στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, το 2009 ορίστηκε διαχειριστής του πακέτου ύψους 37 δισ. λιρών που διέθεσε η κυβέρνηση Μπράουν για τη διάσωση των βρετανικών τραπεζών. Ωστόσο, το Φεβρουάριο του 2010 αποκαλύφθηκε ότι παράλληλα με αυτή του τη δραστηριότητα ήταν και συνδιαχειριστής χρηματοπιστωτικού οίκου στο Λιχτενστάιν, μέσω του οποίου Βρετανοί φοροφυγάδες διοχέτευαν τις οικονομίες τους εκτός χώρας. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε τον Μορένο σε παραίτηση από τη συγκεκριμένη θέση, ενώ το σκάνδαλο που προκλήθηκε έπληξε την κυβέρνηση Μπράουν.

Εφημερίδες διεθνούς κύρους, όπως η γερμανική Handelsblatt και οι Times του Λονδίνου, έχουν αναφέρει ξεκάθαρα στο παρελθόν ότι πολλά δημοσιεύματα των Financial Times εξυπηρετούν αμερικάνικα και βρετανικά κερδοσκοπικά συμφέροντα με στόχο να πλήξουν το ευρώ, καθοδηγούμενα από συγκεκριμένα κυκλώματα.

Είναι άραγε και ο Γκλεν Μορένο κομμάτι αυτών των κυκλωμάτων; Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αποδείξει, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί και να διαψεύσει, κρίνοντας από τις ενδείξεις. Αυτός που πλήττεται όμως από αυτό, δεν είναι τόσο ο ίδιος, όσο οι Financial Times που κάποτε αναγνωρίζονταν ομοφώνως ως η ναυαρχίδα των διεθνών οικονομικών εντύπων.

Κλείνουν δεκάδες δημόσιοι φορείς και απολύονται 30.000 εργαζόμενοι- Καταργούνται τα προνοιακά επιδόματα

Κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας η σημερινή ημέρα τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει σήμερα νέα σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τα ανώτερα μέλη της οποίας αναμένονται την Παρασκευή στην Αθήνα.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό και
τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα θα καθίσουν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι προκειμένου να βρεθεί από κοινού λύση σε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για χιλιάδες εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 12.00 με τον Γιώργο Παπανδρέου, στις 13.00 με τον Αντώνη Σαμαρά και στις 15.00 με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του PSI και θα ζητήσει πλήρη στήριξη ενόψει των επαφών με την τριμερή επιτροπή και της κατάρτισης της νέας δανειακής σύμβασης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο για το ελληνικό «κούρεμα» όσο και τα νέα μέτρα που αναμένεται να «κλειδώσουν» για το 2012.

Από χθες άρχισαν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών για έσοδα, δαπάνες και νέα μέτρα. Τα στελέχη της τρόικας θέλουν να έχουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου τα τελικά στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες, ώστε όταν έρθουν οι επικεφαλής της (το νωρίτερο στις 20 Ιανουαρίου) να γνωρίζουν το μέγεθος της απόκλισης από τον στόχο μείωσης του ελλείμματος και το ύψος των νέων παρεμβάσεων για φέτος. Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν πως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει πλήρης εικόνα του τι έγινε πέρυσι, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις εφορίες συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τρόικα θέλει να έχει ξεκαθαρίσει το πού «κλείνει» το έλλειμμα του 2011, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι να διαμορφωθεί στο 9,6% του ΑΕΠ. Κάτι που θα οδηγήσει στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων περίπου 1 δισ. ευρώ (το πολύ έως 1,5 δισ. ευρώ).

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως όποιο κι αν είναι το μέγεθος των απαιτούμενων νέων μέτρων, θα πρέπει να καλυφθεί από το σκέλος των δαπανών. Και μάλιστα, όχι από νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά από στοχευμένες παρεμβάσεις στον μεγάλο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο επιθετική στο κλείσιμο των αναποτελεσματικών δημόσιων φορέων με περίπου 30.000 υπαλλήλους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

Κάτι που θα οδηγήσει και σε απολύσεις, δεδομένου ότι με το κλείσιμο των φορέων θα καταργούνται και οι οργανικές θέσεις που έχουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Αλλωστε, με τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας να έχει αποτύχει (όπως είχε προειδοποιήσει η τρόικα), η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει άλλα περιθώρια ελιγμών στο ζήτημα των απολύσεων. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εκτιμάται ότι θα είναι τα πρώτα «θύματα» των δημόσιων φορέων, ενώ και οι επιχειρήσεις των δήμων βρίσκονται στο στόχαστρο.

Πέραν αυτών, όμως, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ξεκινήσει και την έκθεση για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τη διετία 2013 - 2014 και θα αποδώσουν περί τα 7,7 δισ. ευρώ. Και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να βασιστούν στο σκέλος των δαπανών, ενώ η σχετική έκθεση θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σε αυτά, πλην του «λουκέτου» περισσότερων από ό,τι είχε υπολογιστεί δημόσιων φορέων και κατ' επέκταση των απολύσεων, περιλαμβάνονται επίσης:

1. Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στο ειδικά μισθολόγια (ίσως να γίνει και φέτος εάν χρειαστεί).
2. Περικοπές στις υψηλές αμοιβές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.
3. «Ψαλίδι» στις αμυντικές δαπάνες.
4. Μείωση των επικουρικών συντάξεων (θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει).
5. Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ανέρχονται σε περίπου 14 δισ. ευρώ κατ' έτος).
6. Μείωση φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης.

Ποιά hedge funds ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι κρατούν την ανάσα τους προσδοκώντας στην επανέναρξη και επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κι ενώ Βερολίνο- Ουάσιγκτον πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιώτες να αποδεχθούν επιτόκια κάτω από 3%, σχεδόν σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος εξαπολύει επίθεση κατά των hedge funds, δηλαδή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ποντάρουν στη κατάρρευση των συνομιλιών και στην άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας για να αποκομίσουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Λα Τριμπίν, η Λιμπερασιόν και κυρίως η Λα Κρουά αναδεικνύουν το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της Ελλάδας τα τελευταία 24ωρα, με φόντο έκθεση της JP Morgan η οποία αναφέρει ότι στα χέρια κερδοσκοπικών και κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων βρίσκονται ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 80 δισ. ευρώ, που μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις. Το παιχνίδι χωρίς ουσιαστικό ρίσκο από τα hedge funds είναι μάλλον απλό. Έχοντας αγοράσει ομόλογα στο 20 έως 40% της ονομαστικής τους αξίας είναι προφανές ότι κερδίζουν ακόμα κι αν συμμετάσχουν στη διαδικασία του "κουρέματος" που μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις στο 70%. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος του στη περίπτωση που δεν συμμετάσχουν στο "κούρεμα. Σε αυτή τη περίπτωση είτε η ελληνική πλευρά θα ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής δράσης είτε θα συμβεί το μοιραίο δηλαδή άτακτη χρεοκοπία, με αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις να κερδίσουν από την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα οποία έχουν προ πολλού επενδύσει.

Με κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, που επενδύονται και αποεπενδύονται με ρυθμούς πολυβόλου για τα δεδομένα της αγοράς, κερδοσκοπικά κεφάλαια με έδρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούν αυτή τη περίοδο την άκρη του νήματος, οχυρωμένα πίσω από το διάτρητο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των χρηματαγορών. Σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg, τα κεφάλαια που παίζουν αυτή τη περίοδο με το ελληνικό Χρέος είναι κυρίως το TTN AG με έδρα τη Ζυρίχη, το SABA CAPITAL MANAGEMENT LP με έδρα τη Νέα Υόρκη, το CAPEVIEW CAPITAL LLP με έδρα το Λονδίνο, το OCH- ZIFF CAPITAL MANAGEMENT με έδρα τη Νέα Υόρκη, το VEGA ASSET MANAGEMENT (ισπανικών συμφερόντων), το GREYLOCK ASSET MANAGEMENT με έδρα τη Νέα Υόρκη, το YORK CAPITAL όπου συμμετέχουν η CREDIT SUISSE και το MARATHON MANAGEMENT με έδρα το Ντένβερ.

"Έφυγε" το παιδί-θαύμα της Microsoft

Την τελευταία της πνοή άφησε η 16χρονη ιδιοφυΐα της Microsoft Αρφα Καρίμ Ραννταχάβα, μετά από επιληπτικό επεισόδιο και ανακοπή καρδιάς που υπέστη. Η νεότερη εργαζόμενη της Microsoft σε ηλικία μόλις 9 ετών έγινε η πιο νέα επαγγελματίας, πτυχιούχος της Microsoft και είχε εντυπωσίασε ακόμη και τον ίδιο τον Μπιλ Γκέιτς, που την κάλεσε να επισκεφτεί τα κεντρικά της εταιρίας στο Ρεντμοντ της Ουάσινγκτον.

Ήταν το 2005 όταν τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο "Fatimah Jinnah" στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας από τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, ενώ την βράβευσε και ο πρόεδρος της χώρας της.

Τον Νοέμβριο του 2006 κλήθηκε από τη Microsoft να μιλήσει σε ένα τεχνολογικό συνέδριο στη Βαρκελώνη. Ήταν η μοναδική Πακιστανή ανάμεσα σε 5.000 άτομα.

Η 16χρονη είχε πέσει σε κώμα στις 22 Δεκεμβρίου και δε συνήλθε ποτέ. Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είχε εξαρχής προσφερθεί να πληρώσει τη θεραπεία της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρότεινε στην οικογένειά της να μεταφερθεί στις ΗΠΑ. όμως οι γιατροί αποφάσισαν ότι δεν έπρεπε να μετακινηθεί.

Ο Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και είχε προσφερθεί να πληρώσει για τη θεραπεία του κοριτσιού αλλά η 16χρονη μετά από μια επιπλοκή δεν τα κατάφερε ενώ νοσηλευόταν σε κώμα από τις 22 Δεκεμβρίου.

Οίκος Fitch:"Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει"

Στο άμεσο μέλλον "βλέπει" χρεοκοπία της Ελλάδας ο διεθνής οίκος Fitch, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Έντουαρντ Πάρκερ, να επισημαίνει ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

"Η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει, πρόκειται για την πλέον υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης και δεν θα κατορθώσει να αντεπεξέλθει στην εξόφληση του ομολόγου των 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Μαρτίου", ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι προσπάθειες για μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το πώς θα διαχειριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως ανέφερε, θα συνιστούν χρεοκοπία για τη Fitch.

"Το αποκαλούμενο PSI θα αποτελεί για εμάς χρεοκοπία. Επομένως, συνέχισε δεν θα αποτελέσει έκπληξη όταν η ελληνική χρεοκοπία συμβεί πραγματικά, και την περιμένουμε να έλθει σύντομα", υπογράμμισε.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)