Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Λουκέτο στα δημόσια ΚΤΕΟ

Το κλείσιμο των κρατικών ΚΤΕΟ μελετά ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης, καθώς θεωρεί ότι το δημόσιο δεν έχει κανέναν λόγο να παρέχει υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου και να απασχολεί συνεργεία.

Σε ερώτηση της βουλευτού Έβρου του ΠΑΣΟΚ, Όλγας Ρενταρή - Τέντε στη Βουλή, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το κράτος να παρέχει υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου διατηρώντας συνεργεία.

"Δεν ξέρω γιατί το κράτος πρέπει να διατηρεί συνεργεία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο πρέπει να κάνει αυτήν τη δουλειά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: "Η θέση μου είναι ότι αυτή η παροχή υπηρεσίας πρέπει να σταματήσει, ειδικώς όταν η υπηρεσία αυτή παρέχεται ήδη από τον ιδιωτικό τομέα".

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι "κανένα δημόσιο ΚΤΕΟ δεν είναι πιστοποιημένο" και επισήμανε ότι "είναι ένα ζήτημα να αποφασίσουν οι περιφέρειες τι θέλουν να κάνουν τους συγκεκριμένους εργαζομένους".

Και συνέχισε: "Ακόμα και καλά να λειτουργούν, ακόμα και υποδειγματικά να λειτουργούν, είναι μία δραστηριότητα που δεν υπάρχει λόγος να την κάνει το ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό είναι που λέω ότι πρέπει να σκεφτούμε ξανά. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τι ακριβώς θέλουμε να κάνει το κράτος" σημείωσε ο υπουργός.

"Πρέπει να μειώσουμε τη λειτουργία του Δημοσίου, πρέπει να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία του, πρέπει να αποδεχθούμε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει λιγότερα πράγματα και πιο αποτελεσματικά απ' ό,τι έκανε μέχρι χθες και, επομένως, πρέπει όλοι να μπούμε σε μία τέτοια λογική και φιλοσοφία", κατέληξε ο υπουργός.

«Μπλόκο» του Εφετείου στα αναδρομικά των βουλευτών

Οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές έχασαν την «μάχη» στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με μια πρώτη απόφασή του έκρινε ότι δεν δικαιούνται αναδρομικές διαφορές αποδοχών, ενώ την ίδια στιγμή μόνο 43 βουλευτές παραιτήθηκαν από την μισή και πλέον Βουλή που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας έχουν προσφύγει βουλευτές και διεκδικούν, με το νόμιμο τόκο, τις διαφορές των αποδοχών τους, που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Κατά μέσο όρο, με την κάθε αγωγή τους οι βουλευτές διεκδικούν 250.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής.

Στις αγωγές τους, οι βουλευτές επικαλούνται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Παράλληλα, ο κάθε βουλευτής διεκδικεί και αποζημίωση 10.000 ευρώ, για την ηθική βλάβη που υπέστη από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του.

H πρώτη εφετειακή απόφαση

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ΄ αριθμ. 13/2012 απόφασή του (πρόεδρος ο Νικ. Διακονικολάου και εισηγήτρια η Σοφία Τσέκου-Πλιάτσικα), απέρριψε την έφεση πρώην βουλευτή της ΝΔ (διετέλεσε βουλευτής τέσσερεις κοινοβουλευτικές περιόδους, 1993 - 2004), ενώ αντίθετα έκανε δεκτή την έφεση του ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον είχε δικαιώσει, μερικά.

Αναλυτικότερα, ο πρώην βουλευτής Ευγένιος Χαϊτίδης (ΝΔ Σερρών) διεκδικεί από το ελληνικό Δημόσιο 401.152,82 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει τη διαφορά της βουλευτικής αποζημίωσης με τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που ανέρχεται στα 10.271,46 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι δικαστές (πρόεδροι των τριών μεγάλων δικαστηρίων και σύμφωνα με την θεωρία της πυραμίδας και οι δικαστές των λοιπών βαθμών) έχουν λάβει την διαφορά αυτή των αποδοχών τους, ως έκτακτη παροχή για την τετραετία 2003 έως 2007, με σειρά αποφάσεων του Μισθοδικείου.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε στον πρώην βουλευτή το ποσό των 202.496,18 ευρώ, καθώς έκανε μερικά δεκτή την αγωγή του. Όμως, λόγω της απώλειας που είχε από τις διεκδικήσεις του, συνέχισε τον δικαστικό του αγώνα στο Εφετείο, διεκδικώντας τη διαφορά από το αρχικό ποσό των 401.152,82 ευρώ.

Επίσης, διεκδικεί και χρηματική ικανοποίηση (10.000 ευρώ) για την ηθική βλάβη που υποστεί από την μη καταβολή των προσαυξήσεων της βουλευτικής αποζημίωσής του (πρωτόδικα του επιδικάστηκαν 1.000 ευρώ).

Φυσικά, το Δημόσιο ζητούσε να απορριφθεί η αναίρεση του πρώην βουλευτή.

Οι Εφέτες έκριναν "κατ΄αρχήν" ότι «η καταβαλλόμενη στους βουλευτές κατά μήνα αποζημίωση δεν έχει τα εννοιολογικά στοιχεία του μισθού, που αποτελεί χρηματική κατά κανόνα αντιπαροχή, καταβαλλόμενη στον εργαζόμενο για ορισμένη εργασία από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που οφείλεται από την παροχή της, αλλά αποβλέπει στην κάλυψη των οικονομικών συνεπειών από την απομάκρυνση του βουλευτή από τον επαγγελματικό και βιοποριστικό γενικά έργο του και την αποκλειστική του απασχόληση με το λειτούργημά του».

Ακόμη, οι Εφέτες υπογραμμίζουν ότι η εφάπαξ έκτακτη παροχή, που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί (2003-2007) και εξομοιώνονται οι αποδοχές τους με αυτές του προέδρου του ΕΕΤΤ, είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η έκτακτη αυτή παροχή, που έλαβαν οι δικαστές συνιστά «αναγνώριση επιπλέον απολαβών προς τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως αυτές συνδέονται προς τις ειδικότερες συνθήκες άσκησης» του επαγγέλματός τους και συνεπώς «δεν αφορούν άλλους λειτουργούς, των οποίων οι αποδοχές τους εξισώνονται με εκείνες των δικαστών».

Οι δικαστές έλαβαν την έκτακτη αυτή παροχή επειδή υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας (μεγάλος όγκος υποθέσεων) στα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές, κ.λπ.), των Ολυμπιακών Αγώνων και της επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων.

Έτσι, κρίθηκε ότι η επέκταση της επίμαχης παροχής στους βουλευτές «συνιστά ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου», καθώς ο νομοθέτης κατά πρώτον είχε την πρόθεση να αναγνωριστούν οι απολαβές αυτές προς τους δικαστικούς για συγκεκριμένους λόγους, ενώ κατά δεύτερον «είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών, οι αποδοχές των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού» (δηλαδή τους βουλευτές).

Κατόπιν αυτών, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αβάσιμα ο πρώην βουλευτής ζητεί την διαφορά των αποδοχών του με αυτές του προέδρου του ΕΕΤΤ. Πάντως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου μειοψήφησε υποστηρίζοντας ότι ο πρώην βουλευτής πρέπει να λάβει το ποσό που διεκδικεί.

Ας σημειωθεί ότι από το Διοικητικό Εφετείο αναμένεται η έκδοση και άλλων αποφάσεων επί προσφυγών βουλευτών, που πιθανά να είναι και αντίθετες με την επίμαχη απόφαση που δημοσιεύθηκε.

Ποιοι παραιτήθηκαν της διεκδίκησης

Την ίδια στιγμή, νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση το «τελεσίγραφο» του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, μέσω του Γιάννη Μιχελάκη, ότι κανένας δεν θα συμπεριληφθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ εάν δεν προχωρήσει προηγουμένως στις νομικές εκείνες διαδικασίες με τις οποίες θα παραιτείται επίσημα και οριστικά από τη διεκδίκηση αναδρομικών.

Και αυτό, γιατί από τους 150 και πλέον βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη και διεκδικούν αναδρομικά παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, μέχρι στιγμής, μόνο οι 43. Από αυτούς τους 43, οι 17 ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι 24 στον χώρο της ΝΔ.

Ειδικότερα, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν οι Λεων. Τζανής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Γεωργ. Κατηφόρης, Μαρία Ματσούκα (ευρωβουλευτής), Αλ. Βούλγαρης, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γεωργ. Δρυς, Στεφ. Μανίκας, Αλεξ. Μπαλτάς, Δημ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης, Εμμ. Μαστοράκης (ευρωβουλευτής) και Χρ. Θεοδώρου.

Από τη ΝΔ παραιτήθηκαν οι Μιχ. Λιάπης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Γεωργ. Μουτζουρίδης, Γεωργ. Κωνσταντόπουλος, Θεοδ. Σολδάτος, Αποστ. Σταύρου, Κων. Τσιπλάκης, Αθαν. Βαρίνος, Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεωργ. Καλατζής, Αντ. Φούσας, Ζωή Μακρή, Χρυσή Καρύδη, Π. Αλιβιζάτος, Ξενοφ. Βεργίνης, Σταυρ. Παπαδόπουλος, Γιαν. Μανώλης, Βασ. Κορκολόπουλος, Αναστ. Λιάσκος, Μιχ. Μπεκίρης, Αθηνά Κόρκα -Κώνστα, Αντ. Μπέζας, Σταυρ. Κελέτσης και Δημ. Γαλαμάτης.

Από το ΛΑΟΣ, παραιτήθηκε ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (1996 έως 2004, στο ΠΑΣΟΚ και από το 2009, στο ΛΑΟΣ), ενώ από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Εμμ. Μπακόπουλος, όπως και η χήρα και κόρη του Παν. Κοτσώνη (Συνασπισμός και ΚΚΕ).

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

13 δημόσιοι υπάλληλοι με 25 εκατομμύρια καταθέσεις

Όργιο «μαύρου» χρήματος εντόπισαν οι άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα», μεταξύ αυτών που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των ελεγκτών είναι υπάλληλος υπουργείου με «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 8,9 εκατομμύρια ευρώ, δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατομμύρια ευρώ και αρκετοί προϊστάμενοι πολεοδομικών και δασικών υπηρεσιών. Το έγγραφο του υπουργείου κατατέθηκε στην Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπεντενιώτη ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει « το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η ηθική και κοινωνική» συμπληρώνει ότι «η διαφθορά αγγίζει το 10% του ΑΕΠ ενώ η παραοικονομία που αθροίζεται με την διαφθορά φθάνει το 35% του ΑΕΠ» ενώ ζητά να δρομολογηθούν «οι νόμιμες διαδικασίες πλειστηριασμών και κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας ώστε να επανέλθουν στα ταμεία του δημοσίου τα αδικαιολογήτως και παρανόμως αποκτηθέντα χρήματα». Πάντως, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου, το σύνολο σχεδόν των 13 υπαλλήλων εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν τα όσα αδικαιολογήτως απέκτησαν. Οι μόνες ποινές που έως σήμερα έχουν ασκηθεί είναι οι πειθαρχικές ενώ εξακολουθούν να εκκρεμούν οι τυχόν ποινικές διώξεις.

Πολυεκατομμυριούχος υπάλληλος υπουργείου

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι έλεγχοι του ΣΕΕΔΔ έδειξαν ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς «υπαλλήλου Υπουργείου της Αθήνας εντοπίστηκαν καταθέσεις συνολικού ύψους 8.923.506,59 ευρώ που δεν αιτιολογούνται». Κατά του πολυεκατομμυριούχου υπάλληλου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, ασκήθηκε ποινική δίωξη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «φέρεται αυτές οι καταθέσεις να αποτελούσαν επιχορηγήσεις Συνδικαλιστικών Σωματείων που ο υπάλληλος εκπροσωπούσε» χωρίς όμως να είναι γνωστό ακόμα «το μέρος των χρημάτων που καταχράστηκε».

Δικαστική υπάλληλος με 7,9 εκατ. ευρώ

Εντύπωση προκάλεσαν στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και οι καταθέσεις δικαστικής υπαλλήλου η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Αναλυτικά, σύμφωνα με τους ελέγχους «εντοπίστηκαν στους οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, καταθέσεις εκτός μισθοδοσίας και τόκων, ύψους 7.965.236,64 ευρώ, κατοχή από την ίδια ή και με τον σύζυγο του συνόλου των μετοχών ανώνυμης εταιρείας και συμμετοχή της στη διοίκηση της ως άνω εταιρείας». Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει παραγγείλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης της υπαλλήλου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ η αρμόδια ΔΟΥ στην οποία διαβιβάστηκε η σχετική έκθεση προκειμένου να διερευνήσει τυχόν φορολογικές παραβάσεις απάντησε ότι «αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού να ολοκληρώσει τις ενέργειές της εντός διμήνου από την γνωστοποίηση της έκθεσης και ζήτησε να της χορηγηθεί παράταση προθεσμίας»!

Τελωνιακός υπάλληλος με αδικαιολόγητες καταθέσεις

Από την ομάδα υπαλλήλων με υπέρογκες και αδικαιολόγητες καταθέσεις δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι τελωνιακοί. Συγκεκριμένα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τελωνιακού υπαλλήλου, εντοπίστηκαν μετά από τους ελέγχους των επιθεωρητών, καταθέσεις ύψους 923.554,67 ευρώ οι οποίες κρίθηκαν «αδικαιολόγητες». Ο υπάλληλος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας» και ποινή «προστίμου 10 ημερών»!. Επιπλέον το εφετείο πλημμελημάτων Αθηνών τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή ενώ από την αρμόδια ΔΟΥ κρίθηκε ότι «ο ελεγχόμενος δεν υπέχει καμία άλλη φορολογική υποχρέωση». Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται ότι δεν έχει δημευτεί κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον συγκεκριμένο υπάλληλο ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος και να απολαμβάνει τους «κόπους της εργασίας του».

Υπάλληλοι πολεοδομιών οι «αρχιερείς» της διαφθοράς

Το αρνητικό ρεκόρ με τους περισσότερους «διεφθαρμένους» υπαλλήλους ανήκει στην υπηρεσία Πολεοδομίας. Συγκεκριμένα, πέντε περιπτώσεις από τις δεκατρείς στις οποίες αναφέρεται το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν σε προϊστάμενους πολεοδομικών υπηρεσιών όλης της χώρας σε λογαριασμούς των οποίων εντοπίστηκαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ δίχως να δικαιολογούνται.

Ειδικότερα:

- Μετά από σχετική καταγγελία, οι επιθεωρητές εντόπισαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλου πολεοδομίας νησιωτικού νομού «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 1.563.355 ευρώ. Το αποτέλεσμα των ερευνών είχε ως συνέπεια η εφορία να βεβαιώσει φόρους που πρέπει να πληρώσει ο επίορκος υπάλληλος ύψους 330.561,47 ευρώ

- Το ίδιο συνέβη και με πρώην Διευθυντή της Πολεοδομίας νησιωτικού νομού ο οποίος εμφάνισε «αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 609.382 ευρώ, του επιβλήθηκε ποινή παύσης και τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία». Επιπροσθέτως, η εφορία του καταλόγισε φόρους και προσαυξήσεις ύψους 877.832,06 ευρώ ενώ το δικαστήριο του απαγόρευση την έξοδο από την χώρα.

- Σε τραπεζικούς λογαριασμούς προϊστάμενου πολεοδομίας της Δυτικής Ελλάδας εντοπίστηκαν «αδικαιολόγητες καταθέσεις» ύψους 607.637 ευρώ

- Άλλος προϊστάμενος πολεοδομίας Δήμου της Αττικής πιάστηκε με αποταμιεύσεις ύψους 353.971,6 ευρώ τις οποίες δεν μπορεί να δικαιολογήσει

- Τέλος, υπάλληλος πολεοδομίας της Βορείου Ελλάδας εντοπίστηκε να φυλάσσει στους λογαριασμούς του 61.296,10 ευρώ, τα οποία όχι μόνο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει αλλά εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο Κροίσος δασάρχης και ο «ποντικός» του ΟΑΕΔ

Πολυεκατομμυριούχος φαίνεται ότι έχει γίνει πρώην δασάρχης σε νησί του Σαρωνικού, ο οποίος σύμφωνα με το έγγραφο «το συνολικό ποσό αδικαιολόγητων καταθέσεων, που προσδιορίστηκε από τον έλεγχο στην περίπτωση αυτή ανήλθε στο ποσό των 1.014.701,4 ευρώ από σύνολο καταθέσεων 4.109.449,8 ευρώ». Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αν και εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την δικαιοσύνη, το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο τον απάλλαξε για το συγκεκριμένο αδίκημα για να τον απολύσει πρόσφατα λόγω καταδίκης επειδή έδωσε άδεια τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα σε δασική περιοχή και σε αρχαιολογικό χώρο! Επιπροσθέτως, σε δεύτερο πρώην προϊστάμενο δασικής υπηρεσίας νησιωτικού νομού εντοπίστηκαν 88.200 ευρώ τα οποία χαρακτηρίστηκαν αδικαιολόγητα.

Παρακρατήσεις ενταλμάτων πληρωμής για προσωπικό όφελος φαίνεται ότι έκανε υπάλληλος του ΟΑΕΔ στου οποίου τους τραπεζικούς λογαριασμούς ανιχνεύτηκαν 675.615,28 ευρώ αδικαιολόγητες καταθέσεις.

Επιπροσθέτως, από το άνοιγμα λογαριασμών προϊσταμένου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων προέκυψαν αδικαιολόγητες καταθέσεις ύψους 506.059,02 ευρώ ενώ από τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων απεδείχθη ότι «δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του». Τέλος σε πρώην διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών στην Δυτική Ελλάδα ο οποίος έχει τραπεζικές καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ ασκήθηκε ποινή οριστικής παύσης.

Εκτός καθηκόντων οι γιατροί που έγραφαν άδειες-μαϊμού

Τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης και απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους οι γιατροί που είχαν συνταγογραφήσει 7.000 μέρες αναρρωτικής άδειας σε συγκεκριμένους ασφαλισμένους στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, ενώ μετά το πόρισμα του ΙΚΑ, κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ μετέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και διέταξε έρευνα.

Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε περαιτέρω έρευνες για την εν λόγω υπόθεση.

Μείωση μισθών σε βάθος τριετίας

Σε διάστημα τριών ετών και όχι δύο, όπως προβλέπονταν, θα ολοκληρωθεί η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που προκύπτει από το ενιαίο μισθολόγιο όταν αυτή υπερβαίνει το 25% των προηγούμενων αποδοχών του.

Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη με την οποία παρέχεται περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή των περικοπών των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που υπερβαίνουν το 25%.

Έτσι για έναν υπάλληλο που με το νέο μισθολόγιο έχει μείωση αποδοχών 40% θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

*Από 1-11-2011, μειώθηκαν κατά 25% οι συνολικές αποδοχές του συγκριτικά με αυτές που ελάμβανε τον Οκτώβριο του 2011.

*Η υπερβάλλουσα μείωση (15%), περικόπτεται κατά το ένα τρίτο (5%) από την 1-11-2012, επιπλέον κατά 5% από 1-11-2013 και ολόκληρη (επιπλέον 5%) από 1-11-2014, οπότε από την ημερομηνία αυτή και μετά θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή του μισθού στο νέο μισθολόγιο.

Ενδεικτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα:

Υπάλληλος ελάμβανε πριν από την έναρξη του νέου μισθολογίου συνολικές αποδοχές 3.200 €. Έστω ότι οι νέες αποδοχές του διαμορφώνονται πλέον στο ποσό των 1.719 € (Μ.Κ. 4 του Γ βαθμού ΠΕ κατηγορίας). Επειδή η μείωσή του υπερβαίνει το ποσοστό του 25% των αρχικών συνολικών αποδοχών του, με την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου (1-11-2011) η περικοπή πραγματοποιείται ως εξής :

α) από την 1-11-2011 και για κάθε επόμενο μήνα θα του καταβάλλονται οι συνολικές αποδοχές που ελάμβανε τον Οκτώβριο του 2011 μειωμένες κατά 25%, δηλαδή 3.200 - 25% = 2.400 €.

β) από την 1-11-2012 και για κάθε επόμενο μήνα, θα του καταβάλλονται 2.173 € (2.400 - 227, το οποίο αποτελεί το ένα τρίτο της υπερβάλλουσας μείωσης).

γ) από την 1-11-2013 και για κάθε επόμενο μήνα, θα λαμβάνει 1.946 € (2.173 - 227).

δ) από την 1-11-2014 θα λαμβάνει μισθό 1.719 € .

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι χρόνος που πλεονάζει, μετά την αρχική κατάταξη του υπαλλήλου, θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της διετίας ή τριετίας (ανάλογα με το βαθμό) για τη χορήγηση του επόμενου μισθολογικού κλιμακίου του ίδιου βαθμού.

Συνεισφορά ΔΝΤ με 28 δισ. ευρώ

Συνεισφορά του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας με 28 δισ. ευρώ θα εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η Λαγκάρντ, το ανώτατο διοικητικό όργανο του ΔΝΤ θα εισηγηθεί στις χώρες μέλη να χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο ύψους 28 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, η έγκριση του οποίου θα πρέπει να περάσει από την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη, είναι κατά 5 δισ. ευρώ υψηλότερο από το ποσό που συζητούσε μέχρι σήμερα το Ταμείο.

Η διάρκειά του θα είναι τετραετής, κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη συγκριτικά με παρόμοια προγράμματα του ΔΝΤ.

"Το εύρος και η διάρκεια της στήριξης του Ταμείου καταδεικνύουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας", πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, η κ. Λαγκάρντ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου οι δανειστές της χώρας συμφώνησαν στη νέα στήριξη της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν προς τη χώρα μας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Το νέο δάνειο θα αντικαταστήσει αυτό που χορηγήθηκε τον Μάιο του 2010, ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα δέκα δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη. Το ποσό αυτό θα συμπεριληφθεί στο νέο δάνειο.

Το δάνειο που είχε εγκριθεί το 2010 επρόκειτο να χορηγηθεί σε δόσεις μέχρι το 2013 και η αποπληρωμή του να γίνει μέχρι το 2015.

Η επόμενη μέρα του PSI περνάει από τις εκλογές…

Η επόμενη μέρα του PSI περνάει από τις εκλογές…

Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα πλέον στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου, το οποίο αντιλαμβάνεται πως το κρίσιμο στοίχημα, σε αυτή τη φάση, είναι να μην επιτρέψουν στο σύστημα να χαλαρώσει.

Μια πιθανή παραίτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αμέσως – αμέσως, δημιουργεί ένα κρίσιμο κενό για την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου.

Πώς θα το αντιμετωπίσει; Μια πιθανή μετατόπιση του κ. Τάσου Γιαννίτση στο Οικονομικών δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, εκτός κι αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει άλλη συμφωνία με τον σημερινό ένοικο του ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση πως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει συνέχεια κι ένα στον κρατικό μηχανισμό ότι η προσπάθεια δεν χαλαρώνει. Αυτές λέγεται ότι είναι οι βασικές «εξομολογήσεις» του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου προς τους άμεσους συνεργάτες του.

Ο κ. Παπαδήμος ανησυχεί μήπως ό,τι με κόπο κατακτήθηκε τις τελευταίες ώρες, τιναχτεί στον αέρα σε μια προεκλογική περίοδο, που ναι μεν δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των παλιότερων, ωστόσο δεν θα παύει να είναι προεκλογική περίοδος.

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο και οι ξένοι εταίροι μας, οι οποίοι παράλληλα είναι και θεσμικοί πιστωτές μας. Όπως σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν, ό,τι μέχρι σήμερα έχει διασφαλισθεί για την Ελλάδα, τελεί υπό την αίρεση ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν παράλληλα συμφωνηθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση, το κοντέρ μηδενίζει, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την χώρα, την οικονομία και τους κατοίκους της.

Moody's: Υποβάθμιση της Ελλάδας στην χαμηλότερη βαθμίδα

Στη χαμηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ("C") κατάταξε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την Ελλάδα, συνεκτιμώντας και το έλλειμμα επί του χρέους της που παρουσιάζει η χώρα.

Moody's: Υποβάθμιση της Ελλάδας στην χαμηλότερη βαθμίδα

Χθες ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελλάδας σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) από «C», έπειτα από τη σημερινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα προχωρήσει.

Η υποβάθμιση σε καθεστώς RD αντανακλά τα όσα είχε δηλώσει παλαιότερα η Fitch ότι η ανταλλαγή ομολόγων είναι «χρεοκοπία», σύμφωνα με τα κριτήρια του οίκου για την αναγκαστική ανταλλαγή χρέους και ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «C» από «CCC» στις 22 Φεβρουαρίου. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει αμετάβλητη σε «C».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)