Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Pannafpliakos....



Κι αν σου κάτσει?


Τελειωτικό χτύπημα στην ακίνητη περιουσία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων μετά το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η φορολόγηση, λέει η Ομοσπονδία. Διαβάστε παραδείγματα

"Tο μέτρο αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία", αναφέρει σε της ανακοίνωση η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), με αφορμή την ανακοίνωση για την επιβολή τέλους στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

"Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, για ποιο λόγο, ενώ αρνείται να πουλήσει δημόσια περιουσία, για την οποία είναι δεδομένη η αδυναμία διαχείρισής της, ούτε ανακοινώνει μέτρα περιστολής του παμφάγου δημόσιου τομέα, εν τούτοις εξαγγέλλει ένα μέτρο πραγματικού «ξεπουλήματος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, όπως το νέο διετές τέλος στα κτίρια που ανακοίνωσε σήμερα".

Επίσης επισημαίνεται ότι η "συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη.

Όμως σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια "τελειωμένη υπόθεση", και το τέλος αυτό, το πραγματικό «τέλος» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους στη χτισμένη επιφάνεια, μεσοσταθμικής επιβάρυνσης 4 ευρώ/τ.μ. και διετούς διάρκειας, το οποίο θα υπολογιστεί με βάση κοινωνικά και άλλα κριτήρια.

Τι σημαίνει όμως αυτή η αύξηση της τάξης των τεσσάρων ευρώ, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

Μερικά παραδείγματα θα βοηθήσουν να σχηματιστεί καλύτερα η εικόνα.

Έτσι, στη Φιλοθέη ας πούμε, με την αντικειμενική αξία να φτάνει τα 10.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

120Χ10=1.200 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 2.400 ευρώ στα 2 χρόνια.

Στη Μεταμόρφωση ας πούμε από την άλλη, όπου η αντικειμενική είναι πολύ χαμηλότερη, στα 1.000 ευρώ το τ.μ και θα το τιμολογήσει με 4 ευρώ το τ.μ (κατά μέσο όρο), για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

120Χ4=480 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 960 ευρώ στα 2 χρόνια.

Τέλος, στο Νέο Ηράκλειο που η αντικειμενική αγγίζει τα 6.000 ευρώ το τ.μ για ένα σπίτι 120 τ.μ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

120Χ6=720 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.440 ευρώ στα 2 χρόνια.

Το νέο μέτρο θα πλήξει, για δύο χρόνια, περίπου 5.000.000 ακίνητα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει στην περίπτωση των ενοικιαστών.

Όσο το γιατί επιλέχθηκε η επιβολή του τέλους να γίνει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, η απάντηση είναι διότι πρέπει η επεξεργασία της οφειλής να γίνει με βάση τα στοιχεία του ακινήτου που έχει στην διάθεση της η ΔΕΗ αντί της εφορίας.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα είναι 300 ευρώ και ο στόχος είναι να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ φέτος και άλλα 2 δισ. ευρώ το 2012.

Το νέο ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε είδους κτίσμα που ηλεκτροδοτείται ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή δευτερεύουσα, ή εξοχική που χρησιμοποιείται για 1 μήνα τον χρόνο ή κενά διαμερίσματα, ακόμα και αγροτικά κτίσματα. Θα είναι κλιμακωτό και θα κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. και θα βεβαιωθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στους χρήστες των κτισμάτων, είτε αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε είναι ενοικιαστές.

Το ύψος του τέλους θα διαμορφώνεται ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου, καθώς και με κριτήριο τη χρήση του ακινήτου, δηλαδή το εάν αυτό χρησιμοποιείται ως κατοικία, επαγγελματική στέγη, αποθηκευτικός χώρος κ.λπ. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, για τους οποίους το τέλος θα είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Νέο χαράτσι στα ακίνητα για την 6η δόση

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου και με πληροφορίες από τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα επιβληθεί στη "δομημένη ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια" των ακινήτων όλης της χώρας (οι συνδέσεις της ΔΕΗ υπολογίζονται σε περίπου 7.000.000).

Επιβολή
Θα επιβληθεί σε κύριες, δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, αυθαίρετα κτίσματα, γραφεία, καταστήματα, αγροτικά κτίρια, αποθήκες, στους κύριους χώρους της κατοικίας όσο και τους βοηθητικούς όπως γκαράζ και αποθήκες, ενώ θα εξαιρούνται οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκονται σε πιλοτή. Στο νέο τέλος θα υπαχθούν και οι κοινόχρηστοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι των πολυκατοικιών.

Νέο χαράτσι στα ακίνητα για την 6η δόση

Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μεσοσταθμικά το νέο τέλος θα διαμορφωθεί στα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πράγμα που σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μεσαίας αντικειμενικής αξίας το τέλος θα ανέλθει στα 400 ευρώ. Ωστόσο στα ακριβά προάστια θα είναι 10 ευρώ το τ.μ και έτσι για κατοικία 150 τ.μ θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.

Το τέλος θα επιβληθεί και θα εισπραχθεί μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών της ΔΕΗ που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα καταβληθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, ενώ για το επόμενο έτος θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Νέο χαράτσι στα ακίνητα για την 6η δόση
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το ύψος του ειδικού τέλους

Οι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του ειδικού τέλους θα είναι:

  • Η τιμή ζώνης: Το τέλος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων κάθε περιοχής. Θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και τα χωριά και θα φθάνει μέχρι 10 ευρώ το τετραγωνικό για τις ακριβές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με μια ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το τέλος θα είναι 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ, 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500-1.000 ευρώ, 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000-1.500 ευρώ, 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1.500-2.000 ευρώ, 4 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000-4.000 ευρώ, 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500-3.000 ευρώ, 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000-4.000 ευρώ, 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000-6.000 ευρώ και 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ.
  • Η επιφάνεια του κτίσματος.
  • Η παλαιότητα του ακινήτου.
  • Η χρήση του κτίσματος: Με την εφαρμογή ειδικών συντελεστών το τέλος θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χρήση του κτίσματος. Δηλαδή τα κτίσματα επαγγελματικής στέγης θα επιβαρύνονται περισσότερο από τις κατοικίες και οι κατοικίες περισσότερο από τους αποθηκευτικούς χώρους.
  • Κοινωνικά κριτήρια: Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.Το τέλος θα είναι διετούς διάρκειας. Την πρώτη χρονιά το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ έως και τον Φεβρουάριο, ενώ το 2012 οι φορολογούμενοι θα το εξοφλήσουν σε δόσεις.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Από 0,5 έως 10 ευρώ η επιβάρυνση ανάλογα με την τιμή ζώνης

Με εξαίρεση τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και τις φτωχές περιοχές της χώρας, το ποσό του τέλους θα κυμαίνεται από 0,5 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ το τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το κτίσμα.

Ετσι για παράδειγμα στη Νέα Ιωνία, όπου η τιμή ζώνης είναι κάτω από 1.000 ευρώ το τ.μ., το τέλος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς ο ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. θα κληθεί να καταβάλει για το 2011 ποσό 60 ευρώ. Στο Αιγάλεω και το Περιστέρι το τέλος ανά τ.μ. εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2 ευρώ και έτσι για κατοικία 80 τ.μ. θα ανέλθει στα 160 ευρώ. Στην Αγία Παρασκευή το τέλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι για διαμέρισμα 80 τ.μ. θα είναι 320 ευρώ, ενώ στα ακριβά σημεία του Χαλανδρίου θα είναι 5 ευρώ το τ.μ. και συνεπώς για διαμέρισμα 150 τ.μ. θα ανέρχεται στα 750 ευρώ.

Στις ακριβές περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 3.500 ευρώ το τ.μ., το τέλος θα είναι 10 ευρώ το τ.μ. Για παράδειγμα για κατοικία 150 τ.μ. στο Παλαιό Ψυχικό το τέλος θα ανέρχεται σε 1.500 ευρώ τον χρόνο και για κατοικία 100 τ.μ. στο Κολωνάκι στα 1.000 ευρώ

Το ποσό του τέλους στα κτίσματα θα βεβαιωθεί στο όνομα που εμφανίζεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ και κατά συνέπεια θα κληθούν να το πληρώσουν οι χρήστες του ακινήτου ανεξάρτητα αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. Οπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής θα διαπραγματευτούν για το ποιος τελικά θα επιβαρυνθεί με το τέλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
40 φόροι και τέλη επιβαρύνουν τα ακίνητα

Το πραγματικό... τέλος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας έρχεται με το νέο ειδικό τέλος και σε συνδυασμό με άλλους 40 φόρους που επιβαρύνουν τα κτίρια και τη γη.

Αυτά υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Σ. Παραδιάς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για μη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και μη περιστολή των κρατικών δαπανών. Και λέει χαρακτηριστικά:

"Η κυβέρνηση που δεν θέλει ή αδυνατεί να περιορίσει τη σπατάλη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή, επιλέγει και πάλι την ''εύκολη λύση'' της υπερφορολόγησης των ''συνήθων κορόιδων'' που δεν μπορούν να κρύψουν, ούτε να μεταφέρουν την περιουσία τους στο εξωτερικό".

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα επιβαρύνονται με 40 φόρους και τέλη, εκ των οποίων οκτώ αφορούν την ανέγερση κτιρίων και τα αυθαίρετα. Δηλαδή 32 φόρους και τέλη πληρώνουν όσοι έχουν εισόδημα ή απλώς είναι ιδιοκτήτες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Κολασμένοι μήνες Σεπτέμβρης και Οκτώβρης

Την ανακοίνωση της επιβολής τέλους στα ακίνητα για το 2011 και το 2012 ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος θέλοντας να δώσει τον δραματικό τόνο των αποφάσεων, τόνισε πως "οι δύο μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, είναι δύο κολασμένοι μήνες".

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα "μέτρο άμεσης καθολικής εφαρμογής, αλλά κλιμακωμένο δίκαια με κοινωνικά χαρακτηριστικά". Απέδωσε, μάλιστα, την επιβολή του μέτρου στην αδυναμία είσπραξης του ΕΤΑΚ (το οποίο πάντως δεν καταργείται).

Παράλληλα, ανακοίνωσε την περικοπή ενός μισθού για τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρόεδρο της Βουλής, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, γ.γραμματείς). Τέλος, έκανε γνωστό πως θα καλέσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο να συμβάλει στη δημοσιονομική προσπάθεια.

Νέα μέτρα χωρίς εγγυήσεις για μισθούς και συντάξεις Οκτωβρίου


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΔΕΘ ΟΧΙ ΕΚΛΟΓΕΣ by sunshine_i

Δίνουμε μάχες, βρισκόμαστε εν μέσω μια οικονομικής θύελλας, αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει', διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της 76ης ΔΕΘ.

"Πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα και διεθνώς ότι παρά τις δυσκολίες έχουμε κάνει σημαντικά βήματα", τόνισε προσθέτοντας ότι "προχωράμε μπροστά".

"Προτιμώ να πάρω το πολιτικό κόστος και να χάσουμε όλοι κάτι παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα. Θα κάνω ότι απαιτείται για να σταθούμε όρθιοι", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα των προβλημάτων της Ευρώπης.

"Στόχος μας να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα", είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα είναι κάτι που θα αποτελέσει την ένδειξη ότι πάμε μπροστά... "Εγώ αυτήν την κυβέρνηση την χαίρομαι', είπε, λέγοντας ωστόσο ότι φυσικά και μια κυβέρνηση κάνει και λάθη. "Τα αναγνωρίζουμε και έχουμε και την δύναμη να τα διορθώνουμε".

Αλλαγές και όχι εκλογές

"Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές αλλά αλλαγές", ανέφερε ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών, προσθέτοντας ότι "ο λαός θέλει μια κυβέρνηση που μάχεται και αυτό κάνουμε".

Και συνέχισε λέγοντας πως "κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη, δεν φυγομαχούμε όπως κάναμε άλλοι δε πατάμε καυτή πατάτα σε κάποιον άλλο".

"Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Με μια μικρή αλλά δύσκολη προσπάθεια θα είμαστε σε μια σταθερή βάση σταθερού πλεονάσματος", είπε χαρακτηριστικά.

Επαρκή τα μέτρα εφόσον είμαστε συνεπείς

"Επαρκή τα μέτρα για το 2011 και για το 2012 αλλά θα είναι επαρκή για όσο θα είμαστε συνεπείς", είπε ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί στον λαό ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα.

"Εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης και πρέπει να είμαστε συνεπείς στα συμφωνηθέντα", τόνισε.

"Εάν δεν τηρήσουμε τους στόχους η φημολογία θα φουντώσει", ανέφερε σε σχετική ερώτηση για τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα καταστροφολογίας.

"Το να διώξουμε τη τρόικα δεν είναι η λύση", είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας πως πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. "Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόικας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους", προσέθεσε.

Δε θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως δε θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, ούτε στο μισό θα μειωθεί ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων.

"Πάμε σε ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο", είπε και τόνισε πως "τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχει αυτός ο φόβος της απόλυσης. Όμως ο δημόσιος τομέας έχει ήδη μειωθεί. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν θα υπάρξουν ταμπού".

Απεργούν σήμερα και αύριο εφοριακοί και τελωνειακοί

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι σε εφορίες και τελωνεία, αντιδρώντας στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Οι Ομοσπονδίες των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων θα συνεδριάσουν μετά τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Ξεκινά η έκδοση Εργόσημου από τα ΕΛΤΑ

Αρχίζει σήμερα η έκδοση Εργόσημου από τα ΕΛΤΑ. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έκδοσή του και από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank [ACBr.AT] Σχετικά άρθρα και EFG Eurobank [EFGr.AT] Σχετικά άρθρα .

Το εργόσημο αποτελεί ειδικό έντυπο, εν είδη επιταγής, με μοναδικό αριθμό, που εκδίδεται από τον εργοδότη με τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του καθώς και την καταβολή ποσού σε συνεργαζόμενους φορείς (ΕΛΤΑ και Τράπεζες) και αποδίδεται στον εργαζόμενο αντί χρηματικού ποσού για την αμοιβή των υπηρεσιών του.

Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος, μόνο με το ΑΜΚΑ του, εισπράττει το αναγραφόμενο ποσό μείον των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες υπολογίζονται σε ποσοστό 20% ή 10% και αποδίδονται στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα που είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ο ΟΓΑ αντίστοιχα.

Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και την επαλήθευση των στοιχείων τηρείται «Αρχείο Εργοσήμου» στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε, βάσει του οποίου οι ασφαλιστικοί φορείς θα είναι σε θέση να υπολογίσουν μεταξύ των άλλων τα ασφαλιστικά δικαιώματα που θεμελιώνει ο εργαζόμενος και το μέγεθος των οικονομικών ελαφρύνσεων που προβλέπονται για τον εργοδότη ως κίνητρο για την χρήση του εργόσημου.

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδημα του εργαζόμενου.

Μέσω του εργόσημου οι ασφαλισμένοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε συνταξιοδοτικό και υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, ενώ στην ίδια περίπτωση οι εργοδότες απαλλάσσονται από κάθε ποινική και αστική κύρωση.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης του Εργοσήμου με πολλαπλούς τρόπους, σε τραπεζικά υποκαταστήματα, αυτόματα μηχανήματα ή μέσω διαδικτύου, ώστε η χρήση του να διαδοθεί άμεσα, χωρίς προβλήματα, στους ασφαλισμένους όλων των μορφωτικών στρωμάτων και όλων των γεωγραφικών σημείων της χώρας.

«Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια»


Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο πέλαγος και στη νότια Κρήτη ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Επίσης, από αύριο, ξεκινά η διαδικασία για την παραχώρηση γης σε νέους που θέλουν να ασκήσουν το αγροτικό επάγγελμα για ποιοτικές καλλιέργειες..

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40%, άνοιξαν νέες αγορές και στον τουρισμό, ενώ ξεκίνησε η ανατροπή του αρνητικού ισοζυγίου στα αγροτικά προϊόντα.

Με το σχέδιο «Ηλιος», όπως είπε, η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, που θα εξαχθεί στη Βόρεια Ευρώπη καθώς τόνισε: «Ηδη, ενδιαφέρεται η Γερμανία».

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι όποια τράπεζα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές.

Προβληματισμό, ακόμη και μεταξύ υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του Γ. Παπανδρέου ότι ο στόχος είναι σε κάθε οικογένεια να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος και να μη μείνει χωρίς εισόδημα. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επιχείρησε να διορθώσει λέγοντας ότι αυτός δεν είναι ο βασικός στόχος, αλλά το ελάχιστο.

Κάθε νέα απόκλιση φέρνει νέα μέτρα

Τα διορθωτικά μέτρα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος φέτος και τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξουν και οι όποιες αποκλίσεις πρέπει να καλύπτονται.

Και κάθε νέο μέτρο κατεβάζει περισσότερους στο δρόμο Και κάθε νέο μέτρο κατεβάζει περισσότερους στο δρόμο Η βαθιά ύφεση, που προβλέπεται να κινηθεί στο 5,3%, ρίχνοντας το ΑΕΠ κάτω από τα 220 δισ. ευρώ, αλλά και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων προκάλεσαν απόκλιση της τάξης του 0,5% με 0,7%, ήτοι 1,2 -1,6 δισ. ευρώ, φέρνοντας νέο πακέτο μέτρων περίπου 2,2 δισ. ευρώ ή κοντά 1% του ΑΕΠ. Και αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα πως θα είναι το τελευταίο, καθώς τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνονται για να παραμένουν οι στόχοι σταθεροί, κατά την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: «Οι διορθώσεις εξυπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας γι' αυτά που έχει αποφασίσει να κάνει».

Αμεση ήταν η αντίδραση του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε την απόρριψη της Ευρώπης στο αίτημα για πολιτική λύση ως προς το επίμαχο ζήτημα της μη επίτευξης του στόχου του ελλείμματος στο 7,6% φέτος. Παραμένουν οι στόχοι του ελλείμματος 17,1 δισ. φέτος και 14,9 δισ. του χρόνου, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στα 1,8 δισ. το 2011 και 3 δισ. ευρώ το 2012.

Η κυβέρνηση, κατά τις επιταγές της τρόικας, κατέφυγε για άλλη μια φορά στην εύκολη λύση των εισπρακτικών μέτρων επί δικαίους και αδίκους. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν με κάθε τρόπο ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, μετά την ομολογία περί αποτυχίας τού πρόσφατα ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου. Σε μια προσπάθεια πειθούς, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πάντες «να αναλογιστούν τι κόστος διακυβεύεται και τι κόστος καλούμαστε να επιβάλουμε».

Στην εργασιακή εφεδρεία, που οδηγεί σε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, και στο ενιαίο μισθολόγιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ακόμη και 500 εκατ. ευρώ φέτος, αν υλοποιηθεί από 1ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προσθέσει και άλλα τρία μέτρα:

1. Το ειδικό τέλος επί 7,2 εκατ. ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, στοχεύοντας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, σε έσοδα 4-6 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012. Θα πληρωθεί άμεσα, μαζί με το τριπλό εκκαθαριστικό του κεφαλικού φόρου, των έκτακτων εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, οδηγώντας σε αρπαγή τουλάχιστον ενός μισθού ακόμα.

2. Στο κόψιμο ενός ολόκληρου μισθού για αιρετούς και μετακλητούς, δηλαδή από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους, γενικούς γραμματείς κ.ά. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους ή μόνο τη βουλευτική αποζημίωση ή τη χορηγία.

3. Στην έκκληση προς τους έχοντες να εισφέρουν άμεσα με τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο. Η αρχή θα γίνει με τους εφοπλιστές, με τους οποίους θα συζητήσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών τον τρόπο συνεισφοράς τους. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει έκκληση και στον απανταχού Ελληνισμό της διασποράς να δώσει τη συνεισφορά του.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έχουν ενδιαφέρον και τα εξής σημεία:

* Συνεχίζεται η περικοπή των δημοσίων δαπανών, που αφορά κυρίως μισθούς, συντάξεις, προνοιακές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων δαπανών, καθώς και λειτουργικές δαπάνες, που έχουν μειωθεί σε 7 δισ. ευρώ.

* Το φετινό ΑΕΠ θα περιοριστεί γύρω στα 218 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου 225,4 δισ. ευρώ ή ύφεσης 3,5%.

* Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ., για την οποία ενημερώθηκε ήδη και ο Ολι Ρεν.

* Η πλήρης εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου θα επιτρέψει και την εξόφληση των χρεών 6,5 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τρίτους.

* Δεν έλειψε και πάλι το κλίμα εκφοβισμού, μέσω των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι «προσπάθειά μας είναι να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις, να έχουμε ταμειακά διαθέσιμα»

Ρωσία: Συστημικοί κίνδυνοι εάν πτωχεύσει χώρα της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. πρέπει όχι μόνο να επιλύσει τα οξυμμένα οικονομικά της προβλήματα, αλλά και να ενωθεί για να διασώσει όλες τις χώρες-μέλη της που κινδυνεύουν, όπως η Ελλάδα, διαφορετικά, αν επιδείξει αδυναμία ή «δώσει» κάποια από τις χώρες αυτές, θα γεννηθούν νέοι συστημικοί κίνδυνοι και η παγκόσμια οικονομία θα κινδυνεύσει με την επόμενη βαθιά κρίση της.

Αυτό εκτίμησε ο αναπληρωτής του πρωθυπουργού και υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος φέρεται και ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωθυπουργία, εάν τελικά εκείνος επανεκλεγεί πρόεδρος της χώρας τον Μάρτιο του 2012.

Αναφερόμενος σε παλαιότερη, σχετικά πιο αισιόδοξη πρόβλεψή του στις αρχές του καλοκαιριού, περί 25% πιθανότητας να ξεσπάσει ένα νέο δεύτερο κύμα κρίσης, ο κ. Κούντριν διαπίστωσε ότι σήμερα η κατάσταση χειροτέρευσε αρκετά, γι' αυτό και ο κίνδυνος για μια νέα κρίση έχει αυξηθεί, καθώς «τα παλαιά προβλήματα δεν επιλύθηκαν πλήρως, αλλά εκδηλώθηκαν τώρα πολύ οξύτερα και ο κινητήρας της αμερικανικής οικονομίας δεν δούλεψε»· Αντιθέτως οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν το οικονομικό τους μοντέλο και θυμίζουν «διασωληνωμένο άρρωστο με ορό».

Οπως επιβεβαίωσε ο κ. Κούντριν, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τη χορήγηση δανείου, σε απάντηση σχετικής αίτησης της κυπριακής κυβέρνησης, απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο μέγεθος του ρωσικού δανείου, το οποίο ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα έχει μέγεθος 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,5% για διάρκεια πενταετίας.

Σενάρια χρεοκοπίας made in Germany

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, δεν αποκλείει μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, προκειμένου να διασωθεί το ευρώ, σε άρθρο του, που δημοσιεύει σήμερα η συντηρητική εφημερίδα «Βελτ».

Οπως γράφει στο άρθρο αυτό -μεταξύ άλλων- «προκειμένου να σταθεροποιηθεί το ευρώ, δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον βραχυπρόθεσμα απαγορευτικές σκέψεις. Σε αυτές, εν ανάγκη περιλαμβάνεται και μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, αν είναι διαθέσιμα τα προς αυτό αναγκαία εργαλεία».

Προσθέτει δε ότι «σε χώρες σαν την Ελλάδα υπάρχουν μέχρι σήμερα ανεπαρκείς προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό μειώνει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των αγορών στο ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει πως εμείς θα εξαρτήσουμε την προγραμματισμένη βοήθεια από το πόσο υπεύθυνα η Ελλάδα μεταρρυθμίζει τον εαυτό της».

Σενάρια χρεοκοπίας παρουσιάζει για ακόμη μία φορά και το περιοδικό «Σπίγκελ», σε ρεπορτάζ του που στηρίζεται σε ανώνυμες πηγές.

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Ο Σόιμπλε ετοιμάζεται για χρεοκοπία της Ελλάδας» και υποστηρίζει ότι «οι υπάλληλοι του Σόιμπλε εξετάζουν όλα τα σενάρια, που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση στάσης πληρωμών της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, υπάρχουν δύο παραλλαγές μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Στην πρώτη, η χώρα παραμένει στην ΟΝΕ, ενώ στη δεύτερη αφήνει το ευρώ και επανέρχεται στη δραχμή. Ρόλο-κλειδί αναλαμβάνει το EFSF, το οποίο και θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να θωρακισθεί με νέες αρμοδιότητες».

Το «Σπίγκελ», που και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει πηγές του υπουργείου Οικονομίας, για να δημοσιεύσει σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας -σε περιόδους μάλιστα που κορυφώνονται οι πιέσεις εναντίον της χώρας και πάντα στις παραμονές νέας δόσης δανείου- αναφέρει και τα εξής: «Οι υπάλληλοι του Σόιμπλε ποντάρουν σε προληπτικά δάνεια, για να βοηθηθούν χώρες σαν την Ισπανία ή την Ιταλία, αν οι επενδυτές έπειτα από χρεοκοπία της Ελλάδας δεν τις δανείζουν καθόλου».

Επίσης, στο ίδιο άρθρο, με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Εσης, Χριστιανοδημοκράτης, Φόλκερ Μπουφιέρ, μιλά για ταχύτερη δυνατή δημιουργία δυνατοτήτων εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Αν οι προσπάθειες για λιτότητα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επιτυχείς, θα πρέπει να δούμε μήπως χρειαζόμαστε νέους κανόνες, που θα καθιστούν δυνατή την έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ».

Το ίδιο περιοδικό δημοσιεύει και συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτη, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος και ζητά την άμεση τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, καθώς όπως λέει: «Οσα λέγονται για το ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να εγγυάται για τα χρέη μιας άλλης, είναι πλάνη, που κατέπεσε μπροστά στην πραγματικότητα της κρίσης. Οι πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο ότι η Γερμανία επωφελείται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά από τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι φυσικά και πρέπει οι Γερμανοί να πληρώσουν».

Ο Στάινμπρουκ θεωρεί ότι η καθιέρωση ευρωομολόγων θα έχει νόημα, μόνον ύστερα από μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Οπως πιστεύει, πρέπει να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός θεσμός, που θα τα εκδίδει, θα τα ελέγχει και θα επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παράβασης.

Προσθέτει δε: «Μια χώρα που θέλει να επωφεληθεί των ευρωομολόγων, θα πρέπει να είναι έτοιμη να εκχωρήσει ένα μέρος της δημοσιονομικής κυριαρχίας της σε ανεξάρτητους θεσμούς».

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)