Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι θα πάρουν επιστροφή στο λογαριασμό ρεύματος


Το ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ αφορά στα έτη από το 2010 έως και το 2013 και αντιστοιχεί σε ποσοστό 1% επί της προ Φ.Π.Α. τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα χρήματα έχουν ήδη παρακρατηθεί από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και τον Διαχειριστή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 του ν.3468/2006.
Ο συντελεστής επιδότησης της κατανάλωσης φθάνει έως 100 % για τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες και 50 % από 2000 έως 3000 κιλοβατώρες, ενώ δεν δικαιούνται επιστροφής όσοι καταναλώνουν πάνω από 3000 κιλοβατώρες το τετράμηνο.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η νεα κυβέρνηση

Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αποφασίσουμε για την μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας, άρα ποιος θα διαπραγματευτεί την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς οικονομικής στήριξης και την ελάφρυνση του χρέους.

Πέρα από προσωπικές και ιδεολογικές προτιμήσεις υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Το χρέος με νούμερα

Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει περίπου 314 δισ ευρώ τα οποία διανέμονται ως εξής:
Από τα παραπάνω γίνεται εμφανές ότι τα 2/3 του χρέους μας βρίσκονται σε χώρες κράτη της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα σε Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Συνεπώς υπάρχουν δυο οδοί. Η μία είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ως έχει γίνει μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση και η άλλη είναι η «επιθετική» διαπραγμάτευση που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες, να μην ξεχνάμε να βάλουμε στην εξίσωση τις επείγουσες για το 2015 ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους μας οι οποίες είναι:

Χρηματοδότηση και ελάφρυνση του Χρέους σε συμφωνία με τους Πιστωτές

Το πρόγραμμα στήριξης λήγει τυπικά τον τέλη Φεβρουαρίου 2015. Η χώρα, με τα σημερινά δεδομένα, χρειάζεται 22 δισ ευρώ για να χρηματοδοτεί ομαλά το χρέος της. Η λύση που συζητείται είναι η ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) για ένα 2 δύο χρόνια (10 δισ) και η υπολειπόμενη δανειοδότηση του ΔΝΤ για 2 χρόνια (12,5 δισ). Αυτό το πακέτο χρηματοδότησης δεν θα περιλαμβάνει «Τρόικα» και επιτόπιες αξιολογήσεις, ωστόσο σίγουρα θα υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση της πορείας των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα διεξάγεται και η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Πιθανότερη λύση που προκρίνεται από τους πιστωτές είναι η επέκταση της αποπληρωμής του κατά 20 χρόνια, ο μηδενισμός του επιτοκίου για 10 χρόνια και αργότερα σταθερό επιτόκιο 0,6%.
Όλο αυτό το πακέτο ισοδυναμεί με κούρεμα σε παρούσες αξίες της τάξης των 50 δισ €
Για να προχωρήσουν τα παραπάνω (χρηματοδότηση 22,5 δισ και διαγραφή χρέους 50 δισ), η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να υπογράψει νέα, δύσκολα μέτρα που θα περιλαμβάνουν σίγουρα κάποιες μισθολογικές περικοπές ή/και παρεμβάσεις σε εργασιακά ζητήματα.
Εφόσον σφραγιστεί η συμφωνία, αναμένεται σημαντική πτώση των επιτοκίων και δοκιμή δανεισμού από της αγορές στο Β Εξάμηνο 2015.
Τα παραπάνω θα συμβούν, μέσες άκρες, εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση που δεν σκοπεύει να έρθει σε ρήξη με τους πιστωτές της χώρας και εφόσον δεν ξανακυλήσει σε χάιδεμα αυτιών, λαϊκισμό και ολυμπιακούς αγώνες σκισίματος μνημονίων.

Πορεία της χώρας με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ (το "κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" όπως το ονομάζουν) σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει
Άμεσες παροχές ύψους 12 δις που θα χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ (3 δισ), το ΕΣΠΑ (3 δισ) και την πάταξη της φοροδιαφυγής (6 δισ).
Αυτό κατά την γνώμη μου ισοδυναμεί με μηδέν εις το πηλίκο διότι:
  1. Τα χρήματα του ΤΧΣ εκτός του ότι είναι δεσμευμένα από την ΕΚΤ είναι ομόλογα EFSF και άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μοιραστούν μισθοί σε νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο ή για ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες
  2. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ έρχονται μόνο με την σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και άρα εφόσον η ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει για σκληρή διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να περιμένει ούτε ευρώ από αυτά πριν και αν έρθει σε συμφωνία
  3. Τα χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής τα περιμένουμε δεκαετίες να έρθουν αλλά κάπου χάνονται στον δρόμο. Κοινώς όταν ακούμε οποιονδήποτε πολιτικό να κάνει λόγο για σημαντικά έσοδα και μάλιστα άμεσα από αυτήν την πηγή, απλά γελάμε
  4. Ως εκ τούτου στις προαναφερθείσες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 22 δισ προστίθενται και οι παροχές του ΣΥΡΙΖΑ 12 δισ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπουν για τα επόμενα δυο χρόνια έσοδα 5,5 δισ
Συνεπώς με το καλημέρα ο Κος Τσίπρας θα πρέπει να βρει 39,5 δισ
Στο θέμα του χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα διαγράψει μεγάλο μέρος του (ας υποθέσουμε ότι εννοεί 50%). Έχει διακηρύξει ότι θα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ και δεν θα κουρέψει ξανά ιδιώτες.
Συνεπώς όλο το βάρος του κουρέματος ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να το ρίξει στις χώρες της Ευρωζώνης και στην ΕΚΤ. Ήδη για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι δεν θα πληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. H Goldman Sachs αναφέρει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, οι ελληνικές τράπεζες θα κλείσουν για απροσδιόριστο διάστημα.
Ταυτόχρονα απαιτεί στην αναμενόμενη Ποσοτική Χαλάρωση (QE) η Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα (τα οποία αμέσως μετά θα κουρέψουν ή δεν θα αποπληρώσουν) και ζητάει η ΕΚΤ να αγοράσει όλο το ελληνικό χρέος με 0% επιτόκιο για τα επόμενα 60 χρόνια.
Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα υποστεί ζημιές ύψους 68% των δανείων που έχει παράσχει προς την Ελλάδα. Σε χρήματα αυτό σημαίνει 157 δισ!
Ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι «Η Ελλάδα έλαβε 210 δισεκατομμύρια ευρώ από την ευρωζώνη, από τα οποία τα 26 δισ από την Ισπανία, η οποία αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κρίση και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ. Είναι μια απόδειξη αλληλεγγύης. Χάρη σε αυτή τη χρηματοδότηση, την οποία η Ελλάδα δεν μπορούσε να λάβει από τις αγορές, μπόρεσε να διατηρήσει (σε λειτουργία) όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της. Η Ελλάδα μπόρεσε να πληρώσει τους γιατρούς, τους αστυνομικούς, τους συνταξιούχους χάρη σε αυτή την αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο ντε Γκίνδος.
Αυτό το χρέος υπόσχεται να κουρέψει κατά το μεγαλύτερο μέρος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πάει να απαιτήσει από τους φορολογούμενους της Ισπανίας, της Σλοβακίας, του Βελγίου, της Σλοβενίας και άλλων ότι θα χάσουν τα χρήματα τους. Και αυτοί θα το δεχτούν.
Υπάρχει εχέφρων πολίτης που πραγματικά το πιστεύει αυτό;
Πως θα ακυρώσει ο Κος Τσίπρας την λιτότητα-μνημόνια μονομερώς, θα βρεί 39,5 δισ για τις ανάγκες της χώρας και ταυτόχρονα θα επιτύχει κούρεμα των οφειλών της Ελλάδας προς την Ευρώπη ύψους 157 δισ;

Σημαντικά Ρίσκα

  1. Πέραν του ουτοπικού ως εξωπλανητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθουμε αντιμέτωποι και με μια σειρά άλλων συστημικών κινδύνων:
  2. Διογκούμενη Φυγή κεφαλαίων ή/και καταθέσεων ειδικά εάν διαφανεί ρήξη με τους εταίρους.
  3. Η απειρία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να επιφέρει έναν κακό χειρισμό, έναν κακό υπολογισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και άμεση χρεοκοπία
  4. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αποδεχτεί τυχόν αργοπορίες ή αλλαγή πολιτικής και το κόμμα να αποσυντεθεί υπο το βάρος της διακυβέρνησης
  5. Ένας συνδυασμός των παραπάνω, ειδικά των δυο πρώτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, σε bail in και κούρεμα καταθέσεων στυλ Κύπρου και τελικά πτώχευση. Παρόλο που το Grexit δεν αποτελεί επιδίωξη ούτε των Ευρωπαίων, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσαμε επ’ουδενί να το αποκλείσουμε.

Επίλογος

Παρά το προφανές παράλογο και αδύνατο των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ψηφορόρους, ο θυμός 5 χρόνων περικοπών σε λάθος πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα και την μικρομεσαία τάξη, τον φέρνουν επι του παρόντος πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Τι θα συμβεί αν αυτό το κόμμα ακτιβιστών και θεωρητικών καθηγητών αναλάβει την εξουσία, κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει.πηγή:http://imperatorlex.blogspot.gr/2015/01/blog-post.htm

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)