Η εκποίηση των 1.911 στρεμμάτων της Καραθώνας θα στερήσει από τους πολίτες τη δυνατότητα χρήσης όχι μόνο του αιγιαλού και της παραλίας, αλλά και του υπόλοιπου χώρου της περιοχής, από ήπιας μορφής δραστηριότητες που μπορούν αναπτυχθούν όταν ο δημόσιος χώρος παραμείνει προσιτός σε όλους
Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι κάτοικοι του Ναυπλίου δεν έχουν πάψει να αντιστέκονται στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της παραλίας της Καραθώνας και τον αποκλεισμό τους από αυτή. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να αποτρέψουν το ξεπούλημά της. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπαγωγής του τουριστικού αυτού φιλέτου στα προς εκποίηση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον τίτλο "Κτήμα Καραθώνα, εκτάσεως 1.911.893 τ.μ. στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος, στη θέση Καραθώνας του Δήμου Ναυπλίου" οι κάτοικοι της περιοχής έστειλαν ένα βροντερό όχι στην "αξιοποίηση" του αιγιαλού από ιδιώτες. Ένα ακόμη "γαλατικό χωριό" ξεφυτρώνει στον μνημονιακό χάρτη της χώρας που αρνείται τον τεμαχισμό του τόπου σε φιλέτα προς πώληση.

Η "Άλλη Πρόταση"

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων, μετά από αίτημα του συνδυασμού "Άλλη Πρόταση", συζητήθηκε το θέμα της Καραθώνας με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Γκιόλα να αναλύει τους λόγους για τους οποίους η μελετώμενη επένδυση δεν θα είναι συμφέρουσα για την πόλη και τους πολίτες.
"Θεωρούμε πως η εκποίηση της Καραθώνας θα στερήσει από τους πολίτες τη δυνατότητα χρήσης όχι μόνο του αιγιαλού και της παραλίας, αλλά και του υπόλοιπου χώρου της περιοχής, από ήπιας μορφής δραστηριότητες που μπορούν αναπτυχθούν όταν ο δημόσιος χώρος παραμείνει προσιτός και κοινόχρηστος από τους δημότες και τους επισκέπτες.
Επίσης θα συντελέσει στην αδυναμία να λειτουργήσουν με νόμιμο και σωστό τρόπο οι επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των λουομένων, αλλά και να δημιουργηθούν άλλες υποστηρικτικές ενός ολοκληρωμένου αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου, δηλαδή σύμφωνα με την πρόταση που έχουμε σαν παράταξη και έχουμε παρουσιάσει στο πρόγραμμά μας. Τη δημιουργία στο χώρο της Καραθώνας ενός θεματικού πάρκου με θέμα τον αθλητισμό.
Τέλος, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Καραθώνα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και σίγουρα οι ευθύνες για τη μη αξιοποίησή της από τον δήμο οφείλεται σε ολιγωρία των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών, όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για το ξεπούλημά της σε κάποιους κερδοσκόπους επενδυτές".
Οι κάτοικοι του Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής δηλώνουν αποφασισμένοι να προασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας που εδώ και δεκαετίες αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής τους ζωής. Δυναμική αναμένεται να είναι και η παρέμβαση των πολιτών του Ναυπλίου στις 16 Ιουνίου, όταν ο κ. Σαμαράς θα κηρύξει από την πόλη τους την έναρξη του προσυνεδρίου της Ν.Δ.
"Όχι στο ξεπούλημα" λέει ο δήμος
"Η δημοτική αρχή και οι πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τη δημόσια περιουσία τους με κάθε μέσο, να περιφρουρήσουν και να διαχειριστούν την Καραθώνα για την εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών" υπογράμμισε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος. Πρόσθεσε πως "πρόκειται για μια τεράστια έκταση, πολύτιμη τόσο για τους δημότες μας όσο και τους επισκέπτες της περιοχής του Δήμου Ναυπλιέων, την οποία δεν θα επιτρέψουν να τη 'διαχειριστεί' εν λευκώ το ΤΑΙΠΕΔ".
Επίσης, ο δήμαρχος κάνει λόγο για "ξεπούλημα" δημόσιας γης και των παραλιών του Δήμου Ναυπλιέων, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της πώλησης 1.911 στρεμμάτων δημόσιας γης στην Καραθώνα από το ΤΑΙΠΕΔ, και ενημέρωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία συνάντησης όλων των φορέων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση.
Η Καραθώνα είναι μια ελεύθερη παραλία που εδώ και 36 χρόνια χρησιμοποιούν ανεμπόδιστα οι κάτοικοι του Δήμου Ναυπλίου, της Αργολίδας και χιλιάδες επισκέπτες. Ο ΕΟΤ, στον οποίο παραχωρήθηκε η Καραθώνα ως προς τη χρήση, εκτός από τον αιγιαλό, από το 1968 μέχρι σήμερα δεν αξιοποίησε την περιοχή ούτε συνέβαλε οικονομικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Η μόνη αναβάθμιση της περιοχής μέχρι σήμερα έγινε από τον Δήμο Ναυπλίου με ήπιες παρεμβάσεις, για τις ανάγκες των λουομένων και των επισκεπτών, χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον. Σήμερα η Καραθώνα απειλείται με ξεπούλημα, πλήρη ιδιωτικοποίηση και ανοικοδόμηση ερήμην των κατοίκων και του Δήμου Ναυπλίου.

Από τα "στολίδια στην άμμο" στο ΤΑΙΠΕΔ

Η ιστορία της "αξιοποίησης" της Καραθώνας ξεκίνησε με σχέδιο παραχώρησής της σε ξένους για τη δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και συνεχίστηκε με προγραμματικές συμβάσεις. Η πρώτη το 1989 και η δεύτερη το 1996. Ενδιάμεσα ακούστηκαν πολλές προτάσεις από μεγαλεπήβολα σχέδια για τουριστικές εγκαταστάσεις μέχρι αργολικό χωριό για Ελληνοαμερικάνους. Σχεδόν ο μοναδικός που συμμετείχε οικονομικά στις προγραμματικές συμβάσεις ήταν ο Δήμος Ναυπλίου, και αυτός σε έργα που κατά τη γνώμη του είχαν προτεραιότητα αγνοώντας εναλλακτικές προτάσεις.
Ποτέ μέχρι σήμερα ο δήμος δεν διεκδίκησε αγωνιστικά την οικονομική συμμετοχή των άλλων εταίρων των προγραμματικών, ενώ έργα που είχαν φτάσει στο παρά πέντε για να ολοκληρωθούν τα εγκατέλειψε. Αντί κάποτε να δώσει 5 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το αθλητικό κέντρο, διέθεσε πολλαπλάσια χρήματα για να φτιάξει ένα ακόμα κτήριο που σήμερα στέκει εκεί αγέρωχο με τα μπετά.
Την διετία 1979 - 1980 δημοσιοποιούνται οι πρώτες σκέψεις για επένδυση Γάλλων με μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα. Άμεση είναι τότε η αντίδραση τη τοπικής κοινωνίας, που καταφέρνει την αναστολή των σχεδίων.
Στις 28.2.1989 υπογράφεται προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΟΤ, Νομαρχιακού Ταμείου Αργολίδας, Δήμου Ναυπλίου και Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων με καθορισμένο απόλυτα το ποσό της συνολικής επένδυσης από κάθε φορέα και τα έργα που θα υλοποιηθούν. Τελικά λεφτά έβαλαν μόνο ο Δήμος Ναυπλίου και το Νομαρχιακό Ταμείο και φτιάχτηκαν δύο χώροι εξυπηρέτησης κοινού και τα μπετά στο κτήριο που προβλεπόταν να γίνει εστιατόριο. Τα γήπεδα ξεκίνησαν από το Νομαρχιακό Ταμείο και δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Τότε μάλιστα προβλεπόταν να γίνει κάμπινγκ 150 θέσεων, παιδική κατασκήνωση για 75 παιδιά, κέντρο θαλάσσιων αθλημάτων, υπαίθριο θέατρο 450 θέσεων καθώς και έργα υποδομής όπως σταθμός βιολογικού καθαρισμού. Οι προγραμματικές συμβάσεις τράβηξαν για πολλά χρόνια μέχρι και το 1997, ενώ πάντα υπήρχε από τους τοπικούς άρχοντες η σκέψη για μεγάλη τουριστική επένδυση.

Το 1991 γίνεται ο καθορισμός όρων δόμησης για την Καραθώνα σε μια προσπάθεια να μπει το οικοδομικό σχέδιο σε δράση.
Τον Ιούλιο του 2004 τα ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) επιχειρούν να "στήσουν" τα "στολίδια στην άμμο". Εγχείρημα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ μετά τη συνολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.
Από το 2006 λειτουργεί σκουπιδότοπος της πόλης στην Καραθώνα. Άρχισε "κομψά" σαν σταθμός μεταφόρτωσης και εξελίχτηκε στην παράνομη χωματερή του Δήμου Ναυπλιέων.

Υπόσχονται επενδύσεις εκεί όπου απέτυχαν οι ιδιώτες


Σήμερα κάποιοι χρησιμοποιούν την το επιχείρημα της χωματερής ως άλλοθι στο ξεπούλημα της Καραθώνας. Ο Γιάννης Γκιόλας κάνει λόγο για ένα επιχείρημα "που δαιμονοποιεί τις μέχρι σήμερα ελλιπείς, αποσπασματικές ή και αντιφατικές και τελικώς ατελέσφορες ενέργειες του Δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο ευρύτερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων".
Ο επικεφαλής του συνδυασμού Άλλη Πρόταση τονίζει πως "οι υποστηρικτές της ιδιωτικής επένδυσης εξιδανικεύοντας τα πράγματα... υπόσχονται ότι η λύση θα δοθεί άμεσα και μαζικά. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν έστελναν τα σκουπίδια σε άλλη χώρα με καράβια ή αν τα μετέφεραν στα Λιόσια. Ούτε κι αυτός ο τρόπος, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να επιλεγεί και να εφαρμοσθεί από μια ιδιωτική επιχείρηση, είναι εφαρμόσιμος και αποδεκτός".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των ιδιωτικοποιήσεων στην περίπτωση του Ναυπλίου είναι η λειτουργία των Ξενία, που λειτουργούσαν στην πόλη και πέρασαν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τα τρία συγκροτήματα, μόνο το Αμφιτρύων ανακαινίσθηκε και λειτουργεί με χαμηλή πληρότητα, το Pallace υποβαθμίσθηκε και παρέχει χαμηλές υπηρεσίες έναντι υψηλού ανταλλάγματος, το δε γνωστό Ξενία εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του και σε λίγο θα μείνει το κουφάρι του. "Εδώ οι ιδιώτες γιατί δεν κατάφεραν κάτι που συμβατικά ανέλαβαν και σύμφωνα με τα δικά τους standards θα μπορούσαν να είχαν πετύχει;" αναρωτιέται ο Γιάννης Γκιόλας

Δ. Κοδέλας: πουλούν τα πάντα

Πρόκειται για κίνηση λεηλασίας του τόπου μας

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Κοδέλας τονίζει πως "το μέγεθος του εγχειρήματος της εκποίησης ξεπερνά και την πιο αρρωστημένη νεοφιλελεύθερη φαντασία. Περιλαμβάνει αδιακρίτως ολόκληρη την περιοχή της Καραθώνας, μέχρι και δρόμους, δασικές, χορτολιβαδικές και δημοτικές εκτάσεις, τη δεξαμενή, το εκκλησάκι της Παναγιάς της Κατακεκρυμμένης.
Η κυβέρνηση με πραξικοπηματικό τρόπο εκτελεί συμβόλαια εκποίησης και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και των απαιτήσεων των δανειστών. Στόχος της είναι να πουληθούν τα πάντα, αφού βεβαίως πριν τα έχει συκοφαντήσει και απαξιώσει.
Η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια άνευ προηγουμένου για την Αργολίδα κίνηση υφαρπαγής, λεηλασίας και κλοπής γης, εξαιρετικά σημαντικής για τους πολίτες και τις τοπικές ανάγκες". Ο Δημήτρης Κοδέλας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ναύπλιο σημειώνοντας: "Ο κύριος Σαμαράς μπορεί να ήρθε στο Ναύπλιο την ημέρα της Ανάστασης, αλλά λίγες μόλις ημέρες πριν είχε οργανώσει τη Σταύρωση της περιοχής μας".

Επιτροπή για τη σωτηρία της Καραθώνας

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ναύπλιο, δημιουργήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους επικεφαλής των παρατάξεων με σκοπό να συντονίσει, να οργανώσει και να καλέσει τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής σε πολύμορφες δράσεις για την προάσπιση του δικαιώματος της χρήσης του δημόσιου χώρου, την υπεράσπιση μιας λαϊκής παραλίας και να επιλέξει η ίδια η πόλη τον τρόπο ανάπτυξής της, που πρέπει να εναρμονίζεται και να υποβοηθά την τουριστική πολιτική για την πόλη.
Η επένδυση που επιδιώκεται να γίνει αναφέρεται σε μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα τύπου resorts, που εκ των πραγμάτων θα επιδιώξουν να εξαπλωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα του επίπεδου χώρου, αλλά και της παραλίας και του αιγιαλού. Πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ της 2.5.13) δίνει στις ξενοδoχειακές επιχειρήσεις το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν κάνοντας χρήση όλης της παραλίας που βρίσκεται στην προβολή του συγκροτήματός τους κι όχι μόνο σε 500 τ.μ., που ισχύει για τις λοιπές επιχειρήσεις.
"Σε ποια παραλία, λοιπόν, θα προσεγγίσουν για να κάνουν το μπάνιο τους οι χιλιάδες των δημοτών και επισκεπτών Ελλήνων και αλλοδαπών; Σε ποια έκταση θα αναπτυχθούν οι εγκαταστάσεις ενός θεματικού αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου και ενός camping, όπως ήταν και είναι η πρόταση της παράταξής μας, που θα έδινε ζωή στον χώρο, θα επιμήκυνε την τουριστική περίοδο και θα προσέφερε και θέσεις εργασίας σε κάποιους συνδημότες μας", σημειώνει ο Γιάννης Γκιόλας.

Θεματικό Πάρκο με προσανατολισμό τον αθλητισμό


Σήμερα μπορούν στην Καραθώνα να γίνουν εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες κάθε μορφής. Από οργανωμένο αθλητικό κέντρο προετοιμασίας μέχρι σύγχρονα αθλήματα. "Θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε διαδρομές του ανώμαλου δρόμου, την ανάπτυξη του τρίαθλου, της τοξοβολίας, την ολοκλήρωση των γηπέδων για μπάσκετ βόλεϊ πέντε επί πέντε και τένις, πίστες για σκέιτ μπορντ και μίνι γκολφ και ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση και οργάνωση της σκοποβολής στο νταμάρι που ερασιτεχνικά γίνεται και σήμερα από τον σκοπευτικό όμιλο Ναυπλίου.
Με τον τρόπο αυτό, η πόλη μας δημιουργεί έναν νέο πόλο προσέλκυσης επισκεπτών όλο τον χρόνο. Αυξάνουμε και τον τουρισμό και τις ώρες παραμονής. Όπως τονίζεται στον σχεδιασμό της Άλλης Πρότασης "η Καραθώνα δεν χάνει τον λαϊκό της χαρακτήρα, επενδύοντας οργανωμένα σε δραστηριότητες που μέχρι τώρα έχει αναπτύξει με επιτυχία και δημιουργούμε ένα νέο κίνητρο για τον επισκέπτη. Η Καραθώνα δεν θα είναι ο χώρος του καλοκαιριού".
Η Καραθώνα μπορεί για το ΤΑΙΠΕΔ να αποτελεί σήμερα απλά ένα "φιλέτο" για τους κατοίκους του Ναυπλίου αποτελεί ένα κομμάτι από την ζωή τους και δεν μπορεί να έχει αναφορά μόνο σε οικονομικούς όρους.