Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πώς αναγνωρίζονται οι μέρες ασφάλισης του πολλαπλώς απασχολούμενου

Όταν ο μισθωτός μέσα στην ίδια χρονική περίοδο παρέχει εργασία σε περισσότερους από έναν εργοδότες (όχι όμως περισσότερους από τρεις ημερησίως), με τους οποίους έχει συνάψει ξεχωριστές συμβάσεις, υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον οι εργασίες του είναι ασφαλιστέες στο ΙΚΑ.

Ο πολλαπλώς απασχολούμενος θεωρείται ότι πραγματοποιεί μία μέρα εργασίας για τις απασχολήσεις του σε όλους τους εργοδότες. Συνεπώς αναγνωρίζεται μία μέρα ασφάλισης ημερησίως.

Εάν από τα παλιού τύπου ασφαλιστικά βιβλιάρια ή ασφαλιστικές καρτέλες (ΔΑΤΕ), δεν προκύπτουν οι μέρες που απασχολήθηκε ο μισθωτός σε περισσότερους από έναν εργοδότες, τότε αναγνωρίζονται μέχρι 25 τον μήνα.

Εάν όμως προκύπτει ο ακριβής αριθμός ημερών εργασίας, τότε αναγνωρίζονται μέχρι 30 ή 31 τον μήνα. Σημειώνεται ότι από 1/1/2002 ισχύει το ασφαλιστικό σύστημα με την υποβολή ΑΠΔ και ο προσδιορισμός των ημερών ασφάλισης γίνεται μηχανογραφικά.

Πώς γίνεται η ανακεφαλαίωση των ημερών ασφάλισης του πολλαπλώς απασχολούμενου:

1) Όταν οι μέρες ασφάλισης αθροιζόμενες υπερβαίνουν τις 25 μηνιαίως και καμιά από τις επιμέρους απασχολήσεις δεν είναι πάνω από 25, τότε υπολογίζονται 25 μέρες μηνιαίως.

2) Όταν οι μέρες ασφάλισης αθροιζόμενες υπερβαίνουν τις 25 μηνιαίως και κάποια από τις 2 ή 3 απασχολήσεις είναι πάνω από 28 ώς 31 (ανάλογα με τις ημερολογιακές μέρες του μήνα), υπολογίζεται ο μεγαλύτερος από τους 2 ή 3 αριθμούς ημερών εργασίας, δηλαδή μέχρι 28 ή 31 μηνιαίως.

3) Όταν οι μέρες ασφάλισης αθροιζόμενες δεν υπερβαίνουν ή είναι ίσες με 25, καταχωρείται το άθροισμά τους που δεν υπερβαίνει τις 25 μηνιαίως.

4) Εάν υπάρχει ασφάλιση κατά την Κυριακή σε έναν εργοδότη υπολογίζεται η μέρα χωρίς να εφαρμόζονται οι κανόνες της πολλαπλής ασφάλισης.

5) Εάν υπάρχει ασφάλιση κατά την Κυριακή σε περισσότερους από έναν εργοδότες, τότε εφαρμόζονται οι κανόνες της πολλαπλής ασφάλισης.

Τι ισχύει με την αλλαγή ασφαλιστικού φορέα σε περίπτωση συνταξιοδότησης

Πολλοί ασφαλισμένοι κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου υποχρεώνονται να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα, λόγω αλλαγής της επαγγελματικής τους ιδιότητας, π.χ. από μισθωτός, ασφαλισμένος υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να γίνεται στη συνέχεια ελεύθερος επαγγελματίας και να ασφαλίζεται στον ΟΑΕΕ. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης σε δύο ασφαλιστικούς φορείς - όταν πρόκειται για "παλαιούς" ασφαλισμένους-, γιατί όσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά επιλέγουν έναν φορέα ασφάλισης.

Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί σε περισσότερους από έναν φορείς, μπορεί με δική του επιλογή, να συνταξιοδοτηθεί από το Ταμείο που θα επιλέξει. Αρκεί να έχει ασφαλιστεί στον φορέα επιλογής τις τελευταίες 500 ημέρες και να έχει τουλάχιστον συνολικά 1.500 ή συνολικά 1.000 μέρες και από αυτές τις τελευταίες 300 στον φορέα που θα επιλέξει για συνταξιοδότηση.

Η αλλαγή φορέα όμως συμφέρει μόνο στην περίπτωση που θα οδηγήσει σε ταχύτερη συνταξιοδότηση. Όταν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ασφάλισης έχει διανυθεί σε έναν φορέα, τότε δεν συμφέρει η αλλαγή.

Παράδειγμα: ασφαλισμένος 55 ετών έχει ασφαλιστεί για 6300 μέρες στο ΙΚΑ και τελευταία 3600 μέρες (12 χρόνια) στον ΟΑΕΕ. Στον ασφαλισμένο αυτόν, συμφέρει να εξαγοράσει 1200 μέρες πλασματικού χρόνου και να αλλάξει τον φορέα του για να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με 11100 μέρες ασφάλισης.

Ωστόσο οι ασφαλισμένοι που καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία πρέπει να έχουν μεγάλα αποθέματα υπομονής καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να συντομεύσει το χρονικό διάστημα έκδοσης της απόφασης θα πρέπει πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης να επιδιώξει την έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης από τον οικείο φορέα, ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος ασφάλισής του σε αυτόν.

Οι συνταξιούχοι πληρώνουν το... μάρμαρο

Λογαριασμό 5,5 δισ. (που μεικτά φτάνουν τα 7,2 δισ. ) θα κληθούν να πληρώσουν τα 2.800.000 των συνταξιούχων, 330.000 και πλέον εν ενεργεία ασφαλισμένοι - που είτε θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ή να εξαγοράσουν έως 5 χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν στα 65 είτε θα λάβουν μειωμένες συντάξεις και εφάπαξ - καθώς και 1.013.000 επιδοματούχοι. Στο ύψος αυτό φτάνουν οι περικοπές του «πακέτου» εξοικονόμησης δαπανών από συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ.

Η ολοσχερής κατάργηση των «κουρεμένων» δώρων από όλους τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (2.800.000 άτομα) θα τους αφαιρέσει συνολικά 2,2 δισ. Το μέτρο θα θίξει όσους έχουν συντάξεις έως 2.500 ευρώ που σήμερα εισπράττουν δώρα 800 εκατ. και περισσότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους (π.χ. ο συνταξιούχος του ΟΓΑ θα χάσει 800 ευρώ, ενώ με την περικοπή των 30 ευρώ στην προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ θα έχανε τον χρόνο 360 ευρώ, 30Χ12 μήνες). Για τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα δεν συνάδει με το γεγονός ότι οι εν ενεργεία θα εξακολουθήσουν να καταβάλουν εισφορές για τον 13ο και 14ο μισθό που διατηρούνται, σε αντίθεση με το Δημόσιο όπου καταργούνται.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ 640 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 1.000.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τη νέα μείωση των συντάξεων που μετά τις περικοπές οι οποίες ήδη γίνονται σε εφαρμογή των προηγούμενων νόμων είναι 1.000 ευρώ και πάνω (αθροιστικά κύρια και επικουρική) και από το πρώτο ευρώ, περιλαμβάνει το πακέτο των περικοπών στις συντάξεις. Η κλίμακα που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει παρακρατήσεις εισφορών από 1.000.000 συνταξιούχους ως εξής:

  • Από τα 1.000 ευρώ - 1.500 ευρώ εισφορά 2%, δηλ. αν η κύρια και η επικουρική σύνταξη είναι 1.400 ευρώ, θα παρακρατούνται 28 ευρώ τον μήνα.
  • Από 1.500,01 - 2.000 ευρώ εισφορά 5% (π.χ σε κύρια + επικουρική 1.800 ευρώ η παρακράτηση θα είναι 90 ευρώ).
  • Από τα 2.000,01 ευρώ και πάνω, εισφορά 10% (π.χ. με 2.200 ευρώ κύρια + επικουρική η μηνιαία εισφορά θα είναι 220 ευρώ).

Τα στελέχη των 3 κομμάτων που διαπραγματεύονται το «πακέτο» των μειώσεων εξηγούσαν χθες ότι δεν έχουν «κλειδώσει» τα τελικά ποσοστά των εισφορών καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις περικοπές που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εξοικονομήσεων. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, παίρνοντας αποστάσεις, υπογράμμιζαν πως θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμη η χωριστή περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Πρόσθετο «πρόβλημα» αποτελεί το γεγονός ότι πολλά ταμεία καταβάλλουν τις επικουρικές κάθε δίμηνο ή και τρίμηνο.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 700 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ

Πρόσθετες μειώσεις 700 εκατ. ευρώ θα έχουν στα ποσά των συντάξεων που θα λάβουν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (τα οποία αναπροσαρμόζονται) συμπεριλαμβανομένων και 30.000 στρατιωτικών - αστυνομικών λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής. Μείωση στα 720 ευρώ θα δουν στις συντάξεις τους και όσες ανύπαντρες θυγατέρες πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (περίπου 10.000 θα χάσουν 39 εκατ. ευρώ).

ΜΕΙΩΣΕΙΣ 22% - 35% ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ

Συνολικά 613 εκατ. ευρώ θα χάσουν από το «ψαλίδι» στα εφάπαξ όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν (περίπου 150.000 στην τετραετία) και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995 (εφόσον τους επιβληθεί εισφορά στη σύνταξη). Οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι από 22% - 35%, ανάλογα με το Ταμείο και με τελικό στόχο να αντιστοιχούν οι εισφορές με τις παροχές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΣΗΜΑ ΓΙΑ 150.000 ΑΤΟΜΑ

Τουλάχιστον 20 έτη (6.000 ημέρες ασφάλισης) αντί των 15 (4.500 ημέρες) θα χρειαστούν περίπου 150.000 ασφαλισμένοι για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη στα 65. Οι πρόσθετες ημέρες ασφάλισης θα μπορούν, ωστόσο, να εξαγοραστούν με πλασματικά χρόνια και εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 30 εκατ. ευρώ μέσα σε 1 χρόνο, αν η αύξηση επιβληθεί αυτόματα (το ΠΑΣΟΚ ζητά να εφαρμοστεί σταδιακά σε βάθος τριετίας).

«ΨΑΛΙΔΙ» 940 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 1.013.000 ΑΤΟΜΩΝ

Σε 1.013.000 υπολογίζονται οι επιδοματούχοι που θα υποστούν απώλειες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • 400.000 που εισπράττουν τα πολυτεκνικά επιδόματα του ΟΓΑ. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται ολόκληρα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 20.000 ευρώ θα καταβάλλονται τα 2/3 και από 20.000 ευρώ - 30.000 ευρώ το 1/3 του επιδόματος.
  • 300.000 ανάπηροι θα δουν μειώσεις 14% - 33% στα καταβαλλόμενα ποσά.
  • 70.000 ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι θα λαμβάνουν μειωμένη κατά 10% - 20% σύνταξη.
  • Πάνω από 80.000 συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
  • 160.000 εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι (οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά.) θα χάσουν το εφάπαξ επίδομα των 458 - 916 ευρώ που λαμβάνουν κάθε χρόνο παράλληλα με το επίδομα ανεργίας.
  • 3.000 άνεργοι που έχουν απολυθεί από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει πριν από 5 ή και 10 χρόνια θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση.

ΚΑΙ ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Τέλος στις «μαϊμού» συντάξεις και επιδόματα προβλέπει το πακέτο, με στόχο την εξοικονόμηση 336 εκατ. από συντάξεις και 94 εκατ. ευρώ από την επανεξέταση αναπηρικών.

Σε αντιδιαστολή με τις περικοπές, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η καταβολή στους μακροχρόνια άνεργους επιδόματος 200 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο και εφόσον δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.

Που γίνονται οι περικοπές

Φοροαπαλλαγές: Τι χάνουν πολύτεκνοι, ανάπηροι και άνεργοι

«Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές για τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία και ανέργους με στόχο την εξοικονόμηση 229 εκατ. ευρώ προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα μειώνεται η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7% και αυξάνονται τα παράβολα για την υποβολή μηνύσεων. Συνολικά από τις φορολογικές παρεμβάσεις αναμένεται όφελος 450 εκατ.

Υγεία: «Ψαλίδι» στη φαρμακευτική δαπάνη

Εξοικονομήσεις 1,387 δισ. ευρώ από την Υγεία προβλέπει το «πακέτο». Από αυτά, 800 εκατ. ευρώ θα «κοπούν» από τη φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων που σημαίνει πρακτικά ότι στο τέλος του 2014 η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, από 2,8 δισ. που έχει «κλειδώσει» για φέτος. Αλλά και ο ΕΟΠΥΥ που παρουσιάζει ήδη «μαύρη τρύπα» η οποία εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, προβλέπεται να περιορίσει περαιτέρω το λειτουργικό του κόστος κατά 195 εκατ. ευρώ. Με 111 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία από την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων ενώ 131 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Στα 150 εκατ. υπολογίζεται η απόδοση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με ενοικίαση και παραχώρηση κλινικών των ΕΣΥ σε ιδιώτες, για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Παιδεία: Περικοπές 389 εκατ. ευρώ

Περικοπές 389 εκατ. ευρώ θα υποστεί η εκπαίδευση. Το ποσό των 148 εκατ. θα προέλθουν από την αύξηση έως 20% του ωραρίου των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και τη μείωση των συμβασιούχων, ενώ θα δοθούν κίνητρα για «εθελοντικές» μεταθέσεις εκπαιδευτικών ώστε να μειωθούν σε 2.000, από 15.000 σήμερα, οι αναπληρωτές. Επίσης, θα εξοικονομηθούν 161 εκατ. από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκ των οποίων τα 65 εκατ. θα προέλθουν από τα δίδακτρα που επιβάλλονται στα μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ αλλά κατευθύνονται στα ταμεία των ιδρυμάτων, 40 εκατ. από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ, 34 εκατ. από τις προμήθειες συγγραμμάτων και 22 εκατ. από τη μείωση προσωπικού στα ΑΕΙ.

Δημόσιο: «Μαχαίρι» ύψους 3,3 δισ.

Στο ποσό των 3,3 δισ. ανέρχεται η συνδρομή στο «πακέτο» από την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, τις περικοπές στους ΟΤΑ, τις μειώσεις μισθών και «δώρων» στο Δημόσιο, την εφεδρεία, τα ειδικά μισθολόγια, τις περικοπές αποδοχών στις ΔΕΚΟ έως και κατά 30%, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν βουλευτικά προνόμια, κομματικές επιχορηγήσεις, μισθωμένα ακίνητα του Δημοσίου, περιττές επιτροπές και επιδόματα για θέσεις ευθύνης.

Μισθολογική δαπάνη - εξοικονόμηση 1,3 δισ.

Από τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,3 δισ., εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τα ειδικά μισθολόγια, τις νέες μειώσεις στα δώρα δημοσίων υπαλλήλων (εξοικονόμηση 339 εκατ. ευρώ), την εργασιακή εφεδρεία, τιε μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ, την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στα Σώματα Ασφαλείας. Συνολικά από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ προβλέπεται εξοικονόμηση 274 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισιτηρίων κατά 25%.

Αναδιάρθρωση Δημόσιας Διοίκησης - ΟΤΑ

Με περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ καλούνται να «συμβάλουν» τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, με αιχμή του δόρατος τους ΟΤΑ, αλλά και τον εξορθολογισμό των δαπανών των υπουργείων. Στο στόχαστρο μπαίνουν βουλευτικά προνόμια, κομματικές επιχορηγήσεις, μισθωμένα ακίνητα του Δημοσίου, περιττές επιτροπές και επιδόματα για θέσεις ευθύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 750 εκατομμύρια αναμένεται να προέλθουν μέσω της μείωσης κατά 25% των μη μισθολογικών δαπανών υπουργείων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, ενώ 300 εκατομμύρια από τον εξορθολογισμό επικαλυπτόμενων έργων από το ΠΔΕ. Από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας το κράτος προσδοκά 115 εκατομμύρια, ενώ περί τα 360 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν μέσω της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης, των επενδυτικών δαπανών των δήμων (ΣΑΤΑ), αλλά και του ισοσκελισμού εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες. Τέλος, άλλα 18 εκατομμύρια αναμένονται από τη συγχώνευση και κατάργηση ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ.

Λογαριασμός 5,5 δισ. σε συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων

H κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει την επόμενη δόση και να ξεκινήσει επισήμως τη διαπραγμάτευση για τη χρονική παράταση

Κατάργηση των «δώρων» όλων των συνταξιούχων, νέες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, «ψαλίδι» στο εφάπαξ, δραστικές περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, μεγάλες μειώσεις των αποδοχών στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέο «ψαλίδι» στις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία περιέχει το επώδυνο «πακέτο» μέτρων, στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί την ερχόμενη εβδομάδα.

Με 72 παρεμβάσεις η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα περίπου 11,9 δισ. ευρώ, και με «διαβατήριο» αυτό το «πακέτο» να λάβει την επόμενη δόση και να ξεκινήσει επισήμως τη διαπραγμάτευση για τη χρονική παράταση του προγράμματος προσαρμογής. Από την πλευρά της Αθήνας όλα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» την ερχόμενη εβδομάδα, να σημειωθεί πως την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ την Παρασκευή φθάνουν στην Αθήνα οι Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς για την τελική αξιολόγηση.

Το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών «σηκώνει¬ το υπουργείο Εργασίας, που καλείται να συνδράμει με περίπου 5,5 δισ. ευρώ στο «πακέτο», ενώ στα 3,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καθαρές εξοικονομήσεις από την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης, περικοπές στους ΟΤΑ και τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στην Υγεία οι καθαρές εξοικονομήσεις υπολογίζονται στο 1,38 δισ. ευρώ, από την Άμυνα περικόπτονται 517 εκατ. ευρώ και 389 εκατ. ευρώ από την Παιδεία. Τέλος 450 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από νέες φορολογικές παρεμβάσεις, με περικοπές και στις φοροαπαλλαγές σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία αλλά και ανέργους.

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρήθηκαν για το χαράτσι

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρήθηκαν για το χαράτσι

Δεκάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από την ΔΟΥ Καλαμαριάς και διαμαρτυρηθήκαν για το χαράτσι.


Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν καταθέσεις κάτω από 2.000 ευρώ

Οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν καταθέσεις κάτω από 2.000 ευρώ ενώ μόνο ένας στους πέντε έχουν καταθέσεις πάνω από αυτό το ποσό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΑ), που αφορούν στο τέλος του Ιουνίου, οι καταθέσεις του 81,5% των ελλήνων αποταμιευτών δεν ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ, ενώ το 11,3% των καταθετών διέθετε στους λογαριασμούς του μεταξύ 2.001 και 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το σχεδόν το 93% των φυσικών προσώπων στη χώρα μας δεν έχουν περισσότερα από 10.000 στις ελληνικές τράπεζες, ενώ μόλις το 0,4% αυτών είχαν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, ποσό που συνιστά και το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά καταθέτη από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Μεταξύ άλλων, το 0,9% έχει στους λογαριασμούς του καταθέσεις μεταξύ των 50.001 και των 100.000 ευρώ. Συνεπώς, μόλις το 1,3% του συνόλου των αποταμιευτών σε ευρώ έχουν εγχώριες καταθέσεις που ξεπερνούν τις 50.000.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα δημοσιευμένα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες της χώρας μας μειώθηκαν, στο τέλος Ιουλίου 2012, κατά 34,7% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009.

Αντίστοιχα ποσοστά παρατηρούνται και στα λοιπά βασικά διεθνή νομίσματα.

Ωστόσο ενδιαφέρουσα εξαίρεση αποτελούν οι αποταμιευτές που διατηρούν στους λογαριασμούς τους 12.001 έως 60.000 δολάρια, οι οποίοι αντιστοιχούν στο εντυπωσιακά υψηλό 8,5% του συνόλου των καταθετών στο αμερικανικό νόμισμα. Σε περίπτωση ύπαρξης συνδικαιούχων στους λογαριασμούς, τα ποσά κατανεμήθηκαν ισομερώς σε κάθε έναν από αυτούς.

Αύξηση κατά 16,14% για ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων

Ανησυχητική είναι η εικόνα και στο μέτωπο των τραπεζικών δανείων, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 σημειώθηκε αύξηση.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%. Επίσης, αποδεικνύεται ότι:

*οι τράπεζες υλοποιούν ρυθμίσεις δανείων ακόμα και προς νοικοκυριά με σχετικά χαμηλό υπόλοιπο δανειοδότησης, αφού ο μέσος όρος ρυθμιζόμενου ποσού ανά ρυθμιζόμενο δάνειο έχει μειωθεί κατά 12,2%, και

*οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις δανείων εξυπηρετούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που πιστοποιεί ότι οι προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών είναι προσαρμοσμένες στις τρέχουσες δυνατότητες της πλειονότητας των νοικοκυριών.

Ο συνολικός αριθμός των ρυθμισμένων δανείων ανέρχεται πλέον σε 663.422, ενώ το ποσό των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί φτάνει τα 18,26 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 2,2%).

Ένας στους πέντε αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους - Έρχονται μηνύσεις

Το 18% των φορολογουμένων, που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι και τον Ιούλιο, δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Χάρης Θεοχάρης, είπε πως "οι πρώτες δόσεις πάνε καλά. Δηλαδή και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είχε λίγα ληξιπρόθεσμα σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο. Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων δόσεων ανέρχεται στο 18%".

Μέχρι και τον Ιούλιο τα χρεωστικά σημειώματα που είχαν αποσταλεί ανέρχονταν σε 2.562.135, το 18% των οποίων ανέρχεται σε 461.184 φορολογουμένους, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές που καταλογίστηκαν.

Αναφορικά με τις δόσεις πληρωμής του φόρου, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι η πληρωμή έρχεται πάντα σε τρεις δόσεις και τώρα σε δύο σε όσα εκκαθαριστικά έχουν φύγει, αλλά οι δόσεις αυτόματα έχουν μετατραπεί σε επτά.

Η διαδικασία της εκκαθάρισης ολοκληρώνεται, καθώς απομένουν περίπου 600.000 δηλώσεις, ακόμη, ενώ προανήγγειλε από το Σεπτέμβριο διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις. Για την εκκρεμότητα με το Ε9, ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ ανέφερε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η εφαρμογή για το 2012.

Πρόσθεσε ότι έχει τελειώσει η αποστολή του ΕΤΑΚ του 2009 και "ξεκινάμε να κάνουμε τώρα τις διάφορες εργασίες για να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε την περιουσιακή κατάσταση γιατί από το 2010 και μετά το εκκαθαριστικό βγαίνει ατομικά στο καθένα".

Στο πλαίσιο αυτό είπε θα διαχωρίσουμε τώρα την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και μέσα στο Σεπτέμβριο, μάλλον προς τα τέλη του, θα στείλουμε και το φόρο που πρέπει να πληρωθεί για το 2010, από 270.000 υπόχρεους, ενώ συνολικά ο φόρος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Σε στενότερη παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών τις υποθέσεις των διώξεων για φοροδιαφυγή, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστέλλουν αυστηρά ανά τρίμηνο στοιχεία για τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί, για αδικήματα φοροδιαφυγής καθώς και για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Εγκύκλιος για μηνύσεις

Ειδικότερα τα στοιχεία αφορούν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων υποβληθεισών μηνυτήριων αναφορών και αιτήσεων ποινικής δίωξης για τα αδικήματα των άρθρων 17, 18 & 19 Ν. 2523/1997 που αφορούν στο αδίκημα φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών και το αδίκημα φοροδιαφυγής για έκδοση ή αποδοχή πλαστών, νοθευμένων ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, των αυτουργών και των συνεργών τους, καθώς και του άρθρου 25 Ν. 1882/1990 που αναφέρεται στην ποινική δίωξη των οφειλετών του Δημοσίου.

Ο "μυστικός" Κανονισμός και οι προσλήψεις της Βουλής

Αναστάτωση προκάλεσε στον κυβερνητικό "συνασπισμό", μετά την επιστολή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, στην οποία αναφέρει, ότι με μία απλή απόφασή του και χωρίς να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να κάνει προσλήψεις 64 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων και 8 δημοσιογράφων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Δημοκρατία", σύμφωνα με την αρχική διατύπωση της ΔΗΜΑΡ, τα ανωτέρω αναφέρονται στα άρθρα 91 και 92 του Β' Μέρους του Κανονισμού της Βουλής, γνωστού και ως "μυστικού Κανονισμού", που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το 1997.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη έσπευσαν να διαψεύσουν τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι η χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, το οποίο άρχισε να ισχύει από το 1997, έγινε άπαξ και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 64 προσώπων.

Ο αριθμός συμπληρώθηκε και επί προεδρίας Δ. Σιούφα, με αποτέλεσμα να μην γίνει χρήση του άρθρου ούτε από τον κ. Πετσάλνικο ούτε από τον κ. Μεϊμαράκη.

Κι ενώ το θέμα πήγε να κλείσει με τις εξηγήσεις συνεργατών του κ. Μεϊμαράκη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ΔΗΜΑΡ έβαλε νέα "φωτιά" με τον βουλευτή Ν. Τσούκαλη να λέει στους δημοσιογράφους, ότι μπορεί να μην έχει γίνει χρήση της διάταξης στη μετά Σιούφα εποχή, η διάταξη όμως είναι έτσι διατυπωμένη, ώστε να δίνει στον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής το δικαίωμα να προχωρά σε 64 προσλήψεις, με αποφάσεις που δεν δημοσιεύονται στο ΦΕΚ.

Σε άλλο σημείο της επιστολής της ΔΗΜΑΡ χαρακτήριζε "ατελή" την πρόσφατη εντολή του κ. Σαμαρά να καταργηθεί εντελώς η δυνατότητα διορισμού μετακλητών και να κοπούν τα προνόμια πρώην προέδρων της Βουλής.

Το θέμα μάλιστα έφαταση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τον Β. Πολύδωρα να ξεσπά κατά "υποκριτών", ενώ το μέρος του πήρε και ο κ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας: "Είμαστε όμηροι 20 - 30 βουλευτακίων που γλείφουν όλη μέρα τους δημοσιογράφους".

Αύξηση των ωρών διδασκαλίας και δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές

Μέτρα σοκ περιλαμβάνει το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και στον τομέα της Παιδείας, με τα κονδύλια και τις δαπάνες να περικόπτονται στο μισό, ενώ στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η καταβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Πιο αναλυτικά, το συνολικό ύψος των περικοπών για την επόμενη διετία θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ, με χαμένους τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται περισσότερο, αλλά και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα κληθούν να πληρώσουν δίδακτρα.

Ειδικότερα, η μαύρη λίστα με τα μέτρα των 11,9 δισ. του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει για την Παιδεία:

* Μείωση των αναπληρωτών καθηγητών με αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους. Το σενάριο είναι ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα επιβαρυνθούν με 2-3 ώρες εβδομαδιαίως, γεγονός που θα καλύψει περίπου 5.000 θέσεις αναπληρωτών και θα εξοικονομήσει 148 εκατ. ευρώ.

* Μείωση του έκτακτου προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με εξοικονόμηση 22 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 65% των καθηγητών στα ΤΕΙ είναι συμβασιούχοι.

* Μείωση λειτουργικών δαπανών σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με εξοικονόμηση 40 εκατ. ευρώ.

* Μειώσεις στις δαπάνες για δωρεάν βιβλία σε ΑΕΙ/ΤΕΙ - εξοικονόμηση 34 εκατ. ευρώ.

* Δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, που θα αποφέρει 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι έχουν 24 ώρες διδασκαλία την εβδομάδα, ενώ μετά από 10 χρόνια οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται στις 23 την εβδομάδα.

Στα 20 χρόνια, οι δάσκαλοι διδάσκουν 20 ώρες την εβδομάδα. Αντίστοιχα, οι νεοδιόριστοι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης διδάσκουν 21 ώρες την εβομάδα, και στα 20 χρόνια υπηρεσίας ο αριθμός αυτός πέφτει στις 16 ώρες.

Τη φετινή σχολική χρονιά θα προσληφθούν 12.500 αναπληρωτές και η μείωσή τους θα αρχίσει από το επόμενο έτος.

Στο πακέτο των νέων μέτρων για την Παιδεία και τον Πολιτισμό περιλαμβάνονται ακόμα περικοπές 80 εκατ ευρώ από μείωση των δαπανών των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών, καθώς και μείωση των επιχορηγήσεων προς διάφορους φορείς.

''Η Ευρώπη αρχίζει και τελειώνει στην Ελλάδα''

Συνεχίζεται η εντυπωσιακή μεταστροφή του γερμανικού τύπου με το STERN να υποστηρίζει ''δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά την κερδοσκοπία''.

Μετά τη Die Welt που απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα θα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του κοινού νομίσματος, ήλθε η σειρά του STERN να υποστηρίξει κάτι ανάλογο σε άρθρο γνώμης με τίτλο ''Η Ευρώπη ξεκινά στην Αθήνα'' και υπότιτλο ''Η υπεράσπιση της Ευρωζώνης εξυπηρετεί την τιθάσευση των χρηματαγορών.Για το λόγο αυτό η Ελλάδα αξίζει τώρα την αλληλεγγύη μας. Αν πρέπει κάποιοι να παραδειγματιστούν, αυτοί είναι οι αδηφάγοι κερδοσκόποι''.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι αν η Αθήνα βγει από το ευρώ, αυτό θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για αποδυνάμωση της Ευρώπης σε μια ιστορική στιγμή, και κυρίως πρόσκληση προς όλους όσοι περιμένουν να ορμήσουν για να κατασπαράξουν την Ισπανία και την Ιταλία, στο τέλος ίσως και τη Γαλλία.

''Γι’ αυτό θα πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, ολοκληρωτικά και απόλυτα. Επομένως, δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά την κερδοσκοπία''.

Η δραχμή θα πυροδοτούσε έκρηξη ανεργίας στην Ευρώπη

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προειδοποιεί για τις δραματικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παρόμοιες προειδοποιήσεις διατυπώνει ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ.

''Ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13% στις 17 χώρες της ευρωζώνης'', υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, Έκεχαρντ Ερνστ, σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ο οικονομολόγος προσθέτει ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου το ποσοστό της ανεργίας στη ζώνη του κοινού νομίσματος έφτασε το 10%.

Σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δεχόταν πλήγμα και η απασχόληση στη Γερμανία.Σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη, διευκρινίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ερνστ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ILO, ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ο Έκεχαρντ Ερνστ ''βλέπει'' στην περίπτωση αυτή το γενικό ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να σκαρφαλώνει το 2014 στο 27,7% και την ανεργία στους νέους στο 51,3%.

Ολέθριες θα ήταν οι συνέπειες της διάλυσης της ευρωζώνης, προσθέτει ο οικονομολόγος.Σύμφωνα με τις προγνώσεις του, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία θα έφτανε το 2014 το 11,3% (σήμερα 6,8%).Στη Γαλλία η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 17%, ενώ στην Ισπανία θα άγγιζε το 37%.

Πηγή Deutsche Welle

Από Δευτέρα έρχεται ο "πράσινος" Δακτύλιος

Έρχεται και θα μείνει μαζί μας μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουλίου του 2013 οπότε θα πάρει... άδεια καλοκαιριού.

Δείτε ποια είναι τα όρια (οδοί ανά περιοχή) του δακτυλίου, αλλά και ποια είναι τα οχήματα που μπορούν πλέον να κινούνται ελεύθερα καθημερινά.

Δείτε επίσης ποιοι δικαιούνται να βγάλουν άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο.

Αναλυτικά:

Ι. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ):

Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.

Στις οριακές Λεωφόρους και Οδούς του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ το μέτρο δεν ισχύει.

Στις Οδούς και Λεωφόρους που περικλείονται από τον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό, στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ:

α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

β) Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, δηλαδή:

Ø Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και

Ø Τα οχήματα με υβριδικό χαρακτήρα (ηλεκτρικό ή συμβατικού καυσίμου) και τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου – εξόδου.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση α΄, θα υποβάλλονται έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 08:00΄ έως 14:00΄ και Σάββατο, ώρες 08.00΄ έως 12.00΄ στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 4ος όροφος) ή στο fax 210-5284030.

Οι άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2011-2012, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 12-7-2013, εκτός αν υπάρξει αίτημα ανάκλησης από τον ενδιαφερόμενο ή τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

ΙΙ. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1990, εντός της ζώνης του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Για την τρέχουσα περίοδο όμως, ήτοι μέχρι την 1-9-2013, η παραπάνω απαγόρευση περιλαμβάνει τα φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και τα λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1984.

Τα όρια του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, καθορίζονται από τις παρακάτω Οδούς και Λεωφόρους:

Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

ΙΙΙ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των ως άνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

- Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄,

- Παρασκευή, ώρες 07.00΄ έως 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200,00 €).

Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης έξι μετοχών

Την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των εταιρειών «ΕΔΡΑΣΗ-Χ.ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.», «AVENIR LEISURE & ENTERTAINMENT ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.», «MAΡΑΚ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.», «ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.», και «ΚΕΡΑΜΕΙΑ-ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Ε.», αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών, δεν θα μπορέσουν να δημοσιεύσουν εμπρόθεσμα την οικονομική έκθεση της περιόδου 1/1-30/06/012.

Επίσης αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας "ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" από σήμερα 31η Αυγούστου 2012, και για μέγιστο διάστημα δέκα (10) ημερών.

Ο λογαριασμός των 11,87 δισ - Έρχονται πιο δύσκολες ημέρες - Στο στόχαστρο και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι - ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ των επώδυνων μέτρων


Στις 12:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

- Καταργούν τα δώρα για να σώσουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ

- “Κόβονται” μισθοί σε ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια

- “Παίζει” η εφεδρεία και αύξηση ορίων για σύνταξη κατά 1 ή 2 χρόνια

- Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς

- Παγίδα στις συντάξεις του ΟΓΑ - Δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται οι εισφορές για την υγεία!

- ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΤην μάλλον τυπική έγκριση του υπουργικού συμβουλίου θα πάρουν σήμερα τα μέτρα-σοκ, ενώ τη Δευτέρα όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες θα “κλειδώσουν” στη νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Τα όρια αντοχής των Ελλήνων θα αγγίξουν τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και τα δώρα, ψαλίδι στις εφάπαξ αποζημιώσεις των αποστράτων, ενώ περικοπές αναμένονται και στα εποχικά επιδόματα, αλλά και τα αναπηρικά και τα οικογενειακά.

Ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (διαβάστε εδώ)

Πόσα "κοβονται" και από που

Μονάχα οι περικοπές στο Δημόσιο θα αγγίξουν τα 3,3 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προέλθουν από το τσεκούρι 12% στα ειδικά μισθολόγια και την εξοικονόμηση 360 εκατομμυρίων, ενώ άλλα 339 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι το κέρδος του κράτους (και οι αντίστοιχες απώλειες των πολιτών) από την περικοπή των δώρων (13ος και 14ος μισθός)

Παράλληλα οι περικοπές μέσω νέου μισθολογίου θα έρθουν έναν χρόνο νωρίτερα και έτσι με την αύξηση των ορίων ωρίμανσης και τις μειώσεις στα υψηλόβαθμα κλιμάκια θα εξοικονομηθούν, λέει το οικονομικό επιτελείο, άλλα 120 εκατομμύρια.

Οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ κατά 30% θα σημάνει μείωση των αποδοχών 68.000 ατόμων ενώ παράλληλα αναμένεται μείωαη κατά 274 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μαζί με τη μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Μένει στο τραπέζι η εφεδρεία 30.000-35.000 υπαλλήλων και το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι με τη μείωση κατά 25% στους μισθούς αυτών των ατόμων θα εξοικονομήσει άλλα 167 εκατομμύρια ευρώ.

Στα σώματα ασφαλείας (Στρατός Αστυνομία) θα παγώσουν όλες οι μισθολογικές προαγωγές, θα παγώσουν δηλαδή όλες οι αυξήσεις και έτσι το κράτος υπολογίσει κέρδη περί τα 165 εκατομμύρια.

Με την περικοπή των επιδομάτων θέσεις ανώτερων υπαλλήλων (διευθυντές τμηματάρχες) που είναι σήμερα στα 900, 450 και 250 ευρώ το κράτος υπολογίζει μεγάλη εξοικονόμηση.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 4.598 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

- Περικοπές δώρων σε ΟΛΕΣ τις κύριες και επικουρικές συντάξεις kαι για τον ιδιωτικό και για τον δημόσιο τομέα

- Μειώσεις αθροίσματος συντάξεων κύριων και επικουρικών άνω των 1.000 ευρώ

Από 1.000 έως 1.500 ποσοστό 2%

Από 1.500 έως 2.000 ποσοστό 5%

Από 2.000 και πάνω ποσοστό 10%

- Αν περικοπούν τα δώρα στις συντάξεις τότε οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τις συντάξεις των 1.000 ευρώ. Εαν όμως δεν περικοπούν τότε μπορεί να ξεκινήσουν και από τα 700 ευρώ!

- Εξορθολογισμός εφάπαξ για το 2013 – 2014 αλλά και αναδρομικά

- Εκτακτη εισφορά 2% σε όσους έχουν πάρει εφάπαξ μεγαλύτερο από τις εισφορές που έδιναν ενώ εργάζονταν

- Περικοπές στις συντάξεις στρατιωτικών και αστυνομίας λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής

- Έλεγχος όλων των δικαιούχων των συντάξεων – Επανέλεγχος όλων των συντάξεων

- Αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων από 4.500 σε 6.000 προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης πλήρους σύνταξης

- Μείωση της σύνταξης των ανύπαντρων θυγατέρων μέσω του καθορισμού ανώτατου ορίου 720 ευρώ

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ – ΚΟΒΕΤΑΙ ΠΟΣΟ 913 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

- Προσαρμογή οικογενειακών επιδομάτων

- Αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων

- Ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων

- Αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων

- ΕΚΑΣ στους άνω των 65

- Κατάργηση εποχιακών επιδομάτων

Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας

Αναπροσαρμογή δαπάνης μετακίνησης νεφροπαθών

Εισαγωγή επιδόματος μακροχρόνια ανέργων

Νεα προγράμματα ΟΕΕ

Πιλοτική εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

ΔΕΚΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 274 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

- Αύξηση εσόδων από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά 25%

- Σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ και μείωση των λειτουργικών δαπανών

- Πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων

- Μείωση επιχορηγήσεων στις ΔΕΚΟ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό

ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΣΟΥ 1.321 ΔΙΣ

- Εξορθολογισμός ειδικών μισθολογίων

- Μείωση δώρων δημοσίων υπαλλήλων

- Εργασιακή εφεδρεία (πιθανότατα με άλλο όνομα)

- Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

- Νεο μισθολογικό καθεστώς για τους υπαλλήλους της Βουλής

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΣΟΥ 1.274 ΔΙΣ

- 25% Μείωση των ΜΗ μισθολογικών δαπανών υπουργείων ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ

- Περικοπή βουλευτικών προνομίων και μείωση επιχορηγήσεων στα κόμματα

- 50% μείωση των επιδομάτων για τμηματάρχες διευθυντές και γενικούς διευθυντές

- Κατάργηση επιτροπών και οριζόντια μείωση των μισθωμάτων του Κράτους

ΟΤΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 735 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

- Συγχώνευση ή κατάργηση ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ

- Αποκομιδή σκουπιδιών από ιδιώτες

- Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας

- Ενιαία αρχή προμηθειών ανα Δήμο

ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 1.387 ΔΙΣ

- Περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων

- Μείωση του λειτουργικού κόστους του ΕΟΠΥΥ

- Μείωση της δαπάνης των νοσοκομείων για τα φάρμακα (γενόσημα)

- Αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ

ΑΜΥΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 517 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

- Μετάθεση πληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων

- Κλείσιμο / αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων

- Μείωση όλων των λειοτουργικών εξόδων

ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 389 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

- Συγχωνεύσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ

- Προμήθειες συγγραμμάτων

- Επιβολή διδάκτρων (σε αιώνιους φοιτητές)

- Μείωση προσωπικού σε ΑΕΙ/ΤΕΙ

- Αύξηση των ωρών διαδασκαλίας

- Μείωση δαπανών κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 450 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ

- Αύξηση των παραβόλων για τις μηνύσεις

- Μείωση επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες από το 11% στο 7%

- Μείωση φορολογικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)