Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

«Στο σφυρί» βγάζει η εφορία, μέσω διαδικτύου 1.500 κατασχεμένες βίλες σε επτά νησιά

«Μεγάλα πορτοφόλια» ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενδιαφερθούν να αποκτησουν 1.500 κατασχεμένες βίλες σε 7 νησιά όλης της χώρας.
Τα ακίνητα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο με στόχο να προσελκυθούν υποψήφιοι αγοραστές από όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι βίλες -που θα έχουν χαμηλή τιμή εκκίνησης- προέρχονται από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων με μεγάλες οφειλές στο δημόσιο, είτε πραγματικά πτωχευμένων είτε απλώς κακοπληρωτών που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Οι πωλήσεις αφορούν σε επτά νησιά, από τα πλέον γνωστά και κοσμοπολίτικα της Ελλάδας με τη Μύκονο να βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, με μόλις πέντε ακίνητα.
Τα περισσότερα, τουλάχιστον το ένα τρίτο (590 ακίνητα) βρίσκονται στη Ρόδο και ακολουθούν η Σύρος με 310, η Κρήτη με 280, η Κως με 274, η Σαντορίνη με 31 και η Πάρος με 10 ακίνητα.
Η διαδικασία της πώλησης θα αποτελέσει πιλότο και για μελλοντικές δημεύσεις σε ακίνητα που βρίσκονται ήδη ή θα περιέλθουν μελλοντικά στα χέρια της Εφορίας.

Η τρόικα απαιτεί: Mέτρα δύο δισ, «τσεκούρι» σε συντάξεις-δαπάνες υγείας, «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ και ομαδικές απολύσεις

Το «μαχαίρι στο λαιμό» βάζουν στην κυβέρνηση Σαμαρά οι εκπρόσωποι των δανειστών για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
Η τρόικα  απαιτεί να υλοποιήθούν τα προαπαιτούμενα, ως αναγκαία προϋπόθεση για να ανοίξει, ενδεχομένως, η συζήτηση, το φθινόπωρο, για τη μείωση του ελληνικού χρέους .
Οι δανειστές είναι ανένδοτοι και, σύμφωνα με τη «Real News», έχουν δώσει τελεσίγραφο στο Μέγαρο Μαξίμου να εκπληρωθούν σε δύο μήνες.
Ποιοι είναι οι εννέα «σκληροί» όροι των τροϊκανών, σύμφωνα με την εφημερίδα:
-Εξυγίανση ή λουκέτα, όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και Οργανισμούς,
- νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015
- «ξεκαθάρισμα» των «κόκκινων» δανείων και πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών
- περικοπές στις συντάξεις και αναθεώρηση του ασφαλιστικού
- «κούρεμα» στις δαπάνες για την υγεία
- κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά και σαρωτικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή
- είσοδο ιδιωτών στην αγορά ενέργειας
- απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
- άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

Με διαγραφή τόκων θα ξεκινήσει η ρύθμιση δανείων

Τα σχέδια της κυβέρνησης

Κρίσιμες αλλαγές στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, είτε αυτό αφορά επιχειρήσεις είτε νοικοκυριά, βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τις τράπεζες και την τρόικα
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η θεσμοθέτηση εξωδικαστικής διευθέτησης του δανεισμού των επιχειρήσεων, μέσα από α λα καρτ ρυθμίσεις, οι οποίες φτάνουν έως και τη διαγραφή τόκων σε πρώτη φάση, αλλαγές στην προπτωχευτική και την πτωχευτική διαδικασία, καθώς και τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη.
Ακόμη και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξαναγράφεται, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας και ταχύτητας. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα για την παρουσίαση του πακέτου των παρεμβάσεων είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Καθημερινής".
Σε ό,τι αφορά το περίφημο «κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων, η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει τεθεί είναι η διαγραφή των τόκων σε πρώτη φάση για τα δάνεια κάποιων επιχειρήσεων, οι οποίες θα επιλεγούν βάσει σειράς κριτηρίων. Σε βάθος χρόνου, ύστερα από μία πενταετία και υπό την προϋπόθεση ότι μετά τη διαγραφή των τόκων η επιχείρηση είναι απολύτως συνεπής στις πληρωμές της, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της μείωσης και του κεφαλαίου του δανείου.
Το εργαλείο του κατά περίπτωση «κουρέματος» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παρέμβασης που δρομολογείται με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και συγκεκριμένα του σκέλους εκείνου της παρέμβασης που θα αφορά στη θέσπιση εξωδικαστικής διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Πρόκειται για διαδικασία η οποία ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία και την Πορτογαλία, αλλά και σε άλλες, όπως η Τουρκία. «Η εξωδικαστική διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση τις υφιστάμενες δυνατότητες διαπραγμάτευσης μιας επιχείρησης με τους πιστωτές της. Βεβαίως, σε αυτήν την περίπτωση δεν θα κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι, όπως θα συμβαίνει στην περίπτωση της εξωδικαστικής διευθέτησης», επισημαίνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να υπάρχει και η δικαστική οδός.
Αλλα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διευθέτηση του χρέους είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, η μετοχοποίηση μέρους του δανείου, η συγχώνευση με επιχείρηση του ιδίου κλάδου. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν η ρύθμιση για την εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών των επιχειρήσεων θα κυρωθεί με νόμο. Το τελευταίο είναι κάτι που φέρεται να επιθυμεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς θέλει η ρύθμιση να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους αποτελεί αυτή τη στιγμή την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια. Οχι μόνο διότι η συσσώρευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λειτουργεί ως μια διαρκής ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αναδιάρθρωση του δανεισμού και κυρίως των επιχειρήσεων προβάλλεται αυτή τη στιγμή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ως κίνηση περισσότερο επιθετική, παρά αμυντική, στο συνολικό πλαίσιο των προσπαθειών για επιστροφή στην ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή, πέρα από το γεγονός ότι σε τελική ανάλυση θα αποδεσμεύσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, θα επιταχύνει την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, ξεχωρίζοντας την ήρα από το στάρι.
Δύο οι απόψεις για τα κριτήρια
Κυβέρνηση και τράπεζες εμφανίζονται να έχουν συμφωνήσει ότι η ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων δεν θα είναι οριζόντια. Αναλόγως της περίπτωσης θα επιλέγονται τα εργαλεία αναδιάρθρωσης του δανεισμού, στη βάση μιας συμφωνίας των πιστωτών με τον επιχειρηματία. Θολό, ωστόσο, παραμένει το εάν η ρύθμιση που προωθείται θα θεσπίζει και τα κριτήρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις θα κρίνονται βιώσιμες ή εν δυνάμει βιώσιμες έτσι ώστε να προχωράει η εξωδικαστική διευθέτηση του χρέους τους. Η απόπειρα καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων μπορεί να λειτουργήσει κατά μία άποψη περιοριστικά. Ο αντίλογος που αναπτύσσεται, κυρίως από κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι εάν δεν καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια, η διαδικασία κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από μεγάλο βαθμό αυθαιρεσίας. Η λύση η οποία πιθανώς θα επιλεγεί είναι η θέσπιση μόνο κάποιων γενικών κατευθυντηρίων γραμμών βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση βιώσιμη για παράδειγμα, εάν έχει εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης, εάν ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι βιώσιμος, εάν υπάρχει εκτίμηση για μελλοντικές ταμειακές ροές, καθώς και εάν υπάρχει πρόθεση των βασικών μετόχων για ιδία συμμετοχή στη χρηματοδότηση της επιχείρησης.


4 στους 10 θα πληρώσουν φόρο κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ


Ιστορίες φορολογικής τρέλας - 4 στους 10 θα πληρώσουν φόρο κατά μέσο όρο 1.300 ευρώ

Ιστορίες φορολογικής τρέλας  !!!!

Λήγει  αύριο  Δευτέρα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μετά και την παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 500.000 δηλώσεις δεν έχουν ακόμα υποβληθεί.
Από την εκκαθάριση των υποβληθέντων δηλώσεων προκύπτει ότι 4 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν φόρο που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 1.300 ευρώ.
Την ίδια ώρα, αντιμέτωποι με παράλογους φόρους βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι, παρότι το 2013 είχαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, βλέπουν στο εκκαθαριστικό τους δυσανάλογες επιβαρύνσεις.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», τις τελευταίες ημέρες με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων χιλιάδες πολίτες, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, βρέθηκαν μπροστά σε έναν αναπάντεχο «φορολογικό Γολγοθά».
Πρώτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα πιάστηκαν στη «θηλιά» της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι με τη νέα κλίμακα.
Νέοι που εισπράττουν περιστασιακά εισοδήματα, έτσι και έχουν κάνει λάθος και μέσα στο προηγούμενο έτος εισέπραξαν 5.000 και 1 ευρώ, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν τον χρόνο ένα μικρό ενοίκιο θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο φόρο από κάποιον που μπορεί να εκμισθώνει πολυκατοικία, ενώ οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις εξόφθαλμες αδικίες του φορολογικού συστήματος είναι πολλά.
Φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το επάγγελμα ή την πηγή προέλευσης του εισοδήματος που θα δηλώσουν στην Εφορία.
Για του λόγου το αληθές, όπως αναφέρει «Το Βήμα», μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο (εφόσον φυσικά συγκεντρώσει αποδείξεις) 2.300 ευρώ.
Ο ίδιος φορολογούμενος αν δεν είχε επιλέξει τη μισθωτή εργασία, αλλά ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, για το ίδιο ακριβώς ποσό των 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 5.200 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.860 ευρώ), δηλαδή συνολικά 8.060 ευρώ.
Ο παραλογισμός, ωστόσο, του φορολογικού συστήματος δεν τελειώνει εδώ.
Αν ο ίδιος φορολογούμενος συγκέντρωνε το εισόδημα των 20.000 ευρώ από ενοίκια, θα πλήρωνε φόρο 3.840 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.112 ευρώ), δηλαδή συνολικά 5.952 ευρώ.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση ενός ανέργου που, ενώ δηλώνει μηδενικό εισόδημα, είχε την «τύχη» ή μάλλον την «ατυχία» όσο δούλευε να είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή να είχε αποκτήσει ένα σπίτι;
Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα γλιτώσει τη φορολογική επιβάρυνση καθώς θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα.
Δηλαδή, ένα υποτιθέμενο εισόδημα που προκύπτει λόγω του ότι έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία.
Και πράγματι κάποιος χρειάζεται χρήματα για να τα συντηρήσει, αλλά ο νομοθέτης έχει πάει ένα βήμα παραπέρα: θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα ετησίως για να συντηρήσει ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο απ’ ό,τι ένα σπίτι.
Για παράδειγμα, άγαμος άνεργος με μηδενικό εισόδημα το 2013 ο οποίος διαθέτει ΙΧ 1.400 κυβικών και έχει κληρονομήσει και μένει σε κύρια κατοικία 70 τ.μ. θα φορολογηθεί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ καθώς έχει τεκμαρτό εισόδημα λόγω του ότι είναι ανύπαντρος 3.000 ευρώ συν τεκμήριο σπιτιού 2.800 ευρώ συν το τεκμήριο του ΙΧ 5.200 ευρώ.
Ο φόρος που θα πληρώσει, με βάση τη νέα κλίμακα, είναι 320 ευρώ ενώ θα χρειαστεί να προσκομίσει υποχρεωτικά αποδείξεις 2.750 ευρώ.
Έτσι όμως και κάνει το λάθος και δεν δηλώσει αποδείξεις για το μηδενικό πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει συνολικά φόρο 925 ευρώ.
Τι γίνεται, ωστόσο, στην περίπτωση μισθωτού που, ενώ έχει 12.000 ευρώ πραγματικό ετήσιο εισόδημα, την ίδια στιγμή έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο πενταετίας 1.600 ευρώ;
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αντί να φορολογηθεί για τις 12.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα 13.900 ευρώ (τεκμήριο άγαμου 3.000 ευρώ συν τεκμήριο ΙΧ 6.400 ευρώ συν τεκμήριο κατοικίας 4.500 ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ, δηλαδή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το νέο ασφαλιστικό - Τα σενάρια για την ενοποίηση ταμείων

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το νέο ασφαλιστικό - Τα σενάρια για την ενοποίηση ταμείωνΠρόταση για ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ και "μαχαίρι" στις πρόωρες συντάξεις

Ανατροπές στους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων φέρνουν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Η μελέτη που έχει ανατεθεί στο ΚΕΠΕ είναι σε εξέλιξη και ήδη οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού έχουν κατασταλάξει σε ένα σχέδιο 4+1 σημείων για το νέο σχήμα του ασφαλιστικού με κύρια αλλαγή την ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ.
Αυτή τη στιγμή ασφάλιση ΙΚΑ έχουν μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι με πρόσληψη από την 1η/1/2011 και μετά. Η πλειονότητα διατηρεί το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» στο σχέδιο των ενοποιήσεων το Δημόσιο εμφανίζεται στα σενάρια που επεξεργάζονται οι εμπειρογνώμονες να είναι κομμάτι του ΙΚΑ μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Συγκεκριμένα, ενα από τα σχέδια για 3 Ταμεία θα περιλαμβάνει τόσο τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στο ΙΚΑ, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η συνένωση του ΕΤΑΑ με τον ΟΑΕΕ και ένα κομμάτι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ σε ένα υπερταμείο επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Η ένταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ θα φέρει αναπόφευκτα και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς του Δημοσίου ο όρος θεμελίωση λειτουργεί όπως και τα κατοχυρωμένα δικαιώματα για τα υπόλοιπα Ταμεία (που και αυτά συζητείται να επανεξεταστούν).
Η διαφορά είναι ότι στο δημόσιο η θεμελίωση έχει συνδυαστεί με τη συμπλήρωση της 25ετούς υπηρεσίας. Που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι, μόλις συμπληρώσουν την 25ετία, έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και θεωρούνται εν δυνάμει συνταξιούχοι, έστω και αν τους λείπει το όριο ηλικίας για να βγουν στη σύνταξη!
Ενταξη στο ΙΚΑ θα σημάνει αλλαγή στους όρους της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους δημοσίους υπαλλήλους, δηλαδή σύνταξη με όρους και όρια ηλικίας ΙΚΑ. Το ζητούμενο είναι αν θα δοθεί ένα μεταβατικό διάστημα ώστε όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα με τη σημερινή τους μορφή (25ετία ή και 35ετία) να προγραμματίσουν τι και πότε θα πράξουν για τη συνταξιοδότησή τους.

Τι αλλάζει στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων. Οι κίνδυνοι, τα πρόστιμα


Νέο τοπίο στην ασφάλιση οχημάτων διαμορφώνει  η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο καταργεί την αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων. Πλέον, η πληρωμή του ασφαλίστρου καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για αστική ευθύνη αυτοκινήτων και μηχανών.
Η νέα διαδικασία ασφάλισης οχημάτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το όχημα σας να μείνει ανασφάλιστο αν o κάτοχος του δεν έχει προνοήσει έγκαιρα για την ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αλλά και την πληρωμή του, γεγονός που -εκτός των άλλων- επιβαρύνεται και με πρόστιμο 500 ευρώ.

Παράλληλα πάντως, και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το τελευταίο διάστημα ρίξει στην αγορά ειδικές προσφορές για τα ανασφάλιστα οχήματα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν και επιλέγουν online την ασφαλιστική κάλυψη του αυτοκινήτου τους.

1. Πότε είναι ασφαλισμένο το όχημα μου;

Το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργείται. Αποδεικτικό της ασφάλισης για τους ελέγχους των αστυνομικών οργάνων είναι πλέον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν στο όχημά τους. Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου.

2. Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μου;

Με τα παλαιό σύστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούσαν να παραδώσουν στον κάτοχο του οχήματος το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και να πληρωθούν μετά από 30 ημέρες. Πλέον, ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

3. Πότε πρέπει να ανανεώσω το συμβόλαιο μου;

Η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα). Αν το συμβόλαιο λήγει στις 12:00 το μεσημέρι, 12 και ένα λεπτό το όχημα είναι ανασφάλιστο.

4. Και αν η ασφάλιση του αυτοκινήτου μου λήξει σε ημέρα αργίας;

Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από τον νόμο. Θα πρέπει ο κάτοχος του οχήματος να έχει προνοήσει για την ανανέωση και την πληρωμή του συμβολαίου του κάποια προηγούμενη ημέρα.

5. Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν έχω προλάβει να παραλάβω το ασφαλιστήριο συμβόλαιο;

Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει το ασφάλιστρο αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο Νόμος ορίζει ότι για 5 ημέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου η οποία θα πρέπει να διατηρείται στο όχημα μαζί με το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με αυτή (π.χ. την ειδοποίηση πληρωμής).

6. Τι πρόστιμο θα πληρώσω αν έχω ανασφάλιστο όχημα;

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όπως ισχύει τροποποιημένος, σε : 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες.

Ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Πέραν αυτών, υφίσταται πάντα και ποινική ευθύνη των παραβατών.

«Μόλις 140 εκατ. ευρώ το κόστος των αποφάσεων του ΣτΕ»

Τεκμηριωμένη απάντηση στα όσα ακούγονται ως «εκτιμήσεις» από διάφορους μετά την απόφαση του ΣτΕ για το λεγόμενο δημοσιονομικό κόστος της υλοποίησης της δικαστικής απόφασης δίνει με επιστολή του, την οποία απευθύνει προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και κοινοποιεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΝ, ο πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, αντιναύαρχος ε.α. Σπ. Περβαινάς Π.Ν.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ «το καθαρό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016», ενώ δεν παραλείπει να θυμίσει στην ίδια επιστολή του πως οι συντάξεις των Αποστράτων έχουν περικοπεί μέχρι και 60%, όταν «κατά τον κ. Ι. Στουρνάρα οι συντάξεις στο Δημόσιο έχουν περικοπεί κατά 30%», ενώ συνολικά οι απόστρατοι έχουν υποστεί μέχρι τώρα εννέα άδικες περικοπές, όπως τονίζει ο αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ.
Οι εν ενεργεία
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού αξιοποίησε την ευκαιρία αυτής του της επικοινωνίας τόσο για να θυμίσει πως είναι εσφαλμένη η εντύπωση που έντεχνα κάποιοι δημιουργούν περί «ευνοημένων στρατιωτικών», όσο και για να τονίσει πως και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα. Αφού όπως αναφέρει στην επιστολή του «οι απολαβές των «εν ενεργεία» έχουν περικοπεί περισσότερο από κάθε άλλη κατηγορία στο Δημόσιο και ότι αυτές δεν ανταποκρίνονται στο έργο το οποίο επιτελούν». Για αυτούς του λόγους, και βέβαια επειδή η απόφαση του ΣτΕ «είναι κατά το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3068/2002 ΦΕΚ 274 Τεύχος Α) υποχρεωτική στην εφαρμογή της από το Δημόσιο», ο πρόεδρος της ΕΑΑΝ καλεί την πολιτεία άμεσα να επαναφέρει τους μισθούς των «εν ενεργεία» στην προ της 01-08-2012 κατάσταση, να επαναφέρει τις συνταξιοδοτικές πράξεις των αποστράτων στην προ της 01-08-2012 κατάσταση και βεβαίως να προγραμματιστεί η επιστροφή των αναδρομικών.
Κώστας Αττίας

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)