Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Η κρίση «κατάπιε» το 34% των μισθών

Mέσα σε 17 τρίμηνα (από δ' τρίμηνο 2009 ώς και α' τρίμηνο 2014) ο δείκτης μισθών/ημερομισθίων στην Ελλάδα κατρακύλησε κατά 34%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ!

Η Ελλάδα διατήρησε και το 2013 τα πρωτεία σε περικοπές μισθών σε όλη την Ευρώπη, ενώ φέτος είναι δεύτερη σε πτώση μισθών μετά την Κύπρο.

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι πως οι «θυσίες» των μισθωτών πάνε στο βρόντο, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνουν και η ανταγωνιστικότητα να πέφτει, γονατίζοντας πρώιμα στην ύφεση το νέο εξαγωγικό μοντέλο της οικονομίας κι αφαιρώντας κάθε ίχνος αξιοπιστίας από την κυβερνητική πολιτική των Μνημονίων.

Συγκεκριμένα, το α' τρίμηνο 2014 οι ακαθάριστες αμοιβές των απασχολουμένων στην ελληνική οικονομία υποχώρησαν 21,1% σε τριμηνιαία βάση (έναντι δ' τριμήνου 2013) και 1,8% σε...
ετήσια βάση (έναντι α' τριμήνου 2013).
Αν, δε, ληφθεί υπόψη η διόρθωση με βάση τις εργάσιμες ημέρες, τότε το α' τρίμηνο 2014 η ετήσια κάμψη μισθών/ημερομισθίων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,3%, φέρνοντάς την στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο (-7,9%) στη μόνη τριάδα -μαζί με Κροατία- των χωρών-μελών της Ε.Ε.-28 που εμφανίζουν ετήσια κάμψη μισθών το α' τρίμηνο 2014.
Λογικά από την κάμψη αυτή των μισθών θα έπρεπε να περιμένει κανείς κάποια μείωση και των τιμών, ώστε η περίφημη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, για την οποία κομπορρημονούν οι οικονομικές αρχές, να αποτυπωθεί και σε αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτων.
Τίποτα από αυτά τα δύο δεν συμβαίνει αν πιστέψουμε την ΕΛΣΤΑΤ, αφού στο α' τρίμηνο 2014 στον μεν τομέα υπηρεσιών από τις 13 κατηγορίες του μόνον σε 4 παρατηρείται μικρή ετήσια κάμψη τιμών (σε όλες τις άλλες υπάρχει αισθητή άνοδος), ενώ στη βιομηχανία οι τιμές παραγωγού τον Μάιο αυξήθηκαν 0,6%, με την εγχώρια αγορά να ηγείται με 1,1%.
Η ανύπαρκτη, δε, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (για επιδείνωση μάλλον πρέπει να μιλάμε) καταγράφεται στην κατά 7,8% ετήσια πτώση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών το α' 4μηνο 2014. Ισως γι' αυτό κιόλας οι τιμές παραγωγού της βιομηχανίας στην εξωτερική αγορά μειώθηκαν κατά 1,1% τον Μάιο.
Το βέβαιο, όμως, είναι πως τα μηνύματα των αγορών και του ανταγωνισμού δεν φθάνουν έγκαιρα ή και καθόλου στην εσωτερική αγορά, η δυσλειτουργία της οποίας φαίνεται από το γεγονός ότι οι τιμές δεν πέφτουν παρά την τεράστια μείωση των μισθών που επέβαλε η πολιτική της διαρκούς λιτότητας.
Αυτό σημαίνει πως οι άκαμπτες ολιγοπωλιακές δομές και οι δυνάμεις της κερδοσκοπίας συνεχίζουν να δρουν ανεξέλεγκτες και πως όταν η κυβέρνηση μιλά για πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών εννοεί μόνο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που επιτρέπουν αθρόες απολύσεις και μισθούς πείνας.

Απόπειρα αντιμετώπισης των δικαστικών αποφάσεων για τους μισθούς

Πρόβλημα έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων μετά τις προσφυγές για τις περικοπές στους μισθούς τους και ορίζουν την αποκατάσταση των αποδοχών και την καταβολή αναδρομικών.

Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς περιμένει «τσουνάμι»...
ανάλογων αποφάσεων.
Όπως διαμηνύεται, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει δημοσιονομική «τρύπα» άνω του ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ευνοϊκές αποφάσεις για τους υπαλλήλους άλλων ειδικών μισθολογίων.
Όπως μετέδωσε το Mega, κυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για αναζήτηση μέσης λύσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα και τη δημοσιονομική πολιτική».
Σε συζητήσεις βρίσκονται σενάρια για επιστροφή αναδρομικών με δόσεις τα επόμενα έτη, συμψηφισμό του μερίσματος που έλαβαν οι ένστολοι πριν τις Ευρωεκλογές και επανεξέταση της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», υπάρχει καταιγίδα προσφυγών στα δικαστήρια κατά μέτρων του μνημονίου, μεταξύ των οποίων το έκτακτο τέλος ακινήτων, οι περικοπές συντάξεων στο δημόσιο τομέα, ΙΚΑ και τα ειδικά μισθολόγια, την έκτακτη εισφορά, τα εφάπαξ, αλλά και κατά του νέου τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.
Ειδικά για το θέμα του εφάπαξ, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» αναμένεται ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα η συζήτηση για την κατάργηση του πλαφόν του εφάπαξ για 90.000 - 100.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους, με κόστος που θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.
Όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής», έπονται και άλλες κοινωνικές κατηγορίες, και συγκεκριμένα:
• Η σχετική λίστα ξεκινάει από τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν την ακύρωση των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.
• Επίσης, ανάλογες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους απασχολουμένους στις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Οι δίκες για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί, ενώ, αντιθέτως, για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται αποφάσεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί, πάντως, ότι δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε τους ενστόλους δεν σηματοδοτεί αυτομάτως ανάλογες δικαιώσεις για ευρύ κύκλο απασχολουμένων στο Δημόσιο. Αυτήν τους την άποψη στηρίζουν στο γεγονός ότι η απόφαση κάνει ευθεία αναφορά για τις περικοπές, κυρίως, στους μισθούς όλων εκείνων που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους και των δημοσίων λειτουργιών (Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπά). Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι προβληματισμοί και διεργασίες για τις επικείμενες αποφάσεις επικρατούν και εντός των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), που έχουν εκ της θεσμικής θέσεώς τους το βάρος των δικαστικών κρίσεων.

ΠΟΙΟΙ (ΔΕΝ) ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τι πρέπει να περιμένουν γιατροί, πανεπιστημιακοί και διπλωματικοί υπάλληλοι. Τι γίνεται με τους ένστολους 
Μετά τους ένστολους και τους δικαστές μπορούν να ελπίζουν πανεπιστημιακοί, γιατροί, του ΕΣΥ και διπλωματικοί υπάλληλοι ότι θα δουν αυξήσεις και στους δικούς τους μισθούς;

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, οι προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη εκκρεμούν, ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις που αναμένονται με το νέο δικαστικό έτος μοιάζουν με γρίφο για δυνατούς λύτες. Οι νομικοί εκτιμούν περιορισμένης εμβέλειας τη πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαίωσε του ένστολους κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που υπέστησαν στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονιακών διατάξεων.
Σύμφωνα με τους νομικούς δεν είναι εκ προοιμίου κερδισμένες όλες οι κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων. Το ορόσημο για την προσέγγιση και την επίλυση του θέματος είναι το ίδιο το Σύνταγμα. Κάθε υπόθεση εξετάζεται και κρίνεται ξεχωριστά.
Ειδικότερα:
Πανεπιστημιακοί
Έπαιρναν 1.538 ευρώ, παίρνουν 1.459 ευρώ
Τι θα γίνει
Οι διεκδικήσεις τους για επάνοδο στις προ του Αυγούστου 2012 αποδοχές τους δεν έχουν κριθεί ακόμη από τη Δικαιοσύνη
Διπλωμάτες
Έπαιρναν 1.564 ευρώ, παίρνουν 1.410 ευρώ
Τι θα γίνει
Απόφαση δεν μπορεί να προδικαστεί. Το σκεπτικό της απόφασης για τους ένστολους στηρίζεται στο ότι ανήκουν στον "σκληρό πυρήνα" του Δημοσίου
Γιατροί
Έπαιρναν 1.759 ευρώ, παίρνουν 1.513 ευρώ
Τι θα γίνει
Οι γιατροί του ΕΣΥ αναμένουν και εκείνοι την απόφαση της Δικαιοσύνης
Δικαστικοί
Έπαιρναν 2.067 ευρώ, παίρνουν 1.778 ευρώ
Τι θα γίνει
Η Ένωση Εισαγγελέων ελπίζει και "στην ικανοποίηση των επίκαιρων, εκκρεμών θεσμικών αιτημάτων των λειτουργών της Δικαιοσύνης"
Τι περιμένουν οι ένστολοι
Τ απάνω κάτω στις αποδοχές τους έφεραν οι περικοπές που ίσχυσαν από τον Αύγουστο του 2012 και οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες 45% με 50% κατά μέσο όρο. Μετά τη δικαίωση από το ΣτΕ οι ομοσπονδίες των σωμάτων ασφαλείας έχουν στείλει εξώδικο προς το ΥΠΟΙΚ διεκδικώντας την αναδρομική επαναφορά των μισθολογικών τους αποδοχών.
Απώλειες είχαν και λόγω της περικοπής στα επιδόματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει από τους ένστολους, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ τα αναδρομικά για άγαμους υπηρετούντες υπολογίζονται από 1.200 έως και 3.400 ευρώ ανάλογα με το βαθμό. Αντιστοίχως για έγγαμους κυμαίνεται από 2.200 έως 3.500 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται μηνιαία αύξηση αποδοχών κατά 55 έως 170 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά μισθών προ Αυγούστου 2012 αφορά 268.500 ένστολους.πηγή:news247.gr

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)