Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Φόρος ακινήτων: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι

Φορολογική επιβάρυνση από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα δουν από την 1 Ιανουαρίου 2014 οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που παρουσιάστηκε χθες, προβλέπει την επιβολή ενός φόρου για κάθε ακίνητο και έναν συμπληρωματικό φόρο για τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία...

που υπερβαίνει την αντικειμενική αξία των 30.000 ευρώ.

Ο νέος φόρος μειώνει τις επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών σπιτιών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο αλλά είναι μικρότερος για όσους έχουν μόνο κατοικίες. Οι χαμένοι του νέου νομοσχεδίου είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και αγροτεμάχια. Πλέον κάθε στρέμμα οικοπέδου επιβαρύνεται από 3 ως 9.000 ευρώ και κάθε στρέμμα αγροτεμαχίου 1 ευρώ. Κερδισμένοι όμως είναι και οι αγρότες που τελικά δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες, μαντριά κλπ.

Μικρότερος φόρος περιμένει και τους ιδιοκτήτες σπιτιών ειδικών συνθηκών, δηλαδή διατηρητέα, απαλλοτριωμένα, και για ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται.

Για παράδειγμα ένα σπίτι στο Περιστέρι 110 τμ 15 ετών στον τρίτο όροφο 3ου ορόφου επιβαρύνεται φέτος με φόρο 514 ευρώ ενώ το 2014 ο φόρος μειώνεται στα 452 ευρώ.

Για μία μονοκατοικία 180 τμ στο Καβούρι 16 ετών που βρίσκεται σε οικόπεδο 500 τμ μη δομημένο φέτος ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 24.363 ευρώ ενώ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα πρέπει να καταβάλει 25.508 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα

Πως υπολογίζεται ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα:

Ο κύριος φόρος για τα κτίσματα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του κτίσματος επί το βασικό φόρο, που προκύπτει από την κατάταξη του ακινήτου σε φορολογική ζώνη με βάση την τιμή ζώνης , επί το συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, επί το συντελεστή ορόφου ή μονοκατοικίας και επί το συντελεστή πρόσοψης, καθώς και επί το συντελεστή βοηθητικών χώρων και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση.

Ο κύριος φόρος για τα ειδικά κτίρια προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της επιφάνειας του κτίσματος, επί το βασικό φόρο, επί το συντελεστή των ειδικών κτιρίων, επί το συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, επί το συντελεστή απομείωσης επιφάνειας, καθώς και επί το συντελεστή βοηθητικών χώρων και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων είναι μηδέν (0).

Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτίρια, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της Δημοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στη Δημοτική Ενότητα εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης του οικείου Δήμου και αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στο Δήμο, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.


Ο Βασικός Φόρος ανά φορολογική ζώνη, όπως αυτή αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης:

Τιμή Ζώνης (€/μ2) Φ.Ζ. Βασικός Φόρος (Β.Φ.) (€/μ2)
0-500 1 2,00
501-750 2 2,80
751-1.000 3 2,90
1.001-1.500 4 3,70
1.501-2.000 5 4,50
2.001-2.500 6 6,00
2.501-3.000 7 7,60
3.001-3.500 8 9,20
3.501-4.000 9 9,50
4.001-4.500 10 11,10
4.501-5.000 11 11,30
5.001 και άνω 12 13,00

Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος είναι ως εξής:
Παλαιότητα Συντελεστής
Παλαιότητας
Κτίσματος
(Σ.Π.Κ.)
26 έτη και άνω 1,00
20 έως 25 έτη 1,05
15 έως και 19 έτη 1,10
10 έως και 14 έτη 1,15
5 έως και 9 έτη 1,20
Μέχρι και 4 έτη 1,25


Ο Συντελεστής Ορόφου υπολογίζεται ως εξής:
Όροφος Συντελεστής Ορόφου
(Σ.Ο.)
Υπόγειο 0,98
Ισόγειο και 1ος 1,00
2ος και 3ος 1,01
4ος και 5ος 1,02
6ος και άνω 1,03


Για μονοκατοικία, εφαρμόζεται Συντελεστής Μονοκατοικίας (Σ.Μ.), ο οποίος ορίζεται σε 1,02.

Ο Συντελεστής Πρόσοψης ορίζεται σε: 1 για μηδενικό αριθμό προσόψεων, 1,01 για κτίρια με μία πρόσοψη και 1,02 για κτίρια με δύο ή περισσότερες προσόψεις. Ο συντελεστής πρόσοψης δεν εφαρμόζεται στους βοηθητικούς χώρους και στα ειδικά κτίρια.

Ο Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων ορίζεται σε 0,1.

Ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, για τα οποία συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: α) ημιτελή κτίσματα, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται πριν το στάδιο των επιχρισμάτων και είναι κενά, ή β) ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα και ουδέποτε είχαν άλλη παροχή ρεύματος πλην της εργοταξιακής και είναι κενά.

Ο Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων ορίζεται σε 0,5. Ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων.

Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν (0).

Διαβάστε αναλυτικά:

Το σχέδιο νόμου
Την αιτιολογική έκθεση
Real.gr

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΝ στο Νέο Οδοντιατρικό Τμήμα



Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, επισκέφθηκε το νέο Οδοντιατρικό Τμήμα, το οποίο προήλθε από τη σύμπτυξη των αντίστοιχων οδοντιατρικών τμημάτων του ΝΝΑ και ΜΤΝ, με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στην φωτογραφία ο κ. Αποστολάκης με τον Πλχο(ΥΟΔ)Σ.Αυθεντόπουλο Π.Ν.
Δεξιά στη φωτογραφία και ο Πλχος (ΥΟΔ) Ε.Αναστασάκης Π.Ν.

       Το εν λόγω Τμήμα, που στεγάζεται στην οδό Πανεπιστημίου 69 και Αιόλου σε κτίριο του ΜΤΝ, λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο από Δευτέρα έως Παρασκευή (08:00 έως 20:00) και εξυπηρετεί στελέχη και αποστράτους του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.
       Στο νέο Οδοντιατρικό Τμήμα λειτουργούν τα ακόλουθα ιατρεία:
• Γενικής Οδοντιατρικής
• Ορθοδοντικής
• Περιοδοντολογίας
• Ενδοδοντίας
• Προσθετικής
• Παιδοδοντίας

Αυτός είναι ο νέος ΕΟΠΥΥ

Εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης η πρόταση του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα γίνει άμεσα η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Από εδώ και στο εξής, λοιπό, ο ΕΟΠΥΥ θα είναι αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος, όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Επίσης, τ σχέδιο αναδιάρθρωσης του υπουργείου για τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπει να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.500 εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί από τα νοσοκομεία. Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, ενώ οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν εάν θα έχουν πλήρη απασχόληση στο ΕΣΥ ή θα εργάζονται ιδιωτικά και θα είναι μόνο συμβεβλημένοι.
Το σχέδιο
Πιο αναλυτικά, ο ΕΟΠΥΥ προτείνεται να λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε επτά κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε Υγειονομική Περιφέρεια.
Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ περνούν στο ΕΣΥ, καθώς η έκθεση «καταλήγει στη μεταφορά των υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ π.χ. στις Υγειονομικές Περιφέρεις , και προβλέπει τη λειτουργική ενοποίησή τους με τις μονάδες ΠΦΥ του ΕΣΥ».
Αυτό, όπως αναφέρει η έκθεση, μειώνει τον κατακερματισμό του συστήματος, συμβάλλει στη δημιουργία δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και επιτρέπει την ενδυνάμωση τόσο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών.
24ωρη παροχή υπηρεσιών 
Πλέον, οι ασφαλισμένοι υα απολαμβάνουν 24ωρη καθημερινή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και όχι μόνο πρωινές πενθήμερες και σε περιορισμένη χρονικά βάση υπηρεσίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι τέσσερις από τις πέντε προτάσεις, που έγιναν στην επιτροπή, υποστηρίζουν την ανάγκη πλήρους 24ης εφημερίας του νέου συστήματος ΠΦΥ.
Στην έκθεση χαρακτηρίζεται ως αναγκαία η  «εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της κάρτας υγείας» ανά ασφαλισμένο, καθώς και η φροντίδα στο σπίτι, όπου κρίνεται απαραίτητη. Επίσης ο ΕΟΠΥΥ στο εξής θα πρέπει να αναλάβει δράσεις και για τους ανασφάλιστους.
Πώς θα χρηματοδοτείται ο νέος ΕΟΠΥΥ
Όσον αφορά το θέμα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην ΠΦΥ, όσο και αυτό των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, η έκθεση τα αφήνει ανοιχτά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό στη συνέχεια.
Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι -κυρίως γιατροί- στον ΕΟΠΥΥ ως πάροχο, πιθανόν να μπουν σε διαθεσιμότητα έως ότου αποφασιστεί πόσοι και ποιοι μπορούν να επαναπροσληφθούν στο νέο ενιαίο σύστημα ΠΦΥ.
Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έκθεσης που αναφέρεται στη χρηματοδότηση του νέου ΕΟΠΥΥ και αναφέρει: «Οι πέντε προτάσεις δεν ξεκαθαρίζουν το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο σύστημα, δηλ. ο νέος ΕΟΠΥΥ και η νέα ΠΦΥ».  Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, όλοι συμφωνούν στη δημόσια κρατική χρηματοδότη, χωρίς να αναφέρονται στους ασφαλισμένους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)