Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Χωρίς δωρεάν φάρμακα ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Οι φαρμακοποιοί της Κρήτης, της Μαγνησίας και της Κορινθίας αναστέλλουν απο σήμερα την πίστωση στον Οργανισμό.

Ηδη από τις 10 Αυγούστου, έχουν διακόψει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και οι φαρμακοποιοί της Φλώρινας και της Εύβοιας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει στις 25 Αυγούστου γενική συνέλευση, με πρόταση να αρχίσουν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών όλης της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΟΠΠΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς 117 εκατ. ευρώ για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το Μάιο και άλλα 145 εκατ. ευρώ για τον Ιούνιο.

H πληρωμή των δόσεων στην εφορία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

- Ποιοι μπορούν να πληρώσουν σε 7 και ποιοι μόνο σε 5 δόσεις

- Στις τράπεζες η αποπληρωμή για όσους δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωση

- Συμφέρει η αποπληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας;Από σήμερα, τουλάχιστον έτσι έχει ανακοινωθεί, μέσω TAXISNET οι πολίτες θα μπορούν να να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Όσοι πάλι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις αφορούν όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι Φεβρουάριο 2013.

Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΥΟ, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

Συμφέρει η πιστωτική;

Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να είναι συνεπείς οι πολίτες στις μηνιαίες δόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες.

Ήδη πολλές τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα μέσω πιστωτικής κάρτας για εφάπαξ εξόφληση της εφορίας.

Εκτός από το όφελος έκπτωσης 1,5% επί του φόρου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Μπορούν να παρατείνουν δηλαδή την αποπληρωμή και πέραν του Φεβρουαρίου που δίνει ως όριο το υπουργείο.

Πρέπει όμως να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο αποπληρωμής.

Εαν δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων προς της τράπεζα θα επιβαρυνθούν με επιτόκια 17% ως και 20%.

Οι τράπεζες προσφέρουν μια σειρά από διευκολύνσεις. Εκτός απ' το φόρο εισοδήματος οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν σε 12 δόσεις τον φόρο ακινήτων, τον ΦΠΑ το τέλος επιτηδεύματος, την περαίωση, το τέλος ρύθμισης αυθαιρέτων, ακόμη και τα τέλη κυκλοφορίας σε τρεις δόσεις. Πρέπει όμως οι πολίτες να κάνουν καλό υπολογισμό του ποσού που απαιτείται κάθε μήνα για την άτοκη αποπληρωμή μέσω πιστωτικής για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η Μέρκελ θέλει να σώσει μόνο Ισπανία και Ιταλία, όχι την Ελλάδα

Ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης ενδιαφέρει την Καγκελάριο Μέρκελ. Οι μεγάλες χώρες και ταυτόχρονα μεγάλες αγορές.Η επικείμενη επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο δεν αναμένεται να είναι εύκολη. Οι πιέσεις, ειδικά απ' τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι αφόρητες προς την Καγκελάριο

Αν εξαιρέσει κανείς τον Γερμανό ΥΠ.ΕΞ. Που βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής κατά δύο έτη, τονίζοντας πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις διαδοχικές εκλογής στην Ελλάδα, υπάρχει ενα ολόκληρο μπλοκ αντιδράσεων στο ενδεχόμενο αυτό.

“Κάθε περαιτέρω παραχώρηση θα προκαλούσε εξέγερση στις γραμμές του και θα περιόριζε δραστικά τη δυνατότητα για τη διάσωση άλλων προβληματικών χωρών “ γράφει το Der Spiegel που επαναφέρει ένα σενάριο όχι και πολύ καλό για την Ελλάδα:

Το πρώτο μέλημα του Βερολίνου θα πρέπει να είναι στο εξής η διάσωση του πυρήνα της ευρωζώνης, στον οποίο ανήκουν η Ιταλία και η Ισπανία. Η καγκελάριος θα κερδίσει όμως την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών της γι' αυτό μόνο αν μείνει «σκληρή» έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το “Βήμα” το συμπέρασμα του περιοδικού Der Spiegel είναι :

“Η Ελλάδα θα θυσιαστεί εν ανάγκη για να διασωθούν η Ιταλία και η Ισπανία”.

Οι πιέσεις από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού θα είναι σίγουρα ένα από τα χαρτιά που θα τραβήξει η Α. Μέρκελ για να αντικρούσει τα επιχειρήματα Σαμαρά.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία πως η οικονομική πολιτική της ευρωζώνης... περνάει απ' τα “ψηφαλάκια” των Γερμανών.

Spiegel: Τώρα η μόνη λύση η πτώχευση

Την πτώχευση της Ελλάδας ως μόνη λύση για να ανακάμψει και να κάνει μία νέα αρχή υποστηρίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Spiegel: Μόνη λύση για την Ελλάδα η πτώχευση

Η Ελλάδα απογοήτευσε τους δανειστές της για μία ακόμη φορά. Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήση παράταση. Αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν περαιτέρω βοήθεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μόνη ελπίδα πλέον είναι η χώρα να χρεοκοπήσει, ωστε να κάνει μία νέα αρχή, αναφέρει το Spiegel.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, επισήμως όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο. Το Σεπτέμβριο η τρόικα θα ξαναταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Τότε, θα ανακοινώσουν αν θα μπορέσει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο αυτά τα 130 δισ, ευρώ να μπορέσουν να αποπληρωθούν. Και περισσότερο απίθανο είναι ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα θα την σώσουν από την χρεοκοπία, επισημαινει το Spiegel.

Οι αξιωσεις στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου δεν ισχύουν πλέον. Εκείνη την χρονική στιγμή, εκτιμάτο ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσίαζε συρρίκνωση της τάξης του 4,5%, ενώ τώρα εμφανίζεται κοντά στο 7%. Αυτό σημαίνει λιγότερα φορολογικά έσοδα και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες. Επίσης, υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σχεδόν απρεπές το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει επιμήκυνση έως το 2016.

Είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα αν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, θα χρειαστεί και περισσότερα χρήματα. Και οι χρηματοδότες, κυρίως οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν μπορούν πλέον να δώσουν περισσότερα στην χώρα.

Αν η πολιτική της Μέρκελ και των υπολοίπων για την Ελλάδα είχε ως στόχο να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, τότε απέτυχε, σημειώνει το περιοδικό. Οι δραστικοί όροι του μνημονίου έχουν επιδεινώσει την κρίση και έχουν αυξήσει το χρέος.

Επισημαίνει ότι τίποτα δεν πάει σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματισθεί και πως εάν η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανιζόταν ενώπιον της γερμανικής Βουλής, για να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά το ελληνικό αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για διετή επιμήκυνση, οι κυβερνητικοί εταίροι της θα την κυνηγούσαν έξω από το κτίριο.

Ασκώντας κριτική στην Αγκελα Μέρκελ, το περιοδικό αναφέρει ότι από μόνη της η Γερμανίδα καγκελάριος ενεπλάκη σε αυτή την δύσκλη κατάσταση, καθώς επέμενε ότι τα προβλήματα των χωρών της νότιας Ευρώπης μπορούν να λυθούν μόνο με σκληρή λιτότητα και πως το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να κάνει αυτά που έπρεπε.

Παρόλα αυτά οι χρηματοδότες επέμειναν στην πορεία αυτή, αν και ήταν σαφές προς τα πού οδηγούσε.

Τώρα έχει επέλθει το τέλος αυτής της πολιτικής. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε και οι ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να παράσχουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, χωρίς να χάσουν την αξιοπιστία τους. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει.

Η ελληνική χρεοκοπία θα κοστίσει αρκετά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Γερμανία μόνο θα στοιχίσει περίπου 80 δισ. ευρώ. Καθότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, το σωστό θα ήταν η Ελλάδα να κάνει επιτέλους το μοιραίο βήμα.

Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι τώρα μία πτώχευση φαντάζει ως η μοναδική ευκαιρία να βγει κατά κάποιο τρόπο από το αδιέξοδο η Ελλάδα. Η χώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή, είτε με το ευρώ, είτε χωρίς. Και οι χρηματοδότες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να βγουν από τον φαύλο κύκλο των απειλών και των διασώσεων, στον οποίο κινούνται

«Ανάσα» 2,3 δισ. € σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Τονωτικές ενέσεις στο εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων ύψους 2,3 δισ. ευρώ πέτυχε η κυβέρνηση και οι σχετικές ενισχύσεις θα ξεκινήσουν να διατίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα 20 του μηνός μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου.

Τονωτικές ενέσεις στο εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων ύψους 2,3 δισ. ευρώ πέτυχε η κυβέρνηση και οι σχετικές ενισχύσεις θα ξεκινήσουν να διατίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα 20 του μηνός μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα χρήματα, ποσό 160 εκατ. ευρώ, αφορούν την εξισωτική αποζημίωση 70.000 κτηνοτρόφων. Το δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης αφορά τις ενιαίες ενισχύσεις για το 2012 των αγροτών, συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια δηλώσεών του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA η Ελλάδα πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε οι επιδοτήσεις των 2,2 δισ. ευρώ να δοθούν σε δύο δόσεις.

Τον Οκτώβριο
Κανονικά όλο το ποσό ήταν να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα μαζί με άλλες εννέα χώρες της ΕΕ είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες τα μισά χρήματα να δοθούν νωρίτερα στις 15 Οκτωβρίου. Κάτι που η Κομισιόν ενέκρινε και, σύμφωνα με τον υπουργό, το 50% των ενισχύσεων, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ, θα δοθεί τότε και το υπόλοιπο στις 20 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή προσφέρει σημαντική οικονομική ανακούφιση στους αγρότες.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει και η καταβολή ολόκληρης της εξισωτικής αποζημίωσης στους 70.000 κτηνοτρόφους ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών περιοχών. Για τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθούν εγκαίρως, είχε προχωρήσει στις περικοπές μισθών των υπουργών αλλά και των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο.

Η κρίση εξαπλώνεται, η Ελλάδα ξαναπάει στο κουρείο?

Νέο σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους μελετούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, που επικαλείται ανώτερους αξιωματούχους, το νέο κούρεμα θα είναι από 70 έως 100 δισ. ευρώ, με στόχο το χρέος να γίνει βιώσιμο φτάνοντας το 100% του ΑΕΠ.\

Νωρίτερα, οι Financial Times μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος να ζητήσει παράταση 4 ετών από Μέρκελ και Ολάντ.

Ωστόσο, τα μηνύματα από τη Γερμανία δεν είναι καλά, καθώς η καγκελάριος της Γερμανίας δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί παρεκκλίσεις από τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

"Δεν πληρώνω" σε όλη την Ευρώπη

Εξάλλου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισεκατομμύριο ευρώ, υποστηρίζει έρευνα που διεξήγαγε η λογιστική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers (PWC) και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα στη Φρανκφούρτη.

Η έρευνα της PWC αποκαλύπτει ότι πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές, ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και εταιρείες, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ιδίως στις νότιες χώρες- μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 9% σε σχέση με το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι γερμανικές και οι βρετανικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις απώλειές τους, παρουσιάζοντας πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2010, καθώς καταγράφουν 196 δισ. και 172 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια το ποσό των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί.

Από την άλλη πλευρά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που "χτυπήθηκαν" από την ύφεση και την ανεργία. Στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τη μελέτη της PWC, το ποσό αγγίζει τα 40 δισ. ευρώ (αύξηση 50%), ενώ στην Ισπανία τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 23%, στα 136 δισ. και στην Ιταλία κατά 37%, στα 107 δισ. ευρώ. Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Πορτογαλία, 20% ή 12 δισ. ευρώ, ενώ στην Ιρλανδία το 2011 το ποσό έφτασε στα 119 δισ. από 109 δισ. το 2010.

"Η πενιχρή οικονομική ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής από τους οφειλέτες", είπε ο αναλυτής της PWC Μάρκους Μπούργκχαρντ. Σημείωσε πάντως, ότι πρόσφατα παρατηρείται πως ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν αυξάνεται τόσο δραστικά όσο τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος με νόμο στη "μαύρη" εργασία

Σκληρά μέτρα κατά επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Το Βήμα", ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα εκδώσει τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το πλαίσιο των ελέγχων και τις νέες ποινές για όσους απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

"Θα κλείσω επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους" είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα για την πρώτη φορά που θα πιάνεται εργοδότης να έχει ανασφάλιστους στην επιχείρησή του. Τη δεύτερη φορά θα μπαίνει προσωρινό λουκέτο.

Σε περίπτωση υποτροπής, η τιμωρία θα είναι οριστικό κλείσιμο και αφαίρεση της άδειας.

Με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, θα ακολουθήσουν εντατικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να εξακριβωθεί πόσοι εργάζονται χωρίς χαρτιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Εισαγγελέας για πάνω από 8.500 συντάξεις μαϊμού

Παίρνει έστω και καθυστερημένα τον δρόμο της δικαιοσύνης η υπόθεση των συνταξιούχων - μαϊμού και συγκεκριμένα οι περιπτώσεις καταβολής συντάξεων σε νεκρούς ασφαλισμένους.

Αυτό ενώ μέχρι τώρα ξεπέρασαν τις 8.500 οι περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) και είναι ενδεικτικά για τις διαστάσεις που είχε πάρει για δεκαετίες η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων.

Μέχρι αύριο, σύμφωνα με το "Έθνος", οι διοικήσεις όλων των Ταμείων πρέπει με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να παραδώσουν το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που εισέπρατταν για χρόνια τις συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων, ενώ θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν νέες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από το υπουργείο Εργασίας.

Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε δύο ακόμα κατηγορίες: στους υγιέστατους ασφαλισμένους που παίρνουν αναπηρική σύνταξη και σε όσους έχουν... ξεχάσει να δηλώσουν τα χρήματα που παίρνουν από τις συντάξεις στην Εφορία.

Όσον αφορά στην καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους-φαντάσματα, αποκαλυπτικά είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία των συνταξιούχων που έχουν πεθάνει έχουν σταλεί στα κατά τόπους υποκαταστήματα, ώστε να εντοπιστούν τα πρόσωπα που εισέπραξαν παράνομα τις συντάξεις και να υποβληθούν μηνυτήριες αναφορές.

ΟΓΑ. Η διοίκηση του Ταμείου έστειλε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων. Το Ταμείο διενεργεί τους αναγκαίους ελέγχους για την πορεία των... ύποπτων συντάξεων.

ΙΚΑ. Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν απογραφεί υπολογίζονται σε 7.500 και έχει ήδη ανασταλεί η καταβολή των συντάξεων. Μάλιστα έχει ήδη διαπιστωθεί πως 2.500 έχουν πεθάνει, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις υπόλοιπες 5.000 περιπτώσεις. Ηδη 58 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και έπεται συνέχεια.

ΟΑΕΕ. Στη δικαιοσύνη έχουν παραπεμφθεί 80 υποθέσεις, ενώ συνολικά υπάρχουν 150 περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν έχουν απογραφεί.

Η προσπάθεια εντοπισμού των ασφαλισμένων "μαϊμού" είναι σε εξέλιξη από πέρυσι, οπότε και έγινε απογραφή όλων των συνταξιούχων. Μάλιστα απογραφή γίνεται και φέτος για να διαπιστωθεί ποιοι είναι αυτοί που εισπράττουν παράνομα συντάξεις και άλλες παροχές από τα Ταμεία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας είχε συνάντηση με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συμφωνήθηκε η κατά προτεραιότητα διεκπεραίωση -και ως προς το ποινικό μέρος- των υποθέσεων που αφορούν σε καταχρηστικές περιπτώσεις είσπραξης επιδομάτων, συντάξεων και άλλων παροχών.

Σημειώνεται πως μέχρι τις αρχές Αυγούστου μόνο 13 υποθέσεις είχαν φτάσει στον οικονομικό εισαγγελέα και γι' αυτό δόθηκε εντολή στα Ταμεία να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Κάθε νέα υπόθεση που θα προκύπτει από τη διαδικασία ελέγχου (π.χ. απογραφές, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) θα αποστέλλεται και στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ελέγχου των υποθέσεων παράνομης χορήγησης και είσπραξης κοινωνικών παροχών.

"Ξέχασαν" να δηλώσουν εισοδήματα σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ

Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις από συνταξιούχους που ξεχνούσαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους στην εφορία δείχνουν τα πρώτα στοιχεία. Από τον έλεγχο των συνταξιούχων μέσω του ΚΕΠΥΟ εκτιμάται πως το όφελος για τα Ταμεία μπορεί να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθεί και στο ΙΚΑ.

Έλεγχοι για τις αναπηρικές

Να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο σχεδόν το 30% όσων περνούν από επιτροπές αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είτε κόβεται είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό, γεγονός που πιστοποιεί τις διαστάσεις που είχε πάρει στο παρελθόν το φαινόμενο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

Οι έλεγχοι σε πρώτη φάση γίνονται σε περιοχές με υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων, όπως είναι η Κρήτη.

Δίκες εξπρές για τους επίορκους του Δημοσίου

Σε ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων που φορούν επίορκους δημόσιους υπαλλήλους ενδέχεται να στραφεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με τις νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με "Τα Νέα", οι υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο θα περνούν από τον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί άμεσα δίωξη και θα πηγαίνουν κατευθείαν σε ανακριτική διαδικασία.

Στο στάδιο αυτό θα αναλαμβάνει ο πρόεδρος Πρωτοδικών και θα πρέπει μέσα σε σύντομο διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, να αποφαίνεται για κάθε υπόθεση.

Στη διάρκεια της διερεύνησης θα μπορεί να διαταχθεί άρση του φορολογικού, τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου καθώς και να ζητηθεί η δέσμευση λογαριασμών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ξεκαθάρισε ότι για όσους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους αποδειχθεί ότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και το ιδιοποιήθηκαν ή εκμεταλλεύθηκαν τη θέση τους για να πλουτίσουν, η Δικαιοσύνη πρέπει αναμφισβήτητα να έχει σαφή, υπεύθυνο αλλά και γρήγορο λόγο, προσθέτοντας όμως ότι ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες γρήγορα και αξιόπιστα.

Μιλώντας στον Βήμα FM σημείωσε, πάντως, ότι δεν ταιριάζουν στις δικαιοπολιτικές αντιλήψεις του οι δίκες-εξπρές ούτε οι παραδειγματικές δίκες, αλλά οι δίκες που παράγουν αξιοπιστία.

Συμπλήρωσε ότι η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, είναι στοιχείο της αξιοπιστίας και ότι θα πρέπει να πάμε σε δίκες που θα γίνονται με την απαιτούμενη από τη δικονομία ταχύτητα και θα αντιστοιχούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που θα κρίνονται σε γρήγορους ρυθμούς με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όσων κατηγορούνται.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει να τίθενται με διαδικασίες εξπρές εκτός Δημοσίου οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και να υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία όλων εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούν.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)