Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης

Με στρατιές πενταμηνιτών εργατών στους δήμους επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει την καλπάζουσα ανεργία και να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Τι προβλέπει το σχέδιο

Μετά το πρότζεκτ για προσλήψεις ανέργων μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του υπουργείου Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί σχέδιο πενταμηνιτών εργατών στους δήμους.

Ενώ μέσω των ΜΚΟ προγραμματίζεται η πρόσληψη 55.000 ατόμων με βασικό "προσόν" την ανεργία και μεροκάματο 25 ευρώ, στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών οι προσλήψεις θα αφορούν τον τομέα της Αυτεπιστασίας (έργα οικοδομικής φύσεως) και μπορεί να αφορούν έως και 100.000 άτομα σε βάθος τριετίας.

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως αλλά, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", θα στηρίζεται:

* Σε έναν τριετή σχεδιασμό (2012-2014) με συνολικό προϋπολογισμό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τραπεζικό δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (1,5 δισεκατομμύριο).

Το δάνειο αυτό θα συναφθεί με δέσμευση των εσόδων που έχουν οι δήμοι από συγκεκριμένα τέλη (ΤΑΠ, ζύθου, διαφήμισης) τα οποία υπολογίζεται ότι το 2010 πλησίασαν τα 130 εκατομμύρια ευρώ.

* Στην κατεύθυνση των μικρών αναπτυξιακών έργων, "οικοδομικής" φύσεως, τα οποία υποτίθεται ότι οι δήμοι εκτελούσαν με αυτεπιστασία αλλά συνήθως ανέθεταν σε εργολάβους.

Τέτοια έργα μπορεί να αφορούν συντήρηση και επισκευές σε κοινωνικές υποδομές (παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα), κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι), δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, χωματερές, πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, καθαρισμό δασών κ.λπ. Επιπλέον:

* Οι μηνιαίες αποδοχές των εργατών αυτών θα είναι ίσως ελαφρά υψηλότερες εκείνων που θα προσλαμβάνονται μέσω ΜΚΟ (625 ευρώ), ενώ θα υπάρχει ανώτατο ετήσιο όριο απασχόλησης τα 135 ημερομίσθια. Στόχος είναι να ενταχθούν μέσα στο 2012 25.000 άτομα και να καλυφθεί μέχρι το 2014 ένας αριθμός έως και 100.000 θέσεων απασχόλησης.

* Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, μέσω των καταλόγων του οποίου θα γίνεται και η επιλογή των απασχολουμένων. Υποτίθεται ότι η απασχόληση θα διέπεται από το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν τα έργα αυτεπιστασίας στους δήμους και οι συμβάσεις θα αποκαλούνται «ορισμένου έργου».

* Θα απασχοληθούν κυρίως οικοδόμοι και εργάτες, κλάδοι που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων χρόνων και την κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Υποτίθεται ότι για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος, θα χρησιμεύσει ως εργαλείο ο θεσμός της αυτεπιστασίας που προβλέπει την υλοποίηση συγκεκριμένου έργου με αναλυτική μελέτη και πρόβλεψη για τις απαιτούμενες ανθρωποώρες.

Εάν, για παράδειγμα, ένα έργο απαιτεί τρεις βαφείς, δύο ξυλουργούς και τέσσερις οικοδόμους, θα επιλέγεται το αντίστοιχο προσωπικό από τις λίστες ανεργίας του τοπικού ΟΑΕΔ με όριο την ετήσια απασχόληση των 135 ημερών.

Η αυτεπιστασία και το νομικό της πλαίσιο υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει και τη μεταφορά του προσωπικού από ένα έργο σε άλλο, όπως συνέβαινε συχνότατα με τις παλαιότερες συμβάσεις έργου (αν και εκεί υποτίθεται πως υπήρχαν περιορισμοί).

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι προσλαμβανόμενοι θα επιλέγονται εκτός ΑΣΕΠ με το σκεπτικό ότι πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών μελετά τρόπους ώστε τα κριτήρια των προσλήψεων να είναι διαφανή, ενώ προετοιμάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι και για τις προσλήψεις μέσω των ΜΚΟ, οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ αλλά με κριτήρια "τύπου ΑΣΕΠ".

Με δεδομένες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, έγιναν στη συνέχεια κάποιες συνεννοήσεις από πλευράς υπουργείου Εργασίας και είναι πιθανό τελικώς οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά με ταχύτερες διαδικασίες.

Επικροτεί η Κομισιόν τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης

Οι προτάσεις του Σαρκοζί και της Μέρκελ "αποτελούν σημαντική πολιτική συμβολή από την πλευρά των δύο πιο μεγάλων οικονομιών αυτής της ζώνης στη συζήτηση και την εργασία που γίνεται γι' αυτά τα θέματα", αναφέρει ο Μπαρόζο σε κοινή του ανακοίνωση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

"Ενα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών", επισημαίνουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης: "μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν σε μία σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία", εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους.

Το αίτημα που διατύπωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για την υιοθέτηση "ενός χρυσού κανόνα" για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί "μία ισχυρή πολιτική δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών", αναφέρουν ο Μπαρόζο και ο Ρεν.

Η πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών "θα είναι ένα εργαλείο-κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα συνεισφέρει πιο δίκαια στα δημόσια οικονομικά", εκτιμούν οι δύο άνδρες.

Ο Μπαρόζο και ο Ρεν υπενθυμίζουν άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι "σύντομα" θα κάνει μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί "με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Eurogroup" και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της "τις επόμενες εβδομάδες", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από νεόπλουτος... νεόπτωχος!



Aυτή την ιστορία με τον Αντρέ Κάστρο, κάπου την έχουμε ξαναδεί. Θυμίζει πολύ τον δακτύλιο. Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή έρχεται στην Πανάθα, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο πάει στη Χιχόν και τις Κυριακές είναι ελεύθερος να πάει όπου αλλού γουστάρει. Τρεις εβδομάδες τώρα, αυτή είναι η ιστορία. Μια βαρετή ανακύκλωση της ίδιας «είδησης», με τις μέρες να περνούν και να βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο, δηλαδή στο απόλυτο τίποτα.

Για να ξεμπλοκάρει την ιστορία, ο Παναθηναϊκός πάει να την αποσυνδέσει από την εξέλιξη της μεταγραφής του Πλεσί. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέμε, αλλά δεν ξέρω αν αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι έτσι. Αυτή την κίνηση έπρεπε να την έχει κάνει εξαρχής, χωρίς να κρέμεται από τα κορδόνια του Γάλλου. Τώρα που την αποφάσισε, το «αργά» μπορεί και να σημαίνει «ποτέ». Στη βράση κολλάει το σίδερο. Μερικά πράγματα στο ποδόσφαιρο και στη ζωή γενικώς, πρέπει να γίνονται τη σωστή ώρα, ειδάλλως το πουλάκι θα πετάξει κι άντε πιάσ’ το μετά.

Απλά είναι τα πράγματα. Είσαι ο Κάστρο και σε πλησιάζει μια ομάδα που λέγεται Παναθηναϊκός. Προπονητής της ο Φερέιρα που τυγχάνει να έχεις δουλέψει μαζί του και τον ξέρεις και τον εκτιμάς. Πιστεύεις ότι μπορεί να σε εξελίξει και είσαι από την αρχή θετικός. Περνούν οι μέρες και είσαι όλο στο περίμενε. Γιατί; Γιατί η ομάδα που λέγεται Παναθηναϊκός θέλει πρώτα να ξεφορτωθεί το συμβόλαιο κάποιου Πλεσί και μετά να σε πάρει, γιατί έτσι και δεν το ξεφορτωθεί δεν θα έχει να σε πληρώσει. Ξενερώνεις ή δεν ξενερώνεις; Με τι καρδιά να πας σε μια ομάδα που το βλέπεις από την αρχή ότι πνίγεται για 500 χιλιάρικα;

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ένα σημαντικό λάθος. Δείχνει τη φτώχεια του και την περιφέρει. Βούκινο το έχει κάνει ότι το ταμείο είναι μείον και δεν έχει μαντίλι να κλάψει. Η έλλειψη ρευστού δεν είναι πια εσωτερική υπόθεση. Την ξέρουν και οι πέτρες, σε Ανατολή και Δύση. Κι όταν βγαίνεις ευάλωτος στις αγορές, σε πατάνε στο κεφάλι. Νόμος είναι αυτό. Οι αγορές είναι αμείλικτες. Όταν δεν έχεις τρόπο να προστατεύσεις το όνομα και τη φήμη σου, εύκολα σε παίρνει από κάτω. Ούτε προλαβαίνεις να δεις από πού θα σου έλθει.

Όταν πέφτεις σε κινούμενη άμμο, όσο πιο πολύ κτυπιέσαι για να βγεις, τόσο πιο πολύ σε τραβάει μέσα. Αυτό έπαθε ο Παναθηναϊκός, αυτό έπαθε και η Ελλάδα. Η ενστικτώδης και πανικόβλητη αντίδραση μεγιστοποίησε το πρόβλημα. Κι όταν τσαλακώνεται η εικόνα σου στις αγορές, ανάσα δεν προλαβαίνεις να πάρεις.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε κρατήσει ψύχραιμη και συγκρατημένη στάση, θα αγόραζε πιο φτηνά και θα πουλούσε πιο ακριβά. Όταν σε βρίσκει ο άλλος στην ανάγκη, κοψοτιμής θα σου αγοράσει και πανάκριβα θα σου πουλήσει. Άμα θες. Άμα δεν θες, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Έτσι είναι. Οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί και δεν έχουν έλεος. Το κακό είναι ότι ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το νόμισμα και από τις δυο του όψεις. Όταν είχε αβέρτα στα λεφτά στα ταμεία του, διαλαλούσε τον πλούτο του. Έπεσαν τα κοράκια πάνω στον νεόπλουτο και τον ξέσκισαν. Πληρώθηκαν τότε πολλοί κούκοι για αηδόνι, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Το ίδιο κάνει τώρα από την αντίθετη πλευρά. Αντί για τον πλούτο του, διαλαλεί τώρα τη φτώχεια του. Και ως νεόπτωχος, με μαθηματική ακρίβεια φτάνει στο ίδιο ακριβώς σημείο, με τη διαφορά ότι ακολουθεί την ανάποδη διαδρομή. Νεόπλουτοι - νεόπτωχοι σημειώσατε Χ, δηλαδή μηδέν εις το πηλίκον. Με δυο λόγια: σημασία δεν έχει μόνο το πώς είσαι αλλά και το τι δείχνεις προς τα έξω ότι είσαι. Όταν δείχνεις αδύναμος, το πληρώνεις. Και το πληρώνει τώρα ο Παναθηναϊκός στις αγορές, όπως ακριβώς το πλήρωνε παλαιότερα και στα κέντρα των αποφάσεων.

Ούτε η άλλη διαδρομή οδηγεί κάπου καλύτερα. Η αμετροέπεια έφερε τον Παναθηναϊκό πολύ κοντά στο οικονομικό κραχ και στη διαπόμπευση. Μεγάλα παιδιά είμαστε και καταλαβαινόμαστε νομίζω. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή του Παναθηναϊκού: η έλλειψη μέτρου. Πάνε τόσα πολλά πράγματα τόσο εύκολα από το ένα άκρο στο άλλο, που μαζί με τ’ αβγά, χάνονται και τα καλάθια.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)