...Dilma Russef at a ceremony in Rio de Janeiro.
Γκολαντιές. menou
- Home
- Φορολογικό
- Νέες Συντάξεις ΕΦΚΑ
- Νέες Συντάξεις Δημοσίου
- Νέες Συντάξεις Ιδιωτικού Τομέα
- Νέες Συντάξεις Χηρείας
- Επικουρικές Συντάξεις
- Προσωπική Διαφορά
- Ασφαλιστικό ΙΚΑ
- Ασφαλιστικό ΔΕΚΟ-Αυτοαπασχολούμενων
- Συνταξιοδοτικό
- Στρατιωτικοί
- 6μηνα
- Σωματα Ασφαλείας
- Ιατροί/ΕΤΑΑ
- Eκπαιδευτικοί
- Δικηγόροι-Μηχανικοί
- Aποδείξεις Εφορίας
- Υπολογ.ΣύνταξηςΙΚΑ
- ΕΚΑΣ
- Εργασιακό
- Μητέρες
- Τεκμήρια
- Εντυπα ΙΚΑ
- ΦΠΑ Δικηγόρων
- Τaxisnet
- Oρια ΟΑΕΕ
- Πλασματικά
- Φ.Π.Α.
- Δημόσιο
- Φορολογικό
- Τεκμηρια
- Μισθοι-Συνταξεις 2011
- Δημόσιο και 65
- ΙΚΑ και Ενσημα
- Σύνταξη και Αναπηρία
- Διαδικασία Συντ/σης
- Αναγνώριση
- Μεταβίβαση
- Ερωταπαντήσεις
- About
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011
Το καταστροφικό πέρασμα της Αϊρίν
Irene's impact on NYC - 08/28/2011 by The_Weather_Channel
Τουλάχιστον 18, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και, 20 σύμφωνα με το Reuters, είναι οι νεκροί από τον κυκλώνα Αϊρίν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ περί τα πέντε εκατομμύρια σπίτια και γραφεία έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Παρότι ο κυκλώνας δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στο κέντρο του Μανχάταν, η ζωή των κατοίκων στα περίχωρα έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα, τόσο εξαιτίας του κομμένου ρεύματος, όσο και των πλημμυρών και των εκατοντάδων δέντρων που έχουν πέσει στους δρόμους.
Ενώ η ανατολική ακτή προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως "Πολλοί Αμερικάνοι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φως, ή να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από τις πλημμύρες".
Τα 8.5 εκατομμύρια Νεοϋορκέζων που δεν είναι συνηθισμένα σε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα, ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα.
Το κόστος της καταστροφής που έφερε ο κυκλώνας στην ανατολική ακτή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι δήλωσε στο NBC, πως υπολογίζει ότι θα χρειαστούν "δισεκατομμύρια δολάρια" για την αποκατάσταση των υλικών καταστροφών.
Παρά τις δυσκολίες μετακίνησης των πολιτών σε ορισμένες περιοχές, η αγορά θα λειτουργήσει, ακόμη και εάν υπάρχει περιορισμένη κίνηση, καθώς και η Γουόλ Στριτ και το χρηματιστήριο.
Η φετινή χρονιά επεφύλασσε τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στην ιστορία των ΗΠΑ, και σε, τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέρχονται, έως τώρα, οι υλικές ζημιές από τις πλημμύρες, τους καύσωνες και τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τη χώρα.
Το επίφοβο, μετά τον κυκλώνα Αίριν για τους ειδικούς είναι η τροπική καταιγίδα Χοσέ, που φαίνεται πως προετοιμάζεται κοντά στις Βερμούδες.
Χωρίς τρένα το Νιου Τζέρσι
Οι σιδηροδρομικές γραμμές του Νιου Τζέρσι, θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε ο τυφώνας Αϊριν.
Ο διευθυντής της υπηρεσίας μεταφορών δήλωσε ότι "Ακυρώνουμε τα δρομολόγια μας μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο και ο τυφώνας μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε ανάλογη απόφαση".
Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του αρμόδιου φορέα, το εργατικό δυναμικό θα απασχοληθεί, επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με τον καθαρισμό του Νιου Τζέρσι από τα πεσμένα δέντρα, τη αποκατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος και των βλαβών που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες.
Μετρό και λεωφορεία της Νέας Υόρκης σε λειτουργία από τα ξημερώματα
Το μετρό της Νέας Υόρκης θα λειτουργεί και πάλι από τις 6 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), παρότι αναμένεται τα δρομολόγια να είναι λιγότερα και, ως εκ τούτου, με πολύ περισσότερους επιβάτες το καθένα.
Τα δρομολόγια των λεωφορείων και στους πέντε δήμους της πόλης έχουν αποκατασταθεί, αλλά, ενδεχομένως για σήμερα Δευτέρα, να μην ανταποκρίνονται πλήρως στο συνηθισμένο προγραμματισμό τους, δήλωσαν τόσο ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο όσο και ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας μεταφορών, Τζέι Γουάλντερ.
Επαναλειτουργούν τα τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης
Ανοίγουν σήμερα το πρωί τα τρία κυριότερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Τα αεροδρόμια JFK και Νιούγουαρκ, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 6 το ξημέρωμα (τοπική ώρα) και το ΛαΓκουάρντια μια ώρα αργότερα.
Η τρόικα στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις
Από κόσκινο για άλλη μια φορά η ελληνική οικονομία. Στελέχη της τρόικας θα ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου. Πιθανό να ζητηθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση
Δημοσιεύτηκε: Αύγουστος 29 2011 08:39 Ενημερώθηκε: Αύγουστος 29 2011 08:44
Ξεκινούν τη Δευτέρα, οι έλεγχοι της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα βρεθούν η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η πορεία του ελλείμματος, οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εμφανίσει έσοδα τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα ανώτατα στελέχη της τρόικας, έχουν στις τσέπες τους πολλές κίτρινες κάρτες, καθώς φέρονται δυσαρεστημένοι με τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ελληνική κυβέρνηση.
Αυστηρή θα είναι και η επισκόπηση της πορείας υλοποίησης ενός μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με αιχμή τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την κατάθεση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, δηλαδή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Εκτός στόχων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, υπαινίχθηκε προσπάθεια της κυβέρνησης για επικαιροποίηση των στόχων για το έλλειμμα, καθώς η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ίσως φτάσει το 5% (η πρόβλεψη ήταν για 3,5%).
Το πώς θα γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση, κανείς δεν το γνωρίζει, ενώ είναι πιθανό να ζητηθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με ότι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό λαό.
Χαρακτηριστικό είναι, εν προκειμένω, τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters,σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναμένεται να είναι σκληρές.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στέλεχος της τρόικας, που φέρεται να αναφέρει ότι "υπάρχει ακόμη έντονη ανησυχία όσον αφορά τους στόχους. Οι Έλληνες υποστηρίζουν ότι φταίει η ύφεση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες εάν κάτι τέτοιο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ύφεση".
Τηλεδιάσκεψη για τις εγγυήσεις
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς), για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα προς τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απέστειλε επίσημη διερευνητική επιστολή σε περίπου 60 υπουργούς Οικονομικών, αλλά και σε ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων (π.χ. τράπεζες).
Στόχος είναι να αξιολογηθεί η διεθνής συμμετοχή στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το σχέδιο ανταλλαγής των κρατικών τίτλων, το οποίο περιλαμβάνεται στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο προς τη χώρα. Στην επιστολή σημειώνεται ότι θα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικώνΑλλαγές για την επιστροφή περιουσιών των βακουφικών ιδρυμάτων
Σημαντικές εκκρεμότητες φαίνεται να αφήνει το νέο "ρετούς" του νόμου που ψήφισε το 2008 η κυβέρνηση Ερντογάν και προβλέπει βελτιώσεις στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιών των μειονοτικών βακουφικών ιδρυμάτων, τα οποία είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος.
Η τροποποίηση του νόμου, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης, έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς την Ευρώπη για άρση των διακρίσεων εις βάρος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Η κίνηση αυτή ήρθε την παραμονή της συνάντησης που επρόκειτο να έχει χθες βράδυ ο Τ. Ερντογάν με τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων με την ευκαιρία του Ραμαζανιού.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή:
- των ακίνητων περιουσιών, των οποίων δεν αναφέρεται ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας
- ακινήτων που έχουν περιέλθει στο τουρκικό κράτος με άλλους τρόπους πέραν της απαλλοτρίωσης, της πώλησης και της ανταλλαγής
- των νεκροταφείων και των βρυσών, η διαχείριση των οποίων έχει περιέλθει στους Δήμους.
Προβλέπεται επίσης η καταβολή αποζημίωσης (που θα υπολογιστεί από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών) για τις περιουσίες που έχουν μεταπωληθεί από το τουρκικό κράτος σε τρίτους.
Οι θετικές αυτές βελτιώσεις όμως αφορούν μόνο τις περιουσίες οι οποίες έχουν καταγραφεί στο "Δηλωτικό του 1936" και δεν καλύπτεται ο μεγάλος αριθμός βακουφικών ακινήτων που αποκτήθηκαν από δωρεές ή κληροδοτήματα μετά το 1936 και κυρίως κατά την περίοδο των δεκαετιών '50 και '60. Επίσης, ερωτηματικό παραμένει η τύχη των λεγόμενων "κατειλημμένων Βακουφίων" (Mazbut), των οποίων η περιουσία έχει περιέλθει στο τουρκικό δημόσιο, το οποίο έχει αναλάβει και τη διοίκησή τους. Ασαφής παραμένει επίσης και η τύχη παλαιών νεκροταφείων σημαντικότατης οικονομικής αξίας, μια και σήμερα βρίσκονται στο κέντρο ανεπτυγμένων συνοικιών της Κωνσταντινούπολης και σημαντικά τμήματά τους έχουν διατεθεί για άλλες χρήσεις από τους Δήμους που είχαν τη διαχείρισή τους.
Alpha Bank και Eurobank φτιάχνουν τον πρώτο υπερ - όμιλο
Συγχώνευση: Δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη, η 25η σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συμμετοχή του Κατάρ κατά 20%, νέα κεφάλαια 1,75 δισ. ευρώ και συνέργειες που υπολογίζονται στα 2,5 - 3,5 δισ. ευρώ
Οι κ.κ. Γιάννης Κωστόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος της νέας τράπεζας, Δημήτρης Μαντζούνης, νέος διευθύνων σύμβουλος και Νίκος Νανόπουλος, επίσης νέος διευθύνων σύμβουλος, πρόκειται να αποτελέσουν την ηγετική ομάδα του ενοποιημένου τραπεζικού σχήματος. |
Tην αυλαία της συγκέντρωσης στην τραπεζική αγορά ανοίγει η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank [ACBr.AT] με τη Eurobank [EFGr.AT] , στην οποία το Κατάρ θα έχει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, που θα στηρίξει με κεφάλαια το νέο σχήμα.
Πρόκειται για μια κίνηση που δίνει δυναμική στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πιέζεται πολλαπλώς και με ένταση, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ενώ η συμμετοχή του κρατιδίου του Κατάρ μπορεί να αναδειχθεί ως σημαντική επένδυση για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τις τράπεζες και τη χώρα και επιχειρεί να «απαντήσει» στην ανάγκη για μεγαλύτερα σχήματα στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο».
Κυβέρνηση, τρόικα και φυσικά η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν πολλάκις τονίσει ότι χρειάζεται συγκέντρωση στην τραπεζική αγορά, αλλά είναι εύλογο ότι η επιδείνωση των συνθηκών από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, όπως και η απτή «απειλή» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έφεραν πιο κοντά τις δύο πλευρές.
Οι επίσημες ανακοινώσεις
Σήμερα το μεσημέρι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο διοικήσεων, αναμένεται να ανακοινωθούν όλες οι λεπτομέρειες για το νέο σχήμα, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη και η 25η σε μέγεθος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ πυρετώδης ήταν η προετοιμασία από τα στελέχη των δύο ομίλων προκειμένου να καθοριστούν στις λεπτομέρειές τους σε θέματα όπως η σχέση ανταλλαγής και συνακόλουθα η μετοχική σύνθεση, καθώς και ο σχεδιασμός για την κεφαλαιακή ενίσχυση που θα λάβει το νέο σχήμα και εκτιμάται περί το 1,75 δισ. ευρώ.
Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών σήμερα στις 9.30 το πρωί καλούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία ώστε να ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις, ώς τις οποίες οι μετοχές δεν θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α.
Η παρουσίαση του νέου σχήματος θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στο «Χίλτον» από τον πρόεδρο της Alpha Bank, Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος θα είναι και ο εκτελεστικός πρόεδρος της νέας τράπεζας, ενώ διευθύνοντες σύμβουλοι θα είναι οι σημερινοί CEO της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, και της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος.
Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, θα γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, στις 5.30 μ.μ. από την Eurobank και στις 6.30 μ.μ. από την Alpha Bank -μία ημέρα νωρίτερα από το αρχικώς καθορισμένο για τη δεύτερη- όπου θα γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις από το roll over, ενώ οι τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν θα δώσουν την ευκαιρία για ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση.
Η ύπαρξη κλεισμένης συμφωνίας επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών, καθώς, παρά τη φημολογία που κυκλοφορούσε από το απόγευμα της προηγουμένης, ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστεψαν σε μια τέτοια εξέλιξη μετά τις επανειλημμένες διαψεύσεις ανάλογων σεναρίων εδώ και πολλούς μήνες. Είναι ενδεικτικό ότι η φημολογία της Παρασκευής περιελάμβανε ακόμη και τις εκδοχές της συγχώνευσης της Εθνικής με μία από τις δύο τράπεζες.
Οι κ.κ. Κωστόπουλος και Λάτσης είναι συνομιλητές, ενώ τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν έφθασαν κοντά σε μια ανάλογη κίνηση.
Καταλύτης το Κατάρ
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η συνένωση Alpha Bank - Εurobank δεν λύνει αυτομάτως το κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότητας, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται πλήρως από την ΕΚΤ. |
Το βέβαιο είναι ότι, όπως όλοι οι τραπεζίτες αυτή την περίοδο, προβληματίζονται έντονα για το μέλλον του συστήματος και επιχείρησαν να κρατήσουν οι ίδιοι τον έλεγχο του παιχνιδιού, διατηρώντας την πρωτοβουλία, ενώ η παρέμβαση του Κατάρ φαίνεται να είναι ο καταλύτης, αφού το νέο σχήμα, όπως και κάθε τράπεζα χωριστά, θα είχαν το αμέσως επόμενο διάστημα ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.
Σήμερα αναμένεται να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το ύψος της αύξησης, πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για 1,5 με 2 δισ. ευρώ, καθώς και ποια θα είναι η συμμετοχή του κρατιδίου του Κατάρ, το οποίο έχει μακρόχρονη μετοχική σχέση με την Alpha Bank από τον Ιούνιο του 2008 και ελέγχει, μέσω του Paramount Ηolding Limited, που αποτελεί τον επενδυτικό φορέα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ποσοστό 4%.
Πληροφορίες επίσης κάνουν λόγο για απόκτηση από το Κατάρ περί του 20% και άνω της νέας τράπεζας και ενώ πηγές από την τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι τα αραβικά κεφάλαια θα ανέρχονται καταρχάς σε 500 εκατ. ευρώ, άλλες πηγές αναφέρουν ότι η επένδυση μπορεί να φθάσει στην πορεία τα 2 δισ. ευρώ.
Κεφαλαιακή ενίσχυση
Σύμφωνα με το Reuters, η κεφαλαιακή ενίσχυση ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,25 δισ. ευρώ θα προκύψει από αύξηση με μετρητά και 500 εκατ. ευρώ από μετατρέψιμο ομολογιακό. Στην αύξηση κεφαλαίου θα μετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι των δύο τραπεζών, η οικογένεια Κωστόπουλου, η οποία ελέγχει το 9% της Alpha Bank, και το EFG Group το 44,5% της Eurobank, ώστε πλέον θα υπάρχουν τρεις μετοχικοί πόλοι στη νέα τράπεζα.
Η πρωτοβουλία των δύο τραπεζών προέκυψε από το συνδυασμό εξελίξεων που έκαναν τον τραπεζικό κλάδο εξαιρετικά ευάλωτο: καταρχάς, η συνεχής κατακρήμνιση των μετοχών τις έχει οδηγήσει σε απαξίωση, ώστε και οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι οι δύο τράπεζες μαζί είχαν κεφαλαιοποίηση κάτω των 2 δισ. ευρώ στο κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ διαμορφώθηκε στα 5,26 δισ. ευρώ για τις τέσσερις μεγαλύτερες.
Οι απομειώσεις από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, οι οποίες εκτιμώνται στα 5 δισ. ευρώ συνολικά και θα αποσαφηνιστούν από σήμερα στα αποτελέσματα εξαμήνου, οι αυξημένες προβλέψεις, που αναμένεται να προκύψουν από τα ευρήματα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια, και η ανάγκη σε κάθε περίπτωση διατήρησης δείκτη core tier I πάνω από το 10% δείχνουν ξεκάθαρα το δρόμο των αυξήσεων κεφαλαίου.
Πωλήσεις θυγατρικών
|
Το σωματείο των εργαζομένων ευελπιστεί να μην ανατραπούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη διοίκηση της Eurobank.
Οι κινήσεις απομόχλευσης, μέσω πώλησης θυγατρικών ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές τη στιγμή που η «πόρτα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ανοίξει διάπλατα, όπως επεσήμανε μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ηταν χαρακτηριστική η διευκρίνιση του κ. Βενιζέλου ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει με κοινές μετοχές στις τράπεζες που θα εισέλθουν, κάτι το οποίο οδηγεί στην κρατικοποίηση. Σε μια τέτοια εξέλιξη χάνεται πλήρως ο έλεγχος της τράπεζας και η τύχη της εξαρτάται από τις «διαθέσεις» του Ταμείου, το οποίο μέσα σε ορίζονται διετίας υποχρεούται να αναζητήσει αγοραστή.
Το Κατάρ είναι εύλογα ο κρίσιμος παράγοντας που θα εισφέρει νέα κεφάλαια και κάνει τη διαφορά στη συνένωση των δύο τραπεζών. Η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων είναι ο δρόμος που έδειχνε εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος και πρόκειται για εξέλιξη την οποία βλέπει θετικά η κυβέρνηση, καθώς γίνεται μια «κίνηση προς τα εμπρός» για την οικονομία και υλοποιείται μια ξένη επένδυση που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, ώθηση αναμένεται να δοθεί και στη χρηματιστηριακή αγορά, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συγκέντρωση των τραπεζών και πυροδοτώντας και άλλες κινήσεις.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η συνένωση Alpha Bank - Εurobank δεν λύνει αυτομάτως το κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότητας, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ το νέο σχήμα εξαρτάται και από το ελληνικό δημόσιο, έχοντας προνομιούχες μετοχές ύψους 1,94 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, οι συνέργειες μεταξύ δύο μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων θα προκύψουν κατ' ανάγκην από συνέργειες στο κόστος και άρα κλείσιμο καταστημάτων που αλληλοκαλύπτονται, συγχώνευση κεντρικών υπηρεσιών και συνακόλουθη μείωση προσωπικού.
Στήριξη της οικονομίας
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών πρέπει να συνοδεύεται από ένα επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την απασχόληση των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των τραπεζών και ταυτόχρονα θα εγγυάται την επιτυχή έκβαση αυτών των επιχειρηματικών κινήσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ Να μην υπάρξουν απολύσεις και να μην ανατραπούν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη διοίκηση ζητεί και το σωματείο εργαζομένων στη Eurobank.
Αμυντικού χαρακτήρα κίνηση θεωρεί τη συγχώνευση ο Συνασπισμός και τονίζει την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει ότι η συγχώνευση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αφορμή για την απώλεια θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες τράπεζες.
«Μονόδρομος» η αναθεώρηση των στόχων του μεσοπρόθεσμου
Σε αναθεώρηση των στόχων, αλλά και των μέτρων ύψους 28,3 δισ. ευρώ που απαιτεί για την υλοποίησή του το μεσοπρόθεσμο, αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση η διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής των επίσημων πιστωτών μας.
|
Η μάχη που ετοιμάζεται να δώσει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των ελεγκτών της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμού έχει ένα στόχο. Μια λύση που δεν προϋποθέτει άλλο ένα «βουνό» μέτρων για φέτος με στόχο την κάλυψη των αποκλίσεων που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου για το 2011.
Σημείο αναφοράς για τις αλλαγές θα είναι η ύφεση για φέτος η οποία αναμένεται μεγαλύτερη από 1 έως 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο. Υπολογίζεται έτσι η ύφεση θα φθάσει στο 4,5 έως και 5,3% του ΑΠΕ.
Προϋποθέσεις στόχων
Με βάση αυτό, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι αν οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες επιτευχθούν στο ακέραιο, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο, τότε το έλλειμμα του 2011 θα φτάσει στο 8% του ΑΕΠ, αντί 7,6% του ΑΕΠ που ήταν η πρόβλεψη από την αξιολόγηση για την πέμπτη δόση του δανείου τον περασμένο Ιούλιο.
Παρ' όλ' αυτά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση των μέτρων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν κατά την προηγούμενη αξιολόγηση στην τέταρτη αξιολόγηση του μνημονίου κάτι που είναι επίσης δύσκολο αφού η υψηλότερη ανεργία αλλά και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις τόσο για τα έσοδα όσο και για τις δαπάνες.
Η πρώτη μεγάλη ανησυχία που εκφράζουν κορυφαία στελέχη του Οικονομικών είναι αν θα πληρωθούν στο σύνολό τους τα τριπλά σημειώματα με το τέλος επιτηδεύματος και την έκτατη εισφορά αλληλεγγύης 1.500.000 από τα οποία ταχυδρομήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους υπόχρεους.
|
Πρόβλημα οι δαπάνες
Στις δαπάνες το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο είναι η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων με πρώτη αυτή του ΙΚΑ που θα πρέπει να επιδοτηθεί με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα για να καλύψει τις ανάγκες του αλλά και του ΟΑΕΕ και του Ταμείου του δημοσίου του ΟΠΑΔ που συνεχίζει να χρωστά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από εφάπαξ πρόσφατα συνταξιοδοτημένων δημοσίων υπαλλήλων.
Πληροφορίες θέλουν επίσης να έχει αρχίσει να «ξεφεύγει» και το πρόγραμμα Καλλικράτης από τους αρχικούς στόχους που ήθελαν περικοπή των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011.
Στον τομέα της υγείας τα δημόσια νοσοκομεία λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τελευταία ρύθμιση των χρεών τους προς τους προμηθευτές τους, έχουν αρχίσει να σωρεύουν και πάλι χρέη που στα μέσα του χρόνου έφταναν τα 2 δισ. ευρώ κάτι που έχει ήδη επισημάνει και η EE αλλά και το ΔΝΤ στις εκθέσεις τους για την πέμπτη δόση του δανείου.
«Πρόχειρο» έλλειμμα 8,5%
Με αυτά τα δεδομένα, ένας πρόχειρος υπολογισμός από το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει το έλλειμμα για το 2011 περίπου στο 8,5% του ΑΕΠ αν συγκρατηθεί η αύξηση των δαπανών στις απολύτως απαραίτητα δηλαδή την πληρωμή συντάξεων από τα ταμεία και την αύξηση των εσόδων με είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.
Μάλιστα τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για ύφεση και για το 2012 ως αποτέλεσμα της βαθύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας αλλά και των δυσμενών προβλέψεων για τη διεθνή οικονομία. Κάτι τέτοιο θα αλλάξει και τους μακροοικονομικούς στόχους για το επόμενο έτος.
Αν η τρόικα αποδεχθεί τις αστοχίες στο έλλειμμα του 2011 και του 2012, θα ξεκινήσει και η δεύτερη και ίσως πιο ουσιαστική συζήτηση της αξιολόγησης που θα αφορά τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις και να επιτευχθεί το 2014 η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στόχος του υπουργείου θα είναι μια ηπιότερη λύση για την κάλυψη των αποκλίσεων που θα έχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και ενδεχομένως του 2012.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας απορούν γιατί δεν υπάρχει ακόμη σχεδιασμός παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις για τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες. |
«Σίγουρη η 6η δόση»
Στελέχη του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάριζαν ότι δεν τίθεται το θέμα αναστολής της καταβολής της 6ης δόσης του δανείου, αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι και κυρίως οι δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για να ανάψουν οι ελεγκτές το πράσινο φως.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τα χρήματα της δόσης που αναμένει η Ελλάδα θα προέλθουν κατά πάσα πιθανότητα από το υφιστάμενο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δηλαδή το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το οποίο απομένουν ακόμη κεφάλαια ύψους 45 δισ. ευρώ.
Δεδομένο της διαπραγμάτευσης θα είναι η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που θα καλύψουν τα επόμενα χρόνια τις δημοσιονομικές αποκλίσεις.
Ζητούμενο για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θα είναι η σταδιακή κατανομή των νέων μέτρων που θα πρέπει να λάβει η ελληνική Κυβέρνηση.
«Σταδιακά νέα μέτρα»
Βασικό επιχείρημα είναι ότι η λήψη ενός νέου τεράστιου πακέτου μέτρων σε μια οικονομία που βρίσκεται για τρίτο χρόνο σε ύφεση θα κινδυνέψει να αποτελέσει την πλήρη αποτυχία του προγράμματος.
Ένα δεύτερο επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί και το οποίο το έχει ήδη αναφέρει και ο κ. Βενιζέλος είναι ότι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου δεν αποδεικνύονται αισιόδοξες μόνο για την ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια την τρόικα, η οποία τις επικύρωσε μετά από ένα μήνα σκληρών διαπραγματεύσεων στις αρχές του καλοκαιρού.
Εκτός από την αστοχία της πρόβλεψης σε ό,τι αφορά το «βάθος» της ύφεσης η τρόικα συνυπέγραψε και την πρόβλεψη ότι το μέσο ποσοστό ανεργίας για φέτος θα είναι 14,5%, ποσοστό που έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα και όλοι πλέον τόσο την Κυβέρνηση όσο και στην ΓΣΣΕ μιλούν για μια αύξηση της ανεργίας που μάλλον θα ξεπεράσει το 16% σε επίσημα επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή πλήττει επίσης τους δημοσιονομικούς στόχους, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και στο σκέλος των εσόδων. 'Ολα αυτά για τον κ. Βενιζέλο θα μπουν στην ατζέντα συζήτησης που ξεκινά σήμερα.
Επτά μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν και δεν εξηγούνται από την οικονομική συγκυρία
Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα. |
Επτά αλλαγές που αφορούν το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για την υλοποίηση των οποίων είχε δεσμευτεί η Ελλάδα μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της τρόικας.
Ήδη τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων παρέδωσαν το κείμενο των συμπερασμάτων τους από την πρώτη εβδομάδα αξιολόγησης του μεσοπρόθεσμου στους κ.κ. Ματθίας Μορς (Ε.Ε.), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), και σημειώνουν πάνω επτά βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν εξηγούνται από την ύφεση.
Όλα τους περιστρέφονται γύρω από τις αλλαγές στο Δημόσιο που έπρεπε να γίνουν εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζουν να καθυστερούν.
1. Το πρώτο είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου. Τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων απόρησαν γιατί δεν υπάρχει ακόμη σχεδιασμός παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις για τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, παρά τη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη φορά με την τρόικα. Το νέο μισθολόγιο παρότι δημοσιονομικά ουδέτερο -τόσο στην εκδοχή Ραγκούση όσο και στην εκδοχή Ρέππα- θεωρείται ως διαρθρωτική αλλαγή η οποία δεν θα πρέπει να καθυστερεί. Μέτρα όπως η μείωση των μισθολογικών κλιμακίων από τα 18 σήμερα στα 11, προαγωγές με βάση την αξιολόγηση και επιδόματα με βάση την επίτευξη στόχων, αλλά και αλλαγή των εργασιακών συνθηκών για τους νεοεισερχόμενους με βάση το κανόνα 1 προς 5 θεωρείται ότι είναι θέματα που θα απέδιδαν ως το τέλος του μεσοπρόθεσμου και σε επίπεδο δαπανών. Η τρόικα θα ζητήσει επίσης να μάθει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία της «προσωπικής διαφοράς» και να την αποτυπώσει δημοσιονομικά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
2. Οι συγχωνεύσεις δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που επίσης βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια. Το μόνο που βρήκαν έτοιμο τα στελέχη της τρόικας είναι η απόφαση για τη συγχώνευση 60 οργανισμών χωρίς όμως να υπάρχει σχεδιασμός για την διαχείριση των εργαζομένων.
3. Οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ οι οποίες επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρά τη μείωση του ελλείμματος θεωρείται ακόμη απίθανο να καταφέρουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως το τέλος του 2012, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.
4. Το ασφαλιστικό, όπου θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των επικουρικών συντάξεων καθώς και η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
5. Τα εργασιακά και ειδικότερα το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων. Τα τεχνικά κλιμάκια ζητούν την επέκταση του μέτρων και αλλαγές στο νόμο ώστε να μην υπάρχει παρεμβολή του υπουργείου σε αντίστοιχες διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων.
6. Οι δαπάνες της υγείας που δεν ακολουθούν την -καθοδική- πορεία που έχει προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο και άρα οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να επιταχυνθούν κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων.
7. Οι δημοσιεύσεις στοιχείων για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης αλλά και τις προβληματικές ΔΕΚΟ, καθυστερούν υπερβολικά σε σχέση με το 2010.
Αβεβαιότητα για το πακέτο διάσωσης
Μεταξύ άλλων, στα θέματα που προτίθεται να θέσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα θα είναι και η πολυεπίπεδη ζημιά που κάνει η καθυστέρηση εκ μέρους των επίσημων πιστωτών της υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, ως πραγματικό πρόβλημα, αναμένεται να αναφερθεί το θέμα των εγγυήσεων που έχει ανακύψει, μετά και τη συμφωνία με τη Φινλανδία το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου μια εβδομάδα, με την Αυστρία και στη συνέχεια την Ολλανδία και τη Σλοβακία να ζητούν επίσης εγγυήσεις για τη συμμετοχή στο πακέτο βοήθειας. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ το γεγονός αυτό συντηρεί την έντονη αβεβαιότητα και τα σενάρια χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
Σε πρώτη φάση αυτό πιέζει ακόμη περισσότερο τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας τη διαφορά απόδοσης (spread) σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο αναφοράς, με αποτέλεσμα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας να έχει ξεπεράσει τις 1.600 μονάδες βάσης.
Εκτός του χρέους όμως η καθυστέρηση της υιοθέτησης της συμφωνίας έχει επίπτωση και στην πραγματική οικονομία.
Βασικότερο δείγμα είναι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο συνεχίζει να πιέζεται από τις αγορές όλο αυτό τον καιρό παρά τις εξαγγελίες για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Αυτό αντανακλάται τόσο στη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών, όσο και στην κεφαλαιακή τους κατάσταση. Η συνεχής πίεση προς τις ελληνικές τράπεζες εκτός από την επιδείνωση των οικονομικών τους δεικτών γίνεται αιτία να περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Η κρίση των τραπεζών μεταδίδεται ως έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους προχωρούν σε απολύσεις, επιχειρώντας να διατηρηθούν σε λειτουργία.
Οι απολύσεις είναι και μια από τις βασικές αιτίες των δημοσιονομικών αποκλίσεων των ασφαλιστικών ταμείων, επέκταση των συνολικών δημοσιονομικών αποκλίσεων που εντοπίζονται κατά την πρώτη αξιολόγηση του μεσοπρόθεσμου.
Δεδομένο της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομικών με τη τρόικα θα είναι η ανάγκη νέων μέτρων. |
Το «οχυρό» της ύφεσης
Συνολική αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου και στους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ύψους 28,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αναμένεται μετά την αξιολόγηση του προγράμματος που ξεκινά σήμερα από την τρόικα.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει «οχυρωθεί» πίσω από τη βαθύτερη ύφεση για να δικαιολογήσει τις αναθεωρήσεις των στόχων του ελλείμματος για φέτος και ίσως και το 2012, ενώ η τρόικα αναμένεται να πιέσει ώστε να μη φανεί ότι χαλαρώνει η δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα.
Πάντως κανείς δεν μιλά για κίνδυνο σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.
Σε σκόπελο ΣτΕ οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
Σε συνταγματικό «σκόπελο» προσκρούουν οι υπολογισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χρονική διάρκεια που θα έχει το «συγχωροχάρτι» στα αυθαίρετα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Στο νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται ότι με την υποβολή δήλωσης το αυθαίρετο θα διατηρείται για 40 χρόνια αν βρίσκεται εντός σχεδίου και για 20 χρόνια όταν είναι εκτός σχεδίου. Είναι όμως βέβαιο ότι η διάταξη θα αποσυρθεί και αναζητείται νέα διατύπωση, που να είναι αποδεκτή από το ΣτΕ και για το σκοπό αυτό το τελευταίο διάστημα έγιναν τουλάχιστον τρεις συναντήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου και του Ν. Σηφουνάκη με μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διαγραφεί η αναφορά σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και θα υπάρχει μια ασαφής διατύπωση, η οποία θα λέει ότι η «αναστολή από την επιβολή κυρώσεων», όπως μετονομάστηκε η τακτοποίηση των αυθαιρέτων, θα ισχύει ώς την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής.
Αύξηση δόσεων
Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τα οποία επικοινώνησε η «Ε», δεν έκρυψαν την αγωνία τους ότι η αλλαγή δεν θα είναι ελκυστική για τους αυθαιρετούχους, ενώ θα αφήσει ακάλυπτη σημαντική μερίδα παράνομων κτισμάτων που είναι διάσπαρτα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ως αντιστάθμισμα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε οι οφειλές να αποπληρωθούν μέσα σε μια τριετία. Μια άλλη πρόταση αφορά τη νέα μείωση του προστίμου από το 80% στο 50% για αυθαίρετα της περιόδου 1983-2003, που θεωρείται ότι είναι τα περισσότερα.
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της τακτοποίησης παρανομιών σε ημιυπαίθριους, υπόγεια, πιλοτές κ.λπ. με το νόμο 3843/2010 είχε τεθεί το χρονικό όριο των 40 χρόνων, το οποίο εκτιμήθηκε έως το πιο ισχυρό κίνητρο για τους περίπου 630.000 ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί ώς τώρα στις ρυθμίσεις. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος αφορούσε παρανομίες μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής και επομένως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ήταν περιορισμένες. Αυτή την περίοδο, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με το ΣτΕ, αφού μέσα στο φθινόπωρο θα συζητηθεί η συνταγματικότητα του νόμου του 2010.
Στην τελική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να διευκρινιστούν και μια σειρά ζητήματα που προέκυψαν από τον άτυπο διάλογο. Συγεκριμένα:
Υπόγεια, σοφίτες
* Θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής, στο 50% του προστίμου, για όλους τους βοηθητικούς χώρους (υπόγεια, σοφίτες, δώματα κ.λπ.), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αλλάξει χρήση. Αν έχουν μετατραπεί σε κανονικούς χώρους, θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό που τους αναλογεί. Αν όμως οι χώροι αυτοί βρίσκονται μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής, τότε τακτοποιούνται, αλλά με βάση το νόμο για τους ημιυπαίθριους, όπου τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι χαμηλότερα.
* Καλύπτονται όλες οι μικρές πολεοδομικές παραβάσεις, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου κ.λπ., για τις οποίες προβλέπεται καταβολή προστίμου 500 ευρώ ανά τετραγωνικό.
* Εντάσσονται στις ρυθμίσεις και περιπτώσεις που έχουν χτιστεί χώροι κάτω από εξώστες, εκτός και αν αφορούν κατάληψη κοινόχρηστου χώρου. Η διάταξη αυτή καλύπτει κυρίως παρανομίες που έχουν γίνει κάτω από βεράντες που βρίσκονται έξω από το περίγραμμα της οικοδομής.
Ως τις 28-4-2011
Η μεγάλη μάχη, πάντως, θα δοθεί για το χρονικό όριο που θα θεσπιστεί ώστε να ενταχθεί μια παράνομη οικοδομή στα μέτρα. Με τα έως τώρα δεδομένα καλύπτονται περιπτώσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός ώς τις 28/4/2011. Ωστόσο, η ημερομηνία μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο σε περιπτώσεις παραβάσεων σε οικοδομική άδεια. Αν δεν διευρυνθεί η προθεσμία, τότε αρκετοί αυθαιρετούχοι θα προτιμήσουν να εξαφανίσουν την άδεια και να τακτοποιήσουν τις παρανομίες τους πληρώνοντας πρόστιμο και για νόμιμα τετραγωνικά. Ηδη βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. κινούνται για να καταθέσουν τροπολογία ώστε να καλυφθούν όλες οι παρανομίες ώς την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο διατάξεις για ειδικές κατηγορίες παρανομιών:
* Αυθαίρετες κατασκευές ή και αλλαγές στη χρήση, για τις οποίες όμως υπάρχουν προϋποθέσεις για να εκδοθεί οικοδομική άδεια, μπορούν να τακτοποιηθούν πληρώνοντας μόνο το παράβολο ώς τις 30 Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες όμως έχουν υποχρέωση να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας μέσα σε τρία χρόνια.
* Με τον ίδιο τρόπο τακτοποιούνται οικοδομές στις οποίες έχει γίνει ανάκληση της οικοδομικής άδειας για οποιονδήποτε λόγο.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! Η ΜΕΡΚΕΛ ΧΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΜΠΙΚΙΝΙ!!!
Οι διακοπές της Μέρκελ στην Ελλάδα το 2000! Δείτε το παρακάτω βίντεο…
tweeter
Our Banner
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ
Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô