Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μόνι Οβάντια: «Αν χάσουμε την Ελλάδα δε θα ξέρουμε ποιοι είμαστε»

Ένας από τους πιο καταξιωμένους και δημοφιλείς καλλιτέχνες στην Ιταλία, με πολιτικό και κοινωνικό έργο στο βιογραφικό του, πέρα από την επιτυχημένη θεατρική πορεία του, ο ελληνοτουρκικής καταγωγής Μόνι Οβάντια σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera συγκίνησε με τα λόγια του υπέρ της Ελλάδας.

Αφού κάλεσε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να μάθουν νέα ελληνικά ώστε να απευθύνονται στους Ελληνες «στη γλώσσα της σκέψης και της ομορφιάς», επισημαίνοντας ότι και «η λέξη Ευρώπη είναι ελληνική», έκανε λόγο για όσα υποφέρει ο ελληνικός λαός σήμερα.

«Αν η μητέρα Ευρώπη δεν ασχολείται με το πιο ευφυές παιδί της όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες, τότε πως διασφαλίζει το μέλλον;», αναρωτήθηκε ο σημαντικός καλλιτέχνης που έχει ασχοληθεί έντονα με τον ελληνισμό. «Αν χάσουμε την Ελλάδα δε θα ξέρουμε που πηγαίνουμε και ποιοι είμαστε», προειδοποίησε ο Οβάντια και ανέφερε την αξία των ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου τονίζοντας για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντική είναι η ελληνική γλώσσα.

Οι αλλαγές στο μνημόνιο – Ανάσα για την Ελλάδα η παράταση του χρόνου

Και απ' τις δυο πλευρές του Ατλαντικού τα μηνύματα είναι πως υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για συνολική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Υπάρχουν φωνές που τονίζουν ότι οι δεσμεύσεις της χώρας είναι δεδομένες, ωστόσο όλα δείχνουν ότι επικρατεί η άποψη τόσο στην Κομισιόν όσο και στο ΔΝΤ πως οι στόχοι δεν “βγαίνουν” και έτσι χρειάζεται αναθεώρηση.Καλό είναι πάντα να κρατάμε μικρό καλάθι, ωστόσο φαίνεται πως εκτός από τις κόκκινες γραμμές για επιτάχυνση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στο τραπέζι.

Η αρχή για μια πρώτη πολιτική απόφαση θα γίνει στο Eurogoup της Πέμπτης, όπου διόλου τυχαία λέγεται, θα είναι παρούσα και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ. Οι ουσιαστικές αποφάσεις θα κλειδώσουν στη Σύνοδο Κορυφής και ενώ η τρόικα θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα για τις επαφές με τη νέα Κυβέρνηση.

Ουσιαστικά τρία πράγματα πέφτουν στο τραπέζι. Πρώτα η επιμήκυνση για δύο χρόνια του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος, κάτι που ανοίξει το δρόμο για πιο ήπια προσαρμογή και την αναστολή αρκετών μέτρων με τη λήψη άλλων ισοδύναμων στα οποία η κοινωνία θα μπορέσει να ανταποκριθεί πιο εύκολα.

Δεύτερο αντικείμενο συζήτησης είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ίσως και με μικρότερα επιτόκια, κάτι που επίσης θα συμβάλει στη μείωση των αναγκών για την εξυπηρέτηση του χρέους και θα δώσει την ευκαιρία για μεγαλύτερη ρευστότητα στο εσωτερικό και τρίτο η ενίσχυση της ανάπτυξης με πόρους από κοινοτικά ταμεία.

Ειδικά ως προς το τρίτο πολλοί επισημαίνουν πως και μόνον το ότι θα ξεπαγώσουν τα οδικά έργα μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα 60.000 θέσεων εργασίας που συνδέονται με αυτά.

"Πράσινο" του ΣτΕ για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων

Αλλη μια σειρά από αιτήματα για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων σε δήμους, ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θετικά γνωμοδότησε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε αιτήματα για προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων.
Ειδικότερα, η επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις για την κατ' εξαίρεση πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Για 91 υδρονομείς του δήμου Αλμωπίας στο νομό Πέλλας, για 33 υδρονομείς στο δήμο Σητείας με οχτάμηνες συμβάσεις και για 21 υδρονομείς και έναν επόπτη άρδευσης στο δήμο Πλατανιά του νομού Χανίων, για τη αρδευτική περίοδο μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Για 59 άτομα με δίμηνες συμβάσεις στο δήμο Αμφιλοχίας σχετικά με τις ανάγκες παιδικών κατασκηνώσεων, για 20 άτομα με δίμηνες συμβάσεις στο αθλητικό καλοκαιρινό πρόγραμμα απασχόλησης παιδιών του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού δήμου Βριλησσίων, για 14 άτομα με δίμηνη απασχόληση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης, για έξι άτομα σε παρεμφερές πρόγραμμα του δήμου Παπάγου-Χολαργού, για έξι άτομα με δίμηνες συμβάσεις για το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης Χίου.
Επιπλέον, η επιτροπή του ΣτΕ ενέκρινε την πρόσληψη εννέα ατόμων με δίμηνες συμβάσεις εργασίας προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες δημοτικών βρεφοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ακόμη εγκρίθηκε η πρόσληψη 32 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις εργασίας που θα απασχοληθούν στη δημοτική κοινωφελή επιχείρηση Καβάλας, όπως και η πρόσληψη έξι ατόμων για τις ανάγκες της ΜΑΔΕΣ (Μονομετοχικής Ανώνυμης Δημοτικής Εταιρείας Σητείας) με δίμηνες συμβάσεις εργασίας.
Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε δεκτό αίτημα να κινηθεί διαδικασία πρόσληψης 15 ατόμων ειδικότητας πωλητών με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας για τις ανάγκες του ταμείου αρχαιολογικών πόρων και απαλλοτριώσεων. Κρίθηκε επίσης ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί η πλήρωση θέσης γενικού διευθυντή του ΟΚΑΝΑ, ενώ απορρίφθηκε αίτημα των εργαζομένων στην αρχαιολογία που ζητούσαν να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων για όλα τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Τέλος, η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκρινε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να παραταθούν έως 6 μήνες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 20 ατόμων που απασχολείται ως επικουρικό προσωπικό σε διάφορα νοσοκομεία και κέντρα υγείας νησιών του Αιγαίου και για να παραταθούν για αντίστοιχο διάστημα οι συμβάσεις 4 επικουρικών φαρμακοποιών σε ισάριθμα νοσοκομεία της Αττικής.

Ολάντ: Απαράδεκτο να δανείζονται η Ισπανία και η Ιταλία με 7%

Την ανάγκη να λαμβάνονται πιο γρήγορα οι αποτφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αναχαίτηση της οικονομικής κρίσης τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ισπανία και η Ιταλία αναγκάζονται να δανείζονται με επιτόκια που φτάνουν το 7%.

«Είναι απαράδεκτο που χώρες οι οποίες καταβάλλουν τέτοιες προσπάθειες, όπως η Ιταλία, που ανατάσσουν τα δημόσια οικονομικά τους, έχουν επιτόκια 7%. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Ο ίδιος τόνισε πως «η μεγάλη υπόθεση της Ευρώπης είναι να τρέξει γρήγορα σε αυτήν την συνεχή κούρσα μεταξύ γεγονότων, κερδοσκοπίας και πολιτικών αποφάσεων. Οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ολάντ είπε ότι «με την νέα κυβέρνηση, που θα είναι στραμμένη προς την Ευρώπη, η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί, διότι είναι απαραίτητο να βαδίσουμε πιο γρήγορα», επέμεινε ο Ολάντ.

Ο Ολάντ ανέφερε εξάλλου πως το ΔΝΤ, του οποίου τα διαθέσιμα αποθεματικά αυξήθηκαν κατά την G20 κατά «456 δισ. δολάρια, ίσως και περισσότερα», κατά τον ίδιο, «δεν έγινε για να στηρίξει οικονομικά την ευρωζώνη. Αυτό μπορεί να γίνει για ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα. Όμως δεν είναι αυτή η αποστολή του», τόνισε ο Ολάντ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ανάπτυξη «δεν αποτελεί θέμα διαφωνίας» στην G20. «Από αυτήν την άποψη, ο στόχος επετεύχθη, διότι η κατάσταση το απαιτεί», τόνισε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι στο Λος Κάμπος είχε τεθεί ο στόχος «να βρεθεί το θέμα της ανάπτυξης στον πυρήνα των συνομιλιών».

Ο Ολάντ παρατήρησε πάντως πως ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, που είχε αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου της G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, και «υπήρχε έως σήμερα στις ανακοινώσεις της G20 δεν αναφέρεται πλέον». Αυτό σημαίνει ότι «εάν θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτόν τον φόρο, δεν θα πρέπει να αναζητούμε ομοφωνία, αυτό είναι αδύνατον, ειδάλλως θα εκφράζουμε ευσεβείς πόθους. Πλέον εναπόκειται στην ευθύνη ορισμένων χωρών, οι οποίες είναι πεπεισμένες για τη χρησιμότητα του εργαλείου αυτού, για την αποδοτικότητά του, να το προωθήσουν, είτε εντός της Ευρώπης δια μίας ενισχυμένης συνεργασίας, είτε δια της εφαρμογής ενός κοινού εργαλείου με χώρες από περισσότερες ηπείρους», τόνισε.

Ισπανία: Διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο – Οι έλεγχοι στις τράπεζες καθορίζουν τους όρους

Την ώρα που η Μαδρίτη δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, ξεκαθάρισε ότι το αίτημα βοήθειας θα αφορά μόνο τις τράπεζες.

Η Ισπανία περιμένει τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου τραπεζικού ελέγχου για να καθορίσει το αίτημα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε ο Ραχόι από τη Σύνοδο της G20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

"Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο που θα συνοδεύει το αίτημα για χορήγηση βοήθειας", επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι όροι της ευρωπαϊκής βοήθειας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας διέψευσε ότι θα αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο ο δεύτερος έλεγχος των τραπεζών της. Ο έλεγχος θα γίνει "γύρω στις 31 Ιουλίου", τόνισε πηγή του υπουργείου.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν αναλάβει από κοινού ο γερμανικός οίκος Ρόναλντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Ολιβερ Γουάιμαν θα υποβληθούν στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, η οποία θα αξιολογήσει βάσει αυτών τις κεφαλαιακές της ανάγκες και τα νέα αποθεματικά για τον τραπεζικό τομέα.

Σε κατάσταση διάλυσης όλα τα νοσοκομεία της χώρας!

«Μάχη» για σύριγγες, αντισηπτικά, γάζες, γάντια και άλλα ταπεινά πλην όμως αναγκαία αναλώσιμα υλικά δίνουν καθημερινά πλέον οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στο πλευρό τους έχουν σε πολλές περιπτώσεις και τους ασθενείς που διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Τα χρέη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων προς τους προμηθευτές, η πληρωμή τους με το σταγονόμετρο και η μειωμένη ροή εισαγομένων υλικών προς τις ελληνικές εταιρίες από τις μητρικές αποτελούν τους προβληματικούς κρίκους της αλυσίδας τροφοδοσίας με υγειονομικό υλικό στο ΕΣΥ. Αυτούς τους μισοσπασμένους κρίκους θα κληθεί να ενώσει ο επόμενος υπουργός Υγείας….

Χωρίς φιάλες και σωλήνες παροχέτευσης πνευμονικού υγρού οι ασθενείς στο Σωτηρία

Ένα από τα υγειονομικά υλικά πρώτης γραμμής έχει… εκλείψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο «Σωτηρία»: πρόκειται για τις σωλήνες και τις φιάλες παροχέτευσης πνευμονικού υγρού που χρειάζονται σχεδόν όλοι οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στις Θωρακοχειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου. «Οι ασθενείς, ιδίως όσοι νοσηλεύονται με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα δεν γίνεται να μένουν χωρίς παροχέτευση. Δεδομένου ότι η προμήθεια των σωλήνων αποκλείστηκε εάν δεν εξοφληθούν οι προμηθευτές, η μόνη λύση ήταν να… βγάλουμε από τα ντουλάπια τις γυάλινες φιάλες που χρησιμοποιούσαμε τη δεκαετία του 1990, να τις καθαρίσουμε και να τις αποστειρώσουμε και να τις βάζουμε στους ασθενείς» λέει ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), κ. Νίκος Παπανδρέου. Παντελής έλλειψη καταγράφεται επίσης σε αντισηπτικά και γάζες. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την αγορά τους ανά κλινική με χρήματα του… κοινού ταμείου ασθενών και εργαζομένων. Νοσηλευτές εκτιμούν ότι καθημερινά αγοράζονται υλικά, όπως γάζες, οινόπνευμα κα, αξίας 30-40 ευρώ.

Λαϊκό: Χωρίς σύριγγες, ταινίες σακχάρου και σεντόνια για τα εξεταστήρια

Το πλέον ταπεινό αναλώσιμο υλικό, το χαρτί για τα κρεβάτια στα εξεταστήρια, έχει… εξαφανιστεί από τα τακτικά κι έκτακτα ιατρεία του Λαϊκού. Το προσωπικό αναζητεί διάφορες λύσεις, από τη χρήση αντισηπτικού έως την τοποθέτηση υφασμάτινων σεντονιών, αλλά το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα: οι ασθενείς βρίσκονται μεν ενώπιον του γιατρού αλλά κι ενώπιον χιλιάδων παθογόνων μικροοργανισμών που απειλούν την υγεία τους ελλείψει αποστειρωμένου χαρτιού για τις κλίνες. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε σύριγγες –δεν υπάρχουν πλέον όλα τα μεγέθη αλλά μόνο οι μικρές (5άρες), με τις οποίες οι νοσηλευτές προσπαθούν να διαλύσουν και να χορηγήσουν φάρμακα, να κάνουν αιμοληψίες κα. Επίσης, τις τελευταίες 20 ημέρες το νοσοκομείο δεν προμηθεύεται ταινίες σακχάρου με αποτέλεσμα οι διαβητικοί ασθενείς είτε να τις αγοράζουν μόνοι τους για να κάνουν τις τουλάχιστον πέντε μετρήσεις ημερησίως είτε να περιορίζονται σε μία μόνο μέτρηση την ημέρα.

Ευαγγελισμός: Αναζητούνται βελόνες βιοψίας για τους νεφροπαθείς

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των ελλείψεων στη Νεφρολογική κλινική του Ευαγγελισμού. Το απόθεμα των βελονών βιοψίας τελείωσε, αλλά δεν μπορεί να ανανεωθεί διότι υπάρχει εμπλοκή με την εισαγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε βιοψία προκειμένου να καθοριστεί στη συνέχεια η θεραπεία τους, να περιμένουν να βρεθεί βελόνα βιοψίας από άλλο νοσοκομείο! Ήδη υπάρχει μικρή λίστα αναμονής ασθενών, ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να βρει λύση με τις ξένες εταιρίες που διακινούν αυτό το αναλώσιμο υλικό.

Είδος εν ανεπαρκεία το χαρτί τουαλέτας και οι σύριγγες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Οι σύριγγες είναι το πιο δυσεύρετο υλικό στο νοσοκομείο Λάρισας. Το προσωπικό αποδύεται καθημερινά σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει μερικές σύριγγες, και συνήθως με τον όρο ότι θα είναι «δανεικές». «Από την περασμένη εβδομάδα έχουμε μόνο 50άρες σύριγγες με τις οποίες μπορείς να διαλύσεις φάρμακα, αλλά όχι να κάνεις αιμοληψίες. Φανταστείτε τον ασθενή να περιμένει και το νοσηλευτή να ψάχνει τα ντουλάπια και τελικά να του λέει ότι πρέπει να τις αγοράσει…» λέει ο κ. Κώστας Νιανιόπουλος, εκπρόσωπος των νοσηλευτών του νοσοκομείου στην ΠΑΣΥΝΟ. Προβλήματα καταγράφονται συνεχώς και στην τροφοδοσία των κλινικών με χαρτί τουαλέτας αλλά και με γάζες.

ΚΑΤ: Αναλώσιμα με το… δελτίο

Ακόμη και η πιο απλή νοσηλευτική πράξη γίνεται άθλος για το προσωπικό του ΚΑΤ, καθώς τα περισσότερα αναλώσιμα υλικά δίδονται με το… σταγονόμετρο. Σύριγγες, συσκευές ορού για τη χορήγηση ενδοφλέβιας θεραπείας, αποστειρωμένα δοχεία για συλλογή ούρων, γάζες, αντισηπτικά έχουν εκλείψει από τις αποθήκες των κλινικών με αποτέλεσμα η ευθύνη για την προμήθειά τους να μετακυλύεται στους ασθενείς. «Εμείς τους ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε πχ να τους αλλάξουμε συσκευή ορού για το φάρμακο ή να τους δώσουμε ουροσυλλέκτη για καλλιέργεια ούρων, και οι ασθενείς πράττουν ό,τι νομίζουν. Άλλοι διαμαρτύρονται στη διοίκηση, άλλοι όχι, στο τέλος όλοι πάνε να αγοράσουν ό,τι λείπει» λέει νοσηλεύτρια του νοσοκομείου. Δυσλειτουργίες από τις ελλείψεις υλικών καταγράφονται και στα χειρουργεία: δεν υπάρχουν καλύμματα για τα χειρουργικά τραπέζια αλλά και αποστειρωμένες ιατρικές μπλούζες μιας χρήσεως για τους χειρουργούς. Αλλά και οι ασθενείς που θα χρειαστούν ράμματα Νο 2 είναι άτυχοι, διότι η προμήθειά τους έχει διακοπεί και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ό,τι ράμματα είναι διαθέσιμα, παρότι εγκυμονεί ο κίνδυνος να σπάσουν.

Ρομπάι: «Έχουμε σχέδιο οικονομικής ενοποίησης»

Τις προτάσεις του για την ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το βήμα της Συνόδου των G20 στο Μεξικό: "τον Ιούνιο θα ξεκινήσουμε ένα σχέδιο που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ώστε πριν τον Δεκέμβριο να δείξουμε ότι δεν έχουμε μόνο μια νομισματική ένωση αλλά και μια οικονομική ένωση. Κάτι που θα φέρει σταθερότητα στο ευρώ και στην Ευρωζώνη".

Παράλληλα σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια πιο ολοκληρωμένη χρηματοοικονομική ενοποίηση, σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση και σε μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση.

Στη δικιά του ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο υποστήριξε ότι οι συνομιλίες με τους ηγέτες υπήρξαν «ειλικρινείς και ανοιχτές» και ότι οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ενοποίηση έρχονται και από έξω από την Ε.Ε.

Αλλά δεν παρέλειψε να φανεί και πικρόχολος κατά των μη Ευρωπαίων μελών των 20 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούμε από όλα τα μέρη του κόσμου να ζητούν από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα από την Ευρωζώνη, να εμβαθύνει η ενοποίηση»…

Μειώσεις φόρων και πάγωμα στις μειώσεις μισθών-συντάξεων

Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως θα είναι προς την κατεύθυνση της αποσυμπίεσης της κοινωνίας από τη φορολαίλαπα των τελευταίων δύο ετών. Μια σειρά φόρων, κυρίως σε επιχειρήσεις και τουρισμό αναμένεται να μειωθούν, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και πάγωμα νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις.Αυτά βέβαια με βάση το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει ότι οι εταίροι θα δεχθούν επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος προσαρμογής που θα δώσει την ευκαιρία για αναστολή ή και κατάργηση κάποιων μέτρων του Μνημονίου.

Με βάση το πρόγραμμα και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να υπάρξει μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων από το 20% στο 15%, ενώ με στόχο να μη χαθεί η τουριστική περίοδος αναμένεται άμεσα να ανακοινωθεί και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ή ακόμη και στο 9%, ώστε να τονοθεί η κίνηση και η ανταγωνιστικότητα.

Παράλληλα για να υπάρξει μια ηρεμία στην κοινωνία αναμένεται να ανακοινωθεί πως δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα που θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Κλειδώνει σήμερα η κυβέρνηση – Τα πρόσωπα-κλειδιά και οι εσωκομματικές γκρίνιες

- Στις 12:00 ο Σαμαράς θα συναντήσει τον Βενιζέλο και μία ώρα μετά τον Φώτη Κουβέλη

- Στις 13:00 η νέα σύσκεψη για πρόγραμμα και πρόσωπα

- Η νέα γενιά στελεχών της ΝΔ και οι τεχνοκράτες που θα κυβερνήσουν

- Πρωθυπουργός ο Σαμαράς - Βενιζέλος: Δεν θα είμαι αντιπροεδροςΟι εκπρόσωποι των κομμάτων στη σύσκεψη που είχαν φαίνεται ότι έκανα, όπως λέγεται περισσότερη από τη μισή δουλειά. Απομένουν λεπτομέρειες μόνο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το νέο ραντεβού των επιτελών είναι σχεδόν παράλληλα με τις συναντήσεις του Α. Σαμαρά με τον Ε. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη το μεσημέρι.

Όπως είπαν τα στελέχη των κομμάτων, το κείμενο που θα συμφωνηθεί θα τεθεί αμέσως μετά υπ΄ όψιν των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη ώστε να δώσουν την τελική του έγκριση για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο συγκρότησης της κυβέρνησης, δηλαδή στη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση.

Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα υπουργών από όλα τα κόμματα και το παζάρι ειναι σκληρό. Αναμεσά τους και ονόματα τεχνοκρατών.

Φυσικά νωρίτερα από τη νέα σύσκεψη θα έχει συνεδριάσει και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της εκπροσώπησης του κόμματος στη νέα κυβέρνηση, μετά από τεράστιες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Ως προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τα πρόσωπα της Νέα Κυβέρνησης φαίνεται πως εκτός του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του πρωθυπουργού η ΝΔ επιλέγει μέσω των δύο αντιπροέδρων Αβραμόπουλου και Δήμα να διατηρεί τον έλεγχο στα βασικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ το κόμμα φαίνεται επίσης να επιλέγει την προώθηση νέων στελεχών της.

Θέσεις-κλειδιά αναμένεται να καταλάβουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Μητσοτάκης,Αρβανιτόπουλος, αλλά και η κυρία Κεφαλογιάννη.

Σε κρίσιμα υπουργεία αναβαθμισμένη αναμένεται να είναι και η θέση τεχνοκρατών που πρόσκεινται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπως οι κύριοι Στουρνάρας, Ζανιάς,Μανιτάκης και Μαραβέγιας.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε από την πρώτη στιγμή διάθεση συνεργασίας και δεν δίστασε να κάνει υπαναχωρήσεις, ενώ η απόφαση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να συμμετάσχουν με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που πρόσκεινται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, έδωσε «χρώμα» συναίνεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών ακούγονται τα ονόματα των κυρίων Γ. Στουρνάρα, Γ. Ζανιά και Γ. Μουρμούρας, ενώ μια θέση διεκδικεί και ο Χρ. Σταϊκούρας.

Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανότατα στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ακούγεται και αυτό του Αντ. Μανιτάκη. Για το Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κων. Αρβανιτόπουλου, για το Υποδομών ο Κυρ. Μητσοτάκης, γιαζ το Τουρισμού ηΟλ. Κεφαλογιάννη και το Ναυτιλίας ο Αλ. Τουρκολιάς. Θέση υπουργού Απασχόλισης διεκδικεί ο Αντ. Ρουπακιώτη και τη θέση στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ναπ. Μαραβέγιας.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ως λύση κοινής αποδοχής φαίνεται ότι προκρίνεται ο Λ. Οικονόμου, ο οποίος είναι αποδεκτός και από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Χαρ. Αθανασίου, ωστόσο εδώ υπήρξαν ενστάσεις από τον Φ. Κουβέλη.

Κοντά στον Α. Σαμαρά στο Μ. Μαξίμου θα είναι οι στενοί του συνεργάτες Λαζαρίδης, Σταμάτης, Μιχελάκης, Μάχας, ενώ τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου θα αναλάβει ο Τ. Μπαλτάκος.

Ο Γ. Μιχελάκης δεν αναμένεται, λέγεται να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς αναζητείται υπερκομματική λύση.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)