Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Μαζεύουμε αποδείξεις και το 2013

Να συλλέγουν κατά τις αγορές τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το οικονομικό έτος 2013, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Μαυραγάνη.
Η συγκέντρωση των αποδείξεων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επωφεληθούν από το ειδικό αφορολόγητο ποσό (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ) που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Αναφερόμενος στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είπε πως πρώτα θα προχωρήσει η επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών το 2013 σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα και ακολούθως θα υπάρξει αναπροσαρμογή τους.
Ερωτηθείς το Σάββατο για το εάν το 2013 θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε: «Δεν έχουμε τέτοιο στόχο. Για να πάμε σε ένα αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των τιμών θα πρέπει να εντάξουμε όλες τις περιοχές».
Ξεκαθάρισε δε ότι οι αλλαγές προϊσταμένων στις εφορίες θα γίνουν με αξιοκρατικά και όχι με κομματικά κριτήρια και πως οι εφοριακοί θα κρίνονται ανά τρίμηνο. Παράλληλα, προανήγγειλε την πλήρη ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού και διαρκείς ελέγχους από την εφορία.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν με τη μορφή αποδείξεων το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου, για ποσά υψηλότερα από 42.000 ευρώ, μέχρι τα οποία υπάρχει ωφέλεια από το ειδικό αφορολόγητο ποσό. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις έως 10.500 ευρώ. 
Σημειώνεται ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει αφορολόγητο ποσό.

Καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης

Το δρόμο της επιστροφής στις τσέπες των καταναλωτών, έχει πάρει ο ειδικός φόρος του πετρελαίου θέρμανσης, που αντιστοιχεί σε 0,28 το λίτρο.

Όπως μεταδίδει το ert.gr, ήδη, 6,5 εκατ. ευρώ άρχισαν να πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 50.000 δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα και αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο κ. Χ. Θεχάρης που είναι Γ.Γ. πληροφοριακών συστημάτων τόνισε στη ΝΕΤ:

«Στις επόμενες μέρες θα κοιτάξουμε να θέσουμε τη διαδικασία σε τακτική βάση, ώστε όταν τα τιμολόγια ωριμάζουν, δηλ. στις 15 μέρες από ημερομηνία του τιμολογίου που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι από τον πρατηριούχο, θα προχωράμε στην πληρωμή των τιμολογίων αυτών»

Μέχρι τώρα, από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εγκρίθηκαν οι 180.000 και απορρίφθηκαν 40.000, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έχουν οριστεί από το Υπ. Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, για καταναλωτές που χάνουν το επίδομα, επειδή υπερβαίνουν το όριο των εισοδηματικών κριτηρίων για μερικά μόλις λεπτά του ευρώ γίνεται προσπάθεια, να βρεθεί κάποια λύση.

Το συνολικό κονδύλι επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, για τη φετινή χειμερινή περίοδο, είναι 180 εκατ. ευρώ.

Στη διάθεση των καταναλωτών για την υποβολή αιτήσεων, εκτός από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων παραμένει και το τηλ. Επικοινωνίας είναι το 210 48 0 3131.

Λεμπ: Ο επενδυτής που πόνταρε στην Ελλάδα και κέρδισε

Στην Ελλάδα έγινε ευρύτερα γνωστός το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Third Point LLC, Ντάνιελ Λεμπ, ο οποίος αποκόμισε μεγάλα κέρδη από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Οπως αναφέρουν οι Financial Times, τα 500 απροσδόκητα εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε ο Λεμπ από ένα στοίχημα για την Ελλάδα σηματοδότησε μια εντυπωσιακή επιστροφή στα στοιχήματα.
Οταν άρχισε την καριέρα του ως διαχειριστής hedge fund τη δεκαετία του '90, ο Ντάνιελ Σεθ Λέμπ συνήθιζε να μιλά στα τσατ με ένα μόνο προσωνύμιο: κος Ροζ (Mr Pink) από την ταινία του Ταραντίνο, Reservoir Dogs. Ο Λεμπ πάντα απέφευγε ερωτήσεις σχετικά με το ψευδώνυμό του, αλλά του «κόλλησε». Και φαίνεται ότι ζει με αυτό πλέον.
Αυτήν την εβδομάδα ο 51χρονος πλέον Λεμπ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της Γουόλ Στριτ, κέρδισε μέχρι και 500 εκατομμύρια δολάρια για τους πελάτες της εταιρίας του μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Δεκάδες hedge funds «κάηκαν» προσπαθώντας να παίξουν την κρίση της ευρωζώνης, αλλά στην περίπτωση του Λεμπ, δεν συνέβη κάτι ανάλογο.
Η επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που οδήγησαν κάποιους έξυπνους επενδυτές να διπλασιάσουν τα χρήματά τους, έγινε το μοναδικό και πιο επιτυχημένο στοίχημα για hedge fund μέσα δύο χρόνια.
Οπου οι διαχειριστές προθυμοποιήθηκαν να τολμήσουν, «τσίμπησαν». Ο Τζον Πόλσον, ο άνθρωπος που είχε ποντάρει στην κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστική αγορά το 2007 και κέρδισε δισεκατομμύρια, φέτος έχασε πάρα πολλά εκατομμύρια ποντάροντας στα γερμανικά ομόλογα.
Το στοίχημα στην Ελλάδα ήταν μία σπάνια εξαίρεση. Αυτοί που πόνταραν στην Αθήνα βγήκαν νικητές.
«Κάνοντας μία ανασκόπηση, μοιάζει ξεκάθαρο. Αλλά τότε μας κορόιδευαν. Με χλεύασαν, όταν είπα τον Ιούνιο ότι ήταν η ώρα να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα», λέει ο Χανς Χιους, ιδρυτής της Greylock Capital, μία από τις πρώτες εταιρίες που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα.
Οι πελάτες της Greylock κέρδισαν 30% επιστροφή των κεφαλαίων τους φέτος, έξι φορές παραπάνω από το μέσο όρο. Η Third Point του Λεμπ ήρθε αργότερα, αν και η ανταλλαγή της ήταν αρκετά μεγαλύτερη.
Για τους ομοίους του Λεμπ, ήταν μία μικρή έκπληξη. Οπως οι περισσότεροι διαχειριστές hedge fund , ο Λεμπ έχασε χρήματα το 2008, αλλά η Ελλάδα αποκατέστησε την υπόληψή του, που είχε χτίσει για περισσότερες από δύο δεκαετίες, για τα τολμηρά και μεγάλα στοιχήματά του.
Η Third Point ήταν ανάμεσα στις πρώτες εταιρίες που έφτασαν στην Αθήνα, αρχίζοντας το κυνήγι των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τέσσερα δισ. μείον τα έσοδα στα κρατικά ταμεία

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Τέσσερα δισ. μείον τα έσοδα στα κρατικά ταμεία
Μεγάλες αποκλίσεις σε όλα τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, «μαύρες τρύπες» και αποτυχία του φορολογικού και τελωνειακού εισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και πολύ χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνθέτουν το «παζλ» του απολογισμού για την προηγούμενη οικονομική χρονιά.
Σε σχετική έκθεσή του (διαδήλωση) του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) κρούει τον κώδωνα και επισημαίνει «την επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους» αλλά και να επισπευσθούν μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων.
Παρενέργειες
Η υστέρηση που εμφάνισαν τα προϋπολογισθέντα έσοδα αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στη μείωση των εισπραχθέντων φόρων που ήλθε ως φυσική συνέπεια της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, και που εμφάνισε ταυτόχρονα άλλη μία παρενέργεια, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αυξηθεί η κρατική επιχορήγησή τους. Οι διαπιστώσεις αυτές μολονότι αξιολογούν απολογιστικά το τι συνέβη και τι πήγε στραβά στο προηγούμενο έτος, εντούτοις προδιαθέτουν και για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.
Στα προβληματικά σημεία της έκθεσης του ΕΣ συγκαταλέγονται τα σχόλια για την εκτόξευση του δημόσιου χρέους στις αρχές του 2012 σε 367,9 δισ. ή 176,45% του ΑΕΠ έναντι 340,3 δισ. ή 147,7% του ΑΕΠ ένα έτος νωρίτερα, με συνέπεια την αύξησή του κατά 27,6 δισ. ή 8,14% και ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 23,38%.
Τα καθαρά εισπραχθέντα έσοδα ήταν κατά 4,2 δισ. λιγότερα των προϋπολογισθέντων (7,09%). Τα φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. (4,9%) από το προηγούμενο οικονομικό έτος, παρουσιάζοντας υστέρηση 5,3 δισ. (10,87%) έναντι των προβλέψεων.
Σε κώμα ο εισπρακτικός μηχανισμός
Βεβαιώνονται δύο, εισπράττεται ένα ευρώ
Τα έσοδα από φόρους εισοδήματος παρουσίασαν «από τα χαμηλότερα ποσοστά εισπραξιμότητας» (79,8%) έναντι των προβλέψεων (10,5 έναντι 13,2 δισ.) αφού προβλεπόταν να αυξηθούν κατά 6,5% λόγω της κατάργησης διαφόρων φοροαπαλλαγών της, ένταξης όλων των εισοδημάτων στην ευρεία φορολογική κλίμακα και της θέσπισης νέων τεκμηρίων, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Την «παρτίδα» των εσόδων έσωσαν κατά κάποιο τρόπο το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ και οι ειδικές και έκτακτες εισφορές (αλληλεγγύης κ.λπ.) χωρίς πάντως να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την υστέρηση.
Αλλά και οι φόροι προηγούμενων ετών εμφάνισαν σημαντική υστέρηση αφού εισπράχθηκε μόλις 1,56 δισ. δηλαδή το 65,5% των προβλεφθέντων (2,38 δισ.) και ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν εισπραχθεί 2,6 δισ.
Μείωση υπήρξε και στην είσπραξη των έμμεσων φόρων, όπως στην είσπραξη του ΦΠΑ κατά 4,92%, του φόρου συναλλαγών (κατά 21,65%), άλλων φόρων κατανάλωσης (κατά 25%), προστίμων, προσαυξήσεων (κατά 19%). Τα βεβαιωθέντα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 104,5 δισ. από τα οποία εισπράχθηκαν τελικά 55,2 δισ. (ποσοστό 52,87%). Το εισπρακτέο υπόλοιπο του απολογισμού της 31-12-2011 ανήλθε σε 43,9 δισ. (21% του ΑΕΠ) και αυξήθηκε έναντι του προηγούμενου έτους κατά 5,2 δισ. (13,5%).
Είναι προφανές -τονίζει το ΕΣ- ότι «στη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού θα συμβάλει αποφασιστικά η εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία που (με το ισχύον λογιστικό σύστημα) επιβάλλει τη σταδιακή μείωση των απαιτήσεων και όχι την αύξησή τους».
Το ΕΣ επισημαίνει το εισπρακτέο υπόλοιπο στην έκτακτη εισφορά, στα μεγάλα κέρδη επιχειρήσεων, αλλά και το ανείσπρακτο υπόλοιπο 3,7 δισ. των τελωνείων της χώρας, όπως εντοπίστηκε ύστερα από επιτόπιο έλεγχο που παράγγειλε ο πρόεδρος ΕΣ Ι. Καραβοκύρης, στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Διαπιστώθηκαν σημαντικές δυσχέρειες στην εφαρμογή αποτελεσματικής εισπρακτικής πολιτικής και στον τομέα αυτόν.
Ιδιαίτερα αυξημένες (κατά 52,48% έναντι της προηγούμενης χρονιάς) είναι οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, κατά 30,5 δισ., που ανέρχονται σε 42,5% του ΑΕΠ και αποκλίνουν από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 23 δισ. (35,37%).
Δημόσιο χρέος
Σχετικά με την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος στο 176,4% του ΑΕΠ (367,9 δισ.), το ΕΣ τονίζει ότι αυτή οφείλεται στην κάλυψη του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης, στην ανάληψη των χρεών διαφόρων φορέων (ΟΑΣΑ, ΤΡΑΜ ΑΕ από δάνεια 2,09 δισ.) στην εξόφληση υποχρεώσεων παλαιοτέρων ετών (προμηθευτές νοσοκομείων, αποζημιώσεις για την πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία).
Το ΕΣ υπογραμμίζει ότι η ονομαστική αύξηση του δημόσιου χρέους σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση του ΑΕΠ, έχει ως αποτέλεσμα τη διαχρονική επιδείνωση της σχέσης δανεισμού / ΑΕΠ. Η σχέση αυτή μπορεί να ανατραπεί -τονίζει- εφόσον συντρέξουν δύο προϋποθέσεις: 1) Να αυξηθεί το ΑΕΠ (οικονομική μεγέθυνση) σε ρυθμούς μεγαλύτερους του μέσου πραγματικού επιτοκίου δανεισμού της χώρας και 2) να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα επί σειρά ετών.
ΕΣΠΑ
Χτύπησε καμπανάκι
Μολονότι το 2011 τέθηκαν σημαντικοί στόχοι για ανασύνταξη και εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ψηφιακή σύγκλιση, κατάρτιση ανέργων κ.λπ. τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα -τονίζει το ΕΣ- παρουσίασαν ιδιαίτερα χαμηλή απορροφητικότητα, με συνέπεια να μην προκύπτει σημαντική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Η έκθεση κτυπά το «καμπανάκι» και για την απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων για έργα, αλλά και τον κίνδυνο να απαιτηθεί από την ΕΕ η επιστροφή χρηματοδοτήσεων, σε περιπτώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πόσο θα μειωθεί η σύνταξή μου από την 1/1/2013;

Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τις περικοπές από 5% έως 25% για όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1000 ευρώ.

Πόσα χρήματα θα παρακρατήσει η εφορία από τον μισθό μου;

Διπλό χαράτσι έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2012 σε όλους τους μισθούς και στις συντάξεις. Υπολογίστε από τώρα αυτό που σας περιμένει...

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)