Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η χωρα δεν παραγει δίκαιο : Ομόφωνη ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ομόφωνη ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ


To Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά τη συνεδρίασή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την 6-2-2016, μετά από ομόφωνη απόφαση, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

        Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.

Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων  της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.

Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα   και την φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός  μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος,  με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα,που θα πληρεί τις βασικές αρχές  της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα

Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού  χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων  πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου.

Αγεφύρωτο το χάσμα στις εισφορές


«Γέφυρες» με τους αυτοαπασχολούμενους επιχείρησε να ρίξει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, καταθέτοντας βελτιωμένη πρόταση για τις ασφαλιστικές τους εισφορές έως και 50% για όσους έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ για τα τρία επόμενα έτη. 


Όπως είχε αποκαλύψει το «Enikonomia», το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι η μείωση βαίνει μειούμενη κατά 1% για όσο το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. 

Για παράδειγμα η έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα 20.000 είναι 40%, ενώ για όσους έχουν 30.000 είναι 20%. Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο, όπως προκύπτει από τους αναλυτικούς πίνακες που παρουσίασε, το 66% των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τους μετά από την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη δημιουργική πρόταση που θα του κατατεθεί, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι εκπρόσωποι των επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) δεν προσέρχονται στο διάλογο, αφού εκείνοι τάσσονταν υπέρ της επιβολής εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. 

Από την πλευρά τους, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσέλθουν σε διάλογο, επιμένοντας σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το όφελος για τους δικηγόρους με εισόδημα έως 10.000 μπορεί να φτάσει έως και 330,03% με την νέα πρόταση για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ η επιβάρυνση για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, μπορεί να φτάσει έως και το 34,11% (μηχανικοί με ετήσιο εισόδημα 50.000 – 60.000 ευρώ). 

Πιο αναλυτικά, για τους μηχανικούς με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, σήμερα οι μηνιαίες αποδοχές τους ανέρχονται στα 467,6 ευρώ και καταβάλουν 342,04 ευρώ το μήνα (73,15%), σε εισφορές και φόρο Φυσικών Προσώπων. 

Με την πρόταση Κατρούγκαλου θα καταβάλλουν 295,73 ευρώ ή 63,24% του καθαρού εισοδήματός τους, άρα θα έχουν μια μεταβολή κατά 36,87% ως προς το καθαρό τελικό εισόδημα, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. 

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι έως 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, δηλώνουν οι 13.638 μηχανικοί (39,1%) από τους 27.739 που είναι συνολικά στα μητρώα του Τομέα Μηχανικών του ΕΤΑΑ. 

Ωστόσο, για μόλις 538 μηχανικούς με ετήσιο εισόδημα από 50.000 – 60.000 ευρώ (1,5% του συνόλου) και μηνιαίο εισόδημα 4.866,5 ευρώ, ενώ σήμερα καταβάλλουν εισφορές μόλις 1.513,88 ευρώ με τη νέα πρόταση θα κληθούν να πληρώσουν 2.657,36 ευρώ. 

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον τομέα των γιατρών. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, οι 15.293 γιατροί που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία (43,9% του συνόλου), με την πρόταση Κατρούγκαλου θα έχουν θετική μεταβολή κατά 24,12% στο μηνιαίο εισόδημά τους. 

Από τα 20.000 ευρώ και άνω όμως το πρόσημο γίνεται αρνητικό, με αποκορύφωμα την κατηγορία από 60.000 – 70.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Οι 746 γιατροί (2,1%), που βρίσκονται στην κατηγορία αυτή, θα επιβαρυνθούν με 26,36% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους. 

Στον κλάδο των δικηγόρων, διαπιστώνεται ότι η εξοικονόμηση δαπάνης από την πρόταση Κατρούγκαλου, φτάνει στο 330,03% του μηνιαίου εισοδήματος, για τους 18.332 (ή 52,6% του συνόλου), που έχουν ετήσιες αποδοχές έως 10.000 ευρώ. 

Αντίθετα, από τα 20.000 ευρώ και άνω, προκαλείται επιβάρυνση στο εισόδημα των δικηγόρων, η οποία φτάνει στο 21,36% για τους μόλις 228 δικηγόρους (0,7% του συνόλου), που έχουν δηλώσει ετήσιες αποδοχές, από 50.000 – 60.000 ευρώ. 

Επίσης στα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας γίνεται ειδική αναφορά και για νέους επιστήμονες έως 5 ετών, όπου διαπιστώνεται επίσης η εξοικονόμηση δαπάνης που μπορεί να φτάσει έως και το 27,1% για περιπτώσεις με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και επιβάρυνση έως 12,6% για εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)