Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Σήμερα η καταβολή συντάξεων από τον ΟΓΑ

Σήμερα καταβάλλονται οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που ανέρχονται στις 792.797.

Η συνολική πίστωση αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ.

Η πίστωση θα γίνει σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό ΕΛΤΑ, ανάλογα με τον τρόπο που έχουν επιλέξει οι συνταξιούχοι.

Βουλιάζει ο κλάδος Υγείας - Χωρίς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ τα δημόσια νοσοκομεία

Ξεκίνησε ήδη από προχθές, Σάββατο, η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς, όπως είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, ενώ ο οργανισμός από σήμερα έχει και έναν ακόμη πονοκέφαλο που προέρχεται από την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Η ένωση, με βάση εξώδικο που έχει ήδη αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ, καλεί τα μέλη της να προχωρήσουν σε επίσχεση από Δευτέρα 3/9/12 έως και Παρασκευή 7/9/12 ως προς την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γιατρών, η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι συλλογικές αποφάσεις.

Πονοκέφαλος για την δημόσια υγεία η στάση των φαρμακοποιών

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί του ΠΦΣ ζητούν την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες, την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών, καθώς και των όρων που αφορούν στην υπαγωγή των φαρμακείων στον "ΤΕΙΡΕΣΙΑ".

Ακόμη ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και τη βελτίωση της ρευστότητάς τους.

Οι δε γιατροί με τη σειρά τους ζητούν κατά βάση ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκατ. ευρώ και την αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 230 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής των παρόχων εντός 45 ημερών, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Σε ισχύ από σήμερα ο «πράσινος» Δακτύλιος

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο του «πράσινου δακτυλίου», ενώ επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος).

Σύμφωνα με το μέτρο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στον μικρό δακτύλιο, χωρίς περιορισμό σε όλα τα οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.

Ειδικά για τα υβριδικά επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών - ζυγών».

Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των λεωφορείων και φορτηγών άνω των 2,2 τόνων που έχουν συμπληρώσει 22 χρόνια ζωής, δηλαδή έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Η ημερομηνία αυτή επικαιροποιείται αυτόματα κάθε έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.

Μεταβατική
Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον «Πράσινο Δακτύλιο» θα ελέγχονται από τα όργανα της Τροχαίας αποκλειστικά βάσει της άδειας κυκλοφορίας στην οποία αναγράφονται τα όρια εκπομπών ρύπων, η παραβίαση των οποίων θα επιφέρει τις ποινές παράβασης.

Αναλυτικά τα μέτρα:
1. Τα όρια του Μικρού Δακτυλίου ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας.

Στις οριακές Λεωφόρους και Οδούς του μικρού δακτυλίου το μέτρο δεν ισχύει.

Στις Οδούς και Λεωφόρους που περικλείονται από τον μικρό δακτύλιο επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά – ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό, στον μικρό δακτύλιο:

  • Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον μικρού δακτυλίου, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του «Πράσινου Δακτυλίου», δηλαδή:

  • Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο)
  • Τα οχήματα με υβριδικό χαρακτήρα (ηλεκτρικό ή συμβατικού καυσίμου) και τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του μικρού δακτυλίου, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου – εξόδου.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση α', θα υποβάλλονται έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 08:00΄ έως 14:00΄ και Σάββατο, ώρες 08.00 έως 12.00 στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Οι άδειες κυκλοφορίας στον Μικρό Δακτύλιο που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2011-2012, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι 12-7-2013, εκτός αν υπάρξει αίτημα ανάκλησης από τον ενδιαφερόμενο ή τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

2. Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στον Μεγάλο Δακτύλιο:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του «Πράσινου Δακτυλίου», απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών, με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1990, εντός της ζώνης του Μεγάλου Δακτυλίου. Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Για την τρέχουσα περίοδο όμως, ήτοι μέχρι την 1-9-2013, η παραπάνω απαγόρευση περιλαμβάνει τα φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και τα λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1984.

Τα όρια του μεγάλου δακτυλίου, καθορίζονται από τις παρακάτω Οδούς και Λεωφόρους:

  • Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.
  • Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών−Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των ως άνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

  • Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00 έως 20.00
  • Παρασκευή, ώρες 07.00 έως 15.00

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200,00 €).

Ειδικά για τις προϋποθέσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των οχημάτων της παραπάνω περίπτωσης Ι, (β'), αλλά και τους περιορισμούς της περίπτωσης ΙΙ, που προβλέπονται από τον Πράσινο Δακτύλιο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλευθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (www.ypeka.gr).

Πενθήμερο τέλος – Εξαήμερη εργασία και ωράριο λάστιχο

- E-mail-φωτιά της τρόικας ζητάει αλλαγές στα εργασιακά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων

- Μειώσεις-σοκ στις αποζημιώσεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι όταν απολύονται

- Τσεκούρι και στις αποζημιώσεις για συνταξιοδότηση

- Στο τραπέζι το ωράριο-λάστιχο και οι αμοιβές πείναςΔεν έχουν βρει ακόμη... πάτο στο βαρέλι της μείωσης των αποδοχών των εργαζόμενων στην Ελλάδα οι τροϊκανοί. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το e-mail-φωτιά που απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας με τις “προτάσεις”-απαιτήσεις της για τα εργασιακά με σκοπό να επέλθει η... διαβόητη πια ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά εκτός από περικοπές παντού ζητά την επί της ουσίας κατάργηση του πενθήμερου με θεσμοθέτηση πιο ευέλικτων όρων εργασίας.

Προτείνεται λοιπόν η ουσιαστική κατάργηση του ωραρίου έτσι όπως έχει θεσπιστεί ως τώρα και η παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν (εκβιάζουν δηλαδή) με τους εργαζόμενους πιο ευέλικτες μορφές ωραρίου. Ακόμη και μια πρόσθετη ημέρα προτείνεται αντί τετραώρων ή εξαώρων σε εξάμηνη και εννεάμηνη βάση που ισχύει ως τώρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την “Ημερησία” προτείνεται μαζί με το εξαήμερο να μειωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ξεκούρασης στις 11 ώρες, αλλά και κατάργηση των περιορισμών στην εναλλαγή πρωινής-βραδινής βάρδιας.

Παράλληλα πέφτει και πάλι στο τραπέζι επιπλέον μείωση των αποζημιώσεων που παίρνουν οι εργαζόμενοι.

Σχεδιάζεται να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος προειδοποίησης προς τον εργαζόμενο και να μπορούν οι επιχειρήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον απολύουν με το 50% της αποζημίωσης.

Αυτό ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να αυξομειώνουν τον αριθμό εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες τους (κατά το δοκούν δηλαδή).

Φεύγουν 5.000 εργαζόμενοι από τους Δήμους

Οι περικοπές έχουν και... παράπλευρες απώλειες στους Δήμους. Δεν είναι μόνο η μείωση της χρηματοδότησης, αλλά και οι συγχωνεύσεις.Η μείωση του μισθολογικού κόστους που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με το λουκέτο σε 800 δημοτικές επιχειρήσεις θα δείξουν την έξοδο σε περίπου 5.000 εργαζόμενους.

Πρώτοι υποψήφιοι για να μπουν στο νέο καθεστώς, τη “διαθεσιμότητα” δηλαδή, είναι οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις που κλείνουν και ακολουθούν όλοι οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου.

Όπως και στην περίπτωση του ευρύτερου Δημόσιου τομέα οι υπάλληλοι αυτοί για ένα χρονικό διάστημα θα παίρνουν το 75% του μισθού τους.

Υπάρχει ήδη η σκέψη ο χρόνος παραμονής στο καθεστώς διαθεσιμότητας να επεκταθεί, ωστόσο αυτό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της... σκέψης.

Ξεκινάνε οι καταθέσεις υπουργών για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Στις 11 το πρωί η Λούκα Κατσέλη θα περάσει το κατώφλι του Οικονομικού Εισαγγελέα για να καταθέσει ως μάρτυραςστο πλαίσιο της έρευνας για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Αφορμή για την έρευνα των εισαγγελέων στάθηκαν οι δηλώσεις του του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι ήταν γνωστό ήδη από την αρχή ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας δεν θα πετύχαινε.

Οι πληροφορίες θέλουν να καταθέτουν ως μάρτυρες και ο κ Αρσένης, η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Ζανιάς αλλά και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ κ Χριστοδούλου.

Μετά το πρώτο στάδιο καταθέσεων μαρτύρων οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποφασίσουν αν θα κληθούν και άλλοι μάρτυρες ή αν θα στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

'Καλό...Νοέμβριο η έκθεση της τρόικας''

'Η σαφής αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους ανέφικτους στόχους του μνημονίου επρόκειτο να ανακοινωθεί τον Αύγουστο, ίσως ακόμη το Σεπτέμβριο. Τώρα λένε στις αρχές Οκτωβρίου. Μήπως εννοούν μέσα Οκτωβρίου;''

Σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times εκτιμούν πως οι σοβαρές εξελίξεις στην Ευρώπη θα καθυστερήσουν μετά από παρακλήσεις του Ομπάμα, που θέλει να μπουν όλα κάτω από το χαλάκι, μέχρι τουλάχιστον τις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Ραντεβού το Νοέμβρη για αποφάσεις στην ΕΕ

«Πάμε. Ναι, πάμε» (και μένουν ακίνητοι)

Περιμένοντας τον Γκοντό, Samuel Beckett

Η σκηνή από το έργο του Becket, αν και χρονολογείται από το 1953 αποτυπώνει άριστα την ιστορία της ευρωζώνης: ένα κρεσέντο που καταλήγει δραματικά, ίσως ακόμη και με την παρέμβαση ενός από μηχανής Θεού… αλλά τελικά… δεν συμβαίνει τίποτα.

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι κρίσιμος για την ευρωκρίση. Αλλά όχι. Η σκηνή δεν είναι ακόμη έτοιμη, οι θεατές δεν έχουν ακόμη καθίσει στις θέσεις τους και το ταμείο δεν έχει ακόμη αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους ηθοποιούς.

Την τελευταία στιγμή ωστόσο, η υπόθεση πήρε μία ενδιαφέρουσα τροπή. Οι εκλογές στις ΗΠΑ μπήκαν στους υπολογισμούς της “ευρωκρατίας” και της πολιτικής ηγεσίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε μία εμμονή στο Λευκό Οίκο ότι ο πιο σημαντικός κίνδυνος στην επανεκλογή του προέδρου θα ήταν να καταλήξει η ευρωκρίση σε μία κατάρρευση παρόμοια με εκείνη της Lehman.

Προσωπικά δεν συμφωνούσα – όχι ότι ρωτήθηκα – καθώς θεωρώ γελοίο ότι θα μπορούσε κανείς να επιρρίψει ευθύνες στον Barack Obama για τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Επίσης, ο χρόνος που θα μεσολαβούσε από την ευρω-κατάρρευση μέχρι τις χειροπιαστές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία θα περνούσε πολύ την ημερομηνία των εκλογών.

Παρόλα αυτά, αυτή ήταν η εκτίμηση στον Λευκό Οίκο. Έτσι, οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης, επίσημοι και ανεπίσημοι, ταξίδεψαν πέρα από τον Ατλαντικό για να καταστήσουν σαφές ότι ο Λευκός Οίκος θα εκτιμούσε – δείχνοντας την εκτίμησή του σε μεταγενέστερη ημερομηνία – εάν η Ευρώπη μπορούσε να αναβάλει την κρίση για μετά τις αρχές Νοεμβρίου.

Η προσπάθεια αυτή ενδεχομένως να είχε αποτύχει εάν υπήρχε κάποια διακριτική αντίδραση από άτομα που συνδέονται με την εκστρατεία Romney. Δεν υπήρχε όμως. Σύμφωνα με Ευρωπαίους φίλους μου, η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Romney, όχι μόνο δεν προσέφερε ούτε τις πιο ήπιες και ασήμαντες διαβεβαιώσεις, αλλά συμφώνησε με τα σχόλια του υποψηφίου να μην δοθούν «επιταγές στην Ευρώπη».

Αυτό ήταν ένα αυτογκόλ που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Κι αυτό ενώ υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι με βαθιά γνώση της διεθνούς τραπεζικής, ενώ και ο ίδιος ο κ. Romney έχει μία καλά κρυμμένη ευρωπαϊκή λάμψη, όπου περιλαμβάνεται και η καλή γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε και στην αμερικανική πολιτική, δεν μπορείς να κερδίσεις με το τίποτα. Και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έκαναν τίποτα. Επιπλέον, ζητώντας αναβολές για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, ο Λευκός Οίκος άνοιξε μία πόρτα για τους Ευρωπαίους.

Θα θυμάστε ότι ο Σεπτέμβριος επρόκειτο να είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή στις 12 του μήνα ανακοινώνεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το εάν οι υποχρεώσεις της Γερμανίας βάσει της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραβιάζουν τη βασική νομοθεσία της χώρας. Επίσης αναμένεται η έκθεση της τρόικας για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του μνημονίου και η ανακοίνωση των όρων για το πακέτο καθολικής στήριξης της Ισπανίας.

Ας ξεκινήσουμε με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM. Είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να πιέσει το Δικαστήριο να ψηφίσει με το «σωστό» τρόπο. Παρόλα αυτά, είναι ένας συντηρητικός θεσμός με σχεδόν προβλεπόμενες τάσεις. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν προσπαθήσει αρκετά να προβλέψουν το πιθανό αποτέλεσμα της απόφασης και φαίνεται πως πιστεύουν ότι δεν θα είναι η επιβολή βέτο, αλλά μία σειρά λεπτομερών και σκληρών απαιτήσεων για διαφάνεια και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Θα είναι μία περίπλοκη απόφαση και θα πάρει λίγο χρόνο ώστε να αναλυθεί σε βάθος.

Μετά είναι η σαφής αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους ανέφικτους στόχους του μνημονίου. Αυτό επρόκειτο να ανακοινωθεί τον Αύγουστο, ίσως ακόμη το Σεπτέμβριο. Τώρα λένε στις αρχές Οκτωβρίου. Μήπως εννοούν μέσα Οκτωβρίου; Και μήπως θα μπορούσε η διακήρυξη της τρόικας περί μη συμμόρφωσης και η επακόλουθη αναστολή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβληθεί μέχρι.. το Νοέμβριο;

Φαίνεται πως έτσι θα γίνει. Πως θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει των όρων του πακέτου; Με τον ίδιο τρόπο που χρηματοδοτήθηκε τον Αύγουστο, όταν είχε ξεμείνει από ρευστότητα. Δηλαδή με την χρήση του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA) από την ΤτΕ.

Η αναβολή της ισπανικής κρίσης είναι ακόμη πιο εύκολη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα από τον τρόικα που πρέπει να τηρηθεί. Η χαλάρωση των απαιτήσεων για collateral από την ΕΚΤ σημαίνει ότι οι ισπανικές τράπεζες μπορούν, μεταφορικά μιλώντας, να δανειστούν για λίγο ακόμη με εγγύηση μερικά κομμάτια από χαρτί που αντιπροσωπεύουν κενά διαμερίσματα ή απλήρωτα τιμολόγια προμηθευτών.

Επίσης, προτού εφαρμοστεί οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης/διάσωσης από την ΕΚΤ, θα πρέπει να υπάρχει επίσημη έγκριση από το ΔΝΤ ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει ότι όλη αυτή η βοήθεια δίνεται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Μόνο που το ΔΝΤ έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να δανείσει επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα και είναι συγκρατημένο σχετικά με την προσφορά μεγάλης στήριξης στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό «τείχος προστασίας» είναι κάπως μικρότερο από ότι η Ευρώπη είχε αρχικά υπολογίσει.

Και δεν είναι μόνο η μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τους όρους του πακέτου που έχει οδηγήσει στο δισταγμό του ΔΝΤ, αλλά και επιταχυνόμενη εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ινδίας. Έτσι, τα υποτιθέμενα πλούσια σε ρευστότητα κράτη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) μπορεί να ξεμένουν και τα ίδια από πυρομαχικά και μπορεί με τη σειρά τους να χρειαστούν κάποια από τα χρήματα του ΔΝΤ στα οποία υπολόγιζε η Ευρώπη.

Στη συνέχεια, οι ξένοι κάτοχοι ισπανικών κρατικών και τραπεζικών ομολόγων αντιδρούν σθεναρά στο να παραδώσουν την προτεραιότητά τους στην ΕΚΤ ή τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. «Καήκαμε μία φορά, στην περίπτωση της Ελλάδας, και δεν θα παραδοθούμε τόσο εύκολα αυτή τη φορά» δήλωσε ένας εξ αυτών. Βεβαίως δεν τίθεται θέμα δικαίωσής τους σε ευρωπαϊκό δικαστήριο. Εάν όμως, οι αγορές δουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι ένα παιχνίδι χωρίς νικητές, τότε ενδέχεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο οι αγορά των ομολόγων που υπόκεινται σε ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έτσι, μετά από όλα αυτά, είναι σαφές ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι ώστε η ηγεσία της ευρωζώνης να υποστηρίξει το αίτημα της κυβέρνησης Obama για λίγο ακόμη χρόνο. Παρακαλώ.

Πηγή Euro2day

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)