Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 20 δισ. «ανεβάζει» το πακέτο το Spiegel!

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαγραφεί μέρος του χρέους της που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στα 20 δισ. «ανεβάζει» το πακέτο το Spiegel!
Ενα μεγαλύτερο πακέτο ύψους 20 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με την τρόικα, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Αυτό υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, βάσει του οποίου, σύμφωνα με προσωρινές διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, από την κυβέρνηση Σαμαρά λείπουν επί του παρόντος περί τα 20 δισ. ευρώ, «σχεδόν τα διπλά απ' ό,τι έγινε πρόσφατα παραδεκτό».
«Μόνο αν κλείσει το κενό χρηματοδότησης θα μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας για την Αθήνα», επισημαίνει το περιοδικό επικαλούμενο τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των «τροϊκανών» και αναφέρει ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει ήδη ρωτήσει πολλές φορές αν οι δημόσιοι πιστωτές -μεταξύ των οποίων και η ΕΚΤ- θα ήταν πρόθυμοι να διαγράψουν μέρος του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, προστίθεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς ελπίζει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος, οπότε εκτιμάται ότι θα έπρεπε να καταβληθούν άλλα 20 δισ. ευρώ ως βοήθεια.
Το Spiegel σημειώνει ότι μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεσπάσει διαμάχη για το πότε θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει νέα χρήματα. Οι επίτροποι των Βρυξελλών θέλουν να απαντηθεί αυτό το ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα Οκτωβρίου (18-19), ενώ το Βερολίνο πιστεύει ότι αξιόπιστα στοιχεία θα μπορέσουν να παρουσιαστούν το νωρίτερο τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχτεί ότι το ελληνικό πακέτο σωτηρίας είναι «άσχημα εκτροχιασμένο».

Η συνεχής φορολόγηση μειώνει τους φόρους...

Η υψηλή κι αλλεπάλληλη φορολόγηση μειώνει τους φόρους... Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τα οποία οι δασμοί και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν το 2011 κατά 16,57% σε σχέση με το 2010.
Η υψηλή κι αλλεπάλληλη φορολόγηση μειώνει τους φόρους... Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, σύμφωνα με τα οποία οι δασμοί και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο από τις επιχειρήσεις μειώθηκαν το 2011 κατά 16,57% σε σχέση με το 2010.
Κλαδική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στις 12 εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) αποκαλύπτει πως η ύφεση και η πτώση της καταναλωτικής ζήτησης έριξαν τα έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις καυσίμων το 2011 υποχώρησαν κατά 5% πέφτοντας στους 13,2 εκατ. τόνους από 13,9 εκατ. το 2010. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δασμοί και οι φόροι να κατρακυλήσουν στα 4,2 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ το 2010.
Είναι δε άξιο παρατήρησης πως η αξία των πωλήσεων των επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών αυξήθηκε κατά 4,96% στα 13,5 δισ. ευρώ, από 12,8 δισ. ευρώ, αλλά λόγω του μεγάλους κόστους αγοράς καυσίμων από τα διυλιστήρια. Η άνοδος των τιμών ανέβασε κατά 21,37% την επιβάρυνση στον κλάδο με αποτέλεσμα να δαπανήσει 8,7 δισ. ευρώ από 7,2 δισ. ευρώ το 2010. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι από το συνολικό κόστος των πωληθέντων καυσίμων το 67,1% διαμορφώνεται από τις αγορές πετρελαιοειδών και το 32,5% από τους φόρους και δασμούς.
Το Δημόσιο χάνει, λοιπόν, έσοδα, όμως και οι 12 επιχειρήσεις του κλάδου μετρούν και για το 2011 ζημιές. Αυτές διαμορφώθηκαν στα 46 δισ. ευρώ, όπως και το 2010. Λόγω της οικονομικής ύφεσης έκλεισαν 118 βενζινάδικα. Ετσι ο αριθμός των πρατηρίων που έχουν σήματα των εταιρειών εμπορίας μειώθηκε το 2011 σε 6.192 από 6.310.

Μείωση στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Ορατές είναι πλέον οι πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, που πλέον διαμορφώνονται οριακά κάτω από το 5%, ενώ αντίστοιχα  πτωτικά κινούνται μέρα με τη μέρα τα επιτόκια στα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.
Όπως αναφέρει το "Έθνος" ωστόσο, επικαλούμενο εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, χρειάζεται ακόμα χρόνος για να πέσουν στα επίπεδα του 3%.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο ανταγωνισμός "δουλεύει" με δύο ταχύτητες.
Από τη μία είναι οι μεγάλες τράπεζες, οι οποίες κατά κανόνα προσφέρουν επιτόκια ύψους 4,5% με 5%, ενώ υψηλότερα είναι τα επιτόκια που προσφέρουν τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα και τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 7%.
Τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες τους κοστίζουν ακριβά στις τράπεζες, αφού -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ.
Αν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων εξορθολογιστούν και διαμορφωθούν στο 3%, τότε αυτό το κόστος για το τραπεζικό σύστημα θα μειωθεί στα 2,7 δισ. ευρώ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την τελευταία 3ετία οι τράπεζες για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, πλήρωναν στους καταθέτες τους επιτόκια της τάξης του 7% ακόμα και 8%.
Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα περιθώρια στα επιτόκια δανεισμού, πολιτική που επηρέασε κυρίως τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία από τα τέλη του 2009 διπλασιάστηκαν και πλέον διαμορφώνονται ακόμα και στο 12% από το 4%, που ήταν 3 χρόνια πριν.
Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια δανείων έχει να κάνει κυρίως με τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0,75%, από το 4,25% που ήταν το 2008, και την κατακόρυφη πτώση του euribor τριμήνου -με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα στεγαστικά- στο 0,228%, το οποίο το 2008 έχει φτάσει ακόμα και στο 5%.

FTD: Κοινό πακέτο σωτηρίας για Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο

Αλλαγές στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ευρύτερο πακέτο διάσωσης για την Ισπανία και έγκριση της πρώτη δόσης βοήθειας για την Κύπρο επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times Deutschland που έχει τίτλο, "πακέτο διάσωσης XXL σχεδιάζει η Ε.Ε.".
Οι αρχές της Ευρωζώνης ετοιμάζουν ένα ευρύ πακέτο διάσωσης που θα περιλαμβάνει πολλές χώρες, συμπεριλαμβάνοντας ένα τροποποιημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μια δεύτερη διάσωση για την Ισπανία και ένα πρώτο πρόγραμμα για την Κύπρο, αναφέρουν οι Financial Times Deutschland σε δημοσίευμά τους το Σαββατοκύριακο, επικαλούμενοι πηγές της Ευρωζώνης.
Τα νέα μέτρα στήριξης για τις τρεις χώρες μπορεί να διαπραγματευτούν και να παρουσιαστούν στις εθνικές κυβερνήσεις ως πακέτο μέχρι το Νοέμβριο το αργότερα, ανέφεραν οι Financial Times Deutschland.
Στόχος η εξεύρεση ευρείας λύσης
Ένα κοινό πακέτο έχει σαν στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις για επιπλέον παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των Γερμανών βουλευτών, παρουσιάζοντας μια ευρεία λύση που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στην κρίση χρέους, τόνισε η εφημερίδα.
Αρχικά, οι αποφάσεις ήταν προγραμματισμένο να ληφθούν τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ωστόσο, το Βερολίνο βάζει φρένο στο να κλείσει μια συμφωνία στην επόμενη σύνοδο στα μέσα Νοεμβρίου.
Τα μέλη της τρόικας δεν θα έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους για την Ελλάδα μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημειώνουν οι FTD, δεν τίθεται το ερώτημα για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης ή ένα μερικό κούρεμα χρέους δεν τίθεται.

Ο τελευταίος εκβιασμός

Η απόφαση της τρόικας να τραβήξει το σκοινί αποχωρώντας από την Αθήνα και διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής είναι ο τελευταίος εκβιασμός για να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί τα μέτρα περαιτέρω μείωσης των μισθών και των συντάξεων, τα οποία απαιτούν οι δανειστές της χώρας. 
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα σε διάστημα 7-10 ημερών. Στο μεταξύ οι συνομιλίες θα συνεχίζονται σε χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των κατώτερων υπαλλήλων της, ενώ η ελληνική πλευρά ανησυχεί για τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από πιθανή επιδείνωση της κρίσης στην Ισπανία.
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο επικεφαλής της τρόικας κ. Πολ Τόμσεν δήλωσε ρητά στον κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι η ομάδα του θα αποχωρήσει από την Ελλάδα αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο περικοπών των 11,6 δισ. ευρώ μέχρι την Κυριακή (σ.σ.: δηλαδή σήμερα).
Η προειδοποίηση αυτή του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τον υπουργό των Οικονομικών έλαβε τη μορφή τελεσιγράφου. Παραλλήλως με τη σκληρή γραμμή που ακολουθούσε και τη συνολική συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Τόμσεν κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε περικοπή δεν έχει άμεση απόδοση, «ασφάλεια» που, σύμφωνα με την τρόικα, προσφέρουν μόνο οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η αποχώρηση των κυρίων Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς δεν είναι τόσο αθώα όσο θα ήθελαν να την παρουσιάσουν τόσο οι πιστωτές της χώρας όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Αν δημιουργούνταν κλίμα ρήξης, η τρόικα θα έστελνε διεθνώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν «συμμορφώνεται» και ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι εφικτή, κάτι που θα ανατροφοδοτούσε πιθανώς την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά θα εμφανιζόταν ανακόλουθη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και «ανήμπορη» να λάβει τα αναγκαία μέτρα που προσδοκάται να οδηγήσουν ξανά τη χώρα στον δρόμο της σταθερότητας.
Μετά την τελευταία συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της ομάδας του κ. Τόμσεν το απόγευμα της Παρασκευής, η απόκλιση μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των περικοπών που αντέχει να επιβάλει η κυβέρνηση έχει μειωθεί. Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια, τα αμέσως επόμενα 24ωρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εντοπίσει αξιόπιστες λύσεις με τις οποίες οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας και το ΔΝΤ θα διασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2014 οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1 δισ. ώστε το συνολικό ύψος των κρατικών εξόδων να συμπιεστεί κατά 11,6 δισ. ευρώ.
Την τελευταία αυτή προσπάθεια για σοβαρές περικοπές θα αναλάβουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των λεγόμενων «σπάταλων» υπουργείων, δηλαδή του Εθνικής Αμυνας, του Παιδείας και του Υγείας.  Το πρωθυπουργικό γραφείο, το ΠΑΣΟΚ με τη Δημοκρατική Αριστερά και το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσουν επιτακτικά από τους κυρίους Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο να βρουν τα επιχειρήματα που θα πείσουν την τρόικα ότι υπάρχουν αξιόπιστα μέτρα που θα περιορίσουν ταχύτατα τα έξοδα των υπουργείων τους. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μάχη την ύστατη στιγμή για να σταματήσει την ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε μισθούς και συντάξεις που αξιώνει η τρόικα. Με την απορριπτική στάση τους μέχρι σήμερα οι δανειστές δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν ως αβάσιμες τις διαβεβαιώσεις ότι τα λειτουργικά έξοδα στους τομείς της Αμυνας, της Παιδείας και της Υγείας θα μειωθούν.
Ο εκβιασμός ωστόσο της τρόικας, η οποία αποχώρησε απαιτώντας να οριστικοποιηθεί το πακέτο των περικοπών με νέο «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις, ενδέχεται να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά και να αυξήσει τις πιθανότητες τόσο η ελληνική όσο και η πλευρά των δανειστών να κάνουν ένα λάθος που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας προβλήματα στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Η αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων που είχε προβλεφθεί να καταλήξουν σήμερα ενέχει κι άλλους κινδύνους. Η Αθήνα όμως προβληματίζεται και από τον αστάθμητο παράγοντα Ισπανία, κι αυτό διότι, αν τις επόμενες ημέρες -προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους- η Μαδρίτη υποβάλει αίτημα προσφυγής σε μηχανισμό διάσωσης, μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες περιπλοκές για το ελληνικό θέμα.
Για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η κυβέρνησή του δεν είναι «μονοθεματική» και ότι οι προσπάθειες δεν εξαντλούνται στην προσπάθεια εκταμίευσης της επόμενης δόσης, ο κ. Σαμαράς καλείται να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των υπουργών του, οι περισσότεροι από τους οποίους επί τρεις μήνες μοιάζουν με παθητικούς παρατηρητές των διαπραγματεύσεων με την τρόικα...

Ενεργειακή αυτονομία σε θάλασσα και στεριά

Μετά τους Λειψούς, άλλο ένα νησί ετοιμάζεται να φορέσει «πράσινα». Την Τρίτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα συζητηθεί και αναμένεται να εγκριθεί η υποβολή της πρότασης για την χρηματοδότηση του έργου. «Πράσινο» θα γίνει, ακόμη, το Ολυμπιακό Χωριό αλλά και το ΟΑΚΑ.Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ένταξη του δήμου Αγκιστρίου, στο πρόγραμμα  Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», στην κατηγορία «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης», θα φτάσει τα 10.760.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
 
Εισηγητής της πρότασης θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Αθανασιάδης. Το Αγκίστρι θα αποκτήσει αυτονομία και βιοκλιματικούς δημόσιους χώρους, ενώ θα υπάρξει μια σειρά δράσεων που θα το μετατρέψει σε ένα πραγματικά πράσινο νησί.
 
Η πρόταση για το Αγκίστρι, είναι παλιά και φτάνει σήμερα στην ωρίμανση για την υλοποίηση του σχεδίου, δεν συμβαίνει το ίδιο,όμως, για την περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού και του Ολυμπιακού Σταδίου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr θα συζητηθεί και για την συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας το σχέδιο εφαρμογής πράσινων τεχνολογιών με έμφαση στην αυτονομία σε όλους τους τομείς.
 
Στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται και η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Φυλής της μελέτης για την ανάπλαση της περιοχή της λίμνης Ζεφυρίου  (συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ συν ΦΠΑ)

Λήγει οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία απογραφής συνταξιούχων

Λήγει οριστικά στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Σκοπός της απογραφής, είναι η αντιμετώπιση της παράνομης είσπραξης συντάξεων από μη δικαιούχους.Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ υπενθυμίζει ότι η απογραφή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου οι συνταξιούχοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα τη σύνταξή τους.
Οι συνταξιούχοι, προκειμένου να απογραφούν, πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη, επιδεικνύοντας το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων.
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου (και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του).
Η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι οι συνταξιούχοι που δεν θα έχουν απογραφεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα λάβουν τη σύνταξη του Οκτωβρίου 2012, καθώς και των επόμενων μηνών.

Κλείνουν 150 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εκατόν πενήντα τμήματα από πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε διάστημα δύο περίπου χρόνων θα σβηστούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, ως αποτέλεσμα καταργήσεων ή και συγχωνεύσεων που έχει θέσει ως προτεραιότητα το υπουργείο Παιδείας. 
Ετσι, από τα 485 τμήματα που λειτουργούν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ -24 ΑΕΙ με τμήματα σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ με τμήματα σε 40 πόλεις-, θα απομείνουν με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών 330 περίπου τμήματα. Τα περισσότερα «θύματα» του σχεδίου «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, δίχως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 2000 με κοινοτική χρηματοδότηση αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον απαραίτητο βηματισμό τους, να εξασφαλίσουν μια θέση στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών και σπουδαστών, ούτε να καθιερωθούν με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους στην κοινή συνείδηση. Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ένα και μόνο στοιχείο: τη χρονική περίοδο 2000-2009 ιδρύθηκαν -πολλές φορές με συνοπτικές διαδικασίες και κυρίως με μη ακαδημαϊκά κριτήρια, τοπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες- 100 νέα τμήματα, πολλά από τα οποία αποτελούν υποψήφια «θύματα» στον βωμό του εξορθολογισμού των πραγμάτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επικαλύψεις
Πάντως, το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση της τελικής σύνθεσης του νέου ακαδημαϊκού χάρτη είναι η μαγική λέξη «επικαλύψεις» γνωστικών αντικειμένων, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τα ΤΕΙ της Περιφέρειας, αλλά δίχως άλλο και τα πανεπιστήμια. Πανεπιστημιακοί που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα δεδομένα αλλά και τα κριτήρια που θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιμένουν ότι τα τμήματα -σε ΑΕΙ και ΤΕΙ- που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο βαθμό επισφάλειας είναι τα εξής: ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Θεολογίας, Υδατοκαλλιεργειών, Διοίκησης Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Γεωτεχνολογίας, Ανθοκοµίας, Συστηµάτων Εφοδιασµού, Βιολογικών Καλλιεργειών, αλλά και τα Παιδαγωγικά Τμήματα (προσχολικής, δημοτικής κ.λπ.), τα Τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών, όπως και τα κατά τόπους Τμήματα Φιλολογίας.
Οι ίδιοι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι με δεδομένους τους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, το ελληνικό φαινόμενο του πανεπιστημιακού υπερπληθωρισμού και της διασποράς πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο και αποφασιστικά μέτρα. Οπως λένε, δεν μπορεί το κράτος του Ισραήλ με παραπλήσιο πληθυσμό να διαθέτει λιγότερα από 10 ΑΕΙ και η Ελλάδα να μετρά τέσσερις φορές περισσότερα πανεπιστήμια.
Σχολές που απειλούνται με λουκέτο
ΑΕΙ
Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης Αιγαίου
Γεωλογίας Πάτρας και Θεσσαλονίκης
Γεωγραφίας Αιγαίου
Χημείας Κρήτης
Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Αγρινίου
Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής στο Γεωπονικό Αθήνας
Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου  
Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού  
Τμήματα Νοσηλευτικής σε Αθήνα και Σπάρτη
Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΤΕΙ
Τουριστικών Επιχειρήσεων
Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων
Διαχείρισης Πληροφοριών
Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης
Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος
Ζωικής Παραγωγής
Φυτικής Παραγωγής
Ιχθυοκαλλιεργειών
Γεωργικών Μηχανημάτων Αρδεύσεων
Δασοπονίας
Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής
Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών
Ιατρικών Εργαστηρίων Λάρισας
Στα χέρια του Κουφουδάκη το «κούρεμα»
Στο μικροσκόπιο τμήματα χωρίς αποφοίτους και όμοια εκπαιδευτικά αντικείμενα
Της Ισμήνης
Τον νέο χάρτη της εκπαίδευσης με το «κούρεμα» 150 σχολών καλείται να σχεδιάσει ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Βαγγέλης Κουφουδάκης, ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, με βάση τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ.  
Ο  νέος «στρατηγός», ο οποίος έχει την αποδοχή της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και η πρόταση διορισμού του έγινε από τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, θα αναλάβει το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Ηδη πανεπιστημιακοί ερευνητές και καθηγητές των ΤΕΙ ζήτησαν από τον κ. Αρβανιτόπουλο να μετάσχουν στην επιτροπή για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά».
Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ αρκετά εξ αυτών δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.  Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το νέο μηχανογραφικό δελτίο του 2013 θα είναι πολύ διαφορετικό από το φετινό, καθώς θα μπει λουκέτο σε πολλά τμήματα. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, θα κοπούν πολλά, καθώς, όπως λένε οι ειδικοί, ήδη έχουν απαξιωθεί ενώ δεν έχουν και το πρόβλημα τι θα γίνει με τους δευτεροετείς και τριτοετείς σπουδαστές, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον φοίτησης.
Σύμφωνα με καταγραφή του υπουργείου Παιδείας, μόνο τα Πανεπιστήμια σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη. Ολα τα υπόλοιπα έχουν τμήματα ακόμα και σε έξι πόλεις ενώ αλληλοεπικαλύπτεται άνω του 65% των γνωστικών αντικειμένων. Στον φάκελο που έχει στα χέρια του ο κ. Κουφουδάκης περιλαμβάνονται περίπου 60 τμήματα των ΤΕΙ, από τα οποία δεν αποφοιτούν σπουδαστές, καθώς συνήθως εγκαταλείπουν τις σπουδές τους (Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας και Βιολογικών Καλλιεργειών). Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων της ΑΔΙΠ και του ΟΟΣΑ, είναι δεκάδες οι όμοιες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά Τμήματα, 32 Σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 Σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά Τμήματα και 50 Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
«Κάθε Περιφέρεια να αποκτήσει το δικό της ισχυρό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα, που μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της Περιφέρειας αλλά και της χώρας», πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λάζαρος Βρυζίδης στη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι. Ο κ. Βρυζίδης εισηγείται να δοθεί μια μεταβατική περίοδος δύο ετών για την ήπια προσαρμογή και ενοποίηση όλων των συναφών γνωστικών αντικειμένων σε νέα ιδρύματα. Το σχέδιο «Αθηνά», όπως ονομάστηκε από το υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία χωρίς διαχωρισμούς και ξεχωριστή εφαρμογή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Η εφαρμογή του παραπάνω άρθρου απαιτεί:
Την καταγραφή των αναγκών της Περιφέρειας και της χώρας, κάτι που πιθανόν θα οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα κάθε Περιφέρειας θα πρέπει να υπηρετεί, απαραίτητα, έναν ελάχιστο αριθμό γνωστικών αντικειμένων.
Τη μείωση της εσωτερικής μετανάστευσης των φοιτητών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια με τη λειτουργία προγραμμάτων διετούς φοίτησης, οι απόφοιτοι των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους για την απόκτηση τίτλου σπουδών πρώτου κύκλου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)