Πρόκειται επί της ουσίας για ένα ιδιότυπο κίνημα «Δεν έχω, δεν πληρώνω», με αποτέλεσμα να είναι έντονος ο προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του νέου έτους.
Κι αυτό καθώς εντός του 2013 έρχονται 11 νέοι φόροι που θα κληθεί να πληρώσει μια «εξουθενωμένη» φορολογική βάση, η οποία απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μισθωτούς και συνταξιούχους με «ψαλιδισμένα» εισοδήματα.
Στα ακόλουθα δεδομένα αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος:
- Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν εντός του 2012, ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και της τρόικας.
Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, από τα τέλη Ιουλίου έως και την εκπνοή του Νοεμβρίου, οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 8,19 δισ. ευρώ και έφθασαν τα 12,07 δισ. ευρώ.
Η... καθαρή αύξηση είναι 4 δισ. ευρώ περίπου, καθώς στο μεσοδιάστημα υπήρξε τελεσίδικη απόφαση για μια παλιά οφειλή άνω των 4 δισ. ευρώ που όμως δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί.
Προκύπτει ότι κάθε μήνα δεν πληρώνονταν φόροι ύψους 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας μεγάλης μερίδας των πολιτών να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
- Στο σύνολό τους τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έχουν φθάσει τα 55,5 δισ. ευρώ, με την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμούν πλέον πως μόνο το 80% εξ αυτών μπορούν να εισπραχθούν.
Επιχειρήσεις
- Είναι χαρακτηριστικό πως 240.000 επιχειρήσεις (επί συνόλου 1 εκατομμυρίου) δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
- Επίσης μέχρι τη Δευτέρα οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν 350 εκατ. ευρώ χαμηλότερες έναντι του στόχου των 1,25 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για την πληρωμή τους έως τις 8 Ιανουαρίου.
Η... προβληματική αυτή κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί και εντός του 2013 λόγω των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται βάζοντας «βόμβα» στα θεμέλια του προϋπολογισμού.
Το υπουργείο Οικονομικών, για να «φρενάρει» την ιλιγγιώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και υπό τον κίνδυνο να παρουσιαστούν σημαντικές αποκλίσεις στις εκτιμήσεις εσόδων του προϋπολογισμού, ετοιμάζει μια νέα ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει έως και 48 δόσεις με μικρά ποσά (80 με 100 ευρώ) καταβολής ανά μήνα.