Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Αυξήσεις σοκ σε μεταφορές, ρεύμα και νερό

Σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες και στα τρένα καθώς θα ανατιμηθούν από το 2013 κατά 25%.
Παράλληλα, έρχονται ανατιμήσεις σοκ στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης αλλά και μειώσεις στους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ σύμφωνα με τα τριετή επιχειρησιακά σχέδια που θα καταθέσουν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το 'Έλεύθερο Τύπο",  οι τιμές των εισιτηρίων αστικές συγκοινωνίες και τα τρένα θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα των ΔΕΚΟ κατά 240 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 362 μέσα από μισθολογικές περικοπές, περιορισμό των λειτουργικών δαπανών κλπ.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, ο ΟΑΣΑ θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου των 1,40 ευρώ (για όλα τα μέσα) σε 1,75 ευρώ τουλάχιστον και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.
Αντίστοιχες αυξήσεις αναμένεται να επιβληθούν και στα μειωμένα εισιτήρια τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν στα 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα.
Ακριβότερα κατά 25% θα κοστίζει αντίστοιχα κάθε επιβίβαση στον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρένα του ΟΣΕ. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει επίσης να προβλέπεται επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της εταιρείας έως το τέλος του χρόνου, παρά το γεγονός ότι αρχικώς αυτή είχε οριστεί για το 2013.
Και στα τιμολόγια ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις  θα πρέπει το αργότερο μέχρι και το 2013, να προσεγγίσουν το επίπεδο των (υψηλότερων κατά περίπου 65%) τιμολογίων της χονδρικής, με εξαίρεση μόνο τα τιμολόγια των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Επίσης, το μνημόνιο απαιτεί και αυξήσεις των τιμολογίων για τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες αναμένεται να αποκρατικοποιηθούν περαιτέρω μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ατομικές συμβάσεις και μείωση μισθών που ξεπερνά το 30%

Aβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς από την ημέρα της εφαρμογής του νέου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις αυξάνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και επικρατούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας μέσα σε ενάμιση μήνα, έχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις σε 7.825 επιχειρήσεις με μειώσεις της τάξεως του 22% που σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έφθασαν το 28%. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50%.
Επίσης, από τις 14 Φεβρουαρίου, έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν 4.533 εργαζομένους, ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2012 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η μέση μείωση μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνεται από 22,35%, έως και 40%.
Σε όσες περιπτώσεις έχει λήξει η κλαδική σύμβαση εργασίας, η ''διορία'' που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για την υπογραφή νέας λήγει στις 14 Μαΐου.
Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, ότι οι εργοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων.
Πλήγμα και στον κλάδο του Εμπορίου
Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 700.000 εργαζόμενοι και ενώ η διαπραγμάτευση για την υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης ήταν σε εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας του Εμπορίου, η οποία είχε υπογραφεί πριν τέσσερις μήνες και έληγε στις 14 Φεβρουαρίου του 2013.
Ο ΣΕΛΠΕ, καλύπτει τα πολυκαταστήματα τα οποία σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνο Βασιλόπουλο, ''προχωρούν ήδη στη σύναψη ατομικών συμβάσεων με μικρότερες αμοιβές και μετατροπή των όρων εργασίας. Το ίδιο συμβαίνει'', υποστηρίζει ο κ. Βασιλόπουλος σε όλο το Εμπόριο.
Παράλληλα, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι ξενοδόχοι, κατήγγειλαν την κλαδική σύμβαση επικαλούμενοι την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας εκτιμούν πάντως, ότι αν εργαζόμενοι και εργοδότες δεν μπορέσουν να καταλήξουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά όρια τότε, ως τον Ιούνιο, το 80% της αγοράς εργασίας θα βρεθεί χωρίς κλαδικές συμβάσεις.
Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, σώζεται μόνο ο βασικός και τέσσερα επιδόματα, με αποτέλεσμα μείωση των σημερινών αμοιβών από 15% έως 20%.
Σε άλλη περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με αποδοχές που μπορούν να φθάσουν στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή να μειωθούν έως και 40%.
Προσδιορισμός εκ νέου του ελάχιστου μισθού
Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου, τον ερχόμενο Ιούλιο, κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίσουν εκ νέου, τον ελάχιστο μισθό συμφωνώντας νέες μειώσεις.
Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξετασθούν, τα κριτήρια χορήγησης τόσο του επιδόματος ανεργίας όσο και κοινωνικών επιδομάτων και παροχών (όπως τα στεγαστικά προγράμματα), ενώ ορισμένα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, θα καταργηθούν.

Επίθεση χάκερ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές, μετά από πληροφορίες που θέλουν Έλληνες χάκερς, υποστηρικτές των Anonymous, να έχουν εισβάλει στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς επίσης και σε πανεπιστήμια.
Οι άγνωστοι χάκερς, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το SecNews, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα επίθεση άντλησαν και εξέθεσαν απόρρητα δεδομένα από κυβερνητικά και πανεπιστημιακά δίκτυα. Τα δεδομένα μάλιστα έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με μήνυμα-ανάρτηση που απέστειλαν οι άγνωστοι στο SecNews άντλησαν προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών, εταιρικά οικονομικά δεδομένα και πλήθος ευαίσθητων αρχείων από Δημοτολόγια, Πανεπιστήμια αλλά και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι Έλληνες Anonymous, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν στοιχεία που αφορούν το Δημοτολόγιο Καρδίτσας, το ΤΕΙ Καβάλας, καθώς και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σε ό,τι αφορά την κυβερνοεπίθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα αρχεία που δημοσιεύθηκαν αφορούν εξ ολοκλήρου  τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής και συγκεκριμένα αρχεία της Γενική Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου & Προϋπολογισμού και αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων και περιέχουν στοιχεία εταιρειών οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση για δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Μεταξύ των άλλων περιέχονται οικονομικά στοιχεία (κύκλος εργασιών, κέρδη, ίδια κεφάλαια κ.ά.), οφειλές προς τράπεζες και τα δικαιολογητικά για την εγγυοδοσία του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης υπάρχουν έγγραφα με την αλληλογραφία μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τραπεζών για το ίδιο θέμα.
Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ο server του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δέχθηκε "επίθεση" από χάκερ και πως διεξάγεται έρευνα από την αρμόδια διεύθυνση.
Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερα στοιχεία για έγγραφα που έχουν αντιγραφεί και δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο ή για άλλα τα οποία τυχόν έχουν "αλλοιωθεί".
Στο μήνυμα που απηύθυναν αναφέρουν: "Η κρατική μηχανή σάς φακελώνει εδώ και χρόνια, τα ονόματά σας βρίσκονται στα δημοτολόγια με όλα τα προσωπικά σας στοιχεία, τις διευθύνσεις σας και τα ονόματα των συζύγων και των παιδιών σας. Όμως αυτά δεν έχουν σημασία, γιατί για το κράτος είσαστε αριθμοί.
Στις 6 Μαΐου έρχονται εκλογές. Φερθείτε σαν άνθρωποι και όχι σαν αριθμοί. Θα τα ξαναπούμε", καταλήγουν.

Εφάπαξ: μειώσεις μετά τις εκλογές

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της νέας κυβέρνησης θα βρεθούν η μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών αλλά και των ποσών του εφάπαξ.
Η απόφαση αυτή φαντάζει μονόδρομος, καθώς η πλειοψηφία των ταμείων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Τα στοιχεία της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής καταδεικνύουν την πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ εισφορών και εφάπαξ και σύμφωνα με αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλιστικών ταμείων καταστρατηγούσε πλήρως την αρχή της ανταποδοτικότητας δίνοντας εφάπαξ πολύ μεγαλύτερα από τις εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι.
Από τους 37 τομείς ασφάλισης, οι 24 (δηλαδή το 65%) χορηγούσαν εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% έως και 83%, ενώ 13 τομείς (δηλαδή το 35%) χορηγούσαν εφάπαξ μικρότερο κατά 5% έως 126%.
Τα αποτελέσματα της μελέτης φωτογραφίζουν τα ταμεία στα οποία η νέα κυβέρνηση, βάσει Μνημονίου, θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μειώσεις των εφάπαξ προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.
Σημαντικές υπερβάσεις καταγράφουν:
• Ο τομέας ασφάλισης ξενοδοχοϋπάλληλων που έδινε εφάπαξ κατά 46,3% μεγαλύτερο,
• Δημόσιοι υπάλληλοι κατά 22,67%,
• Υπάλληλοι ΝΠΔΔ κατά 42,3%,
• Το ταμείο δημοτικών υπαλλήλων κατά 40,3%,
• Η ΕΡΤ κατά 41,48%,
• Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ κατά 40,9%,
• Ο ΟΣΕ κατά 50,5%,
• Ο ΟΤΕ κατά 31,6% και
• Οι συμβολαιογράφοι κατά 126,5%.
Υπερβάσεις καταγράφονται ακόμη και σε ταμεία που έχουν ήδη γίνει μειώσεις, όπως το ΤΠΔΥ όπου όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2010 υπέστησαν μείωση 15% και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2011 πήραν μειωμένο εφάπαξ κατά 20%. Παρόλα αυτά το ταμείο εξακολουθεί να καταγράφει υπέρβαση στα εφάπαξ 22, 67%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον τομέα ασφάλισης της ΔΕΗ όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις 25% και 30% αντίστοιχα για όσους πήραν σύνταξη το 2010 και το 2011 και παρ’ όλα αυτά τα εφάπαξ που χορηγεί το ταμείο εξακολουθεί να είναι κατά 8% υψηλότερο.
Μειώσεις 30% έγιναν και στα εφάπαξ της Εμπορικής με αποτέλεσμα πλέον τα εφάπαξ που αποδίδονται να είναι κατά 2,3% χαμηλότερα.
Οι στρεβλώσεις στο σύστημα απόδοσης εφάπαξ δεν περιορίζονται στα δυσανάλογα ποσά, αλλά επεκτείνονται σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που έπαιρναν εφάπαξ χωρίς να καταβάλλουν εισφορές, αλλά και σε περιπτώσεις που παρά την ύφεση εξακολουθούν να εισπράττουν διπλό εφάπαξ.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των υπαλλήλων του ΟΓΑ που παρά το γεγονός ότι μέχρι το 2005 δεν κατέβαλλαν εισφορές, εισέπρατταν παρ' όλα αυτά εφάπαξ που έφταναν τις 50.000€.
Οι υπάλληλοι του ΟΑΕΕ από τη άλλη κατέβαλλαν μεν εισφορές, ωστόσο δεν έπαιρναν το εφάπαξ από κάποιον ειδικό λογαριασμό αλλά από τα γενικά έσοδα του ταμείου.
Ανάλογη είναι και η περίπτωση των εργαζομένων του ΙΚΑ που ο ειδικός λογαριασμός για τα εφάπαξ τους ενισχύεται από τα γενικά έσοδα του ταμείου.
Διπλό εφάπαξ εισέπρατταν οι εργαζόμενοι στο πρώην ΥΠΕΣ που έπαιρναν εφάπαξ και από το ΤΑΔΚΥ και από το ΤΠΔΥ, οι υπάλληλοι της Βουλής που παίρνουν εφάπαξ και από τον ειδικό λογαριασμό της Βουλής και από το ΤΠΔΥ, αλλά και όσοι βαφτίζονταν θύματα τρομοκρατίας και έπαιρναν επίσης διπλό εφάπαξ.
Σε κάποιες τέλος περιπτώσεις τα εφάπαξ που αποδίδουν τα ταμεία δεν προέρχονται μόνο από εισφορές εργαζομένων αλλά και από κοινωνικούς πόρους.
Τα εφάπαξ του ΤΠΔΥ ενισχύονται και από πόρους που προκύπτουν από τα έργα των δήμων, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από το Αγγελιόσημο και των Υπαλλήλων επιμελητηρίων από συμμετοχή 3% των διοικήσεων των επιμελητηρίων.
Τα ποσοστά των περικοπών θα πρέπει να προσδιοριστούν στις αρχές του καλοκαιριού ώστε οι διοικήσεις των ταμείων να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των συντάξεων.
Η νέα κυβέρνηση έτσι θα πρέπει να αποφασίσει την περικοπή του εφάπαξ σε ταμεία που οι ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι εναρμονισμένες με τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι.
Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 30% ανάλογα με τα οικονομικά, δημογραφικά και στατιστικά στοιχεία που θα αποστείλει κάθε ταμείο στο Υπουργείο Εργασίας.
Οι νέες αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν δείχνουν δραματικά ελλείμματα, ενώ οι προηγούμενες πριν από το κούρεμα των ομολόγων είχαν δείξει ότι τα ταμεία, μπορούν σε βάθος χρόνου να καλύψουν μόνο το 60% των παροχών. Το υπόλοιπο 40% θα πρέπει να περικοπεί.

Διπλοί οι μισθοί στη Γερμανία

Την ώρα που από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται λόγος για νέες μειώσεις στους μισθούς τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέαέρχονται τα στοιχεία απ' όλη την Ε.Ε. να δείξουν τις χαοτικές διαφορές κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η Ελλάδα βρίσκεται (πριν γίνουν οι επόμενες περικοπές) ήδη κάτω απ' το μέσω όρο με το ωρομίσθιο να είναι στα 16,40 ευρώ την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στα 22,80 ευρώ.
Τα στοιχεία αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι το βασικό πρόβλημα για την ανάπτυξη στη χώρα μας, εκτός πια και αν κάποιοι (όπως έχει ακουστεί από μέλη της τρόικας) προσδοκούν να δουν στην Ελλάδα τα ωρομίσθια της Βουλγαρίας (3,50 ευρώ) και της Ρουμανίας (4,50 ευρώ).
Οι δυνατές χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου και του ευρωπαϊκού Βορά την ώρα που ζητούν απ' την περιφέρεια και το Νότο να βάλουν μαχαίρι στους μισθούς στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε εργατικά χέρια που κοστίζουν στο Βέλγιο 39,30 ευρώ, στη Σουηδία 39,10 ευρώ, στη Δανία 38,90 ευρώ, στη Γαλλία 34,20 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 33,70 ευρώ και στην Ολλανδία 31,10 ευρώ.
Στη Γερμανία των Μέρκελ και Σόιμπλε ο μέσος όρος στο ωρομίσθιο είναι στα 30,10 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό της Ελλάδας και οι Γερμανοί για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξή τους αναζητούν άλλους 200.000 εργαζόμενους το χρόνο!

Οι ευθύνες Βενιζέλου στη δήμευση της περιουσίας των ομολογιούχων φυσικών προσώπων: “Πολιτική γκάφα ή πολιτικός τυχοδιωκτισμός”;




Με την ολοκλήρωση του PSI, όσοι ιδιώτες κατείχαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αρχίζουν να συνειδητοποιούν το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής: Η περιουσία τους κουρεύτηκε κατά 53,5% σε ονομαστικές τιμές και 80% σε σημερινές τιμές, ενώ το εισόδημά τους πρακτικά μηδενίσθηκε. Και με τα νέα ομόλογα που τους δίνει η κυβέρνηση να λήγουν μέχρι και το 2042, πολλοί άνθρωποι ίσως να μη ζήσουν αρκετά χρόνια για να πάρουν πίσω έστω ένα μικρό μέρος των χρημάτων τους.
Διαβουλεύτηκαν με τράπεζες, διεθνείς οργανισμούς και κολοσσιαίους επενδυτικούς ομίλους, αγνοώντας τον απλό πολίτη, τον οποίο εξαπάτησαν ασύστολα. Έδωσαν κοινή “λύση” σε όλους, λες και ο απλός ιδιώτης έχει τα ίδια κεφάλαια – εισοδήματα - περιουσιακά στοιχεία - κέρδη, αλλά και χρόνια ζωής, με την Εθνική τράπεζα ή την Deutsche Bank.
Τα φυσικά πρόσωπα κάτοχοι ομολόγων, δεν είναι ούτε τράπεζες για να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια και να επανα-κεφαλαιοποιούνται, ούτε θεσμικοί επενδυτές που καλούνται να κάνουν διασπορά επενδύσεων για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων τους. Δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά των CDS για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ούτε μπορούν να συμψηφίσουν ζημιές με μελλοντικά κέρδη στον φόρο εισοδήματος, όπως κάνουν τα νομικά πρόσωπα. Τα χρήματα
με τα οποία έχουν αγοράσει ομόλογα είναι σε πολλές περιπτώσεις κόποι μιας ζωής, από το εισόδημα των οποίων συνήθως καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους. Συνήθως μάλιστα είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, στους οποίους φυσικά είναι αδιανόητο να δοθούν “κουρεμένα” ομόλογα διάρκειας 30 ετών. Είναι λοιπό κατάφωρα άδικο να μπαίνουν τα φυσικά πρόσωπα στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες, τους θεσμικούς επενδυτές και τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
Όταν στις 23-2-2012 από το πλέον επίσημο βήμα …αυτό της Βουλής, ο τότε υπουργός οικονομικών και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρωθυπουργός της χώρας καθησύχαζε τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα, δεν αντιλαμβανόταν τις επικείμενες αντιδράσεις και επιταγές του Eurogroup έναντι των φυσικών προσώπων;

Στις 7-3-2012 στο Real FM στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και ενώ το PSI είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, διαβεβαίωνε πως "θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών" για τους πολίτες που αντί να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, είχαν πάρει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, συνέχιζε να αγνοεί την αντίδραση που θα δημιουργούσε μια τέτοια μονομερής απόφασή του  στο
Eurogroup;

Τι άλλαξε λοιπόν μέχρι τις 13-3-2012 ημέρα που έγιναν οι περίφημες δηλώσεις Γιούνκερ: “Λάβαμε διαβεβαιώσεις από την Ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή απ΄ τον υπουργό Οικονομικών που είναι μέλος της, ότι δε θα αποζημιωθεί άμεσα ή έμμεσα κανένα φυσικό πρόσωπο”.
Τι περίμενε δηλαδή να του πουν; Ναι σε όλα…για κάτι που ποτέ δε δρομολόγησε σοβαρά τη λύση του, αλλά και ποτέ δεν έθεσε ως αδιαπραγμάτευτη  προτεραιότητα;
Αποδεικνύεται πως ουδέποτε πάτησε πόδι για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα και ουδέποτε απαίτησε ή μεθόδευσε την εξαίρεσή τους με οποιοδήποτε τρόπο από το PSI ή την με οποιοδήποτε τρόπο αποκατάσταση της απολεσθείσας περιουσίας τους. Αυτά αποδείχθηκαν πως ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση!!!
Θα πρέπει λοιπόν αξιολογώντας τον με βάση τη χρονολογική ροή των γεγονότων, να δεχθούμε την πράξη του είτε ως πολιτική γκάφα, είτε ως πολιτικό τυχοδιωκτισμό…..Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν  πως στα πλαίσια της άκρατης υποτέλειας που υπέδειξε έναντι των δανειστών της χώρας και για να ικανοποιήσει και την τελευταία απαίτησή των, που υποτίθεται πως τους θωρακίζει έναντι διεκδικήσεων δικών τους υπηκόων ομολογιούχων, παγίδεψε τους εγχώριους αποταμιευτές, τούς έβαλε σαν τα γουρούνια στο σακί του θανάτου, για να υποστούν τη σφαγή του PSI!!! Με λίγα λόγια γίνανε βορά και θυσία, προκειμένου να εξευμενιστεί το θηρίο που λέγεται
Eurogroup και κατ’ επέκταση το μόρφωμα της Τρόικα!!!

Στις 10-4-2012 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου Ο κ. Βενιζέλος «δεσμεύτηκε» ότι θα θέσει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Eurogroup) αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και έκανε λόγο για τη δυνατότητα ειδικής φορολογικής μεταχείρισης ή την υπαγωγή κάποιων από τις περιπτώσεις αυτές στη ρύθμιση του ΤΕΚΕ.
Αυτά δηλαδή που δεν έκανε με την ιδιότητα του υπουργού οικονομικών, υπόσχεται εκ νέου ανεύθυνα και ανυπόστατα να τα πραγματοποιήσει με απροσδιόριστη προς το παρόν ιδιότητα, επιτείνοντας την αναξιοπιστία, την αμετροέπεια και την αλαζονεία του!!!
Στις 11-4-2012 στη διαδικτυακή συνέντευξη του Νίκου Χατζηνικολάου(στο enikos.gr) ο κ. Βενιζέλος ούτε λίγο ούτε πολύ απέδωσε τη σκληρή στάση του Eurogroup στην πολύ συζήτηση και προβολή του θέματος στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα όπως ισχυρίσθηκε να προκληθούν φόβοι γενικευμένης καταφυγής ξένων υπηκόων και μάλιστα Γερμανών, σε δικαστικές διεκδικήσεις και αγωγές κατά της Γερμανικής κυβέρνησης, γιατί ψήφισε το  PSI. Με λίγα λόγια δηλαδή υπεύθυνοι υποδείχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς οι αποκεφαλισθέντες ομολογιούχοι(αφού στην ουσία πρόκειται για headcut και όχι haircut), που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για την πρωτοφανή εν μια νυκτί δήμευση της περιουσίας τους καθώς και οι δημοσιογράφοι που ανέδειξαν το θέμα!!!
Θέλει να μας πείσει λοιπόν ο κ. Βενιζέλος ότι θα έδινε λύση στη ζούλα; Ότι δρομολογούσε την επιστροφή των αποταμιεύσεων στους ομολογιούχους εν αγνοία των Ευρωπαίων εταίρων; Ότι θα κρατούσε μυστική την οικονομική αποκατάσταση των ομολογιούχων; Αλήθεια μήπως ο ίδιος θεωρεί τόσο ηλίθιο και αφελή τον Ελληνικό λαό; Μετά την καταλήστευση ο εμπαιγμός κ. πρόεδρε; Αυτή είναι η επίδειξη ευθύνης που με στόμφο και άκρατη αλαζονεία επικαλείστε; Πρωτότυπος και πρωτοφανής πράγματι ο σκοπός και ο στόχος του “συνεργείου διάσωσης”, όπως προσδιορίσατε το ρόλο σας ως υπουργός οικονομικών!!!
Συνεχίζετε δυστυχώς ακόμη και σήμερα να υποκρίνεστε, να “αναζητάτε” τον τρόπο και να ζητάτε επιπλέον χρόνο και πρόσθετη πολιτική δύναμη για να κάνετε το αυτονόητο…. “Πολύ κο-κο και κανένα αβγό κ. Βενιζέλο”!!!
Επιχειρείτε  χωρίς ντροπή να κρατήσετε σε ομηρία και προς όφελός σας όλους αυτούς τους καταλεηλατημένους πολίτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές… Πλανάσθε πλάνην οικτράν κ. πρόεδρε του ΠΑ-ΣΟΚ, Οι τακτικές και οι μέθοδοι των μυθικών Σειρήνων της Οδύσσειας του Ομήρου που πλάνευαν με το σαγηνευτικό τους τραγούδι τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες δεν έχουν θέση στη σύγχρονη πολιτική σκηνή…. αφού σε τελική ανάλυση οι Σειρήνες αντιπροσώπευαν την απόλυτη καταστροφή. Είναι κρίμα για σας να διεκδικείτε τον άχαρο τίτλο της σύγχρονης εκδοχής της πολιτικής Σειρήνας!!!

Ένας άνθρωπος κ. πρόεδρε δεν είναι ποτέ πολύ έξυπνος, αν χρειάζεται να ξεγελάει τους άλλους.
Χρήσιμο θα ήταν να έχετε υπόψη σας πως “Τη μέρα που ο οίκτος γίνεται εμπαιγμός, αρχίζει μια εποχή βαρβαρότητος”.
Δυστυχώς κ. Βενιζέλο οδηγείτε τους λεηλατημένους ομολογιούχους στη μοναδική επιλογή “Παίρνεις τη ζωή σου στα χέρια σου και συμβαίνει κάτι φοβερό: Δεν έχεις κανέναν να ρίξεις το φταίξιμο”.
Όσο για τη στείρα συγνώμη που απευθύνετε στον Ελληνικό λαό θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν δε συμπλέει με συντριβή και ταπείνωση, αλλά και από επανόρθωση και αποκατάσταση των θιγόμενων τότε εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζεται ως υποκριτική, προσχηματική και κίβδηλη.
Η ειλικρινής συγνώμη συνοδεύεται από πράξεις μετανοίας, κύριε Βενιζέλο, τέτοιες που εσείς και οι αμετανόητοι συνένοχοί σας δεν έχετε επιδείξει, και, το χειρότερο, ούτε καν φαντάζεστε ποιες θα μπορούσαν να είναι...
Κατόπιν, αυτός που ζητά συγνώμη σπεύδει να κάνει ό,τι μπορεί για να επανορθώσει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, το κακό που προκάλεσε στο θύμα του. Βέβαια, όταν πρόκειται για τραγικά θύματα που αυτοκτόνησαν(δυστυχώς το φαινόμενο κλιμακώνεται επικίνδυνα) από την απόγνωση που τους προκάλεσε η βάρβαρη πολιτική σας, η επανόρθωση είναι αδύνατη…
Στην περίπτωσή σας, αληθινή συγνώμη θα σήμαινε να παραχωρήσετε ό,τι έχετε και δεν έχετε, δηλαδή προσωπική κινητή και ακίνητη περιουσία, στoυς λεηλατημένους, μήπως και καταφέρετε να σας συγχωρήσουν για το κακό που τους κάνατε. Να παραιτηθείτε από κάθε πρόσθετη και προκλητική χρηματοδότηση του κόμματός σας για την εφήμερη και άνευ ουσίας διαφήμισή σας. Η αλαζονική σας στάση δυστυχώς δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση τη μεταμέλεια σας. Έχετε το θράσος να αυτοαναγορεύεστε εσείς και οι όμοιοι σας σωτήρες της χώρας και να ξαναζητάτε την ψήφο μας, ώστε να έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε το ανηλεές μαστίγωμα στο κορμί μας μέχρι να ξεπουλήσετε ολοκληρωτικά τη χώρα μας για ψίχουλα, ενώ έχετε παραδώσει ήδη την εθνική κυριαρχία!!! Όμως δυστυχώς για σας δεν μας επιτρέπετε επ’ ουδενί να ξεχνούμε ποτέ, πως “αν κάποιος μας ξεγελάσει μια φορά, πρέπει να ντρέπεται. Αν μας ξεγελάσει δυο φορές, πρέπει να ντρεπόμαστε πλέον εμείς.
Θα καταχωρηθείτε  στην ιστορία σαν ο μοναδικός υπουργός που επί θητείας του καταληστεύθηκαν και εξαπατήθηκαν ιδιώτες για να χρηματοδοτηθούν και να επιβιώσουν οι τράπεζες. Σαν ο υπουργός που προχώρησε σε πρωτοφανή και απροκάλυπτη δήμευση των περιουσιών τους. Δεν πρέπει όμως να σας διαφεύγει ποτέ από τη σκέψη πως “Μπορείτε…(και σε κάποιο βαθμό βεβαίως το πετυχαίνετε) να αποφύγετε τις ευθύνες σας, δε μπορείτε όμως να αποφύγετε τις συνέπειες, επειδή αποφύγατε τις ευθύνες σας”. Το στίγμα της συμβολής σας στην εξαπάτηση των ομολογιούχων θα σας ακολουθεί μονίμως. Είναι τόσο ανήθικο αυτό που έγινε που δεν είναι δυνατόν να ξεχασθεί ποτέ….Ξεπερνά κατά πολύ τα όποια “ανεκτά όρια” πολιτικού αμοραλισμού…
Η αδίστακτη και πρωτοφανής δήμευση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών σε καιρό ειρήνης, που όμοιά της δεν έχει συμβεί παγκοσμίως, πέραν από κραυγαλέα αδικία είναι πολιτική και αστική απάτη - Είναι η απόλυτη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Η μέγιστη αναξιοπιστία και ανηθικότητα μιας ανυπόληπτης πολιτείας που παραπαίει…. Πρόκειται για την απόλυτη ξεφτίλα και ατιμία μιας κατά τα άλλα ευνομούμενης πολιτείας, που αυτοαναιρείται και δε σέβεται ούτε τον υπέρτατο θεμελιώδη νόμο του κράτους, δηλαδή το Σύνταγμα!!! Δε πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η υπαγωγή των ατυχών ομολογιούχων στο κούρεμα στηρίχθηκε στην ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης, των περίφημων CACs(Collective Action Clauses), που δεν προβλέπονταν στο νομικό καθεστώς του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά θεσπίσθηκαν μονομερώς το 2012 και είναι αντίθετες στο Σύνταγμα!!!

Το γεγονός της χρεοκοπίας κράτους στους εγχώριους μικροαποταμιευτές συμβαίνει για πρώτη φορά στα  μεταπολεμικά χρόνια, καθώς καμία χώρα  σε συνθήκες ειρήνης δεν αθέτησε χρέος σε εθνικό νόμισμα παρά μόνο σε ξένο*  Ούτε στη χρεοκοπία της Αργεντινής, όταν το τελικό «κούρεμα» άγγιξε το 99% (!) δεν αποτολμήθηκε “φάγωμα” των ομολόγων  των ιδιωτών φυσικών προσώπων. 

Όσο για τον πρωθυπουργεύοντα κ.Παπαδήμο γνωρίζαμε εξαρχής ότι ο ρόλος του ως ηγέτη της βραχύβιας αυτής κυβέρνησης (των 50+ υπουργών και υφυπουργών) θα ήταν διεκπεραιωτικός, εκείνο που δε γνωρίζαμε αλλά μάθαμε προσφάτως, είναι ότι ο τίτλος του τραπεζίτη προηγείται της έννοιας Άνθρωπος. Κρίμα.......

Με πιο κουράγιο κ. πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ θα  εμπιστευτεί ο ιδιώτης-αποταμιευτής τα χρήματα του στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όταν το Ελληνικό κράτος υλοποιεί  χωρίς ίχνος ντροπής τη δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας των απευθείας πιστωτών του;
Όταν το κράτος απροκάλυπτα και  ανερυθρίαστα κλέβει τις αποταμιεύσεις 12.000 τουλάχιστον ιδιωτών ομολογιούχων, περιμένετε οι υπόλοιποι καταθέτες να εμπιστευτούν ποτέ ξανά αυτό το κράτος;;; Ή μήπως θα σεβαστείτε περισσότερο τους αποταμιευτές καταθέτες των Ελληνικών τραπεζών; Νομοτελειακά έρχεται η σειρά τους!!!
Πως είναι δυνατόν το χρεοκοπημένο Ελληνικό Δημόσιο να εγγυάται το αξιόχρεο του τραπεζικού συστήματος και να περιμένει  να επαναπατρισθούν οι καταθέσεις που διέφυγαν στο εξωτερικό, όταν δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί το δικό του αξιόχρεο; Πως είναι δυνατόν  ως διαπραγματευτής της «εθελοντικής συμμετοχής στη χρεοκοπία» να μην αντιλαμβάνεστε, ότι με τους χειρισμούς σας αποκλείετε κάθε πιθανότητα  χρηματοδότησης των μελλοντικών δημόσιων αναγκών της χώρας από την εγχώρια αποταμίευση στο μέλλον;
Δυστυχώς ενταφιάσατε δια παντός με συνοπτικές διαδικασίες τη λαϊκή αποταμίευση…..τους αποταμιευτές ομολογιούχους και το χειρότερο… την αξιοπιστία της χώρας.
Είναι γεγονός απόλυτα φυσιολογικό ότι τα φυσικά πρόσωπα ήδη ξεκίνησαν μαζικά το δρόμο των αγωγών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Και είναι τόσο κραυγαλέα η αδικία και η ανηθικότητα, που στο τέλος όλα τα φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν, έστω κι αν περάσουν πολλά χρόνια. Ας βρει επιτέλους τρόπο επειγόντως να το κάνει η πολιτεία, θα γλιτώσει και τις αγωγές, αλλά και τα όποια ψήγματα αξιοπιστίας της έχουν απομείνει.
Πρόκειται για θέμα υψίστης ηθικής τάξεως…που άπτεται αυτής καθαυτής της ύπαρξης αξιόπιστου κράτους.
*Η μόνη χώρα που χρεοκόπησε στο εθνικό της νόμισμα, ήταν η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Β.Υieltsin το 1998.  Αφορούσε κάποιες μικρές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τα οποία δεν είχαν όμως στη κατοχή τους Ρώσοι καθώς τότε δεν είχαν καθόλου αποταμιεύσεις, αλλά είχαν σχεδόν αποκλειστικά ξένοι
                                                                          
                                                  Λαφτσόπουλος Σταύρος                              
                                                    Οικονομολόγος




Επί ερειπίων ο προεκλογικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ



Και γύρος θριάμβου από την ΕΛΣΤΑΤ

Μπορεί οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο των Οικονομικών για να διαμαρτυρηθούν για την εκ περιτροπής εργασία που επιβάλλει η νέα ιδιοκτησία, αλλά ο κυρίως υπεύθυνος δεν ήταν εκεί για να τους ακούσει – και ο διάδοχός του Φ. Σαχινίδης έχει… σοβαρότερες δουλειές, αφού έχει εξελιχθεί σε συνομιλητή της Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσο για τον κ. Βενιζέλο, που ως υπουργός Άμυνας «διαπραγματεύθηκε» την πώληση των Ναυπηγείων στην Αμπού Ντάμπι Μαρ, αλλά και την επαναλειτουργία τους με επαχθείς όρους με την ΕΕ, έχει πλέον εγκαταλείψει και το υπουργείο των Οικονομικών και τώρα διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας μόνο τις «επιτυχίες» του και χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά στην δραματική κατάσταση των Ναυπηγείων – αποτέλεσμα άλλης μιας «διαπραγμάτευσής» του.

Η εκ περιτροπής εργασίας που σχεδόν μέσα στην απόλυτη σιωπή έχει επιβληθεί από την ιδιοκτησία, προβλέπει εργασία… μια ημέρα την εβδομάδα, καθώς ο κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Άμυνας πρότεινε(!) στην Κομισιόν να αποκλειστεί ο Σκαραμαγκάς από κάθε εμπορική δραστηριότητα για… δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, ως αντάλλαγμα-τιμωρία για το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία έλαβαν παράνομα επιδοτήσεις από το κράτος στο παρελθόν και τώρα αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να ανακτηθούν εντόκως από το ελληνικό Δημόσιο!

Επί του θέματος, η Κομισιόν δεν δέχεται κουβέντα και επιμένει στην τιμωρία της Ελλάδας, παρά τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ενώ την ίδια ώρα η Αμπού Ντάμπι Μαρ υποστηρίζει πως, λόγω της κρίσης, έχουν σταματήσει και τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (μοναδική δραστηριότητα που επιτρέπεται να αναπτύσσουν τα ναυπηγεία), οπότε η λειτουργία της επιχείρησης έχει διακοπεί – με τις γνωστές δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε καμιά προσπάθεια να διορθώσει την ολέθρια απόφαση, που ο ίδιος αποδέχθηκε, ούτε όταν ως υπουργός των Οικονομικών (και αρμόδιος για τα έσοδα) βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, μετά φανών και λαμπάδων ανακοινώθηκε χθες από την ΕΛΣΤΑΤ πως το έλλειμμα για το 2011 εκτιμάται στο 9,1%, δηλαδή στα 19,6 δις ευρώ και το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης βρίσκεται στα 355,6 δισ. ευρώ (165,3% επί του ΑΕΠ).

Μας ενημερώνει επίσης η ΕΛΣΤΑΤ πως «τα δημοσιονομικά στοιχεία των ετών 2008‐2011 καταρτίστηκαν στα πλαίσια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ), για την πρώτη κοινοποίηση του έτους 2012 και υποβλήθηκαν σε εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη Eurostat κατ' εφαρμογή του Κοινοτικού Κανονισμού (EC) 479/2009, όπως ισχύει, ενώ η κοινοποίηση καταρτίσθηκε σε συνεργασία με τη Eurostat».

Μας πληροφορεί επιπλέον ότι «η κατάρτιση των στοιχείων ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ΕΣΛ) 95. Μετά την προηγούμενη κοινοποίηση ΔΥΕ (Οκτώβριος 2011), υπήρξε συνεχής επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, συμπεριλαμβανομένων δύο αποστολών της Eurostat στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο 2011 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Eurostat με στόχο την επισκόπηση εργασιών για την ενημέρωση του Μητρώου των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Επιπλέον, το Μάρτιο 2012 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη διαλόγου της Eurostat, για την αξιολόγηση της ετοιμότητας και των εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ για την πρώτη κοινοποίηση ΔΥΕ 2012 καθώς και την εξέταση των πινάκων της κοινοποίησης ΔΥΕ».

Προφανώς υπάρχει άψογη συνεργασία με τη Eurostat. Διαφορετικά, πώς θα επήρχετο η γνωστή συνεννόηση, το φθινόπωρο του 2010, βάσει της οποίας η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία δέχθηκε να μην δώσει τα στοιχεία για την Ελλάδα την ίδια ημέρα κατά την οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία όλων των άλλων χωρών, προκειμένου αυτά να δοθούν μετά τη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών, ώστε να μην επηρεαστεί το υπέρ του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα!

Όσο για την «επιτυχία» για μείωση του ελλείμματος, αυτό οφείλεται στην βίαιη προσαρμογή που επιβλήθηκε στη χώρα, λόγω της προηγούμενης διόγκωσής του στο 15,6%.

Αν το είχαν πάει στο 20%, τότε θα δηλώναμε ευτυχείς και με… 15%!

Πήρε κεφάλι ο....Σύνδεσμος (χιουμορ) !!!


tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)