Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οριακή άνοδος του ευρώ


Οριακή άνοδος του ευρώ
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,3166 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 110,42 γεν, στο 0,8119 με τη στερλίνα και στο 1,2080 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,03% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 83,898 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6211 με τη στερλίνα και στο 0,9177 με το ελβετικό φράγκο.

Με 45 εκατ. ευρώ θα επιχορηγηθούν φέτος τα κόμματα



Στοιχεία για την επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενώ σε έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι όσον αφορά στον τραπεζικό δανεισμό τους, μόνο σε ειδική εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να αποστείλει στοιχεία.
Συγκεκριμένα, στοιχεία για την επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων απέστειλε στη βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Όπως ενημερώνει ο Υπουργός, η επιχορήγηση των δικαιούχων πολιτικών κομμάτων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 45.150.000 ευρώ, για το 2013 σε 21.827.000 ευρώ και για το 2014 σε 19.978.000 ευρώ. Όπως σπεύδει να υπενθυμίσει ο κ. Στουρνάρας, η κατανομή των ανωτέρω ποσών στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα γίνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα, η κ. Ζαρούλια είχε ζητήσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στοιχεία για τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα από τις τράπεζες, για το πόσα από αυτά είναι ενήμερα και για το πόσα χρωστάνε τα κόμματα στην Αγροτική Τράπεζα.
Όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3601/2007 και οι διατάξεις περί υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου), «τα στοιχεία που τυχόν περιέρχονται σε γνώση τόσο των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και των ειδικών εκκαθαριστών και τα οποία αφορούν δάνεια προς συγκεκριμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν χορηγηθεί από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση, καλύπτονται από τις ως άνω διατάξεις περί απορρήτου».
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πάντως ότι εισάγεται εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, η οποία όμως «δεν εφαρμόζεται για πληροφορίες και στοιχεία ζητούμενα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού επιτρέπει τη διαβίβαση εποπτικών στοιχείων από την ΤτΕ μόνο προς τις ειδικές εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, κατά τη σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής άσκηση των καθηκόντων τους». Αναφορικά με τον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, η ΤτΕ αναφέρει ότι στα δάνεια που μεταβιβάστηκαν στην Πειραιώς περιλαμβάνονται και τα δάνεια που είχε χορηγήσει η ΑΤΕ προς πολιτικά κόμματα.

Στα 6,8 εκατ. ευρώ τα μηνιαία μισθώματα της Κεντρικής Διοίκησης


Σε 6.812.930,64 ευρώ ανέρχεται το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα το ελληνικό δημόσιο σε μισθώματα για τη στέγαση της Κεντρικής Διοίκησης.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης Υπηρεσιών και Στέγασης, όπως αυτό είναι ενημερωμένο έως σήμερα, υφίστανται 2.353 συμβάσεις μίσθωσης κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης (η οποία περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές)». Όπως κάνει γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, το ποσό που καταβάλλεται σήμερα μετά την εφαρμογή του Ν. 4081/2012, ανέρχεται συνολικά σε 6.812.930,64 ευρώ μηνιαίως.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι από τις πρώτες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός των μισθωμάτων για κτίρια που χρησιμοποιεί το δημόσιο.
Όπως ενημερώνει τον βουλευτή ο υπουργός Οικονομικών, με την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των μισθωμάτων, το συνολικό ποσό εξοικονόμησης μέχρι στιγμής εκτιμάται σε 3.922.020,38 μηνιαίως. Επίσης, έχει επέλθει εξοικονόμηση μηνιαίως τουλάχιστον κατά 126.000 από την κατάργηση-συγχώνευση ή τη συστέγαση υπηρεσιών (π.χ. Δ.Ο.Υ., Αστυνομικά Τμήματα, Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ) και έχει δρομολογηθεί η μεταστέγαση του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τα δημόσια κτήματα
Εξάλλου, με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες, για ακίνητα κυριότητας του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των Δημοσίων Κτημάτων ανερχόταν τον Νοέμβριο του 2011 σε 68.197 και των Ανταλλαξίμων Κτημάτων την ίδια περίοδο σε 47.750. Όπως διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας, όμως, τα προαναφερόμενα στοιχεία μεταβάλλονται λόγω των νέων καταγραφών και εκποιήσεων.
Ωστόσο με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», τα δημόσια κτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών θα είναι και ηλεκτρονικά καταχωρημένα. Ο κ. Στουρνάρας θυμίζει εξάλλου ότι με το Ν. 4092/2012, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ορίστηκε αρμόδια για την καταγραφή, σε ενιαίο Μητρώο, όλης της ακίνητης περιουσίας φορέων του Δημόσιου Τομέα και ειδικότερα των Υπουργείων, των Δημοσίων Επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των ΝΠΔΔ.
«Η διαδικασία αξιολόγησης των καταγεγραμμένων μέχρι σήμερα δημοσίων κτιρίων, αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταστεγαστούν σε αυτά Δημόσιες Υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα, βρίσκεται σε εξέλιξη, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την αναδιοργάνωση των δομών των υπουργείων που προωθείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ορισμένα εξ΄αυτών που έχουν κριθεί κατάλληλα έχουν παραχωρηθεί σε Δημόσιες Υπηρεσίες» ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι η ανωτέρω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 31.12.2012.

Τι προβλέπει το νέο Μνημόνιο για Κινητικότητα - Απολύσεις στο Δημόσιο

Απολύσεις για όσους από τους 27.000 δημοσίους υπαλλήλους τεθούν στην «Κινητικότητα» και δεν καταφέρουν να μεταπηδήσουν σε άλλη θέση του δημοσίου τομέα, προβλέπει το δεσμευτικό κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, το οποίο περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε χθες.
Το σχέδιο της Κινητικότητας και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά προς τους πιστωτές, περιγράφεται στις κατωτέρω παραγράφους:
Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης
Για να πετύχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, έχουμε ξεκινήσει μία αυστηρή αξιολόγηση των διοικητικών δομών και του προσωπικού. Θα συνδυάσουμε την αξιολόγηση αυτή με την κινητικότητα, την ποσόστωση προσλήψεων, μείωση συμβασιούχων, πειθαρχικές διαδικασίες και υποχρεωτικές απολύσεις υπεραρίθμων (redundancies).
Αυτό θα μειώσει το εργατικό δυναμικό του Δημοσίου Τομέα κατά 150.000 έως το 2015 ενώ θα επιτρέψει να προσλάβουμε προσωπικό με καίριες ικανότητες για να υποστηριχθούν εξειδικευμένες κυβερνητικές λειτουργίες.
Τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν:
-Αυστηρή αξιολόγηση: Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ολοκληρώσει μία λειτουργική έκθεση των υπουργείων έως τον Ιανουάριο του 2013 και τις ατομικές αξιολογήσεις του προσωπικού έως τα τέλη του 2013. Η διαδικασία αυτή θα επεκταθεί και στις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις το 2013.
Αυτή θα καθορίσει τους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν, το προσωπικό που είναι πλεονάζον, προσωπικό που δεν είναι απολύτως κατάλληλο για τις θέσεις που κατέχει, καθώς και τις κενές θέσεις όπου απαιτείται νέο προσωπικό.
-Κινητικότητα και αποχωρήσεις. Θα συνεχιστεί το κλείσιμο οργανισμών και η κατάργηση πλεοναζουσών θέσεων και όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν είτε στο σχήμα της Κινητικότητας, είτε θα απολυθούν.
Σχετικά με όσους μετακινηθούν στην Κινητικότητα, στους εργαζόμενους θα παρασχεθεί μειωμένος μισθός για έναν χρόνο. Ο στόχος μας είναι να τοποθετήσουμε 27.000 σε αυτό το σχήμα (σσ: Κινητικότητα) έως το τέλος του 2013. Εάν δεν καταφέρουν να βρουν νέα θέση στον Δημόσιο Τομέα, θα χρειαστεί μετάβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.
Για να διευκολύνουμε την ανανέωση του εργατικού δυναμικού του Δημοσίου τομέα αναμένουμε ένα μεγάλο τμήμα από εκείνους που εισέρχονται σε αυτό το σχήμα τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων.
Αναμένουμε να συμπληρώσουμε τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων ως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2013 και θα χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια αυτά για να προσδιορίσουμε τις πλεονάζουσες θέσεις και πλεονάζοντες εργαζόμενους, επί τη βάσει των οποίων θα ορίσουμε τριμηνιαίους στόχους για υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014.
-Σχεδιασμός και έλεγχος προσλήψεων. Για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας να ανασυντάξουμε και να μειώσουμε το προσωπικό θα είναι αποτελεσματικές, θα προχωρήσουμε σε βελτιστοποίηση των διαδικασιών προσλήψεων. Θα περιορίσουμε τις πηγές «αυτόματων» προσλήψεων, περιορίζοντας την εισροή στις σχολές δημόσιας διοίκησης κατά 30%. (…)
Εάν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση του προσωπικού, παρά τους ελέγχους προσλήψεων, θα αυξήσουμε το στόχο των αποχωρήσεων.

837 οι απόπειρες αυτοκτονίας από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα


Στοιχεία από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας από τον Μάιο του 2010 έως και σήμερα ανέρχονται σε 837, απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στάθα, Δημήτρη Στρατούλη, Κωνσταντίνου Μπάρκα, Μαρίας Μπόλαρη, Βασίλη Κυριακάκη και Χρήστου Καραγιαννίδη, οι οποίοι έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι στη χώρα μας σημειώνεται αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονιών, λόγω των πολιτικών των Μνημονίων, της φτώχιας και της ανεργίας.
Στην απάντησή του ο υπουργός ενημερώνει τους βουλευτές ότι έχει αποφασιστεί η σύσταση ειδικής επιτροπής στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις περιπτώσεις αναγγελιών αυτοκτονιών μέσω διαδικτύου, η οποία θα έχει ως έργο να εξετάσει το υφιστάμενο νομικό και επιστημονικό πλαίσιο και να καθορίσει την ακολουθητέα διαδικασία- βασικές ενέργειες (μνημόνιο ενεργειών), από νομικής και επιστημονικής πλευράς αλλά και να προτείνει νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Δένδιας για μια ακόμη φορά επισημαίνει ότι το φαινόμενο των αυτοκτονιών είναι πολυπαραγοντικό.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τα οποία προέκυπτε ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες και μαζί και οι απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1.1.2009 έως 23.08.2012, σε 3.124 πανελλαδικά.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)