Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Spiegel: Η ελληνική ελίτ δεν πλήρωσε την κρίση

Η οικονομική ύφεση πλήττει ιδιαίτερα την μεσαία τάξη στην Ελλάδα υποστηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύει στα γερμανικά η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel Online.Στην έρευνα που έκαναν η Φραγκίσκα Μεγαλούδη και ο Στέλιος Παπαρδέλας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«Ηράκλειο 2013. Ο Γιώργος Κουτσογιάννης δεν έχει χρόνο για πολιτική. Είναι πολύ απασχολημένος προσπαθώντας να σώσει την οικογενειακή του επιχείρηση. Το εμπορικό του κατάστημα βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες οδούς του Ηρακλείου, πρωτεύουσα της Κρήτης. Άδεια μαγαζιά και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Και ο σαραντατριάχρονος πρέπει να δώσει τη δική του μάχη για να μην χρεοκοπήσει η επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα του.
«Το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε το 2010», διηγείται ο Κουτσογιάννης. «Τότε ο τζίρος μειώθηκε κατά 90%. Σε ένα καλό μήνα το μαγαζί αποφέρει 500 ευρώ, ενώ έχει πάγια μηνιαία έξοδα 1300 ευρώ. Δεν έχω τη δυνατότητα πια να πληρώνω τις εισφορές στο ασφαλιστικό μου ταμείο και δεν τις πληρώνω». Με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά μετακόμισαν στο σπίτι της μητέρας του, ενώ έχουν μειώσει δραστικά τα έξοδα τους. Γάλα αγοράζουν μόνο σε προσφορά και δεν έχουν τη δυνατότητα για κάτι τόσο απλό, όπως ένα παγωτό για τα παιδιά. «Νιώθω», λέει, «σαν να γλίστρησε η ζωή μου μέσα από τα δάχτυλά μου».
Σαν τον Κουτσογιάννη είναι πολλοί, καθώς η οικονομική ύφεση διανύει τον έκτο χρόνο και η κρίση πλήττει τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα. Από το 2009, το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30% και ο αριθμός των φτωχών μέσα σε δύο χρόνια, από το 2009 έως το 2011, αυξήθηκε κατά 200,000 αγγίζοντας τα 2,3 εκατομμύρια, σε ένα πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων. Το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι άνεργοι.
Στην έρευνα τονίζεται πως αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να κατανοήσει τις αιτίες της σημερινής κρίσης, πρέπει να ανατρέξει στη δεκαετία του 70. Το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, καταγράφεται ως η πιο σημαντική ημερομηνία στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τότε δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές ελίτ που διεκδικούσαν σταθερή εκλογική βάση. Το κλειδί γι αυτό ήταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός.
Και συνεχίζει:
«Η πρώτη εκλεγμένη συντηρητική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κρατικοποίησε τράπεζες, μέσα μεταφοράς και ναυπηγεία. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δημόσιος τομέας στον οποίο έβρισκαν θέση οι κομματικοί φίλοι. Ο διάδοχος του Κ. Καραμανλή, ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την πελατειακή πολιτική από το 1981, ενώ παράλληλα είχε υποσχεθεί και ριζικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικοί μοίραζαν δώρα. «Παράλληλα υπήρχαν ήδη από τις δεκαετίες του εβδομήντα και του ογδόντα πολλά προβλήματα: πληθωρισμός, δύο πετρελαϊκές κρίσεις, αποβιομηχάνιση. Οι οικονομικές ελίτ της χώρας στερέωσαν ένα σύστημα προβληματικό», λέει ο Ευστράτιος Τσοτσορός καθηγητής οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής μεταρρύθμισης στο Πάντειο πανεπιστήμιο. «Και το έκαναν αυτό εις βάρος της ανταγωνιστικότητας για να εξασφαλίσουν το προσωπικό τους όφελος».
Οι Έλληνες έγιναν πλουσιότεροι, αλλά αυτό είχε ελάχιστη σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας».
Όλα αυτά συνέβαιναν πολύ πριν από την είσοδο στο ευρώ, που σηματοδοτεί και την υποτιθέμενη πτώση. Όταν εισήχθη το ενιαίο νόμισμα, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκαν. Ο δανεισμός στη δεκαετία του '90 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 4% του ΑΕΠ φτάνοντας πλέον το 10%. Το ευρώ έφερε την ψευδαίσθηση της ευημερίας, αλλά οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ήταν στο πλαίσιο των αναποτελεσματικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι πολιτικοί στη δεκαετία του εβδομήντα. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη στην Ελλάδα είχε θεωρηθεί θετική. «Οι οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα φαίνονται καλές», έγραφαν οι Times το 2007.
Οικονομολόγοι και αναλυτές αισιοδοξούσαν ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόλις στο τέλος της δεκαετίας του 2000 και όταν ξεκίνησε η κρίση, άρχισε και η κριτική για τον δήθεν πολυτελή τρόπο διαβίωσης των Ελλήνων.
«Ο φόβος και η οργή του κόσμου πηγάζει από το γεγονός ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί από την κρίση» τονίζεται στην έρευνα.

Ασφαλιστικό: 500.000 γλιτώνουν από την τσιμπίδα των αλλαγών

Οι νέες ρυθμίσεις δεν θα “πιάσουν” περίπου μισό εκατομμύριο ασφαλισμένους που προλαβαίνουν να θεμελιώσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε να κατοχυρώσουν πρόωρη συνταξιοδότηση
Οι πλέον ευνοημένες σε αυτή την περίπτωση είναι οι γυναίκες, ειδικά εκείνες με ανήλικα παιδιά, αλλά και ορισμένοι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο γλιτώνουν τις αλλαγές του νόμου όσοι ήδη έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης που τους επιτρέπει να συνταξιοδοτηθούν στα 50, όπως οι μητέρες με 25ετία το 2010, στα 56, όπως οι άνδρες με 25ετία το 2011 ή χωρίς όριο ηλικίας με 20ετία, όπως οι τρίτεκνες μητέρες με 20ετία το από το 2010.
Σε ΔΕΚΟ – τράπεζες δεν κινδυνεύουν από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό όσοι έχουν ήδη κατοχυρώσει το χρόνο ασφάλισης και έχουν την ηλικία για να αποχωρήσουν ή έχουν ώριμο δικαίωμα με περισσότερα από 30 έτη για να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία.
Στο ΙΚΑ δεν πρέπει να ανησυχούν οι γυναίκες που έχουν κλείσει το 55ο έτος ή το 60ο έτος ως το 2012, καθώς μπορούν να φύγουν με ελάχιστο χρόνο 4.500 ημερών ασφάλισης για μειωμένη σύνταξη όταν γίνουν 57 ετών και για πλήρη στα 62.
Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες που είχαν τουλάχιστον 4.500 ένσημα και είχαν κλείσει το 60ο έτος ως το 2012 για να φύγουν με μειωμένη. Επίσης όσες μητέρες είχαν 5.500 ένσημα ανήλικο και την προβλεπόμενη ηλικία.

Κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο στα ΑΕΙ

Νέα πενθήμερη απεργία ενάντια στη διαθεσιμότητα ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική. Περισσότερες από 21.000 υπογραφές έχει μαζέψει η ΔΑΠ στο διαδίκτυο από φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.
Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς από τη μια πλευρά βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που εν μία νυκτί κλήθηκαν να μπουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας και από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι χιλιάδες φοιτητές που κινδυνεύουν να χάσουν το εξεταστική και το εξάμηνό τους.
SOS από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΕΜΠ
Σε επιστολή του προς τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας με ημερομηνία 23/10/2013, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΜΠ, Μιχάλης Τριανταφύλλου τονίζει πως "επείγει πλέον να αντικρίσουμε αμέσως την κατάσταση και να αναλογισθούμε την ατομική, συλλογική και θεσμική ευθύνη μας έναντι του Ιδρύματος.
Νέα πενθήμερη απεργία ανακοίνωσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών
Οπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίο του ΕΜΠ "είναι σαφές ότι ο αποκλεισμός του Ιδρύματος και η αναστολή όλων των λειτουργιών του μπορεί να οδηγήσει:
- Σε απώλεια εξαμήνου η οποία θα έχει σοβαρότατο αντίκτυπο στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους και στη μελλοντική εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος.
-Σε ακύρωση συμβατικών υποχρεώσεων του Ιδρύματος στο πλαίσιο ερευνητικών έργων ή άλλων συμβάσεων με τρίτους.
-Σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Υ.Δ., ερευνητές και λοιπούς συνεργάτες, που αυτοί μόνοι έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της απεργίας".
Φοιτητές μαζεύουν υπογραφές στο διαδίκτυο για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια
Από την πλευρά τους, φοιτητές μετά απο πρωτοβουλία της ΔΑΠ μαζεύουν υπογραφές στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα anoixtessxoles.gr.
Οπως χαρακτηριστιστικά αναφέρουν οι φοιτητές στην ιστοσελίδα τους "για ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπως το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, ο χρόνος έχει σταματήσει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Περισσότερες από 21.000 υπογραφές έχουν μαζέψει στο anoixtessxoles.gr οι φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν τα ΑΕΙ
Κανονικά, οι εξεταστικές θα έπρεπε να έχουν τελειώσει. Αντί για αυτό, δεν ξέρουμε αν θα δώσουμε μαθήματα και πότε.
Κανονικά, οι πρωτοετείς φοιτητές θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα. Αντί για αυτό, δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι εγγραφές τους στις σχολές.
Κανονικά, θα έπρεπε να έχουν γίνει οι ορκωμοσίες όσων έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Αντί για αυτό, περιμένουν πότε θα ανοίξει η σχολή, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με κίνδυνο να χαθούν οι αιτήσεις τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο" λένε οι φοιτητές.
Νέα έκτακτη συνεδρίαση από τους πρυτάνεις
Στο μεταξύ οι πρυτάνεις αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκτάκτως για να επανεκτιμήσουν την εκρκηκτική κατάσταση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έκτακτη σύνδος των πρυτανεων θα πραγματοποιηθει στις 5/11/2013, στις 10.00 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο.

Βελτιώθηκε η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Βελτιώθηκε η επιχειρηματικότητα στην ΕλλάδαΗ Ελλάδα ανέβηκε στην 72η θέση, από την 89η πέρυσι, στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον.


Η Ελλάδα ανέβηκε στην 72η από την 89η θέση πέρυσι στην κατάταξη 189 χωρών από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank) με βάση το επιχειρηματικό κλίμα.
οι δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων
Όπως σημειώνει η έκθεση Doing Business 2014 της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση 10 δείκτες που καταγράφουν τον αριθμό των διαδικασιών, τον χρόνο και το κόστος για τη σύσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η)
Ειδικότερα, οι δείκτες αφορούν στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη λήψη κατασκευαστικών αδειών, την προμήθεια ηλεκτρισμού, την καταγραφή της περιουσίας, την πρόσβαση σε δανεισμό, την προστασία των επενδυτών, την πληρωμή φόρων, το διασυνοριακό εμπόριο, την ισχύ των συμβολαίων και την εκκαθάριση πτωχευμένων επιχειρήσεων.
Την υψηλότερη θέση έχει η Ελλάδα όσον αφορά στο κριτήριο της έναρξης επιχειρήσεων (36η θέση) και στο διασυνοριακό εμπόριο (52η). Αναλυτικά, η θέση της Ελλάδας σε σχέση με τα άλλα κριτήρια είναι η εξής: Πληρωμή φόρων (53η), πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργειας (61η), λήψη κατασκευαστικών αδειών (66η), προστασία των επενδυτών (80η), πρόσβαση σε πιστώσεις (86η), εκκαθάριση (87η), ισχύς των συμβάσεων (98η) και καταγραφή περιουσίας (161η).
Πιο φιλική χώρα για τις επιχειρήσεις στην κατάταξη της ΠΤ είναι η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ. Η έκθεση της ΠΤ σημειώνει ότι έχει μειωθεί εφέτος η διαφορά μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες και εκείνων με τις χειρότερες επιδόσεις. Η Γεωργία, η Μαλαισία και οκτώ χώρες με υψηλό εισόδημα βρίσκονται μεταξύ των δέκα πρώτων πιο φιλικών για τις επιχειρήσεις χωρών. Η έκθεση διαπίστωσε ότι εφέτος έγιναν 238 μεταρρυθμίσεις από 114 χώρες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος, έναντι 201 μεταρρυθμίσεων από 108 οικονομίες πέρυσι - σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των μεταρρυθμίσεων κατά 18%.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων των Ασφαλιστικών Ταμείων


ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους τους, τις ακόλουθες ημερομηνίες:
ΙΚΑ: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου
ΔΗΜΟΣΙΟ: Τετάρτη 30 Οκτωβρίου [παλαιοί συνταξιούχοι] & 10 Νοεμβρίου [νέοι συνταξιούχοι].
ΟΓΑ: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
ΝΑΤ: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
OAEE: Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)