Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Συνταξεις στο Δημόσιο τομέα στα 50 και στα 55

Την πόρτα εξόδου στα 50 μπορούν να ανοίξουν οι εργαζόμενες στο Δημόσιο που θεμελίωσαν δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Για να «κλειδώσει» το δικαίωμα, πρέπει να υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου.
Εξοδος με 25 έτη από το Δημόσιο
Ο χρόνος ασφάλισης είναι απαραίτητο να είναι πλήρης (25 έτη) και δεν μπορούν να προσμετρηθούν επιδοτούμενοι χρόνοι και κενά εργασίας. Αντίστοιχα δεν θεωρείται ότι έχει συμπληρωθεί η 25ετία, όταν η ενδιαφερόμενη ασφαλισμένη έχει 24 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα, δηλαδή δεν «χαρίζεται» το εξάμηνο.
Και σε αυτήν την περίπτωση για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο ασφάλιση στον ιδιωτικό όσο και η υπηρεσία στον δημόσιο τομέα.
Επιπλέον όσες υπάλληλοι μπορούν, έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την 25ετία αναδρομικά το 2010 με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων (και μόνο) κατοχυρώνοντας έτσι και αυτές δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 50ού έτους τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να είναι δυνατή η εξαγορά του πλασματικού χρόνου των τέκνων.
Σε ηλικία 50 ετών μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη και οι «νέες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993
Σε ηλικία 50 ετών μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη και οι «νέες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993
Για παράδειγμα, δημόσια υπάλληλος με 2 ανήλικα τέκνα το 2010 και με συμπληρωμένα 23 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο μπορεί εξαγοράζοντας τα δύο πλασματικά έτη από τα παιδιά να θεμελιώσει δικαίωμα το 2010 αναδρομικά. Ετσι μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για τη θεμελίωση με τις διατάξεις για τις μητέρες ανήλικων τέκνων από το Δημόσιο ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του έτους που το τέκνο ενηλικιώθηκε.
Σε περίπτωση που θεμελιωθεί το εν λόγω δικαίωμα, η ασφαλισμένη δικαιούται συνταξιοδότηση από τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της κι έπειτα. Η σύνταξη είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που θα έχει τη στιγμή που θα υποβάλει το σχετικό αίτημα. Τέλος, εφόσον η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής και η ασφαλισμένη έχει συμμετέχοντα φορέα ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, το τμηματικό ποσό των φορέων αυτών καταβάλλεται στα 50 μειωμένο.
Εξοδος με 25 έτη από το Δημόσιο
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο Δημόσιο σε ηλικία 50 ετών μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη και οι «νέες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν με εξαγορές πλασματικών ετών 20ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
Παραδείγματα συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικα
Ενδεικτικά παραδείγματα δημοσιεύονται για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα παιδιά από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
Εξοδος με 25 έτη από το Δημόσιο
Ερώτηση: Μητέρα δύο τέκνων -εκ των οποίων το ένα είναι ανήλικο- είναι 48 ετών, έχει συνολικά 24 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012 και έχει διοριστεί στο Δημόσιο το 1995. Μπορεί να αναγνωρίσει τον πλασματικό χρόνο από τα τέκνα και να θεμελιώσει δικαίωμα;
Απάντηση: Η συγκεκριμένη μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο των παιδιών για θεμελίωση δικαιώματος και αυτό γιατί έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη 15ετή δημόσια υπηρεσία. Ετσι μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω χρόνου (3 έτη) που θα την οδηγήσει σε αναδρομική θεμελίωση με συμπλήρωση 25ετίας το 2010. Θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το 50ό έτος της ηλικίας της κι έπειτα με πλήρη σύνταξη.
Ερώτηση: Μητέρα δύο παιδιών -εκ των οποίων το ένα ανήλικο- προσελήφθη με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε Δήμο το 1984 και συνέχισε ως το 1987, οπότε έγινε αορίστου χρόνου, και το 2001 μονιμοποιήθηκε. Εχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα ως μητέρα ανηλίκου;
Απάντηση: Η μητέρα του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 είχε συμπληρωμένα 25 έτη ασφάλισης και ταυτόχρονα ανηλικότητα τέκνου. Μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από το 50ό έτος της ηλικίας της κι έπειτα με πλήρη σύνταξη αναλογική των ετών ασφάλισης που έχει.
Τι ισχύει για τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα
Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν στο Δημόσιο για τις μητέρες που έχουν ανάπηρα τέκνα. Μάλιστα οι διατάξεις αυτές έχουν επεκταθεί από το 2011 και στους άνδρες που έχουν ανάπηρα τέκνα και εργάζονται στο Δημόσιο.
Ειδικότερα προβλέπεται πως: οι γυναίκες δημόσιες υπάλληλοι που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και είχαν παιδί για το οποίο έχει γνωματεύσει η Ανωτάτη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ) ότι είχε ποσοστό ανικανότητας 50% και άνω μπορούν μετά τη θεμελίωση δικαιώματος να συνταξιοδοτηθούν εφόσον συμπληρώσουν το 50ό έτος. Η ανικανότητα του παιδιού πρέπει να συντρέχει κατά τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25ετία).
Από 1ης Ιανουαρίου 2011 το εν λόγω καθεστώς άλλαξε σε δύο σημεία:
 • Το ποσοστό ανικανότητας που πρέπει να φέρει το ανίκανο παιδί προκειμένου να τύχει ο γονέας ευνοϊκότερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης αυξήθηκε από 50% σε 67%, προστιθεμένης επιπλέον και της προϋπόθεσης η ανικανότητα να συνεπάγεται την αδυναμία άσκησης κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος.
 • Οι νέες ρυθμίσεις έχουν πλέον εφαρμογή και στους άνδρες υπαλλήλους με ανίκανο παιδί που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (συμπλήρωση 25ετίας) από τον Ιανουάριο του 2011 και μετά.
Αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση της ανικανότητας του παιδιού και τον ορισμό του ποσοστού ανικανότητας παραμένει η ΑΣΥΕ, ενώ το δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανάπηρο παιδί μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς. Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη από το 50ό έτος της ηλικίας τους κι έπειτα.
ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι προϋποθέσεις για ταχύτερη συνταξιοδότηση των γυναικών
Σύνταξη στα 50 δικαιούνται οι μητέρες ανηλίκων που καλύπτονται από τα Tαμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν όλες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 και μέχρι το τέλος του 1992. Σημειώνεται πως οι «παλιές» ασφαλισμένες -που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1983- μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με διαφορετικό καθεστώς.
Οπως ήδη αναφέρθηκε για να «κλειδώσουν» την έξοδο στα 50 οι ασφαλισμένες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μέχρι το τέλος του 2010. Με βάση τη νομοθεσία μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη, έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας).
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς σε αντίθεση με το Δημόσιο δεν θεωρείται ως ημερομηνία ενηλικίωσης η 31η Δεκεμβρίου του έτους ενηλικίωσης αλλά τα 18 α γενέθλια (όπως ισχύει και στο ΙΚΑ). Για τη συμπλήρωση της 25ετίας λαμβάνεται υπόψη ο πραγματικός χρόνος ασφάλισης αλλά και ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας και ασθένειας με παρόμοιες με το ΙΚΑ προϋποθέσεις.
Θεμελίωση
Αντίθετα όσες ασφαλισμένες επιθυμούν να θεμελιώσουν ασφαλιστικό δικαίωμα για συνταξιοδότηση στα 50 με πλήρη σύνταξη και δεν έχουν ως τότε την απαραίτητη 25ετία δεν μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών των νόμων 3865/2010 και 3996/2011. Εναλλακτικά χρήση των εν λόγω χρόνων μπορούν να κάνουν όσες γυναίκες ασφαλισμένες στους εν λόγω φορείς επιθυμούν να συμπληρώσουν την 25ετία μέσα στο 2011. Για τις εν λόγω ασφαλισμένες θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα για τα 50 με μειωμένη σύνταξη (σημειώνεται πως για θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 η σύνταξη είναι πλήρης).
Η μείωση σε αυτήν την περίπτωση είναι 6% για κάθε χρόνο πριν από το αντίστοιχο έτος λήψης πλήρους σύνταξης. Τέλος σημαντικό είναι και το ότι μπορούν οι ασφαλισμένες που ανήκουν στα εν λόγω Ταμεία να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά. Ετσι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όχι πλέον με τη συμπλήρωση 25 ετών αλλά με τη συμπλήρωση 18,5 ετών (5.500 ημέρες), εφόσον συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου.
Οι ασφαλισμένες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις των 5.500 ημερών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μπορούν να αποχωρήσουν -σε αναλογία με το ΙΚΑ - από τα 50 τους με μειωμένη όμως σύνταξη.
Οσα έχουν αναφερθεί για τις μητέρες ισχύουν και για χήρους πατέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει αντίστοιχους χρόνους ασφάλισης.

Ποιοι και πότε δικαιούνται σύνταξη στα 55 από το Δημόσιο

Ποιοι και πότε δικαιούνται σύνταξη στα 55 από το Δημόσιο

Σύνταξη σε ηλικία 55 ετών μπορούν να πάρουν υπό προϋποθέσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Κλειδί» για την έξοδο αποτελεί το έτος θεμελίωσης δικαιώματος, με μεγάλους κερδισμένους τους άνδρες με ανήλικα που έχουν 25 έτη ασφάλισης μέσα στο 2012.
Οπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, στο Δημόσιο προβλέπονται τα εξής:
 • Γυναίκες. Σε περίπτωση που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για τα 55 με μειωμένη σύνταξη.
Ωστόσο την περίπτωση αυτή το «πέναλτι» φτάνει το 4,5% για κάθε έτος πριν από το 60ό. Ετσι, εφόσον η πόρτα εξόδου ανοίξει στα 55, η μείωση θα είναι 22,5%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως αν η ασφαλισμένη δεν έχει συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη μέχρι το τέλος του 2010, μπορεί να κάνει χρήση του πλασματικού χρόνου των τέκνων και να θεμελιώσει αναδρομικά στο εν λόγω όριο ηλικίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας.
 • Γονείς ανηλίκων. Δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία 55 ετών έχουν οι γονείς ανηλίκων που συμπληρώνουν την 25ετία το 2012. Είναι απαραίτητη η πλήρωση 25 ετών ασφάλισης (για την οποία μπορεί να γίνει χρήση χρόνου ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και η ταυτόχρονη ύπαρξη ανηλικότητας τέκνου. Ως ημερομηνία ενηλικίωσης λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου 2012.
Πρέπει να επισημανθεί πως για όσους γονείς δεν επαρκεί ο χρόνος ασφάλισής τους για την κάλυψη της σχετικής 25ετίας, είναι δυνατή η εξαγορά 5 ετών (από σπουδές, άδεια ανατροφής κ.ά.) και μέχρι 5 ετών από τα τέκνα. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να συμπληρώσουν την 25ετία και να κατοχυρώσουν το ηλικιακό όριο των 55 ετών.
Η σύνταξη στην εν λόγω περίπτωση είναι πλήρης, αναλογική των ετών ασφάλισης που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τη στιγμή της αίτησης.
 • Τρίτεκνοι. Με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης το 2012 οι τρίτεκνοι «κλειδώνουν» την έξοδο στα 55. Ωστόσο, για να πάρουν σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσουν συνολικά 23 έτη ασφάλισης.
Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης και τα πλασματικά έτη, οι πατέρες που το επιθυμούν μπορούν να εξαγοράσουν τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, τον στρατό, τα έτη των σπουδών για θεμελίωση αλλά και προσαύξηση της σύνταξης.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.
Πάντως οι γονείς τριών παιδιών που δεν θα μπορέσουν να θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 θα ενταχθούν στη γενική κατηγορία, αφού πλέον η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκές προϋποθέσεις καταργείται.
Παλαιοί ασφαλισμένοι
Οι παλαιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο κμπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επομένως, οι άντρες και οι γυναίκες που ξεκίνησαν να εργάζονται σε ηλικία 20 ετών μπορούν να αποχωρήσουν στα 55 εφόσον έχουν 35 έτη ασφάλισης. Αυτό ισχύει για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 ενώ εξαιρούνται όσοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.


ΔΗΜΟΣΙΟ (Ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992)
Κατηγορία Ετη ασφάλισης για θεμελίωση δικαιώματος Ετη ασφάλισης για συνταξιοδότηση Ετος Συμπλήρωσης Για πλήρη σύνταξη Για μειωμένη σύνταξη
Γυναίκες 25 25 Μέχρι την 31/12/2010 60 55
Μητέρες Ανηλίκων 25 25 Από 1-1-2012 Μέχρι 31/12/2012 55 ----
Τρίτεκνοι 20 23 Από 1-1-2012 Μέχρι 31/12/2012 55 ----
.

Τα αποτελέσματα της επιχείρησης σε Αργολίδα-Αρκαδία

 • 0
   


671ABAA669250B4FC486E074808AF03D.jpg
  Τα αποτελέσματα της χθεσινής αστυνομικής επιχείρησης που έγινε σε καταυλισμούς Ρομά στην Αργολίδα και την Αρκαδία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 794 άτομα, ερευνήθηκαν 503 οχήματα, προσήχθησαν 252 άτομα και συνελήφθησαν 93 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:
• 18 για υγειονομικές παραβάσεις
• 2 Ρομά για ένταλμα σύλληψης και κλοπή ρεύματος
• 1 Ρομά για καταδικαστικές αποφάσεις και κλοπή ρεύματος
• 2 για οικονομικά αδικήματα
• 21 Ρομά για κλοπή ρεύματος
• 1 αλλοδαπός για καταδικαστικά έγγραφα-αποφάσεις
• 4 για καταδικαστικά έγγραφα-αποφάσεις
• 30 αλλοδαποί για παράνομη διαμονή στη χώρα
• 3 για παράβαση του νόμου περί Αιγιαλού σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
• 1 Ρομά για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
• 3 για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
• 3 για ναρκωτικά
• 1 αλλοδαπός για ναρκωτικά
• 2 Ρομά για παράνομη κατοχή όπλου
• 1 για παράνομη κατοχή όπλου
Η Αστυνομία βεβαίωσε 425 παραβάσεις.
Και συγκεκριμένα:
• 360 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
• 36 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού-υγειονομικών διατάξεων
• 12 για κλοπή ρεύματος
• 7 για παραβάσεις περί αλλοδαπών
• 3 παραβάσεις περί Αιγιαλού
• 4 για ναρκωτικά
• 3 παραβάσεις περί όπλων
Κατασχέθηκαν:
• 600 μέτρα καλωδίου ρεύματος,
• 4 δίκυκλα
• 2 κυνηγετικά όπλα
• μικροποσότητα κάνναβης
• 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
• 1 κινητό τηλέφωνο
• πλήθος ηλεκτρικών συσκευών, γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και διάφορα αντικείμενα και εργαλεία

Κόντρα στη Βουλή για την τροπολογία για τα Προεδρικά Διατάγματα

 • 0
   


C27FCEF419049BC9F7713F2B8A24B757.jpg
Στην τροπολογία που προβλέπει ότι η αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα θα γίνει με Προεδρικά Διατάγματα και όχι με υπουργικές αποφάσεις ή νομοσχέδια περιορίζεται η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από το Α’ θερινό τμήμα σήμερα το απόγευμα.
Πιο αναλυτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι «Πετάτε από τη μια μέρα στην άλλη χιλιάδες ανθρώπους. Εκπαιδευτικούς, δημοτικούς αστυνόμους, εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Φέρνετε τροπολογία που εισάγει κατάπτυστα Προεδρικά Διατάγματα ώστε ο κάθε υπουργός να αποφασίσει μόνος του ποιους θα απολύσει» και πρόσθεσε «την ώρα που οι εκθέσεις του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής έχουμε την έκδοση απέραντων μαύρων λιστών ντροπής και απολύσεων. Από χθες οι εφημερίδες ανακοινώνουν αυτές τις λίστες της ντροπής, του αίσχους, της απόλυσης. Θέλετε να επικρατήσει γενική αυθαιρεσία στο δημόσιο – αυτό κάνετε. Ο έλεγχος των Προεδρικών Διαταγμάτων από το ΣτΕ δεν είναι πολιτικός έλεγχος, είναι έλεγχος συνταγματικότητας. Καταργείτε τον πολιτικό έλεγχο που τον καταργούν άλλα καθεστώτα που δεν είναι δημοκρατικά».
Ο κ. Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες σημείωσε ότι «όσοι ψηφίσουν την τροπολογία αναλαμβάνουν άμεση πολιτική ευθύνη για τις απολύσεις. Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις. Δεν θα βγάλετε 4μηνο στην κυβέρνηση καθώς είστε πολύ κουρασμένοι και θα εγκαταλείψετε».  Πέραν αυτού πρότεινε – ως προσωπική όπως είπε άποψη – τα αυθαίρετα ακίνητα που εξαιρούνται της κατεδάφισης να μην επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους αλλά να πηγαίνουν στην τράπεζα γης και μέσω αυτής να παραχωρούνται σε ανέργους κ.α.
Ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης (Χ.Α) είπε ότι «το ΔΝΤ έρχεται να καρφώσει τον Στουρνάρα που λέει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία των Ελλήνων. Για την τροπολογία που οδηγεί σε νέες απολύσεις, εμείς ταχθήκαμε φανατικά κατά της μονιμότητας, να πάνε στο σπίτι τους οι επίορκοι και οι κοπανατζήδες. Αλλά εσείς που διορίσατε τόσο κόσμο, σήμερα δεν κάνετε απολύσεις που θα βοηθήσουν αλλά ένα πρόγραμμα οριζοντίων απολύσεων που θα μας οδηγήσει στην καταστροφή. Να βάλετε τον κόσμο να δουλέψει – αυτό χρειάζεται, όχι απολύσεις. Μοναδική λύση η αντίσταση στους δανειστές μας»
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε ότι «εκτός από τους κουρασμένους που είπε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχουν και ακούραστοι, ας αντιληφθούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ μέσα που θέλουν να υπηρετήσουν την ελληνική κοινωνία και να προασπίσουν τα δικαιώματα των πολιτών. Δεν μηδενίζει η ΔΗΜΑΡ όμως δεν ωραιοποιεί τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα συνηγορήσουμε στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Να υπενθυμίσω ότι είχαμε πει ότι ως ΔΗΜΑΡ στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης και τον θεσμό της κινητικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τις οριζόντιες απολύσεις».
Από την άλλη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η κυρία Σοφία Βούλτεψη απάντησε ότι «προβλέπονται από το σύνταγμα και οι καταργήσεις δημοσίων θέσεων. Αν είχαν φερθεί υπεύθυνα οι δήμοι δεν θα φτάναμε ως εδώ».

Μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα το α” εξάμηνο

 • 0
   


pic-0-norm.jpg
Οριακή μείωση, της τάξης του 1,65%, σημείωσαν το α” εξάμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σημαντικά, κατά 34,43%, αυξήθηκε η είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, ενώ απόκλιση 5,2% εμφανίζουν οι εισπράξεις από τις ΔΟΥ.
Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού, προ μείωσης επιστροφών, ανήλθαν τον Ιούνιο σε 3,58 δισ. ευρώ, οι επιστροφές  διαμορφώθηκαν στα 0,12 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,46 δισ. ευρώ, μειωμένα οριακά κατά 1,65% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα του πρώτου εξαμήνου του 2012.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ΔΟΥ
Απόκλιση της τάξης του 5,2% και 3,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις εσόδων και ΦΠΑ αντίστοιχα στις ΔΟΥ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο είσπραξης των εσόδων παρουσίασαν οι ΔΟΥ Α” Κατερινής (68% πάνω από τον στόχο) και Α’-Β” Χανίων (44,5% πάνω από τον στόχο) και τις χειρότερες οι ΔΟΥ Σκιάθου (-50,8%) και Μήλου (-46,4%).
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι ΔΟΥ Α” Βόλου (+120,1%) και Α’-Β” Ιωαννίνων (+100,5%), ενώ οι χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τους στόχους εμφανίστηκαν στις ΔΟΥ Μήλου (-65,9%) και Μυκόνου (-63,8%)
Σε επίπεδο μήνα, και με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον Ιούνιο 2013, οι ΔΟΥ όφειλαν, βάσει στοχοθεσίας, να εισπράξουν 1,97 δισ. ευρώ ενώ τελικά εισέπραξαν 1,87 δισ. ευρώ, ήτοι παρατηρήθηκε υστέρηση 5,2% σε σχέση με το στόχο. Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις από ΦΠΑ, για το μήνα Ιούνιο 2013 παρατηρείται υστέρηση 5,3% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις ΔΟΥ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τα έσοδα του Ιουνίου 2013 εμφανίζονται μειωμένα τόσο στο σύνολό τους όσο και σε επίπεδο ΔΟΥ, γεγονός που οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στους εξής λόγους:
- Στη μειωμένη για την περίοδο είσπραξη  φόρου εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (145εκ.),
- Στη μειωμένη για την περίοδο εισπρακτική απόδοση  του φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (60εκ.),
- Στη μειωμένη για την περίοδο είσπραξη Φ.Π.Α. (100εκ.) και Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (90εκ.).
Αναφορικά στα εισπρακτικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, εισπράχτηκαν  11,86 δισ. ευρώ, έναντι στόχου περιόδου 12,51 δισ. ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί απόκλιση της τάξεως 5,2%.
Στον αντίποδα, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην εισπραξιμότητα έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, εισπράχτηκαν 355 εκατ. ευρώ παραπάνω (1,39 δισ. ευρώ από 1,03 δισ. ευρώ το 2012) ποσό που μεταφράζεται σε αξιοσημείωτη βελτίωση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας της τάξης του 34,43% από έτος σε έτος.
Όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, η παραπάνω αύξηση αυτή θα μπορούσε να ήταν σημαντικά μεγαλύτερη όμως κάτι τέτοιο τελικά δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας των παρακάτω ανασταλτικών παραγόντων:
1. Εκτεταμένη αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα καθώς αναμένεται να εξορθολογήσει τη λειτουργία του
2. Παρατεταμένη προσδοκία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ν. 4152/2013, η οποία αναμένεται να αντιστραφεί από την έναρξη ισχύος των νέων ρυθμίσεων τον Ιούλιο
3. Δυσμενή οικονομική συγκυρία  που εντάθηκε έτι περισσότερο κατά το Α’ εξάμηνο του 2013, από την παρατεταμένη ύφεση και τις διαστάσεις που έχει λάβει η ανεργία.
Θεοχάρης: Συνεχίζεται ο αγώνας για είσπραξη των φόρων
Ο εντατικός, δύσκολος και διαρκής αγώνας για την επίτευξη των στόχων είσπραξης φόρων συνεχίζεται, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α” εξαμήνου. «Με την έμπρακτη βοήθεια των πολιτών,  θα ξεπεράσουμε ως φορολογικές αρχές της χώρας τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που μας έχει ανατεθεί. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης από όλους μας», σημειώνει.

Πρόστιμο 1500 ευρώ επειδή στο σεξ...

Ο λόγος για την Τζέμα Γουόκερ, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Οι συνήθειες της αυτές προκάλεσαν πρόβλημα στην γειτονιά με αποτέλεσμα να δεχτεί μήνυση από μια γειτόνισσά της, η οποία υποστήριξε ότι δεν την άφηνε να κοιμηθεί με αποτέλεσμα να πηγαίνει κουρασμένη στη δουλειά και να έχει μειωμένη απόδοση.
Το δικαστήριο της έριξε πρόστιμο 1300 λιρών και εκείνη το πλήρωσε μετά χαράς, αφού όπως παραδέχτηκε είναι θορυβώδης.

"13% ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα ανεξάρτητα με το πού καταναλώνονται"

Να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η ΠΟΛ 1189/29.7.2013 για τη μείωση του ΦΠΑ, μεταφέρει με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ειδικότερα, ενώ από τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου προκύπτει ότι τα προϊόντα σε «πακέτο» υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, στην αμέσως επόμενη παράγραφο αριθ. 5 επισημαίνεται ότι το «πακέτο» προορίζεται για κατανάλωση εκτός καταστήματος και συνεπώς υπόκειται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Επίσης, σε επιχειρήσεις όπως καντίνες και κυλικεία, που το σύνολο σχεδόν του τζίρου τους γίνεται από διερχόμενους πελάτες, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 4 της εγκυκλίου αυτής ανήκουν στις εξαιρέσεις και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, τα οριζόμενα της παραγράφου 5 περί «παράδοσης αγαθών» κατατάσσουν την πλειονότητα των προϊόντων αυτών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ.
Κατά συνέπεια, όπως εκτιμά το Επιμελητήριο, θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται.

Από πού να προμηθευτείτε το σήμα για μείωση τιμών λόγω ΦΠΑ


Τα σημεία από τα οποία μπορούν να προμηθευτούν οι επαγγελματίες, το ειδικό σήμα μείωσης των τιμών λόγω ΦΠΑ ανακοίνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ενώ γνωστοποίησε ότι θα ανακοινωθούν και νέα σημεία παραλαβής.

Tα σήματα φέρουν μοναδικό αριθμό, τα λογότυπα των φορέων ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ,ΣΕΤΕ & ΣΕΠΟΑ και διατίθενται χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Μετά την υπογραφή του συμφωνητικού μείωσης τιμών της ΠΟΕΣΕ με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού η ΓΣΕΒΕΕ ενημερώνει ότι για την παραλαβή του ειδικού σήματος οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να απευθύνονται, εφόσον έχει προηγηθεί πρώτα τηλεφωνική επικοινωνία στα εξής σημεία:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΟΕΣΕ, Καποδιστρίου 24 Αθήνα 210 - 3317.301

ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46 Αθήνα 210 - 3816.600

Ένωση Εξοχικών Εστιατορίων & Συναφών, Παράσχου 8 Χαλάνδρι 210-6231.286

Ένωση Εστιατόρων Ψαροταβερνών & Συναφών Πειραιά, Κολοκοτρώνη 80 Πειραιάς 210-4113.573

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ (αλφαβητική σειρά)

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΟΕΒΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ (Λεωφ. Δημοκρατίας 307) 25510-38018

ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ, Καφετέρια Απέναντι (Αθηνών 10, Αλμυρός Βόλου) 6932-362201

ΑΡΑΧΩΒΑ, Arahova Inn 22670-31353

ΒΟΛΟΣ, Toronto Pizza (Αργοναυτών 50, Βόλος) 6947-703111

ΓΡΕΒΕΝΑ, Πιτσαρία Εκάβη (Πλ. Αιμιλιανού 1, Γρεβενά) 6906-082152

ΔΡΑΜΑ, ΟΕΒΕ ΔΡΑΜΑΣ (Διρφυός 3) 25210-22568

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, Εστιατόριο Παρασίρης (Αμνισός Ηρακλείου) 6942-483848

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Εστιατόριο Χαμόδρακας (Μαν. Γαγύλη 13, Καλαμαριά) 6944-568734

ΘΗΒΑ, Ταβέρνα Μπαρμπαγιάννης (Μοσχοπόδι Θήβας) 6978-007275

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Ένωση Κατ/ρχων Εστίασης & Αναψυχής (Βαλταδώρου 4, Καρδίτσα) 6936-803332

ΚΑΤΕΡΙΝΗ, Ψησταριά Παρασκευάς (Ζαλόγγου 36, Κατερίνη) 23510-24177

ΚΕΡΚΥΡΑ, Καφέ Ακταίον (Αγωνιστών Πολυτεχνείου Πάνω Πλατεία, Κέρκυρα) 6932-761500

ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΣΕΓΕΣ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Δαμασκηνού 25, Κόρινθος) 6979-118256

ΛΑΜΙΑ, ΟΕΒΕ ΛΑΜΙΑΣ (Όθωνος 3) 22310-22112

ΛΑΡΙΣΑ, Εστιατόριο Estro (Παναγούλη 27, Λάρισα) 2410-551446

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ, ΟΕΒΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (Αθηνών 26) 26340-23439

ΝΑΥΠΛΙΟ, Εστιατόριο Χριστόφορος (Σταικοπούλου 26, Ναύπλιο) 6977-671960

ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ, Επ/κός Σύλλογος Εστιάσεως & Ποτών (Ευαγγελιστρίας 28, Π. Χέλι) 6944-899489

ΡΟΔΟΠΗ, ΟΕΒΕ ΡΟΔΟΠΗΣ (Σοφ. Κομνηνού 13 Κομοτηνή) 25310-22384

ΡΟΔΟΣ, Σύλλογος Εστιατόρων Ρόδου με σημείο Διανομής το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

ΣΕΡΡΕΣ, Ένωση Εστιατόρων Σερρών (Ηροδότου 33, Σέρρες) 6974-015456

ΣΥΡΟΣ, Εστιατόριο ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ (Θυμ. Σπερχειού 7, Ερμούπολη) 6974-325097

ΤΗΝΟΣ, Εστιατόριο ΑΠΟΔΡΑΣΗ (Στενή) 6973-807532

ΤΡΙΚΑΛΑ, ΟΕΒΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Απόλλωνος 10) 24310-28465

ΤΡΙΠΟΛΗ, Εστιατόριο Grant Salet (Πλ. 'Αρεως, Τρίπολη) 6974-409623

ΧΑΛΚΙΔΑ, ΟΕΒΕ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (Ελ. Βενιζέλου 12) 22210-20328

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Εστιατόριο Μαξίμ (Πευκοχώρι Χαλκιδικής) 6942-23461.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)