Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το σχέδιο Παπανδρέου - Μπεγλίτη για την αποδόμηση του Στρατού

. ΜΕ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ με ημερομηνία 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011: Ζητούσαν την αλλαγή δομής των Ενόπλων Δυνάμεων
. Μεταβολές προβλέπονται, πάντα με βάση την εισήγηση Μπεγλίτη, και στα κύρια οπλικά συστήματα, ορισμένα εκ των οποίων αναμένεται να πάρουν το δρόμο της απόσυρσης
Στο χείλος της καταστροφής κατάφερε, μέσα σε δεκαπέντε μόλις ημέρες, να σύρει τις Ένοπλες Δυνάμεις ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Μπεγλίτης, προωθώντας με πραξικοπηματικό τρόπο και κόντρα στα Γενικά Επιτελεία την κατάργηση ολόκληρων στρατιωτικών σχηματισμών και την απόσυρση κύριων μονάδων μάχης από την ενεργό υπηρεσία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Ποτέ -κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον- οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν... έφτασαν τόσο κοντά στη διάλυση τους όσο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίου, όταν η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επιχείρησε να επιβάλει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) μια νέα Δομή Δυνάμεων στο στράτευμα, το εισηγητικό σημείωμα της οποίας φέρνουν σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα». Επρόκειτο για μία εισήγηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία και αναταραχή στο σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία διέκρινε πίσω από τις αλλαγές που προωθούσε τον τεράστιο κίνδυνο της πλήρους αποδιοργάνωσης και αποσυντονισμού του στρατεύματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Η συγκεκριμένη εισήγηση κατατέθηκε υπόψη της στρατιωτικής ηγεσίας στη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ στις 17 Οκτωβρίου, προκαλώντας την έκπληξη των ανώτατων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τη σκοπιμότητά της. Η απάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας στον κ. Μπεγλίτη θα έρθει μία εβδομάδα αργότερα. Στη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ στις 24 Οκτωβρίου, το σύνολο των Αρχηγών διατύπωσε τις επιφυλάξεις του στην προτεινόμενη νέα Δομή Δυνάμεων 2011-2025, θεωρώντας ότι η εφαρμογή της δημιουργούσε σημαντικό ρήγμα στην άμυνα της χώρας. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, με οχτώ στους δέκα αντιστράτηγους να τοποθετούνται αρνητικά στη νέα Δομή Δυνάμεων. Μετά τη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ, στις 25 Οκτωβρίου και αφού η προηγούμενη πολιτική ηγεσία απαίτησε από τους Αρχηγούς να συναινέσουν στις αλλαγές που προωθούσε, ορίστηκε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου για τις 7 Νοεμβρίου.
Από τις 25 Οκτωβρίου και επί μία περίπου εβδομάδα ο κ. Μπεγλίτης και η ομάδα των επιτελών του θα επιδοθούν σ' έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μεταπείσουν την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, ώστε η τελευταία να βάλει τις υπογραφές της στη νέα Δομή Δυνάμεων. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις αλλά και τις παραινέσεις που θα ασκηθούν στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων να βάλουν την υπογραφή τους στο κείμενο για τις αλλαγές στο στράτευμα, οι τελευταίοι δεν θα κάνουν πίσω
. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρισκόταν μία ακόμη διαδικασία που αφορούσε στη βολιδοσκόπηση ανώτατων αξιωματικών που θα ήταν διατεθειμένοι να στηρίξουν τις επιλογές της προηγούμενης πλέον πολιτικής ηγεσίας, με αντάλλαγμα την ταχεία ανέλιξή τους στους ανώτατους θώκους του στρατεύματος. Όλες αυτές οι παράλληλες διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μία περίπου εβδομάδα, έως και τις 31 Οκτωβρίου, όταν εντελώς πραξικοπηματικά -κι ενώ η κυβέρνηση ήταν εμφανές πως τελούσε υπό κατάρρευση- ο κ. Μπεγλίτης θα αλλάξει το σύνολο των Αρχηγών και θα «καρατομήσει» με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες ανώτατους αξιωματικούς.

Εισήγηση προτεινόμενης Δομής Δυνάμεων 2011 - 2025
Η εισήγηση που προκάλεσε τρικυμία στις Ένοπλες Δυνάμεις και την «καρατόμηση» δεκάδων αξιωματικών προέβλεπε, με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη τριετία, πλήθος αλλαγών σε ευρεία γκάμα θεμάτων, από την οργάνωση και τη λειτουργία του στρατεύματος μέχρι τη μείωση τόσο της αριθμητικής οροφής του προσωπικού και στους τρεις Κλάδους όσο και των αμυντικών δαπανών εν γένει. Το εντυπωσιακό είναι πως, παρά το ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δέχεται πως παραμένει ο κίνδυνος των ασύμμετρων απειλών στα βόρεια σύνορά μας, σημειώνοντας πως «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η πιθανότητα εμφάνισης μη παραδοσιακών απειλών ή προκλήσεων ασφαλείας, που δυνητικά θα απαιτήσουν την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων», εντούτοις προχωρεί στην
κατάργηση της 1ης Στρατιάς που έχει τη βασική ευθύνη για τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, υποβαθμίζοντας τη στρατιωτική παρουσία τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στην Ήπειρο. Παράλληλα, όμως, με βάση πάντα τη σχετική εισήγηση, μέσω της νέας Δομής Δυνάμεων διαλύονται, υποβαθμίζονται και συγχωνεύονται ολόκληροι στρατιωτικοί σχηματισμοί και στους τρεις Κλάδους, δημιουργώντας σημαντικά επιχειρησιακά κενά στην άμυνα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Στρατό Ξηράς προβλέπεται η κατάργηση του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, του Στρατηγείου του Α' Σώματος Στρατού στην Κοζάνη, του Στρατηγείου της ιστορικής 8ης Μεραρχίας στα Ιωάννινα και αριθμού μονάδων της, του Στρατηγείου της IV Μ.Π. στην Τρίπολη, του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της 20ής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στην Καβάλα, του Στρατηγείου της 15ης ΤΑΞΠΖ στην Καστοριά και αριθμού μονάδων της, της Διοίκησης Στρατιωτικών Εργοστασίων (ΔΙΣΕ), του Στρατηγείου της I, II και ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ (Βόλος, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) και της 651 ΑΒΥΠ (Μπογιάτι Αττικής). Επίσης, σημαντικός αριθμός στρατιωτικών μονάδων σε όλη τη χώρα υποβαθμίζεται, μετασχηματίζεται ή διατυπώνεται πρόβλεψη διάλυσής τους στο σύντομο μέλλον όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Β' Σώματος Στρατού.

Στο Πολεμικό Ναυτικό, προτείνεται η οριστική κατάργηση της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης, του ενός εκ των δύο Κέντρων Εκπαιδεύσεως, της Μοίρας Ελικοπτέρων ΔΜ της Διοίκησης Ελικοπτέρων, της Μοίρας Υποστήριξης της Διοίκησης Φρεγατών, των Διοικήσεων των δύο Μοιρών Υποβρυχίων, της μίας εκ των τριών Μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Επίσης, προωθείται «ο περιορισμός της ναυτικής παρουσίας, μέσω ναυτικών σταθμών, στις απόλυτα απαραίτητες περιοχές», κάτι που σημαίνει ότι μέσω της νέας Δομής Δυνάμεων «άναψε το πράσινο φως» για την κατάργηση των Ναυτικών Διοικήσεων Ιονίου και Βορείου Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, η εισήγηση δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την ανάθεση της συντήρησης και της επισκευής των σκαφών του στόλου σε ιδιώτες, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω εξέταση στο κομμάτι που αφορά στην «ανταποδοτικότητα του συστήματος συντήρησης και επισκευών, σε σχέση με το λειτουργικό κόστος και τις προσφερόμενες υπηρεσίες - αγαθά, προκειμένου να βελτιωθεί η εγκατάσταση μέσω ενοποιήσεων, συγχωνεύσεων, προσφυγής σε εξωτερικές πηγές, διακλαδικής εξυπηρέτησης αλλά και καταργήσεων, εάν απαιτηθεί».

Στην Πολεμική Αεροπορία, προτείνεται εντός των επόμενων οχτώ περίπου μηνών να καταργηθούν η Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης, η 113 Πτέρυγα Μάχης στη Μίκρα, η 129 Πτέρυγα Υποστήριξης και οι 132, 134 και 138 Σμηναρχίες Μάχης Αγρινίου, Σαντορίνης και Τυμπακίου αντίστοιχα. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για το μετασχηματισμό, τη συγχώνευση και την ενοποίηση σειράς μονάδων, ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι δραστηριότητες της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα.

Ανάλογες μεταβολές προβλέπονται ταυτόχρονα, όμως, πάντα με βάση τη συγκεκριμένη εισήγηση, και στα κύρια οπλικά συστήματα, ορισμένα εκ των οποίων αναμένεται να πάρουν το δρόμο της απόσυρσης, εξαιτίας είτε της κατάργησης είτε της συγχώνευσης σημαντικού αριθμού Σχηματισμών, Μονάδων και Υπηρεσιών. Ενδεικτικά να σημειώσουμε την πρόβλεψη απόσυρσης δύο φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και του συνόλου των αεροσκαφών Α-7 από την ενεργό υπηρεσία, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησής τους.

Η μάχη του ΓΕΣ για την 1η Στρατιά
Εξαιρετικά έντονες ήταν οι αντιδράσεις της στρατιωτικής ηγεσίας του ΓΕΣ, και ιδίως του πρώην Αρχηγού, κ. Φρ. Φραγκούλη, στην κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα. Κύκλοι του ΓΕΣ χαρακτήριζαν ακατανόητη την επιμονή του κ. Μπεγλίτη να διαλυθεί η 1η Στρατιά, δεδομένου ότι τα κέρδη από την κατάργηση της ήταν εξαιρετικά μικρά σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Όπως σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, «το κέρδος των τριακοσίων περίπου ατόμων που προκύπτει από την κατάργηση της 1ης Στρατιάς σε καμία περίπτωση δεν ισοσκελίζει το λαμβανόμενο ρίσκο που προκύπτει από την απουσία ενιαίας διοίκησης για τον ηπειρωτικό χώρο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανάλογη ενέργεια στους άλλους δύο Κλάδους αντιστοιχεί στην κατάργηση του Αρχηγείου Στόλου για το Πολεμικό Ναυτικό ή του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας για την Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, προσθέτουν πως η 1η Στρατιά αποτελεί «μητρικό Στρατηγείο» της Ευρωπαϊκής Δύναμης EU-OHQ, η οποία έχει προκύψει από συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. «Πιθανή κατάργησή της θα αθετούσε μέρος των συμφωνιών που έχει συνάψει η πατρίδα μας στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών της, αφού δεν διαθέτει άλλο σχηματισμό τέτοιου επιπέδου για να αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή», σημείωναν οι ίδιες πηγές. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν και από την πλευρά της ανώτατης ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο κομμάτι που αφορά στην κατάργηση της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου. «Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πραγματοποιεί κοινές ναυτικές ασκήσεις με την Αλβανία στα ανοιχτά του Ιονίου, να έχουμε, δηλαδή, παρουσία τουρκικών σκαφών στη Δυτική Ελλάδα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να έρχεται και να υποβαθμίζει πλήρως τη δική μας ναυτική παρουσία εκεί. Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη και καλά θα κάνει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να το ξανασκεφτεί», επισήμανε ανώτερο στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού.

Κυβερνητικό πραξικόπημα στις Ένοπλες Δυνάμεις
Στα άκρα είχαν οδηγηθεί τους τελευταίους δύο μήνες οι σχέσεις μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας του ΓΕΣ και του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη, εξαιτίας της επιμονής ορισμένων κυβερνητικών στελεχών να χρησιμοποιηθούν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις που δεν εμπίπτουν στην αποστολή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για να «ραγίσει το γυαλί» μεταξύ του κ. Φραγκούλη και του κ. Μπεγλίτη ήταν αρχικά η άρνηση του πρώτου να δώσει εντολή στο στρατό να συμμετάσχει στην περισυλλογή των σκουπιδιών που υπήρχαν στους δρόμους της Αθήνας εξαιτίας της πρόσφατης απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. «Η δουλειά του στρατού δεν είναι να μαζεύει τα σκουπίδια από τους δρόμους. Υπάρχουν άλλοι για να το κάνουν αυτό», φέρεται να διεμήνυσε ο πρώην Α/ΓΕΣ στον πολιτικό του προϊστάμενο. Οι ίδιες πληροφορίες, πάντως, θέλουν τα αίτια της σύγκρουσης, η οποία κατέληξε τελικά στην «καρατόμηση» του κ. Φραγκούλη από την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, βαθύτερα και να αφορούν σε ένα άλλο βέτο που επίσης έθεσε ο πρώην Α/ΓΕΣ σε άτυπο κυβερνητικό αίτημα συνεισφοράς ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για την ανάληψη κατασταλτικού ρόλου στο ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής. «Μία φορά ο στρατός βρέθηκε απέναντι από τους πολίτες και παλέψαμε σκληρά επί σχεδόν σαράντα χρόνια να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα. Η αποστολή του στρατού είναι άλλη», ήταν η απάντηση που δόθηκε αρμοδίως από αντιστράτηγο του Στρατού Ξηράς. Να σημειώσουμε ότι στο παραπάνω έγινε αναφορά και από γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία σημείωναν την πιθανότητα συμμετοχής ανδρών του στρατού σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις προστασίας πολιτικών στη Βουλή και καταστολής εξεγέρσεως του πλήθους.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πάντως, η κυβέρνηση Παπανδρέου, βλέποντας ότι πνέει τα λοίσθια, αποφάσισε για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά της συμφέροντα, επισείοντας, κυρίως στο εξωτερικό, το φόβο στρατιωτικού πραξικοπήματος. Οι φήμες περί πραξικοπήματος προέκυψαν μετά τη δήλωση περί δημοψηφίσματος που έκανε ο κ. Παπανδρέου, με τον ανταποκριτή της γαλλικής Liberation στις Βρυξέλλες -κάλυπτε τη Σύνοδο του G-20 στις Κάννες- να γράφει στο Διαδίκτυο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δικαιολόγησε στους εταίρους του στην Ευρωζώνη την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι προσπάθησε να αποφύγει σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Την εν λόγω θεωρία διακίνησαν εν συνεχεία αρκετά ακόμη ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως οι βρετανικές Telegraph και Daily Mail, τονίζοντας ότι ο τότε υπουργός Άμυνας, Π. Μπεγλίτης, αποστράτευσε τους τέσσερις κορυφαίους της στρατιωτικής ιεραρχίας την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι το κλίμα περί πραξικοπήματος από τις Ένοπλες Δυνάμεις το είχε προετοιμάσει ο ίδιος ο κ. Μπεγλίτης, όταν, πριν από πέντε περίπου μήνες από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, ανέφερε πως «είναι ανάγκη εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρώ και διαπιστώνω ότι υπάρχει ανάμεσα στο σύνολο των ενώσεων των απόστρατων αξιωματικών μια κινητικότητα, στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων συντεχνιακών διεκδικήσεων. Μια από αυτές τις ενώσεις αποστράτων αγκαλιάζεται από μερίδα κομμάτων. Πρέπει να κοπεί κάθετα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποστράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, προειδοποιώντας πως «η έκκληση των ενώσεων αποστράτων προς τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να βρίσκονται σε εγρήγορση και υπηρεσιακή ετοιμότητα για να αποκρούσουν την κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί».

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ 17/11-23/11/2011 - ΤΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΙΨΑ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛ
ΟΥ)

«Προτιμούμε τους Έλληνες παρά την κρίση»

«Παρά την κρίση, προτιμούμε τους Έλληνες» έχει ως τίτλο σε δημοσίευμα της, η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα, Εστεραιχ, στο οποίο προβάλλεται ιδιαίτερα το γεγονός πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι, μετά την Ισπανία, ο δεύτερος αγαπητός τουριστικός
προορισμός για τους Αυστριακούς, των οποίων μάλιστα, όπως επισημαίνει, οι αφίξεις στη χώρα μας σημείωσαν αύξηση της τάξης του 10%, μέσα στη χρονιά της ελληνικής κρίσης το 2011.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Αυστριακοί δεν έλαβαν υπόψη τους την κρίση και δεν άφησαν να επηρεαστούν οι διακοπές τους στην Ελλάδα, ούτε από τους απεργούντες οδηγούς ταξί, ούτε από τα αποκλεισμένα λιμάνια, ούτε και από την καταθλιπτική ατμόσφαιρα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το ένα τρίτο από τα 5,8 εκατομμύρια των Αυστριακών σε σύνολο πληθυσμού 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2011 έκαναν διακοπές στο εξωτερικό, μετακινήθηκαν αεροπορικά και από αυτούς το 17% είχαν ως προορισμό την Ισπανία, το 12% την Ελλάδα και το 11% την Τουρκία.

Ως καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός , η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων στην αυστριακή τουριστική αγορά - και αυτό, παρά το γεγονός της, για πολλούς μήνες, έντονης αρνητικής ειδησεογραφίας για τη χώρα, σχεδόν στο σύνολο των αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης, όπως είχε τονιστεί σε ειδική εκδήλωση-απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, την οποία διοργάνωσε, παραμονές της αλλαγής του έτους, το Γραφείο Αυστρίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Βιέννη.

Αρκετά αισιόδοξα, για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού κατά την φετινή χρονιά, ήταν και τα μηνύματα που δόθηκαν από τους εκπροσώπους αυστριακών τουριστικών επιχειρήσεων και ταξιδιωτικών γραφείων, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπου επισήμαναν τη σημασία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στην αυστριακή τουριστική αγορά.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις, ή ακόμη και στην πρώτη θέση, των προτιμήσεων των Αυστριακών τουριστών ως χώρα προορισμού, η δε Αυστρία, σε αναλογία με τον πληθυσμό της καταλαμβάνει την πρώτη θέση, από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ οι Αυστριακοί είναι σε αναλογία οι πλέον πιστοί επισκέπτες της χώρας μας.

Ως ένα είδος βαρόμετρου για τις εξελίξεις στην αυστριακή τουριστική αγορά, θεωρείται η διεθνής έκθεση τουρισμού της Βιέννης, που ανοίγει τις πύλες της την ερχόμενη Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και στην οποία συμμετέχει παραδοσιακά η Ελλάδα με περίπτερο του ΕΟΤ και με μια σειρά συνεκθέτες, ενώ στο τετραήμερο της διάρκειάς της αναμένονται γύρω στις 150.000 επισκέπτες από την Αυστρία, αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/01/blog-post_720.html#ixzz1iwiLEUMI

Νέες εξηγήσεις από τους εισαγγελείς

Οι εισαγγελείς αναμένεται να διευκρινίσουν αν οι ενοχλήσεις των τρίτων προσώπων, υπηρεσιακών ή μη, ήταν απλά υποδείξεις ή παρεμβάσεις στο έργο τους.

Από τις εξηγήσεις που θα δώσουν, θα κριθεί και η τύχη της υπόθεσης, η οποία είτε θα μπει στο αρχείο είτε θα παραμείνει ανοιχτή για να διεξαχτεί προκαταρκτική εξέταση.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ελέγχου των εισαγγελέων αν κριθεί ότι δεν αντέδρασαν άμεσα για τις ενοχλήσεις που δέχτηκαν όπως είχαν την υποχρέωση.

«Νέα μέτρα λιτότητας ή περισσότερη βοήθεια, ή μεγαλύτερο κούρεμα»

«Ανεπαρκές» κρίνει το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», που επικαλείται εσωτερικό σημείωμα του ΔΝΤ, ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ παραδέχεται ότι με «κούρεμα» 50% των ομολόγων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το «Spiegel», το ΔΝΤ -εν όψει της έλευσης του κλιμακίου της τρόικας στη χώρα μας- διατηρεί αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και θεωρεί ότι προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές θα πρέπει: α) είτε να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, β) είτε να αυξηθεί η παρεχόμενη βοήθεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, γ) είτε να γίνει μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ «καυτηριάζει» την απουσία προόδου αφενός στην είσπραξη φόρων, αφετέρου στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα έσοδα μέσω αποκρατικοποιήσεων να είναι κατώτερα των προσδοκιών.

Αμφιβολίες κατά πόσον το ύψος του «κουρέματος» (50%) αποδειχτεί αρκετό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ. «Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα», είπε σχετικά. Και συμπλήρωσε: «Οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο».

Προειδοποίησε, τέλος, πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως είπε, της «μισθολογικής προσαρμογής».

Κόντρα στα δυσοίωνα σενάρια κινήθηκε με δηλώσεις της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα τόνισε ότι δεν πιστεύει πως το 2012 θα έρθει το τέλος του ευρώ.

Ειδικά για τη χώρα μας είπε: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βεβαιώσει και επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό».

Ενεργειακό πιστοποιητικό θα πρέπει να έχουν από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να μισθώσουν το ακίνητό τους.

Το κόστος απόκτησης του πιστοποιητικού, έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χαράτσια, που έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, παρά τις εκκλήσεις της ΠΟΜΙΔΑ για αναστολή του μέτρου.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, "σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο. Η φορολογική αρχή δε θεωρεί μισθωτήρια έγγραφα εάν δεν προσκομίζεται Πιστ/κό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)".

Ως "μίσθωση ακινήτου" νοείται κάθε μίσθωση ακινήτου με κτίσματα που καταρτίζεται για πρώτη φορά από την ημέρα ισχύος της διάταξης, προς νέο μισθωτή που εγκαθίσταται για πρώτη φορά στο μίσθιο.

Έτσι, από τις 9.1.2012 οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και δεν προσκομίζεται μαζί και αυτό για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ.

Η λυπητερή

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από Δευτέρα, θα πρέπει να καλούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι θα μετρούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα το βαθμολογούν και στη συνέχεια ο ενοικιαστής θα ενημερώνεται κατά πόσο το σπίτι είναι θωρακισμένο από το κρύο τον χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι.

Η αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών που θα χορηγούν τα πιστοποιητικά, ανέρχεται στα 2 ευρώ ανά τ.μ. για σπίτια και μέχρι 2,5 ευρώ για γραφεία και καταστήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος το κόστος ανέρχεται στα 2 ευρώ το τετραγωνικό για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών και στο 1,5 ευρώ για τις μονοκατοικίες. Τα διαμερίσματα, που είναι μικρότερα των 50 τετραγωνικών μέτρων εξαιρούνται.

Το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από τις 9 Ιουλίου 2011 αλλά πήρε αναβολή έξι μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι τον Ιανουάριο για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων ή τις ενοικιάσεις μόνο ενιαίων κτιρίων.

Ποιοι εξαιρούνται

Η ΠΟΜΙΔΑ διανέμει στα μέλη της τόσο διαδικτυακά, όσο και από το Γραφείο Ενημερώσεως Μελών (Σοφοκλέους 15), νέα μισθωτήρια κατοικιών κλπ. προσαρμοσμένα στις παραπάνω διατάξεις.

Ωστόσο, από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται:

1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.

2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον αυτό υφιστάμενο μισθωτή.

3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).

4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Αφήστε την Ελλάδα στην τύχη της

Να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα και να στρέψουν την προσοχή τους στα τραπεζικά ιδρύματα καλεί τους Ευρωπαίους ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, Μίροσλαβ Σίνγκερ.

"Παρατήστε την οικονομικά ασήμαντη Ελλάδα και βοηθήστε τις τράπεζες", σημείωσε στην εφημερίδα Hospodarske Noviny, επισημαίνοντας πως η χώρα μας εκπροσωπεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας.

"Η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να υποτιμήσει το νέο ελληνικό νόμισμα, εκτός και εάν επιδιώκει να δημιουργήσει "μαζική" χρηματοδότηση για τις χρεωμένες χώρες.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επιθυμία να δοθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσό από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, δεν βλέπω να υπάρχει άλλη λύση από την απομάκρυνση της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν δοθεί δάνεια που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν την εξοικονόμηση χρόνου για τους πλούσιους Έλληνες, ώστε να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό", σημείωσε σε αιχμηρή γλώσσα.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)