Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - kyo tzo pa eit - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - baroukh haba / brouha aba-a - swaagat / aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - yôkoso - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - 환영합니다 - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam -

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Το σχέδιο των πέντε κινήσεων για την τρύπα των 3,5 δισ.

Παρεμβάσεις σε παιδεία με δραστικό περιορισμό προσλήψεων. Μείωση δαπανών σε υγεία, ΔΕΚΟ, υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών, ώστε να συμπληρωθούν τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία και να τεθούν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

«Καθαρογράφεται» το τελικό σχέδιο για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, με το οικονομικό επιτελείο να εξειδικεύει μέτρα 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από τον συνολικό «λογαριασμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξευρεθεί πηγές από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταφορών αλλά και από τις ΔΕΚΟ για να κλείσει το τελικό πακέτο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση προωθεί:

  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για κίνηση η οποία αποσκοπεί στο να περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν πόροι. Βασίζεται σε μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών θα πρέπει να αυξηθούν κατά τέσσερις με πέντε εβδομαδιαίως.
  • Νέες μειώσεις αποδοχών για τους υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ στον δημόσιο τομέα. Με το ενιαίο μισθολόγιο θα κοπούν επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, που θα περιορίσουν το ύψος των απολαβών των υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της μισθολογικής πυραμίδας.
  • «Λουκέτα» σε δημοτικές επιχειρήσεις, πολιτιστικά κέντρα, μείωση επιχορηγήσεων και περικοπές αποδοχών σε συμβούλους περιλαμβάνει το σχέδιο για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Συγχωνεύσεις νοσοκομείων για να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και ευρεία επέκταση των γενόσημων φαρμάκων στον τομέα της υγείας.
  • Κλείσιμο και των 59 ΚΤΕΟ που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να έχουν ολοκληρώσει το έργο της κοστολόγησης των μέτρων στις αρχές της εβδομάδας και οπωσδήποτε πριν από το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η κυβέρνηση καλείται να πείσει την τρόικα, η οποία θα καταρτίσει τη νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία προς τα τέλη του μήνα, ότι μπορεί να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε τροχιά.

Οι δόσεις
Από την έκθεσή της θα κριθεί σε πρώτη φάση το αίτημα της Ελλάδας για «δάνειο γέφυρα» εντός του Αυγούστου, για να καλυφθεί ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Επίσης, η έκθεση θα ληφθεί υπόψη για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ εντός του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής της τρόικας στην Αθήνα θα τεθούν επί τάπητος το ζήτημα των μέτρων του τρέχοντος έτους ύψους 3 δισ. ευρώ (τέλος ακινήτων, εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο με παράλληλη παροχή επιδόματος θέρμανσης) και η επάρκεια των ισοδύναμων μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Οπως λέει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθεί η τρόικα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει το πρόγραμμα εντός τροχιάς γιατί μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα σπάσουν σε τέσσερα χρόνια.

Ρευστότητα
Συνάντηση Στουρνάρα με Χόγιερ

Οι δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ανασχεθεί η βαθιά ύφεση, αναμένεται να εξεταστούν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ. Θα συζητηθεί η συμμετοχή της ΕΤΕπ σε μεγάλα έργα υποδομών με εγγύηση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και η χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Ανοίγουν οι πόρτες εξόδου από τον Τειρεσία

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται ήδη στη μαύρη λίστα του Τειρεσία η κυβέρνηση αποφάσισε υλοποιώντας τη σχετική προγραμματική σύγκλιση των τριών κομμάτων να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος προκειμένου να αδειάσει η σχετική λίστα τόσο από επιχειρήσεις όσο και από μεμονωμένους πολίτες, εφόσον φυσικά έχουν αποπληρώσει τα χρέη τους.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα στον Τειρεσία παραμένουν ανεξαρτήτως της πληρωμής επί δύο χρόνια όσοι είχαν εγγραφεί για επιταγές, συναλλαγματικές, πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και για τρία χρόνια όσοι έχουν εγγραφεί για διαταγές πληρωμής

Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι που έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους να αποκλείονται από τη δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού με τις αντίστοιχες συνέπειες ειδικά εάν πρόκειται για επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με "Τα Νέα", η κυβέρνηση, στο διάλογο που θα πραγματοποιηθεί με τις τράπεζες αναμένεται να θέσει στο τραπέζι σειρά προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι αφενός η αύξηση του ποσού για το οποίο γίνεται η εγγραφή στον Τειρεσία και σήμερα ανέρχεται μόλις στα 1.000 ευρώ και αφετέρου η άμεση έξοδος όσων πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η διαβούλευση θα γίνει από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάβει να συντάξει και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί υπέρ της αναστολής των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους μπήκαν στη λίστα την τελευταία διετία.

Επιστολή σοκ για τη δράση του ΔΝΤ

Ένας οικονομολόγος ο οποίος αποχώρησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε έντονα τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό για τις "αποτυχίες" του σε ό,τι αφορά την επιτήρηση και την "ευρωπαϊκή προκατάληψη" της ηγεσίας του, σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του που ήλθε στην δημοσιότητα την Παρασκευή.

"Έπειτα από είκοσι χρόνια υπηρεσίας", αναφέρει ο Πίτερ Ντόιλ, σύμβουλος της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για την Ευρώπη στο ΔΝΤ, "ντρέπομαι που είχα οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο". Η επιστολή του περιήλθε στην κατοχή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που την δημοσιεύει ολόκληρη στον ιστότοπό του.

Ο Ντόιλ επικρίνει το ΔΝΤ διότι δεν ενημέρωσε, παρότι είχε όλες τις προειδοποιητικές ενδείξεις από τους ειδικούς του έγκαιρα και "όφειλε" να το πράξει, την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα τις "αποσιώπησε", κάτι που χαρακτηρίζει "αποτυχία πρώτης γραμμής".

Εκτιμά ότι δεν πρόκειται για "ανικανότητα" αλλά για μια ένδειξη πως το Ταμείο απέφυγε να αναλάβει τις "ευθύνες του". Ο οικονομολόγος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για χώρες-μη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Σουηδία, η Δανία και το Ισραήλ, κάνει λόγο για "αποτυχίες σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση" αλλά και "ευρωπαϊκή προκατάληψη" στο ΔΝΤ, προβλήματα που, όπως τονίζει, "βαθαίνουν" και επεκτείνονται "στο σύνολο του οργανισμού".

Το ΔΝΤ διευθύνεται πάντοτε από ευρωπαίους, κάτι που έχει αποδειχθεί "καταστροφικό" τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει, ενώ "ακόμα και η σημερινή γενική διευθύντριά του", η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, παρά "το φύλλο της, την ακεραιότητά της και το ζήλο της", δεν είναι σε θέση να ξεπεράσει "την θεμελιωδώς αθέμιτη φύση της διαδικασίας επιλογής (της)", έγραψε ο Ντόιλ στην επιστολή του, που έχει ημερομηνία 18 Ιουνίου.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο για το περιεχόμενο της επιστολής αυτής, ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο Ουίλιαμ Μάρεϊ, είπε απλά ότι "οι παρατηρήσεις" του Ντόιλ ήταν "γνωστές και είχαν δημοσιοποιηθεί" εδώ και καιρό. Πρόσθεσε ότι εξ όσων γνωρίζει δεν "αποσιωπήθηκε" καμιά άποψη από το Ταμείο.

Από τη συλλογή αποδείξεων, στις κάρτες με τα... δώρα



Αμερικανικό μοντέλο για την πάταξη της φοροδιαφυγής υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Προτεραιότητα στο πλαστικό χρήμα. Αποτυχημένο το μέτρο συλλογής αποδείξεων
Νέο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με έμφαση στις συναλλαγές μέσω κάρτας και εγκατάλειψη του συστήματος συλλογής αποδείξεων, το οποίο κρίνεται αποτυχημένο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να υιοθετήσει το αμερικανικό μοντέλο φορολόγησης, με φορομπόνους, εκπτώσεις και συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα για όσους φορολογούμενους επιλέγουν να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο αμερικανικό σύστημα ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται μόνο στο μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται ή δεν επενδύεται. Έτσι, αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και στη διάρκεια του έτους έχει δαπανήσει 30.000, ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθεί στη διαφορά των 10.000 ευρώ, με έναν χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 10% ή ακόμα και χωρίς φόρο.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

1. Ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, αυτή τη φορά το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο και εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο θα αρχίσει να λειτουργεί.

2. Φοροκίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα θα έχει μεγάλο μπόνους. Έτσι, όσοι βοηθούν στην αποτύπωση κάθε συναλλαγής, θα κερδίζουν μείωση ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%. Παράλληλα, με τον κωδικό απόδειξης θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή ακόμα και μετρητά.

3. Συμμετοχή των τραπεζών. Δεδομένου ότι στην περίπτωση πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τα χρήματα αποδίδονται από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις με τις οποίες έγινε η συναλλαγή, η ίδια η τράπεζα θα παρακρατεί τον ΦΠΑ και στη συνέχεια θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια, θα αποδίδει το ποσό της συναλλαγής πλην ΦΠΑ, στις επιχειρήσεις και έτσι θα κόβεται κάθε δυνατότητα να εισπράττουν οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

Το φιάσκο με τις αποδείξεις

Σύμφωνα με "Τα Νέα", το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων απέτυχε.

Όταν ίσχυε το μπόνους της επιστροφής φόρου για όσους μάζευαν περισσότερες αποδείξεις, οι επιστροφές φόρου εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Όταν κόπηκε το μπόνους, άρχισαν οι ανταλλαγές αποδείξεων και οι αποδείξεις μαϊμού.

Επίσης, το υπουργείο εκτιμά ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι, έχουν φουσκώσει στις δηλώσεις τους το ύψος των αποδείξεων που έχουν συλλέξει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί αν λένε την αλήθεια.

Αύξηση ωρών διδασκαλίας για να μη γίνουν προσλήψεις

Η αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να προσλάβει εκπαιδευτικούς, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους 150.000 που ήδη υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπό την πίεση της τρόικας, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, έχουν μειωθεί δραστικά, καθώς πέρσι προσλήφθηκαν 600 άτομα, ενώ το 2010 είχαν προσληφθεί 3.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν δραστικά οι προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης, βάζοντας σε εφαρμογή ένα σχέδιο που εκπονήθηκε τον Αύγουστο του 2011, αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η τότε υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου είχε στα χέρια της έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες καθηγητές δουλεύουν λιγότερες ώρες σε σχέση με Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Η τότε πρόταση, που δεν υλοποιήθηκε τελικά, προέβλεπε το διδακτικό ωράριο στις 22 ώρες για όλους τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ο πρωτοδιόριστος καθηγητής έχει 21 ώρες διδισκαλίας, ενώ με τα χρόνια οι ώρες μειώνονται) και στις 25 ώρες για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει το "Έθνος", αν οι 80.000 περίπου καθηγητές επιβαρυνθούν με δύο ή τρεις ώρες παραπάνω τότε θα κάνουν τη δουλειά 8.000-10.000 συναδέλφων τους.

tweeter

Our Banner

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ

Καλώς ήλθατε-Welcome-welkom-mirë se vini- welkomma- ahlan wa sahlan- bari galoust- xos gelmissiniz -i bisimila - akwaba - ongi etorri - Шчыра запрашаем - swagata - amrehba sisswène - ani kié - dobro došli - degemer mad - добре дошъл - - benvinguts - bonavinuta - dobrodošli - vítejte - velkommen - welkom - bonvenon - tere tulemast -gabitê - vælkomin - tervetuloa - welkom - bienvenue - wolkom - binvignut - benvido -herzlich willkommen - eguahé porá - mikouabô - bienvéni - / brouha aba-a - aap ka swaagat hein - üdvözlöm - velkomin - nnoo / i biala - selamat datang -fáilte - benvenuto - - amrehva ysswène / l'aaslama - chum reap suor (formal) / suor sdei (casual) -murakaza neza - - nodé - bi xer hati - gnindi ton hap - gratus mihi venis - laipni lūdzam - benvegnûi - boyeyi bolamu - sveiki atvykę - welkum - wëllkom - dobredojde - tonga soa -selamat datang - swagatham - merħba -haere mai - miawezon -tavtai morilogtun (Тавтай морилогтун) - ne y waoongo - namaste - velkommen - benvenguts - khosh âmadid (formal) / khoshumadi (informal) -witaj (sing.) / witajcie (pl.) -bem-vindo - mishto-avilian tú - bine ai venit (sing.) / bine aţi venit (pl.) - добро пожаловать - afio mai, susu mai ma maliu mai - benènnidu / beni benìu - fàilte - dobrodošli - karibu - wauya (plural: mauya) - bhali karay aaya -aayuboovan - vitame vás / vitajte - dobrodošel (to a man) - zupinje z te videtite - bienvenido - karibu - välkommen - härzliche wöikomme -maligayang pagdating - maeva / manava - nal-varravu -rahim itegez - swagatham -ยินดีต้อนรับ - malo e lelei - hosgeldiniz - gazhasa oetiśkom - laskavo prosymo -khush amdeed - hush kelibsiz - chào mừng - bénvnou (bénvnowe) / wilicome -croeso -bel bonjou - dalal ak diam - ékouabô / ékabô

(Ιf you want, you can use our website translator)